facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

«No pasaran» από το FIR Αθηνών για οπλισμένα τουρκικά μαχητικά με στόχο την Λιβύη

«Κλειστό» θα είναι το FIR Αθηνών για την διέλευση οπλισμένων τουρκικών μαχητικών με στόχο της δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Στρατιωτικές πηγές συμπλήρωσαν στο news.gr πως η διέλευση ακόμα και ενός άοπλου μαχητικού από το FIR άλλης χώρας επιβάλει το ενσωματωμένο πυροβόλο να είναι ασφαλισμένο.


Το αν θα περάσει οπλισμένο μαχητικό με βόμβες και άλλα έξυπνα όπλα από το FIR Αθηνών με στόχο την Λιβύη είναι επί της ουσίας πολιτική απόφαση τόνισαν.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει την ρητορική εντάσεως με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εάν σήμερα η Λιβύη μετατραπεί σε Συρία, μετά θα έρθει η σειρά και των άλλων χωρών της περιοχής. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στον ίδιο άξονα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ να δηλώνει «δεν αναζητούμε πετρέλαιο στη Λιβύη. Θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα του φιλικού και αδερφικού λιβυκού λαού. Δεν μπορείς να φρουρείς το εθνικό σου συμφέρον αυτοπεριορισμένος στα εθνικά σου σύνορα. Πρέπει να προστατεύεις τους φίλους και συμμάχους σου».

Ετοιμότητα για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από τα σύνορα με τη Συρία.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία έχοντας εισπράξει την κάθετη άρνηση της Τυνησίας να ενταχθεί στον άξονα που θέλει να στήσει στην Μεσόγειο, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αλγερία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας δύο φρεγάτες του στόλου της χώρας μεταβαίνουν στο Αλγέρι προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς στις 7 με 10 Ιανουαρίου που θα γίνουν για την 501η επέτειο του θανάτου του Οθωμανού Ναυάρχου Ορούτς Ρέις, αδερφού του περιβόητου πειρατή Χαρεντίν Μπαρμπαρόσα που αιματοκύλησε κατά τα τέλη του 15ου και αρχές του 16ου αιώνα την Μεσόγειο και τα νησιά του Αιγαίου.



Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει πως η είδηση αυτή έχει ανησυχήσει την Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει θέσει σε λειτουργία όλα τα όπλα της διπλωματίας προκειμένου να επέλθει η ηρεμία στην ανατ. Μεσόγειο τονίζει ακόμα η εφημερίδα.

«Στο πλαίσιο της διπλωματίας των κανονιοφόρων η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Αλγερία μεταφέρει μηνύματα μεγάλης στρατηγικής σημασίας» επισημαίνει μεταξύ άλλων η τουρκική εφημερίδα.

Καμιά ανησυχία επισημαίνουν ωστόσο στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα κάνοντας λόγο για μια απέλπιδα προσπάθεια της περιθωριοποιημένης Τουρκίας να διενεργήσει ψυχολογικές επιχειρήσεις μέσω του Τύπου που ελέγχει το καθεστώς Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή ο αμερικανικός παράγοντας συνεχίζει τις εντατικές κινήσεις στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρεθεί μετά την Πρωτοχρονιά στην Κύπρο όπου θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ αναμένεται να δει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο αμερικανός αξιωματούχος θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν τη δεξίωση που οργανώνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 8 Ιανουαρίου προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«No pasaran» από το FIR Αθηνών για οπλισμένα τουρκικά μαχητικά με στόχο την Λιβύη"

Αναχώρησε για Πειραιά το ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ με ευθύνη του πλοιάρχου

Προβλήματα προκαλούν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι σε πολλές θαλάσσιες περιοχές καθώς οι άνεμοι φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Το λιμάνι της Σύρου προσέγγισε λίγο μετά τις 19:20 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ.

Το οποίο και συνέχισε το δρομολόγιο του για το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που εφαρμόζεται σχετικά με το απαγορευτικό λόγω καιρικών συνθηκών, αυτός που παίρνει την τελική ευθύνη και αποφασίζει ή όχι τον απόπλου του πλοίου, είναι ο πλοίαρχος.

Έτσι λοιπόν ο πλοίαρχος του πλοίου, αναχώρησε με δική του ευθύνη για το λιμάνι του Πειραιά στις 19:45.

Υπενθυμίζεται πως απ το πρωί τα πλοία είναι δεμένα και δεν εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Πειραιά, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας θα πρέπει να επικοινωνείτε με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

cyclades24
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναχώρησε για Πειραιά το ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ με ευθύνη του πλοιάρχου"

Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Α.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου"

Έγκλημα στα Πετράλωνα: Τι δήλωσε στην κατάθεσή του ο 21χρονος που σκότωσε τον νονό του

Συνεχίζουν να συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις γύρω από το έγκλημα στα Πετράλωνα, με θύμα έναν 52χρονο, τον οποίο σκότωσε και πέταξε στα σκουπίδια ο 21χρονος βαφτισιμιός του.

