facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

«Διδώ»: Tο νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από το βράδυ της Δευτέρας

Άστατος καιρός με τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι αναμένεται τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα είναι η θερμοκρασία, ενώ έως ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.
«Διδώ» θα ονομάζεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα. Θα αρχίσει να επηρεάζει την Ελλάδα από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και από τα νότια.
Τα φαινόμενα που θα συνοδεύουν τη «Διδώ» κατά το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι.
Στον προγνωστικό χάρτη απεικονίζεται το βαρομετρικό χαμηλό που θα προξενήσει την κακοκαιρία και τα φαινόμενα που θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης.

dido
 Επισημαίνεται ότι στο σύνολο της κακοκαιρίας, σε αρκετές περιοχές θα πέσουν σημαντικές ποσότητες βροχής ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα.
Στον δεύτερο προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) της «Διδούς» έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Dido_Total_01
 Στην ελληνική μυθολογία η Διδώ ήταν πριγκήπισσα της Τύρου, η οποία ίδρυσε την Καρχηδόνα. Όταν έφτασε στη Λιβύη ζήτησε από τους ντόπιους και τον βασιλιά τους Ιάρβα να της επιτρέψουν να χτίσει στην ακτή μία πόλη. Ο Ιάρβας δέχθηκε, υπό τον όρο η πόλη να καταλαμβάνει τόση έκταση όση ένα τομάρι βοδιού. Η Διδώ έκοψε το τομάρι σε πολύ στενές λωρίδες και, ενώνοντας τη μία με την άλλη, περικύκλωσε τόσο χώρο, ώστε της έφθασε να κτίσει την Καρχηδόνα και την ακρόπολή της, τη Βύρσα.
Αναλυτικότερα, αναμένονται αραιές νεφώσεις, που θα είναι πυκνότερες στο Αιγαίο, στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και από το απόγευμα στα δυτικά και νότια. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη και από το απόγευμα στο Ιόνιο και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε νότιους και νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και υπάρχει μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Διδώ»: Tο νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από το βράδυ της Δευτέρας"

Ακάθεκτη η Τουρκία - Χουλουσί Ακάρ: Δεχόμαστε μόνο δίκαιη μοιρασιά ενέργειας και πλούτου

Στον ρυθμό των προκλήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η Τούρκία, αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις για αποφυγή εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Λιβύη επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία και προτού «στεγνώσει» το μελάνι η Άγκυρα προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας, καθώς σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη.

Από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύουν πως η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αντίκειται στο δίκαιο της θάλασσας και πως η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και γι'αυτό έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Μηνύματα έστειλε τώρα και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών».

Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος επισήμανε: «Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου. Εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε καμία διαφορετική απόφαση».

«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», δήλωσε ακόμη ο Ακάρ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάθεκτη η Τουρκία - Χουλουσί Ακάρ: Δεχόμαστε μόνο δίκαιη μοιρασιά ενέργειας και πλούτου"

Έρευνες σε πέντε καταυλισμούς Ρομά για το έγκλημα στους Αγίους Θεοδώρους

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της αποτρόπαιας ανθρωποκτονίας της 73χρονης γυναίκας, χθες το πρωί στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, την οποία δύο άγνωστοι παράσυραν με ΙΧ αυτοκίνητο και την τραυμάτισαν θανάσιμα, στην προσπάθεια τους να της αρπάξουν μια αλυσίδα που φορούσε στον λαιμό της.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, μεταξύ άλλων από χτες και μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει έρευνες και πέντε καταυλισμούς Ρομά, στην Κορινθία και στα Μέγαρα, αλλά δεν βρέθηκε κάτι που σχετίζεται με την υπόθεση και κυρίως το ασημί Hyundai, με το οποίο παρέσυραν την γυναίκα οι δράστες.

Την έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Κορίνθου, αλλά από χτες μετέβη στην Κόρινθο και κλιμάκιο του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που συνδράμει, με σκοπό να εξιχνιαστεί το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες.

Υπενθυμίζεται ότι το έγκλημα διαπράχθηκε χτες το πρωί έξω από το εξοχικό σπίτι της 73χρονης, όπου είχε πάει μαζί με τον σύζυγο της και τον γιο της, από το σπίτι τους στον Κορυδαλλό, για να δουν αν είχε γίνει καμιά ζημιά από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Όπως περιγράφουν ο σύζυγος και ο γιος, το ασημί Hyundai σταμάτησε έξω από το σπίτι και ο συνοδηγός βγήκε έξω και φώναξε: «Κυρία, κυρία», προφασιζόμενος ότι ήθελε κάτι να ρωτήσει. Η γυναίκα πλησίασε και τότε της άρπαξε την αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό, αλλά εκείνη αντιστάθηκε και άρχισε να φωνάζει, ενώ έπεσε στο δρόμο. Ο επίδοξος ληστής επιβιβάστηκε στο ΙΧ, αλλά επειδή ήταν αδιέξοδος ο δρόμος έκαναν αναστροφή και πέρασαν με το όχημα πάνω από το σώμα της γυναίκας, που βρήκε τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, ο συνοδηγός που βγήκε από το αυτοκίνητο, ήταν πολύ μελαχρινός, εύσωμος και περίπου 30-35 ετών.

Οι αστυνομικοί έχουν πάρει καταθέσεις από αρκετούς μάρτυρες, ενώ αναζητούν και οπτικό υλικό που πιθανόν υπάρχει από κάμερες.

Το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το αυτοκίνητο απασχολεί τους αρμόδιους αξιωματικούς, οι οποίοι ερευνούν και το ενδεχόμενο να μην είναι κλεμμένο. Σημειώνεται ότι στις αναζητήσεις συμμετείχε και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνες σε πέντε καταυλισμούς Ρομά για το έγκλημα στους Αγίους Θεοδώρους"

Anadolu: Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία «σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και με τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, η κυβέρνηση ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φέρουν σε ισχύ τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου.

Τα κείμενα των συμφωνιών πρόκειται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Λιβύης στις αρχές του 2020, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι έθεσε σε ισχύ την συμφωνία με τη Λιβύη το Σάββατο και μάλιστα, το κείμενο εστάλη στον ΟΗΕ.

Καθαυτό το κείμενο - και ο χάρτης, με ακριβείς συντεταγμένες, που το συνοδεύει - αποτελεί την, κατά την Τουρκία, αποκαλούμενη «νομιμοποίηση» των εις Δυσμάς διεκδικήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας». «Εξαφανίζει» το Καστελλόριζο, ενώ αφαιρεί επήρεια αλλά και υφαλοκρηπίδα όχι μόνο από τα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο, αλλά και από την Κρήτη. Τα δύο σημεία στα οποία συναντώνται τα υποτιθέμενα όρια των ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη βρίσκονται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει ττην Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Anadolu: Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία"

Η ανακοίνωση–απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση – απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «δεν υπήρξε ακραία καταστολή» και σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν».

Απευθυνόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει: «Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί».

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραφείου Τύπου, καταγγέλλει αστυνομία και κυβέρνηση για «την ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.»

Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής.

