facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ιράν: Ορκίζεται εκδίκηση η Τεχεράνη! ΗΠΑ σε Αμερικανούς: Εγκαταλείψτε το Ιράκ

Στα ύψη βρίσκεται το “θερμόμετρο” στις σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ, μετά την δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικούς βομβαρδισμούς του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης.
Η επιδρομή των ΗΠΑ ΗΠΑ με στόχο τον υποστράτηγο, έχει σημάνει συναγερμό στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πλέον… ακούγονται οι σειρήνες του πολέμου.
Η Τεχεράνη δεν είναι διατεθειμένη να το αφήσει αυτό να περάσει έτσι. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δληλωσε ξεκάθαρα πως το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.
Το γεγονός πως ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» θα αυξήσει την «αποφασιστικότητα» του Ιράν να «αντισταθεί στον επεκτατισμό της Αμερικής και να υπερασπιστεί τις ισλαμικές αξίες μας», προστίθεται στο κείμενο.
Πρεσβεία των ΗΠΑ σε Αμερικανούς: Εγκαταλείψτε το Ιράκ
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ.
Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».
Οι κύριες μεθοριακές διαβάσεις του Ιράκ οδηγούν προς το Ιράν και την εμπόλεμη Συρία, ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης προς τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.
Και η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τους πολίτες της που βρίσκονται στο Ιράν να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.
“Μετά τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε στους γάλλους πολίτες να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και να συμπεριφέρονται προσεκτικά και διακριτικά καθώς και να αποφεύγουν να τραβούν φωτογραφίες σε δημόσιους χώρους”, αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της στο Twitter.
“Η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να σταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή” δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.
“Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται”, δήλωσε η Μονσαλέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. “Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής”.
Η υφυπουργός είπε ότι ανώτεροι γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές υψηλού επιπέδου με ανώτερους παράγοντες στην περιοχή.
“Οι μαχητές να είναι έτοιμοι”
Την ίδια ώρα ο ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε σήμερα εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.
Ο Μοκτάντα Σαντρ έκανε την ανακοίνωση αυτή στο Twitter μερικές ώρες μετά τον φόνο στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ του Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις.
«Δίνω εντολή σε όλους τους μουτζαχεντίν, ιδιαίτερα στον Στρατό του Μαχντί, την Ταξιαρχία της Ημέρας της Επαγγελίας, και όλες τις πατριωτικές και πειθαρχημένες οργανώσεις να είναι έτοιμες για να προστατεύσουν το Ιράκ», αναφέρει στην ανακοίνωση.
Ο Σαντρ, ο οποίος δηλώνει εθνικιστής και απορρίπτει τόσο την αμερικανική όσο και την ιρανική ανάμιξη στο Ιράκ, απηύθυνε ωστόσο έκκληση σε όλες τις πλευρές να συμπεριφερθούν με «σοφία και διορατικότητα».
Εξάλλου ο Καΐς αλ-Χαζάλι, ένας διοικητής του φιλοϊρανικού συνασπισμού στο Ιράκ, κάλεσε «όλους τους μαχητές» να είναι «έτοιμοι».
«Ας είναι έτοιμοι όλοι οι μαχητές της αντίστασης επειδή αυτό που μας περιμένει είναι μια μεγάλη νίκη», γράφει ο Χαζάλι σε χειρόγραφη επιστολή του την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Χαζάλι είναι ο επικεφαλής της Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ, μίας από τις σημαντικότερες παρατάξεις των Χασντ αλ-Σάαμπι (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης), που συνασπίζει τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς στο Ιράκ.
Καταδίκη και από τον Ιρακινό πρωθυπουργό
Και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι καταδίκασε σήμερα τη δολοφονία Σουλεϊμανί.
Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία “θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο”, αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε.
«Η δολοφονία ενός ιρακινού στρατιωτικού διοικητή που κατέχει επίσημη θέση αποτελεί επίθεση εναντίον του Ιράκ, του Κράτους του, της κυβέρνησής του και του λαού του», υπογραμμίζει ο Μάχντι.


“Οι Αμερικανοί παραβίασαν ους όρους”
“Η αμερικανική επίθεση παραβίασε επίσης τους όρους για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με νομοθεσία που να διαφυλάσσει την ασφάλεια και την κυριαρχία του Ιράκ”, προσθέτει.
«Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών εναντίον ηγετικών προσωπικοτήτων του Ιράκ ή μιας φίλης χώρας στο ιρακινό έδαφος (…) αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων που διέπουν την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων», αναφέρεται στη δήλωση του Μάχντι.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης το κοινοβούλιο να συνεδριάσει εκτάκτως.
Συρία: Δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα
Και η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την “δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα”.
Πηγή της προεδρίας είπε ότι η επίθεση συνιστά μια “σοβαρή κλιμάκωση” και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ, σύμφωνα με το SANA.
Τιμωρία ζητά η Χεζμπολάχ
Πάντως και ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, μεγάλου συμμάχου του Ιράν, υποσχέθηκε σήμερα «τη δίκαιη τιμωρία» των «εγκληματιών δολοφόνων».
«Η δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (…) θα είναι η ευθύνη και το καθήκον όλων των μαχητών της Αντίστασης σε όλον τον κόσμο», υπόσχεται σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, ο οποίος γενικά χρησιμοποιεί τον όρο «Αντίσταση» για να περιγράψει την οργάνωσή του και τους συμμάχους της.
newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news