Και ενώ μέχρι στιγμή δεν έχει βρεθεί η σορός του 52χρονου, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία από την κατάθεση του καθ’ ομολογία δολοφονου.

Ο 21χρονος, ο οποίος έμενε μαζί με τη ρακοσυλλέκτρια μητέρα του στο διαμέρισμα όπου φιλοξενούσαν και τον 52χρονο νονό του, φέρεται να δήλωσε στην κατάθεσή του πως προχώρησε στη δολοφονία καθώς ο νονός του κακομεταχειριζόταν τη μητέρα του.

«Την ξελοκοπούσε, ήθελα εδώ και καιρό να τον σκοτώσω», αποκάλυψε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open. Όπως ανέφερε, πήρε το μαχαίρι ενώ ο νονός του κοιμόταν και άρχισε να τον χτυπά με μαχαιριές. Στη συνέχεια τον τεμάχισε και τον πέταξε στα σκουπίδια.

Οι κάμερες από το σημείο επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του δράστη ότι πέταξε τον νονό του στα σκουπίδια, καθώς σε αυτές φάνηκε ο 21χρονος να πετά σακούλα σε κάδο απορριμμάτων στις 01:44 τα ξημερώματα Παρασκευής.

Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων του, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε το γεγονός ότι η μητέρα όταν ρωτήθηκε από κατοίκους της περοχής της γιατί απουσιάζει εδώ και ημέρες ο 52χρονος, απάντησε πως μάλλον θα τον έχει σκοτώσει ο γιος της. Η γυναίκα βρίσκεται πλέον κλεισμένη σε ψυχιατρική κλινική.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στα Πετράλωνα: Τι δήλωσε στην κατάθεσή του ο 21χρονος που σκότωσε τον νονό του"

Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος: «Η Αίγυπτος είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την συμφωνία μας με την Λιβύη»!

Σε δηλώσεις που σαν στόχο έχουν να «διαρραγεί» ο άξονας Αθήνας-Καίρου προχώρησε ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν, με την Τουρκία να παίζει το παιχνίδι του δίκαιου «προστάτη» της περιοχής, που θέλει τάχα να επιστρέψει στην Αίγυπτο ότι αποπειράθηκε να της κλέψει η Ελλάδα!

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης συνεχίζει αμέριμνος τις διακοπές του κάπου στο Μέτσοβο, μιλώντας για Χάγη!

Ο Καλίν είπε:

«Έχουμε γίνει αποδέκτες πληροφοριών από επίσημα και ημιεπισημα κανάλια ότι η Αίγυπτος είναι απόλυτα ικανοποιημένη με την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που έχουμε υπογράψει με τη Λιβύη.

Η δική τους ΑΟΖ (σ.σ. με την συμφωνία μας με τη Λιβύη) έχει επεκταθεί».



Οι δηλώσεις Καλίν έρχονται ως συνέχεια προσφάτων σχετικά δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν ότι «η Τουρκία με την συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη θα επιστρέψει πίσω στην Αίγυπτο 15.000 τ.χλμ. θαλάσσιας έκτασης που της έκλεψε η Ελλάδα» και αφορούν την βορειοδυτική πλευρά του κοιτάσματος Zohr!

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο συμβούλιο εξωτερικής πολίτικης που είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου είχε αποκαλυφθεί ότι η Αίγυπτος αρνείται να προχωρήσει σε αμοιβαία ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ελλάδα ανατολικά της Ρόδου, θέλοντας η γραμμή οριοθέτησης με την Ελλάδα να ξεκινά (εφάπτεται) επί του 28ου Μεσημβρινού μη αναγνωρίζοντας έτσι ότι συνιστά δικαίωμα ΑΟΖ το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και συμπλέοντας ουσιαστικά με τις τουρκικές θέσεις.

Τώρα οι δηλώσεις Καλίν και αυτό υπό την αίρεση ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη τουρκική ύπουλη προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθεί ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την Ελλάδα, το ΥΠΕΞ εξακολουθεί και δείχνει ότι βρίσκεται σε σε κατάσταση ανάρρωσης από την... "υπερπροσπάθεια" μετά τις σπασμωδικές κινήσεις με ταξίδια «πανικού» σε Αίγυπτο και Λιβύη, για να διασώσει ότι μπορεί να διασώσει και μετά επέστρεψε στο θάλαμο της κρυογενικής ύπνωσης.

