facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

H Τουρκία κοινοποιεί τα νέα της θαλάσσια σύνορα στον ΟΗΕ - Αναλυτικός χάρτης από το Anadolu (φώτο)

Η Τουρκία κάνει διεθνώς γνωστά τα «νέα» της θαλάσσια σύνορα προσπαθώντας να δημιουργήσει το αφήγημά της που θα στηρίξει τις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας.

Η Τουρκία επικύρωσε το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη και την ίδια ώρα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δημοσιεύει χάρτες με τα “θαλάσσια σύνορα” που η Άγκυρα θέλει να επιβάλλει στη Μεσόγειο…

Πρόκειται για χάρτη που αποδίδουν σε Τούρκο διπλωμάτη ο οποίος όπως γράφουν στηρίζεται “σε συμφωνία του 2011 μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (TRNC), της μέσης γραμμής μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας και του πρόσφατου μνημονίου με τη Λιβύη”.



Κοινοποιεί τις συντεταγμένες και στον ΟΗΕ επισημοποιώντας τη συμφωνία, ουσιαστικά ολοκληρώνοντας την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η Τουρκία σχεδιάζει να καταθέσει τον ΟΗΕ τις συντεταγμένες που περιλαμβάνονται στους χάρτες της συμφωνίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης. Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία.

Έτσι, όπως διαρρέουν οι Τούρκοι, θα καταθέσουν στα Ηνωμένα Έθνη τι συντεταγμένες, ενώ ισχυρίζονται πως δεν απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της Λιβύης! Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα… χορέψει ταγκό μόνη της!

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "H Τουρκία κοινοποιεί τα νέα της θαλάσσια σύνορα στον ΟΗΕ - Αναλυτικός χάρτης από το Anadolu (φώτο)"

Πώς θα κινηθούν την Παρασκευή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Λόγω των εκδηλώσεων-κινητοποιήσεων για τη συμπλήρωση έντεκα ετών από τον θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης των Αθηνών από την Παρασκευή 6/12/2019 στις 10:00 έως το Σάββατο 7/12/2019 στις 07:00, σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επιπλέον καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας την Παρασκευή 6/12/2019 ο σταθμός «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» θα κλείσει στις 9:00 το πρωί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν το σταθμό χωρίς στάση.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα κινηθούν την Παρασκευή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς"

Το «πράσινο φως» έδωσε και η Λιβύη στη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες

Το «πράσινο φως» άναψε και η κυβέρνηση της Λιβύης στην έγκριση του μνημονίου συνεργασίας με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Tην ίδια στιγμή, επίκειται η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, την οποία έχει δρομολογήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας στην προθεσμία που του είχε τεθεί από την Αθήνα.

Πλέον, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία απέλασης, κηρύσσοντας τον πρέσβη persona non grata και θα του δώσει με βάση τα ισχύοντα, προθεσμία δύο ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση «πέρασε» τη συμφωνία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκτοξεύει στα ύψη την πολιτική των προκλήσεων χαρακτηρίζοντας ηλιθιότητες τα περί μη σύμφωνης κοινής δήλωσης με το διεθνές δίκαιο.

Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».

Ο Ερντογάν διεμήνυσε, ακόμη, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Την ανησυχία του για τη συμφωνία έχει εκφράσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο προειδοποιεί για ενεδεχόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει, πριν από λίγες μάλιστα, στο πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα και ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, στη συνέχεια, τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «πράσινο φως» έδωσε και η Λιβύη στη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες"

Tι θα φέρει το δίκτυο 5G; - Μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία;

Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G έχει ενεργοποιηθεί σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο και τώρα που έρχεται και στην Ελλάδα υπάρχουν απορίες σχετικά με το αν αυτή η νέα τεχνολογία ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Ας δούμε λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι ανησυχίες για το δίκτυο 5G και αν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για να τις στηρίξουν.

Τι διαφορετικό φέρνει το 5G;

Όπως και με τις προηγούμενες κυψελοειδείς τεχνολογίες, τα δίκτυα 5G βασίζονται σε σήματα που μεταδίδονται από ραδιοκύματα -μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος- και τα οποία μεταδίδονται μεταξύ μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας και του τηλεφώνου σας.

Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όλη την ώρα: από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα, μέχρι μια ολόκληρη σειρά τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, καθώς και από φυσικές πηγές όπως το ηλιακό φως.

Το 5G χρησιμοποιεί κύματα υψηλότερων συχνοτήτων σε σχέση με τα προηγούμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντας σε περισσότερες συσκευές να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ταυτόχρονα και σε μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις μέσα στον αστικό ιστό, επομένως τα δίκτυα 5G απαιτούν περισσότερους πομπούς (κεραίες μετάδοσης) από τις προηγούμενες τεχνολογίες, τοποθετημένες πλησιέστερα στο επίπεδο του εδάφους.

Δίκτυο 5G: Ποιες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιείται από όλες τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να ανησυχούν για αυξημένους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι «δεν έχουν αποδειχθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που να προκαλούνται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων».

Ωστόσο, ο ΠΟΥ μαζί με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχουν ταξινομήσει όλες τις ακτινοβολίες ραδιοσυχνοτήτων (των οποίων τα σήματα για τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν μέρος) ως «πιθανώς καρκινογόνα».

Αυτό έχει γίνει επειδή "δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι η έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις συχνότητες μπορεί να του προκαλέσει καρκίνο".

Φανταστείτε, ότι στην ίδια κατηγορία των “πιθανώς καρκινογόνων” ουσιών, εμπίπτουν τα λαχανικά τουρσί και η σκόνη τάλκ, ενώ τα αλκοολούχα ποτά και το επεξεργασμένο κρέας είναι σε υψηλότερη κατηγορία, διότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχυρότερα!

Μια έκθεση τοξικολογίας που κυκλοφόρησε το 2018 από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ είναι εκείνη που έγινε “σημαία” όσων εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του δικτύου 5G, επειδή έδειξε ότι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν έναν τύπο καρκινικού όγκου στην καρδιά.

