facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΟΧΙ στην Τουρκία λένε οι εργαζόμενοι της VW

Μπορεί η διοίκηση του VW Group να φερόταν έτοιμη να ξεπεράσει τις όποιες αναστολές της και να προχωρήσει κανονικά στη δημιουργία νέου εργοστασίου στην Τουρκία, όμως τα σωματεία εργαζομένων στο γερμανικό όμιλο έχουν αντίθετη άποψη!

Θυμίζουμε πως η γερμανική εταιρεία είχε επιλέξει τη Μανίσα, μία περιοχή 40 χιλιόμετρα Βόρειο-Ανατολικά της Σμύρνης για τη νέα γραμμή παραγωγής που θα παρήγαγε το νέο Passat και το Skoda Superb, με ετήσια παραγωγή που θα άγγιζε τα 300 χιλιάδες οχήματα.

Ωστόσο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των γειτόνων μας στη Συρία, εκτός από τη διεθνή κριτική, έφεραν και προσωρινή παύση στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου. Και πλέον, καθώς τα εργατικά σωματεία είναι πολύ ισχυρά στη Γερμανία, η… παύση ίσως αποδειχθεί και οριστική.

Όπως αναφέρει το Automotive News, ο επικεφαλής όλων των εργατικών σωματίων του VW Group παγκοσμίως, Bernd Osterloh, τράβηξε κόκκινη γραμμή λέγοντας: «Το λέω ξεκάθαρα: οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν πρόκειται να εγκρίνουν το σχέδιο όσο η Τουρκία επιχειρεί να πετύχει τους πολιτικούς της στόχους, μέσω πολέμου».

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης του 1.3 δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα έδινε πνοή στην πληγωμένη τους τελευταίους μήνες τουρκική οικονομία ενώ για τη VW θα αποτελούσε και ένα «σκαλοπάτι» για τη Μέση Ανατολή.

Από πλευράς του brand δεν υπάρχει ακόμα κάποια αντίδραση στα παραπάνω. Πρέπει όμως να τονίσουμε πως τα εργατικά σωματεία έχουν ιδιαίτερη επιρροή στις στρατηγικές αποφάσεις της VW! Και τις μισές ψήφους στο εποπτικό συμβούλιο αλλά και δικαιώματα άσκησης βέτο.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΧΙ στην Τουρκία λένε οι εργαζόμενοι της VW"

46 συνταξιούχοι κρίνουν την πιλοτική δίκη για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους

Η αγωγή 46 συνταξιούχων είναι ουσιαστικά αυτή που θα βαρύνει στην τύχη περίπου 2,5 εκατομμυρίων άλλων που περιμένουν με αγωνία την εκδίκαση της πιλοτικής δίκης που θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πρόκειται για µια ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και εγείρει αξιώσεις για όλη τη λεγόμενη µμεταβατική περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως και το 2019.

Οι 46 συνταξιούχοι του ΟΤΕ ζητούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ, ανάλογα µε την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές των νόµων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Πιλοτική

Αυτή η αγωγή – το ακριβές περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε η εφημερίδα Εθνος- θα είναι πιλότος για όλες τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδροµικών, ενώ θα δείξει τον δρόµο και στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει µε τα παλαιά αναδροµικά από τις µειώσεις σε κύριες, επικουρικές και την κατάργηση των δώρων του 2012.

Η αλήθεια των αριθµών για την πολύκροτη υπόθεση είναι αµείλικτη:

-Mόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεµούν πάνω από 6.000 οµαδικές αγωγές

-Στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί πάνω από 1,6 εκατοµµύριο αιτήσεις

-Μόνο για το 10µηνο που µεσολαβεί ανάµεσα στην προηγούµενη απόφαση του ΣτΕ (10/6/2015) και την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου (12/5/2016), το κόστος των διεκδικούµενων αναδροµικών αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Μετά την εκδίκαση της 10ης Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν ∆ιασκέψεις των Συµβούλων, ενώ εκτιµάται πως η απόφαση θα πρέπει να αναµένεται 2-3 µήνες µετά. Η νοµική βάση της αγωγής, την οποία έχει επιµεληθεί ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, στηρίζεται στο επιχείρηµα πως οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α (σεβασµός της περιουσίας), ενώ παραβιάζουν και µια σειρά από συνταγµατικές διατάξεις, όπως η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας στα δηµόσια βάρη, το δικαίωµα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.ά. Ο κορµός βασίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015 που ακύρωσαν ως αντισυνταγµατικές τις µειώσεις του 2012.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "46 συνταξιούχοι κρίνουν την πιλοτική δίκη για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους"

Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη διασφαλίζει τα δικαιώματά μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα!

Τον «Ασκό του Αιόλου» φαίνεται ότι άνοιξε για την κυβέρνησή του ο Φαγέζ αλ-Σάρατζ. Τα... αλισβερίσια με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι παράνομοι εξοπλισμοί των κυβερνητικών δυνάμεων και οι απαράδεκτες συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες ενισχύουν τις αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Λιβύη για την πολιτική του και εντείνουν την αμφισβήτησή του.

Η πρώτη αμφισβήτηση ήρθε από τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ, που προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα και καταδίκασε το μνημόνιο Σάρατζ - Τουρκίας.

Την ώρα που ο Σάρατζ έβλεπε για δεύτερη φορά τον Ερντογάν στην Τουρκία, ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου. Αγκίλα Σάλεχ δήλωνε στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ότι η «κυβέρνηση του Σάρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες».

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου θα ζητήσει μάλιστα την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σάλεχ στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».

«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από το Αραβικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η παρέμβαση της Αιγύπτου

Το δεύτερο χτύπημα για τον Σάρατζ ήρθε από τον επικεφαλής της Αιγύπτου, τον πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή (η κυβέρνηση) είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», είπε ο αλ Σίσι.

