facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Νέα Ζηλανδία: Επίσημα 8 οι αγνοούμενοι, σε κρίσιμη κατάσταση ορισμένοι τραυματίες

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 8 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει τους 20, μία ημέρα μετά την έκρηξη ηφαιστείου στα ανοικτά των ακτών του Βόρειου Νησιού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είπε σε δημοσιογράφους από το Ουακατάνε, μια πόλη κοντά στο ηφαίστειο της νήσου Ουάιτ, ότι ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ίδια ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται Νεοζηλανδοί και τουρίστες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Μαλαισία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, 31 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ζηλανδία: Επίσημα 8 οι αγνοούμενοι, σε κρίσιμη κατάσταση ορισμένοι τραυματίες"

«Ελλάδα Ξανά»: 3.000 ευρώ ως ελάχιστη αμοιβή για επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων

Μια πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό με την ονομασία «Rebrain Greece - Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας» παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

«Αποτελεί εθνικό συμπέρασμα αλλά και εθνικό στοίχημα ότι η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων μας, το ονομαζόμενο brain drain και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας λόγω της εκθετικής διείσδυσης των νέων τεχνολογιών όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), συνιστούν μείζονες προκλήσεις για τη χώρα μας, καθώς θα έχουν άμεση επίδραση στην παραγωγική της διαδικασία και στην απασχόληση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Αναλυτικότερα, η πρώτη από τις τέσσερις παρεμβάσεις του Rebrain Greece, είναι η δράση «ΕΛΛΑΔΑ …ΞΑΝΑ!». Πρόκειται , όπως είπε ο κ. Βρούτσης, για μία ‘’εμβληματική δράση, μία δράση σημαία”. Η δράση «ΕΛΛΑΔΑ …ΞΑΝΑ!» είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού των Ελλήνων της διασποράς με υψηλή επιστημονική γνώση που εργάζονται ήδη στο εξωτερικό.

ι) Η Ελλάδα διασυνδέεται για πρώτη φορά ευθέως με τους Έλληνες της διασποράς, που διαπρέπουν, διακρίνονται και σταδιοδρομούν στο διεθνές ανταγωνιστικό επαγγελματικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. «Οι Ελληνικές οικογένειες επιβαρύνονται εδώ και δέκα έτη από το οξύτατο κοινωνικό και οικονομικό κόστος του να έχουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό χωρίς προοπτική επιστροφής. Η γνώση τους, η δύναμή δημιουργίας, η δημιουργία επόμενων γενιών στη χώρα μας με τόσο έντονο το πρόβλημα γήρανσης αποτελούν βασικούς λόγους σχεδιασμού», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

ιι) Τους καλεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις της.

ιιι) Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ!, θα αναγνωριστούν με ειδική διαδικασία ως πρωτοπόροι -πρεσβευτές υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

iv) Η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της, μέσω των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας πολιτικής, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με τη συμβολή και τη δύναμη των Ελλήνων της ομογένειας.

v) To «ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ», είναι πιλοτικό πρόγραμμα, στοχεύει αρχικά σε πρώτη φάση στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού επιπέδου ή διδακτορικού επιπέδου, ηλικίας 28-40, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα (για να αποφευχθούν φαινόμενα υποκατάστασης), με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη. Η χρηματοδότηση θα γίνει προς τις επιχειρήσεις με ευρωπαϊκούς πόρους.

vi) Η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στις 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση η δράση αυτή φέρνει μαζί επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και εργαζόμενους Έλληνες στο εξωτερικό με τεχνογνωσία, υψηλότατα τυπικά προσόντα αλλά και ευρωπαϊκή και διεθνή εργασιακή εμπειρία, όπου σε συνεργασία με τους Έλληνες εργαζόμενους θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για υψηλότερο επίπεδο των αμοιβών στην Ελλάδα, ενώ προσέθεσε ότι «θα ανοίξει άμεσα το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ – Ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος» και κάλεσε τις επιχειρήσεις να την συμπληρώσουν «ώστε το υπουργείο να καταγράψει τις ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου».

Η δεύτερη παρέμβαση του Rebrain Greece σχετίζεται με τη σύσταση θεσμικού φορέα ReΒrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. H πρωτοβουλία πλέον λαμβάνει θεσμική υπόσταση, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με το όνομα Rebrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. Ένας συμβουλευτικός, ευέλικτος και χωρίς κόστος θεσμός στο Υπουργείο Εργασίας, χωρίς αμοιβή για τα στελέχη του, χωρίς τη δημιουργία άλλων θέσεων εργασίας, καθώς αυτά θα δραστηριοποιούνται παράλληλα με τα καθήκοντά τους στο Υπουργείο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται πλέον κάτω από την ομπρέλα του Νομικού Προσώπου.

Η τρίτη παρέμβαση του Rebrain Greece είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας Rebrain Greece CoLab. Το Rebrain Greece ως πρωτοβουλία υπό την νέα του μορφή μεταφέρεται και σε ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μπορεί να εκτελεί τις λειτουργίες της και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με μικρότερο κόστος , μεγαλύτερο εύρος ανάλυσης και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων . Στην πλατφόρμα αυτή θα ενσωματωθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το πιλοτικό πρόγραμμα ‘’ ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ!”. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα αποτελέσει το πρώτο ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του Εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Η πλατφόρμα αυτή θα αποτελέσει και έναν τεράστιο χώρο διαγωνισμών-ιδεών-προτάσεων για σύνθετα δημόσια προβλήματα Εθνικής Εμβέλειας της αγοράς εργασίας», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Η τέταρτη παρέμβαση του Rebrain Greece, είναι το πρώτο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας. Το Rebrain Greece παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα πιλοτικό σχέδιο δράσης έξυπνων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας που ενσωματώνει την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data analytics), τα οποία οπτικοποιεί με σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων, αξιοποιώντας και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης, όπως έχουν αναδειχθεί από τα κορυφαία στον κόσμο Πανεπιστήμια ( M.I.T. Harvard University κλπ).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ελλάδα Ξανά»: 3.000 ευρώ ως ελάχιστη αμοιβή για επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων"

Η Αθήνα διαψεύδει τους Τούρκους: «Δεν διώκεται για κάποιο αδίκημα η γυναίκα που απελάθηκε»

Δεν διώκεται για κάποιο αδίκημα στην Ελλάδα η γυναίκα που σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Eσωτερικών απελάθηκε στην Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι είχε σχέσεις με τον ISIS, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας .

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται για 50xρονη με ελληνικό και αυστραλιανό διαβατήριο τα οποία έχουν λήξει και η οποία συνεκλήθη από τις τουρκικές αρχές όταν πέρασε παράνομα στην Τουρκία από την Συρία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η γυναίκα ζήτησε μόνη της να έρθει στην Ελλάδα επειδή έχει συγγενείς. Από τις ελληνικές αρχές η υπόθεση ερευνάται προκειμένου να διαπιστωθεί αν η 50χρονη διώκεται σε κάποια άλλη χώρα καθώς στην Ελλάδα δεν απασχολεί τις αρχές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα διαψεύδει τους Τούρκους: «Δεν διώκεται για κάποιο αδίκημα η γυναίκα που απελάθηκε»"

Αρχηγός λιβυκού στόλου : Έχω εντολή να βυθίσω τα τουρκικά πλοία (φωτο)

