facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Γερμανία: Απέρριψε το 70,5% των αιτημάτων των αιτούντων άσυλο που υπέβαλε η Ελλάδα το 2019

Η Γερμανία απέρριψε το 2019 το 70,5% των αιτημάτων που κατέθεσε η Ελλάδα για περιπτώσεις που εμπίπτουν στον Κανονισμό του Δουβλίνου (στη μεγάλη τους πλειοψηφία οικογενειακές επανενώσεις αιτούντων άσυλο), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου για την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου και της αρμόδιας Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου, η Ελλάδα απέστειλε την περασμένη χρονιά στη Γερμανία 1.922 αιτήματα και αυτή αποδέχτηκε μόλις τα 568, δηλαδή το 29,5% των αιτημάτων και απέρριψε πάνω από το 70% αυτών. Στην πλειοψηφία τους τα αιτήματα αυτά αφορούσαν σε οικογενειακή επανένωση των αιτούντων άσυλο με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Το ποσοστό των απορρίψεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2018, οπότε η Γερμανία αποδέχτηκε το 43,4% των αιτημάτων για υπαγωγή στον Κανονισμό του Δουβλίνου (τα αιτήματα ήταν 2281 και οι αποδοχές 991). Το 2017 η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική με τη Γερμανία να κάνει αποδεκτά σχεδόν το 92% των αιτημάτων.

Για «συστηματική υπονόμευση της οικογενειακής επανένωσης των αιτούντων άσυλο με συγγενείς τους στη Γερμανία» κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους, σήμερα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) και «Pro Asyl». Όπως εξηγούν, η Γερμανία «συστηματικά απορρίπτει τις σχετικές αιτήσεις από την Ελλάδα με την επίκληση της λήξης της προβλεπόμενης προθεσμίας» και ζητούν να παύσει η πρακτική αυτή.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου που αφορούν σε όλες τις κατηγορίες αιτούντων που εμπίπτουν στον Κανονισμό Δουβλίνου (μεταξύ αυτών και στην οικογενειακή επανένωση) δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία παρουσίασαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πρώτο πεντάμηνο του 2019 το ποσοστό απόρριψης των αιτημάτων για οικογενειακή επανένωση ήταν 75%, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες του ίδιου χρόνου το ποσοστό απόρριψης ανήλθε σε 72%.

Δεύτερη σε αριθμό εξερχόμενων αιτημάτων από την Ελλάδα έρχεται η Αγγλία, όπου το ποσοστό αποδοχής ήταν περίπου 54% (στάλθηκαν 1.230 αιτήματα και έγιναν δεκτά τα 667). Ακολουθούν η Σουηδία με 375 αιτήματα και ποσοστό αποδοχής 67,5% και η Ελβετία με 339 αιτήματα και ποσοστό αποδοχής 67.2%. Συνολικά το 2019 η Ελλάδα απέστειλε 5.459 αιτήματα ανάληψης ευθύνης για αιτούντες άσυλο στα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, από τα οποία έγιναν δεκτά τα 2.523, δηλαδή περίπου το 46% των αιτήσεων.

Την ίδια ώρα που η Γερμανία απέρριψε το 70,5% των αιτημάτων από την Ελλάδα, ζήτησε το 2019 να επιστραφούν στην Ελλάδα 8.874 άτομα που βρίσκονται στην επικράτειά της, με την Ελλάδα να κάνει αποδεκτά μόλις τα 504 αιτήματα. Από την άλλη πλευρά, πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ορισμένες χώρες κράτησαν χαμηλά ή ακόμα και μηδενικά τα εισερχόμενα αιτήματα προς την Ελλάδα αναγνωρίζοντας το βάρος που σηκώνει η χώρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Συνολικά το 2019 τα εισερχόμενα αιτήματα από άλλα κράτη μέλη ανήλθαν σε 12.718 και η Ελλάδα έκανε αποδεκτά τα 710.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news