Την ίδια ώρα ο Κ.Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται σε χαλαρές διακοπές κάπου στο Μέτσοβο, μη έχοντας προφανώς αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάνει δηλώσεις περί Χάγης για την ελληνική ΑΟΖ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος: «Η Αίγυπτος είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την συμφωνία μας με την Λιβύη»!"

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε Μάνδρα και Κάζα - Εγκλωβίστηκαν πρόσκοποι και τουρίστες

Σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Συνεργεία και εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονταν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για τη διάνοιξη δρόμων σε περιοχές που παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα, όπως στις λεωφόρους Πάρνηθας και Πεντέλης, στα Βίλια, στο Κριεκούκι, το Πόρτο Γερμενό και την Κάζα.

Παράλληλα τα συνεργεία της Περιφέρειας συνέδραμαν στη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό προσκόπων από το προσκοπικό camp σε περιοχή της Μάνδρας, καθώς και για τον απεγκλωβισμό ομάδας Γάλλων τουριστών που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια σε βανάκι, στην Κάζα Αττικής.

Σημαντική ήταν η συμβολή των συνεργείων της Περιφέρειας και στην προσπάθεια της ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα Βίλια, όπου υπήρχε δυσκολία πρόσβασης καθώς οι δρόμοι είχαν κλείσει λόγω της χιονόπτωσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε Μάνδρα και Κάζα - Εγκλωβίστηκαν πρόσκοποι και τουρίστες"

Δημοσκόπηση MRB: Εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα ζητά το 86,2%

Εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων ζητά το 86,2% των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της MRB, για λογαριασμό της εφημερίδας Real News.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, προσφυγικό, οικονομία, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση τη νέα χρονιά.

Προτεραιότητα για τους πολίτες είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε ποσοστό 72,3%, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η πορεία της οικονομίας και η ανάπτυξη με 66,2% (από 77,6% το 2017 και 73,9% το 2018). Στην τρίτη θέση έρχονται η κοινωνική σταθερότητα, η δικαιοσύνη και η συνοχή με 33,9%, στην τέταρτη οι ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη με 29% (από 52,4% το 2017 και 42% το 2018), ενώ αμέσως μετά, με 26,5%, ο κίνδυνος της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των πολιτών. Ακολουθεί με 22% η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή μας, και με 20,7% η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ενώ με 12,8% η σχέση της χώρας με τους εταίρους.

Το 41,1% δηλώνει στη δημοσκόπηση ότι εκφράζεται από τη λέξη ελπίδα για το παρόν και το μέλλον της χωράς. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 23,1%. Το 41% δηλώνει ότι τον εκφράζει η λέξη οργή. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 54,4%.

Περισσότεροι από έξι στους 10 πολίτες – ποσοστό 64,3% – εκτιμούν ότι βουλευτικές εκλογές θα προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας, ενώ το 12,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεξαγωγή εκλογών θα γίνει σε δύο χρόνια. Παράλληλα, εκλογές στο τέλος της 4ετίας επιθυμεί το 57,4% των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το ποιο θα είναι το πρόσωπο της χρόνιας για το 2020, ο πρωθυπουργός διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25,6% με το αντίστοιχο ποσοστό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φτάνει σε 8,2%. Ακολουθούν ο Στέφανος Τσιτσιπάς με 7,5%, ο Ταγίπ Ερντογάν με 6,2%. Την πρώτα πεντάδα συμπληρώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με 3,9%.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα ζητά το 86,2%"

Η κυβέρνηση επέτρεψε να σπάσει το εμπάργκο ΟΗΕ στην Λιβύη: Όπλα & πυρομαχικά μέσω Ελλάδας στους ισλαμιστές της Τρίπολης!

Η Τουρκία στέλνει όπλα και πυρομαχικά στην Τρίπολη μέσω του ελληνικού FIR και η Αθήνα «κοιτάει».

Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο Julian Röpcke της BILD, μεταφορικό αεροσκάφος BOEING 747-400 το οποίο απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη, και διέσχισε σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα(!) μετέφερε όπλα και πυρομαχικά στην Μισράτα για να ενισχύσει τους φιλότουρκους ισλαμιστές της Τρίπολης.

Μάλιστα ο Ropcke κάνει λόγω για «ντε φάκτο αερογέφυρα», η οποία φαίνεται ότι πλέον περνάει και μέσω Ελλάδας.

Εχθές στο pronews σημειώναμε πως οι Τούρκοι δεν πετούσαν μέσω του ελληνικού FIR. Προφανώς κάτι άλλαξε και η Άγκυρα ξεκίνησε να στέλνει όπλα, πυρομαχικά και ισλαμιστές αντάρτες πάλι δια μέσου του ελληνικού FIR.