Εντολή να βουλιάξει όσα τουρκικά πλοία φθάσουν στη Λιβύη ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, ναύαρχος Φάρατζ, ο οποίος πρόσκειται στις δυνάμεις του Λιβυκού Στόλου, υπό τον στρατηγό του Χαλιφά Χαφτάρ.
«Εγώ έχω εντολή, αν έρθουν τα καράβια έρευνας των Τούρκων, να τα βουλιάξω. Έχω διαταγή από τον κύριο Χάφταρ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο λαός της Λιβύης γνωρίζει ότι εμείς ανήκουμε στον στρατηγό Χαφτάρ και εμείς θα αντιδράσουμε σε αυτή τη συμφωνία» πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ο αρχηγός του Λιβυκού Στόλου ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), που ελέγχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και αντιτίθεται στην φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ.
Ο ίδιος, δήλωσε πως ο στρατηγός Χαφτάρ θα αντιδράσει στη συμφωνία και εξαπέλυσε πυρά κατά της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και του «πρωθυπουργού» Σαράτζ, για τη συμφωνία.
«Αυτή τη συμφωνία έγραψαν οι Τούρκοι και ο Σαράτζ την υπέγραψε. Τα έγραψαν οι Τούρκοι όπως ήθελαν αυτοί. Είναι πάρα πολύ κακή η συμφωνία. (…) Αυτή η συμφωνία που έκαναν οι Τούρκοι με τον Σάρατζ είναι λάθος και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, την Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο Σάρατζ είναι Τούρκος, δεν είναι Λίβυος. Ο παππούς του είναι από την Τουρκία γι’ αυτό δεν είχε καμία αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναύαρχος Φάρατζ είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας, καθώς έχει σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες είχε κάνει ειδική παρέμβαση μέσω Facebook – στα ελληνικά μάλιστα – ξεκαθαρίζοντας ότι «θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».
Οι αναρτήσεις του ναυάρχου Φάρατζ στα κοινωνικά δίκτυα έχουν έντονο ελληνικό χρώμα, ενώ ο ίδιος πραγματοποιεί συχνά επισκέψεις στη χώρα μας, αφού διατηρεί φιλίες με πολλούς Έλληνες αλλά και συμπατριώτες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Η επιστολή – καταπέλτης του προέδρου της Βουλής
Από την πλευρά του, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.
Μεταξύ άλλων, ο Λίβυος πολιτικός χαρακτήρισε ως «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης και κάλεσε τον κ. Γκουτέρες να κηρύξει ανυπόστατο το μνημόνιο κατανόησης – συνεργασίας. Εξήγησε δε, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα».
Πρόκειται, διευκρίνισε, «για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης,  συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχηγός λιβυκού στόλου : Έχω εντολή να βυθίσω τα τουρκικά πλοία (φωτο)"

Ευθεία απειλή Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της

Την «σκυτάλη» των προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να πάρει ο... πρώτος διδάξας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της, προειδοποίησε, συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από τη χώρα μας.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ανέφερε ότι η Τουρκία θα αγοράσει και άλλο πλοίο-γεωτρύπανο, ενώ προσέθεσε ότι μπορεί να συνεχίσει τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και στα διεθνή ύδατα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία και η Λιβύη μπορεί να πραγματοποιήσουν από κοινού έρευνες κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συμφωνία, την οποία υπέγραψαν.

«Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τόνισε ότι η Τουρκία θα «θα μπορεί να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ».

«Αλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία, στη συμφωνία με τη Λιβύη» δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Παράνομη η επικοινωνία της Ελλάδας με τον Χαφτάρ - Υπάρχει πανικός

Απτόητη, σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί την Αθήνα, υπερασπιζόμενη το... δίκαιο της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες. 

Νωρίτερα από τον Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Αφγανό ομόλογό του, στην Τουρκία, και σχολιάζοντας τις ελληνικές κινήσεις, είπε ότι «αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα. Για παράδειγμα, το να συναντιέσαι με τον Χαφτάρ δεν είναι νόμιμο».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι συμφωνίες με τη Λιβύη συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. «Χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι, με το να στείλουμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, στις περιοχές όπου η "ΤΔΒΚ" έχει επίσης εκδώσει άδειες έξω από την υφαλοκρηπίδα μας» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε σε σχεδόν... πανηγυρικό τόνο: «Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός».

«Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Σαράτζ στην Τρίπολη. Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους, μπορεί κάλλιστα να πάει στην Τρίπολη» επέμεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οκτάι: Δεν θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στο Αιγαίο, δήλωσε προηγουμένως ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την «ενεργητική στρατηγική» τους.

Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική» ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος πρώτα στο Συριακό και την τρομοκρατία, είπε ότι «το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής, είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου».

«Αυτή την αποφασιστικότητά μας την δείχνουμε όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο των ερευνών» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Αιγαίο δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση».

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι «με τη συμφωνία με την Λιβύη έχουμε ενώσει τις ακτές των δύο χωρών με μια γέφυρα φιλίας». «Η συμφωνία αυτή, που επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και υπογράφηκε από τον πρόεδρό μας, από χθες εγκρίθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Ενότητας της Λιβύης» κατέληξε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευθεία απειλή Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της"

Τουρκία: Απέλασε Ελληνίδα πολίτη για επαφή με τζιχαντιστές – Τι απαντάει η Ελλάδα

Την απέλαση Ελληνίδας πολίτη, για την οποία ισχυρίζεται ότι είχε επαφή με τζιχαντιστές, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, όπως μεταδίδουν Έλληνες ανταποκριτές στην Τουρκία, αναφέρει πως «συνεχίζεται η επιστροφή των ξένων τρομοκρατών μαχητών στις χώρες καταγωγής τους. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ένας ελληνικής καταγωγής τρομοκράτης απελάθηκε στη χώρα του».

Ωστόσο οι ελληνικές Αρχές διευκρινίζουν ότι η 50χρονη Ελληνίδα δεν τους έχει απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν, σε σχέση με τους ξένους μαχητές που πολεμούν στη Συρία.

Συγκεκριμένα, πηγές των Αρχών ασφαλείας στην Ελλάδα ανέφεραν ότι πρόκειται για 50χρονη Ελληνίδα, παντρεμένη με Σύρο πολίτη, η οποία ζούσε για πολλά χρόνια στην Τουρκία και ζήτησε η ίδια τον επαναπατρισμό της.

Το όνομά της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν βρίσκεται σε καμία λίστα τρομοκρατών και δεν εκκρεμεί εις βάρος της στη χώρα μας καμία δίωξη.

Από την πλευρά του ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «απέλαση Έλληνα πολίτη ο οποίος ήταν ξένος τρομοκράτης μαχητής».

H ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έκπληξη στις ελληνικές Αρχές, δεδομένων των στοιχείων που διαθέτουν για τη γυναίκα αυτή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Απέλασε Ελληνίδα πολίτη για επαφή με τζιχαντιστές – Τι απαντάει η Ελλάδα"

Αρναούτογλου: Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Διδώ» τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία «Διδώ», ετοιμάζεται να «χτυπήσει» τη χώρα τις επόμενες ώρες.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρεται στις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία από το πρωί της Τρίτης μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οπως σημειώνεται στον χάρτη, μόνο η Θράκη δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την κακοκαιρία, την Τρίτη.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για την κακοκαιρία

Φίλες και φίλοι! Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Όπως σας είχα ενημερώσει και από την προηγούμενη εβδομάδα ο καιρός θα χαλάσει την Τρίτη και την Τετάρτη σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Την Τρίτη λοιπόν εξαιρουμένης της Θράκης, αναμένονται βροχές κατά τόπους ισχυρές σε αρκετά μεγάλο τμήμα της Ελλάδας (ρίξτε μία ματιά στον προγνωστικό χάρτη οπου απεικονίζονται οι περιοχές με τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα) αλλά διαβάστε με προσοχή τον τίτλο στον χάρτη αφού κάνετε πρώτα κλικ για μεγέθυνση του. Νεότερες πληροφορίες θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες μέσα από εδώ τη σελίδα μου στο Facebook!

