facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Πρώτη αντίδραση από Ισραήλ για ΑΟΖ Τουρκίας μετά από 7 μέρες σιωπής: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις»

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα». Την παραπάνω δήλωση έκανε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, με αφορμή τις τουρκικές απειλές και την υπογραφή της παράνομης συμφωνίας της Λιβύης και της Τουρκίας για τις ανύπαρκτες μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα που έλαβε η Τουρκία στη Μεσόγειο.

Η παραβίαση των συνήθων διεθνών νόμων και του Δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Σήμερα είχαμε πτήσεις τουρκικού αεροσκάφους AWACS Boeing E-7T (διακριτικό TURAF29), το οποίο ενίσχυσε στην συνέχεια και δεύτερο τουρκικό AWACS (διακριτικό TURNA57) το οποίο πραγματοποίησε αποστολή περιπολίας νότια της Κύπρου.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη αντίδραση από Ισραήλ για ΑΟΖ Τουρκίας μετά από 7 μέρες σιωπής: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις»"

Παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του Γιώργου Λιάγκα

Παρέμβαση στο σπίτι του Γιώργου Λιάγκα πραγματοποίησε ομάδα ατόμων της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», η οποία ανέλαβε την ευθύνη με κείμενο που ανάρτησε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου όπου και δημοσίευσε και βίντεο από την παρέμβαση, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τα σχόλια του παρουσιαστή και του πάνελ της μεσημεριανής εκπομπής του στον ΣΚΑΪ για τη φοιτήτρια του ΑΠΘ.

«Γιατί στην απόλυτη infotainment εκπομπή, μέσα σ' ένα δίωρο χωρούν όλα!". Όλως παραδόξως θα συμφωνήσουμε και σε κάτι με την ιδιωτική τηλεόραση, εν προκειμένω με το μεσημεριανάδικο του Λιάγκα στον ΣΚΑΙ. Ότι όλα τα τηλεσκουπίδια μπορούν να χωρέσουν στην ατζέντα-κάδο, αφού άλλωστε "δεν τους ξεφεύγει τίποτα".

Lifestyle κουτσομπολιά, ματιές από την κλειδαρότρυπα, ρατσισμός, σεξισμός, αφού η "κεφάτη διάθεση και το αστείρευτο χιούμορ" το επιτρέπουν, "ευθεία, αιχμηρά και ασυμβίβαστα" σχόλια, τα οποία, βέβαια, ανάλογα με τις αντιδράσεις, μπορεί να μετατραπούν σε κροκοδείλια δάκρυα και ψεύτικες συγνώμες, και φυσικά, "θέματα για τη γυναίκα", τα γνωστά "γυναικεία θέματα" που προβάλλει η ιδιωτική τηλεόραση, ξέρετε τώρα, λίγο μόδα, λίγο μαγειρική, λίγο ερωτικές συμβουλές και πάει λέγοντας.

"Να δώσουμε βήμα στη γυναίκα, να αναδείξουμε τις δεξιότητες της σύγχρονης γυναίκας" (λες και η γυναίκα είναι ένα μίξερ με συγκεκριμένες δεξιότητες και όχι ισότιμο μέλος της κοινωνίας), αναφώνησε ο Λιάγκας σε μια από τις "κινήσεις μεταμέλειας" που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό, αποδεικνύοντας και πάλι πως δεν έχει πραγματική ιδέα για ποιον λόγο προκάλεσαν αντιδράσεις τα λεγόμενά του, ούτε φυσικά και τον νοιάζει. Και δεν αποτελεί καμία έκπληξη αυτό. Είπαμε, για την ιδιωτική τηλεόραση μιλάμε, μια από τις μεγαλύτερες χοάνες μισογυνισμού.

Του τελευταίου "κρούσματος Λιάγκα", για το οποίο θα μιλήσουμε αμέσως παρακάτω, είχαν προηγηθεί, μόλις μερικές εβδομάδες πριν, τα χυδαία σχόλια για το σώμα συμμετέχουσας σε τηλεοπτικό "σόου". Φυσικά, το ότι μια γυναίκα συμμετέχει σε κάτι με το οποίο διαφωνούμε ξεκάθαρα, καθώς αναπαράγει τα πρότυπα ομορφιάς στον βωμό της "μόδας" και του χρηματικού κέρδους, δεν σημαίνει ότι θα μας επιτρέψει να προσπεράσουμε μια επίθεση εναντίον της» αναφέρεται μεταξύ άλλων το κείμενο που αναρτήθηκε και φέρει την υπογραφή του Φεμινιστικού Τομέα Ρουβίκωνα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του Γιώργου Λιάγκα"

Μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ κατά διμοιριών των ΜΑΤ, πέριξ της πλατείας Εξαρχείων και συγκεκριμένα στις οδούς Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη.

