facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Μητσοτάκης σε δημάρχους νησιών: Θα κάνω ό,τι μου πείτε αρκεί να είναι λογικό

Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την εκτόνωση της έντασης στα νησιά του Αιγαίου έγινε με τη χθεσινοβραδινή συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους «τοπικούς άρχοντες» Λέσβου, Χίου και Σάμου στο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση εξασφάλισε το πράσινο φως των δημάρχων για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων και την υλοποίηση του σχεδίου της που βασίζεται στο τρίπτυχο προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες ασύλου και επιστροφών και ελεγχόμενες δομές, ενώ συμφωνήθηκαν και οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών, όπως ζητούσαν οι τοπικοί φορείς.
Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, παίρνει κατ’ ουσίαν πάνω του την υπόθεση, καθώς θα επισκεφθεί τα τρία νησιά, αρχής γενομένης από τη Σάμο – ενδεχομένως δε ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου. Το Μαξίμου μεταδίδει πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και πως κύριο μέλημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Στην κοινή δήλωση, εξάλλου, των δημάρχων γίνεται λόγος για «ρεαλιστικές λύσεις», οι οποίες ερμηνεύονται αφενός ως αποδοχή του σχεδίου της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών δομών και κλείσιμο των σημερινών ανοιχτών μόλις οι πρώτες λειτουργήσουν. Αφετέρου οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν κι εκείνοι χώρους που θεωρούν κατάλληλους για την κατασκευή των ελεγχόμενων δομών, ύστερα από άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο. Στη Σάμο π.χ. προκρίνεται η ανακατασκευή κι επέκταση της υπάρχουσας δομής.
Αυτό που είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στους δημάρχους ήταν πως θα κάνει ό,τι του πουν εκείνοι στα νησιά τους, αρκεί να είναι κάτι λογικό και να μην κινείται π.χ. στη λογική της εξαφάνισης των προσφύγων και μεταναστών. Μία από αυτές τις προτάσεις, με τις οποίες συμβιβάστηκε εν τέλει η κυβέρνηση, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με την άμεση μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα όσων έχουν ήδη εγκριθεί οι αιτήσεις τους για άσυλο και όσων βρίσκονται στις δομές των νησιών για περισσότερους από 14 μήνες. Σημειώνεται δε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε νέο νομοσχέδιο που θα επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και έντασης των επιστροφών.
Από τη συνάντηση απουσίαζε τελικώς ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγίου, Κώστας Μουτζούρης. Ο κ. Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της συνάντησης είπε ότι θα τον δεχόταν στο Μαξίμου, παρά τα όσα είχαν γίνει νωρίτερα, με αποκορύφωμα ασφαλώς το βίντεο που τον εμφάνιζε να χυδαιολογεί κατά του πρωθυπουργού και αποτέλεσε αφορμή για να καταστεί persona non grata στο Μαξίμου. Η επίσημη εξήγηση ήταν η πτήση με την οποία ο κ. Μουτζούρης θα ερχόταν στην Αθήνα ακυρώθηκε και σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδρασή του σε όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους δημάρχους, καθώς ο ίδιος ζητούσε επίμονα διάλογο από μηδενική βάση.
Η εξέλιξη της συνάντησης συμπληρώνει παράλληλα την απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση των ΜΑΤ από Χίο και Λέσβο, πάντοτε στη λογική της αποκλιμάκωσης. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, φρόντισε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ξεκαθαρίσει από τη μία πλευρά πως θα λογοδοτήσουν όσοι πρωτοστάτησαν σε επεισόδια και κυρίως όσοι χτύπησαν αστυνομικούς, αλλά, από την άλλη πλευρά, ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για αστυνομική βία.
Επίσης, άφησε αιχμές για υποκίνηση των επεισοδίων από συγκεκριμένα ακραία στοιχεία – είτε ακροδεξιά είτε ακροαριστερά – και ύποπτες, όπως είπε, ΜΚΟ και «τοπικούς συμφεροντολόγους που κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα με συνθήματα που θυμίζουν άλλες εποχές».
πρωθυπουργός - δήμαρχνοι Β. Αιγαίου
Την ίδια στιγμή, με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και δη με ευρωπαϊκή κάλυψη, καθώς η απόφαση «πατάει» σε Κανονισμό της ΕΕ για την προστασία της δημόσιας υγείας «ολόκληρης της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης. Όμως, αστάθμητος παράγοντας στη διαχείριση συνολικά του προσφυγικού προβάλλουν οι νέες εξελίξεις στη Συρία και η εμπλοκή Τουρκίας-Ρωσίας, η οποία οδήγησε αργά χθες το βράδυ Τούρκο αξιωματούχο να δηλώσει στο Reuters ότι η Άγκυρα θ’ αφήσει ελεύθερους πλέον τους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη. Μία απειλή που για μία ακόμη φορά, ως φαίνεται, έχει στόχο την Ευρώπη, αλλά «θύμα» την Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news