facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

“Δεν υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής” λέει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απέκρυψε έγγραφο της ΕΕΑΕ. Σε μηνύσεις προχωρά ο δήμαρχος Φυλής

Σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού γύρω από τον ΧΥΤΑ Φυλής που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις περιβόητες μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία, οδηγεί, κατά τα φαινόμενα, σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στην οποία τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι μέλη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ έχουν στα χέρια τους τη σχετική επιστολή της ΕΕΑΕ που αμφισβητούσε τις μετρήσεις και την απέκρυψαν, δίνοντας στη δημοσιότητα μόνο τις μελέτες, οδηγεί στα άκρα την κόντρα τους με τον Χρήστο Παππού, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται να προβεί σε μηνύσεις τόσο ως δήμαρχος Φυλής, όσο και προσωπικά.

Τι λέει η ανακοίνωση της ΕΕΑΕ

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΑΕ επισημαίνει ότι τα ραδιενεργά απόβλητα της χώρας δεν καταλήγουν σε κανέναν χώρο υγειονομικής ταφής, αντίθετα, η διαχείρισή τους διέπεται από σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, υπόκειται σε ρυθμιστικό έλεγχο και γίνεται με ασφάλεια και διαφάνεια. Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ: http://eeae.gr/ασφάλεια-ακτινοβολιών/διαχείριση-ραδιενεργών-αποβλήτων, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται η λεπτομερής απογραφή των ραδιενεργών αποβλήτων στη χώρα μας.

Ειδικότερα για την περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζει ότι είχαν γίνει προ ετών ενέργειες ραδιολογικής διερεύνησης εκ μέρους της ΕΕΑΕ, με αφορμή ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, αλλά από τον έλεγχο δεν προέκυψε καμία απολύτως ένδειξη ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων.

“Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Φυλής, η ΕΕΑΕ έλαβε γνώση και εξέτασε μελέτες εταιρείας, στις οποίες γινόταν αναφορά σε ανησυχητικά ραδιολογικά ευρήματα στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής. Η ΕΕΑΕ εκτίμησε ότι οι μελέτες αυτές δεν είναι δυνατό να ληφθούν υπόψη από ραδιολογική άποψη, διότι οι μετρήσεις στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης, η δε εξαγωγή συμπερασμάτων βασιζόταν σε σύγκριση με όρια που δεν συμπίπτουν με τα όρια της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας” σημειώνει.

Στην πράξη, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, «η μόνη εμπλοκή των ΧΥΤΑ με θέματα ραδιενέργειας αφορά τις συνηθισμένες περιπτώσεις ανίχνευσης ραδιενέργειας σε αστικά απορρίμματα εξαιτίας των εκκριμάτων ασθενών που έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις ή θεραπείες πυρηνικής ιατρικής. Οι περιπτώσεις αυτές δεν συνιστούν ραδιενεργά απόβλητα, η δε αποδέσμευσή τους είναι αποδεκτή πρακτική, γίνεται άνευ όρων και δεν ενέχει κίνδυνο για το κοινό, τους εργαζόμενους στη διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβάλλον».

Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται η ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών ραδιονουκλιδίων σε σημαντικές από άποψη ακτινοπροστασίας συγκεντρώσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και, κατά συνέπεια, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για ραδιολογική επιβάρυνση της περιοχής.

Τι προτίθεται να κάνει ο Χρήστος Παππούς

Χρήστος Παππούς, δήμαρχος Φυλής
Χρήστος Παππούς, δήμαρχος Φυλής

Πηγές του Δήμου Φυλής εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι μέλη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αποκρύπτουν σκόπιμα σημαντικά έγγραφα, προκειμένου να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη «εκεί που τους βολεύει». Προς τούτο, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο κ. Παππούς πρόκειται να υποβάλλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Στα χέρια μελών του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ δεν παραδόθηκαν μόνο οι δυο μελέτες αλλά και η επιστολή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που αμφισβητεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, όπως και έγγραφο από την ίδια την εταιρία που διενήργησε τις μετρήσεις, στο οποίο προτείνει περαιτέρω έρευνα. Το γεγονός ότι επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν μόνο τις μελέτες και όχι τα υπόλοιπα έγγραφα, του καθιστά υπόλογους απέναντι στους πολίτες, τους οποίους επιχειρούν να παραπλανήσουν» αναφέρουν συνεργάτες του δημάρχου Φυλής.