Δυστυχώς οι συνθήκες και η απειλή αναταραχής επέβαλαν να κινητοποιηθούν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Φυσικά η ηγεσία της αστυνομίας και η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένες εάν οι διαδηλώσεις γίνονταν με παρουσία ελάχιστων αστυνομικών και όχι 3.500. Η Αστυνομία έχει άλλες προτεραιότητες να ικανοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

Όταν όμως κάθε χρόνο σε επετείους όπως η 17η Νοέμβρη και η 6η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ευρείας τάξης επεισόδια και καταστροφές, τότε αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος. Στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια. Ισχύει δηλαδή το αντίστροφο από αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί «μοναδικού στόχου να εκφοβίσει-η κυβέρνηση- το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον».

Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν.

Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί.

Κι αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν οι όποιες υπερβάσεις. Η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται και οι διαδικασίες που την διασφαλίζουν επίσης δεν αμφισβητούνται.

Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση–απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ"

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού -Πού θα βρέξει

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός τη Δευτέρα με τοπικές βροχές που θα εκδηλωθούν κυρίως μετά το μεσημέρι σύμφωνα με το meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως σημειώνεται η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται αραιές νεφώσεις που στο Αιγαίο, στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και από το απόγευμα στα δυτικά και νότια θα είναι πυκνότερες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη και από το απόγευμα στο Ιόνιο και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 1 έως 13, στη Θεσσαλία από 2 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 17, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 15, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 9 έως 17 και στη Κρήτη από 8 έως 18 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως έως το βράδυ θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε νότιους και νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και υπάρχει μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει το σκηνικό του καιρού -Πού θα βρέξει"

Διακοπές Χριστουγέννων για μαθητές: Δεν ξεκινούν από 23 Δεκεμβρίου φέτος

Οι διακοπές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η ξεκούραση για μαθητές και καθηγητές βρίσκεται προ των πυλών.

Φέτος όμως η 23η Δεκεμβρίου είναι ημέρα Δευτέρα και ορισμένοι υπέθεσαν τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου και έτσι η ξεκούραση για τους μαθητές θα αρχίσει από την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων.

Όσο για το πότε θα ανοίξουν με τη νέα χρονιά, αυτό θα συμβεί την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι και ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη (Τρίτη 7 Ιανουαρίου) τα σχολεία θα είναι κλειστά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπές Χριστουγέννων για μαθητές: Δεν ξεκινούν από 23 Δεκεμβρίου φέτος"

Καρδίτσα: Συμβολικό «μπλόκο» στην Εθνική από αγρότες

Συμβολικό αποκλεισμό του Ε-65 χωρίς τα τρακτέρ αλλά πεζή στη γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου και στο ρεύμα προς τα Τρίκαλα πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι και για 15 λεπτά οι αγρότες της Καρδίτσας.

Επίσης στην ίδια σημερινή κινητοποίηση δήμαρχοι και φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών απευθύνοντας χαιρετισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τζέλλας, στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη χωρίς μέχρι τώρα να έχουν πάρει κάποια απάντηση στο αίτημά τους.

Τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, μετά το τέλος της συνέλευσης ανακοίνωσαν ότι θα παραστούν στην Νίκαια της Λάρισας στις 15 του μηνός στην πανελλαδική σύσκεψη που καλεί η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Συμβολικό «μπλόκο» στην Εθνική από αγρότες"

Παυλόπουλος: Aγωνιζόμαστε για να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου

«Θα αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, για ν' αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ανθρώπινη μνήμη» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με Αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε: «θα αγωνισθούμε για ν΄αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μία αναδρομική συγγνώμη, εγκαταλείποντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».

Επανέλαβε, επίσης, την δέσμευσή του και σημείωσε ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ίδρυσης Μουσείου, αφιερωμένου στην εμβληματική ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διοργάνωσης από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα το έγκλημα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι συνιστά μία μεγάλη συμβολή και για την διεθνοποίηση του δίκαιου αιτήματος αναγνώρισης της φρικτής αυτής Γενοκτονίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Aγωνιζόμαστε για να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου"

Ακάρ: Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων χωρών

Μήνυμα προς... πάσα κατεύθυνση για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη έστειλε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, τόνισε πως η συμφωνία “δεν απειλεί ή παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων χωρών”. Επιπλέον, ανέφερε πως “η Τουρκία λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν της τις απειλές του ΝΑΤΟ, αλλά επίσης περιμένει από τη συμμαχία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Τουρκία”.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας που διέρρευσε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβλέπονται τα εξής, όπως το Capital δημοσίευσε μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στις αρχές και στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Έχοντας αποφασίσει να καθορίσουν μια ακριβή και δίκαιη οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωών στη Μεσόγειο στις οποίες οι δύο χώρες ασκούν κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις,

Λαμβάνοντας υπόψη την προθυμία των δύο χωρών να πετύχουν δίκαιες και αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα προαναφερθέντα θέματα μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και με το πνεύμα σχέσεων καλής φιλίας,

Πεπεισμένες ότι αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων και θα ενθαρρύνει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προς το συμφέρον των δύο αδερφικών κρατών,

Έχουν συμφωνήσει τα ακόλουθα:

Άρθρο I

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

1.Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης ξεκινούν στο «Σημείο Α» (34ο 16’ 13.720’’ν – 026ο 19’ 11.640’’Ε) και τελειώνουν στο Σημείο Β (34ο 09’ 07.0’’Ν – 026ο 39’ 06.3’’Ε).

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε αυτά τα όρια.

2.Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που καθορίζονται στο Άρθρο 1, παράγραφο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης φαίνονται στον Θαλάσσιο Χάρτη ΙΝΤ 308 (Πηγή Δεδομένων: ΒΑ Έκδοση Χάρτη 991), κλίμακα 1:1 102 000 (Παράρτημα 1). Οι συντεταγμένες φαίνονται στο διάγραμμα στο Παράρτημα 1 στο σύστημα συντεταγμένων. ΟΙ γεωγραφικές συντεταγμένες αναφέρονται στο Άρθρο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης και εκφράζονται με όρους του Παγκοσμίου Γεωδαιτικού Συστήματος 1984 (WGS’84).

3.Τα βασικά σημεία των συντεταγμένων που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη γραμμή ισορροπίας φαίνονται στο Παράρτημα

Άρθρο II

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Τα παραρτήματα που αναφέρονται στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο του Άρθρο 1, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Μνημονίου.

Άρθρο III

ΕΓΓΡΑΦΗ

Με την έναρξη ισχύος του, το παρόν Μνημόνιο Συναντίληψης εγγράφεται στην γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το Άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Άρθρο IV

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ

1.Οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών από την ερμηνεία ή εφαρμογή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης θα πρέπει να διευθετείται μέσω διπλωματικών οδών στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, σύμφωνα με το Άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

2.Σε περίπτωση που υπάρχουν εθνικοί πόροι που εκτείνονται πέρα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της μιας πλευράς στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της άλλης, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να φθάσουν σε μια συμφωνία για τις λεπτομέρειες της αξιοποίησης τέτοιων πόρων.

3.Εάν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του με άλλο κράτος, αυτή η πλευρά, προτού έλθει σε τελική συμφωνία με το άλλο κράτος, θα πρέπει να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά.
Άρθρο V

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές μπορεί να προτείνει τροποποίηση ή επανεξέταση αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης μέσω διπλωματικών οδών, εάν κρίνεται απαραίτητο εκτός των Άρθρων 1 και 2. Οι τροποποιήσεις γίνονται με τη συναίνεση των πλευρών.
Άρθρο VI

ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας γραπτής κοινοποίησης με βάση την οποία οι πλευρές αλληλοενημερώνονται μέσω διπλωματικών οδών για την ολοκλήρωση των νομικών τους διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συναντίληψης.

Αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης συνήφθη στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στην τουρκική, αραβική και αγγλική γλώσσα, με όλα τα κείμενα να είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση απόκλισης της ερμηνείας, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

Anadolu/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων χωρών"

Η απάντηση του Μάκη Βορίδη για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης: Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για την κακομεταχείριση ζώων

Απάντηση στα δημοσιεύματα μερίδας του διεθνούς Τύπου αναφορικά με την κακομεταχείριση που υφίστανται τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης εξέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Το ζήτημα ξεκίνησε όταν ο ντράμερ των Mötley Crüe και πρώην σύντροφος της Πάμελα Άντερσον Τόμι Λι, έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό, με την οποία ζητρούσε να μπει ένα τέλος στο βασανισμό των γαϊδουριών στη Σαντορίνη, που λειτουργούν ως "ταξί", υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ο Τόμι Λι έγραφε χαρακτηριστικά: «Είμαι περήφανος που γεννήθηκα στην Αθήνα και όποτε κάνω περιοδεία με τους Mötley Crüe, μιλάω για την ελληνική μου καταγωγή» (σ.σ γεννήθηκε στην Αθήνα από Αμερικανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα)

Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναπαρήχθησαν από ελληνικά, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη αλλά και τα υπόλοιπα ιπποειδή στη χώρα μας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι συνθήκες καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, των ζώων εργασίας και εν γενεί όλων των ζώων της πατρίδας μας αποτελεί κύριο μέλημα προσωπικά δικό μου και του Υπουργείου μας.

Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε έγκαιρα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ορθές συνθήκες ευζωίας και εργασίας των ζώων, τόσο σε επιστημονικό πεδίο όσο και σε βιοηθικό.

Σε ό,τι αφορά τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει οδηγίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης τους που βασίζονται τόσο στην εθνική και διεθνή νομοθεσία όσο και στην ορθή πρακτική τους.

Τονίζεται ότι στόχος του Υπουργείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 €.

Το θέμα παρακολουθείται στενά από το Υπουργείο μας που φροντίζει να ενημερώνει άμεσα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες της Επιτροπής που στόχο έχουν την αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και της βελτίωσης των όρων ευζωίας τους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι διατηρείται και ενισχύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνεται η οικονομία τους αλλά συγχρόνως προστατεύονται και τα ζώα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του Μάκη Βορίδη για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης: Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για την κακομεταχείριση ζώων"

Βορίδης: “Φτιάχνουμε κλειστά κέντρα και επαναπροωθούμε 10.000 παράνομους μετανάστες”

Το σχέδιο της κυβέρνησης στην διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης στα Γρεβενά. Παράαλληλα, κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής Νομαρχιακής επιτροπής της ΝΔ ο κ. Βορίδης προανήγγειλε ότι “το 2020 η κυβέρνησή μας θα επαναπροωθήσει 10.000 παράνομους μετανάστες, θα φτιάξουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και θα καταφέρουμε να εκτονώσουμε αυτή την κρίση”.

Ο υπουργός τόνισε ότι “δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε αυξημένες ροές με το που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας” και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή γιατί “η κυβέρνηση διαχειρίζεται το μεταναστευτικό μ’ ένα σύστημα που είναι φτιαγμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έλεγε ότι δεν γίνεται καμία επαναπροώθηση, δεν γυρνά κανείς πίσω”. Αναφερόμενος στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών τόνισε ότι εμείς “θα υπερασπιστούμε ηθικά το κόσμο που διαμαρτύρεται γιατί όλοι αυτοί δεν είναι ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι, είναι πολίτες που αγαπάνε την πατρίδα τους και τους λέμε απλά ότι χρειαζόμαστε χρόνο για την υλοποίηση των προθέσεών μας”.

Αναφερόμενος σε τρία μεγάλα θέματα όπως, της ανομίας στα πανεπιστήμια, της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και της μη αλλαγής της παραγράφου του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία, που η ΝΔ έθεσε στην κρίση των πολιτών κατά τον προεκλογικό διάλογο, τόνισε ότι “ανταμειφθήκαμε πολιτικά και προχωρήσαμε γρήγορα στην υλοποίησή τους”.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι “μέχρι χθες που μιλάγαμε για το νόμο και την τάξη είμαστε ακροδεξιοί και φασίστες, όταν λέγαμε ότι πρέπει να επιβληθεί ο νόμος και τα πανεπιστήμια να είναι κανονικά πανεπιστήμια και όχι άντρα τρομοκρατίας της άκρας αριστεράς, είμαστε ακροδεξιοί. Την εντολή τώρα για να επιβάλλουμε τον νόμο και την τάξη την έδωσε ο λαός γιατί του το ζητήσαμε να το πει και μας το είπε”.

Βορίδης: “Μειώνουμε τη φορολογία, “υπάρχει επικρατούσα θρησκεία”

Στο θέμα της μείωσης της φορολογίας υπογράμμισε ότι τώρα «ο λαός ψήφισε την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων προφανώς όχι για να αυξήσει τα ανύπαρκτα υπερκέρδη τους” και πρόσθεσε ότι “ενώ μέχρι χθες ο κρατικός τομέας ήταν ο μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας τώρα ήρθε ο λαός και είπε ότι ο μοχλός της ανάπτυξης είναι η ιδιωτική οικονομία όπου ενισχύοντας τις επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτά τα είπε ο λαός και του το ζητήσαμε εμείς ως ΝΔ να το πει”.

Στο ζήτημα της επικρατούσας θρησκείας που περιγράφεται στο Σύνταγμα ο κ. Βορίδης είπε ότι “αντιταχθήκαμε στον Τσίπρα που ήθελε την θρησκευτική ουδετερότητα” με την αλλαγή της παραγράφου του Συντάγματος και είπαμε ότι “εμείς δεν θα το αλλάξουμε γιατί θέλουμε να υπάρχει επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα και με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός είπε ότι θέλουμε να υπάρχει επικρατούσα θρησκεία”.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι τα τρία παραπάνω ζητήματα αποτελούσαν παγιωμένες αντιλήψεις της αριστεράς που όποιος τις αμφισβητούμε στιγματιζόταν και πρόσθεσε ότι “όλα αυτά τα αμφισβήτησε ο λαός μας με την ψήφο του”, κάνοντας λόγο για “την πρώτη μεγάλη ήττα της ηγεμονίας της αριστεράς από το 1974”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: “Φτιάχνουμε κλειστά κέντρα και επαναπροωθούμε 10.000 παράνομους μετανάστες”"

