facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Έκοψαν επίδομα αναπηρίας σε πολυεγκαυματία στο Μάτι (φωτο)

Γολγοθάς για τους τραυματίες στο Μάτι δεν έχει τελειωμό. Ενάμιση χρόνο μετά την τραγωδία και χωρίς να έχουν αποδοθεί ακόμα ευθύνες, οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους και προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους. Ένας πολυεγκαυματίας καταγγέλλει στο Star, ότι του έκοψαν το επίδομα αναπηρίας παρά το γεγονός ότι οι γιατροί σε δημόσιο νοσοκομείο τον έχουν χειρουργήσει πέντε φορές.

Ο Κωνσταντίνος Ζορμαλιάς ενάμιση χρόνο τώρα μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία λόγω των εγκαυμάτων του σε πρόσωπο, χέρια και πόδια. Μέχρι σήμερα έχει κάνει πέντε χειρουργεία και έχει τοποθετήσει μοσχεύματα.

Η πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ, όμως, έκρινε ότι η αναπηρία του ήταν μόνο στο 40% και ότι έχει εγκαύματα δευτέρου βαθμού, μέχρι που τα μέλη της επιτροπής τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του. Ωστόσο, κατείχαν και έγγραφο σε ηλεκτρονική μορφή από το Θριάσιο Νοσοκομείο, κατά το οποίο αποδεικνύεται ότι τα εγκαύματά του είναι τέταρτου βαθμού.



Ο Κωνσταντίνος έχει προσφύγει στη Δευτεροβάθμια επιτροπή για ακυρωθεί έγγραφο που αποδεικνύει ότι έχει αναπηρία 40%. Ο δικηγόρος θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, μέσω μηνύσεων και αγωγών για παράβαση καθήκοντος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκοψαν επίδομα αναπηρίας σε πολυεγκαυματία στο Μάτι (φωτο)"

Πέρασε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο αλλά να διασφαλίσουν την ειρήνη. Καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν, είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα των F-16, επιτρέπει σε όλα τα Mirage να πετούν πάνω από το Αιγαίο και να το ξανασκεπάσουν με τα φτερά τους, και στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν τα αναγκαία ανταλλακτικά. Υπερψηφίστε με αίσθηση εθνικού καθήκοντος. Το νομοσχέδιο επαυξάνει ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων και κρατά το ξίφος της Ελλάδας «λαμπερό και κοφτερό» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Να γνωρίζουν οι γείτονές μας ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο, δήλωσε ο εισηγητής τη ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης αναφερόμενος στις προερχόμενες από τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας προκλήσεις και την απορρέουσα ευθεία αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Να γνωρίζουν στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο κ. Λαζαρίδης σημειώνοντας την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, «τόσο με τη ρητορική της όσο και με τις επιλογές πολιτικής της απέναντι στη χώρα μας, ιδιαίτερα με την τελευταία άκυρη και ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη ή καλύτερα με την παραπαίουσα κυβέρνηση της Τρίπολης, απομακρύνεται από αυτήν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας είπε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ρυθμίζει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες επί των συγκεκριμένων θεμάτων που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα F-16 και για τα Mirage και για τα ανταλλακτικά του Πολεμικού Ναυτικού και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα χαρακτήρισε «νοσηρό» το ότι δεν έχουμε αίσθημα ασφάλειας ανάλογο με τον πακτωλό των χρημάτων που έχουμε ξοδέψει για τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ αλλά και από Γερμανία. Δήλωσε πάντως «παρών» επί της αρχής αλλά θετικά στα άρθρα του νομοσχεδίου, με κυριότερη την επιφύλαξη που αναφέρεται στην απουσία μακρόχρονου εθνικού σχεδιασμού στο θέμα των εξοπλισμών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage"

Νέα τουρκική πρόκληση: Η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης

Συνεχίζει τις προκλήσεις της η Άγκυρα καθώς με αποψινή ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας τις χώρες-μέλη ως «αναρμόδιες για να μιλούν για τη Λιβύη και την υφαλοκρηπίδα» και ότι δεν μπορούν .

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση, τονίζει ότι «η ΕΕ σιωπούσε όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Το Συμβούλιο της ΕΕ με την απόφαση την οποία έλαβε με τη δικαιολογία αλληλεγγύης, συνεχίζει να γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας. Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα, η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκιάς- Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό. Όταν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων ΕΕ σιωπούσε και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντί μας, είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί. Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τουρκική πρόκληση: Η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης"

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μετανάστων

Στη σύλληψη 11 μελών εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε παράνομα μετανάστες, προχώρησαν στις 12 Δεκεμβρίου μετά από κοινή επιχείρηση, το λιμενικό σώμα, η διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, οι ιταλικές αρχές και η Europol, υπό το συντονισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού Eurojust.

Εξι άτομα συνελήφθησαν στη χώρα μας και πέντε στην Ιταλία ενώ οι αρχές κατάσχεσαν πλήθος πλαστών εγγράφων, καθώς και δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για μεταφορές μεταναστών στην ενδοχώρα. Επιπροσθέτως, κατασχέθηκε ένα σκάφος από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας. Κατά τους τελευταίους μήνες, είχε συσταθεί κοινή ομάδα έρευνας με στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Guardia di Finanza (Ιταλία) καθώς και της Europol.

Στη χώρα μας την επιχείρηση συντόνισε το τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, με τη συμμετοχή του ελληνικού γραφείου στη Eurojust, του τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της εισαγγελίας εφετών Αθηνών, του ειδικού ανακριτικού γραφείου διεθνών δικαστικών συνδρομών του πρωτοδικείου Αθηνών και της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών.

Στην Ιταλία την επιχείρηση συντόνισε η Guardia di Finanza με την συνδρομή τοπικού εισαγγελέα και άλλων εθνικών αρχών της Ιταλίας.

Από πλευράς του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στο Λέτσε της Ιταλίας, συμμετείχε αξιωματικός του κεντρικού λιμεναρχείου Κέρκυρας

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μετανάστων"

Τουρκία: Θρασύτατο διάβημα στους Βέλγους επειδή πέταξαν πάνω από τα ελληνικά νησιά, η απάντηση «άδειασμα»

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε πριν λίγες μέρες. Αυτή τη φορά η Τουρκία επιθυμεί, τα ελληνικά μαχητικά που πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά να παίρνουν πρώτα την άδεια της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Alpha, αφορμή για την «απαίτηση» αυτή στάθηκε μια πτήση που έγινε πάνω από το Αιγαίο πριν από μερικές μέρες με συμμετοχή ελληνικών και βελγικών μαχητικών.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, βέλγικα μαχητικά, χειριστές, πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονται στον Άραξο όπου συνεκπαιδεύονται με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Κατά τη διάρκεια άσκησης πέταξαν πάνω από το Αιγαίο και τα ακριτικά νησιά και πέρασαν από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, την Κάλυμνο και την Κω.

