facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Οι δύο όψεις του αντικαπνιστικού νόμου: Τι λένε οι καταστηματάρχες, τι υποστηρίζουν οι γιατροί

Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι πια μία πραγματικότητα στη χώρα και η εφαρμογή του έχει πολλούς υποστηρικτές αλλά και πολλούς επικριτές. Ο σχετικός νόμος βέβαια έχει θεσπιστεί εδώ και περίπου μία δεκαετία, από το φθινόπωρο όμως έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να εμπεδωθεί από την κοινωνία και τους επαγγελματίες.

Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους είναι κάτι δεδομένο για τις χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα όμως έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις. Παρά τις ιατρικές μελέτες που επισημαίνουν τους κινδύνους από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, πολίτες επικαλούμενοι τα ατομικά δικαιώματα αμφισβητούν τον νόμο και επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα στη δουλειά τους. Από την άλλη οι γιατροί επιμένουν και οι αντικαπνιστές επικαλούνται τα δικά τους δικαιώματα να μην εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Στη μέση των δύο «στρατοπέδων» η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας που έχει εκφράσει τη δέσμευση να εφαρμόσει καθολικά και χωρίς εξαιρέσεις τον νόμο, πραγματοποιώντας ελέγχους σε μαγαζιά και δημόσιους χώρους και μοιράζοντας προειδοποιήσεις και πρόστιμα.

Για το θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας μίλησαν στο Newsbeast.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης Ηλίας Καλιώρας και η Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Παρασκευή Κατσαούνου.

«Να δοθεί η ευχέρεια να επιλέξουν οι καταστηματάρχες»

Ο κ. Καλιώρας τόνισε ότι το σωματείο ποτέ δεν ήταν εναντίον του αντικαπνιστικού νόμου:

«Το σωματείο υποστηρίζει τον αντικαπνιστικό νόμο. Τον υποστήριζε και παλαιότερα γιατί όντως θεωρούμε ότι το τσιγάρο είναι επιβλαβές. Όντως μία μερίδα καταναλωτών και πελατών στα καταστήματα εστίασης δυσανασχετούσε με την ύπαρξη του καπνού.

Το θέμα είναι ναι να ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος στα εστιατόρια, που πηγαίνουν παιδάκια με τις μητέρες, οικογένειες. Αλλά σε μπαρ που λειτουργούν μετά τις 10 το βράδυ, προσφέροντας στους θαμώνες τη διασκέδαση αυτή που γνωρίζει ο Έλληνας, νομίζω ότι δεν αρμόζει μία καθολική απαγόρευση καπνίσματος. Στα καταστήματα τα οποία είναι μπαρ και έχουν τον χώρο και την ευχέρεια την οικονομική να δημιουργήσουν είτε εξωτερικούς χώρους είτε εσωτερικούς χώρους που να μην έχουν καμία σχέση με τους μη καπνιστές πελάτες και με το προσωπικό της επιχείρησης, εκεί πρέπει ο νομοθέτης να το δει κάπως διαφορετικά το πράγμα».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΚΕΔΙ μίλησε και για τα επόμενα βήματα των καταστηματαρχών:

«Εμείς στρεφόμαστε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπορέσουμε όχι να ανατρέψουμε τον νόμο αλλά να πάρουμε κάποια προνόμια, όπως είναι η αυτοδιάθεση των επιχειρηματιών να μπορούν να δηλώσουν καταστήματα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Ήδη το νομικό μας τμήμα προετοιμάζει την προσφυγή με βάση συγκεκριμένες νομικές διατάξεις. Έχουμε περιθώριο να κατατεθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Δεν ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος, αλλά να υπάρχει η αυτοδιάθεση να μπορούν τα καταστήματα να δηλώνουν ή καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Το υπουργείο μας κάλεσε πριν ακόμη βγει κοινή υπουργική απόφαση, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, συζητήσαμε με ειδικούς εμπειρογνώμονες. Θέσαμε προτάσεις, έγιναν κατ’ αρχάς αποδεκτές διότι δεν είναι εκτός πραγματικότητας αυτό που ζητάμε. Ούτε θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις μεγάλες πάνω στη νομοθεσία».

«Οι καφετέριες αυτοχρηματοδοτούνται, δεν είναι δημόσιος χώρος»

Ο κ. Καλιώρας αναφέρθηκε και στη συζήτηση περί δημόσιου χώρου:

«Δημόσιος χώρος είναι η Εφορία ή οι δημόσιες υπηρεσίες που πηγαίνουν οι πολίτες όχι επειδή το θέλουν αλλά επειδή πρέπει να πάνε. Αυτοί ναι θεωρούνται δημόσιοι χώροι. Αλλά ένας χώρος όπως το μπαρ, η καφετέρια που αυτοχρηματοδοτούνται από τους επιχειρηματίες, νομίζω ότι δεν πρέπει να θεωρείται και τόσο δημόσιος χώρος. Εκτός αν το κράτος παρέμβει και πει "εγώ χρηματοδοτώ τις επιχειρήσεις αυτές να δημιουργήσουν χώρους όπου δεν θα καπνίζουν παντελώς, αλλά να συμμετέχω στα έξοδά τους".

Όταν δεν το κάνει το κράτος αυτό, δεν μπορεί να έχει και τις απαιτήσεις του "αποφασίζουμε και διατάζουμε"».

Ο κ. Καλιώρας μας μίλησε για τις ζημιές που έχει επιφέρει ο νόμος στον τζίρο των καταστημάτων:

«Κάναμε μία δημοσκόπηση τριών ημερών πρόσφατα και το ερώτημα ήταν αν επιφέρει οικονομική ζημία στα καταστήματα εστίασης ο αντικαπνιστικός νόμος ή όχι. Το 88% είπαν ότι επιφέρει. Και μιλάμε για τον πρώτο μήνα που δεν είχαν πέσει ακόμη οι παγωνιές για να μπει ο κόσμος μέσα.

Ξεχνούν οι κυβερνώντες μας ότι εδώ η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία, δεν είναι Νορβηγία, δεν είναι Δανία. Εδώ είναι Ελλάδα, υπάρχει μία άλλου είδους κουλτούρα. Ναι μεν ο νόμος υπήρχε, αλλά ήταν ελαστικός. Ξαφνικά γιατί πρέπει να τον κάνουμε να ισχύει ολοσχερώς; Και εάν κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μείνουν στον δρόμο πού θα απορροφηθούν; Σουηδοί, Δανοί, Νορβηγοί, Γερμανοί έχουν βαριά βιομηχανία στη χώρα τους και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από επιχειρήσεις που έκλεισαν – γιατί και εκεί έκλεισαν από την καθολική απαγόρευση – διοχετεύθηκαν στη βαριά βιομηχανία τους. Εδώ η Ελλάδα τι θα κάνει που βαριά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός;».



«Αν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα ας απαγορεύσουμε την πώληση τσιγάρων»

«Είναι λογικό να υπάρχει ζημία στις επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν πολλοί καπνιστές στην Ελλάδα. Και αυτοί δεν έγιναν από μόνοι τους. Αυτοί οι καπνιστές πριν από 20 χρόνια βομβαρδίζονταν από τα ΜΜΕ με διαφημίσεις για τσιγάρα. Και έπειτα αν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα στην Ελλάδα ας απαγορεύσουμε την πώληση από τα περίπτερα. Γιατί δεν μπορεί κάποιος να αγοράζει ελεύθερα το προϊόν από τα περίπτερα και μετά να του το απαγορεύεις» ανέφερε ο ΓΓ του σωματείου.

Όσο για τις «ανισότητες» που μπορεί να προκύψουν στην περίπτωση που επιτραπεί να φτιαχτούν ειδικοί χώροι όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα, μας είπε:

«Σίγουρα δεν θα μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να φτιάξουν αυτά τα οποία θα απαιτούν οι προδιαγραφές. Για παράδειγμα επιχειρήσεις οι οποίες είναι μικρές με λίγα τετραγωνικά μέτρα θα έχουν πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις που θα μπορούν να διαμορφώσουν χώρους. Έπειτα πολλές επιχειρήσεις έχουν εξωτερικούς χώρους ιδιόκτητους, όπου όντως μπορούν να τους κλείσουν ειδικά για καπνιστές.