Από την αστυνομία έγινε χρήση χημικών ενώ ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το περιστατικό συμβαίνει μία ημέρα πριν τη λήξη του τελεσιγράφου Χρυσοχοΐδη για τις εκκενώσεις των καταλήψεν και δύο ημέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια"

Στη Χάγη προσφεύγει η Κύπρος για τις τουρκικές παραβιάσεις

Ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, ώστε να συναινέσει σε επίλυση των διαφορών για την ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επιχείρησε να επιδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρεσβεία της Τουρκίας δεν δέχθηκε να παραλάβει τη διακοίνωση και αυτή εστάλη με fax όπως ανέφεραν πηγές του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών στο protothema.gr η κίνηση αυτή έγινε έπειτα από συμβουλή των διεθνών νομικών συμβούλων της Λευκωσίας, ώστε να καταγραφεί η πρόθεση για επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου από ένα Διεθνές Διαιτητικό όργανο.

Η Λευκωσία με την κίνηση της αυτή δεν ανέμενε κάποια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας η οποία δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Μήνυμα Κύπρου σε Τουρκία: Στόχος η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Οι ενέργειες που γίνονται από την Κύπρο για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΑΟΖ της στοχεύουν στη διασφάλιση του αυτονόητου που είναι το δικαίωμα για ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Χάγη προσφεύγει η Κύπρος για τις τουρκικές παραβιάσεις"

Δεύτερη επίθεση από πειρατές σε ελληνικό τάνκερ - Απήγαγαν 19 ναυτικούς

Επίθεση από πειρατές δέχθηκε το ελληνόκτητο τάνκερ Nave Constellation, ενώ έπλεε ανοιχτά της Νιγηρίας.

Οι ένοπλοι πειρατές που επιτέθηκαν στο πλοίο απήγαγαν 19 ναυτικούς. Πρόκειται για 18 Ινδούς και 1 Τούρκο, σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο. Η επίθεση των ενόπλων έγινε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ το πλοίο- υπό σημαία Χονγκ Κονγκ- βρισκόταν 100 ναυτικά μίλια νότια της νήσου Μπόνι, στη Νιγηρία.

Οι πειρατές άφησαν στο τάνκερ 7 μέλη του πληρώματος. Αυτοί, με εντολή της εταιρείας, μετέφεραν το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλές σημείο και περίμεναν ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, δεν υπήρξε ζημιά στο πλοίο, ή θαλάσσια ρύπανση, από την επίθεση των πειρατών. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου πειρατές είχαν επιτεθεί σε άλλο ελληνικό τάνκερ, ανοιχτά των ακτών του Τόνγκο και πήραν ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος, ανάμεσά του και έναν Έλληνα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερη επίθεση από πειρατές σε ελληνικό τάνκερ - Απήγαγαν 19 ναυτικούς"

Το «τερματίζει» Τουρκία: Σύντομα στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη

Ακάθεκτη η Τουρκία κάνει όλο και περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση εφαρμογής του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη, για την οποία υποστηρίζει ότι θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής. Ανησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο.

Όπως είπε η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο..

Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Τον χαβά της η Τουρκία - Συνεχίζει τις προκλήσεις: Θα κάνουμε γεωτρήσεις όπως συμφωνήσαμε με τη Λιβύη

Πριν από ένα 24ωρο πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στο πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα και ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «τερματίζει» Τουρκία: Σύντομα στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη"

Μητσοτάκης: Έθεσα όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.


aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Έθεσα όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες"

Μακρόν: Καμία συναίνεση με την Τουρκία για τον ορισμό της τρομοκρατίας

«Δεν υπήρξε δυνατή συναίνεση με την Τουρκία για τον ορισμό της τρομοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουάτφορντ, κοντά στο Λονδίνο.

«Δεν βλέπω καμία συναίνεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Η Τουρκία εξαπέλυσε στις αρχές Οκτωβρίου στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της συροκουρδικής πολιτοφυλακής την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, προκαλώντας την καταδίκη του Παρισιού.