Bάση της απόφασης του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όταν στην Αθήνα είδαν ότι πάει Μισράτα έπρεπε να το αναχαιτίσουν , να το προσγειώσουν και να το ελέγξουν. Γιατί δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά; Τι άλλαξε; Πιστεύει κανείς πως η Τουρκία θα έκανε... πόλεμο αν ελέγχαμε ένα αεροπλάνο;

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν κάνει ούτε το ελάχιστο για να βοηθήσει τον στρατηγό Χαφτάρ και να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα στο Λιβυκό πέλαγος και τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, εκτός αν σκοπεύουν να το πάνε κι αυτό στη... Χάγη.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση επέτρεψε να σπάσει το εμπάργκο ΟΗΕ στην Λιβύη: Όπλα & πυρομαχικά μέσω Ελλάδας στους ισλαμιστές της Τρίπολης!"

Επιστρέφει ο ένας από τους πέντε Έλληνες ναυτικούς που ήταν όμηρος στο Τζιμπουτί

Αίσιο τέλος φαίνεται πως έχει η περιπέτεια Έλληνα ναυτικού στο Τζιμπουτί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας ο υποπλοίαρχος κ. Αργύριος Τσαγκρής επιστρέφει σήμερα στη χώρα μας.
«Επιστρέφει σήμερα από το Τζιμπουτί ο υποπλοίαρχος κ. Αργύριος Τσαγκρής. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε πολύ σύντομα να λήξει η περιπέτεια και των άλλων ναυτικών μας Τζιμπουτί», έγραψε σε ανάρτηση του στο facebook, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Υπενθυμίζουμε πως πέντε Έλληνες ναυτικοί παραμένουν εδώ και 100 περίπου ημέρες σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας και υπό άθλιες συνθήκες στο πλοίο «Πτολεμαίος» στα ανοιχτά του Τζιμπουτί.
Οι αρχές της χώρας το έχουν δεσμεύσει λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη και οι πέντε ναυτικοί, απηύθυναν πρόσφατα δραματική έκκληση για τον επαναπατρισμό τους.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει ο ένας από τους πέντε Έλληνες ναυτικούς που ήταν όμηρος στο Τζιμπουτί"

Κακοκαιρία: Επιμένει η «Ζηνοβία» - Πότε έρχεται το δεύτερο κύμα χιονιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» από τη χώρα μας, η οποία συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Αττική και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο.

Για δύο κύματα της κακοκαιρίας έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος.

«Το δεύτερο κύμα το περιμένουμε από αργά το βράδυ της Κυριακής μέχρι και όλη την υπόλοιπη αυριανή ημέρα (σ.σ. τη Δευτέρα)».

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έχουμε ισχυροποίηση των βροχοπτώσεων στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές από το Πήλιο μέχρι την ανατολική Πελοποννησο. Χιονοπτώσεις θα έχουμε και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία θα χιονίσει έως τα 150 μέτρα υψόμετρο και αυτό σημαίνει ότι ίσως έχουμε προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας».

Ειδικά για την Αττική ο Γιάννης Καλλιάνος εκτίμησε ότι «θα χιονίσει στα γύρω ορεινά σε περιοχές δυτικότερα που συνορεύουν με την Κορινθία και βόρεια με τη Βοιωτία σε υψόμετρο 250-300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για λίγο πιο ισχυρές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα» ενώ για την ανατολική Πελοπόννησο είπε ότι θα χιονίσει πάνω από τα 500 μέτρα.

Χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ωρών θα είναι, επίσης, οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στο Αιγαίο και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης ενώ στο Αιγαίο θα επικρατούν βορειάδες έως και 10 μποφόρ.

Η εκτίμηση, πάντως του Γιάννη Καλλιάνου είναι ότι «μέχρι τις 10-11 το πρωί της Τρίτης οι οποιες χιονοπτώσεις θα σταματήσουν».




Δείτε βίντεο με με τα ύψη των χιονοπτώσεων μέχρι και τη Δευτέρα




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Επιμένει η «Ζηνοβία» - Πότε έρχεται το δεύτερο κύμα χιονιά"

Θρίλερ στη Κυψέλη: Άνω-κάτω το σπίτι του άνδρα που βρέθηκε νεκρός και δεμένος χειροπόδαρα στην είσοδο πολυκατοικίας

Η ληστεία εξετάζεται από τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, ως πιθανό κίνητρο για την δολοφονία του 66χρονου στου Γκύζη, ο οποίος βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα και με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, σήμερα, στις 9 το πρωί, εσωτερικά της εισόδου του σπιτιού του, στην οδό Γενναδίου 9.