Για να μη χάνετε τον… καιρό σας 😉

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου

Σε νεότερη ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε στις περιοχές που θα πέσει χιόνι.

«Ποιες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας θα χιονιστούν την Τρίτη.

Φίλες και φίλοι. Την Τρίτη χιονοπτώσεις αλλά και χιονοστρώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, ακόμα και κάτω από τα 1.000 m από τις βραδινές και μετέπειτα ώρες! Κάντε κλικ πάνω στον προγνωστικό χάρτη για μεγέθυνση και διαβάστε προσεκτικά σε πόσα εκατοστά χιονιού αντιστοιχούν η καθεμία από τις αποχρώσεις! Μπορείτε επίσης να δείτε αν θα χιονιστούν περιοχές από τις οποίες θα κινηθείτε με το αυτοκίνητο!

Αν βρίσκετε την ανάρτηση ενδιαφέρουσα και θέλετε να βοηθήσετε με τον τρόπο σας τη συγκεκριμένη σελίδα μου (καθώς οπως βλέπετε δεν στηρίζεται σε διαφημίσεις αλλά αποκλειστικά και μόνο στο μεράκι και την αγάπη για τον καιρό) μπορείτε να τη κοινοποιήσετε και στους φίλους αλλά και γνωστούς σας!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρναούτογλου: Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Διδώ» τις επόμενες ώρες"

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Παράνομη η επικοινωνία της Ελλάδας με τον Χαφτάρ - Υπάρχει πανικός

Απτόητη η Τουρκία, συνεχίζει να προκαλεί την Αθήνα, υπερασπιζόμενη το... δίκαιο της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Την «σκυτάλη» των προκλήσεων πήρε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Αφγανό ομόλογό του, στην Τουρκία, και σχολιάζοντας τις ελληνικές κινήσεις, είπε ότι «αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα. Για παράδειγμα, το να συναντιέσαι με τον Χαφτάρ δεν είναι νόμιμο».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι συμφωνίες με τη Λιβύη συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. «Χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι, με το να στείλουμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, στις περιοχές όπου η "ΤΔΒΚ" έχει επίσης εκδώσει άδειες έξω από την υφαλοκρηπίδα μας» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε σε σχεδόν... πανηγυρικό τόνο: «Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός».

«Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Σαράτζ στην Τρίπολη. Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους, μπορεί κάλλιστα να πάει στην Τρίπολη» επέμεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οκτάι: Δεν θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στο Αιγαίο, δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την «ενεργητική στρατηγική» τους.

Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική» ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος πρώτα στο Συριακό και την τρομοκρατία, είπε ότι «το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής, είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου».

«Αυτή την αποφασιστικότητά μας την δείχνουμε όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο των ερευνών» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Αιγαίο δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση».

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι «με τη συμφωνία με την Λιβύη έχουμε ενώσει τις ακτές των δύο χωρών με μια γέφυρα φιλίας». «Η συμφωνία αυτή, που επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και υπογράφηκε από τον πρόεδρό μας, από χθες εγκρίθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Ενότητας της Λιβύης» κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Παράνομη η επικοινωνία της Ελλάδας με τον Χαφτάρ - Υπάρχει πανικός"

ΠΟΜΙΔΑ: Η απόφαση για το Airbnb απαγορεύει μόνο την επαγγελματική χρήση του ακινήτου

Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, που αφορά διαμέρισμα σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, διατάσσει την ιδιοκτήτρια να μην επαναλάβει στο μέλλον την «επαγγελματική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας - διαμερίσματός της ως τουριστικού καταλύματος» και όχι τη διενέργεια βραχυχρόνιων μισθώσεων, υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της.

Οι λόγοι σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι οι εξής:

Το νομικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού» που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στη χώρα μας καθορίζεται από το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016, όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 36 Ν.4465/2017,ΦΕΚ Α 47/4.4.2017 και όπως αντικαταστάθηκε τελικά με τα άρθρα 83 και 84 Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α 74/19.5.2017). Είναι σαφές ότι οι μισθώσεις αυτές, εφόσον δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες, νομικά αποτελούν ειδική κατηγορία αστικών μισθώσεων για χρήση κατοικίας υπό τη μορφή της προσωρινής διαμονής, στις οποίες εκμισθωτής μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς περιορισμό από ασυμβίβαστα κλπ., και χωρίς φορολογικά ή νομικά να αποκτά εμπορική ή επαγγελματική ιδιότητα ή να πρέπει να λάβει ξεχωριστό ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας).

Οι μισθώσεις αυτές διαφοροποιούνται σαφώς από τις μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων του Νόμου 4276/2014, και ιδιαίτερα με τα αδειοδοτούμενα " Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια − διαμερίσματα" της περ. γγ του άρθρου 1 του ανωτέρω νόμου, η εκμίσθωση των οποίων γίνεται αποκλειστικά ως επιχειρηματική δραστηριότητα και συνοδεύεται από παροχή και άλλων υπηρεσιών, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις περί βραχυχρόνιων μισθώσεων του Ν. 4446/2016, άρθρο 111. Από τις μισθώσεις αυτές διαφοροποιούνται επίσης και στο ότι οι μισθωτές βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ούτε με τέλος διαμονής, σε πλήρη αντίθεση με τους μισθωτές "Ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων" που οφείλουν και τα δύο.

Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 39 Α που προστέθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) η φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού είναι η εξής:

«1. Το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 και της παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. ........ Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό φορολογείται ως προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

2. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

3. Το εισόδημα που αποκτάται στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 39Α του ν. 4172/2013 (Α΄167) απαλλάσσεται του ΦΠΑ.

4. Οι μισθωτές κατοικιών με βραχυχρόνια μίσθωση απαλλάσονται του τέλους διαμονής.»

Στην κρίση του Δικαστηρίου βάρυνε η διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας για απαγόρευση χρήσης ως ξενοδοχείου, όπως και κάθε είδους ενοχλήσεων των ενοίκων του κτιρίου από υπερβολικούς θορύβους κλπ., και οι παραβιάσεις του που πιθανολογήθηκαν κατά την ερήμην της καθ΄ής ακροαματική διαδικασία.

Συνεπώς κατ΄αρχήν η απόφαση αυτή αφορά τη συγκεκριμένη πολυκατοικία, με το συγκεκριμένο κανονισμό και τη συγκεκριμένη υπερβολική επαγγελματική χρήση του διαμερίσματος πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Η απόφαση για το Airbnb απαγορεύει μόνο την επαγγελματική χρήση του ακινήτου"

Συμπλοκή αλλοδαπών στα Πατήσια -Ένας νεκρός, ένας τραυματίας

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών συνέβη στα Κάτω Πατήσια με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό ενός δεύτερου.

Ολα ξεκίνησαν στις 20:00 στην οδό Νικοπόλεως 55 στην Πλατεία Κολιάτσου όταν συνεπλάκησαν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο αλλοδαποί. Από την συμπλοκή με μαχαίρια και πιστόλι μεταφέρθηκαν δύο άτομα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο ένας εξέπνευσε, ενώ ο δεύτερος, αφγανικής υπηκοότητας, φέρει τραύμα από όπλο στο χέρι.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκή αλλοδαπών στα Πατήσια -Ένας νεκρός, ένας τραυματίας"

Περίεργη στάση από Ισραήλ: «Σταματάμε την επένδυση στο κοίτασμα Αφροδίτη-Yishai μέχρι να επιλυθεί η οριοθέτηση»

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι να διευθετηθεί η διαμάχη για την αδειοδότηση του ισραηλινού «Yishai», διαμηνύει στην κοινοπραξία Shell – Noble – Delek, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Udi Adiri.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Globes», ο Adiri κατέστησε σαφές μέσω επιστολής στους επικεφαλής των εταιρειών ότι το Ισραήλ αντιτάσσεται στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη» έως ότου διευθετηθεί η διένεξη για το Yishai.

«Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παραιτήθηκε από τη δεξαμενή φυσικού αερίου Αφροδίτη-Yishai και δεν έχει πρόθεση να το πράξει», έγραψε στους Yossi Abu (Delek), Keith Elliot (Noble) και Chris Breeze (Shell).

Όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα ο Φιλελεύθερος, η επιστολή είχε σταλεί τον προηγούμενο μήνα μετά από παρατήρηση του Beny Steinmetz, κατόχου συμμετοχής στην άδεια Yishai, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα της άδειας. Υφίσταται δε ο ισχυρισμός ότι το φυσικό αέριο στο Yishai αξίζει όσο 780.000 περίπου ευρώ.

Σημειώνεται ότι Shell και Noble κατέχουν το 35% του «Αφροδίτη» ενώ η Delek το 30%. Οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν στις 7 Νοεμβρίου συμφωνία για επένδυση 2.5-3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στα επόμενα 4-6 χρόνια. Η αξία του φυσικού αερίου εκτιμάται σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θα επιθυμούσα να σας συμβουλέψω για τη στάση του κράτους του Ισραήλ, ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πεδίου “Αφροδίτη”-“Yishai” δεν πρέπει να ξεκινήσει πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνηση του Ισραήλ και της Κύπρου» αναφέρει ο Adiri στην επιστολή του.



Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ «άρπαξαν» αμέσως της ευκαιρία λέγοντας παραπλανητικά: «Αυτό συμβαίνει όταν φοβούνται οι Έλληνες - Σταμάτησαν τις επενδύσεις»

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίεργη στάση από Ισραήλ: «Σταματάμε την επένδυση στο κοίτασμα Αφροδίτη-Yishai μέχρι να επιλυθεί η οριοθέτηση»"

Ανησυχία στην ΕΕ προκαλεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι σαφές, ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ςας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης, ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές, ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Τέλος, ο κ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής, ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία στην ΕΕ προκαλεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης"

Τούρκος αντιπρόεδρος: Δεν κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο

Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την «ενεργητική στρατηγική» τους.

Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Φουάτ Οκτάι αναφερόμενος πρώτα στο συριακό και την τρομοκρατία, είπε ότι “το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου».

«Αυτή την αποφασιστικότητά μας την δείχνουμε όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο πεδίο των ερευνών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Αιγαίο δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση».

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι «με τη συμφωνία με την Λιβύη έχουμε ενώσει τις ακτές των δύο χωρών με μια γέφυρα φιλίας». «Η συμφωνία αυτή που επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και υπογράφηκε από τον Πρόεδρό μας από χθες εγκρίθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Ενότητας της Λιβύης», ανέφερε.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος αντιπρόεδρος: Δεν κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο"

Το gov.gr θα είναι το νέο ψηφιακό ΚΕΠ -Πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες

To νέο ψηφιακό ΚΕΠ του αύριο ακούει στο όνομα «www.gov.gr». Θα αποτελεί την ηλεκτρονική επαφή του πολίτη με το Δημόσιο, ενώ το ΚΕΠ στη συμβατική του μορφή θα παραμένει για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Τις εν λόγω πληροφορίες έκανε γνωστές ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος εστιάζοντας στην αποστολή της Γενικής Γραμματείας, σημείωσε ότι στηρίζει τεχνολογικά τη λειτουργία των συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Έχει μηχανισμό που υλοποιεί έργα και υποδομές. «Φτάνει σε αποτελέσματα καίρια που μπορούν να βοηθήσουν στον τομέα που επιθυμούμε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της διαλειτουργικότητας. Έχουμε πετύχει συνεργασία με φορείς, προκειμένου να φέρουμε έναν φορέα που έχει δεδομένα σε επαφή με έναν φορέα που τα χρειάζεται». Ως πρόσφατο παράδειγμα, έφερε την απόφαση διαλειτουργικότητας για μεταφορά στοιχείων από την ΑΑΔΕ προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την ωφέλεια του πολίτη από τη διαλειτουργικότητα, σημείωσε: «Αντί να τρέχει ο πολίτης για να προσκομίσει χαρτιά σε μια δημόσια υπηρεσία, φροντίζει η ίδια η υπηρεσία να τα παίρνει σε μορφή διαδικτυακής υπηρεσίας. Για παράδειγμα, έχουμε πάρει τα ληξιαρχικά γεγονότα και τα προωθούμε προς την ΑΑΔΕ, οπότε δεν θα δηλώνονται εκ νέου στην Εφορία, αλλά μόνον στο ληξιαρχείο».

Ένας δεύτερος τομέας, στον οποίον εργάζεται η ΓΓ, είναι η ταυτοποίηση των στοιχείων του πολίτη. Η ταυτοποίηση αυτή σχετίζεται τόσο με τις υποχρεώσεις του πολίτη προς το δημόσιο, όσο και με τις υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον πολίτη -για παράδειγμα, όταν ένας πολίτης είναι δικαιούχος κάποιου επιδόματος. Το δημόσιο έχει πάρα πολλά στοιχεία, σε πάρα πολλά πληροφοριακά συστήματα, που όμως λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο αναγνώρισης μεταξύ τους. Υπάρχει ένα σύνολο κωδικών που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί στους πολίτες. Κι έτσι, για παράδειγμα, πέρυσι κατά την προσπάθεια ενοποίησης στοιχείων μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων, βρέθηκαν 600.000 άνθρωποι χωρίς ΑΜΚΑ, 1.800.000 άνθρωποι χωρίς ΑΦΜ, κάποιες χιλιάδες χωρίς πατρώνυμο ή μητρώνυμο ή δελτίο ταυτότητας.

Ένα τρίτο έργο, που κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τους δημοσιονομικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα, οι σχετικές διαδικασίες γίνονταν χειρόγραφα. Με αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθεί το έργο 62 δημοσιονομικών υπηρεσιών εποπτείας και ελέγχου και 500 περίπου ελεγκτών, για τον έλεγχο 1.700 περίπου φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Αυτά είναι τα έργα που γίνονται για να διευκολυνθεί το έργο μεταξύ των φορέων δημόσιας διοίκησης και για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη είτε άμεσα είτε έμμεσα, με τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά θέματα που αφορούν το Πόθεν Έσχες και το ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων), που είναι ένα διαχρονικό έργο, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η υποβολή 166.000 δηλώσεων Πόθεν Έσχες. Συνολικά τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει 1.300.000 δηλώσεις. «Όμως, μέχρι στιγμής έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στο κομμάτι του έσχες και λιγότερο στο κομμάτι του πόθεν» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Και τούτο, διότι υπάρχει ένα δεύτερο υποσύστημα που αναφέρεται στη διενέργεια ελέγχων, με αυτοματοποιημένη υπόδειξη, που δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα αποτελεσματικά.