Το έγγραφο με το οποίο χορηγήθηκαν, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, οι μελέτες της Asprofos στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δείχνει πως τα μέλη του πήραν στα χέρια τους και το σχετικό έγγραφο της ΕΕΑΕ, το οποίο προτίμησαν να μη δημοσιοποιήσουν.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάρτιο του 2018, η Εφημερίδα των Συντακτών έφερε στη δημοσιότητα μελέτη της εταιρίας Asprofos Engineering, σύμφωνα με την οποία, «ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμη και ραδιενεργών στοιχείων, και μάλιστα όλα σε τιμές που υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια, διαπιστώνει στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, σε ατμόσφαιρα, έδαφος αλλά και υπόγειο νερό». Μάλιστα, δίνονταν και στοιχεία από τις μετρήσεις.

Συλλογικότητες και φορείς της περιοχής, με επικεφαλής το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ζήτησαν επίμονα τη δημοσιοποίηση των μελετών από τον δήμαρχο Φυλής, προσφεύγοντας παράλληλα στον εισαγγελέα. Το αίτημα για δημοσιοποίησή τους αποτέλεσε, άλλωστε, και την προμετωπίδα της προεκλογικής τους αντιπαράθεσης στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Λίγες ημέρες πριν το δημοσίευμα, ο Χρήστος Παππούς απηύθυνε αίτημα στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να εξετάσει τα ευρήματά των μελετών. Στην απάντησή της αναφέρονταν ρητά οι αμφιβολίες της για την επιστημονική ορθότητα μετρήσεων και αποτελεσμάτων. Παράλληλα, ο ίδιος ο Χρήστος Παππούς, σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε τα μέλη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ότι «παίζουν με τις αγωνίες και τις τύχες των κατοίκων της περιοχής, για να εξυπηρετήσουν μόνο πρόσκαιρες προεκλογικές σκοπιμότητες και ανομολόγητα οφέλη».

Και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι κύκλοι που οραματίζονται την επιστροφή του Δήμου Φυλής στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιθώριο της πρωτεύουσας, μόλις δυο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο και τις εξαγγελίες ενός μεγαλόπνοου προγράμματος περιβαλλοντικής και πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής μας, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιστρέφουν στο προσκήνιο προσπαθώντας να προσφέρουν υπηρεσίες υποβάθμισης της περιοχής και των περιουσιών των δημοτών. Διασπείρουν ανεύθυνα και αποσπασματικά πληροφορίες για δήθεν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία από το ανενεργό πλέον κύτταρο της παλαιάς χωματερής. Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρήγγειλε η παρούσα Δημοτική Αρχή από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συνολικής ανάπλασης της περιοχής, που αποτελεί μόνιμο στόχο της, κρίνονται από την αρμόδια αρχή, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) «μη επιστημονικά τεκμηριωμένα… αβάσιμα και ανυπόστατα, ενώ η σχετική αναφορά στην αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου κρίνεται μη ρεαλιστική». Οποιαδήποτε λοιπόν ενέργεια δημοσιοποίησης τέτοιων πληροφοριών, χωρίς την πιστοποίηση του αρμόδιου φορέα (ΕΕΑΕ), μόνο κακές υπηρεσίες θα προσέφερε στην περιοχή και στους δημότες».

Σημειώνεται ακόμα, ότι μέλη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ προσέφυγαν στον Εισαγγελέα κατά του δημάρχου Φυλής, υπόθεση η οποία τέθηκε στο αρχείο.


Ο Δήμος Φυλής υπέβαλλε αίτημα στην ΕΕΑΕ για περαιτέρω έρευνα στον ΧΥΤΑ και του απεστάλη η σχετική επιστολή


Ο Δήμος Φυλής υπέβαλλε αίτημα στην ΕΕΑΕ για περαιτέρω έρευνα στον ΧΥΤΑ και του απεστάλη η σχετική επιστολή


Περαιτέρω έρευνα πρότεινε και η ΑΣΠΡΟΦΟΣ

doxthi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news