DW:Το συνέδριο του SPD καταδικάζει την Τουρκία

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζουν παράνομη την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Θεωρούν την Άγκυρα διεθνώς απομονωμένη. Έκκληση Μάας να «διορθώσει» η ΕΕ την απόφαση για Β. Μακεδονία και Αλβανία.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κάνουν εκτενείς αναφορές στην τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Η «επέμβαση» της Τουρκίας στη βόρεια Συρία καταδικάζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Εκτός αυτού, το πρόβλημα έγινε «πιο πολύπλοκο». Σύμφωνα με τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες «η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο. Είναι ξεκάθαρο ότι λύση του Συριακού μόνο πολιτική μπορεί να είναι.»
Εμβάθυνση ενός κριτικού διαλόγου
SPD: Παράνομη η τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία
SPD: Παράνομη η τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία
Το SPD απαιτεί από την  Άγκυρα «μια βιώσιμη εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία και τη διασφάλιση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού». Η Τουρκία, η Ρωσία και η κυβέρνηση Ασάντ θα πρέπει να επιτρέπουν την «πλήρη πρόσβαση» ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή με τη συμμετοχή του ΟΗΕ. Με έμμεσο τρόπο το ψήφισμα καταδικάζει τα σχέδια της Άγκυρας για αναγκαστική μετεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στη βόρεια Συρία: «Η επιστροφή προσφύγων θα πρέπει να πραγματοποιείται οικειοθελώς και με βάση των κριτηρίων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», τονίζει η απόφαση του συνέδριου.
Το Βερολίνο θα πρέπει σύμφωνα με τους Σοσιαλδημοκράτες να «εμβαθύνει το διάλογο» με την Άγκυρα προκειμένου «να διασαφηνίσει την κριτική στάση (της Γερμανιας) για τους χειρισμούς της (Τουρκίας) στη Συρία και για να υπογραμμίσει τις (γερμανικές) προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια συνεννόηση στο εσωτερικό της Τουρκίας, και σε σχέση με τους Κούρδους.» Παράλληλα αναγνωρίζεται στην απόφαση του συνεδρίου η προσφορά της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την υποδοχή 3,5 εκ. προσφύγων από τη Συρία. 
Ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας
Στα Σκόπια πριν ένα μήνα ο Χάικο Μάας στα Σκόπια ενθάρρυνε τους συνομιλητές του να παραμείνουν σε ευρωπαϊκή τροχιά
Στα Σκόπια πριν ένα μήνα ο Χάικο Μάας στα Σκόπια ενθάρρυνε τους συνομιλητές του να παραμείνουν σε ευρωπαϊκή τροχιά
Μιλώντας στους σύνεδρους και αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με ιδιαίτερη αναφορά στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε τη Γαλλία χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά. Επικαλούμενος την έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες πληρούν τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Μάας εξέφρασε την απογοήτευσή του που η τελευταία Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε πράσινο φως. «Ήταν μια καταστροφική απόφαση» είπε χαρακτηριστικά. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή, επειδή δεν τηρεί υποσχέσεις που έδωσε. Η αρνητική απόφαση της ΕΕ προλειαίνει το έδαφος για «κινέζικες προσφορές», τόνισε. «Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ», πρόσθεσε, «να διορθώσει την απόφαση της».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Το συνέδριο του SPD καταδικάζει την Τουρκία"

Συντάξεις Ιανουαρίου 2020 και όλα τα επιδόματα την παραμονή Χριστουγέννων

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Νωρίτερα από ότι κάθε μήνα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Οι συντάξεις Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα καταβληθούν νωρίτερα από ότι κάθε μήνα.

Οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη, αντί της 24ης Δεκεμβρίου 2019.

Οι συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Δημόσιο, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα γίνουν στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή, αντί της 30ής Δεκεμβρίου 2019.

ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, 6η δόση του επιδόματος παιδιού και ακόμα τρεις οικονομικές ενισχύσεις θα δουν στους λογαριασμούς τους οι εκάστοτε δικαιούχοι μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Ιανουαρίου 2020 και όλα τα επιδόματα την παραμονή Χριστουγέννων"

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Η Ελλάδα στην αντεπίθεση για την ακύρωσή της

Μια βεντάλια πρωτοβουλιών και κινήσεων θα ξεδιπλώσει την εβομάδα που ξεκινά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια από τη μια να πετύχει την ακύρωση από το εσωτερικό της Λιβύης της συμφωνίας της κυβέρνησης του αλ Σαράζ με την Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα και αφετέρου να πετύχει τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και την τοποθέτηση μεγάλων διεθνών οργανισμών ότι η επίμαχη συμφωνία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Παράλληλα η Αθήνα, όπως διαφαίνεται και από την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απαντά στην ανιστόρητη και προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, δείχνει ότι δεν θέλει να ανατροφοδοτήσει την ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Χρονικά πρώτη κίνηση θα είναι η παρουσία του Νίκου Δένδια, τη Δευτέρα , στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Κυριακή χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η άφιξη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα. Η παρουσία του Λίβυου πολιτικού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις της Ελλάδας με την παράταξη της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η Λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από την αποκαλούμενη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου!

Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί μια βάσιμη ελπίδα για ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Κι αυτό, διότι, σε περίπτωση που η παράταξη του στρατηγού Χαφτάρ επικρατήσει των αντιπάλων της και καταφέρει να ελέγξει το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες φυλές, θα έχει τη δυνατότητα να ενταφιάσει πολιτικά την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία επικαλούμενη το γεγονός ότι το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει υπερψηφίσει.

Αποκορύφωμα των κινήσεων στη διεθνή σκακιέρα θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Στόχος και προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μια διατύπωση παρόμοια με αυτή που εξέδωσε ο Ισπανός νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα.

Στη γραπτή δήλωσή του σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα τον Ιούνιο του 2019»

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» κατέληγε η ανακοίνωση του κ. Μπορέλ.

Την Τετάρτη, τέλος, αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα βρεθεί στην Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς την Παρασκευή συνεδριάζει στην Αθήνα ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου με την απάντηση της τουρκικής πλευράς για τυχόν συμμετοχή να εκκρεμεί. Θεωρείται πιθανό, αν ο κ. Τσαβούσογλου εκπροσωπήσει την Τουρκία, να υπάρξει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Η Ελλάδα στην αντεπίθεση για την ακύρωσή της"

Δένδιας: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει το μνημόνιο

Προϊόν εκβιασμού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε πρωινή του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κενό περιεχομένου.

«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα».

«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ τις τελευταίες μέρες υπέγραψε το κείμενο. Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του».

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία, δεν πιστεύει στην επίλυση των διαφορών διά της βίας και δεν πιστεύει στην πολιτική των κανονιοφόρων. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δυνατότητες και τη θέληση να προστατεύσει το εθνικό της έδαφος και τον εθνικό της χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια αυτοπεποίθηση, που την έδωσε η έξοδος απ’ τη χειρότερη οικονομική κρίση που έζησε στην ιστορία της. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της και να επιβάλει τα δίκαιά μας».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως ασκείται, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Η στόχευση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει διατυπωθεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο από τον θεωρητικό της και πρώην υπουργό εξωτερικών τον κ. Νταβούτογλου, ήταν μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας. Η Τουρκία, με την πολιτική την οποία ασκεί, έχει καταφέρει να έχει πρόβλημα σε όλα της τα σύνορα. Δεν υπάρχει ένας απ' τους γείτονας της με τον οποίο η Τουρκία που να μην έχει προβλήματα».

«Κατά συνέπεια εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προασπίζω, σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως με τις επιταγές του Συντάγματος, τα συμφέροντα του τόπου μας και από εκεί και πέρα η Τουρκία ας βρει τις δικές της προτεραιότητες. Αυτό που λέμε ειλικρινά προς τους Τούρκους συνομιλητές, είναι ότι αυθαιρεσίες και ενέργειες πέραν του διεθνούς δικαίου δεν βοηθούν την Τουρκία. Τον τελευταίο καιρό ακόμα και η Τουρκία έχει αναγκαστεί σε κάθε διατύπωση σκέψης της να προσθέτει το διεθνές δίκαιο. Οι παλιοί λεονταρισμοί υπάρχουν μεν, αλλά πάντοτε πλέον η Τουρκία τουλάχιστον σε επίπεδο ισχυρισμών έχει αναγκαστεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορέσει να καταλήξει σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Υπενθύμισε δε πως θέση κατά της Τουρκίας έχουν λάβει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος.

