facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Αναστάτωση στα φαρμακεία μετά τις δηλώσεις Κικίλια για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας, όσοι απώλεσαν το Ε.Κ.Α.Σ. με το νόμο Κατρούγκαλου, απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, με τη ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020.

Εντούτοις, ο ΦΣΘ κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση», τονίζοντας ότι η απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα αφορά μόνο στα γενόσημα και όχι στα πρωτότυπα.

«Στις δηλώσεις του ο Υπουργός ρητά ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα. Κάτι τέτοιο βεβαίως απέχει από την αλήθεια, καθώς ουδέποτε νομοθετήθηκε.

Αντίθετα αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τούς χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής», αναφέρει ο ΦΣΘ.

Παράλληλα, τονίζει ότι από σήμερα (3/02/2020) οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται έντονα στα φαρμακεία και επιμένουν πως δεν πρέπει να καταβάλουν συμμετοχή, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο.

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή τη στοχοποίησή τους και καλούν τον υπουργό να επέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει την αλήθεια, καθώς δέχονται την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι.

fsth

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news