facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Υπερψηφίστηκε η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, με την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας, του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο έκανε με ευρεία πλειοψηφία δεκτή την πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους απώλεσαν το Ε.Κ.Α.Σ. με το νόμο Κατρούγκαλου. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020.

Με την τροπολογία καθορίζεται, επίσης, η διαδικασία επιλογής από τους ασθενείς, ιδιωτικού φαρμακείου ως σημείου παράδοσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης για τη διευκόλυνση των δικαιούχων.

Στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «καρδιά της τροπολογίας, είναι ότι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, πρώην δικαιούχοι Ε.Κ.Α.Σ., που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, δεν επιβαρύνονται καθόλου στη φαρμακευτική δαπάνη», ενώ για τη ρύθμιση της διαδικασίας των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς, τόνισε ότι «υλοποιούμε τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στους περιπατητικούς ασθενείς από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Είμαστε συνεπείς σε μια πολιτική που έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες. Αντιλαμβανόμαστε το Υπουργείο Υγείας ως ένα λαϊκό Υπουργείο, με πλατιά ανταπόκριση στις λαϊκές ανάγκες. Ασκούμε πολιτική με προτεραιότητα αυτούς που δεν έχουν, αυτούς που δεν μπορούν, τις ευπαθείς ομάδες, τους ασθενείς, όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν και πρέπει να χαίρονται το κοινωνικό αγαθό της Υγείας».

Κάλυψη θέσεων ΕΣΥ

Η ενιαία τροπολογία νομοθετεί, επίσης, την επέκταση κατά δύο έτη του υφιστάμενου καθεστώτος που διέπει τους περιορισμούς στην υποβολή υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται ο χρόνος ισχύος της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., σε ιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου ιατρού Ε.Σ.Υ., εκτός εάν αυτοί παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, δια της εισαγωγής νεοεισερχομένων ειδικευμένων ιατρών και προς αποφυγή ανακύκλωσης των ήδη υπηρετούντων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΟΠΥΥ


Τέλος, η τροπολογία αφορά στην εξειδίκευση θεμάτων λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ με την επωνυμία «Εφαρμογή διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)». Στην τροπολογία περιγράφονται ο σκοπός λειτουργίας της, η εκτέλεση επεξεργασίας από τον ΕΟΠΥΥ στα εισφερόμενα στοιχεία από ασθενείς στην εφαρμογή για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και οι αναγκαίες διασφαλίσεις ως προς την ακεραιότητα του συστήματος και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news