Το ΕΣΗΔΗΣ έχει διενεργήσει το 2019, 8.800 διαγωνισμούς, ύψους 8,8 δισ. ευρώ και περίπου 163.000 συμβάσεις. «Όμως, τα συστήματα χρειάζονται συντήρηση, έχουν μείνει πίσω από πλευράς υποδομής και εξοπλισμού και είναι συστήματα που δεν έχουν προάγει τη διαφάνεια στο βαθμό που θα μπορούσαν» σημείωσε. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει σύστημα που να καταδεικνύει ποιες συμβάσεις αναφέρονται στην κατηγορία των απευθείας αναθέσεων (ύψος δαπάνης 20.000 ευρώ), ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει ανάλυση στα δεδομένα αυτών των περιπτώσεων.

Σε ό,τι αφορά εν γένει την προσφορά της τεχνολογίας στη διαφάνεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι τα ανοιχτά δεδομένα είναι μεν σημαντικά, αλλά θα πρέπει να είναι και «καθαρισμένα». Και εξήγησε ότι «καθαρισμένα» σημαίνει να είναι δομημένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί κάποιος να τα αξιοποιήσει και να μην είναι απλά ατελείωτα στοιχεία σε ένα φύλλο XL.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Το gov.gr θα είναι το νέο ψηφιακό ΚΕΠ -Πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες"

Λευτέρης Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Για πρώτη φορά η μνήμη του Γρηγορόπουλου τιμήθηκε χωρίς επεισόδια

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στα Εξάρχεια, όπου ολοκληρώθηκε η πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Σε αυστηρό ύφος απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να επικρίνουν το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων για αλόγιστη βία.

Με παρέμβασή του σε επιτροπή της Βουλής ανέφερε σχετικά με τις αντιδράσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Λυπάμαι διότι γενικεύετε ένα περιστατικό που τελεί υπό διερεύνηση. Δεν αναγνωρίζετε ότι η ΕΛΑΣ με συντονισμένη προσπάθεια σε Πολυτεχνείο και Γρηγορόπουλο, διευκόλυνε για να γίνουν οι εκδηλώσεις σε κλίμα τάξης και ηρεμίας. Να γίνουν πορείες χωρίς επεισόδια. Τα επεισόδια έγιναν μετά απο αρκετή ώρα στα Εξάρχεια, από πολύ μικρή ομάδα. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα. Πρέπει να υπογραμμίσουμε όμως ότι για πρώτη φορά που και το Πολυτεχνείο και ο Γρηγορόπουλος τιμήθηκε χωρίς επεισόδια».

«Λυπάμαι γιατί υποστηρίζετε ομάδες που κινούνται στο φάσμα της παρανομίας και δεν έχουν σχέση με τους νέους που τιμούν την μνήμη του Γρηγορόπουλου μνήμη. Δεν έχουν καμία σχέση με την νεολαία αυτές οι ελάχιστες παραβατικές ομάδες παρανόμων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης αναφερόμενος σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τόνισε: «αυτό λέγεται και ξύλο και άχτι», ενώ επικαλέστηκε ανακοινώσεις αστυνομικών συνδικαλιστικών ενώσεων για να υποστηρίξει ότι υπάρχουν ένστολοι που ονειρεύονται σιδερένια γκλοπ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραφείου Τύπου, καταγγέλλει αστυνομία και κυβέρνηση για «την ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου», ανέφερε στην προ ενός 24ωρου ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής», τονίστηκε ακόμη.

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε, λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «θράσος που αγγίζει τα όρια της αθλιότητας».

«Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε όχι μόνο για να καλύψει αλλά και για να υπερασπιστεί τις αγριότητες των δυνάμεων της αστυνομίας», διεμήνυσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντώνας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευτέρης Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Για πρώτη φορά η μνήμη του Γρηγορόπουλου τιμήθηκε χωρίς επεισόδια"

Δένδιας σε εταίρους: «Καταδικάστε την Τουρκία και το μνημόνιο με τη Λιβύη»

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ενώπιον του Συμβουλίου ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και ότι με αυτό παραβιάζονται τόσο η συμφωνία του Σκιράτ όσο και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τους εταίρους – όπως πρόσθεσε – την καταδίκη του μνημονίου και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ μίλησε εκτενώς για την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, καθαρή στήριξη υπέρ των ελληνικών θέσεων υπήρξε από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία και μάλιστα συμφωνήθηκε ν’ ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη και συνάντηση με τον Ιταλο ομόλογό του, προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.

Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Την Τρίτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται αύριο, στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας σε εταίρους: «Καταδικάστε την Τουρκία και το μνημόνιο με τη Λιβύη»"

Ανησυχεί η ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά

Στο πλευρό της Ελλάδας -τουλάχιστον από την άποψη της φραστικής καταδίκης των τουρκικών ενεργειών- στέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε συγκεκριμένα ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο "εγείρουν ανησυχίες", ενώ προσέθεσε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν μελετούν το έγγραφο της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη. "Ασχοληθήκαμε με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη" ανέφερε, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

"Το συζητήσαμε και είναι ξεκάθαρο από τις συζητήσεις μας ότι αυτό το έγγραφο δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη μας σε Ελλάδα και Κύπρο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε" σημείωσε. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, υπογράμμισε ακόμη: "Δεν είπα ότι είναι νόμιμο. Μας ανησυχεί. Μελετάμε το έγγραφο. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι προβληματικό. Έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο όσον αφορά τα προβλήματα που προκαλεί. Η συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο".

Ο κ. Μπορέλ προσέθεσε, δε, ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας μετά την ίδια συνεδρίαση, ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε ευρύτατη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε «ηχηρή» και γεμάτη νόημα απάντηση στην ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. «Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η δήλωσή της έγινε κατά την πρώτη Διάσκεψη Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών ομάδων του ΕΛΚ, στο ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, για τη νέα νομοθετική περίοδο, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχεί η ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά"

ΟΗΕ: Η Τουρκία παραβιάζει σε τακτική βάση το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η Τουρκία, μαζί με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραβιάζουν σε τακτική βάση το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Λιβύη, αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός.

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνία (GNA) του Φαγιές αλ-Σαράζ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία υποστηρίζουν τον επικεφαλής του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με τον Guardian, «έδιναν σε μεγάλη συχνότητα και μερικές φορές κατάφωρα, όπλα, κάνοντας ελάχιστη προσπάθεια να συγκαλύψουν το από που προέρχονται», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Guardian.

Πέρυσι, οι αρχές της Λιβύης κατάσχεσαν τουρκικά πιστόλια και πυρομαχικά, καθώς και κυνηγετικές καραμπίνες και πυρομαχικά σε εμπορευματοκιβώτια, σε λιμάνι κοντά στην Τρίπολη. Η Λιβύη και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινή έρευνα για τις κατηγορίες. Οι εκθέσεις αποκάλυψαν ότι η Τουρκία έστειλε οπλισμένα drones στη Λιβύη μετά από συνάντηση με τον αλ-Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη και επανέλαβε την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση που στηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Ιορδανία κατηγορείται ότι έχει εκπαιδεύσει δυνάμεις του Χαφτάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται για τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών για λογαριασμό του Χαφτάρ και αλλά και για τον βομβαρδισμό ενός κέντρου κράτησης το οποίο χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα πολέμου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Η Τουρκία παραβιάζει σε τακτική βάση το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη"

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Τουλάχιστον 25 οι νεκροί - Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των γεωλόγων

Για τουλάχιστον 25 νεκρούς κάνει λόγο η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας την ώρα που οι αρχές της χώρας προσπαθούν να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας που άφησε πίσω της η ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, σε σχετικά μικρή απόσταση από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Μετά από αρκετές αναγνωριστικές πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων, οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ίχνος ζωής στο νησί.