Πρέπει δηλαδή τους καπνιστές να τους έχουμε στο ύπαιθρο, ενώ διαθέτουμε χώρους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόλοιπη αίθουσα; Τι τιμωρία είναι αυτή;».

«Στην πραγματικότητα κυνηγούν την εστίαση, όχι τίποτα άλλο» μας επεσήμανε. «Τα πρόστιμα βγήκαν για την εστίαση. Είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει. Φανταστείτε ένα επιχειρηματία ο οποίος τηρεί τον νόμο, έχει βγάλει τα σταχτοδοχεία από το μαγαζί του, έχει βάλει τις ταμπέλες "Απαγορεύεται το κάπνισμα", έχει προμηθευτεί το βιβλίο αναφοράς, τηρεί τα πάντα και μπαίνει κάποιος μέσα και ανάβει τσιγάρο.

Τι πρέπει να κάνει ο επιχειρηματίας; Τι φταίει ο επιχειρηματίας; Κατ’ αρχάς λένε ότι άγνοια του νόμου απαγορεύεται. Φταίει ο επιχειρηματίας αν εγώ που γνωρίζω τον νόμο, μπω σε ένα κατάστημα και ανάψω τσιγάρο; Δηλαδή αν κάποιος μπει σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σκοτώσει κάποιον, φυλακή θα μπει ο επιχειρηματίας;».

Ο κ. Καλιώρας μίλησε και για τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος:

Αν ένα κατάστημα είναι 100 τετραγωνικά μέτρα το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Αν είναι 120 πρόστιμο 6.000 ευρώ. Αν είναι 300 πρόστιμο 10.000 ευρώ. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Δηλαδή κάποιος περνάει με το αυτοκίνητό του με κόκκινο, τι πρέπει να λέει ο Κώδικας; Ότι αν είναι Fiat είναι 1.000 ευρώ, αν είναι Mercedes είναι 1.500 και αν είναι Ferrari είναι 5.000; Το πρόστιμο ίδιο είναι.

Και τα πρόστιμα είναι μόνο στην εστίαση. Σε μία υπηρεσία, σε μία ΔΟΥ πώς μπορώ εγώ να ελέγξω αν κάποιος καπνίζει μέσα; Ποιος ελέγχει; Το ελέγχει κανείς; Στις τράπεζες, στα νοσοκομεία; Οι γιατροί δεν καπνίζουν; Στη Βουλή; Η Βουλή έχει και ειδικό χώρο να καπνίζουν. Εκεί που μπορούμε να τα πάρουμε, από εκεί τα παίρνουμε; Ας αφήσουν την εστίαση λίγο ήσυχη».

«Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες με το ενεργητικό»

Διαφορετική αντιμετώπιση για το θέμα έχει ο ιατρικός κόσμος, όπως μας βεβαιώνει η πνευμονολόγος Π. Κατσαούνου:

«Ο νόμος ισχύει εδώ και μια δεκαετία. Πρώτος ο βασιλιάς Όθωνας είχε υπογράψει νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος. Εμείς εξ αρχής τοποθετούμασταν θετικά. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες με το ενεργητικό. Βέβαια αυτό άργησε να αποδειχθεί, γιατί δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε την έκθεση κάποιου στο παθητικό κάπνισμα. Δηλαδή στη διάρκεια της ζωής του πόσες ώρες έχει εκτεθεί, σε τι συγκέντρωση και όλα τα υπόλοιπα.



Οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν από ένα δικό μας επιστήμονα, τον αείμνηστο καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Τριχόπουλο, ο οποίος παρατήρησε ότι κάποιες Ελληνίδες γιαγιάδες οι οποίες δεν είχαν καπνίσει ποτέ, διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα. Και αυτό ήταν παράδοξο γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα κατά 85% οφείλεται στο κάπνισμα. Οι συγκεκριμένες δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Έψαξε λοιπόν και βρήκε ότι οι ηλικιωμένες αυτές γυναίκες ήταν σύζυγοι καπνιστών, οι οποίοι κάπνιζαν μπροστά τους στο σπίτι σε καθημερινή βάση.

Αυτή η παρατήρηση ήταν η πρώτη που κινητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα. Τελικά επειδή υπολογίστηκε η επίδραση του καπνίσματος όχι μόνο στον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και στη ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και στα καρδιαγγειακά προβλήματα, και μάλιστα σε παιδιά αποτελεί σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Έχουμε 120.000 θανάτους παγκοσμίως σε παιδιά λόγω της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα».

«Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών»

«Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη όχι μόνο καπνιστών αλλά και έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα τόσο στον επαγγελματικό χώρο όσο και στο σπίτι. Τα πιο συχνά νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η ΧΑΠ, οι λοιμώξεις του κάτω αναπνευστικού, η φυματίωση και το άσθμα είτε προκαλούνται είτε επιδεινώνονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Και αυτός είναι ο λόγος που εδώ και 10-12 χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη στην ύλη της ειδικότητας της πνευμονολογίας διδασκόμαστε τη διακοπή του καπνίσματος».

Όσο για την εφαρμογή του νόμου, η κ. Κατσαούνου, η οποία είναι και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Ευαγγελισμού, τόνισε:

«Εμείς έχουμε συνεργασία με το υπουργείο για τη διακοπή του καπνίσματος αλλά έχουμε και προγράμματα πρόληψης και η εφαρμογή του νόμου ήταν πάγια απαίτηση. Πάντα πιέζαμε να εφαρμοστεί και δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και ελπίδα την αναγγελία ότι αυτή τη φορά η συγκεκριμένη κυβέρνηση – δεν το κοιτάμε κομματικά – έχει δεσμευθεί να τον εφαρμόσει. Ελπίζουμε όντως να γίνει και να μην βρεθούν πάλι παραθυράκια, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, γιατί αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις τότε δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι και καπνιστές ήθελαν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και θέλουν βοήθεια. Ακόμη και αν καπνίζουν, δεν θέλουν να εκτίθενται τα παιδιά τους στο παθητικό κάπνισμα».



Το παράδειγμα του εξωτερικού

«Υπάρχει και ένα ποσοστό που δεν έχει ενημερωθεί ή δεν έχει ακούσει με σοβαρότητα τις αποδείξεις που υπάρχουν και θεωρεί υπερβολικά όσα γίνονται. Όταν όμως άνθρωποι που αντιδρούσαν, άκουσαν τα στοιχεία, πείστηκαν. Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε ο νόμος μέσα σε 2 χρόνια μειώθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων κατά 10%, μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία με κρίσεις άσθματος, μειώθηκαν οι αυτόματες αποβολές και οι ενδομήτριοι θάνατοι. Αυτά αποδεικνύουν ότι όσα έλεγαν οι μελέτες ήταν πραγματικά.

Αν δεν υπήρχαν αυτές οι αποδείξεις δεν υπήρχε περίπτωση οι καπνοβιομηχανίες να μην προσφύγουν σε μηνύσεις. Αυτό είχε γίνει τη δεκαετία του ’70 οπότε είχαν δημοσιευθεί οι πρώτες μελέτες που συσχέτισαν τον καρκίνο του πνεύμονα με την έκθεση στο τσιγάρο. Υπήρχαν καταγγελίες ότι οι μελέτες είναι αβάσιμες γιατί συγκεκριμένοι ερευνητές τότε δεν είχαν υπολογίσει την έκθεση των καπνιστών που είχαν εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σαφώς επιβαρυντικός παράγοντας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ίδιο το τσιγάρο δεν προκαλεί καρκίνο» μας είπε.