Αυτή η άσκηση δεν άρεσε την τουρκική πλευρά, και απέστειλαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διάβημα στις βελγικές αρχές με το οποίο υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να πετάξουν τα βελγικά και ελληνικά μαχητικά σε αυτές τις περιοχές καθώς αυτή η περιοχή δεν είναι ελληνικής κυριαρχίας αλλά μια αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν πρέπει να πετάνε πάνω από αυτή ή αν θέλουν να πετάξουν να ζητάνε την άδεια της Άγκυρας.

Το θετικό είναι πως οι Βέλγοι φέρονται να απάντησαν πως πετούσαν μέσα στο FIR Αθηνών.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Θρασύτατο διάβημα στους Βέλγους επειδή πέταξαν πάνω από τα ελληνικά νησιά, η απάντηση «άδειασμα»"

Ψευδοκράτος: Η Τουρκία δεν φοβάται κανέναν, ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα κι οι Ελληνοκύπριοι

Σε όποιο δικαστήριο και να απευθυνθούν οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα ή με όποιον και να κάνουν συμφωνία, δεν έχει σημασία, τα σύνορα είναι καθορισμένα, δήλωσε ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας» του ψευδοκράτους Χασάν Τατσόι, λέγοντας πως η Τουρκία δεν φοβάται κανέναν και δεν μπορούν να την εμποδίσουν με ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, ο κ. Τατσόι υποστήριξε ότι η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου» (Κυπριακή Δημοκρατία) και η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει μία «μάταιη και απερίσκεπτη δραστηριότητα» στην περιοχή με την υποστήριξη της ΕΕ από το 2004 χωρίς να υπάρχει μεγάλη αντίδραση. Κατά τον κ. Τατσόι, οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και άλλων χωρών και πως η κατάσταση αυτή προκάλεσε σύγκρουση συμφερόντων στην περιοχή.

Ο κ.Τατσόι υποστήριξε ότι στη Συρία η Τουρκία επέδειξε μία αποφασιστική στάση μέχρι τέλους, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε μία νέα ισορροπία μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης στην περιοχή.
Είπε επίσης ότι οι διαδικασίες για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου από την Τουρκία είναι σε εξέλιξη.

Για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής, ο κ. Τατσόι είπε ότι «δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει τα όριά του, θα πρέπει να γνωρίζει πως αν αντιταχθεί στην Τουρκία, θα είναι σαν να προσκρούει σε τοίχο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψευδοκράτος: Η Τουρκία δεν φοβάται κανέναν, ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα κι οι Ελληνοκύπριοι"

Έλενα Ράπτη: Ποιοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο γραφείο της

Η οργάνωση που υπογράφει ως «Αναρχικοί/Αναρχικές» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο πολιτικό γραφείο της βουλευτή της ΝΔ Έλενας Ράπτη στην Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε ανάρτησή τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «επιλέξαμε να επιτεθούμε με μπογιές στο γραφείο της βουλευτή της ΝΔ Ε. Ράπτη, θέλοντας να τη στοχοποίησουμε ως άμεσο εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής «νόμου και τάξης»» .

Παράλληλα προσθέτουν ότι «η δράση αυτή αποτελεί μια ένδειξη αλληλεγγύης σε όσους/ες πλήττονται από την κρατική καταστολή, αλλά και στους απειλούμενους κατειλημμένους χώρους».

Στο τέλος της ανακοίνωσης επισημαίνουν, μάλιστα, πως «όσο και αν η εξουσία προσπαθεί να θέσει τον κόσμο του αγώνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να τον φοβίσει τόσο εμείς από την μεριά μας, θα οργανώνουμε την οργή και την επίθεση μας, με αμείλικτη ένταση», ενώ σε υστερόγραφο απειλούν ότι «την επόμενη φορά θα μπούμε στα γραφεία σας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλενα Ράπτη: Ποιοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο γραφείο της"

Νεκροί πατέρας και γιος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στη Βοιωτία

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών ένας πατέρας και ο γιος του στις Θεσπιές Βοιωτίας έπεσαν νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το μεσημέρι υπήρξε συμπλοκή μεταξύ υπαλλήλων εταιρειών "σεκιούριτι" με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός πατέρα και του γιου του καθώς και τον τραυματισμό του ανιψιού του. Ο τραυματίας διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Θήβας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ευαγγελισμό στην Αθήνα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο που έγινε η συμπλοκή βρέθηκαν κάλυκες.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας και στην περιοχή έχει σπεύσει ισχυρή αστυνομική δύναμη για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Πάντως παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολυθεί στην περιοχή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα σε σχέση με τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκροί πατέρας και γιος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στη Βοιωτία"

Πιτσιλής: Online με την εφορία οι ταμειακές μηχανές από την 1η Ιουνίου 2020

Η ενημέρωση των φορέων της αγοράς για το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ σχετικά με την online διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το TAXIS και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων, myDATA, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης, που είχε την Παρασκευή ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με τους Προέδρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Γιώργο Καρανίκα και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργο Καββαθά.

Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, «στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια ψηφιακή στρατηγική και έναν οδικό χάρτη για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας προς τους φορολογούμενους, να τους βοηθήσουμε να γίνουν πιο συνεπείς, αλλά και για να αυξήσουμε την απόδοση των ελέγχων μας, ώστε να διασφαλιστούν όροι θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού.

Ακολουθώντας το σχέδιό μας, κάθε χρόνο καταφέρνουμε να ψηφιοποιήσουμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Το μεγαλύτερο, όμως, έργο μας είναι η ψηφιοποίηση των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Είναι ένα έργο με τρία μέρη που περιλαμβάνει:

Ηλεκτρονικά βιβλία (myData)

- Ηλεκτρονική τιμολόγηση

- Online ταμειακές μηχανές

Στόχος μας είναι να έχουν ξεκινήσει και τα τρία εντός του 2020, έτσι ώστε όλοι να εκπαιδευτούν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, γι αυτό και σήμερα συζητήσαμε και τεχνικά θέματα για την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα.

Ειδικά για τις ταμειακές, στόχος είναι η online διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή (one by one) να εκκινήσει την 1η Ιουνίου του 2020. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που οι φορείς της αγοράς συμμερίστηκαν την ανάγκη επίσπευσης του έργου αυτού, με σκοπό όλοι μαζί να προστατεύσουμε το υγιές επιχειρείν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της

φοροδιαφυγής. Όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της ΑΑΔΕ, είμαστε σε online επικοινωνία και διαβούλευση με το επιχειρείν και τους εκπροσώπους του, ακούμε τη γνώμη και τις παρατηρήσεις τους, ώστε και αυτή η πρωτοβουλία μας να εφαρμοστεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Στηρίζουμε την οικονομία, προασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, υπηρετούμε την κοινωνία».