Για την μελέτη εκείνη, ολόκληρο το σώμα των πειραματόζωων εκτέθηκε σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα επί 9 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα για δύο χρόνια ασταμάτητα, αρχίζοντας πριν καν γεννηθούν!

Επιπροσθέτως, δεν βρέθηκε καμία απολύτως σύνδεση για τα θηλυκά πειραματόζωα, ενώ οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία έζησαν περισσότερο από εκείνους της ομάδας ελέγχου!

Ένας επικεφαλής επιστήμονας στην μελέτη δήλωσε ότι "η έκθεση σε ακτινοβολία που χρησιμοποιούμε στις μελέτες δεν μπορεί να συγκριθεί ευθέως με εκείνη στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο", ακόμη και για εκείνους που κάνουν ευρεία και συστηματική, καθημερινή χρήση κινητού τηλεφώνου.

Ο δρ. Frank De Vocht, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων, λέει ότι "αν και μερικές από τις έρευνες δείχνουν μια στατιστική πιθανότητα αυξημένων κινδύνων για καρκίνο για όσους κάνουν ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων, τα μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία για αιτιώδη συνάφεια δεν επαρκούν για να υποδείξουν την ανάγκη προληπτική δράση".

Ωστόσο, υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων και γιατρών που έχουν συντάξει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας να σταματήσει η ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Δίκτυο 5G: Τα ραδιοκύματα είναι μη ιονίζοντα

“Η ζώνη ραδιοκυμάτων, που χρησιμοποιείται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι μη ιονίζουσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαθέτει επαρκή ενέργεια για να διασπάσει το DNA και να προκαλέσει κυτταρική βλάβη", λέει ο David Robert Grimes, φυσικός και ερευνητής καρκίνου.

Σε υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, πολύ παραπάνω από τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν πράγματι σαφείς κίνδυνοι για την υγεία από την εκτεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε αυτά. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου εμπίπτουν σε αυτήν την επιβλαβή κατηγορία και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνους του δέρματος.

Υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για την έκθεση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας ενέργειας, όπως ιατρικές ακτινογραφίες και οι ακτίνες γάμμα, οι οποίες μπορούν αμφότερες να οδηγήσουν σε επιβλαβείς επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

"Οι άνθρωποι ανησυχούν για το κατά πόσο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα ραδιοκύματα έχουν πολύ λιγότερη ενέργεια από ό,τι ακόμη και το ορατό φως που βιώνουμε καθημερινά", λέει ο δρ. Grimes. “Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, ότι τα κινητά τηλέφωνα ή τα ασύρματα δίκτυα μας έχουν προκαλέσει προβλήματα υγείας”, πρόσθεσε.

Πρέπει να ανησυχούμε για τις κεραίες 5G;

Η τεχνολογία 5G απαιτεί πολλούς νέους σταθμούς βάσης. Πρόκειται για κεραίες που μεταδίδουν και λαμβάνουν σήματα κινητής τηλεφωνίας.

Αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός ότι ακριβώς επειδή θα υπάρχουν περισσότερες κεραίες, ο καθένας χρήστης θα έχει καλό σήμα στο κινητό του που θα απαιτεί χαμηλότερα επίπεδα ισχύος σε σχέση με την προηγούμενη τεχνολογία 4G, αφού θα βρίσκεται πιο κοντά στην πηγή (κεραία). Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο έκθεσης σε ακτινοβολία από τις κεραίες 5G θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το υπάρχον δίκτυο 4G.

Δίκτυο 5G: Τι γίνεται με τους κινδύνους θέρμανσης;

Μέρος του φάσματος 5G που επιτρέπεται βάσει των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών εμπίπτει στη ζώνη μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα παράγουν θερμότητα σε αντικείμενα μέσω των οποίων διέρχονται. Ωστόσο, στα επίπεδα που χρησιμοποιούνται για τα δίκτυα 5G (όπως και για τις προηγούμενες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας) τα θερμαντικά αποτελέσματα δεν είναι επιβλαβή, λέει ο καθηγητής Rodney Croft, σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP):

"Το μέγιστο επίπεδο ραδιοσυχνοτήτων στο οποίο μπορεί να εκτεθεί κάποιος από το δίκτυο 5G είναι τόσο μικρό που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα καμία αύξηση θερμοκρασίας".

Δίκτυο 5G: Όρια έκθεσης

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι "αν και μια μικρή αύξηση της συνολικής έκθεσης σε ραδιοκύματα είναι πιθανή όταν προστεθεί το 5G στο υπάρχον ασύρματο δίκτυο, η συνολική έκθεση αναμένεται να παραμείνει χαμηλή".

Το εύρος συχνοτήτων των σημάτων 5G είναι εντός της μη ιονίζουσας ζώνης του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και πολύ χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται επιβλαβή από την ICNIRP.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες που είναι κάτω από τα όρια τα οποία συνιστώνται στις οδηγίες του ICNIRP, δεν φαίνεται να έχουν καμία γνωστή επίπτωση στην υγεία.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Tι θα φέρει το δίκτυο 5G; - Μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία;"

Πορεία και συγκεντρώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν την Παρασκευή

Αρκετοί δρόμοι θα κλείσουν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου από την τροχαία, εξαιτίας της πορείας και των συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής έχουν προγραμματισθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Συγκεκριμένα από 10.00΄ ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00΄ ώρα της 07.12.2019, θα πραγματοποιηθούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων και από 05.00΄ ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00΄ ώρα της 07.12.2019 δεν θα επιτραπεί η στάση και η στάθμευση αυτών, στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς του Δήμου Αθηναίων:

