facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

ΕΕ προς Αγκυρα: Σταματήστε τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αντιδράσουμε

Η Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Παράλληλα, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής διεμήνυσε στην Τουρκία ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κατάλληλη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την ανακοινωμένη πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε η Μογκερίνι.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από όποια τέτοια παράνομη ενέργεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», συμπλήρωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο μεταξύ, η Κύπρος φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τις απειλές της για την ΑΟΖ της Κύπρου. Στην περιοχή είναι από την Παρασκευή το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, ενώ η Αγκυρα, μέσω Navtex, προανήγγειλε την πραγματοποίηση γεώτρησης από τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση, γνωρίζοντας την επικείμενη πλεύση του Fatih δυτικά της Πάφου, για γεώτρηση, τα τελευταία 24ωρα ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον «Πολίτη».

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, η γεώτρηση θα γίνει κοντά στο τεμάχιο 6, εντός του βόρειου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οριοθετήθηκε με νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν ενημερώθηκε σχετικά ο ΟΗΕ μέσω κατάθεσης των συντεταγμένων της περιοχής αυτής, για να μην κατηγορηθεί ότι προκαλεί όξυνση. Η κυβέρνηση της Κύπρου υποστηρίζει έντονα πως το γεγονός ότι δεν έχει οριοθετηθεί το βόρειο μέρος της ΑΟΖ μέσω συμφωνιών με επηρεαζόμενα γειτονικά κράτη (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία) δεν της περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα επί αυτής της ζώνης και δεν δικαιολογεί, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (την οποία δεν υπέγραψε η Τουρκία), οποιεσδήποτε τουρκικές διεκδικήσεις.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news