«Οι καπνιστές είναι άνθρωποι έντονα εξαρτημένοι – η σωματική εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι σαφώς ισχυρότερη από αυτή που προκαλούν άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως η κοκαΐνη. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι καπνιστές δεν διακόπτουν το κάπνισμα ακόμη και μετά τη διάγνωση ας πούμε της ΧΑΠ ή ενός καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό δεν είναι επειδή αδιαφορούν για την υγεία τους ούτε επειδή είναι ανόητοι. Απλά ο ορισμός της εξάρτησης είναι ότι κάτι που μου κάνει κακό και το ξέρω, δεν μπορώ να το κόψω.

Η ψήφιση του νόμου και η απόφαση να εφαρμοστεί είναι βασική, αλλά με την απόφαση και μόνο δεν θα μπορέσουν οι Έλληνες καπνιστές να διακόψουν, όχι επειδή είναι διαφορετικοί αλλά επειδή οι διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 5% κατορθώνει να διακόψει χωρίς την κατάλληλη βοήθεια».



Η κ. Κατσαούνου μας μίλησε και για τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών:

«Η υγεία είναι ύψιστο αγαθό και αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ της υγείας και του κέρδους κάποιων επιχειρηματιών – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σεβαστό – τότε η πλάστιγγα βαραίνει προς την πλευρά της υγείας. Αν κάποιος με κάποιον άλλον τρόπο προκαλούσε νόσο, τραυματισμό ή θάνατο σε κάποιον συνάνθρωπό μας θα καταδικαζόταν. Επομένως δεν καταλαβαίνω πώς όταν προκαλείς νόσο και επιπτώσεις αρνητικές στον συνάνθρωπό σου και είναι γνωστό ότι τις προκαλείς, δικαιούσαι να το κάνεις.

Σαφώς είναι κατανοητό ότι οι επιχειρηματίες δουλεύουν και πρέπει να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Αυτό που έχει φανεί και έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, και δεν εννοώ σε χώρες βόρειες αλλά και σε μεσογειακές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Τουρκία – είναι ότι από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί καθολικά ο νόμος, το πρώτο χρονικό διάστημα υπάρχει ένα σοκ. Αυτοί που καπνίζουν δεν είναι ενήμεροι, δεν μπορούν να διακόψουν, δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Θα ήταν πιο βοηθητικό αν ξεκινούσε η εφαρμογή το Πάσχα ώστε να είχαμε τους θερινούς μήνες ενδιάμεσα για να υπάρχει μία προετοιμασία.

Αυτό που έχει φανεί είναι ότι από τη στιγμή που υπάρξει καθολική εφαρμογή, μετά από ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής, πάλι οι πελάτες επιλέγουν τον χώρο ανάλογα με τα βασικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή ποιο είναι το εστιατόριο που έχει το καλύτερο φαγητό, το μπαρ που έχει την καλύτερη μουσική.

Εφόσον καταστεί σαφές ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα να καπνίσεις κάπου, θα κάνεις τις προσαρμογές σου και τις επιλογές σου. Δεν νομίζω ότι οι καπνιστές θα αποφασίσουν ότι δεν θα ξαναπάνε σε ταβέρνα να φάνε ούτε ότι δεν θα ξαναπάνε σε καφετέρια να πιουν καφέ ούτε ότι δεν θα πάνε σε μπαρ να πιουν ποτό».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δύο όψεις του αντικαπνιστικού νόμου: Τι λένε οι καταστηματάρχες, τι υποστηρίζουν οι γιατροί"

Λιβύη: «Πλησιάζουν στην Τρίπολη» οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ γνωστοποίησαν την Παρασκευή ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν θέσεις - κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης, περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014, και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης όπως υποστηρίζουν, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.
Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές εβδομάδες, ο Χαφτάρ είχε ανακοινώσει μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: «Πλησιάζουν στην Τρίπολη» οι δυνάμεις του Χαφτάρ"

Λιβύη: Η κυβέρνηση του Σάρατζ ζητάει από την Τουρκία συστήματα αεράμυνας

Η κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη υπό του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ζήτησε από την Τουρκία να την προμηθεύσει με συστήματα αεράμυνας για την αντιμετώπιση των αεροπορικών επιδρομών του εθνικού στρατού της Λιβύης.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τρίπολης επιθυμεί, επίσης, η τουρκική πολεμική αεροπορία, στην οποία παραχωρεί τα αεροδρόμιά της, να καλύπτει τις επιτόπιες δυνάμεις της.

«Η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (προσκείμενη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα) ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει από αέρα προκειμένου να σταματήσει την επίθεση του εθνικού στρατού της Λιβύης, καθώς και να προμηθευτεί συστήματα αεράμυνας» αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, βάσει ανώνυμων πηγών.

Νωρίτερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Τρίπολης, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Σάρατζ έχει ζητήσει επίσημα από την Άγκυρα «στρατιωτική υποστήριξη στον αέρα, στο έδαφος και στη θάλασσα».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Η κυβέρνηση του Σάρατζ ζητάει από την Τουρκία συστήματα αεράμυνας"

Άγρια καταδίωξη στο Χαϊδάρι: Ο οδηγός εμβόλισε τρία ΙΧ και διέφυγε πεζός

Σενάριο αστυνομικής ταινίας θυμίζει η άγρια καταδίωξη που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Χαϊδάρι. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που περιπολούσαν στην περιοχή εντόπισαν στις 20.15μ.μ. στην οδό Καραϊσκάκη ένα αυτοκίνητο, το έκριναν ως ύποπτο και προσπάθησαν να ελέγξουν τον οδηγό του.

Ο οδηγός όχι μόνο δεν υπάκουσε στις εντολές των αστυνομικών αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να εξαφανιστεί. Ακολούθησε άγρια καταδίωξη στα στενά του Χαϊδαρίου με αποτέλεσμα το ύποπτο αυτοκίνητο να εμβολίσει στην οδό Κολοκοτρώνη τρία σταθμευμένα ΙΧ, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Ο οδηγός όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές εγκατέλειψε το αυτοκίνητό και εξαφανίστηκε πεζός.

Οι αστυνομικοί μέσα στο αυτοκίνητο εντόπισαν διαρρηκτικά εργαλεία καθώς επίσης και φυλλάδια με αναρχικό περιεχόμενο.

Όπως διαπίστωσαν λίγο αργότερα οι Αρχές, το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από τον περασμένο Αύγουστο από το Μαρούσι ενώ σε αυτό ήταν τοποθετημένες επίσης κλεμμένες πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε όχημα του ίδιου τύπου και ίδιου χρώματος.

Τα φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου έκαναν αναφορά σε γνωστή κατάληψη στο Κουκάκι ενώ το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε για DNA και αποτυπώματα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια καταδίωξη στο Χαϊδάρι: Ο οδηγός εμβόλισε τρία ΙΧ και διέφυγε πεζός"

Ανάκληση παρτίδας αντικαταθλιπτικών από τον ΕΟΦ

Την ανάκληση παρτίδας αντικαταθλιπτικού φαρμάκου αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) καθώς μετά από αναλύσεις που πραγματοποίησε, βρέθηκε ότι το προϊόν δεν συμφωνούσε με τις προδιαγραφές.

«Ο ΕΟΦ ανακαλεί την παρτίδα 1902250 του φαρμακευτικού προϊόντος ENIDAP CAPS 100MG/CAP BTx30 CAPS, "επειδή τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τον έλεγχο της ομοιομορφίας μάζας», όπως αναφέρεται σε σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Πρόκειται για εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης, δηλαδή αντικαταθλιπτικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του νευρικού συστήματος (πχ. κατάθλιψη, άγχος κ.α.)

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ «Ο ΚΑΚ του προϊόντος καλείται να υλοποιήσει την ανάκληση, να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες του, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση παρτίδας αντικαταθλιπτικών από τον ΕΟΦ"

Δήμος Αθηναίων: Πού θα ανοίξουν θερμαινόμενοι χώροι ενόψει της κακοκαιρίας

Ανοικτοί, από αύριο Σάββατο στις 3 μετά το μεσημέρι, έως τη Δευτέρα 30 του μηνός και σε 24ωρη βάση, θα είναι οι θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων, ύστερα από την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού, από αύριο, στην πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν ανοικτοί θερμαινόμενοι χώροι στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου και Πανόρμου (Πανόρμου & Βαθέος 25-2106459890), καθώς και στον 1ο όροφο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35-210 5149940, 210 5157553).

