facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ηράκλειο: Κεραυνός στο αεροδρόμιο προκάλεσε σοβαρές ζημιές

Oι καταιγίδες που πλήττουν το Ηράκλειο μπορεί να μην προκάλεσαν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά και στα αεροσκάφη, προκάλεσαν όμως την κινητοποίηση της Υπηρεσίας Πολιτικής αεροπορίας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr το απόγευμα της Πέμπτης ένας κεραυνός έπεσε στα στα ανεμόμετρα των κυρίως αεροδιαδρόμων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" προκαλώντας αναστάτωση στο προσωπικό.

Ο κεραυνός έθεσε εκτός λειτουργίας τα ανεμόμετρα που είναι άκρως αναγκαία για τη σωστή πληροφόρηση των πιλότων για τους ανέμους που επικρατούν πάνω από το αεροδρόμιο ώστε να προσγειώνουν με ασφάλεια τα αεροσκάφη.

Αυτή η μεγάλη ζημιά είχε ως συνέπεια το προσωπικό αλλά και ο μετεωρολόγος του αερολιμένα να λαμβάνουν μετρήσεις κατά διαστήματα με φορητά ανεμόμετρα διασχίζοντας με αυτοκίνητο έως στις άκρες των διαδρόμων. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να μεταφέρουν τις ριπές των ανέμων στον πύργο ελέγχου ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει ακρίβεια και ενημέρωση κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

ekriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Κεραυνός στο αεροδρόμιο προκάλεσε σοβαρές ζημιές"

Λιβύη: Η Τρίπολη ζητά και επισήμως στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία

Επίσημα πλέον η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ ζητά από την Τουρκία στρατιωτική ενίσχυση, σύμφωνα με αξιωματούχο της Τρίπολης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η βοήθεια αφορά σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο και φτάνει ύστερα από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη μέσα στον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα είχε τονίσει ότι η Τρίπολη «θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη».

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.

Μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης, είπε.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε από την πλευρά του ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας και του Κρεμλίνου στην εξαγγελιά Ερντογάν ότι τον Ιανουάριο το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη τής κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Η Τρίπολη ζητά και επισήμως στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία"

Τρεις μήνες “όμηροι” στο Τζιμπουτί: Κραυγή αγωνίας των πέντε Ελλήνων ναυτικών

Δύσκολα τα φετινά Χριστούγεννα για τους πέντε Έλληνες ναυτικούς που παραμένουν εδώ και περίπου 100 ημέρες σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας στα ανοιχτά του Τζιμπουτί.

Οι Αρχές του Τζιμπουτί δεν επιτρέπουν τον ελλιμενισμό του πλοίου “Πτολεμαίος” εξαιτίας οφειλών του πλοιοκτήτη και οι πέντε ναυτικοί, μέσω του Open, απευθύνουν έκκληση για τον επαναπατρισμό τους.

“Εγκατάλειψη, θυμό, αγανάκτηση. Γιατί είμαστε άδικα, χωρίς αιτία αιχμάλωτοι, μακριά από τα σπίτια μας”, είναι τα λόγια του ενός από τους πέντε στην κάμερα, ενώ οι προμήθειές τους τελειώνουν και μαζί η ελπίδα τους να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους για τις ημέρες των Γιορτών.

“Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Ένα ελάχιστο κρέας και τίποτα άλλο”, συμπληρώνει ο ναυτικός.

Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο τρία μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί, οι Αρχές όμως δεν το αφήνουν να ελλιμενιστεί, κρατώντας τους ναυτικούς εδώ και τρεις μήνες σε αυτή την ιδιότυπη ομηρεία.

Περισσότερα, στο ρεπορτάζ του Open που ακολουθεί



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις μήνες “όμηροι” στο Τζιμπουτί: Κραυγή αγωνίας των πέντε Ελλήνων ναυτικών"

Οριστικό: Τέλος η οδήγηση για τους μεθυσμένους - Ισόβια στους πιωμένους...