Η θέση του ΟΕΕ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε:

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS έρχεται ως ένα από τα τρία μέτρα για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση και ψηφιοποίηση των συναλλαγών, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων, όσο και στη λιανική. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η φορολογική διοίκηση θα έχει online πλήρη εικόνα των συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες για μείωση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που επίσης αναμένεται να εφαρμοστούν.

Με αυτό τον τρόπο, θα περιοριστούν σημαντικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και η μη απόδοση ΦΠΑ. Μάλιστα, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS θα υπάρχει πλήρης και άμεση καταγραφή των συναλλαγών και στη λιανική, ολοκληρώνοντας έτσι την on line εικόνα των επιχειρήσεων. Είναι ένα μέτρο, που στην πλήρη ανάπτυξή του θα πρέπει, υποχρεωτικά, να κάνει ταχύτερη, έως και αυτόματη, την επιστροφή ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα οικονομίας, και εκπροσωπώντας τους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς, είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου».

Ο επιχειρηματικός κόσμος

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι: «Η πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ για την on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τον ελεγκτικό μηχανισμό όχι μόνο βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά το θεωρεί αναγκαίο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που εκτός από την αύξηση των εσόδων των δημόσιων ταμείων θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκαθίδρυση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Ταυτόχρονα, ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των εσόδων που θα επιφέρει το μέτρο, θα καταστεί δυνατή και η υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων. Τα Επιμελητήρια θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή και σε κάθε τέτοια προσπάθεια που αποσκοπεί στην πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας δήλωσε: «Η εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή, αφορούσε στην ενημέρωση των φορέων της αγοράς για το μείζον ζήτημα της online (σε πραγματικό χρόνο) σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxisnet και στην αποσαφήνιση των βημάτων που πρέπει να προηγηθούν έως την οριστική εφαρμογή του μέτρου στις 1/6/2020. Η ΕΣΕΕ, ως γνήσιος εκφραστής της εγχώριας επιχειρηματικότητας, όχι μόνο επικροτεί την προωθούμενη μεταρρύθμιση αλλά δήλωσε ενώπιον στελεχών της φορολογικής διοίκησης τη διαθεσιμότητα του στελεχιακού της δυναμικού για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή/δημοσιότητα της δράσης στα μέλη της. Άλλωστε, ο εμπορικός κόσμος, όπως και στην περίπτωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, υποστηρίζει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία προώθησης του υγιούς επιχειρείν, με αμφίδρομα οφέλη τόσο για το ίδιο το κράτος όσο και για τους επιτηδευματίες. Βεβαίως, η σημαντική παράμετρος του κόστους που συνεπάγεται η προμήθεια και η αναβάθμιση του εξοπλισμού των επιχειρήσεων τέθηκε επί τάπητος και δόθηκε από τον κ. Πιτσιλή η διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να διευθετηθεί το θέμα αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς επισήμανε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων θα αγκαλιάσει και θα ενσωματώσει κάθε πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση εξυγίανσης του ανταγωνισμού, εξορθολογισμού και μείωσης του διοικητικού βάρους και του απαιτούμενου χρόνου διεκπεραίωσης των συναλλαγών B2B και B2C. Η έγκαιρη προετοιμασία των επιχειρήσεων με σκοπό την προσαρμογή τους στις νέα ψηφιακά δεδομένα αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αποτελεσματική εισαγωγή του μέτρου της online διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές από την 1η Ιουνίου 2020. Η επιτυχής εφαρμογή του μέτρου αναπόφευκτα θα αναδείξει και εκ των πραγμάτων θα δικαιολογήσει την απαίτηση του κόσμου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για πραγματική μείωση των συντελεστών έμμεσης και άμεσης φορολόγησης».

Ο κ. Πιτσιλής και τα στελέχη της ΑΑΔΕ, στη συνέχεια, κατέγραψαν τις παρατηρήσεις των προέδρων σχετικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, ώστε να εφαρμοστεί ομοιόμορφα και χωρίς προβλήματα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιτσιλής: Online με την εφορία οι ταμειακές μηχανές από την 1η Ιουνίου 2020"

Προκαλεί ο Ακάρ: Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπως και το 1974

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε στο πρακτορείο Αναντολού πως η κατάσταση βρίσκεται στο ίδιο σημείο, όπως και το 1974, μιλώντας για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Μάλιστα ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com ο Τούρκος Υπουργός είπε για τις εξελίξεις σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο ότι η Τουρκία είναι «υπέρ της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας.

Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο σε αυτές τις περιοχές. Και αυτό δεν αποτελεί απειλή. Απλώς αναμένουμε από όλους να δουν τις πραγματικότητες και προσκαλούμε όλους τους γείτονες μας να το κάνουν αυτό».

Για την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «εμείς ως κυρίαρχες χώρες, κάναμε αυτό που έπρεπε στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας, των συμφερόντων του έθνους μας και του δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο Ακάρ: Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπως και το 1974"

Υπουργείο Υγείας: Εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, μειώσεις σε 3.072 σκευάσματα

Εκδόθηκε σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Περιλαμβάνει την αναθεώρηση των τιμών 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στο νέο δελτίο τιμών εφαρμόζεται στην πράξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, ενώ μειώνονται έως 7% οι τιμές πολλών από αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τιμών, σε 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή τους χωρίς καμία αύξηση, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους έως 7%.

Όπως καθίσταται προφανές από την αναρτηθείσα λίστα, προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης.

Κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκ. ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως, το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο.

Από αύριο και για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις από τους ΚΑΚ με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό εντός του έτους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019

Άξια αναφοράς είναι η υποδειγματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, προκειμένου αυτή η τόσο σημαντική διαδικασία να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του προγραμματισμού και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Βούληση του Υπουργού Υγείας είναι η συνέχιση των προσπαθειών για τον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Διαβάστε τον πίνακα με τις νέες τιμές των φαρμάκων

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: Εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, μειώσεις σε 3.072 σκευάσματα"

Μακρόν: Πλήρης η γαλλική αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Για άλλη μια φορά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του σε Ελλάδα και Κύπρο, με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο, σε δηλώσεις που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

«Όπως έπραξα και στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έτσι και χθες εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και την Ελλάδα, με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε αρχικά ο Μακρόν.




Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών - μελών είναι καίριας σημασίας και για τον λόγο αυτό λαμβάνουμε κάθε χρήσιμο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφής πρόκληση».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Πλήρης η γαλλική αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις"

Κάθειρξη έξι ετών για τον Αρτέμη Σώρρα

Με καταδίκη του Αρτέμη Σώρρα σε κάθειρξη έξι ετών και επιστροφή του στη φυλακή, όπου κρατείται επί δεκαοκτώ μήνες, και απαλλαγή των 22 συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση της «Ελλήνων Συνέλευσις» και των περίφημων αμύθητων χρημάτων του ιδρυτή της, έκλεισε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ένοχο τον Αρτέμη Σώρρα μόνο για την κατηγορία της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Οι δικαστές δεν έδωσαν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του καταδικασθέντος και έτσι ο Αρτέμης Σώρρας, που βρίσκεται ήδη προσωρινά κρατούμενος επί δεκαοκτώ μήνες, θα επιστρέψει στη φυλακή. Μάλιστα, το δικαστήριο επιτάχυνε την όλη διαδικασία στην εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς στις 16 Δεκεμβρίου έληγε το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για τον κ. Σώρρα.

Αντίστοιχα με την εισαγγελική εισήγηση, όλοι οι 22 συγκατηγορούμενοι του Αρτέμη Σώρρα απαλλάχθηκαν, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, από το βαρύτατο κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί σε βάρος τους και αφορούσε δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Η καταδίκη του κ. Σώρρα αφορά την προσπάθειά του να «επισημοποιήσει» ουσιαστικά άκυρους τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου, μέσω δανεισμού 600 δισ. ευρώ που πρότεινε στο ελληνικό κράτος τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθειρξη έξι ετών για τον Αρτέμη Σώρρα"

Συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ και Κόντε για το Λιβυκό: Το Βερολίνο θέλει «πολιτική λύση» για να «επιβιώσουν» οι ισλαμιστές

Το Βερολίνο ψάχνει τρόπους να λυθεί «αναίμακτα» το λιβυκό κάτι που θα εξασφαλίσει την επιβίωση των τουρκόφιλων ισλαμιστών.

Τριμερή συνάντηση για τις εξελίξεις στη Λιβύη είχαν σήμερα νωρίς το πρωί σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πρωτοβουλία του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο L’Amigo στο κέντρο των Βρυξελλών.

Στόχος της συνάντησης ήταν να προσδιοριστεί ένας οδικός χάρτης «Διαδικασίας του Βερολίνου», που θα λάβει χώρα 15-20 Ιανουαρίου με στόχο την δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα επιτρέπουν την πολιτική λύση στην εμφύλια διένεξη της Λιβύης.

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στο ΟΝΕ ότι θα συζητηθεί επίσης το σενάριο να οριστεί ένας «τρίτος ηγέτης» και όχι ο Χαφτάρ ή ο Φαγιέζ αλ Σαράι, προκειμένου να ηγηθεί της ειρηνευτικής διαδικασίας τον επόμενο μήνα. «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Λιβύη ξένοι παίκτες που λαμβάνουν δράση με πολύ σαφή στρατιωτική δέσμευση όσον αφορά τον εξοπλισμό και τους οικονομικούς πόρους.

Έχουν ένα ρόλο να παίξουν και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε», είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να έχει «μια φωνή στο θέμα». Αναμένεται σήμερα κοινή δήλωση για το θέμα, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη εάν θα είναι μεταξύ των τριών ή της ΕΕ συνολικά.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ και Κόντε για το Λιβυκό: Το Βερολίνο θέλει «πολιτική λύση» για να «επιβιώσουν» οι ισλαμιστές"

Τουρκία: Ίδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος ο Νταβούτογλου με επίθεση στον Ερντογάν

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου μπορεί να μην… εκστόμισε τη λέξη «Ερντογάν» αλλά κατήγγειλε την «προσωπολατρεία» και μίλησε για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Αν αυτό δεν ήταν επίθεση στον Ερντογάν, τι θα μπορούσε να είναι;
Ο Νταβούτογλου υπήρξε πρωθυπουργός υπό τον Ερντογάν στην περίοδο 2015-2016 πριν πέσει σε δυσμένεια λόγων των διαφωνιών του με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους την στιγμή που έδινε την εντύπωση ότι επιδιώκει περισσότερη αυτονομία δράσης.
Κατά τη διάρκεια τελετής ίδρυσης του νέου κόμματος, στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου παρουσίασε το έμβλημά του, ένα φύλλο πλάτανου, που συμβολίζει τις στέρεες ρίζες, σε χρώμα πράσινο, το χρώμα του ισλάμ, σε ένα νεύμα προς τους απογοητευμένους συντηρητικούς υποστηρικτές του προεδρικού AKP.

Στην χειμαρρώδη ομιλία του, ο 60χρονος πρώην πανεπιστημιακός, παρουσίασε τις προτεραιότητές του στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, αλλά κυρίως επέμεινε στο θέμα του σεβασμού του κράτους δικαίου.
«Είναι σημαντικό για ένα κράτος δικαίου να διαθέτει έναν πυρήνα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης… ο Τύπος δεν πρέπει να αυτολογοκρίνεται ή να λογοκρίνεται», είπε. «Το κόμμα μας απορρίπτει την προσωπολατρεία ως τρόπο άσκησης πολιτικής», πρόσθεσε, χωρίς να προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Ερντογάν.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει υπάρξει και υπουργός Εξωτερικών υπό τον Τούρκο πρόεδρο, υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες και κοντινότερους συμμάχους του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας από το 2003, όταν ξεκίνησε η εποχή Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας τον απομάκρυνε έπειτα από διαφωνίες επί σειράς θεμάτων, ανάμεσά τους και η συνταγματική μεταρρύθμιση για την μετάβαση σε ένα υπερπροεδρικό σύστημα που επεδίωξε και εξασφάλισε ο Ερντογάν κερδίζοντας την επωνυμία «σουλτάνος» από τους επικριτές του.
Σήμερα, ο Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης αυτής της μεταρρύθμισης που «δεν εκπληρώνει τα δημοκρατικά κριτήρια».
Νταβούτογλου ο… πρώτος
Ο Νταβούτογλου δεν είναι ο μόνος στενός συνεργάτης του Ερντογάν που αποσκιρτά. Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν αποχώρησε από το κυβερνών AKP επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες».
Κι εκείνος θα ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος εντός των προσεχών εβδομάδων, έγινε γνωστό από πηγή του περιβάλλοντός του. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την παραίτησή του, ο Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα «σκοτεινό τούνελ» και απηύθυνε προειδοποίηση για τους κινδύνους που προέρχονται από την «ενός ανδρός αρχή».
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν ελπίζουν ότι η ίδρυση αυτών των νέων πολιτικών κομμάτων θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του AKP, το οποίο υπέστη σειρά από ήττες στις τοπικές εκλογές από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το οποίο ελέγχει πλέον τους δήμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης έπειτα από δύο δεκαετίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ίδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος ο Νταβούτογλου με επίθεση στον Ερντογάν"

Βουλή: Κατατέθηκε η ρύθμιση για τον Εθνικό Συντονιστή διαχείρισης του μεταναστευτικού - προσφυγικού

Κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της ΠΑ, η τροπολογία με την οποία συνιστάται θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, «ο οποίος είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό». Σύμφωνα με την τροπολογία, «με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μπορούν να ανατίθενται οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή και σε υφυπουργό».