Επίσης, σε συνεννόηση-συνεργασία των Ιατρών του Κόσμου με τον Δήμο Αθηναίων, θα λειτουργήσει υπνωτήριο στην οδό Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ συνεργεία και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα κάνουν επιτόπιες παρεμβάσεις σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, διανέμοντας ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης και ενημερώνοντας για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

Σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210-5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην γραμμή επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων, 1595 προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Πού θα ανοίξουν θερμαινόμενοι χώροι ενόψει της κακοκαιρίας"

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται την Κύπρο

Σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, επισκέπτεται την Κύπρο, επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας και θα συνοδεύεται από αξιωματούχους του εθνικού λιβυκού στρατού, για να συζητήσει τις συνέπειες της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, γράφουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής του Ναυτικού, Φαράζ Μαχντάουι δήλωσε στην Al Arabiya TV ότι επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του κυπριακού κοινοβουλίου, όπου προγραμματίζεται συζήτηση για τις επιπτώσεις της συμφωνίας μεταξύ του Ερντογάν και του αλ Σάρατζ και της απειλής που συνιστά αυτή η συμφωνία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μεσογείου καθώς και η παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης.

Ο Μαχντάουι εξήγησε ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι ο έλεγχος από τον εθνικό στρατό της πρωτεύουσας, Τρίπολης, σημαίνει την πτώση όλων των συμφωνιών που υπογράφηκαν από την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας.

Η Κύπρος απορρίπτει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και θεωρεί ότι πρόκειται για μια μηδενική συμφωνία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται την Κύπρο"

Φυλακές Δομοκού: Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα

Απαράδεκτες συνθήκες για κρατούμενους και εργαζόμενους στις φυλακές Δομοκού - Δανείστηκαν στρώματα από το Ορφανοτροφείο - Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι.

Η κραυγή αγωνίας, πριν από έξι μήνες, των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων των φυλακών Δομοκού δεν συγκίνησε κανέναν, αφού τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά διογκώνονται.

«Δεν πάει άλλο. Η αντοχή και η υπομονή μας έχει και τα όριά της. Μέχρι εδώ....», έλεγαν τότε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Δομοκού, που είχαν εκδόσει γραπτή ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τα όσα βιώνουν στις φυλακές Δομοκού, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε ένα ήδη αποδεκατισμένο φυλακτικό προσωπικό, γίνονται τους τελευταίους μήνες συνεχείς μετακινήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν λειτουργεί ο γενικός συναγερμός, ενώ δεν δουλεύουν και τα καταγραφικά των καμερών.

Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά με μεγάλο ενδεχόμενο το «κλουβί από τσιμέντο» να εκραγεί και τότε κάποιοι θα καταλάβουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά θα είναι αργά.

Δείτε τι αναφέρουν οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι σε σημερινή ανακοίνωσή τους:

«Αυτή τη στιγμή, στο κατάστημα μας αριθμούμε 623 κρατουμένους, με περισσότερους από 50 να κοιμούνται στο πάτωμα σε ένα κελί 3Χ3. Η χωρητικότητα του καταστήματος είναι για 600 κρατούμενους, αλλά λόγω διαφόρων συνθηκών, καθίσταται αδύνατη η τέλεια ταξινόμηση τους. Συνθήκες όπως, διαφορετικές εθνικότητες, διαφορές μεταξύ τους, άτομα στα οποία χορηγούνται ψυχιατρικά φάρμακα, είναι παράγοντες τους οποίους πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν, για λόγους ασφαλείας του καταστήματος. Παραμονή Χριστουγέννων δημιουργήθηκε σοβαρότατο πρόβλημα στο κατάστημα με ένταση των κρατουμένων λόγω έλλειψης στρωμάτων. Αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στο Ίδρυμα του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας με σκοπό τη δωρεά 4 στρωμάτων! Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι στις 30-12-2019 ημέρα Δευτέρα, θα μεταχθούν στο κατάστημά μας 20 επιπλέον κρατούμενοι. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουμε κτιριακά, αλλά και υπηρεσιακά, καθώς έχουμε διαρκή μείωση υπαλληλικού προσωπικού μέσω μεταθέσεων και μετατάξεων! Στα παραπάνω προβλήματα έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα όποιες αναφορές να γίνονται αδίκως.

Για τους παραπάνω λόγους, Αιτούμαστε:

1. Την άμεση αποσυμφόρηση του καταστήματος
2. Την διακοπή των υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων χωρίς αντικατάσταση
3. Την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων, για τα οποία έχουν γίνει πολλαπλές αναφορές.

Είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις, οι οποίες αρχικά θα αφορούν διακοπή των επισκεπτηρίων συγγενών των κρατουμένων και διακοπή των επισκεπτηρίων για συνηγόρους».

ΕΝΩΣΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΟΜΟΚΟΥ

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Δομοκού: Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα"

Αλγερία: Αποφάσισαν δέσμη μέτρων για την προστασία των συνόρων με τη Λιβύη

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS), στο οποίο συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας, συνήλθε την Πέμπτη, για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει «μέτρα» για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία.

Σαν συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός του κράτους, το HCS είναι επιφορτισμένο από το Σύνταγμα να δίνει στον τελευταίο τη γνώμη του για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και συγκαλείται σπάνια.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης,Φάτι Μπασάγα ανακοίνωσε στην Τύνιδα πως η ΚΕΕ μπορεί να ζητήσει επίσημα τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη.

Στο Αλγέρι, το HCS, υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αμπντελματζίντ Τεμπούν, «εξέτασε την κατάσταση στην περιοχή, κυρίως στο επίπεδο των συνόρων με τη Λιβύη και το Μάλι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων APS.

Το HCS «αποφάσισε μια δέσμη μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία των συνόρων μας και της εθνικής επικράτειάς μας και την επανενεργοποίηση του ρόλου της Αλγερίας στο διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας περιοδικά και όποτε κρίνεται απαραίτητο, διευκρίνισε ακόμη το APS.

Δίπλα στον Τεμπούν, που εξελέγη στις 12 Δεκεμβρίου και ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από μία εβδομάδα, κάθονταν από τη μια πλευρά ο προσωρινός πρωθυπουργός Σάμπρι Μπουκαντούμ, η κυβέρνηση του οποίου διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις, και από την άλλη ο στρατηγός Σαΐντ Σενγκριχά, διοικητής του στρατού ξηράς, ο οποίος είναι προσωρινός αρχηγός του επιτελείου στρατού μετά τον θάνατο του αρχηγού του στρατού τη Δευτέρα.

Παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μπελκασέμ Ζεγκμάτι και Εσωτερικών (προσωρινός) Κάμελ Μπελτζούντ, καθώς και οι επικεφαλής της εθνικής χωροφυλακής, ο στρατηγός Αμπντεραχμάν Αράρ, και της εθνικής ασφάλειας (αστυνομίας) Χελίφα Ουνισί, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Η Αλγερία μοιράζεται σχεδόν 1.000 χλμ. σύνορα με τη Λιβύη και σχεδόν 1.400 χλμ. με το Μάλι.

Στη Λιβύη, η ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, αντιμετωπίζει από τις αρχές Απριλίου μια επίθεση στην πρωτεύουσα του στρατάρχη Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι τρεις αυτές χώρες είναι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας και ενός άλλου συμμάχου της ΚΕΕ, του Κατάρ.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της ΚΕΕ, Φάτι Μπασάγα, έκανε λόγο για «μια μεγάλη συνεργασία» αν όχι «συμμαχία» ανάμεσα στην Τρίπολη, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αλγερία. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τη φύση της συνεργασίας αυτής.