Αμπντουλάχ Αλ Τάνι: Ο Σάρατζ είναι διεφθαρμένος

Το τρίτο χτύπημα στον Σάρατζ ήρθε από τον Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, πρωθυπουργό της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, δηλαδή της κυβέρνησης που πρόσκειται στον Χαφτάρ. Τον κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει τη Λιβύη στο χάος και την καταστροφή και ότι η συμφωνία με τον Ερντογάν, αποδεικνύει τη διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησής του.

Συζήτησαν για τις προοπτικές ασφάλειας!

Μεσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή δεύτερη συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης. Και, όπως φαίνεται από τις αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ, στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε η επέλαση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ προς την Τρίπολη.

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στη γαλλόφωνη έκδοση, το γραφείο Τύπου του Σαράτζ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην οποία αναφέρεται πως οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λιβύη και στις προοπτικές ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ, ο Σαράτζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία η οποία αντιτίθεται στις ενέργειες των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του λίβυου πρωθυπουργού- χαιρέτισε τις θυσίες του λαού της Λιβύης για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο πρόσφατα υπογεγραμμένων μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι μηχανισμοί ενεργοποίησής τους.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ, εάν αυτός το ζητήσει. Μια θέση πάντως την οποία επανέλαβε χθες, Σάββατο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δεν άφησε στην άκρη τις προκλήσεις για μια ακόμη φορά. Αφού τόνισε πως ο Σάρατζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα, υποστήριξε πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες».

«Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη διασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο». «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στη Λιβύη».

Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, προειδοποίησε ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς και τη ΝΑΤΟϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη διασφαλίζει τα δικαιώματά μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα!"

Φονικό στη Βοιωτία: Μάσκες, όπλα και φυσίγγια πίσω από την εκτέλεση πατέρα και γιου

Έρευνες σε σπίτια και γραφεία ιδιωτικών επιχειρήσεων πραγματοποίησε η αστυνομία για να ρίξει φως στο διπλό φονικό στις Θεσπιές Βοιωτίας, όπου έχασαν τη ζωή τους πατέρας και γιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας και ο γιος που έπεσαν νεκροί, είχαν εταιρεία σεκιούριτι στην οποία μετείχε και ο ανιψιός. Προέκυψαν διαφωνίες και η επαγγελματική συνεργασία χάλασε, με αποτέλεσμα ο ανιψιός να βρεθεί εκτός της εταιρείας και να ξεκινήσει «βεντέτα» ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, ενώ όλα ξεκίνησαν εξαιτίας μιας διαφημιστικής πινακίδας εταιρείας σεκιούριτι η οποία είχε τοποθετηθεί έξω από σχολείο της περιοχής.

Στο πλαίσιο της συνέχειας των ερευνών του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, για την υπόθεση ένοπλης συμπλοκής (7) ημεδαπών στις Θεσπιές Βοιωτίας πραγματοποιήθηκαν χθες (14-12-2019) το πρωί έρευνες σε οικίες, γραφεία ιδιωτικών επιχειρήσεων, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και αλσύλλιο, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας Βοιωτίας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


κυνηγετικό όπλο με δύο φυσίγγια,

αυτοσχέδιο λειόκαννο όπλο χειρός με έξι (6) φυσίγγια,

πιστόλι με δύο (2) γεμιστήρες,

ξίφος τύπου «ΚΑΤΑΝΑ» συνολικού μήκους (52) εκατοστών,

μαχαίρι συνολικού μήκους (17) εκατοστών,

(2) σουγιάδες,

μία βολίδα,

θήκη πυροβόλου όπλου,

ένας ασύρματος,

σπρέι πιπεριού,

δύο μάσκες,

(66) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και (21) κάλυκες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικό στη Βοιωτία: Μάσκες, όπλα και φυσίγγια πίσω από την εκτέλεση πατέρα και γιου"

Βεσυρόπουλος: Μείωση φοροδιαφυγής και επιστροφή φόρου στους συνεπείς

Στην καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων και στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, που δεν θα μειώσουν μόνο την φοροδιαφυγή αλλά θα οδηγήσουν σε άμεση επιστροφή φόρου σε συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος. Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρωμένο σχέδιο απλοποίησης των συναλλαγών του πολίτη με την φορολογική διοίκηση, με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση για επιχειρήσεις και πολίτες καθώς και τη μείωση του διοικητικού κόστους.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο κ Βεσυρόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετατρέπει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για μείωση των φόρων σε εφαρμοσμένη πολιτική σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει αποτιμήσει θετικά το έργο κυβέρνησης, που αντανακλάται και σε θετικότατο κλίμα στη οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, η οικονομική πολιτική της ΝΔ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέραν της υπερφορολόγησης που διαλύει κάθε αναπτυξιακή πολιτική. Τόνισε ότι η πολιτική υπέρβασης των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε από την οικονομία 11,4 δισεκ. ευρώ ενώ η υπερφορολόγηση οδήγησε σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 18,1 δισεκ ευρώ. Η υπέρβαση των ορίων των πρωτογενών πλεονασμάτων επιβράδυνε τους ρυθμούς ανάπτυξης είπε ο υφυπουργός, που είναι αρμόδιος για την Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία. Σε αντιδιαστολή, είπε ότι η νέα κυβέρνηση επιλέγει να μην τα υπερβαίνει κατά πολύ, στερώντας πόρους από την οικονομία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βεσυρόπουλος: Μείωση φοροδιαφυγής και επιστροφή φόρου στους συνεπείς"

“Φαγωμάρα” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής Συμμαχίας για τις δηλώσεις Πολάκη για τον Σημίτη

Την δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις Πολάκη για τον Κώστα Σημίτη εκφράζουν κορυφαία στελέχη της "Προοδευτικής Συμμαχίας".

Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου σχολίασαν τα όσα ανέφερε ο Παύλος Πολάκης, χαρακτηρίζοντάς τα αναχρονιστικά και εθνικιστικά!
Μια απάντηση που επί της ουσίας σημαίνει “τριγμούς” στην παράταξη “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, αφού οι συγκεκριμένοι πολιτικοί έχουν θέση και στην οργάνωση του συνεδρίου.
Όπως τονίζουν η δήλωση Πολάκη βλάπτει το εγχείρημα ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς και δεν συμβαδίζει με το ήθος της.
Αναλυτικά η δήλωση
“Ειναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει την διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν άθελα του -όπως πιστεύουμε – η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις. Όταν ομως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς.
Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία”. 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Φαγωμάρα” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής Συμμαχίας για τις δηλώσεις Πολάκη για τον Σημίτη"

Καλόλιμνος: Ψαράς κατήγγειλε παρενόχληση από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής

Να απομακρυνθεί από ελληνικά χωρικά ύδατα με το πρόσχημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά ζήτησε το πλήρωμα φουσκωτού της τουρκικής ακτοφυλακής από έλληνα ψαρά.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το περιστατικό συνέβη, σήμερα Κυριακή στις 11:30 το πρωί και ενώ ο ψαράς βρισκόταν με το σκάφος του στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καλόλιμνου. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές στη συνέχεια το φουσκωτό απομακρύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές.

Ο αλιέας κατήγγειλε το περιστατικό στο λιμεναρχείο Καλύμνου ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σημειώνεται πως αυτή τη περίοδο κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι σε εξέλιξη η επονομαζόμενη μάχη της τσιπούρας με τα στελέχη της τουρκικής ακτοφυλακής να βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να προστατεύουν τους τούρκους ψαράδες.

Αξιωματικοί του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. σημείωναν πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί παραβίαση των θαλασσίων συνόρων από τούρκους ψαράδες όπως συνέβαινε άλλες χρονιές κοντά στο Φαρμακονήσι ή το Αγαθονήσι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλόλιμνος: Ψαράς κατήγγειλε παρενόχληση από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής"

Τετ α τετ Ερντογάν – Αλ Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη

Τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, υποδέχθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, λίγες ημέρες αφού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησής του.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών ενώ δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας. Το τετ-α-τετ των δύο αντρών πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, εάν αυτός το ζητήσει. Ο αλ-Σάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα.

Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετ α τετ Ερντογάν – Αλ Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη"

Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: Να αποσυρθεί η διεθνής αναγνώριση της κυβέρνησης Σάρρατζ

Την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρρατζ, ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής των Εθνοτήτων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ. 
«Η κυβέρνηση του Σάρρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Egypt Today».
Γνωστοποίησε δε, ότι το αίτημα απόσυρσης της διεθνούς αναγνώρισης της GNA θα υποβληθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, στις 15 Ιανουαρίου.
Καταδίκασε δε, εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρρατζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλεχ, την περασμένη Πέμπτη, βρέθηκε στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια των επαφών διαπιστώθηκε η κοινή στάση απέναντι στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με την κυβέρνηση του Σάρρατζ να αναγνωρίζεται και επισήμως από τον ΟΗΕ, παρότι ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα Τρίπολη και ορισμένα τμήματα στα δυτικά.
Από την πλευρά του, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, όπως και τη Βουλή των Εθνοτήτων.
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: Να αποσυρθεί η διεθνής αναγνώριση της κυβέρνησης Σάρρατζ"

Ο Δένδιας ενημερώνει τον γγ του ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μεταβαίνει αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συνομιλίες του Έλληνας υπουργού με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών θα εστιασθούν σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Από την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου).

Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δένδιας ενημερώνει τον γγ του ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα"

Βουλή: Αντιπαράθεση για τη συμβολή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η συμβολή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος, με παρέμβασή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίζει στο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη συμβολή στη θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

«Επειδή η ΝΔ πανηγυρίζει, κατά την διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού για την φοβερή μείωση του ΕΝΦΙΑ που έκανε, θα ήθελα από τον κ. Σκυλακάκη να απαντήσει: Μείωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκ.; Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκ.;», έθεσε το ζήτημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, το 21% της μείωσης προήρχετο από απόφαση της μείωσης της δικής μας κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «τα νούμερα στον προϋπολογισμό, δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των μειώσεων, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Έχουμε μια σοβαρά αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ. Για την επόμενη χρονιά, προχωράμε σε μια διόρθωση. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για προαπαιτούμενο που δεν υλοποίησε. Αυτή η διόρθωση-που είναι σωστή να γίνει- είναι όλοι να πληρώνουν, με βάση την πραγματική τους περιουσία, και όχι πλασματική. Αυτό θα προχωρήσει από την κυβέρνησή μας, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα και ένα μέρος αυτών των εσόδων, μεγάλο, το συντριπτικό, θα επιστρέψει στους πολίτες, με πρόσθετη μείωση των συντελεστών».

«Έχετε δίκιο ότι είχατε νομοθετήσει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% για περιουσίες ιδιοκτησίας, μέχρι 60.000 ευρώ, 260 εκατομμύρια ευρώ», απάντησε, ακολούθως, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε όμως: «αυτό στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Η δική μας κυβέρνηση νομοθέτησε και για πρώτη φορά μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η διαφορά προκύπτει διότι «η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το ίδιο και για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση είναι 30%, αλλά περαιτέρω για περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ, προχώρησε μείωση του ΕΝΦΙΑ 27%, για περιουσίες μέχρι 80.000 ευρώ, προχώρησε μείωση του ΕΝΦΙΑ 25%, για περιουσίες μέχρι 1.000.000 ευρώ προχώρησε 20% μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες πάνω από 1.000.000, προχώρησε μείωση 10%. Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι 22%, δηλαδή συν 205 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: «δώσαμε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη. Και τώρα ανακαλύψατε τη μεσαία τάξη! Και ποια είναι η μεσαία τάξη; Αυτή που κατεβάσατε το συμπληρωματικό φόρο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και υπετριπλασιάσατε τους συντελεστές φορολόγησης του συπληρωματικού. Κάναμε μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλες τις περιουσίες, στηρίζοντας πρώτα τη φτωχή περιουσία και μετά τη μεσαία περιουσία».

