facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Γερμανίδα βουλευτής: Ο Ερντογάν είναι ο νο 1 δημιουργός προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου

Νούμερο ένα δημιουργό προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν Γερμανίδα βουλευτής αριστερού κόμματος απορρίπτοντας ως παράνομα τα τουρκολιβικά σύμφωνα.

«Η συμφωνία, αυτό μνημόνιο κατανόησης δεν αποτελεί μόνο παραβίαση της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου, αλλά παραβιάζει και τη Διεθνή Συνθήκη για τη Θάλασσα. Και πολύ πιθανώς δεν έχει συναφθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.



«Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν γίνεται από την ΕΕ αποδεκτή και αντιληπτή λόγω του προσφυγικού θέματος, ως παράγοντας επίλυσης του προβλήματος», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης: «Παραβιάζει μονίμως το διεθνές δίκαιο και αμείβεται από την ΕΕ με δισεκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογούμενων. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες όταν ένας Τούρκος Πρόεδρος παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο. Και πρέπει βεβαίως να υπάρξει αλληλεγγύη μέσα στην ΕΕ. Δεν μπορεί η Γερμανία ή άλλα κράτη στην ΕΕ να εγκαταλείπουν άλλα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», σημείωσε.

«Όμως ο Ερντογάν είναι ο νο 1 δημιουργός προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου και λόγω των εισβολών του, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο – στη γειτονική Συρία δύο φορές – αλλά και μέσω προκλήσεων του με τις παράνομες γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μπροστά από τις ακτές της Κύπρου και τώρα μέσω της στήριξης των ισλαμικών τρομοκρατικών συμμοριων στη Λιβύη, τις οποίες έφερε από τη Συρία στη Λιβύη και με τις οποίες υποστηρίζει εκεί ένα τρομοκρατικό κράτος», κατέληξε η γερμανίδα βουλευτής – με καταγωγή από την Τουρκία – Σεβιμ Νταγκντελέν.

Κόλαφος η γερμανική έκθεση

Την ελληνική θέση πώς οι συναφθείσες συμφωνίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι παράνομες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα επιβεβαιώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής σε εξαντλητική έκθεσή της.

Σε 18 σελίδες περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου. Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news