Στο μεταξύ, ανησυχώντας για περαιτέρω εκρήξεις στο ηφαίστειο, το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται με καθυστέρηση. Πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα στην ενδοχώρα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Αποκαλύπτονται οι ταυτότητες των θυμάτων

Την ίδια ώρα , έρχονται στο φως πληροφορίες για την εθνικότητα των θυμάτων. Ένας έμπειρος ξεναγός από την Νέα Ζηλανδία και πολλοί Αυστραλοί τουρίστες, επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Ovation of the Seas», συγκαταλέγονται στη λίστα του θανάτου, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «NTV».

Η ναυτιλιακή εταιρεία έχει ήδη στείλει τον κατάλογο των επιβατών στις αρχές της Νέας Ζηλανδίας για να τις βοηθήσει στο μακάβριο έργο της αναγνώριση των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, από τους συνολικά 50 τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί την ώρα της έκρηξης, οι 24 ήταν Αυστραλοί. Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν πολλοί τουρίστες από τη Γερμανία, ωστόσο, το υπουργείο εξωτερικών δεν έχει δώσει στοιχεία.

Θυσία στο βωμό του κέρδους;

Οι τουλάχιστον 25 τουρίστες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, φέρεται να θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους.

Οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια.Ωστόσο, την ευθύνη για τις επισκέψεις των τουριστών στο νησί, έχουν αποκλειστικά και μόνο οι οδηγοί των τουριστικών εκδρομών, όπως διευκρινίζει ο Τύπος της Νέας Ζηλανδίας.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Επιδεικτική αγνόηση των προειδοποιήσεων

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, προκύπτουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εταιρείες που διοργανώνουν τις επισκέψεις στο νησί, αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων.

Στις 18 Νοεμβρίου, το Κέντρο Παρατήρησης της Νέας Ζηλανδίας « GeoNet» είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού από το ένα στο δύο. Το μέγιστο επίπεδο συναγερμού είναι πέντε. Ο λόγος για τον οποίο αύξησαν το επίπεδο συναγερμού ήταν η αύξηση της ποσότητας αερίου διοξειδίου του θείου που προέρχεται από το μάγμα του ηφαιστείου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Πριν από λίγες ημέρες, το κέντρο «GeoNet» είχε προειδοποιήσει ότι με βάση τις ενδείξεις που είχαν καταγράψει οι επιστήμονες, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος. Για το λόγο αυτό, τα τοπικά ΜΜΕ διερωτώνται πώς οι αρμόδιες αρχές άφησαν τους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί.

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο του «GeoNet», Μπραντ Σκοτ, οι τουριστικοί οδηγοί της περιοχής είναι υπεύθυνοι για την εκτίμηση της κατάστασης, αν δηλαδή πράγματι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Μάλλον οι εταιρείες «πόνταραν» στο γεγονός ότι, το επίπεδο συναγερμού της «GeoNet» μπορεί να αυξηθεί και στη συνέχεια να μειωθεί.

Αρκετές εταιρείες σήμερα προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές για τους τουρίστες. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί περίπου 10 000 ταξιδιώτες.
Την τελευταία φορά που «ξύπνησε» το ηφαίστειο ήταν το 2016. Τότε κανείς δεν είχε τραυματιστεί.

Πάνω από το ηφαιστειογενές νησί, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, πλανάται τις τελευταίες ώρες ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας με τους διασώστες να προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες.

Το νησί Γουάιτ βρίσκεται στα βορειοανατολικά του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές. Μεγάλο μέρος του ηφαιστείου βρίσκεται κάτω από το νερό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Τουλάχιστον 25 οι νεκροί - Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των γεωλόγων"

Ιταλική φρεγάτα FREMM κατέπλευσε στην Λάρνακα - Ρώμη: «Θα στηρίξουμε στρατιωτικά Ελλάδα και Κύπρο»

Ο ευρωμεσογειακός αγωγός, ο αγωγός δηλαδή που θα μεταφέρει το κυπριακό και ισραηλινό φ.α. στην Ευρώπη, μέσω Κρήτης και Ιταλίας είναι ο εφιάλτης της Τουρκίας.
Η προσπάθεια της Άγκυρας να ματαιώσει κάθε προοπτική κατασκευής του EastMed αλλά και ο τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος της περιοχής φαίνεται να κρύβονται μεταξύ άλλων πίσω από τη «συμφωνία οριοθέτησης» ή «μνημόνιο συναντίληψης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Την ίδια ώρα η Ιταλία με πολεμικά της σκάφη παίρνει θέση άμεσης υποστήριξης Κύπρου και Ελλάδας.
Έτσι μια ακόμη φρεγάτα FREMM του ιταλικού Ναυτικού η F-596 "Martinengo" κατέπλευσε το λιμάνι της Λάρνακας, λίγες ημέρες μετά δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του κόμματος των 5 Αστέρων Luigi Di Maio, υποσχόμενος μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη της Ιταλίας.


Παράλληλα η τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου υπήρξε ανέκαθεν ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την Άγκυρα αφού μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε τις βάσεις για να προχωρήσει η  ενεργειακή αρχιτεκτονική των χωρών που συνεργάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει το Sigmalive, στις 28 Φεβρουαρίου 2018, δημοσίευσε σχετικό χάρτη μετά από φήμες για οριοθέτηση ΑΟΖ Αιγύπτου–Ελλάδας, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Τούρκων που έκαναν λόγο για «χάρτη σκάνδαλο».
Τις προηγούμενες μέρες, μέσα από τον τουρκικό Τύπο, η προπαγάνδα της Άγκυρας κατηγορεί την Ελλάδα ότι διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να καταλάβει περίπου 39.000 τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιων υδάτων που ανήκουν δήθεν στη Λιβύη.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα τις Λιβύης στη θάλασσα θίγονται από τον πόλεμο και δεν μπορούν να παραβιαστούν από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και άλλους περιφερειακούς παράγοντες χάριν του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
«Η συμφωνία μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και της Άγκυρας είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στο TRT, World Χαμί Άκσοϊ, προσθέτοντας πως «η πρόσφατη συμφωνία, που υπεγράφη με τη Λιβύη, δείχνει με πασιφανή τρόπο ότι οι δυο χώρες δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα».
Υπενθυμίζεται ότι νοτίως της Κρήτης παραχωρήθηκαν πριν από μερικούς μήνες άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης στην κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ, των οποίων οι συμβάσεις έχουν χαθεί μέσα στον λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Χάρτης του τουρκικού TRT
Όπως φαίνεται από τους δύο αυτούς χάρτες η χάραξη της «ΑΟΖ» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης μπλοκάρει τον EastMed κάτι που αποτελεί και βασική επιδίωξη της Άγκυρας, μεταξύ άλλων βέβαια.
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλική φρεγάτα FREMM κατέπλευσε στην Λάρνακα - Ρώμη: «Θα στηρίξουμε στρατιωτικά Ελλάδα και Κύπρο»"

Αγρότες Καρδίτσας: Αποσύρουν τα μπλόκα την Τρίτη - Εντείνουν τον αγώνα από το νέο έτος

«Γνωρίζοντας πως ο αγώνας μας δεν είναι μια κι έξω, υπάρχει συνέχεια και εναλλαγή στις κινητοποιήσεις, επιστρέφουμε, αύριο Τρίτη, στα χωριά μας».

Αυτά τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο μπλόκο του Δέλτα του Παλαμά, από τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου και του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Αναφερόμενοι στον στόχο της κινητοποίησης, που «έχει ως αιχμή το μεγάλο πρόβλημα της χαμηλής τιμής στο βαμβάκι και της μη πληρωμής των ποιοτικών χαρακτηριστικών, καθώς και το υψηλό κόστος παραγωγής», τόνισαν ότι «είναι η ανάδειξη-προβολή και η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, πιέζοντας περισσότερο την κυβέρνηση για να τα ικανοποιήσει, γιατί αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας».