«Οι κ.κ. Σκυλακάκης και Βεσυρόπουλος, επί της ουσίας επιβεβαίωσαν ότι η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις που έθεσα είναι θετική», σχολίασε πριν από λίγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Απλώς ο κ. Σκυλακάκης απάντησε εκτός θέματος και ο κ. Βεσυρόπουλος προσέθεσε το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε στα εκκαθαριστικά μετά την νομοθέτηση της μείωσης της ΝΔ και είναι σαν να την έκανε και αυτή η ΝΔ. Επιπλέον είχε την καλοσύνη ο κ. Βεσυρόπουλος να αποδεχθεί ότι: Η ΝΔ δεν έκανε μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ όπως ισχυρίζονται, παρά μόνο ένα μέρος αυτής. Ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων (το 63%), δηλαδή όσους και όσες έχουν περιουσία έως 60.000. Ήταν και κάπως φειδωλός με την αλήθεια, βέβαια, όταν υπονόησε ότι η μείωση που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τις περιουσίες ως τις 60.000 κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδές. Για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκ. απάντησαν κατ' αναλογία της γνωστής έκφρασης: "Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω"...».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Αντιπαράθεση για τη συμβολή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ"

Έβρος: Με συρματοπολέγματα και κοινές περιπολίες Στρατού-Αστυνομίας ξεκίνησε η επιχείρηση “σφράγισμα” των συνόρων

Με συρματοπλέγματα στα γνωστά περάσματα των διακινητών λαθρομεταναστών και μικτές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας επιχειρεί η Κυβέρνηση να “σφραγίσει” τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να ανακόψει τις ολοένα και αυξανόμενες ροές τους τελευταίους μήνες.

Το σχέδιο που έχει καταστρωθεί και επιμελείται ή επιβλέπει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες. Η παρουσία του το βράδυ της Παρασκευής ως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής με τους Τούρκους στον ποταμό Έβρο, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Ο κ.Στεφανής έκανε επιθεώρηση στα συγκεκριμένα έργα, ξεκινώντας από τον βόρειο Έβρο και φτάνοντας ως το Δέλτα του ποταμού Έβρου, συνοδευόμενος από τους διοικητές των δύο μεραρχιών, τον υποστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη της 16ης Μεραρχίας και τον υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη της 12ης Μεραρχίας, μαζί με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς που επίσης βρέθηκε στην περιοχή μια ημέρα νωρίτερα, είχαν συνεργασία και με τους Αστυνομικούς Διευθυντές του Έβρου, αφού πλέον υπάρχει κοινή δράση Στρατού-Αστυνομίας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα σε διάφορα σημεία στις όχθες του ποταμού Έβρου, συνολικού μήκους πάνω από 5 χιλιόμετρα, προκειμένου να μην μπορούν πλέον εύκολα οι διακινητές να “σπρώχνουν” από την Τουρκία προς την Ελλάδα τους λαθρομετανάστες. Παράλληλα ,οι μεικτές περιπολίες που αυξήθηκαν από τον στρατό και την αστυνομία κατά 50% σε αριθμό, έχουν ως θετικό αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη τις τελευταίες ημέρες εμφανής μείωση των ροών από τα χερσαία μας σύνορα.
Φαίνεται ξεκάθαρα το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί σε περιοχή στο Δέλτα Έβρου που θεωρείται…πέρασμα διακινητών και λαθρομεταναστών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και μηχανήματα του Μηχανικού των ενόπλων μας δυνάμεων, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου χρειαζόταν. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και εθνικός συντονιστής για τη φύλαξη των συνόρων Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει εξάλλου το πλεονέκτημα, λόγω της προηγούμενης θητείας του ως αρχηγός ΓΕΣ, να γνωρίζει άριστα τον Έβρο δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ξέρει κάθε σπιθαμή του. Οπότε μπορεί και ο ίδιος να έχει ίδια αντίληψη και να δίνει τις κατάλληλες εντολές για όσα πρέπει γίνουν.
Παράλληλα, όπως ο ίδιος τόνισε στις δηλώσεις του λίγο πριν “πετάξει” από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα, ετοιμάζεται παρόμοια δράση και μεθόδευση και στην θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, αφού έχει παρατηρηθεί και εκεί αύξηση ροών. Κι αυτό γιατί  όσοι φτάνουν από την Τουρκία μέσω θάλασσας, έχουν το πλεονέκτημα πως δεν εγκλωβίζονται όπως συμβαίνει με όσους επιλέγουν τα νησιά του Αιγαίου, αλλά μπορούν στη συνέχεια να μεταβούν στο εσωτερικό της χώρας.
Ο κ.Στεφανής επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις δυνατότητες επιτήρησης.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Έβρου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη Διοικήτρια.
evros-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Με συρματοπολέγματα και κοινές περιπολίες Στρατού-Αστυνομίας ξεκίνησε η επιχείρηση “σφράγισμα” των συνόρων"

Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο ανέστειλε τη λειτουργία της

Η πρεσβεία της Λιβύης στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της από την Κυριακή για λόγους ασφαλείας.

Μια ημέρα πριν, ο πρόεδρος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, Αλί Αμπντέλ Αλί, δήλωσε ότι το Κάιρο θεωρεί την Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων (Βουλή) στα ανατολικά της χώρας τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης.

Το υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης, που συνεδρίασε στην Τρίπολη, επέκρινε αυτή τη δήλωση.

«Η πρεσβεία του κράτους της Λιβύης στο Κάιρο, ανακοινώνει στους πολίτες της Λιβύης και τη Λιβυκή Διασπορά στην αδελφική Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, ότι έχει αναστείλει τη λειτουργία της για λόγους ασφαλείας, από την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η πρεσβεία σε ανάρτηση στο Facebook.

Μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί ως ενιαίο κράτος.

Δύο εξουσίες υπάρχουν τώρα στη χώρα.

