facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Μηταράκης: 745 μετανάστες υπό απέλαση έχουν εξαφανιστεί από τα ανοιχτά κέντρα – «Επιβεβαιώθηκε η Τασία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δημιουργηθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα οι κλειστές δομές τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στον απόηχο των αντιδράσεων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των τοπικών δήμων στα νησιά να συναινέσουν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε τα προβλήματα που παρατηρούνται με τη συνεχιζόμενη σημερινή κατάσταση με τα ανοιχτά και ανεξέλεγκτα κέντρα, τα οποία σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνηση θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από ελεγχόμενες δομές.

«Θα σας πω κάτι τραγικό, μέχρι στιγμής έχουμε 1.150 αρνητικές αποφάσεις τον Ιανουάριο, έχουμε επιδώσει τις 360 και αγνοούνται μέσα στα κέντρα 745 που έχουν αρνητική απόφαση μέσα στον Γενάρη. Αυτοί έπρεπε να έχουν απελαθεί στην Τουρκία. Η παραμονή στα κέντρα θα είναι υποχρεωτική, άρα τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν μέσα στις πόλεις θα παραδοθούν. Όποιος φτάνει θα μένει αναγκαστικά μέσα στο κέντρο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτή την απαράδεκτη εικόνα στα νησιά», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει και στα «τερτίπια» του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετέχει στον διάλογο με το υπουργείο. «Εμείς θέλουμε να συζητάμε, αλλά από ό,τι φαίνεται ο κ. Μουτζούρης δεν θέλει να προσέλθει σε συνάντηση μαζί μας και οι δήμαρχοι δεν θέλουν να έρθουν σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου. Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτήν την απαράδεκτη εικόνα στα νησιά. Δεν μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές δομές μέσα στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προβλήματα στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών. Στόχος μας είναι οι επιστροφές».

Αλλαγή στάση από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Νωρίτερα, πάντως ο Κ. Μουτζούρης φάνηκε πως αλλάζει την χθεσινή του στάση, αναφέροντας πως είναι ανοιχτός σε διάλογο με το υπουργείο, υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνει από μηδενική βάση. Όπως ανέφερε, οι νησιώτες δεν είναι αντίθετοι με τις κλειστές δομές, αλλά με το ότι αυτές γίνονται μόνο στα νησιά και όχι και στην ενδοχώρα.

Μάλιστα ο κ. Μουτζούτης υποστήριξε πως σε συνομιλία του με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν του ανέφερε πως το σύμφωνο της ΕΕ με την Τουρκία επιτρέπει τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία και από την ενδοχώρα.

Ωστόσο, τα λεγόμενα του κ. Μουτζούρη έφεραν την αντίδραση του κ. Σχοινά, ο οποίος έσπευσε να «αδειάσει» μεγαλοπρεπώς τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας πως οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στο τι ορίζουν οι συμφωνίες και οι νόμοι.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μηταράκης επιβεβαιώνει την Τασία

Η αναφορά του Νότη Μηταράκη για τους 745 που αγνοούνται προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άτυπο σχόλιό της η Κουμουνδούρου, αναφέρει δηκτικά ότι «σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε και αυτό που είχε πει η κα Χριστοδουλοπούλου ως υπουργός. Ότι πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίζονται».

Υπενθυμίζεται πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και οι μετανάστες να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news