Σε μια ανακοίνωση η τυνησιακή προεδρία απέρριψε αμέσως την ιδέα μιας «συμμαχίας» και κάθε «ερμηνεία» με αυτή την έννοια, την επομένη μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Τύνιδα του αρχηγού του τουρκικού κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλγερία: Αποφάσισαν δέσμη μέτρων για την προστασία των συνόρων με τη Λιβύη"

Κωνσταντινούπολη: Συλλογή υπογραφών κατά του σχεδίου Ερντογάν για διώρυγα

Εκατοντάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη έχουν υπογράψει τις τελευταίες δύο ημέρες σε λίστες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο γιγαντιαίο σχέδιο κατασκευής μιας διώρυγας που προωθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, θα προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος στην πόλη.

Η προτεινόμενη «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», μήκους 45 χλμ, θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα προς τον βορρά και τη θάλασσα του Μαρμαρά προς τον νότο, με τον Ερντογάν να υποστηρίζει ότι το έργο θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα προλαμβάνει τα ατυχήματα στα Στενά του Βοσπόρου.

Ωστόσο, βουλευτές της αντιπολίτευσης και οικολόγοι απαντούν ότι η έκθεση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διώρυγας δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις για όλα τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η κατασκευή της.

Κάλεσαν, επομένως, τους Τούρκους να καταθέσουν αιτήματα με τα οποία θα δηλώνουν την αντίθεσή τους στην έκθεση έως τις 2 Ιανουαρίου. Από χθες, ουρές σχηματίζουν έξω από τα γραφεία της πολεοδομίας στην Κωνσταντινούπολη όσοι περιμένουν να υπογράψουν τις λίστες.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η κατασκευή θα προχωρήσει παρά τις όποιες διαφωνίες.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινούπολη: Συλλογή υπογραφών κατά του σχεδίου Ερντογάν για διώρυγα"

Ο Σίσι συνομίλησε με Τραμπ και Κόντε – Ζήτησε περιορισμό των «παράνομων ξένων επεμβάσεων στη Λιβύη

Την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» στα θέματα της Λιβύης, επεσήμανε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι συζήτησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου για την ενδυνάμωση του Λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς επίσης επεσήμανε τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει η «Αλ Αχράμ».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Λιβύη, τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου», επισημαίνοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και συμφωνώντας στο να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες οι δύο χώρες για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και να επικρατήσει η σταθερότητα στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σίσι συνομίλησε με Τραμπ και Κόντε – Ζήτησε περιορισμό των «παράνομων ξένων επεμβάσεων στη Λιβύη"

Λάρισα: Κλείδωσαν πρόσφυγες σε φορτηγό ψυγείο! Δυο ανήλικοί ανάμεσά τους

Έξι Αφγανοί πρόσφυγες σώθηκαν, παραμονή των Χριστουγέννων, χάρη στην παρατηρητικότητα αστυνομικών του Τμήματος Tροχαίας Αυτοκινητόδρομων ΠΑΘΕ Λάρισας.

Οι έξι πρόσφυ­γες μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, ξεπάγιασαν στο φορτηγό – ψυγείο που υποτίθεται ότι θα τους με­τέφερε στο εξωτερικό και χτυπώντας με χέρια και πό­δια τις πόρτες του ψυγείου, έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς που σταμάτησαν το φορτηγό στα διό­δια Μακρυχωρίου, στο πλαίσιο ελέγχων με αφορμή το «απαγορευτικό».

Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του ψυγείου, μαζί με τις φράουλες αντίκρισαν και τους έξι πρόσφυγες που πλήρωσαν αδρά για να περάσουν, υποτίθε­ται, από την Πάτρα στην Ιταλία, αλλά θα κατέληγαν στη Ρουμανία που ήταν και ο τελικός προορισμός του φορτηγού. Αστυνομικοί του Τμήματος Τεμπών συνέλαβαν τον 51χρονο Βούλγαρο οδηγό του φορ­τηγού, ενώ ανακτούν Δομή για τη φιλοξενία των δύο ανήλικων προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία», οι έξι Αφγανοί ηλικίας 15,17,19, 20, 21 και 22 ετών αντίστοιχα, πλήρωσαν τουλάχιστον από 200 ευρώ ο καθένας σε Ομοεθνή τους προκειμένου από το λιμάνι της Πάτρας με το (φορτηγό – ψυγείο να φυγαδευτούν παράνομα στην Ιταλία. Ο άγνωστος ομοεθνής τους αφού παρα­βίασε την πόρτα του ρυμουλκού του φορτηγού – ψυ­γείου που μετέφερε όντως φράουλες και πορτοκάλια έβαλε τους 6 Αφγανούς – θύματα των σύγχρονων δουλεμπόρων – μέσα στο ψυγείο και στη συνέχεια τους κλείδωσε.


Οι 6 πρόσφυγες αντιλήφθηκαν αργά ότι έπεσαν θύ­ματα αφού το φορτηγό δεν ακινητοποιήθηκε μετά την επιβίβασή του σε καράβι όπως τους είχαν υποσχεθεί, αλλά αντίθετα για ώρα βρισκόταν σε κίνηση αφού σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο τελικός προορισμος του φορτηγού που ξεκίνησε από την Πά­τρα, ήταν η Ρουμανία. Παραμονή των Χριστουγέννων όπως κα στις άλλες αργίες, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για συγκεκριμένες ώρες εκδίδεται απαγορευτικό στην κυκλοφορία φορτηγών με απώ­τερο σκοπό την ασφάλεια στην αυξημένη κίνηση των επιβατικών.

Στο πλαίσιο τροχονομικού ελέγχου λοιπόν, αστυνο­μικοί του Τμήματος Tροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑ­ΘΕ Λάρισας λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της 24ης Δε­κεμβρίου σταμάτησαν για έλεγχο το φορτηγό το οποίο ως ψυγείο θα συνέχιζε το δρομολόγιό του κα­θότι έμφορτο με οπωροκηπευτικά, μετά μάλιστα και την επίδειξη των απαραίτητων τιμολογίων από τον οδηγό.

Για καλή τύχη των προσφύγων, όταν ο οδηγός μετά τον έλεγχο έθεσε ξανά σε κίνηση το φορτηγό, οι αστυ­νομικοί άκουσαν έναν απροσδιόριστο έντονο θόρυβο και εκτιμώντας ότι μπορεί να πρόκειται ενδεχομένως για μηχανική βλάβη, επενέβησαν εκ νέου ζητώντας από τον οδηγό να ακινητοποιήσει το φορτηγό. Για να προσέξουν ότι ο θόρυβος προέρχεται από το ρυ­μουλκό του φορτηγού και τον προκαλούσαν σκόπι­μα οι πρόσφυγες που χτυπούσαν και κλωτσούσαν την πόρτα του ψυγείου για να απελευθερωθούν καθώς είχαν ξεπαγιάσει. Αστυνομικοί οδήγησαν το φορτηγό – ψυγείο στο Τμήμα Τεμπών, όπου διαπι­στώθηκε ότι στο εσωτερικό του ρυμουλκού ήταν κλειδωμένοι οι 6 Αφγανοί.

Αστυνομικοί του Τμήματος Τεμπών συνέλαβαν τον οδηγό που αρνείται πως γνώριζε για τη μεταφορά των προσφύγων, δηλώνοντας ότι οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν παρά­νομα στο φορτηγό του. Οι έξι πρόσφυγες ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και μάλιστα επειδή δια­θέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, οι 4 εξ αυτών αφέθηκαν χθες ελεύθεροι, ενώ για  τους δύο ανήλικους αναζητείται Δομή για να τους φιλοξενήσει.