Το κοινοβούλιο που εκλέγεται από το λαό βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας,
ενώ στα δυτικά, στην πρωτεύουσα Τρίπολη,
η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ, έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αρχές του ανατολικού τμήματος της χώρας λειτουργούν ανεξάρτητα από την Τρίπολη και συνεργάζονται με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επιδιώκει από τον Απρίλιο να καταλάβει την Τρίπολη, σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο ανέστειλε τη λειτουργία της"

Κινητοποιήσεις και μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες

Απόφαση για συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές, με προσανατολισμό την δημιουργία μπλόκων στο τέλος Ιανουαρίου, πήραν οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Νίκαια της Λάρισας.

Οι αγρότες αποφάσισαν επίσης να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τρακτέρ και στην έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Φεβρουαρίου, στα πλαίσια ενός προγράμματος κινητοποιήσεων που συζήτησαν σήμερα.

Στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων συζητήθηκαν συνολικά τα αιτήματα των αγροτών που διεκδικούν από το υπουργείο, ενώ επικεντρώθηκαν στο θέμα της τιμής του πετρελαίου, στο κόστος παραγωγής, αλλά και στο θέμα της τιμής των προϊόντων τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις και μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες"

Επίθεση Πολάκη σε Σημίτη: «Αει κρύψου σε καμιά τρύπα»

Σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης, με αφορμή το άρθρο του πρώτου στα «Νέα» για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Παύλος Πολάκης κατηγορεί τον κ. Σημίτη ότι από τη στάση του «γκριζαρίστηκαν» τα Ιμια και ότι παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία ενώ τον προτρέπει να… πάει να πιει το τσάι του και να κρυφτεί σε καμιά τρύπα. «Άει πιες το τσάι σου, αρκετά πρόσφερες σε αυτό το τόπο, δεν χρειάζονται άλλα», γράφει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη
«ΣΗΜΙΤΗ !!!! ΑΕΙ κρύψου σε καμία τρύπα που εχεις και άποψη για τα εθνικά. Με τη στάση σου «γκριζαριστηκαν»τα ΙΜΙΑ. εσυ ΕΔΩΣΕΣ τον Οτσαλάν στους Τούρκους ,Εσυ έκανες «νόμο κίνησης» της ελληνικής κοινωνίας τη μίζα και το μαύρο χρήμα ,Εσυ έφαγες τα λεφτά του κοσμάκη στο Χρηματιστήριο ,εσυ εστησες το πάρτυ των Ολυμπιακών του 2004 με την Αγγελοπουλου,απο σένα και τον Κοσμιδη ξεκίνησε το 1997 το μεγάλο πάρτυ με τη φαρμακευτική δαπάνη !!!

ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΑΚΟΜΑ;;;;; Ο «εκσυγχρονισμός» σου ήταν σάπιος και οδήγησε ,μαζι με αυτα που εκανε ο Καραμανλής μετα στη ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ της χώρας ! Τι θέλεις Να θυμισεις στο Κυριάκο Μητσοτάκη πως επι των ημερών σου διορίστηκε μεσω Καρατζα στην εθνική τράπεζα ,για να βάλεις υποψηφιότητα για πρόεδρος;;; ΑΕΙ πιες το τσάι σου ,ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ …..».

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ
Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Οθωνα, ο οποίος του απάντησε με ειρωνικό τόνο: «Ψάχνω στα like να βρω τον Νίκο Μπίστη την Μυρσίνη Ζορμπά …. και άλλους “εκσυγχρονιστές” συντρόφους του Παύλου. Δεν θα με ξένιζε ιδιαίτερα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Πολάκη σε Σημίτη: «Αει κρύψου σε καμιά τρύπα»"

Φορολοταρία: Δώρα ΙΧ και σπίτια για τις συναλλαγές το 2020

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε ολική αναβάθμιση του μέτρου των δημόσιων κληρώσεων αποδείξεων – τη γνωστή φορολοταρία – είναι το υπουργείο Οικονομικών.
Η φορολοταρία των αποδείξεων ξεκίνησε ως κίνητρο για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και τα έως τώρα αποτελέσματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θεαματικά, αλλά σίγουρα δεν είναι απογοητευτικά.
Υπενθυμίζεται ότι η φορολοταρία δίνει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.
Η φορολοταρία
Το γεγονός ότι τα έπαθλα είναι μικρής αξίας έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, να μην υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τους φορολογούμενους.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να κληρώνονται όχι μόνο μετρητά αλλά και σπίτια και αυτοκίνητα που έχουν κατασχεθεί από το ελληνικό δημόσιο.
Ο χρόνος τελειώνει και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα κέρδη που θα έχουν οι πολίτες από την χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές τους.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράξεις επιπλέον έσοδα από την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών μέσων πληρωμής ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Το πλαστικό χρήμα
Από την Πρωτοχρονιά στις καθημερινές συναλλαγές των φορολογούμενων διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο.
Σχεδόν όλοι θα πρέπει να ριχτούν στο κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους για να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν.
Τίθεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ύψος των ετησίων δαπανών με αποτέλεσμα για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ να απαιτούνται e-αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ. Σε όσους δεν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί του μη καλυπτόμενου ποσού.
Για την εφαρμογή του μέτρου ισχύουν τα εξής:
-Ως εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό δηλωθέν κι όχι το τεκμαρτό.
-Στο εισόδημα δεν θα περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
-Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών θα περιορίζεται από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι οι παραπάνω δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
– Ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ. εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολοταρία: Δώρα ΙΧ και σπίτια για τις συναλλαγές το 2020"

«Χαλάει» η πυξίδα της γης: Ο μαγνητικός Βορράς μετακινείται με 50 χιλιόμετρα το χρόνο

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, στον οποίο βασίζονται οι πλοηγοί εδώ και αιώνες για τον προσανατολισμό τους και πιο πρόσφατα χρησιμοποιείται από τα αεροπλάνα έως τις εφαρμογές των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, μετακινείται πλέον με ρυθμό άνευ προηγουμένου στην καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Διασχίζει πια την περιοχή της Αρκτικής με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων το χρόνο και δεν δείχνει σημεία επιβράδυνσης στο «βηματισμό» του.