Σχολιάζοντας την τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας είπε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Συνήθως αυτά τα πράγματα θυμίζουν προτεραιότητες εσωτερικής πολιτικής ατζέντας της Τουρκία. Δεν έχουμε λόγο να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους, ούτε να μετατραπούμε σε ακούσιους υποστηρικτές της δημοφιλίας του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του στο εσωτερικό της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων. Αν η Τουρκία θέλει τώρα να διαφωνήσουμε για θέματα που αφορούν τους πολέμους του '12 και του '22, τον πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησία ή τα θέματα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε στο πλαίσιο ιστορικών συζητήσεων και όχι στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής».

Τέλος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε πως η Ελλάδα ζητά και σ' αυτό το θέμα την τήρηση της νομιμότητας και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι, θυμίζω ότι το 2019 είναι πάνω από 55.000, πέρασαν χωρίς να καταλάβει κανένας τίποτα στην Τουρκία». «Ωστόσο, η Ελλάδα αναγνωρίζει και κατανοεί ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει άνω των 3,5 εκατ. ανθρώπων, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει το μνημόνιο"

Π.Γερουλάνος: «Θα πρέπει να προβληματιστεί η κ. Γεννηματά αν μπορεί να με διώξει- Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Τσίπρα»

Λίγες μέρες μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τη ρήξη των σχέσεων του με την Φώφη Γεννηματά, ο Παύλος Γερουλάνος αιφνιδιάζει δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γερουλάνος έριξε και ρουκέτες κατά της κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι οι ηγεσίες οι οποίες δεν παίρνουν τα μηνύματα, τα παίρνουν μια και καλή και απότομα. «Δεν αποκλείω ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει για να γίνει το κόμμα που περιγράφω, μπορεί να την κάνει. Εγώ πιστεύω σε μια κεντροαριστερά, μια ελληνική ανθρωποκεντρική, σοσιαλιστική πρόταση που μπορεί να δώσει όραμα στον Ελληνα πολίτη. Οποιαδήποτε συζήτηση αφορά μία τέτοια προσπάθεια, να έρθουμε σε ένα χώρο για να δούμε την Ελλάδα 10-20 χρόνια από τώρα, αυτή η συζήτηση με αφορά. Γι’ αυτό και δεν λέω όχι σε συζητήσεις, ακόμα και αν είναι με ανθρώπους με τους οποίους καταρχήν διαφωνώ», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

«Δεν μπορεί να λέω εγώ στο κόμμα μου “άνοιξε τις πόρτες και τα παράθυρα γιατί έχουμε μουχλιάσει εδώ μέσα” και να κλείνω τις πόρτες και τα παράθυρα σε κάποιον που μου ανοίγει μια συζήτηση, εφόσον πειστώ ότι το κάνει με την πρόθεση πραγματικά τα πράγματα να προχωρήσουν μπροστά και όχι με την πρόθεση να χρησιμοποιήσει κάποιος άνθρωπος για να πει ότι άλλαξα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο κ. Γερουλάνος απάντησε και στο αν θα κάνει μόνος του αυτή τη συζήτηση, ή θα είναι επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν στα ίδια πράγματα. «Οι φορείς έχουν διοικητικά θέματα που δεν με συγκινούν πολύ, στην πολιτική μ´αρέσει να παρακολουθώ τάσεις. Συνήθως βάζουμε εκπτώσεις στις ιδέες για να μαζέψουμε πρόσωπα. Υπάρχουν πρόσωπα που είμαστε μαζί, το θέμα είναι αν αυτό θα το κάνουμε μια διοικητική δομή, στην οποία θα υπάρχει αρχηγός, υπαρχηγός του συμβουλίου κλπ. Νομίζω ότι κανένας από αυτούς που παλεύουν για αυτά τα οποία πρεσβεύω δεν έχει αγωνία να δει τον εαυτό του να έχει κάποιο οφίτσιο», είπε ο κ. Γερουλάνος.

Γερουλάνος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να εδραιωθεί ως το κόμμα εξουσίας της κεντροαριστεράς»

Ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε και την αγωνία του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εδραιωθεί ως κόμμα εξουσίας της κεντροαριστεράς, χωρίς όμως να έχει το όραμα που χρειάζεται να εκφραστεί για τη χώρα.

«Εγώ δεν κλείνω τα μάτια στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να εδραιωθεί από την πλευρά της κεντροαριστεράς ως κόμμα εξουσίας, γι’ αυτό και μιλάω με μεγάλο πάθος για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αν είναι να εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η κεντροαριστερά του μέλλοντος, αυτό όχι μόνο δεν θα εκφράσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά θα είναι και μία κεντροαριστερά με μεγάλα ελλείμματα στο όραμα που χρειάζεται να εκφραστεί για τη χώρα», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται, πολιτικά όχι, γιατί όσο δεν μπορεί να εκφράσει ένα όραμα που πηγαίνει τη χώρα μπροστά τότε απλώς θα τράβα γύρω τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι με την εξουσία για να μοιράσουν τις θέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μιμείται τις κακές μέρες που ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε όμως περιεχόμενο πολιτικό όταν διαχειριζόταν την εξουσία»

«Θα πρέπει να προβληματιστεί η κ. Γεννηματά αν μπορεί να με διώξει και από πού»

Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε με αιχμηρό τρόπο στα όσα διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής, ότι δεν έχει πια καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα να με απολύσει η Γεννηματά. Από τη μία είναι το ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει όργανα και από την άλλη είναι το ΚΙΝΑΛ, που δεν είμαι μέλος του. Από πού μπορεί να με διώξει είναι ένα θέμα που θα πρέπει να προβληματίσει λίγο το επιτελείο της. Αυτή την εποχή χρειαζόμαστε κόμματα ανοικτά που να ακούνε τον κόσμο και να μπορούν να συνθέτουν. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πρέπει να το καταλάβει, αλλιώς οι ηγεσίες που δεν παίρνουν μηνύματα, τα παίρνουν μια και καλή και απότομα», τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα σφραγίδα, είναι μια οντότητα που δεν έχει διαδικασίες και όργανα, δεν είναι ένας φορέας που μπορεί να παράξει πολιτικό περιεχόμενο. άρα αμέσως- αμέσως αυτό βγάζει τον κόσμο που νιώθει κοντά στο ΠΑΣΟΚ, έξω», συμπλήρωσε.

Στον αν η πολιτική του σχέση με την κ. Γεννηματά έχει τερματιστεί, ο κ. Γερουλάνος αφήσει ανοιχτή την πόρτα, λέγοντας ότι εξαρτάται από εκείνη κατηγορώντας την όμως εκ νέου ότι μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα σφραγίδα.