Μόνο με προηγμένα συστήματα ασφαλείας θα μπορούν να διατίθενται τα νέα αυτοκίνητα στην αγορά της ΕΕ από τα μέσα του 2022 όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους της ΕΕ, ενώ ενισχύουν και την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων στην παγκόσμια αγορά.
Ένα από τα σημαντικότερα συστήματα που θα πρέπει να έχουν όλα τα καινούρια οχήματα αφορά  αφορά σε εκείνο που ελέγχει και παρεμποδίζει την εκκίνηση και οδήγηση του οχήματος σε περίπτωση που ανιχνεύσει πως ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ!
Επίσης η τοποθέτηση των λεγόμενων «μαύρων κουτιών» και τα οχήματα θα αποτελεί γεγονός καθώς η νέα νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη συστημάτων καταγραφής δεδομένων συμβάντος!
Ποια είναι τα υποχρεωτικά συστήματα
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, λεωφορείων, ημιφορτηγών και οχημάτων τύπου SUV) θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ασφαλείας:
* ευφυής έλεγχος ταχύτητας,
* εγκατάσταση συστήματος για την παρεμπόδιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος,
* σήματα επείγουσας στάθμευσης,
* συστήματα ανίχνευσης οπισθοπορείας,
* συστήματα καταγραφής δεδομένων συμβάντος,
* ακριβής παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών,
* συστήματα προειδοποίησης της υπνηλίας και της προσοχής του οδηγού,
* προηγμένα συστήματα προειδοποίησης διάσπασης της προσοχής του οδηγού.
* προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης,
* συστήματα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας σε έκτακτη ανάγκη,
* διευρυμένες περιοχές προστασίας πρόσκρουσης της κεφαλής ικανές να μετριάζουν τους τραυματισμούς σε συγκρούσεις με ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες.
Επίσης πέραν των παραπάνω οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα οχήματά τους ώστε να μειώνονται σημαντικά τα τυφλά σημεία γύρω από αυτά.
Επίσης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συστήματα ανίχνευσης πεζών, ποδηλατών αλλά και άλλων οχημάτων.
Επόμενο βήμα για την Επιτροπή αποτελεί η ομαλή μετάβαση στα αυτοκίνητα με αυτόνομα συστήματα οδήγησης.
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό: Τέλος η οδήγηση για τους μεθυσμένους - Ισόβια στους πιωμένους..."

Γενί Σαφάκ: Λιμάνι για το στόλο του ζήτησε ο Ερντογάν από την Τυνησία

Τον λόγο για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Τυνησία χθες ανήμερα Χριστουγέννων αποκαλύπτει σήμερα ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Όπως μεταδίδει ηγ ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του χθες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.

«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.

«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Η Ρωσία ερευνά φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, τουρκικά και λιβανέζικα μέσα ισχυρίζονται ότι η Συρία με την Ρωσία ξεκίνησαν από κοινού έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο.

Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου Άσαντ, Μπουσεινά Σαμπάν, μιλώντας στο κανάλι «Αl-Mayadeen» του Λιβάνου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το λέω για πρώτη φορά, ότι η Συρία μαζί με ρωσικές εταιρείες ξεκίνησαν έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η κίνηση αυτή, αν ισχύει, σημαίνει ότι στο ενεργειακό παζλ της ανατ. Μεσογείου προστίθεται άλλος ένας «παίκτης» και μάλιστα με σημαντική επιρροή και ισχύ

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Γενί Σαφάκ: Λιμάνι για το στόλο του ζήτησε ο Ερντογάν από την Τυνησία"

Λιβύη: Ρωσία και Ιταλία ζητούν ειρηνική επίλυση της κρίσης

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν την Πέμπτη πως η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειρηνικό τρόπο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Κόντε είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την Συρία και τα αποτελέσματα του σχήματος της «Νορμανδίας» για την Ουκρανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Ρωσία και Ιταλία ζητούν ειρηνική επίλυση της κρίσης"

Τουρκία: Παράνομη η απαγόρευση της Wikipedia

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia συνιστά «παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης», όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το μπλοκάρισμα της Wikipedia είναι παράνομο. Η πρόσβαση είχε απαγορευτεί από τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας δύο άρθρων που φιλοξενούσε ο ιστότοπος, στα οποία συνδεόταν η Άγκυρα με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το ίδρυμα Wikimedia στο οποίο ανήκει η Wikipedia προσέφυγε στο ανώτατο τουρκικό δικαστήριο αφού πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε, τον Μάιο του 2017, το αίτημά του να αρθεί η απαγόρευση. Το ίδιο δικαστήριο θα πρέπει τώρα να εξετάσει ξανά την άρση της απαγόρευσης, λαμβάνοντας υπόψη του την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ εφόσον δεν αποσυρθούν τα άρθρα στα οποία η Τουρκία παρουσιαζόταν ως «ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και ως κράτος που «στηρίζει και εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις».


Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει πολλές φορές απαγορεύσει την πρόσβαση σε ορισμένους ιστοτόπους, όπως στο Facebook και το Twitter, συνήθως μετά από επιθέσεις.