Ο 51xpovos Βούλγαρος υπήκοος και οδηγός του φορτηγού κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί εκ νέου στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Κλείδωσαν πρόσφυγες σε φορτηγό ψυγείο! Δυο ανήλικοί ανάμεσά τους"

Εφορία: Δέχεται τραπεζικές επιταγές για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων 30 & 31/12

Οδηγίες προς τις εφορίες να δέχονται κατά το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου τραπεζικές επιταγές για την εξόφληση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους φορολογούμενους που σπεύδουν αυτές τις ημέρες στις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων πριν την έλευση του 2020. Μέσω της τραπεζικής επιταγής θα βεβαιώνεται ότι η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης έγινε εντός του 2019.

Αρμόδιες πηγες της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι η οδηγία του κ.. Πιτσιλή δόθηκε κατά παρέκλιση της ισχύουσας εγκυκλίου και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις μεταβιβάσεις ακινήτων του τελευταίου διημέρου του έτους και όχι άλλες πληρωμές φόρων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Δέχεται τραπεζικές επιταγές για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων 30 & 31/12"

Ανοίγουν θερμαινόμενοι χώροι στον Πειραιά ενόψει της κακοκαιρίας

Θερμαινόμενους χώρους για την προστασία των πολιτών, λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών, θα λειτουργήσει ο Δήμος Πειραιά. Συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο 28/12/2019 μέχρι και τη Δευτέρα 30/12/2019 θα λειτουργήσει το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης Δήμου Πειραιά, από τις 8:00 έως τις 20:00 (Βασιλέως Γεωργίου Β' 10 και Βούλγαρη 155. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-4134130, 210-4134052).

Επίσης, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, από αύριο Σάββατο 28/12/2019 μέχρι και τη Δευτέρα 30/12/2019 (Πύργος Πειραιά - Ακτή Ποσειδώνος 2-4 1ος όροφος, τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076, 216 8003077).

Η πληροφόρηση των πολιτών για τις ημέρες και ώρες των θερμαινόμενων χώρων παρέχεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του δήμου 213 2022000, του 15510, της ιστοσελίδας του δήμου, καθώς και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1 90,4 FM.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν θερμαινόμενοι χώροι στον Πειραιά ενόψει της κακοκαιρίας"

Χρήσιμες πληροφορίες για τους αγοραστές εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Μεταφορών, η παροχή κρίσιμων πληροφοριών για τους υποψήφιους αγοραστές εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Τα «χιλιόμετρα» του αυτοκινήτου, κατά την τελευταία διέλευση για σέρβις, οι ανακλήσεις που οφείλεται να γίνουν, το ιστορικό ΚΤΕΟ στη χώρα προέλευσης (άρα και τα «χιλιόμετρα» που είχε το αυτοκίνητο, όταν ελέγχθηκε και τυχόν βλάβες) και πολλά άλλα, θα πρέπει να τίθενται υπόψη των αγοραστών.

Με τον τρόπον αυτόν θα τεθεί έλεγχος στην εισαγωγή αυτοκινήτων με παραποιημένα «χιλιόμετρα», άγνωστο ιστορικό κλπ.

Για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές μεταχειρισμένων από το εξωτερικό, ο ΣΕΑΑ θεωρεί σκόπιμο να σημειωθούν τα εξής:

- Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η παραποίηση του ιστορικού του αυτοκινήτου (γυρισμένα «χιλιόμετρα, αλλαγή έτους πρώτης κυκλοφορίας, δήλωση ψευδούς περιβαλλοντικής κλάσης, ζημιές κα.) αποτελεί ποινικό αδίκημα.
- Στις ίδιες χώρες, τα αυτοκίνητα με πολλά χιλιόμετρα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς διατίθενται ως διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε σχέση με αυτοκίνητα που έχουν διανύσει λογικές, για την ηλικία τους αποστάσεις.
- Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι τυχόν ατασθαλίες κατά τον τελωνισμό των εισαγομένων μεταχειρισμένων «ακολουθούν» το όχημα. Συνεπώς, μελλοντικοί ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν με αυτοκίνητα δεσμευμένα, αν σε δεύτερο χρόνο διαπιστωθούν ζητήματα παρατυπιών.
- Όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα να αποθαρρύνουν την κυκλοφορία των παλαιών, ρυπογόνων αυτοκινήτων, ώστε να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας και να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση στο περιβάλλον.
- Συνέπεια είναι, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές μεταχειρισμένων να μεταφέρουν στις πόλεις της Ελλάδας το επικείμενο πρόβλημα ρύπανσης άλλων χωρών, καθώς η χώρα μας καταλήγει να «συνταξιοδοτεί» τα υπέργηρα αυτοκίνητα της Ευρώπης.
- Η τυχόν παραποίηση κρίσιμων στοιχείων για την κατάσταση στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δεν είναι μόνο ευθεία παραπλάνηση για τον καταναλωτή, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων, αφού ο ανυποψίαστος αγοραστής δεν μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής του οχήματος, με βάση την πραγματική ηλικία του.
- Είναι απόλυτα θεμιτό να λειτουργεί η αγορά εισαγομένων μεταχειρισμένων, σε κάλυψη αναγκών των καταναλωτών. Όμως, πρέπει η πολιτεία να μεριμνά οι καλόπιστοι αγοραστές να μην γίνονται θύματα τυχόν επιτηδείων.

Τονίζεται τέλος, ότι η πλατφόρμα του Υπ. Μεταφορών, εκτός της ως άνω πληροφόρησης των καταναλωτών, θα λειτουργήσει επαληθευτικά και για τα στοιχεία που δηλώθηκαν κατά τη εισαγωγή των μεταχειρισμένων ως σήμερα, καθώς πολλοί καταναλωτές μπορεί να έχουν ήδη γίνει θύματα εξαπάτησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήσιμες πληροφορίες για τους αγοραστές εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων"

Πυροβολισμοί και συλλήψεις για ζωοκλοπές στη Θεσπρωτία - Τραυματίστηκε αστυνομικός

Συνελήφθησαν, σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, δύο αλλοδαποί, μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που διέπρατταν ζωοκλοπές σε παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για 46χρονο και 16χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, αντίστασης, απλής σωματικής βλάβης καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμα τρεις αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, το τελευταίο τετράμηνο διαπιστώθηκε έξαρση κλοπών βοοειδών από παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Για το λόγο αυτό, συγκροτήθηκαν ειδικές επιχειρησιακές ομάδες αστυνομικών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ειδικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο πλαίσιο επιχείρησης της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), των Τμημάτων Ασφαλείας και Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας καθώς και των Α΄ και Β΄Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, εντοπίστηκε ομάδα πέντε ατόμων που κινούνταν πεζοί συνοδεύοντας δύο μουλάρια και επιχειρήθηκε ο έλεγχός τους.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι δύο (ο 46χρονος και ο 16χρονος) ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν ενώ οι υπόλοιποι δράστες, με τη χρήση όπλου, έβαλαν στον αέρα και τράπηκαν σε φυγή σε δασώδη περιοχή προς το αλβανικό έδαφος ενώ οι αστυνομικοί έρριψαν προειδοποιητικές – εκφοβιστικές βολές.

Σημειώνεται ότι ο 46χρονος κατά τη διάρκεια της σύλληψης, αντιστάθηκε σθεναρά, τραυματίζοντας ελαφρά αστυνομικό.

Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο στο σημείο, τα δύο μουλάρια ήταν έμφορτα με τέσσερα σφαγμένα βοοειδή, τα οποία οι δράστες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από στάβλο στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Από την επακόλουθη έρευνα, προέκυψε ότι ανωτέρω δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον κατά το τελευταίο τετράμηνο, με σκοπό της ζωοκλοπές από παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης, εισέρχονταν παράνομα στη χώρα μας μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου και αφαιρούσαν βοοειδή από στάβλους ή υπαίθριους χώρους, τα οποία στη συνέχεια τα μετέφεραν, ζωντανά ή θανατωμένα, με μουλάρια στην Αλβανία προς πώληση.