Αυτή η εκδοχή εξετάζεται καθώς το σπίτι είναι αναστατωμένο και έχει ερευνηθεί.

Ο 66χρονος ήταν ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το πτώμα βρήκε ο συνέταιρος του, ο οποίος τον αναζήτησε γιατί δεν είχε δώσει σημεία ζωής για περίπου ένα 24ωρο και μόλις πήγε στο σπίτι του βρέθηκε μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα και ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη.



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στη Κυψέλη: Άνω-κάτω το σπίτι του άνδρα που βρέθηκε νεκρός και δεμένος χειροπόδαρα στην είσοδο πολυκατοικίας"

Κρήτη: Συγκλονίζει ο πατέρας της Μελίνας τέσσερα χρόνια μετά και ζητά δικαιοσύνη

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (29/12) από τον ξαφνικό θάνατο της μικρής Μελίνας Παρασκάκη από τη Νεάπολη Λασιθίου, τον Δεκέμβριο του 2015. Η μικρή είχε εισαχθεί στο ΠΑΓΝΗ για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα κρετάκια με συνέπεια να χάσει τη ζωή της.
Τέσσερα χρόνια μετά και ο πόνος του πατέρα, δεν έχει απαλύνει ούτε στο ελάχιστο. Συνεχίζει και ζητά δικαιοσύνη και απαντήσεις για το θάνατο της κόρης του.
Συγκλονιστικά είναι τα όσα έγραψε σήμερα στη σελίδα του ο πατέρας της μικρής Μελίνας, με αφορμή τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από το θάνατό της...

"Ηντα ομορφιά το μάρμαρο
του τάφου νά’χει Θεέ μου..
Που κλείνει μέσα ένα παιδί
Μεγαλοδύναμέ μου.."
ΜΕΛΙΝΑ 29-12-2015
Η αδικοχαμένη μου Μελίνα.
Το Μελινιό μου..
Για όσους δε γνωρίζουν.
Για όσους δε θυμούνται.
Για όσους τη ξέχασαν.
“Γιορτάζω” το θάνατό της
29 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.
Ήταν στην εντατική όπου και κατέληξε μετά από μία απλή εγχείρηση ρουτίνας
για κρεατάκια στη μύτη.
Υγιέστατη χωρίς πρόβλημα υγείας.
Οι κύριοι,που οι περισσότεροι ξέρουν,που ήταν μες στο χειρουργείο τα έκαναν θάλασσα.
Δυο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου άλλαξαν τη ζωή μας.
Αφού με φλόμωσαν στο ψέμα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου,τη μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο επίσης στο Ηράκλειο όπου και πέθανε.
Ήταν 2015.
Μετά από 4 χρόνια δεν έχει γίνει ακόμα δικαστήριο.
Ακόμα περιμένω.
(Πολλοί-ες μου ζητάτε να σας ειδοποιήσω να σταθείτε δίπλα μου στο δικαστήριο.
Θα είναι τιμή για μένα κι εκ των προτέρων σας ευχαριστώ)
Ότι ξέρετε εσείς ξέρω κι εγώ.
Ευθύνες δεν έχει κάποιος το θάρρος να πάρει.
Ίσως έφταιγε η Μελίνα.
Κανείς δε θα μπεί όμως φυλακή κανείς δε θα καταδικαστεί,
ομως η Μελίνα καταδικάστηκε στην αιώνια φυλακή.
Στο τάφο.
Εγώ κι η οικογένειά μου ξέρουμε τι ζούμε κάθε μέρα.
Κι ας μη βλέπετε εσεις ή ας μη το δείχνω εδώ.
Δε ξέρω πως πέθανε το παιδί μου.
Κανείς δε μιλάει ανοιχτά.
Ακόμα κι αν ήθελα να συγχωρέσω κάποιον δε μπορώ αφού κανείς δε μου έχει πεί το ελάχιστο.
Οι χειρουργοι, οι αναισθησιολόγοι, όλοι!
Μόνο ψέμματα!
Έχω λοιπόν μόνο οργή μέσα μου.
Κι επικαλούμαι και τη δική σας οργή.
Εύχομαι να μη βρεθεί κανείς στη θέση μου.
Όμως σκεφτείτε ότι κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο καθένας σας, η να υπάρξει στο μέλλον κάποιος στη δική μου θέση που να χάσει κάποιον δικό του από ιατρικό λάθος.
(Όσοι θέλουν κοινοποιούν ουδένα πρόβλημα)
Θέλω δικαιοσύνη!
Τώρα!



ekriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Συγκλονίζει ο πατέρας της Μελίνας τέσσερα χρόνια μετά και ζητά δικαιοσύνη"

Αντιλισθητικές αλυσίδες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας λόγω της κακοκαιρίας, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης.