«Η κίνηση από τη δεκαετία του 1990 έχει γίνει πια ταχύτερη από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε πολλά πράγματα για τις αλλαγές στον πυρήνα της Γης, που προκαλούν αυτή την κίνηση», δήλωσε στους «Financial Times» ο γεωφυσικός και ειδικός στο γεωμαγνητισμό δρ Σιάραν Μπέγκαν της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.

Η γρήγορη αυτή κίνηση του μαγνητικού πόλου (ο οποίος διαφέρει από τον αντίστοιχο γεωγραφικό πόλο) αντανακλάται στην αναθεωρημένη έκδοση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες από τη Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία και τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τα δορυφορικά δεδομένα όπως του GPS, το εν λόγω μοντέλο αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης πλοήγησης, ενώ οι συχνές αναθεωρήσεις του είναι αναγκαίες.

Από τον 16ο αιώνα που καταγράφηκαν τα πρώτα μαγνητικά στοιχεία, έως το τέλος της δεκαετίας του 1990, ο μαγνητικός βόρειος πόλος είχε μια σχετικά σταθερή πορεία, καθώς περιπλανιόταν αργά γύρω από την περιοχή του αρκτικού Καναδά. Όμως στη συνέχεια επιτάχυνε την κίνηση του και άρχισε μια νέα πορεία προς το βόρειο γεωγραφικό πόλο.

Η ταχύτητα του αυξήθηκε κι άλλο τα τελευταία χρόνια, καθώς κατευθύνεται γρήγορα προς τη Σιβηρία. Το 2019 ο βόρειος μαγνητικός πόλος πέρασε σε απόσταση 390 χιλιομέτρων ή περίπου τριών μοιρών από τον βόρειο γεωγραφικό πόλο και για πρώτη φορά διέσχισε τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης γεννιέται όπως στην περίπτωση ενός δυναμό, καθώς ο λιωμένος σίδηρος κινείται μέσα στα έγκατα του πλανήτη μας και δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα. Δεν είναι όμως σαφές στους επιστήμονες για ποιο λόγο τον τελευταίο καιρό το μαγνητικό πεδίο εμφανίζει μεγαλύτερη κινητικότητα και λιγότερη προβλεψιμότητα. Το γεγονός ότι ο λιωμένος σίδηρος βρίσκεται περίπου 3.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, προφανώς δυσκολεύει τη μελέτη του φαινομένου.

Το νέο παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο επίσης επιβεβαιώνει ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο εξασθενεί κατά περίπου 5% κάθε αιώνα. Αν αυτό συνεχιστεί, μπορεί να προκύψει αναστροφή του πεδίου (με το βόρειο μαγνητικό πόλο να έρχεται στη θέση του νότιου και αντίστροφα), κάτι που έχει ξαναγίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Την τελευταία φορά ήταν πριν περίπου 780.000 χρόνια, σύμφωνα με το γεωλογικό «αρχείο» της Γης.

Με βάση την εκτίμηση ότι αναστροφές συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε περίπου 500.000 χρόνια, μια νέα αναστροφή φαίνεται να έχει καθυστερήσει. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες ακριβώς επιπτώσεις θα υπάρξουν στη φάση της αναστροφής. Με δεδομένο πάντως ότι το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τη Γη από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, είναι πιθανό να υπάρξουν ανησυχητικές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Εως ότου κατασταλάξει το μαγνητικό χάος της μεταβατικής φάσης της αναστροφής των πόλων, τα έμβια όντα και διάφορες κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές (δορυφόροι, αεροπλάνα, ηλεκτρικά δίκτυα κ.α.) μπορεί να εκτεθούν σε επιβλαβή ακτινοβολία. Πάντως λίγοι γεωφυσικοί θεωρούν πιθανή μια τέτοια αναστροφή μέσα στους επόμενους λίγους αιώνες.

Όσον αφορά το πιο άμεσο μέλλον, οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για πόσο ακόμη ο βόρειος μαγνητικός πόλος θα συνεχίσει την ίδια ή άλλη «τρελή» πορεία του και με ποια ταχύτητα. Περιέργως, στην άλλη πλευρά της Γης, ο νότιος μαγνητικός πόλος έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός εδώ και δεκαετίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χαλάει» η πυξίδα της γης: Ο μαγνητικός Βορράς μετακινείται με 50 χιλιόμετρα το χρόνο"

Η ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας έκρυβε δεκάδες δενδρύλλια! [Pics, video]

Απίστευτες εικόνες αντίκρισαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όταν εντόπισαν στο Αιγάλεω ένα πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο εργαστήριο-φυτώριο, υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης.

Στο υπόγειο διαμέρισμα είχε εγκατασταθεί παράνομο εργαστήριο – φυτώριο και μάλιστα η είσοδος του εργαστηρίου βρίσκονταν μέσα σε ντουλάπα υπνοδωματίου!



Από την έρευνα στο προαναφερόμενο διαμέρισμα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 66 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, κλώνοι κάνναβης βάρους  20.100 γραμμάρια, 375 ρίζες δενδρυλλίων κάνναβης, πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίου – φυτωρίου καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας.
Η έρευνα για την ανακάλυψη και εντοπισμό των καλλιεργητών συνεχίζεται.


astynomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας έκρυβε δεκάδες δενδρύλλια! [Pics, video]"

Γ. Βρούτσης: Έως και 196 ευρώ το μήνα οι αυξήσεις στις επικουρικές

Έως και τα 196,10 ευρώ τον μήνα θα φτάνουν οι αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων, που θα προβλέπονται στο νέο Ασφαλιστικό, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ανέφερε πως οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα φτάνουν έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών, ενώ η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

«Προχωράμε στην αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016, γεγονός που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας αποκαλύπτει πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου το Ασφαλιστικό θα έχει ψηφιστεί, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών που οφείλονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από 4 Οκτωβρίου 2019 και εφεξής θα γίνει «ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων».