Αποχωρούν την Τρίτη (10/12) από το "μπλόκο" στον παράδρομο του Ε65 οι αγρότες της Καρδίτσας

«Συζητάμε και με τους άλλους συναδέλφους», πρόσθεσαν, «έτσι ώστε να κατανοηθεί πως η μη συμμετοχή στον αγώνα, ουσιαστικά βοηθάει να συνεχίζεται αυτή η πολιτική και ετοιμαζόμαστε για νέους, πιο μαζικούς αγώνες, που θα είναι αποτελεσματικότεροι στις διεκδικήσεις. Γι' αυτό καλούμαστε όλοι να πάρουμε μέρος την Κυριακή, 15 Δεκέμβρη, και ώρα 12:00, στη Νίκαια της Λάρισας στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΕΜ, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να συντονιστεί ο αγώνας σε πανελλαδικό επίπεδο στις αρχές του έτους».

Τόνισαν επίσης, ότι «οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι, δηλώνουμε πως κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός, καμία αστυνομική βία, δεν πρόκειται να μας σταματήσει. 'Αλλωστε και μπλόκο στήσαμε και, με τα πόδια, στην Ε65 ανεβήκαμε».

Καταλήγοντας τόνισαν: «Σας καλούμε να πλαισιώσετε τους Αγροτικούς Συλλόγους, να συμμετέχετε στις συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν από την ΕΟΑΣΚ το αμέσως επόμενο διάστημα σ' όλα τα χωριά, ώστε από κοινού να συναποφασίσουμε τον τρόπο οργάνωσης της πάλης για την διεκδίκηση λύσεων στα μεγάλα και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες Καρδίτσας: Αποσύρουν τα μπλόκα την Τρίτη - Εντείνουν τον αγώνα από το νέο έτος"

Ελεύθεροι οι 11 συλληφθέντες από την πορεία για την δολοφονία Γρηγορόπουλου

Μετά από σχεδόν τρία 24ωρα κράτησης, οι 11 συλληφθέντες στα επεισόδια μετά την πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι κατηγορούμενοι για κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης απολογήθηκαν το μεσημέρι στην ανακρίτρια και αμέσως μετά αφέθηκαν ελεύθεροι, με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.

Άπαντες αρνήθηκαν ότι κατείχαν εκρηκτικά ή ότι συμμετείχαν στα επεισόδια τη νύχτα της Παρασκευής και απέδωσαν τη σύλληψη τους στην αστυνομική επιχείρηση για καταστολή.

Στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν για να τους συμπαρασταθούν δεκάδες αντιεξουσιαστές, ανάμεσα τους και Ιταλοί.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι 11 συλληφθέντες από την πορεία για την δολοφονία Γρηγορόπουλου"

Λιβύη - Ο πρόεδρος της Βουλής στον ΟΗΕ: Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση, άκυρη η συμφωνία

Στη δημοσιότητα έρχεται το σύνολο της επιστολής του Προέδρου της Βουλής της Λιβύης Aguila Saleh Eissa προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres με την οποία παραθέτει τους λόγους για τους οποίους το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρο.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας αλλά και τη νομιμότητα της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη οντότητα, καταγγέλλει ότι στόχος του μνημονίου είναι «η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα» και αναφέρει ότι το μνημόνιο «δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Aguila Saleh Eissa θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στην Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κράτος της Λιβύης

Βουλή των Αντιπροσώπων

Α.Ε. António Guterres, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Σε συνέχεια θερμών χαιρετισμών μας,

με την παρούσα ενημερώνουμε την Εξοχότητά σας ότι στις 28 Νοεμβρίου 2019, στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης/Συνεργασίας μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, κ. Ερντογάν και του Πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, κ. Fayez Al-Sarraj. Το Μνημόνιο Κατανόησης/Συνεργασίας περιλαμβάνει δύο στοιχεία/σκέλη, με το πρώτο να αφορά στη στρατιωτική/αμυντική συνεργασία μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ενώ το δεύτερο στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων / ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών.

Λόγω της σοβαρότητας αυτού του Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας για το αραβικό έθνος και το μέλλον και την ασφάλειά του, ενημερώνω την Εξοχότητά σας περί της επ’ αυτού άποψης του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία εκπροσωπεί τον λαό της Λιβύης, ώστε να διευκρινισθούν τα ακόλουθα (γεγονότα):

1. Η στρατιωτική/αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης και ουδέποτε έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ουδόλως απαιτεί κάποιο μνημόνιο κατανόησης/συνεργασίας. Το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, ο Πρόεδρος και τα μέλη της αποτελούν υφιστάμενη παράνομη οντότητα, εφόσον ουδέποτε έχουν ορκιστεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης από της ανάληψης των καθηκόντων τους. Τα Τουρκικά όπλα εισέρχονται και διακινούνται στη χώρα μέσω των λιμανιών της Μισύρας και της Τρίπολης. Πρόκειται περί οφθαλμοφανούς και απροκάλυπτης στρατιωτικής υποστήριξης, η οποία και αναγνωρίζεται δημόσια από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, όπως καταμαρτυρούν επίσημες δηλώσεις του προέδρου και των βουλευτών του, αλλά και καταγεγραμμένη δήλωση του ίδιου του Προέδρου κ. Ερντογάν σε δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι και που επιβεβαιώνεται επίσης από πολλά βίντεο που μεταδίδονται από ειδησεογραφικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, εκδηλώνεται δε στην πράξη και από τις δολοφονικές επιθέσεις μη-επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών ( killer drones), πολλά από τα οποία έχουν καταρριφθεί από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ο οποίος δημοσιοποίησε τεκμηριωμένες αποδείξεις και πλάνα των μη- επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών που αφαίρεσαν τη ζωή χιλιάδων νέων μας.

Αυτά συμβαίνουν υπό το βλέμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής Κυρώσεων, για να μην αναφερθούμε στην κατάφωρη παραβίαση από πλευράς της Δημοκρατίας της Τουρκίας των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν επιβάλλει εμπάργκο στις εξαγωγές και προμήθεια όπλων προς στις αντιμαχόμενες φατρίες στη Λιβύη.


2. Στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα. Πρόκειται για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του.

3. Αυτό που έχει συμφωνηθεί, μολονότι αποκαλείται μνημόνιο κατανόησης/συνεργασίας, είναι στην πραγματικότητα μια συμφωνία. Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας έχει εκ συστήματος συνάψει συμφωνίες με ορισμένες χώρες· πρόκειται για ύποπτες συμφωνίες οι οποίες αποκαλούνται μνημόνια κατανόησης/συνεργασίας. Στόχος όλων είναι να παρακάμψουν τη διαδικασία κύρωσης των εν λόγω συμφωνιών από το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων όπως προβλέπει το Άρθρο 17 της Συνταγματικής Διακήρυξης και τα Άρθρα(7) (9/34) της Συνταγματικής τροπολογίας, επονομαζόμενης και Πρότασης του Φεβρουαρίου και το Άρθρο (08) παράγραφος (02) στοιχείο (γ) της Πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης. Μνημόνια Κατανόησης (ΜΣ) που συνάπτουν εκτελεστικές εξουσίες κρατών και που δεν απαιτούν επικύρωση από τα νομοθετικά σώματα, θα πρέπει να ευρίσκονται εντός ορίων απλής συνεργασίας, η οποία δεν θα συνεπάγεται υποχρεώσεις που θα προκαλούν τριγμούς στην οικονομία των εν λόγω χωρών ή θα επαπειλούν την ασφάλειά τους ή θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική τους κυριαρχία. Διαφέρουν συνεπώς από συμβάσεις που προϋποθέτουν την έγκριση της εκλεγμένης από τον λαό νομοθετικής εξουσίας.