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας».

Στη Δυτική Μακεδονία, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και στις επαρχιακές οδούς Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), Αμυνταίου-Καστοριάς και Αετού-Νυμφαίου.

Διακοπές κυκλοφορίας είναι σε ισχύ σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Χαλκιδική λόγω καθίζησης οδοστρώματος (επαρχιακή οδός Πολυγύρου – Ιερισσού, παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας, παραλιακή οδός Νικητής) και στη διασταύρωση Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, λόγω κατολίσθησης πρανών.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω καθίζησης στην επαρχιακή οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα στην Πέλλα και Κορυφής-Λιανοβεργίου στην Ημαθία, λόγω καθίζησης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιλισθητικές αλυσίδες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία"

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας που είχε απαγορευτεί νωρίτερα λόγω χιονόπτωσης στο Σχηματάρι, ενώ γινόταν αναστροφή στα διόδια Αφιδνών.

Την ίδια ώρα μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, που είχε διακοπεί το πρωί στη Μάνδρα.

Ωστόσο διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα, ενώ παραμένει κλειστή και η λεωφόρος Πάρνηθος.


Πριν από περίπου μία ώρα, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην Πεντέλη, που είχε διακοπεί τη νύχτα, τόσο από Διόνυσο προς Νέα Μάκρη, όσο και από την Ανατολή μέχρι το Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι σήμερα, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τρεις περιπτώσεις στην Αττική, για να απομακρύνει άτομα που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητα τους επειδή δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πρόκειται για τρία άτομα από την περιοχή αγίας Τριάδας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέντε άτομα από αυτοκίνητο στα Βίλια και ένα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας στη Μάνδρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας"

Πέντε παιδιά και τρεις ενήλικες στο νοσοκομείο έπειτα από πυρκαγιά στην Καλλιθέα


Πέντε παιδιά και τρεις ενήλικες διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Παίδων με αναπνευστικά προβλήματα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε τετραώροφη πολυκατοικία στην Καλλιθέα, γύρω στις 23.00 χτες το βράδυ, ενώ συνολικά 18 άτομα απεγκλωβίστηκαν από τους πυροσβέστες, με κλιμακοφόρο όχημα και από το κλιμακοστάσιο.
Ειδικότερα, οι πυροσβέστες κατέβασαν με το κλιμακοφόρο όχημα πέντε άτομα, ενώ άλλους 13 τους βοήθησαν να κατέβουν από το κλιμακοστάσιο, από όπου είχαν προλάβει να απομακρυνθούν και άλλοι κάτοικοι της πολυκατοικίας.
Τα πέντε παιδιά, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν διατρέχουν κίνδυνο, ωστόσο χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια λόγω των καπνών που εισέπνευσαν, ενώ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο διακομίστηκαν οι τρεις ενήλικες, όπου παράμεινε μόνο ένας, και αυτός προληπτικά, λόγω του ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα του 1ου ορόφου της πολυκατοικίας στην οδό Ανδρομάχης 194-195. Οι φλόγες ξεκίνησαν από το σαλόνι και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της Πυροσβεστικής, πιθανόν να προκλήθηκε από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, ή κάποιο θερμαντικό σώμα.
Οι ένοικοι αντιλήφθηκαν έγκαιρα την πυρκαγιά και απομακρύνθηκαν σώοι, ενώ παράλληλα ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, εφιστώντας την προσοχή στο κέντρο επιχειρήσεων ότι υπάρχουν άνθρωποι στο κτίριο.
Για το λόγο αυτό πήγε αμέσως κλιμακοφόρο όχημα με το οποίο απεγκλωβίστηκαν τα πέντε άτομα από τους άλλους ορόφους, και απομακρύνθηκαν οι υπόλοιποι.
Η πυρκαγιά σβήστηκε γρήγορα από 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, αλλά λόγω των πολλών αντικειμένων στο σαλόνι προκλήθηκαν εκτενείς ζημιές στο χώρο, καθώς οι πυκνοί καπνοί που δημιούργησαν αναστάτωση και πανικό.
Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

andromaxis 004

andromaxis 002

andromaxis 003

andromaxis 005

andromaxis 006

andromaxis 008

andromaxis 007


 Πηγή φωτογραφιών kallitheaonline

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε παιδιά και τρεις ενήλικες στο νοσοκομείο έπειτα από πυρκαγιά στην Καλλιθέα"

Μεγάλη φωτιά στον Χολαργό: Σε διαμέρισμα πάνω από το πολυκατάστημα ΔΑΝΑΟΣ


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμαστη Λεωφόρο Μεσογείων 230, στον δεύτερο όροφο, δίπλα στο πολυκατάστημα «Δαναός» στον Χολαργό. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική,

ξέσπασε λίγο πριν τις 10.30 από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ στο σημείο επιχειρούν 3 οχήματα και 15 πυροσβέστες.