«Είναι σαφές ότι δεν συμφωνούμε να κατατάξουμε ως τρομοκρατική οργάνωση το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και πιστεύω ότι σε αυτό υπάρχει μια συναίνεση», είπε, αναφερόμενος στους συνάδελφους του ηγέτες στο ΝΑΤΟ, εκτός Τουρκίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πολεμάμε το PKK και όλους εκείνους που διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Τουρκίας, αλλά δεν κάνουμε αυτή τη συντόμευση ή ομαδοποίηση που θέλει η Τουρκία μεταξύ αυτών των διαφορετικών πολιτικών και στρατιωτικών ομάδων. Οπότε υπάρχει διαφωνία, δεν άρθηκε», συμπλήρωσε.

Το PKK, η κουρδική οργάνωση που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της τουρκικής κεντρικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία αλλά και από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία είναι εξοργισμένη από τη στήριξη της Γαλλίας προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες εντάσσεται το YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως επέκταση του PKK.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε πως οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συμφώνησαν να διεξαγάγουν περισσότερες συνομιλίες με την Τουρκία καθώς αναγνώρισαν «τις τεράστιες πιέσεις» που δέχεται η χώρα.

Ο Τζόνσον, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκαν χθες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες πιέσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία», δήλωσε ο Τζόνσον, αναφέροντας τους πρόσφυγες, την τρομοκρατία και την απειλή που θέτει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Οπότε αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων ηγετών δεν κατάφεραν να αρθούν «όλες οι ασάφειες».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Καμία συναίνεση με την Τουρκία για τον ορισμό της τρομοκρατίας"

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 767 εκ. ευρώ

Την έγκρισή του για να εκταμιευθούν τα 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων έδωσε, όπως αναμενόταν, το Eurogroup, έπειτα και από την τελευταία, θετική έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που συνέταξε η Κομισιόν.

Η εκταμίευση των χρημάτων, πάντως, θα πρέπει να εγκριθεί και από έξι κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Στη συνέχεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να λάβει την τελική τυπική απόφαση για την αποδέσμευση των χρημάτων. Έτσι η εκταμίευση εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου.

Τα 767 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους. Αντίθετα, οι συζητήσεις για την αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων σε επενδύσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, όπως επιθυμεί η Αθήνα, θα αφορά τις επόμενες δόσεις (ύψους 1,3 δισ. ευρώ ετησίως) που θα εκταμιευθούν από τα μέσα του 2020 έως τα μέσα του 2022.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 767 εκ. ευρώ"

Ζάκυνθος: Ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων με παρέμβαση του εισαγγελέα

Mε παρέμβαση του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ζακύνθου, ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους της Ζακύνθου, όπου είχε σταματήσει από την προηγούμενη Παρασκευή.

Χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, βρέθηκε στο γραφείο της εισαγγελέα, για να δώσει εξηγήσεις για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε πόλη και χωριά.

Τα πρώτα κοντέινερ με απορρίμματα έφθασαν στον χώρο επεξεργασίας στην περιοχή του Λίβα, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους του δήμου Ζακύνθου, η ιδιωτική εταιρεία που είχε σταματήσει την επεξεργασία λόγω οφειλών του Δήμου προς αυτή, ξεκίνησε πάλι εργασίες.

Σε πολλές γειτονιές του νησιού έχουν συσσωρευτεί «βουνά» σκουπιδιών, με τη δυσωδία να είναι έντονη ειδικά στην πόλη της Ζακύνθου, αλλά να εγκυμονεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σήμερα έγινε συνάντηση του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο με τον δήμαρχο Ζακυνθου και του Βουλευτή, Διονύση Ακτύπη, με τον εκπρόσωπο της εταιρίας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», όπου αποφασίστηκε να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους και η μεταφορά τους στο Λίβα, με στόχο να καθαρίσει το νησί από τα σκουπίδια, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα απορρίμματα στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, στην Ηλεία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων με παρέμβαση του εισαγγελέα"

Στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα: Η Άγκυρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του NATO

Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνόδου του NATO, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με το «μνημόνιο κατανόησης» Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν είναι εφικτή η συναίνεση με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας. «Σε ό,τι αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας – δεν βλέπω την πιθανότητα συναίνεσης για το θέμα αυτό. Όλοι συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ μας για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, δε, ότι «προφανώς, δεν είμαστε έτοιμοι να κατατάξουμε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στις τρομοκρατικές ομάδες».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα: Η Άγκυρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του NATO"

Ολλανδία: Το είπαν και το έκαναν! Ανώτατο όριο ταχύτητας τα 100 km/h

Μετά την Κύπρο, ακολουθεί και η Ολλανδία με το χαμηλότερο όριο ταχύτητας στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν γράφαμε για την πρόθεση της Ολλανδικής κυβέρνησης να μειώσει το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους της χώρας στα 100 km/h.

Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας Mark Rutte και είχε πει πως θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020.

Τώρα έρχεται και επίσημη ανακοίνωση από την υπουργό Μεταφορών της Ολλανδίας Cora van Nieuwenhuizen, η οποία με επιστολή της στη Βουλή έκανε γνωστό πως το μέτρο θα ισχύσει από τις 16 Μαρτίου του 2020. Τέσσερις ημέρες πριν θα ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικασία αντικατάστασης όλης της σήμανσης. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στα σχετικά ρεπορτάζ, το όριο των 130 km/h θα εξακολουθήσει να ισχύει αλλά μόνον για τις βραδινές ώρες όταν η κίνηση θα είναι μικρή.

Η κυβέρνηση του Rutte βρίσκεται σε κρίση καθώς ελέγχεται δικαστικά για την καθυστέρηση χιλιάδων έργων κατασκευής σε όλη τη χώρα, καθώς η χώρα έχει υπερβεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές NOx εδώ και χρόνια. Οι εκπομπές NOx προέρχονται κυρίως από αγροκτήματα, αυτοκίνητα και φορτηγά, καθώς και από τον τομέα των κατασκευών.

Μάλιστα η ολλανδική κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο αλλαγών των εργασιών στον αγροτικό τομέα, σχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους αγρότες. Μειώνοντας τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους η κυβέρνηση του Rutte θέλει να δείξει στους αγρότες πως δεν είναι μόνον αυτοί που θίγονται από την προσπάθεια για μείωση των ρύπων.

drive
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Το είπαν και το έκαναν! Ανώτατο όριο ταχύτητας τα 100 km/h"

Μανιαδάκης: «Πρέπει να είσαι με το μέρος μας» μου έλεγαν οι εισαγγελείς, «θα ξαναβγεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

Με ανεβασμένους τους τόνους ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της κατάθεσης του Νίκου Μανιαδάκη στην προανακριτική της Βουλής. Ο κ. Μανιαδάκης έδωσε αμέσως την οδό του διαμερίσματος που τον ανέκρινε η κ. Τουλουπάκη, ενώ όπως τόνισε, οι εισαγγελείς τον παρότρυναν να είναι με το μέρος τους, όπως επίσης ότι του υπόσχονταν και οικονομικά οφέλη.

«Στην οδό Αλεξανδρουπόλεως 24-26 ήταν το διαμέρισμα. Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση λέγοντας πως αυτές «ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής. Μου έλεγαν μη φοβάσαι θα εκλεγεί ξανά το κυβερνών κόμμα» φέρεται να είπε ο κ. Μανιαδάκης.

Η κόντρα Μαρκόπουλου-Ραγκούση για Πολάκη

Η τελευταία αυτή η φράση ανέβασε τους τόνους στην επιτροπή με τον Θανάση Πλεύρη να λέει ότι αυτά θυμίζουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλου Πολάκη που έλεγε «Να βάλουμε δυο στη φυλακή να κερδίσουμε τις εκλογές»

Μαρκόπουλος: «Πού ξέρεις; Μπορεί ο Πολάκης να έδινε τις ερωτήσεις!»
Ραγκούσης: «Πρόσεχε μην έλθει εδώ»
Μαρκοπουλος: «Συνεχίστε έτσι και θα πάτε καλά. Ακόμα να τον μαζέψετε».

Μανιαδάκης: «Πρέπει να είσαι με το μέρος μας» μου έλεγαν οι εισαγγελείς

Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ακόμη πως οι εισαγγελείς του έλεγαν ότι πρέπει να είναι με το μέρος τους.

«Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για Άδωνι έως και ποιος πλήρωνε τις κουρτίνες του σπιτιού του μου έλεγαν. Οι εισαγγελείς μου έλεγαν «πρέπει να είσαι με το μέρος μας» . Εγώ ποτέ δεν τους είπα πως πολιτικό πρόσωπο θα τους κατέστρεφε. Ποτέ δεν μετέφερα τέτοια απειλή εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα όπως είδα να λέγεται Ο Ντζούρας μου κανόνισε συνάντηση με πράκτορες FBI . Μου είπε πως μπορώ να βγάλω και λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατά αντιπαράσταση με τον κ. Δεστεμπασίδη , την κ. Τουλουπάκη ή την κ. Μαραγγέλη».