• Λ. Αλεξάνδρας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
• Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Ρηγίλλης, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Σοφίας.
• Υψηλάντου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Πετράκη και Ηροδότου.
• Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
• Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.
• Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ΄ Σεπτεμβρίου,
• Μπουμπουλίνας σε όλο το μήκος της.
• Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
• Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.
• Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
• Τζωρτζ, σε όλο το μήκος της.
• Μπόταση, σε όλο το μήκος της.
• Κάνιγγος, σε όλο το μήκος της.
• Σολωμού, σε όλο το μήκος της.
• Καποδιστρίου, σε όλο το μήκος της.
• Χαλκοκονδύλη, σε όλο το μήκος της.
• Σπ. Τρικούπη, σε όλο το μήκος της.
• Θεμιστοκλέους, σε όλο το μήκος της.
• Εμμ. Μπενάκη, σε όλο το μήκος της.
• Ζωοδόχου Πηγής, σε όλο το μήκος της.
• Χαρ. Τρικούπη, σε όλο το μήκος της.
• Μαυρομιχάλη, σε όλο το μήκος της.
• Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της.
• Ασκληπιού, σε όλο το μήκος της.
• Πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), Κάνιγγος και Εξαρχείων, καθώς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η Διεύθυνση της Τροχαίας παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία και συγκεντρώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν την Παρασκευή"

Υπόθεση Νovartis: Δύο προστατευόμενους μάρτυρες κατονόμασε ο Μανιαδάκης

Τους δύο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες κατονόμασε στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis ο Νίκος Μανιαδάκης κατά την Τρίτη ημέρα της κατάθεσής του.

Όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΑΝΤ1, «δεν έχω καμία αμφιβολία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Κι αυτό γιατί τους έχω δει. Είναι οι Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης».

«Η Μαραγγέλη δεν πληροί τις προϋποθέσεις να είναι προστατευόμενη μάρτυρας», φέρεται να είπε και συμπλήρωσε πως «η Novartis τον απέλυσε λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα. Δεν κατατάσσω τον Δεσταμπασίδη στους αξιόπιστους μάρτυρες καθώς έχει υπάρξει δική του υπόθεση εντός της εταιρείας».

Ο κ. Μανιαδάκης που υπήρξε και ο ίδιος προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» τόνισε ότι του έγινε έλεγχος πριν ενταχθεί στο καθεστώς και αμφισβήτησε αν έγινε το ίδιο με τους άλλους δύο μάρτυρες.

«Στην πορεία κι επειδή έβλεπα μαρτυρίες αναξιόπιστες, επεσήμανα αυτά τα πράγματα στην Τουλουπάκη. Στην περίπτωση Βουλκίδη κι ενώ υπήρχαν καταγγελίες εις βάρος του Δεστεμπασιδη , δεν κλήθηκε ο Βουλκίδης», φέρεται ακόμη, να είπε ο Νίκος Μανιαδάκης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Νovartis: Δύο προστατευόμενους μάρτυρες κατονόμασε ο Μανιαδάκης"

Ανάσα για ΠΑΕ και ΚΑΕ: Μειώνεται από το 45% στο 22% η φορολογία των συμβολαίων

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και αλλαγές στους συντελεστές με τους οποίους φορολογούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, για τα συμβόλαια των αθλητών.

ΠΑΕ και ΚΑΕ θα πάρουν «ανάσα» από τους νέους συντελεστές, καθώς η φορολογία τους από το 45% θα πέσει στο 22%.

Συγκεκριμένα αφορά τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ.

Παράλληλα αυξάνεται σε 22% από 20% ο συντελεστής παρακράτησης του φόρου που προκύπτει από την αυτοτελή φορολόγηση των ποσών που καταβάλλονται στους αθλητές. Στην περίπτωση που το εισόδημα καταβάλλεται ελεύθερο φόρου, ο φόρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή του ποσού σε μικρό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου.

Η ρύθμιση θα ισχύει από 1/1/2020.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάσα για ΠΑΕ και ΚΑΕ: Μειώνεται από το 45% στο 22% η φορολογία των συμβολαίων"

Συμβεβλημένοι γιατροί προς ΕΟΠΥΥ: Πάμε σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών, αν δεν μας πληρώσετε τα οφειλόμενα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Με τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) υποστελεχωμένες – καθώς ο ιατρικός κόσμος έστρεφε την πλάτη στις συμβάσεις που πρότεινε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας- και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς να προσφέρουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες τις υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους, η κατάσταση δεν διαμορφώνεται θετική για τους πολίτες που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας.

Το έλλειμμα των γιατρών της ΠΦΥ με δεδομένη και την έξαρση της εποχικής γρίπης – και τις επισκέψεις σε γιατρό που θα απαιτηθούν- αναμένεται να προκαλέσει έμφραγμα στις νοσοκομειακές δομές, αλλά και θα υποχρεώσει πολλούς να κινηθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας για τις ιατρικές επισκέψεις.

Ωστόσο, οι περίπου 800 οικογενειακοί γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι- που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν πως βρίσκονται στα όριά τους λόγω της μη πληρωμής τους και προειδοποιούν με επίσχεση υπηρεσιών υγείας.

Με επιστολή της προς τη διοίκηση του Οργανισμού η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) μεταφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες μελών της για «την μη πληρωμή των ιδιωτών συμβεβλημένων ΕΟΠΥΥ οικογενειακών γιατρών, τους τελευταίους μήνες».

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2019 η έκδοση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών εκ μέρους των γιατρών, η οποία προϋποθέτει όμως την έγγραφη ενημέρωση/εντολή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα είναι οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί ιατροί να εργάζονται χωρίς να αμείβονται και κυρίως, όπως επισημαίνουν, χωρίς να γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

«Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί παρέχουν εκτός από τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις και τον πανάκριβο εξοπλισμό του ιατρείου τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και ειναι αναγκαίο να πληρώνονται με συνέπεια» υπογραμμίζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει άμεσα η ροή πληρωμών προς τους ενδιαφερομένους.

Καταλήγοντας η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης «θα επανέλθουμε με τα απαραίτητα νομικά μέτρα, με σοβαρό το ενδεχόμενο της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβεβλημένοι γιατροί προς ΕΟΠΥΥ: Πάμε σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών, αν δεν μας πληρώσετε τα οφειλόμενα"

Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα στους δικαιούχους ΟΠΕΚΑ; - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Στις 24 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ η έκτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21, το επίδομα ενοικίου, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα και τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών.

