facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΕΛ.ΑΣ: Αναζητούμε τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση» – Αποχώρησαν οι βουλευτές από τη ΓΑΔΑ

Στην αναζήτηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από το αίτημα για βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον της προανακριτικής που μελετά τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες εξακολουθούν να αναζητούνται. Διευκρινίζεται παράλληλα, ότι τα μέτρα προστασίας των μαρτύρων προβλέπουν μόνο τη χρήση των κωδικών ονομάτων τους για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και όχι η παρακολούθηση ή η φύλαξή τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.
Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Άφαντη και η «Κελέση»

Υπενθυμίζεται πως μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της.

Η στάση της «Κελέση» ήταν πάντως αναμενόμενη καθώς σε δήλωσή της τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφέρει πως δεν έχει να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, «αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει».

Παράλληλα, είχε επικαλεστεί την κείμενη νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται (η οποία ωστόσο θα τεθεί σε ισχύ το 2021).

Η «Κελέση» αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.

«Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» στη δήλωση-αίτησή της προς την προκαταρκτική επιτροπή.

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Ολη η διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο

Νωρίτερα, πάντως, οι βουλευτές της προανακριτικής συνέταξαν το έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση», το οποίο, όπως συνέβη και χθες με την περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη», δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

Κατόπιν αυτού ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποχώρησε, ενώ οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης αποχώρησαν λίγο αργότερα. .

Κεγκέρογλου: «Ο,τι και να κάνουν φτάνει η ώρα που το παραθεσμικό κύκλωμα θα λογοδοτήσει»

Σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Προανακριτική, Βασίλης Κεγκερογλου τόνισε πως οι μάρτυρες «δεν εμφανίστηκαν και δεν ανευρέθησαν. Φαίνεται ότι έχουμε συστηματική συντονισμένη δράση που δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε σε αρμούς δικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν η ώρα να λογοδοτήσουν είναι κοντά».

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news