Επίσης, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε τρεις ακόμα υποθέσεις ζωοκλοπής το 2019 και συγκεκριμένα το διάστημα:

· από 10 έως 29 Αυγούστου, αφαίρεσαν από τον ανωτέρω στάβλο τρία βοοειδή,

· από 28 έως 29 Αυγούστου, αφαίρεσαν από χορτολιβαδική έκταση στην Κώτσικα Φιλιατών, τρία βοοειδή,

· από 11 έως 12 Δεκεμβρίου, αφαίρεσαν από υπαίθριο χώρο στο Κερασοχώρι Φιλιατών, πέντε βοοειδή.

Κατασχέθηκαν:

· κυνηγετική καραμπίνα με δύο φυσίγγια, την οποία έφερε ο 46χρονος,

· 2 μουλάρια,

· ποσότητα κρέατος,

· τσεκούρι και

· μαχαίρι.

Παθών αστυνομικός μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας για εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

epirusonline
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί και συλλήψεις για ζωοκλοπές στη Θεσπρωτία - Τραυματίστηκε αστυνομικός"

Φοβερό τροχαίο στη Φθιώτιδα με ένα νεκρό και δυο τραυματίες: Αυτοκίνητο χτύπησε σε πλάτανο, κόπηκε στα δυο και πήρε φωτιά

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο δρόμο Λαμίας – Αμφίκλειας, κοντά στο Παλαιοχώρι του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας.

ΙΧΕ μάρκας BMW με τρία άτομα επιβάτες, οδηγό κάτοικο από κοντινή περιοχή και συνεπιβάτες ένα νεαρό ζευγάρι, εξετράπη της πορείας του, κάτω από άγνωστες προς το παρόν συνθήκες, με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε πλάτανο και να κοπεί στα δύο! Το ένα κομμάτι πετάχτηκε στα χωράφια και το δεύτερο άρπαξε φωτιά!

Από τη σφοδρή σύγκρουση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport, ο νεαρός συνεπιβάτης σκοτώθηκε επί τόπου, αφού ακρωτηριάστηκαν και τα δύο του πόδια, ενώ πολύ σοβαρά τραυματίστηκε και η γυναίκα επιβάτης.

Πολύ σοβαρά τραυματισμένος είναι και ο άλλος άνδρας ο οποίος ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου.

Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας από την Αμφίκλεια, που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της παροχής βοήθειας στους τραυματίες και την ανάσυρση του νεκρού άνδρα.

Από το κέντρο της Πυροσβεστικής κλήθηκε και η 7η ΕΜΑΚ χωρίς τελικά να χρειαστεί να μεταβεί στο σημείο.

IMG_7712
IMG_7714
IMG_7706
IMG_7715
IMG_7705
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοβερό τροχαίο στη Φθιώτιδα με ένα νεκρό και δυο τραυματίες: Αυτοκίνητο χτύπησε σε πλάτανο, κόπηκε στα δυο και πήρε φωτιά"

Ο Τομ Χανκς πολιτογραφήθηκε Έλληνας από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε, σήμερα, τιμητική πολιτογράφηση του γνωστού Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς.

Ο γνωστός αστέρας του Χόλιγουντ είναι λάτρης της Ελλάδας, έχει παντρευτεί με Ελληνίδα και διακρίνεται για το φιλανθρωπικό του έργο.

Εδώ και πολλά χρόνια ο Αμερικανός Τομ Χανκς περνάει τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αντίπαρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τομ Χανκς πολιτογραφήθηκε Έλληνας από τον Προκόπη Παυλόπουλο"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία Ζηνοβία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το βράδυ του Σαββάτου (28-12-2019) με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Νωρίτερα σήμερα, η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε ενημερώσει πως οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής/αρκτικής προέλευσης που κινούνται προς τη χώρα μας αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και το σχηματισμό της έντονης κακοκαιρίας Ζηνοβία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού:

1. Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (28-12-2019)

α. Θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

2. Την Κυριακή (29-11-2019)

α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

γ. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

3. Τη Δευτέρα (30-12-2019)

α. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

β. Οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ. Οι κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία Ζηνοβία"

Δύο χρόνια μετά το DNA έδειξε τον καλλιεργητή χασισοφυτείας στον Ταΰγετο

Δύο και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας ανακάλυψε τη φυτεία με τα 274 χασισόδεντρα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου, όμως το DNA του κατηγορούμενου ως καλλιεργητή πρόδωσε την ταυτότητά του και συνελήφθη στην περιοχή της Θουρίας.
Ο 43χρονος που συνελήφθη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπου του ασκήθηκε δίωξη και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα στην ανακρίτρια.

Φυτεία

Τον Ιούλιο του 2017, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με τη βοήθεια του ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας, εντόπισαν αρκετές φυτείες. Μία από αυτές εντοπίσθηκε σε πρανές στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στην Αλαγονία, όπου βρίσκονται και οι ομώνυμες κατασκηνώσεις του Δήμου Καλαμάτας. Όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών την προσέγγισαν από εδάφους, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι εκτεινόταν σε έκταση περίπου 1 στρέμματος και 17 αναβαθμίδες. Το ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο ήταν πως, εκτός από τη γνωστή ποικιλία χασίς, οι καλλιεργητές είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη ποικιλία, και παρότι τα δενδρύλλια έδειχναν μικρά σε ανάπτυξη, είχαν ήδη βγάλει φούντες.
Οι αστυνομικοί μέτρησαν συνολικά 274 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,2 έως 2,5 μέτρα περίπου, τα οποία, αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν.
Επιπλέον, στο χώρο της φυτείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια των φυτών κάνναβης και συγκεκριμένα ο εξοπλισμός με τον οποίο ποτίζονταν. Όπως διαπιστώθηκε, είχε δημιουργηθεί μια αυτοσχέδια δεξαμενή χωρητικότητας 3 κυβικών μέτρων για πότισμα των δέντρων με φυσική ροή, η οποία και γέμιζε με νερό από παράνομη σύνδεση με τον αγωγό άρδευσης της περιοχής.

Σύλληψη

Από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από τη φυτεία και συγκεκριμένα σε κάποιους ιμάντες εντοπίσθηκε γενετικό υλικό, το οποίο τα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας ταυτοποίησαν στο πρόσωπο του 43χρονου. Έτσι, το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, έπειτα από ένταλμα σύλληψης, που είχε εκδοθεί από την ανακρίτρια Καλαμάτας, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, εντόπισαν τον 43χρονο και τον συνέλαβαν στην περιοχή της Θουρίας.
Οι αστυνομικοί στην κατοχή του βρήκαν και μικροποσότητα κάνναβης.

tharrosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο χρόνια μετά το DNA έδειξε τον καλλιεργητή χασισοφυτείας στον Ταΰγετο"