«Η επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση να διαμορφώσει ασφαλιστική συνείδηση στο σύνολο της κοινωνίας και παράλληλα όλοι οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να αισθάνονται ασφάλεια και να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε αυτό, γιατί θα έχουν ισχυρό κίνητρο στο τέλος του εργασιακού τους βίου να ανταμειφθούν με αξιοπρεπή σύνταξη, ανάλογη των εισφορών τους» επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βρούτσης: Έως και 196 ευρώ το μήνα οι αυξήσεις στις επικουρικές"

Μητσοτάκης για «θερμό επεισόδιο»: Δεν το φοβάμαι - Υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλά δεν θα βγούμε εκτός ελέγχου

«Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών» τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. Προσθέτει δε ότι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητούνται «είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες». 

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Aναφερόμενος σε αυτούς που και επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα επισημαίνει: Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους».

Σε ερώτηση για το αν φοβάται «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία απαντά.«Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφερθήκατε στη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς» τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι τα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν και κομβικό σημείο σε αυτό είναι η ανάπτυξη της χώρας. «Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο» επισημαίνει και καλεί τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο να αγοράσει ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο για τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση να περάσουν το χειμώνα τους εδώ συνταξιούχοι υπάρχουν πολλές, πολλές δυνατότητες» αναφέρει.

ΒILD:Κύριε Πρωθυπουργέ, ερχόμαστε από τη Λέσβο όπου χιλιάδες προσφυγόπουλα βρίσκονται στο κρύο. Γιατί δεν κάνετε κάτι για αυτή τη ντροπή;
Κ.Μητσοτάκης: Κάνουμε πολλά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες όμως είχαμε αύξηση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι πέρασαν στο Αιγαίο. Δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο, ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας,- που σχεδόν δυόμιση χρόνια είχε λειτουργήσει σωστά- δεν τηρείται πλέον από την Τουρκία. Έχωεκφράσει ξεκάθαρα την άποψη, ότι εμείς ως Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. 

interview1






Βild: Αλλά και πάλι: Τι κάνετε για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στα ελληνικά νησιά στο κρύο και στη λάσπη;
Κ. Μητσοτάκης: Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν που μπορούμε. Αλλά έχουμε επισημάνει πάρα πολύ ξεκάθαρα, ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων μας. Περνούν τα σύνορα μας 400-500 άνθρωποι την ημέρα. Το λιμενικό μας σώζει καθημερινά από τη θάλασσα ανθρώπους. Και εμείς μεταφέρουμε τους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Είμαι πολύ ειλικρινής απέναντί σας: κανείς δεν θέλει, να ζει ούτε ένας άνθρωπος κάτω από απάνθρωπες συνθήκες - και ακόμη περισσότερο οι πιο ευάλωτοι. Όμως, ο καθένας πρέπει να έχει επίγνωση ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες…Και έρχονται γνωρίζοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας κι ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ. Γι’ αυτό το λόγο νομίζω, εμείς από εδώ και πέρα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω. Σε κάθε περίπτωση θα γυρίσετε πίσω.

Βild: Άρα αυτό είναι για σας μέσο αποτροπής;
Κ.Μητσοτάκης: Υπό το πρίσμα αυτό παίζει ένα ρόλο, καθώς εμείς στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: ότι δεν πρόκειται πια να δεχτούμε κανέναν άλλον μετανάστη. Όμως αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο σε σχέση με την υποχρέωση μας να φροντίσουμε αυτούς που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους συμπεριφερόμαστε με τον πιο ανθρωπιστικό τρόπο.Γι’ αυτό το λόγο μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα. Αλλά την ίδια στιγμή θα ήθελα να επισημάνω ότι χρησιμοποιούμε σημαντικούς πόρους γι’ αυτό το πρόβλημα. Σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης γι’ αυτό το σκοπό. Αλλά είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών.

interview3






Βild: Τι συνέβη με τα δισεκατομμύρια που έδωσε η ΕΕ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες;
Κ.Μητσοτάκης: Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, που διαχειρίστηκε μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων. Διεξάγεται έρευνα για το τι ακριβώς έγινε με αυτά τα χρήματα. Εγώ πιστεύω ότι έγινε μια πολύ κακή διαχείριση.

ΒΙLD: Αναμένετε η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές να δεχτούν πρόσφυγες απευθείας από τα νησιά;
Κ.Μητσοτάκης: Nαι. Η ιδέα είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητήσαμε. Ξέρουμε πως δεν συμφωνούν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου. Κάποτε θα πρέπει οι χώρες που ανήκουν στο Σέγκεν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Είμαστε στην Ευρωζώνη και στη ζώνη Σέγκεν, ο καθένας με τη δική του κυβέρνηση. Παρ’όλα αυτά αν θεωρούμε το μεταναστευτικό το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα πρέπει οι χώρες που ανήκουν στο Σέγκεν - όπου οι άνθρωποι έχουν το προνόμιο της ελεύθερης μετακίνησης- να δεσμευτούν από κοινούς κανόνες. Δεν γίνεται να είσαι στη ζώνη Σένγκεν, να έχεις το προνόμιο της ελεύθερης μετακίνησης και όταν μιλάς για το μεταναστευτικό να λες : όχι, αυτό το πρόβλημα δεν με αφορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο.

BILD: Πόσους πρόσφυγες θα πρέπει να υποδεχθεί η Γερμανία;
Κ.Μητσοτάκης: Δεν θέλω να μιλήσω για αριθμούς ακόμα, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Γερμανία μέχρι στιγμής ήταν συνεργάσιμη. Αλλά αποτελεί την εξαίρεση. Όμως τι είδους αλληλεγγύη είναι αυτή, αν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα 5.000 παιδιών; Και τι συμβαίνει με τις χώρες που αντιστέκονται σθεναρά; Θα τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, αν υποδεχθούν 100 παιδιά;

BILD: Δεν πρόκειται όμως μόνο για μερικές εκατοντάδες παιδιά, αλλά τελικά για χιλιάδες ανθρώπους, που παραμένουν στα νησιά και θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Κ. Μητσοτάκης: Ναι, και εδώ πρέπει να πούμε με σαφήνεια: Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες και πρέπει να σταλούν απευθείας πίσω. Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει ξανά με την Τουρκία για τη Συμφωνία, η οποία δεν λειτουργεί. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Ευρώπη στο σύνολό της δεν διαθέτει κοινή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, αν και αυτή αποτελεί για τους πολίτες της Ευρώπης μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες. Μία από τις βασικές αρχές της Ευρώπης είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Αν δεν ελέγχουμε ποιος εισέρχεται και εξέρχεται, σε τι συνίστανται οι κανόνες; Δεν μπορούμε να έχουμε μια ζώνη Schengen, που θα διατηρηθεί. Είναι αδύνατον. Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους.