Με την τροπολογία, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Προστασίας Πολίτη, Εσωτερικών και Ναυτιλίας, συνιστάται, επίσης, Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Για τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ., επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.

Η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της ΕΕ

Με την τροπολογία ορίζεται ότι η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.). Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με ΚΥΑ, κάθε ειδικότερου ζητήματος σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ανωτέρω φορέα.

Με την ίδια τροπολογία, τροποποιείται - συμπληρώνεται το άρθρο 96 του ν.4368/20Ι6 σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και συγκεκριμένα:

α. Προβλέπεται ότι μέχρι τις 30-6-2020, το Δημόσιο και λοιποί αρμόδιοι φορείς προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών.

Ειδικότερα, όλοι οι ανωτέρω φορείς (και όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ισχύει) μπορούν, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών.

Ορίζεται ότι η διαδικασία σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων μπορεί να διενεργείται (ανεξαρτήτως ποσού) κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται.

Επαναλαμβάνεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να διευθύνει και να συντονίζει σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, ζητήματα μεταφοράς, διαμονής, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών.

β. Εξειδικεύεται ο τρόπος κάλυψης των σχετικών δαπανών για τις ανωτέρω δράσεις - δυνατότητα κάλυψης από τις πιστώσεις είτε του τακτικού προϋπολογισμού καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων των υπουργείων είτε του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είτε του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε., καθ υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπάνης του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε.

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: «Η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί»

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί», ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης χαρακτήρισε απαράδεκτη ενέργεια την εισαγωγή της πριν από τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι απαιτεί ενδελεχή συζήτηση και ότι πρέπει να αποσυρθεί από το παρόν νομοσχέδιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κατατέθηκε η ρύθμιση για τον Εθνικό Συντονιστή διαχείρισης του μεταναστευτικού - προσφυγικού"

Τράπεζες: Εθελούσιες τέλος! Ήρθαν οι αναγκαστικές αποχωρήσεις με bonus, ακολουθούν οι απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων

Αλλάζουν όλα από το 2020 σε ότι αφορά τις απομακρύνσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι εθελούσιες αποτελούν παρελθόν. Όσοι πρόλαβαν πήραν τα πλουσιοπάροχα πακέτα που τις συνόδευαν μέχρι τώρα.

Πλέον ο εθελοντικός χαρακτήρας της αποχώρησης έχει φύγει από το κάδρο.

Οι νέες «εθελούσιες» θα είναι απολύτως προσωποποιημένες και θα συνοδεύονται με ένα «κουρεμένο» -σε σχέση με όσα ίσχυαν- bonus. Προσωποποιημένες σημαίνει ότι θα έχουν ονοματεπώνυμο, και δεν θα απευθύνονται γενικά στο προσωπικό, όπως γινόταν μέχρι τώρα, δηλαδή όποιος θέλει «παίρνει το πακέτο και φεύγει».

Οι υπάλληλοι που θα αρνηθούν να πάρουν την νέου τύπου εθελούσια – αποζημίωση και bonus – θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσης.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζουν στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη στο τέλος του 2021, το δίκτυο των τραπεζών θα έχει μικρύνει κατά 1/3.

Δηλαδή θα μπει «λουκέτο» σε περισσότερα από 600 καταστήματα. Με δεδομένο ότι σε κάθε κατάστημα απασχολούνται –κατά μέσο όρο 9 υπάλληλοι- έχουμε αυτομάτως 5.500 με 6.000 νέες αποχωρήσεις. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και άλλο ένα 50% υπαλλήλων που απασχολούνται στο back office των τραπεζών. Φτάνουμε δηλαδή τις 9.000 νέες αποχωρήσεις.

Ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η νέα συνθήκη είναι ότι το «κουμπί» για απολύσεις στο κλάδο έχει ήδη πατηθεί.

Και μάλιστα σε ένα κλάδο που –κακά τα ψέματα- ήταν απολύτως ασφαλής όλα τα χρόνια της κρίσης σε ότι αφορά την βίαιη απώλεια θέσεων εργασίας. Την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας δεν προλάβαινε να μετράει «κανόνια», με τους εργαζόμενους να χάνουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, οι τραπεζοϋπάλληλοι με τη συναίνεση του συνδικαλιστικού τους φορέα δέχθηκαν μία μείωση της τάξης 10% της κλαδικής σύμβασης το 2012.

Οι συνδικαλιστές –τα σωματεία εργαζομένων στις τράπεζες- αλλά κυρίως η ΟΤΟΕ, παρακολουθούν τις εξελίξεις, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψουν κλιμάκωση των απολύσεων. Όπλο τους οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν πάντα την προσδοκώμενη ανταπόκριση.

Βέβαια στο off the record οι συνδικαλιστές παραδέχονται πως τα πακέτα της εθελούσιας εξόδου, είναι στην πραγματικότητα μία έμμεση μορφή απόλυσης με αυξημένη αποζημίωση…..

Και φυσικά αντιλαμβάνονται πως το «παλιό και βαρύ» τραπεζικό μοντέλο με τις μυριάδες των τραπεζοϋπαλλήλων ανήκει στο παρελθόν.

Οι τράπεζες του αύριο θα είναι πιο μικρές σε επίπεδο φυσικής παρουσίας και πιο αποτελεσματικές σε επίπεδο υπηρεσιών μέσα από τα εναλλακτικά δίκτυα στα οποία επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια (1δις ευρώ επενδύσεις μέχρι το 2021).

Βέβαια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν ξεκινούν από την ίδια γραμμή, σε ότι αφορά τον περιορισμό του δικτύου τους, καθώς ο αριθμός καταστημάτων διαμορφώνεται στα 350 για την Eurobank, στα 390 για την Εθνική, στα 410 για την Alpha Bank και γύρω στα 550 για την Πειραιώς, καθώς είναι η τράπεζα που απορρόφησε και τις περισσότερες τράπεζες την περίοδο 2012-2014 (Αγροτική, Κύπρου, Λαϊκή, Millennium, Πανελλήνια).

Τα επόμενα δύο χρόνια σχεδόν 10.000 υπάλληλοι θα οδηγηθούν στην έξοδο με σαφώς πολύ μικρότερα πακέτα αποζημιώσεων.

Όμως το φαινόμενο σε καμία περίπτωση δεν είναι ελληνικό. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times οι δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες -στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία-, έχουν προχωρήσει φέτος σε περικοπές άνω των 60.000 θέσεων εργασίας.

Στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης ο κλάδος «μετρά» 22.000 οικειοθελείς αποχωρήσεις (με τις εθελούσιες) και «βλέπει» να έρχονται άλλες 9.000 με 10.000 την επόμενη διετία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζες: Εθελούσιες τέλος! Ήρθαν οι αναγκαστικές αποχωρήσεις με bonus, ακολουθούν οι απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων"

Η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μόνη της με την Τουρκία, λέει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

«Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τον εαυτό τους, διότι ναι, τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο (σσ εννοεί ότι η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα) αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην περιοχή» είπε ο πρώθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα.

Αρχικώς, η δήλωση που έκανε ο Μπόικο Μπορίσοφ το πρωί της Παρασκευής προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών έκανε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να μοιάζει σαν να λειτουργεί ως υπερασπιστής της Τουρκίας.

«Ολοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ» δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ το πρωί της Παρασκευής πριν ξεκινήσει η δεύτερη ημέρα των εργασιών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε: «Όλοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (για τους πρόσφυγες) θα έπρεπε να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση».

Και συνέχισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός: «Ουδείς μιλάει πλέον για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά το αντίθετο, επειδή όταν επιβάλλονται κυρώσεις η Τουρκία δεν σταματά αλλά στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί».

O Μπόικο Μπορίσοφ συνέχισε με τον ισχυρισμό ότι μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση την άποψή του ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από τους Ευρωπαίους!

Στηρίζουμε τους Ελληνες με όλους τους τρόπους, όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

«Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους» ήταν η φράση του Μπόικο Μπορίσοφ που κατέληξε: «Επειδή τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή»...

Διαβάστε τις επίμαχες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην αγγλική:

«All leaders spoke much, much softer about Turkey last night. Everyone's noting that the agreement (on migrants) should continue, everyone's noting that it has a very important geoststrategic place. Nobody's talking about arms exports sanctions anymore, quite
the opposite -- when there are sanctions, Turkey turns to Russia to arm itself, it doesn't stop.''

``I told my Greek colleagues to find tools to help themselves on their own. Because we support them in all ways but Turkey is now playing a very important role in the region».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μόνη της με την Τουρκία, λέει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός"

Εκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Κακοκαιρία προβλέπεται από σήμερα το βράδυ και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ θυελλώδεις ανέμους. Μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου (14-12-2019) η κακοκαιρία θα έχει περιοριστεί στα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

Σήμερα από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και από τη νύχτα στην Κρήτη.

Το Σάββατο, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, αναμένεται να επηρεαστούν:

Α) από τις πρώτες πρωινές ώρες η ανατολική Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η δυτική Μακεδονία,

Β) από τις πρωινές ώρες η ανατολική Στερεά και οι Κυκλάδες,

Γ) από το μεσημέρι η Εύβοια, οι Σποράδες, η Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη

Δ) από το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα δυτικά, από το απόγευμα σταδιακά στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τη νύχτα βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για την Αττική, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα"

“Θα τρυπήσουμε μετά την Πρωτοχρονιά ανοιχτά της Κρήτης”, απειλούν οι Τούρκοι

Νέα προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή το "μνημόνιο" με τη Λιβύη, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Η Σύνοδος Κορυφής "αποκήρυξε" τη συμφωνία.

Κρίσιμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να είναι οι επόμενες εβδομάδες. Η ένταση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας κλιμακώνεται συνεχώς και -μέχρι στιγμής- φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να πέσουν οι τόνοι… άμεσα. Κι αυτό, διότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το “μνημόνιο” με τη Λιβύη, από τις αρχές του 2020, όπως τόνισε και σε δηλώσεις του ο Φατίχ Ντονμέζ.
Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
“Το μνημόνιο το οποίο υπογράψαμε με την Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε όσα πρέπει. Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν”, τόνισε ο Ντονμέζ.

“Αποκήρυξε” τη συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής

Την ίδια ώρα, υπάρχει μία πολύ σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να φανεί καθοριστική για όσα ακολουθήσουν, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης “αποκήρυξε” τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, επανέφερε το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και στήριξε ομόφωνα και απερίφραστα την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση την αποκαλούμενη “ομπρέλα” για τις περαιτέρω ενέργειές της απέναντι στις προκλήσεις και την παραβατικότητα της Άγκυρας.

Η σχετική παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου είναι ακριβώς όπως διέρρευσε στο προσχέδιο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναφέρει τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία από τις 22 Μαρτίου και 20 Ιουνίου κι επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που αφορούν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι συμβατό με το Δίκαιο της Θάλασσας κι έτσι δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

«Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και στην Ελλάδα», δήλωσε μετά το τέλος του δείπνου των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα που υπήρχε για τις ελληνικές θέσεις στις Βρυξέλλες.

Κατά την εισήγησή του στο δείπνο των ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης τούς ενημέρωσε αναλυτικά για τις τουρκικές ενέργειες και για το ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο ως προς το περιεχόμενό του, καθώς καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο δείπνο κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η κυβέρνηση είχε, άλλωστε, εργαστεί μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες για να πετύχει το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής. Είχε ήδη ζητήσει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα τη ρητή καταδίκη από πλευράς ΕΕ της «συμφωνίας» Λιβύης – Τουρκίας και την αναγνώριση ότι η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτοί ήταν και οι άξονες, πάνω στους οποίους κινήθηκε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός, όπως είχε παρουσιάσει το newsit.gr και αυτοί αποτυπώνονται στην ομόφωνη απόφαση των ηγετών, ήτοι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Θα τρυπήσουμε μετά την Πρωτοχρονιά ανοιχτά της Κρήτης”, απειλούν οι Τούρκοι"

Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ στους επιτήδειους εμπόρους που γυρίζουν χιλιόμετρα!

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα «μπλοκάρει» και την έκδοση της Ελληνικής Άδειας Κυκλοφορίας σε περίπτωση ανακολουθίας των χιλιομέτρων σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα.

«Παγίδες» αλλά και βαριά πρόστιμα θα επιβάλλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στους επιτήδειους εμπόρους εισαγόμενων μεταχειρισμένων που γυρίζουν χιλιόμετρα και τα πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές ενώ παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις κλέβουν και το κράτος λόγω καταβολής μειωμένων δασμών! Σύμφωνα με το άρθρο 54 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα Υδατοδρόμια που έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ξεκαθαρίζεται πως δεν θα εκδίδεται καμία Άδεια Κυκλοφορίας σε εισαγόμενο όχημα στο οποίο διαπιστώνεται ανακολουθία χιλιομέτρων.