«Αυτό θα το κρίνει εκείνη εγώ. Ποτέ, μα ποτέ, δεν κλείνω πόρτες, έχω τσακωθεί πολιτικά με κόσμο, έχω βρεθεί σε στιγμές που πήγαινα στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και δεν μου μιλούσε κάνεις γιατί οι μισοί με θεωρούσαν Βενιζελικό και οι άλλοι Παπανδρεϊκό. Δεν έχω κλείσει όμως ποτέ τις πόρτες, γι’ αυτό και μπορώ και ξαναβρίσκω ανθρώπους, με τους οποίους μιλάω και οι οποίοι σου λένε «εντάξει εκείνη την ώρα μπορεί να μην είδα το πράγματα όπως τα βλέπεις εσύ αλλά αξίζει να το συζητήσουμε όχι γιατί συμφωνώ μαζί σου αλλά γιατί δεν κλείνω την πόρτα σε μία συζήτηση». Χρειαζόμαστε πολιτικούς που πρέπει να σκέφτονται έτσι, έτσι δημιουργήσαμε ένα θετικό κλίμα και στο Δήμο της Αθήνας, άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές καταβολές ο καθένας μπορούμε να μιλήσουμε πολιτικά, να διαφωνήσουμε, να δούμε μέχρι που μπορούμε να πορευτούμε μαζί και μέχρι που μπορούμε να διαφωνήσουμε», είπε ο κ. Γερουλάνος.

Γερουλάνος: Ο Παπανδρέου θα είναι ένας καλός ΠτΔ

Ο κ. Γερουλάνος σχολίασε και τα ρεπορτάζ που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα είναι σαφέστατα ένας πολύ καλός ΠτΔ ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.

«Αν τον προτείνει ο κ.Τσιπρας, επειδή το πιστεύει, καλά κάνει και τον προτείνει, πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος με πολιτική θεώρηση με τρομερές επαφές στο εξωτερικό και θα ήταν ένας καλός πρόεδρος σαφέστατα. Εάν ο κ. Τσίπρας έχει ένα πολιτικό σκεπτικό που κάνει μία υπερπήδηση από το Πινοσέτ που έλεγε κάποτε τον κ. Παπανδρέου, να λέει τώρα ότι κάνει για Πρόεδρος Δημοκρατίας, αν είναι ειλικρινής αυτή η πρόθεση τότε φυσικά θα την χειροκροτήσω. Αν το κάνει για μικροκομματικούς λόγους τακτικής, τότε πραγματικά μας δείχνει τον κακό Τσίπρα που δεν μπορεί να εμπνεύσει ανθρώπους. Περιμένω να δω τα κίνητρα, το πολιτικό σκεπτικό και τους συμβολισμούς», δήλωσε σχετικά ο κ. Γερουλάνος.

«Εγώ πάντως θεωρώ ότι χρειαζόμαστε πρόεδρο μία γυναίκα που θα είναι από τον προοδευτικό χώρο και η οποία θα είναι ένας άνθρωπος με δυνατές επαφές στο εξωτερικό. Μακάρι και ο κ. Μητσοτάκης να θέλει κάτι τέτοιο, θεωρώ ότι ο συμβολισμός μιας γυναίκας στη θέση του Προέδρου Δημοκρατίας θα στείλει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Υπάρχουν πολλά τέτοια πρόσωπα στην σκέψη μου», κατέληξε ο κ. Γερουλάνος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Π.Γερουλάνος: «Θα πρέπει να προβληματιστεί η κ. Γεννηματά αν μπορεί να με διώξει- Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Τσίπρα»"

Κικίλιας: Προς δημιουργία μητρώου εμβολιασμών

Tη δημιουργία μητρώου εμβολιασμών και τη διασύνδεσή του με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας προγραμματίζει το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα.

Επισημαίνει ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση από τους νέους διοικητές των νοσοκομείων είναι γρήγορα και θετικά αποτελέσματα, παραδέχεται ότι «υπήρξαν και αστοχίες, αλλά τα λάθη διορθώνονται», ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αποσιώπηση και τη μη αναγνώριση εκ μέρους της αντιπολίτευσης της «θεσμοθέτησης της αξιολόγησης των διοικήσεων ανά τρίμηνο, μια δικλείδα ασφαλείας που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων».

Αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για την Υγεία «θα ρυθμίσει τις βασικές προκλήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας δίνοντας έμφαση στην πρόληψη».

Αντικαπνιστικός νόμος

Ο υπουργός Υγείας δηλώνει επίσης εντυπωσιασμένος από την θετική ανταπόκριση της κοινωνίας στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και χαρακτηρίζει αξιοσημείωτο το γεγονός ότι «το 10% και πλέον των κλήσεων στο 1142 αφορά συμπολίτες μας που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και ψάχνουν τον τρόπο» υπογραμμίζοντας «εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε».

Εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως εχθρική στην «υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης» επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η νυν κυβέρνηση διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Προς δημιουργία μητρώου εμβολιασμών"

Έρχεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης συνταξιούχων -Αντί 13ης σύνταξης

Την κατάργηση της «13ης σύνταξης» που είχε δοθεί πριν από τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση και την αντικατάστασή της από έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων προωθεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, τα 971 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί και στον προϋπολογισμό γι’ αυτόν τον σκοπό θα διατεθούν ξανά σε συνταξιούχους. Ένα μέρος τους θα δοθεί για να αυξηθούν οι συντάξεις, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Με το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. Ωστόσο η ενίσχυση θα χορηγείται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου το ποσό που θα διατεθεί για τον μόνιμο μηχανισμό να καταλήγει σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ύψος της στήριξης και το εύρος των δικαιούχων θα καθοριστούν από τις αναλογιστικές μελέτες και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Η θεσμοθέτηση του μηχανισμού θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο με τις υπόλοιπες αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης συνταξιούχων -Αντί 13ης σύνταξης"

Τεστ για την Άγκυρα: Γαλλικό πλοίο για έρευνες σε έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης

Προετοιμασμένη για τις εξελίξεις ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο είναι Αθήνα καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης έως ανατολικά της Ρόδου από ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία για λογαριασμό τρίτης χώρας.

Στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς έτσι όπως ερμηνεύει η Άγκυρα τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης το τουρκικό ναυτικό θα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει νηοψία στην ζώνη και συγκεκριμένα σε περιοχή που ξεκινά από τα νοτιανατολικά της Κρήτης με πορεία προς τα νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη.

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζει την επόμενη κίνησή της με στόχο τη συγκρότηση ενός διπλωματικού μετώπου κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει λάδι στη φωτιά με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

«Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς δε θέλουμε να πολεμήσουμε με κανένα, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά.» ,αναφέρει

Η Τουρκία προβαίνει για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες σε κλιμάκωση των προκλήσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι έχει στείλει ήδη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνων.

Μιλώντας σε συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί με επιθετικότητα να καλύψει κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα κατέστησε σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα και στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεστ για την Άγκυρα: Γαλλικό πλοίο για έρευνες σε έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης "

Μ.Σχοινάς: Δεν θα περάσουν τα καουμποϊλίκια της Τουρκίας

Για «καουμποϊλίκια» της Άγκυρας κάνει λόγο ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζοντας ότι κάθε φορά θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση στις τουρκικές κινήσεις εντυπωσιασμού και πρόκλησης.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παράλληλα, τονίζει ότι «οι πρακτικές της Τουρκίας (στην Κύπρο) δεν βοήθησαν ούτε την Τουρκία, ούτε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ούτε και πέτυχαν κάποιους από τους στόχους που είχε εξαγγείλει η Τουρκία εκεί».

