facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Reuters: O αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Ιράκ - Διαψεύδει το Πεντάγωνο

Σε κινούμενη άμμο βρίσκονται τα γεωστρατηγικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να ανοίγουν όλο και περισσότερα μέτωπα και τη Δύση να κυριεύται από αρρυθμία παρακολουθώντας τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την αποχώρηση ή μη αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Το πρακτορείο Reuters γνωστοποίησε πως εστάλη επιστολή στη στρατιωτική ηγεσία του Ιράκ, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρεί από τη χώρα σεβόμενος την ιρακινή κυριαρχία. Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Πεντάγωνο διέψευσε τα περί απόσυρσης.



«Δεν υπάρχει καμία απόφαση με την οποία να προβλέπεται η αποχώρηση από το Ιράκ. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς διέρρευσε κάτι τέτοιο. Μένουμε πιστοί στη μάχη κατά του ISIS», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι πιθανόν να σχεδιάζεται μετακίνηση στρατευμάτων από κάποια σημεία προς άλλα.

Ακολουθώντας την έγκριση του ψηφίσματος από το κοινοβούλιο της Βαγδάτης περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Ιράκ έγραψε ότι η απόφαση της ιρακινής Βουλής θα γίνει σεβαστή.

Σύμφωνα, δε, με το Reuters, στην αμερικανική επιστολή που κοινοποιήθηκε αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης του Ιράκ με την οποία διατάζει την αναχώρησή μας».

Aξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εστάλησαν το 2014 στο Ιράκ ώστε να βοηθήσουν τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει απειλές, τονίζοντας ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news