facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΕΛΑΣ: Εξάρθρωση δύο εγκληματικών ομάδων, εξιχνίαση εμπρησμού περιπολικού

Στην εξιχνίαση εμπρησμού υπηρεσιακού οχήματος στο ΟΑΚΑ και στην εξάρθρωση αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν συστηματικά κλοπές οχημάτων και διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες στην Αττική προχώρησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση του διοικητή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη «εξιχνιάστηκε ένα ακραίο περιστατικό αθλητικής βίας, ο εμπρησμός περιπολικού οχήματος, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, στο γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α., στο Μαρούσι».

Ειδικότερα, «την 20:30 ώρα, (30) περίπου άτομα που βγήκαν από τη θύρα των οργανωμένων οπαδών της γηπεδούχου ομάδας, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά περιπολικού του οικείου Αστυνομικού Τμήματος, θέτοντας σε προφανή κίνδυνο τους αστυνομικούς που επέβαιναν ως πλήρωμα στο περιπολικό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που το περιπολικό κινείτο στον εξωτερικό περίβολο της αθλητικής εγκατάστασης, με τους δράστες να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες τύπου full-face και κράνη μηχανής».

Σύμφωνα με τον ίδιο «στο περιστατικό επενέβησαν αστυνομικοί της Υ.Α.Τ., οι οποίοι δέχθηκαν και αυτοί σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, φωτοβολίδων χειρός, πετρών και άλλων αντικειμένων, προτού οι δράστες διαφύγουν προς τις θύρες του γηπέδου. Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ λόγω της υψηλής θερμοκρασίας από την καύση του προκλήθηκαν φθορές σε τρία παρακείμενα οχήματα ιδιωτών».

Στο πλαίσιο των ερευνών η ΕΛΑΣ προχώρησε στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό τριών από τους δράστες που συμμετείχαν στην επίθεση. Πρόκειται για δύο ημεδαπούς και ανήλικο αλλοδαπό, οι οποίοι στις 30 Ιανουαρίου προσήχθησαν και κατά την εξέτασή τους αποδέχτηκαν τις πράξεις τους.

Ακολούθησαν έρευνες στις οικίες τους, όπου στην οικία του αλλοδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, έξι κροτίδες, φωτοβολίδα χειρός, αναδιπλούμενο μαχαίρι, αυτοκόλλητο με επιγραφή και κουκούλα τύπου full face.

Ο αλλοδαπός συνελήφθη για την κατοχή των παραπάνω αντικειμένων και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων δραστών συνεχίζονται.

Εξιχνίαση εγκληματικών ομάδων

Η πρώτη υπόθεση αφορά κλοπές οχημάτων, με τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να πετύχουν τον σκοπό τους προμηθεύονταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων) καθώς και λογισμικό (software) για τη δημιουργία κλειδιών, προγραμματισμένα με τα στοιχεία των οχημάτων – στόχων.

Πρόκειται για εξοπλισμό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ο οποίος είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές εισάγεται από το εξωτερικό. Ο εξοπλισμός αυτός προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ καταδεικνύει επαγγελματικού τύπου τεχνογνωσία και ανάλογη υποδομή στην προπαρασκευή και τη διάπραξη τέτοιων κλοπών.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε εγκληματική ομάδα η οποία διέθετε τέτοιου τύπου υποδομή στην κατασκευή κλειδιών από οχήματα, πριν ακόμη τα αφαιρέσει.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, οκτώ μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Μέχρι τώρα εξιχνιάστηκαν 39 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, ενώ εντοπίστηκαν πέντε κλεμμένα αυτοκίνητα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκίνητων καθώς και πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών οχημάτων, τα όποια αποθήκευαν σε χώρους που διατηρούσαν συνεργαζόμενα μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν.

Στη δεύτερη περίπτωση, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες στην Αττική, με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν ότι, προκειμένου να αποκτήσουν ειδικό εξοπλισμό και ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία, διέρρηξαν - με τη μέθοδο ριφιφί - δύο 2 κλειθροποιεία, από τα οποία αφαίρεσαν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διέθεταν (μήτρες κατασκευής κλειδιών ασφαλείας – κλειδαριές ασφαλείας κλπ).

Στη συνέχεια δημιούργησαν δικό τους πλήρες εργαστήριο, όπου κατασκεύαζαν κλειδιά θυρών ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας, τα όποια χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις των χώρων που επέλεγαν, για να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν σε Πατήσια και Κυψέλη, τέσσερις αλλοδαποί, τρεις άνδρες και γυναίκα, μέλη της σπείρας, ενώ μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί οκτώ περιπτώσεις διαρρήξεων.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news