facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ενδέχεται να αθωώσει τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο

Ο νέος Ποινικός Κώδικας ενδέχεται να αθωώσει και τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο από τη βασική κατηγορία του για παλαιότερες αναρτήσεις του, με τις οποίες καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων.

«Φτύστε τους», ήταν η φράση του τότε Μητροπολίτη που οδήγησε στην ποινική του δίωξη για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος και στην καταδίκη του σε συνολική φυλάκιση 7 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ο κ. Αμβρόσιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της καταδίκης του και σήμερα ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος πρότεινε την αθώωση του πρώην μητροπολίτη για το ένα από τα δύο αδικήματα, της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου:

«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων (σ.σ ο κ.Αμβρόσιος ) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών. Ενόψει αυτού πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη ,να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση για αυτή την κατηγορία και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών, από τη συνολική ποινή των 7 μηνών και να παρεμείνει η ποινή των 2 μηνών».

Ο Μπρακουμάτσος ζήτησε να απορριφθούν όλοι οι άλλοι λόγοι αναίρεσης που προβάλλει ο παρών στη δικαστική αίθουσα πρώην μητροπολίτης.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αντέτειναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.

Οι δικηγόροι του πρώην μητροπολίτη ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news