Ο χώρος που εκδηλώθηκε η φωτιά χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί το εμπορικό κέντρο ΔΑΝΑΟΣ. Η περιοχή καλύφθηκε από καπνούς. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.


Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στον Χολαργό: Σε διαμέρισμα πάνω από το πολυκατάστημα ΔΑΝΑΟΣ"

Θρίλερ με πτώμα άντρα στου Γκύζη

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι στην οδό Γενναδίου στου Γκύζη όπου βρέθηκε σήμερα δεμένο και φιμωμένο το πτώμα ενός άντρα σε είσοδο πολυκατοικίας.

Ο 66χρονος άντρας ήταν δεμένος χειροπόδαρα στην είσοδο διώροφης οικίας και έφερε τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζούσε στο σπίτι, στη Γενναδίου 59.

Μιλώντας στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής έκανε λόγο για έναν μοναχικό άντρα φιλήσυχο που δεν είχε δώσει δικαιώματα στη γειτονιά μάλιστα όπως λέει έμενε μόνος του.

Μόλις οι κάτοικοι της περιοχής είδαν τη σορό, ειδοποίησαν την αστυνομία.

Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού και τα αίτια του θανάτου.



gkiz1

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με πτώμα άντρα στου Γκύζη"

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ. Από τον Πειραιά και τη Ραφήνα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για Μαρμάρι από το λιμάνι της Ραφήνας δεν θα πραγματοποιηθεί. Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα εκτελεστεί το πρωινό δρομολόγιο για Κέα.

Επίσης κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Ένταση των καιρικών φαινομένων από το βράδυ


Πολύ χαμηλό για την εποχή ήταν το ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα πριν την έλευση της κακοκαιρίας «Ζηνοβία». Στις 27 Δεκεμβρίου ήταν μόλις 3%, ενώ την τελευταία 15ετία ο μέσος όρος του ποσοστού χιονοκάλυψης για την ίδια ημερομηνία στη χώρα μας ανέρχεται στο 8%. Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική λόγω χιονόπτωσης


Τις επόμενες ημέρες πάντως και μέχρι το τέλος του χρόνου, χάρη στη «Ζηνοβία», η χιονοκάλυψη στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ήδη υπάρχει τάση σημαντικής αύξησης του ποσοστού χιονοκάλυψης κατά τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα, στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θράκης και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από -4 έως 7 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 8 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα βόρεια πελάγη και στη θάλασσα των Κυθήρων στα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και στα δυτικά. Από το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ιδιαίτερα στα βόρεια, στα δυτικά και κοντά στους ορεινούς όγκους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων"

Φτιάχνουν «Σεισμοτεκτονικό Άτλαντα» της Ελλάδας - Θα εκτιμά τον σεισμικό κίνδυνο

Έναν ολοκληρωμένο «Σεισμοτεκτονικό 'Ατλαντα της Ελλάδας», που θα αποτελέσει το υπόβαθρο για την ρεαλιστική εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου σε όλη την επικράτεια της χώρας, ετοιμάζουν για πρώτη φορά Έλληνες γεωεπιστήμονες. Στόχος τους είναι η αποτύπωση του δυναμικού της εδαφικής παραμόρφωσης στον Ελλαδικό χώρο, ενημερωμένου με τα νεότερα στοιχεία.

Η «Σεισμοτεκτονική» αποσκοπεί στη συσχέτιση των σεισμών, των ενεργών ρηγμάτων και της παραμόρφωσης του φλοιού της Γης, συμβάλλοντας έτσι στην εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και συνακόλουθα του σεισμικού κινδύνου. Ο πρώτος «Σεισμοτεκτονικός Χάρτης της Ελλάδας» είχε εκδοθεί από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το 1989, συνδυάζοντας τεκτονική γεωλογία και σεισμικότητα σε κλίμακα 1:500.000.

«Έκτοτε όμως», όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συντονιστής του έργου Ιωάννης Κασσάρας, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, «αλματώδης πρόοδος των Γεωεπιστημών έχει επέλθει, τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, δεδομένης της ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας, των δορυφορικών εφαρμογών, των πιο εξελιγμένων μεθοδολογιών, ενός πλήθους υπολογιστικών εργαλείων, καθώς και της διαθεσιμότητας μεγάλου όγκου και υψηλής ευκρίνειας ενόργανων παρατηρήσεων».