Αναλυτικά θα πληρωθούν:

Το Επίδομα Παιδιού σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση Α21 και εγκρίθηκε το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Δεκεμβρίου

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών - το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) μηνός Δεκεμβρίου θα καταβληθεί σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 30 Νοεμβρίου.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα στους δικαιούχους ΟΠΕΚΑ; - Αναλυτικά οι ημερομηνίες"

Ερντογάν: Ηλιθιότητες ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο Ερντογάν είπε «αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο».

.
Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο στους Τούρκους δημοσιογράφους, είπε ακόμη ότι το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη το υπέγραψαν με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας το διαβίβασαν στη Βουλή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Αφού περάσει από την βουλή και γίνει ταχέως αυτό το βήμα θα έχει τεθεί πλέον σε ισχύ», ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες».

Ασφαλώς, είπε, «όπως είναι ενοχλημένες κυρίως Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο (όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την ΕΕ».

«Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα. Εμείς κάνανε τις απαραίτητες δηλώσεις αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε».

Μετά είπε «εσύ γιατί επιμένεις τόσο πολύ γι αυτό; Έχεις δικαίωμα εσύ εδώ; Εδώ εγγυήτριες χώρες είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Εσύ από που μπαίνεις εδώ; Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτριες χώρες. Εκεί έχουμε ομογενείς μας και είμαστε με το μέρος των ομογενών μας. Επομένως θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε και τα δικά τους συμφέροντα. Δεν τίθεται θέμα να τους αποποιηθούμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το δίκιο βρίσκει το δρόμο του» και αυτό τους ενοχλεί. «Αλλά όλη η ιστορία είναι εδώ. Τώρα βλέπετε κάποιοι έχουν προσεγγίσεις όπως ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην μένετε εδώ, διαφορετικά θα τα στείλουμε στην πατρίδα σας’. Εμείς εδώ θα προστατεύσουμε το δίκαιο των ομογενών μας», επανέλαβε.

Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με αυτό το βήμα κάποιοι λένε ψέματα. «Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει νέες συζητήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε «πολύ σωστά το είπε». «Ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις. Ο χρόνος κυλάει σαν το νερό. Όλα αυτά τα κείμενα συμφωνίας θα ονομάζονται συμφωνίες ή μνημόνια; Όλα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν. Αυτοί δεν ξέρουν καν ποιος έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Θα το μάθουν και αυτό. Να μας συγχωρέσουν αλλά υπάρχουν αυτοί οι “Μεσιέ’ που πηγαινοέρχονται, η χώρα τράβηξε πολλά από αυτούς», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης 

Η Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το απόγευμα το μνημόνιο κατανόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, για τις υφαλοκρηπίδες και τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την επικύρωση από τη Βουλή είχε προαναγγείλει από χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Τέσσερα τουρκικά κόμματα ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του μνημονίου

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ηλιθιότητες ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο"

Υπουργείο Παιδείας: Τέλος το θρήσκευμα από τα απολυτήρια

Από την επόμενη σχολική χρονιά τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εκδίδονται χωρίς την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας.

Αυτό αναφέρει διάταξη του υπουργείου Παιδείας με στόχο την εναρμόνιση του ισχύοντος καθεστώτος με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακολουθώντας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έκρινε ότι η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, καθώς και διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Είχε προηγηθεί σχετική με τη νομοθετική ρύθμιση υπουργική απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως. Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο (είναι το άρθρο 41) για την ίδρυση της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Δεκεμβρίου στο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=4969.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Παιδείας: Τέλος το θρήσκευμα από τα απολυτήρια"

Τουρκία: Πέρασε και από την Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Έπειτα από τη σχετική Επιτροπή Εξωτερικών το νομοσχέδιο για την κύρωση του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης πέρασε και από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Πάντως, η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί και από την πλευρά της Λιβύης, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας δεν υποστηρίζει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάραζ.

Η Τουρκία ωστόσο αναμένεται πως ακόμα και έτσι θα εκμεταλλευτεί την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και θα συνεχίσει την πολιτική προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Πέρασε και από την Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τη Λιβύη"

Πανελλαδικές 2020: Ο νέος τρόπος εξέτασης των μαθημάτων

Απόφαση σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων Γενικού Λυκείου από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Αφορά στην ουσία στο σύστημα που έχει ανακοινωθεί από την προηγούμενη σχολική χρονιά και θα ισχύσει για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 με τις τροποποιήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Με το νέο σύστημα, συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ (Γ ́ ημερήσιου, Γ ́ τριετούς εσπερινού και Δ ́ τετραετούς εσπερινού) ενώ οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν το νέο τροποποιημένο σύστημα, αλλά και αυτό που ίσχυσε στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ του 2019.

Από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 θα ισχύσουν τα εξής:

Τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

1. Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης). Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

2. Ο τρόπος εξέτασης των παρακάτω μαθημάτων εφαρμόζεται για τους/τις υποψηφίους/ες πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων Γενικών Λυκείων καθώς και για τους/τις υποψηφίους/ες εσπερινών Γενικών Λυκείων.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.

4. Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Α. Αρχαία Ελληνικά

Για την εξέταση του μαθήματος «Αρχαία Ελληνικά» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ισχύουν τα εξής:

1. Δίνονται στους υποψηφίους/ες αποσπάσματα διδαγμένου κειμένου 12 - 20 στίχων με νοηματική συνοχή και τους ζητείται να απαντήσουν σε:

i) Μία (1) ερώτηση κατανόησης με την οποία ζητείται να αποκωδικοποιήσουν σημεία του κειμένου και να αντλήσουν βασικές πληροφορίες που εντοπίζονται στο κείμενο. Η ερώτηση μπορεί να διαιρείται σε δύο υποερωτήματα με τη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου (σωστού ή λάθους, πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενών κλπ) ή ανοικτού τύπου.

ii) Δύο (2) ερωτήσεις ερμηνευτικές, που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες/αξίες/προβλήματα, σε στάσεις/ήθος/ χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό/κοινωνικό/ πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του έργου, στη δομή/ σύνθεση του κειμένου, σε υφολογικά/αισθητικά θέματα, με βάση το απόσπασμα.

iii) Μία (1) ερώτηση κλειστού τύπου που αναφέρεται στο γραμματειακό είδος στο οποίο ανήκει το κείμενο, στον συγγραφέα ή στο έργο του.

iv) Μία (1) ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, οικογένειες ομόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυμα, αντώνυμα).

v) Δίνεται αδίδακτο παράλληλο κείμενο στη νέα ελληνική από την αρχαία ή νεότερη γραμματεία, ελληνική και παγκόσμια, και καλούνται να απαντήσουν σε μία (1) ερώτηση ερμηνευτική, με την οποία ζητείται να συγκρίνουν το παράλληλο κείμενο με το κείμενο αναφοράς.

