facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

13η σύνταξη: Η μετονομασία της και το περιεχόμενό της

Η 13η σύνταξη θα αποτελέσει παρελθόν σε λίγες μέρες όταν ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στη θέση της θεσμοθετείται ένας μηχανισμός στήριξης μέσω του οποίου θα καταβάλλεται κάθε χρόνο μια σταθερή παροχή στους συνταξιούχους.

Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη εγγραφεί στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται, κατά πρώτον, η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και κατά δεύτερον, η δαπάνη εφάπαξ παροχής, η οποία καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες. Το ύψος του ποσού είναι περί το 1 δις. ευρώ.

Η σταθερή παροχή όπως σχεδιάζεται θα αντικαταστήσει πέραν της 13ης σύνταξης , το ΕΚΑΣ και το κοινωνικό μέρισμα που διανεμόταν τα τελευταία χρόνια.

Το ποσό που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα θα είναι συγκριμένο και θα ανακοινώνεται ώστε να ξέρουν οι συνταξιούχοι τι ακριβώς θα λάβουν. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε συνταξιούχος θα προκύπτει από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε οι έχοντες μικρότερη οικονομική δύναμη να πάρουν αναλογικά περισσότερα χρήματα.

Το επίδομα θα είναι μόνιμο και ακατάσχετο, ενώ θα χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου από το 2020 και για κάθε επόμενο έτος.

Θα καταβάλλεται επίσης και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάζεται το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των συνταξιούχων που υποβάλουν κοινή δήλωση, αλλά εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα εκ των δύο.

Υπενθυμίζεται πως η «13η σύνταξη» που καταργείται δινόταν ποσοστιαία ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ως εξής:
α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%
β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%
γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%
δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%

businessnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news