facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ μπήκαν στην Τρίπολη - Απέχουν λίγα χλμ. από το κέντρο της πόλης - «Καμία εκεχειρία»

Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ έχουν εισέλθει στην Τρίπολη και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ειδικός απεσταλμένος του LNA, μιλώντας στο Sputnik, επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα της Λιβύη, απέχοντας λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός του Χαφτάρ προελαύνει και προς την πόλη Μισράτα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης.

«Η εκτίναξη της λαϊκής στήριξης προς τον LNΑ, από την στιγμή της υπογραφής της παράνομης συμφωνίας μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ (σ.σ. επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης – GNA), έχει οδηγήσει στην προέλαση του LNA στη Σύρτη και στην Τρίπολη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρέφ Αλί Ναγιέζ.

Ερωτηθείς, παράλληλα, για το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας, η οποία και αποτέλεσε κοινή θέση μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λίβυος αξιωματούχος επεσήμανε τα εξής:

«Προτού η Τουρκία προσποιηθεί ότι απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει τα πλοία του θανάτου και θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του λιβυκού λαού, αναγνωρίζοντας το εκλεγμένο Κοινοβούλιο».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις ρωσικές εκκλήσεις για εκεχειρία, αυτές μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες, εφόσον περιλαμβάνουν και την ειρηνική διαχείριση των εναπομεινάντων περιοχών της Τρίπολης υπό το εκλεγμένο Κοινοβούλιο και τον LNA».

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει τη διατήρηση του οπλισμού των αντίπαλων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο ηγέτες να εκδίδουν κοινό ανακοινωθέν και να ζητούν την προσωρινή κατάπαυση του πυρούς.

Η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, καθώς έκτοτε διοικείται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις:

Την κυβέρνηση LNA, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την κυβέρνηση GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη.

Η κατάσταση έγινε κρίσιμη στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η Τουρκία υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την κυβέρνηση GNA, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας που κατήγγειλε την παράνομη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

pronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news