Τον Μάιο του 2019 ο Wikimedia ανακοίνωσε επίσης ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειάς της στην Τουρκία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Παράνομη η απαγόρευση της Wikipedia"

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Ένας Αφγανός και ένας Ιρακινός αυτοκτόνησαν σε ξενοδοχείο στο Κιλκίς

Συγκλονίζει η είδηση που μεταφέρει, μέσα από ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook,  το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (Greek Forum of Refugees).

Σύμφωνα με αυτό, δύο μετανάστες αυτοκτόνησαν σε ξενοδοχείο των Μουριών του Κιλκίς, το οποίο και φιλοξενεί περισσότερους από 400 πρόσφυγες συνολικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φόρουμ, πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας περίπου 30 ετών, με καταγωγή από Ιράκ και Αφγανιστάν.

Και οι δύο βρέθηκαν κρεμασμένοι, ο ένας σε διάδρομο του ξενοδοχείου και ο άλλος σε γέφυρα έξω από το ξενοδοχείο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων:

«Οδυνηρές ειδήσεις από το Κιλκίς και την περιοχή των Μουριών. Σε ξενοδοχείο της περιοχής όπου φιλοξενούνται 350 - 400 πρόσφυγες, δύο νέοι άνδρες αυτοκτόνησαν, ο ένας χθες κι ο άλλος σήμερα.

Ο πρώτος, Αφγανικής καταγωγής, πατέρας δύο παιδιών, 32 - 33 ετών, βρέθηκε σε μία γέφυρα κρεμασμένος, έξω από το ξενοδοχείο. Ο δεύτερος άνθρωπος, Ιρακινής καταγωγής, κοντά στα 30 χρονών, βρέθηκε κρεμασμένος στο διάδρομο του ξενοδοχείου από το συγκάτοικό του, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει περισυλλέξει, ήδη, τα πτώματα των δύο ανθρώπων».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Ένας Αφγανός και ένας Ιρακινός αυτοκτόνησαν σε ξενοδοχείο στο Κιλκίς"

Υπουργός Εσωτερικών Λιβυής: Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, θα ζητήσουμε στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία

Έτοιμη να ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία, σε περίπτωση που κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Τρίπολη, είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας, Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργός Εσωτερικών Λιβυής: Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, θα ζητήσουμε στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία"

Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί: «Έρχεται χιονιάς διάρκειας 3 ημερών» – Τι γίνεται με την Αττική

Έρχεται η κακοκαιρία «Ζηνοβία» με χιόνια διάρκειας τριών ημερών προειδοποιεί ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Αττική, ωστόσο όχι σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, κάτι που αν τελικά συμβεί θα είναι τεράστια έκπληξη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου για τον καιρό:

ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 3 ΗΜΕΡΩΝ
Η «Ζηνοβία» παρόλο που θα είναι «τζούφια» για τα χαμηλότερα υψόμετρα της Αττικής, θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρή για τα ορεινά και αρκετά ημιορεινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.
ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΧΑΜΗΛΑ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την Κυριακή και τη Δευτέρα (και ίσως και για λίγο από το Σάββατο το βράδυ) θα χιονίσει στην Αττική περίπου από το υψόμετρο των 350-400 μέτρων και υψηλότερα.
Ίσως πρόσκαιρα στα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και λίγο χαμηλότερα (στα 250 μέτρα περίπου)
«ΑΔΥΝΑΜΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Η «ΖΗΝΟΒΙΑ»
Για αυτούς που ξέρουν: Η θερμοκρασία των περίπου -5°C στη στάθμη των 850 hPa (1350 μέτρα περίπου) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα από αυτά που σας προανέφερα, όπου σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνεται βροχή ή χιονόνερο κατά διαστήματα.
Υγρασία θα υπάρχει, απλά η «Ζηνοβία» φαίνεται ότι υστερεί σε θερμοκρασίες για να δώσει χιόνια πολύ χαμηλά στην Αττική.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ
Και επανέρχομαι για αυτούς που δεν έχουν γνώσεις Μετεωρολογίας:
Θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη επομένως να χιονίσει χαμηλότερα στην Αττική, εκτός και αν αλλάξουν κατά πολύ τα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.
ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης στα ορεινά και ημιορεινά (και τοπικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα) του Πηλίου, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Πελοποννήσου αλλά και στα ορεινά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.
Ειδικά στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι αρκετά πυκνές.
ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ
Καιρός «βορείου ρεύματος» λοιπόν, αλλά έχουμε ζήσει και πολλούς πιο ισχυρούς. Όπως και να χει όμως, είναι μια πρώτη απόπειρα του φετινού χειμώνα (για τις νοτιότερες γεωγραφικά περιοχές) να μας κάνει να νιώσουμε λίγο τα «δόντια» του…
ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Από την Τρίτη το μεσημέρι όμως σταδιακά θα μας αποχαιρετήσουν οι ψυχρές αέριες μάζες, αν και φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου θα προσπαθήσει να επιμείνει ο χειμώνας.
ΑΝΕΜΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 7-8 ΜΠΟΦΟΡ
Καθ’όλη τη διάρκεια του 3ημέρου οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες με εντάσεις που δύσκολα θα ξεπεράσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Φαίνεται ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα στα μεγάλα πλοία εκτός και αν αλλάξει κάτι άρδην στα επόμενα updates των μοντέλων. Από την Κυριακή το βράδυ και έπειτα ίσως μέσα στο Αιγαίο έχουμε και εντάσεις της ισχύος των 8 μποφόρ.
ΥΓ : Αν αλλάξει κάτι για την Αττική θα σας ενημερώσω και αύριο ή μεθαύριο. Προσωπικά δεν αναμένω όμως τεράστιες αλλαγές προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Τα 350-400 μέτρα δηλαδή μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν 450+, πολύ δύσκολα όμως θα γίνουν 250 ή 300…
ΥΓ : Για όσους με ξέρουν, όταν πλησιάζουν χιονοκακοκαιρίες στην Αττική, κάτι παθαίνω…
Ήμουν ικανός δηλαδή να σας έγραφα σήμερα δεκάδες σελίδες για να αναλύσω τον επικείμενο χιονιά.
Θα σταματήσω όμως εδώ για να μην σας κουράσω…
ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ
Πάντως, όποιος θέλει πραγματικά να χαρεί το χιόνι ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, μπορεί την Κυριακή 29/12 και τη Δευτέρα 30/12 να επισκεφτεί τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, το Πήλιο η και περιοχές της κεντροανατολικής Πελοποννήσου.
Στην Αττική θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία. Μόνο εκεί όμως θα χιονίσει χαμηλά.
Στα υπόλοιπα τμήματα ισχύει ότι έχω πει, ότι δηλαδή τα χιόνια θα απασχολήσουν περιοχές άνω των 350-400 μέτρων κατά μέσο όρο.
Επαναλαμβάνω ότι θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χιονίσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Πάντως, όπως και να έχει, πιθανότατα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα κατά διαστήματα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί: «Έρχεται χιονιάς διάρκειας 3 ημερών» – Τι γίνεται με την Αττική"

Ρωσία για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη: Η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθά στη λύση της κρίσης

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας και του Κρεμλίνου στην εξαγγελιά Ερντογάν ότι τον Ιανουάριο το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη τής κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει στην επίλυση της κρίσης αλλά οι προσπάθειες τρίτων χωρών να βρεθεί μια ευθεία λύση στο πρόβλημα και να βοηθηθούν οι δύο πλευρές είναι πάντα ευπρόσδεκτη» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την κατάσταση στη Λιβύη και είναι υπερ της εύρεσης μιας ειρηνικής λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις επομενες ημέρες ο Πεσκόφ απάντησε ότι κάτι τέτοιο για την ώρα δεν έχει σχεδιαστεί αλλά αν αυτό κριθεί απαραίτητο οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη: Η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθά στη λύση της κρίσης"

Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει το 2020 σε μισθούς και συντάξεις

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, από το νέο έτος, αναμένεται να δουν αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές από μερικά ευρώ έως μερικές δεκάδες ευρώ, λόγω των αλλαγών στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

Οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τα 15 ευρώ αν πρόκειται για συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.

Στην περίπτωση που ένας μισθωτός έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, η μείωση της μηνιαίας παρακράτησης θα φθάσει έως και 11 ευρώ και αν πρόκειται για συνταξιούχο με ένα παιδί το ποσό αυτό φθάνει τα 13 ευρώ.

Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ και για τους συνταξιούχους έως τα 17 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με 3 παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ και για συνταξιούχους με 3 προστατευόμενα τέκνα έως 27 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά μηνιαίας μείωσης φόρου που θα φανεί σε μισθούς και συντάξεις αφορούν συνολικά ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Για ποσά άνω των 20.000 και ως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα.