2. Δίνεται, επίσης, αδίδακτο πεζό κείμενο αττικής διαλέκτου 12 - 20 στίχων στερεότυπης έκδοσης με νοηματική συνοχή. Στο αδίδακτο κείμενο προτάσσεται σύντομο σχετικό εισαγωγικό σημείωμα, μέσω του οποίου δίνονται εξωκειμενικές πληροφορίες απαραίτητες για την κατανόηση του κειμένου.

Οι υποψήφιοι/ες καλούνται:

i) Να μεταφράσουν στα νέα ελληνικά μέρος του κειμένου από τέσσερις έως έξι στίχους.

ii) Να απαντήσουν σε μια ερώτηση κατανόησης που αναφέρεται στον νοηματικό άξονα του κειμένου.

iii) Να απαντήσουν σε μια (1) ερώτηση γραμματικής, η οποία μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα.

iv) Να απαντήσουν σε μια (1) ερώτηση συντακτικού (π.χ. αναγνώριση λέξεων/φράσεων/προτάσεων/άλλων δομικών στοιχείων του κειμένου, μετασχηματισμός μέρους του κειμένου ως προς τη δομολειτουργική του διάσταση), η οποία μπορεί να επιμερίζεται σε δύο υπο-ερωτήματα.

3. Κάθε ζητούμενη ερώτηση-δραστηριότητα που τίθεται για το διδαγμένο ή το παράλληλο ή το αδίδακτο κείμενο βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες της εκατοντάβαθμης κλίμακας.

Για την εξέταση των παραπάνω θεμάτων, τόσο στο διδαγμένο όσο και στο αδίδακτο κείμενο, κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιείται ποικιλία τύπων ασκήσεων/ερωτήσεων.

Β. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Για την εξέταση του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γενικής Παιδείας, οι υποψήφιοι/ες αξιολογούνται σε ενιαία τρίωρη εξέταση στην κατανόηση και παραγωγή λόγου.

Δίνονται στους/στις υποψηφίους/ες δύο ή τρία μη διδαγμένα κείμενα, συνολικής έκτασης έως τρεις σελίδες, ένα εκ των οποίων είναι λογοτεχνικό, σε ολοκληρωμένη ή αποσπασματική μορφή, (ποίημα, διήγημα, μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο)· τα υπόλοιπα κείμενα μπορεί να είναι σε ολοκληρωμένη, ελαφρώς διασκευασμένη ή αποσπασματική μορφή: δημοσιογραφικά άρθρα, συνεντεύξεις, κριτικές, δοκίμια, επιστημονικά κείμενα, αφίσες με λεζάντα, πληροφοριακά κείμενα με εικόνες, σκίτσα, πίνακες ή διαγράμματα κ.ά.), διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το κειμενικό είδος, ώστε να αποτιμάται η αναγνωστική ικανότητα των υποψηφίων σε ποικιλία κειμενικών ειδών. Τα κείμενα μπορούν να συνοδεύονται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια.

Για τα κείμενα αυτά τίθενται τέσσερα συνολικά θέματα μέσω των οποίων αποτιμάται η ικανότητα των υποψηφίων να κατανοούν το περιεχόμενο των κειμένων, να ερμηνεύουν και να αξιολογούν στάσεις, αξίες, ιδέες κ.ά. βασιζόμενοι/ες σε στοιχεία των κειμένων, καθώς επίσης να παράγουν ερμηνευτικό και κριτικό λόγο. Τα θέματα προτείνεται να είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και να τίθενται περιορισμοί στην έκταση των απαντήσεων (όπου χρειάζεται). Το νοηματικό περιεχόμενο των μη λογοτεχνικών κειμένων πρέπει να είναι συναφές με κάποιον ή κάποιους από τους θεματικούς άξονες που προσδιορίζονται στο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Τα κείμενα συνοδεύονται από τα εξής θέματα:

Το πρώτο θέμα σχετίζεται με τα μη λογοτεχνικά κείμενα και αφορά στη συνοπτική νοηματική απόδοση από τους/τις υποψηφίους/ες μέρους ενός κειμένου ή τη συνοπτική απόδοση των απόψεων που διατυπώνονται σε ένα κείμενο για κάποιο ζήτημα.

Το πρώτο θέμα βαθμολογείται με 15 μονάδες.

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με τα μη λογοτεχνικά κείμενα και αναλύεται σε τρία ερωτήματα, διαφορετικά μεταξύ τους, με δυνατότητα κάποιο/κάποια από αυτά να είναι κλειστού τύπου και με ενδεχόμενη αιτιολόγηση της απάντησης. Ένα από αυτά μπορεί να διαιρείται σε δύο υποερωτήματα.