Μάλιστα σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαιτούνται επιπλέον έγγραφα για την έκδοση της πρώτης Άδειας Κυκλοφορίας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ώστε να μπορούν τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να τα ελέγχουν και να διαπιστώνουν αν αυξάνονται προοδευτικά τα χιλιόμετρα τους. Το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου της προηγούμενης χώρας προέλευσης, το τιμολόγιο αγοράς στο οποίο θα αναγράφονται τα διανυθέντα χιλιόμετρα, το Πιστοποιητικό Ταξινόμησης στο οποίο επίσης θα αναγράφονται τα διανυθέντα χιλιόμετρα κατά την ημερομηνία εισαγωγής του οχήματος αλλά και το Ελληνικό Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου εφόσον απαιτείται από την συχνότητα ελέγχου, θα είναι τα επίσημα έγγραφα που θα ελέγχουν τα στελέχη των κατά τόπους Διευθύνσεων Μεταφορών και θα αποφασίζουν αν είναι όλα σωστά με αποτέλεσμα να εκδίδεται η Ελληνική Άδεια Κυκλοφορίας των οχημάτων.

Αν διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων τότε τα στελέχη των Διευθύνσεων Μεταφορών δεν ολοκληρώνουν την έκδοση της Ελληνικής Άδειας Κυκλοφορίας και αποστέλνουν ενημερωτική έκθεση στην αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία επιβάλλει πρόστιμο στον εισαγωγέα του οχήματος, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής με την τέλεση της ίδιας παράβασης εντός τριών (3) ετών από την έκδοση της απόφασης επιβολής του ανωτέρω προστίμου, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται και μπορεί να ανέλθει έως και 100.000 ευρώ!

Ειδικότερα το άρθρο 54 στο νομοσχέδιο για τα Υδατοδρόμια αναφέρει ότι: «Πρόσθετες απαιτήσεις για την έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας επιβατηγών οχημάτων και ελαφρών φορτηγών που έχουν ταξινομηθεί πρώτη φορά σε χώρα του εξωτερικού και έχουν εισαχθεί στη χώρα μας ως μεταχειρισμένα.

1.Για την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας μεταχειρισμένων επιβατηγών οχημάτων και ελαφρών φορτηγών με ΜΑΜΦΟ μικρότερη ή ίση των τρεισήμισι τόνων (κατηγορίες Μ1 και Ν1, της οδηγίας 2007/46/ΕΚ αντίστοιχα) που έχουν ταξινομηθεί πρώτη φορά σε χώρα του εξωτερικού και έχουν εισαχθεί στη χώρα μας ως μεταχειρισμένα, πρόσθετα των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις δικαιολογητικών απαιτείται και η υποβολή:

α) Του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.) του οχήματος και ειδικότερα:

αα) προκειμένου για οχήματα με προηγούμενη κυκλοφορία σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται η υποβολή ισχύοντος, κατά το χρόνο έκδοσης της Δήλωσης Άφιξης του Οχήματος (Δ.Α.Ο.) στη Χώρα, Πιστοποιητικού Τεχνικού Ελέγχου της χώρας προέλευσής του, χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις. Η απαίτηση υποβολής του ξένου Πιστοποιητικού Τεχνικού Ελέγχου ισχύει εφόσον το όχημα είχε καταστεί, σε προγενέστερο χρόνο, υπόχρεο για περιοδικό τεχνικό έλεγχο, σύμφωνα με την συχνότητα ελέγχου του κράτους μέλους προηγούμενης κυκλοφορίας του.

ββ) προκειμένου για οχήματα με προηγούμενη κυκλοφορία σε τρίτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται το όχημα να υποβληθεί υποχρεωτικά σε τεχνικό έλεγχο από Δημόσιο ή Ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο. εντός της ελληνικής επικράτειας και να εκδοθεί Δ.Τ.Ε. που να πιστοποιεί ότι το εν λόγω όχημα δεν παρουσιάζει σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις.

β) Του τιμολογίου ή ιδιωτικού συμφωνητικού πώλησης του οχήματος, που εκδίδεται από τον αλλοδαπό κάτοχο (διανομέα ή ιδιώτη) και στο οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά και η ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων.

γ) Του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης του οχήματος που εκδίδεται από τις Τελωνειακές Αρχές, στο οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά, τόσο για τα επιβατηγά οχήματα όσο και για τα ελαφρά φορτηγά, και η ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων κατά την εισαγωγή του.

δ) Του Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης του οχήματος, εφόσον το όχημα προέρχεται από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία έχει υποβληθεί η αίτηση για την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, ελέγχει τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων στα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Πιστοποιητικό Τεχνικού Ελέγχου του Κ.Τ.Ε.Ο. της χώρας προέλευσής του,

β) Τιμολόγιο ή ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησής του

γ) Πιστοποιητικό Ταξινόμησής του και

δ) Ελληνικό Δ.Τ.Ε., εφόσον απαιτείται από την συχνότητα ελέγχου.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα χιλιόμετρα δεν αυξάνονται ανά δικαιολογητικό σύμφωνα με την παραπάνω σειρά, ή ότι το Πιστοποιητικό Τεχνικού Ελέγχου του Κ.Τ.Ε.Ο. της χώρας προέλευσής του είναι πλαστό, τότε η διαδικασία για την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος δεν ολοκληρώνεται.

Η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια τελωνειακή αρχή έκδοσης του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης, και σε όλα τα αντίγραφα του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης σημειώνεται το ιστορικό των ενδείξεων μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων και η παρατήρηση ότι η έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος δεν ολοκληρώθηκε.

Η διαδικασία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ολοκληρώνεται μετά τον επανέλεγχο του οχήματος από την αρμόδια τελωνειακή αρχή έκδοσης του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης και την έκδοση νέου Πιστοποιητικού Ταξινόμησης, στο οποίο η αναγραφόμενη ένδειξη μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων συμφωνεί με αυτή επί του Ελληνικού Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου, εφόσον απαιτείται, άλλως με την αναγραφόμενη ένδειξη στο τιμολόγιο ή ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησής του ή στο Πιστοποιητικό Ταξινόμησης του οχήματος.

3.Η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας, πλέον των ενεργειών της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, υποχρεούται να αποστείλει ενημερωτική έκθεση στην αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία επιβάλλει πρόστιμο στον εισαγωγέα του οχήματος, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€) έως πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000€). Σε περίπτωση υποτροπής με την τέλεση της ίδιας παράβασης εντός τριών (3) ετών από την έκδοση της απόφασης επιβολής του ανωτέρω προστίμου, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται.

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται η κατηγοριοποίηση του προστίμου, ο τρόπος επιβολής αυτού καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

1.Τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις ελληνικής υπηκοότητας κατόχων αυτοκινήτων, οι οποίοι διέμεναν στο εξωτερικό και επαναπατρίζονται. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων πρέπει να έχει εκδοθεί στο όνομα του επαναπατρισθέντος και ο αριθμός των διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει, είτε από το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.), εφόσον αυτά είναι υπόχρεα να το φέρουν, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία της χώρας προέλευσης τους, είτε από το Πιστοποιητικό ταξινόμησής τους.»

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ στους επιτήδειους εμπόρους που γυρίζουν χιλιόμετρα!"