BILD: Εκτός από το ζήτημα των προσφύγων, την Γερμανία εξακολουθεί να απασχολεί η ελληνική κρίση χρέους. Έχει τελειώσει πραγματικά η κρίση;
Κ.Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι το σημάδι πως η ελληνική κρίση έχει τελειώσει, είναι η ικανότητα αποπληρωμής των δανείων μας. Αποπληρώνουμε συνεχώς τα δάνειά μας με νέα δάνεια. Η ελληνική κρίση θα τελειώσει επιτέλους οριστικά, εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί γρήγορα –πράγμα που φαίνεται ήδη να κάνει-, εάν δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, εάν υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και εάν οι πολίτες αισθανθούν πραγματικά ότι η κρίση έχει περάσει. Μιλάτε για την ικανότητα να αποπληρώσουμε τα χρέη μας... Αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή: Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο.


interview5



BILD: Πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για το αν η Γερμανία θα πάρει όλα τα χρήματα πίσω. Μπορείτε ως Πρωθυπουργός να υποσχεθείτε ότι αυτό θα συμβεί;
Κ.Μητσοτάκης: Τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» του χρέους. Το χρέος μας δεν αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να είναι ονομαστικά υψηλό, αλλά με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη ανάγκη αποπληρωμής χρέους. Σήμερα, αν το θέλαμε, θα μπορούσαμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειαζόμαστε, επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Επομένως δεν ανησυχώ καθόλου για το χρέος. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το χρέος. Αλλά μπορώ επίσης να τους πω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία. Επειδή αυτό δεν θα πρέπει πια να είναι μια εξιστόρηση για τους οφειλέτες εναντίον των πιστωτών. Θα πρέπει να είναι μια εξιστόρηση για λύσεις win-win, εταιρικές σχέσεις, επιχειρηματικές ευκαιρίες, επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για γερμανικές επιχειρήσεις. ‘Εχουμε μιλήσει με πολλές από αυτές. Το ζήτημα δεν είναι πλέον το πόσα χρήματα μου οφείλεις. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλεια ότι τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα αποπληρωθούν εάν η Ελλάδα δεν αναπτυχθεί. Επομένως, η οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν. Δεν υπάρχει ερώτημα πλέον αν θα αποπληρωθούν τα χρήματα της Γερμανίας. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία.

BILD: Αυτό αποτελεί πρόσκληση προς τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα;
Κ.Μητσοτάκης: Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο για να επενδύσει. Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο να αγοράσει ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο για τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση να περάσουν το χειμώνα τους εδώ για για παράδειγμα οι συνταξιούχοι.

BILD: Υπάρχει μια νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ποια είναι η εκτίμηση σας; Πόσο μακριά θα το πάει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη γνώμη σας; Ανησυχείτε για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο;
Κ.Μητσοτάκης: Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφερθήκατε στη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Η συμφωνία που υπεγράφη, αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς συμφωνούν… η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονωθεί όλο και περισσότερο στο ζήτημα αυτό. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Διότι, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς. Για το λόγο αυτό είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων μας.

BILD: Η Ελλάδα αξιώνει από τη Γερμανία αποζημιώσεις άνω των 370 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύετε πραγματικά πως θα λάβετε αυτά τα χρήματα από τη Γερμανία; Και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τις επανορθώσεις; 
Κ. Μητσοτάκης: Το μόνο που θα πω επί του θέματος είναι ότι πρόκειται για αξίωση που είναι νομικά ενεργή από την ελληνική πλευρά. Ξέρετε, υπάρχουν δύο πτυχές σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις. Υπάρχει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις και υπάρχει και η ιδιαίτερη περίπτωση του κατοχικού δανείου, ενός υποχρεωτικού δανείου που η Ελλάδα χορήγησε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου -που είναι πολύ ιδιαίτερο. Έχει νομικές διεκδικήσεις πέραν της κανονικής συζήτησης για τις επανορθώσεις. 

BILD: Ποια είναι η προσωπική σας άποψη; Θα έπρεπε η Γερμανία να καταβάλλει αυτά τα χρήματα;
Κ. Μητσοτάκης: Έχω πει ότι οι δύο κατηγορίες δεν είναι απαραίτητα ίδιες με όρους νομικών διεκδικήσεων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Γερμανία για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

BILD: Το Spiegel πρόσφατα αποκάλυψε ένα video που δείχνει Έλληνες στρατιώτες να κάνουν pushback σε πρόσφυγες από τα σύνορα πίσω στην Τουρκία. 
Κ.Μητσοτάκης: Από το υλικό το οποίο εμφανίζει το Spiegel δεν προκύπτει ότι εμπλέκεται προσωπικό της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται αντικρουόμενα στοιχεία και ημερομηνίες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε κάθε μεμονωμένο περιστατικό φερόμενης παράβασης στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακρά παράδοση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν προβαίνει με κανέναν τρόπο σε παραβατικές ενέργειες. Εξάλλου, με τη νέα νομοθεσία που έχουμε εισαγάγει επιταχύνονται
δραστικά οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου και παράλληλα δημιουργούνται νέες αξιοπρεπείς δομές ως κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών και προαναχωρησιακά κέντρα, χωρίς καμία έκπτωση στις αρχές του κράτους δικαίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για «θερμό επεισόδιο»: Δεν το φοβάμαι - Υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλά δεν θα βγούμε εκτός ελέγχου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news