Τα ερωτήματα σχετίζονται με:

α) την αξιοποίηση του πλαισίου των κειμένων (κοινωνικού, ιστορικού, πολιτιστικού, του χώρου και του χρόνου) με σκοπό την κατανόηση των λόγων και των ενεργειών των υποκειμένων (ατομικών και συλλογικών) που αναφέρονται στα κείμενα, και των σχέσεων μεταξύ τους,

β) τον εντοπισμό και την ερμηνευτική προσέγγιση σκοπών, στάσεων, βασικών θέσεων και προθέσεων του συντάκτη / συντακτών των κειμένων, καθώς και την τεκμηρίωση της βασικής ιδέας του κειμένου,

γ) την αξιολόγηση της συνάφειας ιδεών, επιχειρημάτων, τίτλων, υπότιτλων, εικόνων κ.ά. με μια θέση, άποψη ή ζήτημα που θέτει το κείμενο και της αποδεικτικής τους αξίας,

δ) τον εντοπισμό και τη συσχέτιση συγκεκριμένων κειμενικών δεικτών που οργανώνουν το κείμενο ως σημασιοδοτημένη κατασκευή −δηλαδή, οι υποψήφιοι/ες να εντοπίζουν μέσα στο κείμενο δείκτες (π.χ. λεξιλόγιο, ρηματικά πρόσωπα, στίξη, εκφραστικά μέσα, τρόπους σύνταξης, κ.ά.) και να αναγνωρίζουν τη λειτουργία τους στο κείμενο,

ε) την αναγνώριση και την ερμηνευτική προσέγγιση του τρόπου σύνδεσης και οργάνωσης ιδεών, προτάσεων, παραγράφων ή διαφόρων σημειωτικών τρόπων σε ένα κείμενο, αφού λάβουν οι υποψήφιοι/ες υπόψη το επικοινωνιακό πλαίσιο και τα κοινωνικά συμφραζόμενα,

στ) τη σύγκριση των μη λογοτεχνικών κειμένων ως προς τις θέσεις, τον τρόπο πραγμάτευσης του θέματος, την πειστικότητα, την αποτελεσματική μετάδοση του νοήματος κ.α.

Το δεύτερο θέμα βαθμολογείται με 40 μονάδες, που επιμερίζονται σε κάθε ερώτημα ανάλογα με τη βαρύτητά τους (15+15+10). Τα υποερωτήματα, επίσης, βαθμολογούνται ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Το τρίτο θέμα σχετίζεται με το λογοτεχνικό κείμενο και αφορά στην παραγωγή ερμηνευτικού σχολίου, με το οποίο επιδιώκεται οι υποψήφιοι/ες, αφενός να αναπτύσσουν κρίσιμα θέματα/ερωτήματα που πραγματεύεται το λογοτεχνικό κείμενο, αξιοποιώντας συνδυαστικά κειμενικούς δείκτες ή και στοιχεία συγκειμένου, αφετέρου να τοποθετούνται/ανταποκρίνονται στα θέματα/ερωτήματα αυτά, τεκμηριώνοντας τις προσωπικές τους θέσεις. Η προβλεπόμενη έκταση της απάντησης μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 200 λέξεις.

Το τρίτο θέμα βαθμολογείται με 15 μονάδες.

Στα παραπάνω θέματα χρειάζεται να είναι σαφής και προσεκτική η διατύπωση των ερωτημάτων, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις στις απαντήσεις των υποψηφίων.

Το τέταρτο θέμα σχετίζεται με τα μη λογοτεχνικά κείμενα και αφορά στη γραπτή παραγωγή κριτικού λόγου, 300 έως 400 λέξεις (ανάλογα με τη βαρύτητα του θέματος), το οποίο

ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο (σκοπό, πομπό, αποδέκτες, κειμενικό είδος) και ζητεί από τους/τις υποψηφίους/ες την ανάπτυξη τεκμηριωμένης προσωπικής γνώμης, τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με προβλήματα, θέσεις, στάσεις, στερεότυπα, προκαταλήψεις κ.ά. που θέτει το κείμενο/θέτουν τα κείμενα αναφοράς.

Το τέταρτο θέμα βαθμολογείται με 30 μονάδες.

Γ. Ιστορία

Για την εξέταση του μαθήματος «Ιστορία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ισχύουν τα εξής:

1. Η Ιστορία ως μάθημα Προσανατολισμού, εξετάζεται με συνδυασμό ερωτήσεων, οι οποίες ταξινομούνται σε δύο ομάδες.

α) Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των υποψηφίων (ιστορικές έννοιες, ιστορικά γεγονότα, χρονολογίες, δράση ιστορικών προσώπων, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά φαινόμενα, κ.τ.λ.) και η κατανόησή τους.

β) Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται δύο (2) τουλάχιστον θέματα που απαιτούν σύνθεση ιστορικών γνώσεων και κριτική ικανότητα (αξιολογήσεις ιστορικών γεγονότων ή ιστορικών προσώπων, ανάλυση αιτιών ή συνθηκών που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και εξέλιξη σημαντικών ιστορικών φαινομένων κ.τ.λ.). Στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους υποψηφίους σε φωτοτυπία. Το υλικό αυτό αφορά γραπτές ιστορικές πηγές, εικαστικά έργα, χάρτες, διαγράμματα κ.τ.λ. που χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία ή ως μέσα άντλησης στοιχείων για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων.

2. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες αυτές. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε ομάδας, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους υποψηφίους γραπτώς.

Δ. Κοινωνιολογία

Η εξέταση του μαθήματος «Κοινωνιολογία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις διαφορετικών τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει τρεις (3) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Ειδικότερα, περιλαμβάνει: μία ερώτηση με πέντε (5) υποερωτήματα Σωστού-Λάθους (5Χ3=15 Μονάδες) και δύο ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που κάθε μία βαθμολογείται με πέντε (5) Μονάδες (2Χ5 =10 Μονάδες).

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες και η δεύτερη με δεκαπέντε (15) μονάδες.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα ευρείας ανάπτυξης μέσω των οποίων, ελέγχονται οι ικανότητες συνθετικής ανάλυσης αλλά και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών, τις οποίες απέκτησαν οι υποψήφιοι/ες.

Το καθένα από τα δύο θέματα μπορεί να περιλαμβάνει από 2-4 ερωτήσεις και βαθμολογείται με εικοσιπέντε (25) Μονάδες (2Χ25 =50).Η κατανομή της βαθμολογίας στις επιμέρους ερωτήσεις κάθε θέματος, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας κάθε ερώτησης.

Η κατανομή της βαθμολογίας στις επιμέρους ερωτήσεις και των δύο ομάδων θεμάτων προσδιορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους/στις υποψηφίους/ες γραπτώς.

Ε. Μαθηματικά

Για την εξέταση του μαθήματος «Μαθηματικά» της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, ισχύουν τα εξής:

1. Στους/στις υποψήφιους/ες του μαθήματος δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα, με τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του/της υποψήφιου/ας να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.

2. Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους/στις υποψηφίους/ες διαρθρώνονται ως εξής:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα θεωρίας που αφορούν έννοιες, ορισμούς, λήμματα, προτάσεις, θεωρήματα και πορίσματα. Με το θέμα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότερων συμπερασμάτων, καθώς και η σημασία τους στην οργάνωση μιας λογικής δομής.

β) Το δεύτερο και το τρίτο θέμα αποτελείται το καθένα από μία άσκηση που απαιτεί από τον/την υποψήφιο/α ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών. Η κάθε άσκηση μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

γ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από τον/την υποψήφιο/α ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης προηγούμενων γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών στη διαδικασία επίλυσής του. Το θέμα αυτό μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα, τα οποία βοηθούν τον/την υποψήφιο/α στη λύση.

3. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

ΣΤ. Φυσική, Χημεία

Για την εξέταση των μαθημάτων «Φυσική» και «Χημεία» της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, ισχύουν τα εξής:

Στους/στις υποψήφιους/ες δίνονται τέσσερα (4) θέματα που έχουν την παρακάτω μορφή:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων και συγχρόνως οι νοητικές δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος.

γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων και αρχών. Η άσκηση μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτούν ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσής του. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Ζ. Βιολογία

Για την εξέταση του μαθήματος «Βιολογία» της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας , ισχύουν τα εξής:

Στους/στις υποψηφίους/ες δίνονται τέσσερα (4) θέματα που έχουν ως εξής:

α) Το πρώτο και δεύτερο θέμα αποτελούνται από ανεξάρτητες ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της απόκτησης γνώσεων και της δυνατότητας παρουσίασης και τεκμηρίωσης θεμάτων

σχετικών με την εξεταστέα ύλη και της κατανόησης από τον/την υποψήφιο/α βιολογικών εννοιών, διαδικασιών ή φαινομένων.

β) Το τρίτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του/της υποψηφίου/ας να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάλυση, σύνθεση κ.τ.λ.) για την αξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

γ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα και στοχεύει στον έλεγχο της ικανότητας του/της υποψηφίου/ας να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25 μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Δείτε ΕΔΩ την Υπουργική Απόφαση σε μορφή pdf


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδικές 2020: Ο νέος τρόπος εξέτασης των μαθημάτων"

«Βάφτιζαν» μετανάστες ως «ευάλωτα πρόσωπα» για το άσυλο στη Μυτιλήνη

Εγκληματική οργάνωση που χορηγούσε παράνομα βεβαιώσεις-γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο και στην οποία φέρονται να συμμετείχαν ένας ψυχολόγος και δύο δικηγόροι, αποκαλύφθηκε στη Μυτιλήνη μετά από πολύμηνες έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα lesvosnews.net, μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, από κάθε περίπτωση από τις οποίες οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ. Με τη βεβαίωση–γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειες τους, απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής.

Για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό δίκτυο έχουν ταυτοποιηθεί πέντε άτομα και συγκεκριμένα αλλοδαπός και τέσσερις ημεδαποί, στους οποίους περιλαμβάνονται ψυχολόγος και δύο δικηγόροι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη τρεις από τους παραπάνω εμπλεκομένους.

Τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, τέσσερις φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βάφτιζαν» μετανάστες ως «ευάλωτα πρόσωπα» για το άσυλο στη Μυτιλήνη"

ΠΟΕΔΗΝ: Η εγκύκλιος Χουλιαράκη «απειλεί» όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Η ενεργοποίηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη όπως αποτυπώθηκε με τον καταλογισμό αποζημίωσης, την οποία είχε καταβάλει το νοσοκομείο Λάρισας, σε γιατρό που είχε καταδικαστεί για ιατρικό λάθος από αμέλεια, πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στο σύνολο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία – και όχι μόνο στους γιατρούς.

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αιτείται από το IV τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον καταλογισμό 850.666,66 ευρώ σε γιατρό ΩΡΛ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – πρόκειται για το ποσό της αποζημίωσης, συν τους τόκους, που είχε καταβάλει στους συγγενείς του θύματος το νοσοκομείο Λάρισας όταν ο γιατρός καταδικάστηκε.

«Εκτεθειμένοι δεν είναι μόνο οι γιατροί, αλλά το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού. Οι νόμοι 3528/2007, άρθρο 38 και Ν.4129/2013, άρθρο 1 παρ.1 ενεργοποιήθηκαν στις 18.1.2018 με εγκύκλιο Χουλιαράκη, και ορίζουν ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι των ΝΠΔΔ για κάθε ζημιά από δόλο ή βαριά αμέλεια που προκαλούν, βαρύνονται οι ίδιοι και όχι τα ΝΠΔΔ» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως «με τέτοια εντατικοποίηση της εργασίας, τραγική έλλειψη προσωπικού, παλαιό εξοπλισμό και υποδομές είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στα νοσοκομεία. Ο καθένας μπορεί να στραφεί σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού και να του καταλογιστούν υπέρογκα ποσά». Για τον λόγο αυτό η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας να διευθετήσει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση το ζήτημα, σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Η εγκύκλιος Χουλιαράκη «απειλεί» όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία"

Στουρνάρας στις Τράπεζες: Έρχονται stress tests, πάρετε μέτρα

Να πάρουν προληπτικά μέτρα καλεί τις Τράπεζες η ΤτΕ με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δόθηκε στη δημοσιότητα, την Πέμπτη (5.12.2019).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι Τράπεζες πρέπει να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα προκύψουν από τα επερχόμενα stress tests, επισημαίνοντας, καταρχήν, την ανάγκη μίας ολιστικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων.

Προειδοποιεί μάλιστα, ότι “εάν δεν υπάρξει μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης, τα μεγέθη κερδοφορίας των τραπεζών δεν θα μπορέσουν εύκολα να μεταβληθούν, δεδομένου του πεπερασμένου περιθωρίου περιστολής του λοιπού λειτουργικού κόστους”.