Καινούργια σήραγγα… έτοιμη να καταρρεύσει! Τι καταγγέλλει η ΕΡΓΟΣΕ

Συγκεκριμένα, η ΕΡΓΟΣΕ επισημαίνει ότι «το τεχνικό με την ονομασία Τ6 είναι μια σήραγγα με ανοικτή εκσκαφή και επανεπίχωση (cut & cover) από τη Χ.Θ. 62+430 έως τη Χ.Θ. 62+730 της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Ειδομένης που κατασκευάστηκε από τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ.
Αν και το έργο είναι πρόσφατης κατασκευής, παρουσιάζει ήδη πολύ ανησυχητική εικόνα (ρωγμές, εισροή υδάτων, αποκόλληση στρώσεων, αποδιοργάνωση σκυροδέματος) ως προς την κατασκευαστική του επάρκεια.
Σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με καμία εταιρεία, αλλά εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη πλέον να αναφέρει και δημοσίως τα όσα έχει δει.
Τι αναφέρει η ΕΡΓΟΣΕ
Σύμφωνα με την εταιρεία, “μετά από σχετικές αιτήσεις της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (με τα με Αριθμ. Πρωτ. 24264/28.01.2019 & 4450/13.02.2019 έγγραφα) όρισε πραγματογνώμονες τον κ. Βασίλειο Μπαρδάκη, Δρ Πολιτικό Μηχανικό για τα στατικά θέματα, τον κ. Χρήστο Χιώνη, διπλ. Πολιτικός Μηχανικός (ΜΔΕ) για τα γεωτεχνικά θέματα και την κα Zoryana Strutynska διπλ. Μεταλλειολόγος Μηχανικος (ΜΔΕ) για τα γεωλογικά θέματα.
Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που κοινοποιήθηκε στην ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, οι πραγματογνώμονες τον Μάρτιο του 2019 ζήτησαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΕΡΓΟΣΕ, εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, κ.ά.) ακριβή αντίγραφα των μελετών και εγγράφων που αφορούν το προαναφερόμενο τεχνικό έργο».
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον Μάιο του ίδιου έτους ενημέρωσαν εγγράφως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΕΡΓΟΣΕ, εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, κ.ά.) για την προγραμματισμένη αυτοψία και για την πρόθεση εκτέλεσης δειγματοληπτικών (μη καταστροφικών) δοκιμών.
Σημειώνεται, ότι οι αιτήσεις της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ καθώς και η αυτοψία των πραγματογνωμόνων έγιναν με την προηγούμενη διοίκηση και πριν την αλλαγή της κυβέρνησης.
Ακόμη, στην αυτοψία παρέστησαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκτός της εταιρείας «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ», η οποία δεν ανταποκρίθηκε.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της μελέτης του υλικού που τους διατέθηκε, της αυτοψίας, των πρόσθετων μη-καταστροφικών ελέγχων και της προσομοίωσης (μοντελοποίησης του έργου σε Η/Υ), οι πραγματογνώμονες προχώρησαν στην καταγραφή των συμπερασμάτων τους.
Έλεγχος και από την Κομισιόν
«Επιπλέον, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ζήτησε να κάνει έλεγχο του έργου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του αρμόδιου φορέα της για τον έλεγχο των σιδηροδρομικών έργων, της ΙΝΕΑ (Innovation and Networks Executive Agency). Σημειώνεται, ότι στον έλεγχο η ΕΡΓΟΣΕ κλήθηκε να δείξει ότι έκανε έστω και τώρα ενέργειες για να γίνει το έργο λειτουργικό, με κίνδυνο αλλιώς να επιστρέψει κοινοτικούς πόρους.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ αιτήθηκε τον Σεπτέμβριο 2019 την επίσπευση των διαδικασιών εκ μέρους των ορισθέντων πραγματογνωμόνων και την αποστολή προς αυτήν το συντομότερο δυνατόν της σχετικής πραγματογνωμοσύνης, ώστε να μπορεί να την επικαλεστεί προς την ΙΝΕΑ.
Πράγματι, οι πραγματογνώμονες, κατανοώντας τους σοβαρούς λόγους διακινδύνευσης κοινοτικών πόρων, κοινοποίησαν τον Δεκέμβριο 2019 προς την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ τη συνοπτική παρουσίαση του οριστικού πορίσματος της πραγματογνωμοσύνης.
Η συγκεκριμένη συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης των εργασιών και των οριστικών συμπερασμάτων έχει σταλεί ασφαλώς και στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, η οποία έχει λάβει πλήρη γνώση των ευρημάτων. Μάλιστα, η ίδια παρουσίαση δόθηκε και στην ΙΝΕΑ.
Αναντίρρητα, οι επί της ουσίας εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, αφού περιλαμβάνουν προσομοιώματα Η/Υ, μέχρι και κοστολόγηση λύσεων. Η προθεσμία για συμπερίληψη, μετά από αξιολόγηση, στην αναλυτική έκθεση, άλλων στοιχείων (πληροφοριών ή απόψεων) δεν έχει καμία σχέση με την αρχική φάση συλλογής στοιχείων (αυτή εκτελέσθηκε τον Μάρτιο του 2019), και αφορά διαδικαστικά θέματα. Άλλωστε, και η ίδια η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ δεν αμφισβητεί στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε κάποιο από τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης.
Αποκλίσεις στις προβλέψεις της στατικής μελέτης
Η αλήθεια είναι ότι στην προαναφερθείσα παρουσίαση πορίζονται αποκλίσεις μεταξύ των προβλέψεων της στατικής μελέτης και των κατασκευασμένων δομικών στοιχείων, που σε συνδυασμό με την εφαρμοσθείσα κατασκευαστική πρακτική (κακή διάστρωση / ελλιπής συμπύκνωση σκυροδέματος, κ.ά.), υποβάθμισε την προσδοκώμενη επιτελεστικότητα του δομικού συστήματος.
Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές οι “ικανότητες” των στοιχείων (λαμβάνοντας υπόψη υπεραντοχές ή “2ες γραμμές άμυνας”) υπολείπονται των εντάσεων που αναπτύσσει ο φορέας. Γι’ αυτό η παθολογία του φορέα μπορεί να επιβεβαιωθεί και υπολογιστικώς – μέσω σύγχρονων ανελαστικών προσομοιώματων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Τονίζουμε ότι η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην παρουσίαση των θέσεών της, δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και το συγκεκριμένο τεχνικό έργο υλοποιήθηκε μέσω σύμβασης δημοσίου έργου με σημαντικό κόστος εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είτε για την ενίσχυσή του είτε για την καθαίρεση και ανακατασκευή του, θα απαιτηθεί επίσης σημαντική δαπάνη”.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καινούργια σήραγγα… έτοιμη να καταρρεύσει! Τι καταγγέλλει η ΕΡΓΟΣΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news