Παράλληλα, πάντως, σημειώνει πως το ενεργειακό θέμα στην Κύπρο θα λυθεί οριστικά μόνον όταν προχωρήσει και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Χαρακτηρίζει την Ελλάδα «Ρεάλ των Βαλκανίων» αναφερόμενος στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η χώρα στην περιοχή, αλλά και τονίζει ότι το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλιου και τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου, αποκάλυψε πως φοβήθηκε μήπως το Grexit γίνει πραγματικότητα, ενώ χαρακτηρίζει καταλυτικό τον ρόλο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική κρίση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.Σχοινάς: Δεν θα περάσουν τα καουμποϊλίκια της Τουρκίας"

«Νεκρώνουν» τα πάντα στο Βόρειο Αιγαίο τη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου για το μεταναστευτικό

Με κοινή απόφαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και των Δημάρχων στα νησιά της Περιφέρειας, κλείνουν τη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου όλες οι υπηρεσίες τους, ενώ καλούν τα Επιμελητήρια, τους Εμπορικούς Συλλόγους και όλους τους φορείς μαζί και με τους κατοίκους των νησιών, να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο σε αυτή τη διαμαρτυρία, για να στείλουν όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τα αιτήματά τους που είναι:

* Όχι επί πλέον δομές στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο.
* Αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας.
* Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών μας.
* Έλεγχο των ΜΚΟ

lesvosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Νεκρώνουν» τα πάντα στο Βόρειο Αιγαίο τη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου για το μεταναστευτικό"

Παναγιωτόπουλος: Σφραγίζουμε τα σύνορα στον Έβρο, η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος στο μεταναστευτικό

Στα σχέδια της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό με κατ' αρχην έλεγχο του Έβρου αλλά και στα όσα συζητήθηκαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση στο Λονδίνο αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Θα εκπονήσουμε σχέδιο για τον Έβρο. Ο στόχος είναι κατ αρχήν να ελεγχθεί ο Έβρος γιατί τα χερσαία σύνορα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν από τα θαλάσσια. Τι χρειάζεται γι αυτό; Χρειάζεται περισσότερος στρατός και αστυνομία στα σύνορα, χρειάζονται καλύτερα μέσα επιτήρησης - ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις για αγορά εξοπλισμού - χρειάζονται και άλλα αποτρέπτικα μέσα όπως φράχτες, μέσα περιπολίας, ελικόπτερα, πλωτά μεσα, χρειάζονται και κλειστοί χώρο όπου θα μεταφέρονται όσοι έχουν μπει παράνομα στη χώρα».

«Δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος η Ελλάδα στο μεταναστευτικό» συμπλήρωσε ο υπ. Άμυνας προσθέτοντας ότι στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν η ελληνική πλευρά του επισήμανε ότι δεν υπήρξε εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την Τουρκία να επιμένει «για τον παρά από την Ευρώπη».



Όσον αφορά τη συνάντηση στο Λονδίνο ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «οι συνομιλίε αυτές δεν είναι επίδειξη μαγκιάς αλλά επίδειξη επιχειρημάτων».

«Κοίταξε στα μάτια στα ίσια και παλληκαρίσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ερντογάν. Αυτοί είπαν τα δικά τους, σε κάποια συμφωνησαμε σε αρκετά διαφωνήσαμε. Ήταν ένα κλίμα καλής κουβέντας. Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα αλλά έπρεπε να πούμε αυτά που έπρεπε να πούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο στο τέλος της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε «να μην χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι και μέτα έρχεται αυτή η δήλωση (σ.σ. του τουρκικού ΥΠΕΞ το πρωί της Κυριακής) που εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων».



«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» παρατήρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. «Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης πάσχει. Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή» είπε.

Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα ‘’γεράκια’’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Ο υπουργός Άμυνας στάθηκε ακόμα στο ότι «είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τα οπλικά μας συστήματα» παρατηρώντας ότι «η ευημερία και η κοινωνική ειρήνη περνάει από την ασφάλεια». Σύμφωνα με τον ίδιο «πρώτη και κύρια παρέμβαση είναι η αναβάθμιση των F-16 αλλά έχουμε στο νου μας και τις ανάγκες του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος: Σφραγίζουμε τα σύνορα στον Έβρο, η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος στο μεταναστευτικό"

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία απο την Ελληνική Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Κων/νου Κατσίφα (video)

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κων/νος Σιμιτζόγλου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη δολοφονία του Κων/νου Κατσίφα από Αλβανούς αστυνομικούς στο χωριό Βουλιαράτες, λίγα μέτρα από το σπίτι του, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018.

O προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Κων/νος Σιμιτζόγλου, άσκησε ποινική δίωξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, κατά παντός υπευθύνου και ανέθεσε την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή. Ο δικαστικός λειτουργός τώρα θα κληθεί τώρα να ταυτοποιήσει τους «άγνωστους δράστες» (προφανώς μένει να ταυτοποιηθούν από τις αρχές αφού οι πυροβολισμοί προήλθαν από τα όπλα των Αλβανών αστυνομικών των Ειδικών Δυνάμεων»).

Οι Αλβανικές δικαστικές και αστυνομικές Αρχές κωλυσιεργούν και ουσιαστικά δεν αντιδρούν στα επίμονα αιτήματα της οικογένειας Κατσίφα, να εκδοθεί το πόρισμα, γιά τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενούς.

Ο Έλληνας εισαγγελέας Σιμιτζόγλου είχε λάβει παραγγελία από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη,να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα αφού έλαβε καταθέσεις και αποδεικτικό υλικό, που του εστάλη από την Εισαγγελία Ιωαννίνων, προχώρησε στην απαγγελία της κατηγορίας η οποία προφανώς «φωτογραφίζει» επίλεκτους Αλβανούς αστυνομικούς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι έλαβε καταθέσεις τόσο από τα μέλη της οικογένειάς του όσο και από τον ιατροδικαστή τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας.

Θεωρείται – νομικά- δεδομένο πως ο ανακριτής θα ζητήσει από τις Αλβανικές Αρχές, τα στοιχεία των αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση η οποία κατέληξε στη δολοφονία του 35χρονου ομογενούς.



dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία απο την Ελληνική Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Κων/νου Κατσίφα (video)"

Χατζηδάκης: Προχωρούμε κανονικά το πρόγραμμα εξορύξεων - Δεν μας επηρεάζει η Τουρκία

Το ελληνικό πρόγραμμα εξορύξεων και ερευνών θα προχωρήσει κανονικά, ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

«Δεν επηρεαζόμαστε από το τι κάνει η Τουρκία, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, προχωρούμε το πρόγραμμα κανονικά και με μεγάλη φροντίδα για το περιβάλλον» σημείωσε.

«Η Ελλάδα από το 2014 έχει παραχωρήσει 13 οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Επί ΣΥΡΙΖΑ παραχωρήθηκαν τέσσερα οικόπεδα, δυο στο Ιόνιο και δυο νοτίως της Κρήτης στα οποία μετέχουν η γαλλική TOTAL και η αμερικανική EXXON Mobil, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τις δικές του παραχωρήσεις» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Ούτε γειτονεύουν ούτε έχουν έναντι ακτές Τουρκία και Λιβύη, το σύμφωνό τους δεν έχει καμία αξία» επισήμανε ο υπουργός. «Η Ελλάδα παίζει σωστά τα χαρτιά της, η Τουρκία είναι απομονωμένη στο γελοίο θέμα με Λιβύη. Καταδικάστηκε η στάση της από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτο και ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα υψώνει τη φωνή της δεν παραιτείται των δικαίων της με σταθερότητα και αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Προχωρούμε κανονικά το πρόγραμμα εξορύξεων - Δεν μας επηρεάζει η Τουρκία"

Πως θα δηλώνονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομή

Από την 1η Δεκεμβρίου ισχύει το νέο καθεστώς για τα δημόσια και ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα, καθώς προβλέπεται η υποχρεωτική αναγγελία στο ΣΕΠΕ όλων όσοι εργάζονται σε αυτά.