Ταυτοχρόνως διαπιστώνει, ότι ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, υπάρχει ωστόσο πρόβλημα με την ποιότητα του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, το 60% των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, κατά μέσο όρο, αποτελείται από τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο. Τούτο καταρχάς “φρενάρει” την αποκλιμάκωση των “κόκκινων” δανείων.

Συναγερμός για τα stress tests

Επιπροσθέτως, η ΤτΕ προειδοποιεί ότι “τυχόν πρόσθετες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της σταδιακής εφαρμογής του Διεθνούς Πρότυπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων κρίσης (stress test) της επόμενης χρονιάς, καθώς και της εφαρμογής του προληπτικού μηχανισμού ασφαλείας, θα λειτουργήσουν επιπρόσθετα επιβαρυντικά”.

Η Έκθεση διαπιστώνει ότι ο λεγόμενος πιστωτικός κίνδυνος σε επίπεδο συστήματος έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά η περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση του υφιστάμενου αποθέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), καθίσταται πλέον καθοριστικής σημασίας.

Το απόθεμα των ΜΕΔ συρρικνώθηκε περαιτέρω και ανήλθε τον Ιούνιο του 2019 σε 75,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,9% ή 6,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης επιβάλλεται προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν στον αναγκαίο μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τους σχεδίου, την αύξηση της αποδοτικότητάς τους και συνακόλουθα τη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ χαρακτηρίζεται ως “σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, κρίνεται σκόπιμο να πλαισιωθεί από συμπληρωματικές ενέργειες”. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται εναλλακτικές στρατηγικές και προτάσεις επί του αρχικού σχεδίου της σχετικά με τους τρόπους ταυτόχρονης μείωσης των ΜΕΔ και της αναβαλλόμενης φορολογίας, ως ποσοστό των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Ο πονοκέφαλος των “κόκκινων” δανείων

Αναφορικά με τα έσοδα των τραπεζών αναγνωρίζεται ότι, τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν περαιτέρω υποχώρηση, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ενισχύθηκαν τα λειτουργικά κέρδη το α΄ εξάμηνο του 2019 και βελτιώθηκε ο δείκτης αποτελεσματικότητας (λόγος λειτουργικών εξόδων προς έσοδα) των ελληνικών τραπεζών.

Στο μέτωπο της ρευστότητας, η Έκθεση διαπιστώνει συνεχή βελτίωση χάρη στην ενίσχυση της καταθετικής βάσης και τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης, όπως με την έκδοση χρέους μειωμένης εξασφάλισης και καλυμμένων ομολογιών.

Καταγράφεται, επίσης, η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, στοιχείο που αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα των πηγών χρηματοδότησης, ενώ χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι η αυξητική τάση του συνόλου των καταθέσεων συνεχίστηκε, παρά τη διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, η άντληση μέρους των καταθέσεων προθεσμίας των επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκε για την αγορά κεφαλαιουχικών αγαθών. Το γεγονός αυτό αντανακλά, σύμφωνα με την ΤτΕ, “την πεποίθηση ότι η χώρα έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε λελογισμένη ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας στις Τράπεζες: Έρχονται stress tests, πάρετε μέτρα"

Ποινική δίωξη για ζημιά 9,5 εκατ. ευρώ στην κατασκευή τμήματος της Εγνατίας Οδού

Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ποινική δίωξη για υπηρεσιακή απιστία σε βάρος τριών περιφερειακών στελεχών της «Εγνατία Οδός ΑΕ» για ζημιά ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δίωξη στρέφεται εναντίον διευθυντών και αναπληρωτών διευθυντών της Περιφερειακής Υπηρεσίας Γρεβενών της εταιρίας, κατά το χρονικό διάστημα 2011 έως 2018. Η ζημιά των 9,5 εκατ. ευρώ συνδέεται με τη δαπάνη κατασκευής τμήματος του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου στην περιοχή των Γρεβενών.

Πρόκειται για το τμήμα Παναγιά – Γρεβενά, μήκους οκτώ χιλιομέτρων, έργο για το οποίο η συνολική δαπάνη προσδιορίστηκε, σύμφωνα με τον τελικό αναθεωρητικό πίνακα επιμετρήσεων, κατά 9.572.178,73 ευρώ χαμηλότερη σε σχέση με την αρχικά εγκεκριμένη και εν συνεχεία καταβληθείσα δαπάνη. «Με βάση τον αρνητικό λογαριασμό θα μπορούσε η «Εγνατία Οδός AE» να ζητήσει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών, ενώ θα άρχιζε και η τοκοφορία» αναφέρεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ίδια δικογραφία, η Περιφερειακή Υπηρεσία Γρεβενών της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κάλεσε την ανάδοχο κατασκευάστρια του έργου να συντάξει τελικό λογαριασμό της αρχικής και συμπληρωματικής σύμβασης αλλά εκείνη δεν το έπραξε, προσφεύγοντας στο αρμόδιο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο, απέρριψε τις προσφυγές της αναδόχου. «Η Διεύθυνση μπορούσε και όφειλε να συντάξει τον τελικό λογαριασμό που επρόκειτο να είναι αρνητικός και η παράλειψη αυτή επέφερε την παραπάνω ζημιά» επισημαίνεται στη δικογραφία, η οποία στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Υπό τις συνθήκες αυτές ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μητρουλιάς, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης, σε βαθμό κακουργήματος, κατά των τριών παραπάνω προσώπων για την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία εις βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (κατά συναυτουργία).

Να σημειωθεί ότι το δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει κι άλλες υποθέσεις που συνδέονται με την κατασκευή και την αποπληρωμή του ίδιου αυτοκινητόδρομου, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της φερόμενης υπερκοστολόγησης εργασιών και υλικών συνδεόμενες με πέντε δίδυμες σήραγγες στη Δυτική Μακεδονία. Η υπόθεση αυτή, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά ύψους 32 εκατ. ευρώ στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», προσδιορίστηκε, ύστερα από αναβολή, να δικαστεί τον επόμενο Μάιο, ενώ στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται μέλη προηγούμενων διοικήσεων και στελέχη της εταιρίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για ζημιά 9,5 εκατ. ευρώ στην κατασκευή τμήματος της Εγνατίας Οδού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news