Αλλαγές στην επιδότηση για προστασία α' κατοικίας

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τις αλλαγές που επέρχονται αναφορικά με την επιδότηση του Δημοσίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Με την ΚΥΑ εξειδικεύονται κατά κύριο λόγο οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση συνεισφοράς του Δημοσίου στα επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους με την ΚΥΑ 131164/2019 (ΦΕΚ 4733/19.12.2019), των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, σχετικά με τον προσδιορισμό της επιδότησης / συνεισφοράς του Δημοσίου για την προστασία της 1ης κατοικίας (στο πλαίσιο του Ν. 4605/2019), επέρχονται οι εξής αλλαγές και προσθήκες:
- Ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση συνεισφοράς του Δημοσίου στα επιχειρηματικά δάνεια στο πλαίσιο ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών της Ε.Ε. Επίσης αναγράφονται τα ανώτατα όρια ενισχύσεων ήσσονος σημασίας όπως ισχύουν στην Ε.Ε., προβλέπεται τι συμβαίνει στις περιπτώσεις στις οποίες μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους από έναν επιλέξιμους τομείς εφαρμογής των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, αναφέρονται οι εξαιρέσεις, ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης, καθώς και η υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης προκειμένου να γίνει έλεγχος σώρευσης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.
- Τροποποιείται το ποσοστό συνεισφοράς του Δημοσίου στις απαριθμούμενες περιπτώσεις ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και κατηγορίας νοικοκυριού από 30% σε 20% στα επιχειρηματικά δάνεια και από 20% σε 30% σε κάθε άλλο είδος δανείου.
- Τροποποιούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της συνεισφοράς του Δημοσίου στις περιπτώσεις πολλών συγκύριων και στις περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων.
- Στους λογαριασμούς που καταβάλλεται η συνεισφορά του Δημοσίου, δεν θα επιτρέπονται άλλες κινήσεις παρά μόνο οι πιστώσεις του Δημοσίου με τη συνεισφορά και οι χρεώσεις για την καταβολή αυτής στην πιστώτρια τράπεζα.
- Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, η συνεισφορά του Δημοσίου θα διακόπτεται ανεξάρτητα με την κατηγορία του νοικοκυριού (στην αρχική ΚΥΑ ετίθετο ο όρος του μονοπρόσωπου νοικοκυριού).
- Τροποποιείται η ημερομηνία εκκίνησης για την έναρξη εννόμων συνεπειών, σε περίπτωση διακοπής ή αναπροσαρμογής της συνεισφοράς.
- Στις περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, η επιστροφή τους θα γίνεται πλέον άτοκα, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται στη νέα ΚΥΑ.
- Τέλος, προβλέπεται πλέον η μηχανογραφική τήρηση από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αρχείου επί δέκα οικονομικά έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας μεμονωμένης ενίσχυσης, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να αποδειχθεί ότι έχουν τηρηθεί οι όροι των Κανονισμών de minimis.
Όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία της 1ης Kατοικίας τους καθώς και για τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών τους, στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά - τηλέφωνο για ραντεβού 213.212.57.30.
Αιτήσεις για την προστασία της 1ης Κατοικίας γίνονται εδώ: http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα

Έχει ολοκληρωθεί η 25η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας. Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αθροιστικά για το διάστημα από 01/07/2019 μέχρι 20/12/2019, προκύπτουν τα εξής:
- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 57.166 χρήστες.
- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 38.073 χρήστες.
- Έχουν υποβληθεί 1.249 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
- Έχουν δοθεί 315 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
- Έχουν ήδη αποδεχθεί 84 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
- Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 41 πολίτες.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στην επιδότηση για προστασία α' κατοικίας"

O Ερντογάν βάζει φωτιά: Στέλνει τουρκικά στρατεύματα στην Λιβύη

Μετά το αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολης, η Άγκυρα θα αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη μέσα στον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας τον εμφύλιο στην βορειοαφρικανική χώρα στο επίκεντρο ευρύτερων τριβών στην περιοχή.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης μάχεται με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Αξιωματικός από την Τρίπολη επιβεβαίωσε χθες ότι εστάλη στην Τουρκία επίσημο αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη με την αποστολή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών τουρκικών δυνάμεων.

Το Reuters επιχείρησε να προσεγγίσει για σχολιασμό συνεργάτες του Χαφτάρ, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Οι στρατιώτες του Χαφτάρ δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν το κέντρο της Τρίπολης, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κερδίσει έδαφος στα περίχωρα της λιβυκής πρωτεύουσας, με την βοήθεια ρωσικών και σουδανικών στρατευμάτων, όπως και με drones από τα ΗΑΕ, αναφέρουν διπλωμάτες.

Τα κινεζικής κατασκευής drones που έχει ο Χαφτάρ του έχουν δώσει μια σχετική υπεροχή στον αέρα, καθώς μπορούν να κουβαλήσουν τα οκταπλάσια εκρηκτικά από αυτά που μπορούν να μεταφέρουν τα drones της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία τα έχει προμηθευτεί από την Τουρκία.

«Από την στιγμή που υπάρχει πρόσκληση (από την Λιβύη), θα ανταποκριθούμε» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κόμματός του. «Θα περάσουμε το σχετικό νομοσχέδιο για την αποστολή στρατιωτών στην Λιβύη, μόλις ανοίξει η Βουλή» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το τουρκικό κοινοβούλιο γύρω στις 8-9 Ιανουαρίου, οπότε θα αρχίσει και η ανάπτυξη των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη.

Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι. Και οι δύο απέρριψαν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την εκμετάλλευση του λιβυκού θέματος από ξένες δυνάμεις.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει επειγόντως να κάνουν βήματα και να επιλύσουν τη διαφορά πριν οι Λίβυοι χάσουν τον έλεγχο από εξωτερικές δυνάμεις» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η Αίγυπτος πάντως έχει ταχθεί στο πλευρό του Χαφτάρ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν καλέσει όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν υπό τον φόβο αύξησης της ρωσικής επιρροής.

Ένταση με την Ρωσία

Εδώ και εβδομάδες η Άγκυρα επισείει την πιθανότητα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποίησε και την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια σύνορά της με την Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Επιπλέον, την Τετάρτη ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της Τυνησίας, προσπαθώντας να κερδίσει συμμαχία στα δυτικά της Λιβύης, και ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του ποτέ δεν θα εισχωρούσε σε μια συμμαχία ή ένωση και θα διατηρήσει την εθνική κυριαρχία της σε όλο το έδαφός της.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, την ώρα που στο πλευρό του Χαφτάρ πολεμούν Ρώσοι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner.

«Η Ρωσία είναι εκεί με 2.000 άνδρες της Wagner» είπε ο Ερντογάν την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι άλλοι περίπου 5.000 άνδρες έχουν φτάσει από το Σουδάν. «Τους έχει καλέσει η επίσημη κυβέρνηση; Όχι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες πριν από λίγες ημέρες αναζητώντας συμβιβασμό στα ζητήματα της Λιβύης και της Συρίας, όπου οι Ρώσοι υποστηρίζουν τον Άσαντ.

Στην Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για τα δικαιώματα εξορύξεων, την ώρα που η Αθήνα καταγγέλλει τα τουρκολιβυκά μνημόνια ως παράνομα.

Reuters/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "O Ερντογάν βάζει φωτιά: Στέλνει τουρκικά στρατεύματα στην Λιβύη"

Καλόλιμνος: Έλληνας ψαράς «στόλισε» την τουρκική ακτοφυλακή που τον παρενόχλησε

Καθημερινό φαινόμενο είναι οι παρενοχλήσεις Ελλήνων ψαράδων από την τουρκική ακτοφυλακή, προκαλώντας τη φυσική αντίδραση των πρώτων.

Σύμφωνα με αναγνώστη του blogspot Παράπονα της Ρόδου, το περιστατικό έγινε την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν Έλληνες ψαράδες πήγαν να ψαρέψουν έξω από την Κάλολυμνο μερικά μίλια από την Κάλυμνο.

Τότε, η τουρκική ακτοφυλακή αποφάσισε να παρέμβει. Παρά τους ελιγμούς, οι Έλληνες ψαράδες έδειξαν ότι όχι μόνο δεν φοβούνται, αλλά αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και χιούμορ την παρενόχληση. Δεν παρέλειψαν δε να πουν τα... κάλαντα στα γαλλικά, «στολίζοντας» τους λιμενικούς της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Πάρε φόρα! Ευθεία! Ευθεία!» ακούγεται σε κάποια στιγμή η φωνή ενός ψαρά. «Το πολύ πολύ να μας κλάσετε τα αρχ@@@@», «α ρε που@@@@ς γιοι, γαμ@@@@ς» είναι μερικά απ' τα «γαλλικά» που τους λέει.

Το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία αφού η αντίδραση του Έλληνα ψαρά είναι αρκετά αθυρόστομη.



Πρόκειται για ένα από τα πολλά παρόμοια περιστατικά που έχουν έρθει στο φως τη δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες -με αποκορύφωμα την απειλή από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να εμβολίσει καΐκι Ελλήνων ψαράδων στα Ίμια ανήμερα των Χριστουγέννων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλόλιμνος: Έλληνας ψαράς «στόλισε» την τουρκική ακτοφυλακή που τον παρενόχλησε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news