Επιπλέον, όπως αναφέρει, διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί της Κοζάνης (1995), της Αθήνας (1999) και της Ανδραβίδας (2008), καθώς και η περαιτέρω έρευνα σε φαινομενικά ασεισμικές περιοχές (π.χ. Έβρος), «ανέδειξαν περιοχές αυξημένης σεισμικής επικινδυνότητας, οι οποίες δεν ήσαν γνωστές στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ νέες υποδομές ζωτικής σημασίας έχουν κατασκευαστεί και άλλες βρίσκονται υπό κατασκευή ή σχεδιάζονται βάσει γενικών εκτιμήσεων σεισμικής επικινδυνότητας της προηγούμενης 15ετίας».

Ο υπό δημιουργία «Σεισμοτεκτονικός 'Ατλας της Ελλάδας» είναι μια εφαρμογή χωρικής αποτύπωσης του δυναμικού της εδαφικής παραμόρφωσης στον Ελλαδικό χώρο, που ενσωματώνει μεθοδολογίες αιχμής, σύγχρονα και αξιόπιστα γεωχωρικά δεδομένα. Για την κατασκευή του 'Ατλαντα, συνδυάζονται τα πλέον πρόσφατα γεωλογικά, τεκτονικά, σεισμολογικά, γεωφυσικά και γεωδαιτικά στοιχεία, τα οποία προβάλλονται σε υπόβαθρα, που περιλαμβάνουν δορυφορικές εικόνες του τοπογραφικού ανάγλυφου, πολιτικούς χάρτες, καθώς και χάρτες κρίσιμων υποδομών.

Τα γεωχωρικά δεδομένα προέρχονται από προσωπικά αρχεία των μελών της ερευνητικής ομάδας, διεθνείς οργανισμούς και βάσεις δεδομένων, επιστημονικά πρακτορεία και δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. «Κύριος άξονας της προσπάθειας είναι η ομογενοποίηση και η αυστηρή αξιολόγηση των δεδομένων αυτών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την καινοτομία του εγχειρήματος», λέει ο κ. Κασσάρας.

Η χαρτογραφική αποτύπωση των στοιχείων γίνεται μέσω ελεύθερου λογισμικού (QGIS, GMT) και συνδρομητικού (ArcGIS, WebGIS). Για την επεξεργασία των μεγάλου όγκου των ανυσματικών δεδομένων, χρησιμοποιούνται τα λογισμικά MATLAB και ObsPy. Η γενική κλίμακα του 'Ατλαντα είναι 1:500.000, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εστίασης σε υπο-περιοχές βάσει της λεπτομέρειας που παρέχουν τα γεωχωρικά δεδομένα, τα οποία προβάλλονται ως ξεχωριστά θεματικά επίπεδα. «Ο νέος 'Ατλας θα είναι πρακτικά χρήσιμος σε γεωεπιστήμονες, πολιτικούς μηχανικούς και φορείς της Πολιτείας, που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των υποδομών και την αντιμετώπιση και διαχείριση των σεισμικών καταστροφών και κρίσεων», τονίζει ο κ. Κασσάρας.

Μελλοντικός στόχος των επιστημόνων είναι η δημιουργία απλουστευμένων εκπαιδευτικών εκδόσεων, προσιτών σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε απλούς πολίτες. Ο 'Ατλας είναι μια δυναμική επιστημονική δράση, δηλαδή απαιτείται η συνεχής ανανέωση και αναθεώρηση της βάσης δεδομένων από την ερευνητική ομάδα.

Ο φορέας υλοποίησης του εγχειρήματος είναι ο Τομέας Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Η πρώτη έκδοση του 'Ατλαντα (v1.0) θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) τον Μάιο του 2020.

Την ερευνητική ομάδα, πλην του κου Κασσάρα, απαρτίζουν οι Παναγιώτης Παπαδημητρίου (καθηγητής ΕΚΠΑ και διευθυντής Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας), Ανδρέας Τζάνης (αναπληρωτής καθηγητής Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας ΕΚΠΑ), Βασιλική Κουσκουνά (αναπληρώτρια καθηγήτρια Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας ΕΚΠΑ), Αθανάσιος Γκανάς (διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Βασίλειος Καπετανίδης (Δρ. σεισμολόγος), Ανδρέας Καρακωνσταντής (Δρ. σεισμολόγος), Σωτήριος Βαλκανιώτης (Δρ. γεωλόγος), Στυλιανός Χάϊλας (γεωφυσικός) και Χρυσάνθη Κοσμά (φυσικός).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτιάχνουν «Σεισμοτεκτονικό Άτλαντα» της Ελλάδας - Θα εκτιμά τον σεισμικό κίνδυνο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news