facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

«Συντάξιμος» ο χρόνος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ για τους ανέργους επαγγελματίες

Θα αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής επιδότησης της ανεργίας των ελευθέρων επαγγελματιών σαν χρόνος ασφάλισης, προκειμένου να «βγουν» σε σύνταξη.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος, την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ (κατ’ εφαρμογή παλιότερων διατάξεων), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών, δηλαδή των αυταπασχολούμενων, ως χρόνου ασφάλισης, ο οποίος «οδηγεί» στη σύνταξη. Δηλαδή, το διάστημα κατά το οποίο ένας άνεργος επαγγελματίας λαμβάνει επίδομα ανεργίας, θα συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης, με βάση το οποίο θα προκύψει, μελλοντικά, η
σύνταξή του.

Συγκεκριμένα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής απασχόλησης, μεταξύ άλλων και ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας μισθωτών και ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών.

Στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων εμπίπτουν όσοι αυταπασχολούμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και, συγκεκριμένα, εκείνοι του πρώην ΟΑΕΕ (πχ έμποροι, βιοτέχνες), του πρώην ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), αλλά και του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (δημοσιογράφοι κλπ.), οι οποίοι έχουν λάβει βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2011, συστάθηκε ειδικός λογαριασμός Ανεργίας, με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος στους ασφαλισμένους του π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΑ και π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ. Το 2019, με νεότερη διάταξη, επεκτάθηκε σε όλους τους μη μισθωτούς (πλην ΟΓΑ) το δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου καταβολής του βοηθήματος ανεργίας ως χρόνου ασφάλισης.

Η αναγνώριση του χρόνου καταβολής βοηθήματος στους μη μισθωτούς γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους που αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ ανεργίας των μισθωτών.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει η εν λόγω εγκύκλιος :

– Για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος, ως πλασματικού χρόνου, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

– Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα.

– Να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ.

Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι ένα έτος, αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται Πράξη αναγνώρισης. Επίσης, αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. Τέλος, συνυπολογίζεται στο ανώτατο κατ’ έτος όριο των πλασματικών χρόνων ασφάλισης που μπορούν να αναγνωρισθούν.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news