4. Το δεύτερο στοιχείο/σκέλος του Μνημονίου δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Είναι ως εκ τούτου άκυρο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το άρθρο 3 ορίζει ότι «Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση». Η Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει στο άρθρο 33 τη «Συνορεύουσα ζώνη:

1. Σε ζώνη που συνορεύει με τη χωρική του θάλασσα, η οποία ορίζεται ως συνορεύουσα ζώνη, το παράκτιο κράτος μπορεί να ασκεί τον έλεγχο που είναι απαραίτητος για να:

α) εμποδίζει παραβίαση των τελωνειακών, δημοσιονομικών, μεταναστευτικών ή υγειονομικών του νόμων και κανονισμών στο έδαφός του ή στη χωρική του θάλασσα

β) τιμωρεί παραβιάσεις των παραπάνω νόμων και κανονισμών που διαπράχθηκαν στο έδαφός του ή στη χωρική του θάλασσα.

2. Η συνορεύουσα ζώνη δεν μπορεί να εκτείνεται πέρα από τα 24 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας».

Το Άρθρο 55 ορίζει το ειδικό νομικό καθεστώς της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης: «Ως αποκλειστική οικονομική ζώνη ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της χωρικής θάλασσας περιοχή, η υπαγόμενη στο ειδικό νομικό καθεστώς που καθιερώνεται στο παρόν μέρος, δυνάμει του οποίου τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες του παράκτιου κράτους και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων κρατών διέπονται από τις σχετικές διατάξεις της παρούσας σύμβασης»

Το Άρθρο 57 ορίζει το εύρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης:

«Η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας».

(α)- Το Άρθρο (56) ορίζει τα δικαιώματα, δικαιοδοσίες και υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, που αποσκοπούν στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων, το δικαίωμα σε γεωτρήσεις για την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, και τη δικαιοδοσία για την εγκατάσταση εξέδρας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και χρησιμοποίηση όλων των ειδών υπεράκτιων και χερσαίων εγκαταστάσεων.

(β)- Το Τουρκικό κράτος δεν έχει υπογράψει ούτε επικυρώσει τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αφενός διότι τα χωρικά της ύδατα δεν περιέχουν θαλάσσιες οικονομικές ζώνες , και αφετέρου λόγω της υφιστάμενης μακρόχρονης διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σχετικά με το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου και της εγγύτητάς της με πολλά κράτη που μοιράζονται τα ίδια χωρικά ύδατα. Η κατάσταση στη Λιβύη είναι εντελώς διαφορετική επειδή η υφαλοκρηπίδα της είναι τεράστια. Έτσι, η απόσταση των διακοσίων ναυτικών μιλίων υφίσταται σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της, πράγμα που διευκολύνει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

(γ)- Η αποκλειστική οικονομική ζώνη όπως ορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης. Η εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε αυτόν τον τεράστιο χώρο αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα για το λαό της Λιβύης, και ως εκ τούτου η οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας θα δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα εξερεύνησης φυσικών πόρων στην περιοχή αυτή.

(δ)- Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής χωρίς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ως στόχο την εκχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του στη Δημοκρατία της Τουρκίας ώστε να της επιτρέψει να επενδύσει στην περιοχή αυτή, γεγονός απαράδεκτο και άκυρο ως αντιβαίνον σε όλους τους αποδεκτούς κανόνες και πρότυπα.

( ε)- Η υπογραφή του προαναφερθέντος Μνημονίου κατανόησης/Συνεργασίας αντίκειται στην Πολιτική Συμφωνία της Λιβύης που υπογράφηκε στο Skhirat και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και η οποία διέπεται τόσο ως προς την εφαρμογή όσο και ως προς την ερμηνεία από τις ακόλουθες αρχές:

Δέσμευση για την προστασία της εθνικής και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, καθώς και της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της και του πλήρους ελέγχου των διεθνών συνόρων της, καθώς και απόρριψη οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Δέσμευση για συγκρότηση μιας κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που καθοδηγεί το εκτελεστικό όργανο και λειτουργεί προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός προγράμματος δράσης σύμφωνα με τη Συνταγματική Διακήρυξη.

Δέσμευση στις αρχές της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, και στην τήρηση των διεθνών προτύπων στον τομέα ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων του κράτους και σε όλες του τις συναλλαγές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η θητεία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Σε περίπτωση μη-οριστικοποίησης του Συντάγματος κατά τη διάρκεια της θητείας, αυτή ανανεώνεται αυτόματα για ένα και μόνο επιπλέον έτος. Σε κάθε περίπτωση, η θητεία της κυβέρνησης θα λήξει αμέσως μετά τη σύσταση εκτελεστικής εξουσίας/αρχής σύμφωνα με το Σύνταγμα της Λιβύης ή τη λήξη της καθορισμένης διάρκειας θητείας, όποιο από τα δύο επέλθει νωρίτερα.

Βάσει των διατάξεων της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας είναι παράνομη και παράτυπη. Δεν έχει σεβαστεί την υποχρέωση για την προστασία της εθνικής ενότητας της Λιβύης, ούτε της εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και πλήρους ελέγχου των διεθνών συνόρων της. Αποδέχθηκε ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Δεν έχει εκτελέσει τα καθήκοντά της σύμφωνα με τις αρχές της Συνταγματικής Δήλωσης/Διακήρυξης και δεν τήρησε τις αρχές της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επίσης, δεν έχει συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα της σύναψης συνθηκών και συμφωνιών. Επιπλέον, η νόμιμη χρονική διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, όπως προβλέπεται από την πολιτική συμφωνία της Λιβύης έχει λήξει εδώ και χρόνια. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης δεν έχει ποτέ εγκρίνει το διορισμό του Προέδρου ή των Υπουργών της, οι οποίοι ουδέποτε έχουν ορκισθεί ενώπιόν της. Πέραν της εξάπλωσης της διαφθοράς και της δόλιας παρέμβασης στον εθνικό πλούτο της χώρας, η κυβέρνηση υποστηρίζει πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και την εκτός νόμου οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εξοχώτατε Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Η υπονόμευση των δυνατοτήτων του λαού της Λιβύης από μια παράνομη κυβέρνηση κηδεμονίας που επιβλήθηκε στη Λιβύη με το ψήφισμα 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκαλεί τη δυσπιστία του λαού της Λιβύης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το μόνο νόμιμο σώμα στο κράτος της Λιβύης είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι εξελέγησαν από τον λαό της Λιβύης με ελεύθερες, άμεσες και δίκαιες εκλογές υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε την Εξοχότατά σας να υποβάλει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων απαιτεί τα εξής:

1- Έκδοση ψηφίσματος για την ανάκληση της αναγνώρισης της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας

2 - Αναγνώριση εγγράφων που προέρχονται από το μοναδικό νόμιμο

σώμα, τη Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

3 – Μη- αναγνώριση του προαναφερθέντος μνημονίου κατανόησης και κήρυξή του ως ανυπόστατο. Στο πλαίσιο αυτό, επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις.

Παρακαλώ όπως αποδεχθείτε το βαθύτατο σεβασμό και εκτίμησή μας.

Aguila Saleh Eissa

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη - Ο πρόεδρος της Βουλής στον ΟΗΕ: Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση, άκυρη η συμφωνία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news