Για αυτή την κατηγορία πολιτών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής την ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού ότι από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης που πλήττει κυρίως τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Η παρακράτηση

Η νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων και η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο που θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος έχουν ως εξής:

* συντελεστής φόρου 9% (αντί 22%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ,

* συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα από τις 10.000,01 έως τις 20.000 ευρώ,

* συντελεστής 28% (αντί 29%) για το τμήμα από τις 20.000,01 έως τις 30.000 ευρώ,

* συντελεστής 36% (αντί 37%) για το τμήμα από τις 30.000,01 έως τις 40.000 ευρώ,

* συντελεστής 44% (αντί 45%) για το τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Η έκπτωση φόρου

Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ως εξής:

– Άγαμος: 777 ευρώ που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.

– Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 4 παιδιά: 1.340 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

– Για κάθε επιπλέον τέκνο η έκπτωση φόρου προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ.

Τα ποσά της έκπτωσης φόρου θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει το 2020 σε μισθούς και συντάξεις"

Ερντογάν: Τον Γενάρη στη Βουλή η πρόταση για αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα την Πέμπτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προκλήσεις κάθε μέρα από Τουρκία - Το μήνυμα της Αθήνας

Ακόμα και χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων, η Άγκυρα συνέχισε να προκαλεί με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, συνολικά έξι τουρκικά F-16 προχώρησαν σε παραβιάσεις και ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά μαχητικά δραστηριοποιήθηκαν στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, τα οποία προχώρησαν σε μια περίπτωση σε εμπλοκή με τουρκικά αεροσκάφη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα από το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, την ακριτική Κάσο: «Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητά, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας».

Εντωμεταξύ, το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης συνεχίζει να προκαλεί διπλωματικές αναταράξεις. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Τύνιδα, συνάντησε τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ, με τον οποίο συζήτησαν τα πιθανά βήματα και τη συνεργασία των δύο χωρών τους για τη Λιβύη. Ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του Ανώτατου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, για να συζητήσει μια πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι «η Τυνησία θα μπορούσε να έχει "πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή" για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγο σχετικά με το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης»! Με την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη η Άγκυρα ήθελε «να προκαλέσει συναγερμό σε Ελλάδα και Κύπρο για να στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να επιβάλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται την εκτίμηση πολλών αναλυτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Τον Γενάρη στη Βουλή η πρόταση για αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη"

Έντονη Αντίδραση της Αντιπολίτευσης της Τυνησίας στην επίσκεψη Ερντογάν

Το Κίνημα για την Τυνησία δημοσιοποίησε ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, σχετικά με την απροειδοποίητη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Τυνησία χθες και την υποδοχή του στο ‘Καρχηδόνα Παλάς’ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ.

Το Κίνημα προειδοποίησε ότι η επίσκεψη συνδέεται με την κατάσταση στη Λιβύη και «επισημαίνει την επίσημη εναρμόνιση της Τυνησίας υπέρ του άξονα της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, η οποία κατέληξε σε ένα αμφιλεγόμενο συμβόλαιο με την Άγκυρα, το οποίο έγινε δεκτό με ένα πρωτοφανές κύμα απόρριψης και κριτικής από τις περισσότερες αραβικές και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Το τυνησιακό Κίνημα (Machrouu Tounes) κάλεσε την προεδρία της χώρας να απομακρύνει τη χώρα από αυτές τις ευθυγραμμίσεις, υποστηρίζοντας ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ουδετερότητα έναντι των κομμάτων στη Λιβυκή Σύγκρουση, ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, και οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Αιγύπτου θα πρέπει να προσκληθούν και να επισκεφθούν την Τυνησία.

Το κίνημα εξέφρασε την κατηγορηματική απόρριψή του στη χρησιμοποίηση της Τυνησίας ως πολιτικής πλατφόρμας για ένα συγκεκριμένο διεθνή άξονα, τα συμφέροντα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Τυνησίας και την ακεραιότητα των αραβικών και διεθνών σχέσεων της.

Το Κίνημα καλεί την προεδρία της Δημοκρατίας να επιδείξει πλήρη διαφάνεια ενώπιον του λαού της Τυνησίας σχετικά με τους στόχους της επίσκεψης Ερντογάν, τις συναφείς συναντήσεις και τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει η Al Marsad.

Ενώ η Address Libya σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να χρησιμοποιήσει την επικράτεια της Τυνησίας για να στείλει όπλα στους αντάρτες που συμμάχησαν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις για την προσγείωση τουρκικών αεροπλάνων, με αντάλλαγμα ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, με το οποίο η Τουρκία θα υποστηρίξει την Τυνησία.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονη Αντίδραση της Αντιπολίτευσης της Τυνησίας στην επίσκεψη Ερντογάν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news