Αυτό ορίζεται σε υπουργική απόφαση που υπέγραψε το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με στόχο να λειτουργήσει και στην οικοδομή το «ηλεκτρονικό μάτι» του συστήματος Εργάνη και να καλυφθεί ένα ακόμη πεδίο όπου εκτιμάται ότι ανθεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη απασχόληση.

Πλέον, η διαδικασία της «αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έρχου», θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι των δημοσίων έργων θα αναγγέλλονται ηλεκτρονικά, ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά έργα θα απογράφονται στο σύστημα «Εργάνη».

Μάλιστα, με συμπληρωματικό το έγγραφο το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως ο νόμος ορίζει ρητώς πως η υποχρέωση όλων των εργοδοτών που απασχολούν προσωπικό για την εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου (με εξαίρεση τους εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα για τα οποία εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ' ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας για την εκτέλεση οικοδομικού έργου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις Κανονισμού Ασφάλισης του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) θα πρέπει να αναγγέλλουν το απασχολούμενο προσωπικό στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω του συστήματος Εργάνη, πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης.

Υπόχρεοι εργοδότες τόσο για την Αναγγελία, όσο και για την τήρηση αντιγράφου του εντύπου, στον τόπο εκτέλεσης του έργου, ορίζονται όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία, είναι υπόχρεα για την απογραφή οικοδομοτεχνικού έργου, την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), καθώς και την καταβολή των εισφορών.

Ειδικά για τις ΑΠΔ και τις εισφορές, υπόχρεοι κατά περίπτωση είναι οι εξής:

Α) Ο ανάδοχος ή εργολάβος, για οικοδομικό ή τεχνικό έργο του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δημοσίων, Κοινοτικών Επιχειρήσεων Δημόσιας ή Κοινής Ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που εκτελούνται εργολαβικά.

• Ο κύριος του έργου και όλα τα μεσολαβούντα πρόσωπα, αλληλεγγύως και εις ολόκληρο, για ιδιωτικό τεχνικό έργο που εκτελείται από τον κύριο αυτού με τη μεσολάβηση προσώπων με τα οποία αυτός συνεβλήθη και τα οποία αναλαμβάνουν την εκτέλεση τμήματος ή του συνόλου του έργου, εφόσον τα πρόσωπα που μεσολαβούν προσλαμβάνουν και αμείβουν τους απασχολούμενους σε αυτό.

• Ο Δημόσιος Φορέας εκτέλεσης για Δημόσια έργα που εκτελούνται με αυτεπιστασία.

Προσοχή. Όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, η υποχρέωση Αναγγελίας και τήρησης αντιγράφου αυτής υφίσταται αυτοτελώς για κάθε υπόχρεο εργοδότη και για κάθε έργο, πριν την έναρξη των εργασιών του απασχολούμενου προσωπικό.

Εξαιρούνται όσοι εργοδότες εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα ιδιωτικά οικοδομικά έργα με αυτεπιστασία και τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα κατά το σύστημα της αντιπαροχής.

Ως υπόχρεοι εργοδότες σε αυτήν την περίπτωση νοούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία είναι υπόχρεα: α) για την απογραφή οικοδομοτεχνικού έργου, β)για την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), καθώς και την καταβολή των εισφορών, ως εξής:

• Ο κύριος ή οι συγκύριοι του κτίσματος που ανεγείρεται, συμπληρώνεται, μεταρρυθμίζεται, επισκευάζεται ή κατεδαφίζεται, για τις οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται από τον κύριο του έργου ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων (εργολάβων, υπεργολάβων).

• Ο κύριος ή οι συγκύριοι του οικοπέδου και ο εργολάβος κατασκευαστής, αλληλεγγύως και εις ολόκληρο, επί ανάθεσης οικοδομικών εργασιών με εργολαβία κατά το σύστημα της αντιπαροχής.

Οι εργοδότες αυτοί, είναι υπόχρεοι για: α) την τήρηση του «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» στον τόπο εκτέλεσης του έργου και β) την αναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» του απασχολούμενου μηνιαίως προσωπικού μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης.

Τέλος, εργοδότες - ιδιοκτήτες, για μικροεπισκευές των κατοικιών τους, όταν δεν απαιτείται άδεια οικοδομικών εργασιών και εφόσον δεν απασχολούν περισσότερους των δυο εργαζομένων, δεν υποχρεούνται στην τήρηση «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων».

Μετά την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης, δεν απαιτείται από τους εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων, η υποβολή πίνακα ωρών εργασίας προσωπικού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο εργοδότης θα υφίσταται το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως θα δηλώνονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομή"

Επικουρικές συντάξεις: Αυτές είναι οι αυξήσεις ανά Ταμείο

Αυξήσεις μεταξύ 42 ευρώ και 232 ευρώ τον μήνα έρχονται στις επικουρικές συντάξεις από την 1/1/2020 με τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.
Τις αυξήσεις θα πάρουν 460.000 συνταξιούχοι που είχαν μειώσεις ως και 55% μετά τον Ιούνιο του 2016 με τον νόμο 4387/2016 (νόμοςΚατρούγκαλου). Ως γνωστόν οι μειώσεις αυτές επιβλήθηκαν σε συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ (μικτά).

Οι περικοπές ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τον λόγο αυτόν θα επιστραφούν στους συνταξιούχους με αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η αύξηση θα πιστωθεί μετά την ψήφιση του νόμου και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συνταξιούχοι θα δουν ζεστό χρήμα στις επικουρικές τους από τη σύνταξη του Φεβρουαρίου του 2020.
Πέραν της μηνιαίας αύξησης, θα έχουν και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, γιατί η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει το διάστημα των επιστροφών από τις 4 Οκτωβρίου του 2019 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις έρχονται με αναδρομικά 4 μηνών (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020).
Το ύψος των αναδρομικών φτάνει ως και 950 ευρώ και αφορά κυρίως συνταξιούχους με επικουρική από ταμεία τραπεζών όπως της πρώην Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) και Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ). Στα εν λόγω ταμεία οι μειώσεις επικουρικών ήταν 54,8% και 42,6%.
Στο επικουρικό του ΙΚΑ οι μειώσεις ήταν 50,73%, οπότε και εκεί βγαίνουν καλές αυξήσεις. Το ίδιο και στο επικουρικό του ΝΑΤ-ΚΕΑΝ όπου οι μειώσεις ήταν 40,25% με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα πάρουν περίπου 260.000 συνταξιούχοι που είχαν μεγάλες περικοπές. Οι περισσότεροι προέρχονται από το ΙΚΑ, το ΝΑΤ, το ΤΕΑΥΕΚ, τα επικουρικά των Τραπεζών, το ΤΑΔΚΥ, το ΤΕΑΔΥ, και το επικουρικό των δικηγόρων (ΤΕΑΔ).

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικουρικές συντάξεις: Αυτές είναι οι αυξήσεις ανά Ταμείο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news