facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: Ο Χαφτάρ απορρίπτει το τελεσίγραφο Πούτιν-Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός

Αρνητική ήταν η απάντηση του Χαλίφα Χαφτάρ και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στο αίτημα του Πούτιν και του Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός.

Όπως είχε ανακοινώσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο των εγκαινίων του Turkstream, έθεσαν τελεσίγραφο για τις 23:59 το βράδυ της Κυριακής, ώστε να σταματήσει η επίθεση και να υπάρξει κατάπαυση πυρός μεταξύ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), του Χαλίφα Χάφταρ και των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέντ αλ-Μισμάρι, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ θα συνεχίσουν να πολεμούν ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις» και ότι δεν αποδέχονται κανένα τελεσίγραφο.

Την Τετάρτη το βράδυ οι δυνάμεις του Χάφταρ εξέδωσαν οδηγία για απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Τρίπολη, ενώ δύο μέρες νωρίτερα είχαν καταλάβει σχετικά εύκολα την παραλιακή πόλη της Σίρτης. Πλέον οι μάχες κατευθύνονται στην Μισράτα, με την Τρίπολη να είναι ό,τι έχει απομείνει στην GNA.

Στην ανακοίνωσή του, ο στρατάρχης Χάφταρ «χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», αλλά τόνισε ότι συνεχίζονται «οι προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων».

«Αυτές οι ομάδες κατέλαβαν την πρωτεύουσα και στηρίζονται από ορισμένες χώρες και κυβερνήσεις που τους παραδίδουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά (…) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτές οι χώρες στέλνουν επίσης μεγάλο αριθμό τρομοκρατών από παντού στον κόσμο για να πολεμήσουν τις ένοπλες δυνάμεις (που στηρίζουν τον Χάφταρ)», πρόσθεσε.

Ο στρατάρχης αναφερόταν στην Τουρκία, η οποία στηρίζει στρατιωτικά την Κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο Χάφταρ κατηγορεί την Άγκυρα ότι στέλνει στη Λιβύη φιλοτούρκους Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ, εναντίον του.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news