facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

«Αποδεκατίζονται» από τη γρίπη σχολεία στη Μαγνησία

Η εποχική γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο στη χώρα, έχει… «αποδεκατίσει» σχολικές μονάδες της Μαγνησίας. Οι καρέκλες πίσω από τα σχολικά θρανία αδειάζουν η μία μετά την άλλη και εκπαιδευτικοί παραδίδουν μάθημα από την έδρα σε… περιορισμένο μαθητικό κοινό. Αν και πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η ανησυχία υπάρχει. Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ξεκίνησαν ήδη δράσεις πρόληψης κάθε είδους ίωσης στα σχολεία.

Η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων κι εν μέσω χειμερινής περιόδου βρήκε τη γρίπη σε έξαρση.

Πανελλαδικά στοιχεία μιλούν για 13 θύματα της γρίπης. Οχτώ από τους θανάτους σημειώθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μεταξύ 13 και 19 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ένα από τα θύματα είναι ένα παιδί 4 ετών.

Οι επτά θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και έξι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας το τελευταίο διάστημα, τα κρούσματα γρίπης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Η γρίπη «θερίζει» όμως και τις σχολικές αίθουσες στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη, οι απουσίες είναι μαζικές από τις σχολικές αίθουσες. «Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Κάθε χρόνο από τέλος Νοεμβρίου έως και τέλος Φεβρουαρίου καταγράφονται αρκετές απουσίες λόγω ιώσεων. Οφείλουμε όμως να είμαστε σε επαγρύπνηση», αναφέρει ο ίδιος. Μάλιστα όπως εξήγησε ήδη η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας ξεκίνησε δράσεις πρόληψης εναντίον κάθε είδους ίωσης. «Κάθε σχολείο εφαρμόζει τις προτροπές του Υπουργείου Παιδείας και ετοιμάζονται ενημερωτικές παρεμβάσεις για τους μαθητές», σημειώνει.

Μάλιστα μεθαύριο Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση όλων των διευθυντών και 74 εκπαιδευτικών της Μαγνησίας για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων καταστάσεων. Η ενημέρωση θα γίνει από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμη Τσιάμη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνο Ματσιόλη. «Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς της περιοχής αλλά και με το ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων)», τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Εντονότερο το πρόβλημα στα δημοτικά

Το πρόβλημα των μαζικών απουσιών λόγω γρίπης φαίνεται όμως να είναι εντονότερο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου σε κάποια τμήματα απουσιάζουν ακόμη και οι μισοί μαθητές. «Λείπουν αρκετοί μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί εξαιτίας της γρίπης. Αυτό που συνιστούμε στους γονείς είναι να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι μέχρι να κάνει τον κύκλο της η ίωση και να παρέλθει ένα επιπλέον 24ωρο. Δυστυχώς γονείς που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους τα στέλνουν στο σχολείο και το πρόβλημα οξύνεται», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

«Θύματα» της γρίπης πέφτουν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. «Για τους δασκάλους ισχύουν οι ίδιες οδηγίες. Ομως δυστυχώς επειδή δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στη διάθεση για να καλύψουν τα κενά, με αίσθημα ευθύνης για να μην χάσουν μαθήματα τα παιδιά οι δάσκαλοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στο σχολείο και γίνεται φαύλος κύκλος: ο ένας κολλάει τον άλλο», σημειώνει ο κ. Μούσιος.

taxydromos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news