Μανιαδάκης: Μου υπόσχονταν και οικονομικά οφέλη

Θάνος Πλεύρης: Είπατε ότι σας επισκέφτηκε ο δικηγόρος κ. Σαρακης και σας πρότεινε να μπείτε στο πρόγραμμα προστατευομένων μαρτύρων. Σας είπε ότι θα έχετε και οικονομικό όφελος από αυτό;
Μανιαδάκης: Σαφώς.
Πλεύρης: Τι ακριβώς σας είπε η κ. Τουλουπάκη μετά τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας είπε ότι δεν θα ξαναεκλεγούν και θα πάνε φυλακή;
Μανιαδάκης: Ναι, αυτό μου είπαν. Τόσο στις συναντήσεις στην εισαγγελία διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις. Να μην καλύπτω τους πολιτικούς και κυρίως τον κ. Γεωργιάδη ή μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν ότι είναι παράνομες και ότι έχουν στοιχεία γι αυτό και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω κι εγώ αυτό με τις τεχνικές μου γνώσεις, ότι δηλαδή ήταν παράνομες.
Πλεύρης : Εχετε πει ότι σας είπε η κ. Τουλουπακη να μην φοβάσαι τους πολιτικούς ότι δεν θα επανεκλεγούν και ότι θα πάνε φυλακή. Ετσι δεν είναι;
Μανιαδάκης : Μάλιστα. Αυτή η φράση ειπώθηκε στη ΓΑΔΑ αφού ήρθε η δικογραφία στη Βουλή και είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα ονόματά μας. Η Εισαγγελέας τότε άρχισε να μας λέει ότι «έχετε προσωπικό όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλέγουν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές». Με πίεζαν να δώσω πολιτικούς.
Πλεύρης: Αφού λοιπόν εσείς λέγατε ότι δεν έχετε στοιχεία, η Εισαγγελέας επέμενε να δώσετε;
Μανιαδάκης: Ναι. Μου έλεγαν ότι έχουμε στοιχεία εμείς, πολλά. Δώσε κι εσύ.
Πλεύρης: Εχετε πει ότι οι άλλοι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι η κ. Μαραγγέλη και ο κ. Δεστεμπασίδης. Αν σας φέρουμε εδώ κατ’ αντιπαράσταση αυτούς τους δυο ανθρώπους θα πείτε τα ίδια;
Μανιαδάκης: Βεβαίως και θα πω τα ίδια. Αυτοί ήταν. Σας είπα χθες ότι τους είδα.

Μανιαδάκης: Και επί ΣΥΡΙΖΑ παρείχα υπηρεσίες

Ακόμα ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε πως είχε συνεργασία και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον Παν. Κουρουμπλή και την Ολγα Γεροβασίλη « Μου είχαν ζητήσει να μιλώ με την τρόικα για το claw back. Όπως και με τον Καρόνε. Και επί ΣΥΡΙΖΑ παρείχα υπηρεσίες».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιαδάκης: «Πρέπει να είσαι με το μέρος μας» μου έλεγαν οι εισαγγελείς, «θα ξαναβγεί ο ΣΥΡΙΖΑ»"

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η Μόρια θα κλείσει όταν είναι έτοιμες οι νέες δομές

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι το προσφυγικό ήταν το μόνο θέμα που άφησε ανοιχτό η τέως κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται πάντως και πάλι σαφές ότι «η Μόρια όπως και το Βαθύ θα κλείσούν και αυτό θα γίνει  όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές».

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση- απάντηση σε δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την λειτουργία των δομών υποδοχής αλλοδαπών.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι θα κλείσουν και η Μόρια και το Βαθύ, όταν είναι έτοιμες οι νέες δομές και καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μην ψάχνει για προφάσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

«Αναφερόμενος (ο κ. Τσίπρας) στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς.

Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις».

Μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε «κλείνει η ντροπή της Μόρια μας έλεγαν. Και έρχεται η Ευρωπαία επίτροπος και τους τα γυρίζει πίσω. Τους λέει ότι είναι έξω από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο τα κλειστά κέντρα. Και μετά επανέρχεται ο Χρυσοχοΐδης και της στέλνει επιστολή όπου της εξηγεί ότι τελικά δε θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές αλλά θα λειτουργούν παράλληλα. Με δυο λόγια ο Χρυσοχοίδης με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας οτι όχι μόνο δε θα κλείσει η Μόρια αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα 

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης μάταια προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και μάλλον θα πρέπει να απαντήσει στους πολίτες και στους δημάρχους των νησιών μας, που τόσο καιρό η κυβέρνηση περιπαίζει, και όχι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«Για όσους ξέρουν ανάγνωση», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «τα όσα διατύπωσε στην επιστολή του στην αρμόδια Επίτροπο είναι σαφή. Αν κοροϊδεύει την Επίτροπο και όχι τους Έλληνες μένει να φανεί», σχολιάζει, για να τονίσει πως, όμως «το ποιος δήθεν σπέρνει σύγχυση και το ποιος βρίσκεται πραγματικά σε απόλυτη σύγχυση και αδυναμία να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, όπως άλλωστε και ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έχουν καταλάβει ήδη όλοι οι Έλληνες πολίτες».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η Μόρια θα κλείσει όταν είναι έτοιμες οι νέες δομές"

ΣτΕ: Ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει τα έξοδα για ιδιωτικά νοσοκομεία όταν τα δημόσια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε πως πρέπει να καταβάλλεται στους ασφαλισμένους όλο το ποσό της νοσοκομειακής περίθαλψης που πληρώνουν σε ιδιωτικές, μη συμβεβλημένες, κλινικές για επείγοντα περιστατικά, στη περίπτωση που στα δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές για διάφορους λόγους δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Κι αυτό επειδή είτε δεν βρέθηκε κρεβάτι, είτε, δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας ή δεν λειτουργούσαν τα ιατρικά μηχανήματα για την περίθαλψη ασθενών.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο ασφαλιστικός φορέας (ΕΦΚΑ) «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες οι ασφαλισμένοι υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

Στην προκειμένη περίπτωση που εξέτασε το Συμβούλιο της Επικρατείας,σύζυγος ασφαλισμένου η οποία ήταν στην 25η εβδομάδα (6 μήνα) κύησης τον Μάιο του 2004 εισήλθε εκτάκτως σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου. Δύο μέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Το μωρό, δύο μήνες περίπου μετά όταν βρέθηκε κενή θερμοκοιτίδα διεκομίσθη στο γενικό νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία».Το σύνολο των νοσηλειών του μωρού στην ιδιωτική μονάδα από 24.5. έως 29.6.2004, ανήλθαν σε 24.370 ευρώ.

Ο ασφαλιστικός φορέας, δέχθηκε μεν ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αλλά αρνήθηκε να καταβάλλει όλο το ποσό των νοσηλίων. Επικαλούμενος το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εσωτερικού ενέκρινε στον ασφαλισμένο μόνο το ποσό των 8.599 ευρώ για την δαπάνη νοσηλείας.

Ο πατέρας άσκησε ένσταση και ζητούσε το υπόλοιπο ποσό. Ο ασφαλιστικός φορέας του έδωσε επιπλέον 5.500 ευρώ, αλλά ο ασφαλισμένος άσκησε νέα προσφυγή ζητώντας τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ που είχε καταβάλλει, χωρίς αυτή να ευδοκιμήσει. Τελικά, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο και τον δικαίωσε, μετά, βέβαια, από 15 χρόνια!

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει τα έξοδα για ιδιωτικά νοσοκομεία όταν τα δημόσια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν"

ΕΕ: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών

Την άμεση κοινοποίηση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της οποίας προΐσταται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Τζουζέπ Μπορέλ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος καλεί την Τουρκία να τηρεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες «όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους», απαντώντας στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ σε ελληνικά νησιά και Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται «σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πλέον πρόσφατα αυτά του Ιουνίου του 2019», σημειώνει ο αξιωματούχος.

Ειδική αναφορά γίνεται στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Το διμερές “Μνημόνιο Κατανόησης” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, σχετικά με την θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Περισσότερες διευκρινίσεις απαιτούνται για το περιεχόμενό του. Περιμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών"

Μητσοτάκης: Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

Ηχηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στο Λονδίνο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι περιμένει η Τουρκία να επιδείξει σεβασμό προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και πως το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Ακόμη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο"

ΕΟΦ: Ανακαλείται γνωστό αγχολυτικό φάρμακο (φώτο)

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προχωρά στην ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού σκευάσματος CENTRAC 10mg/tab (κωδ. ΕΟΦ 1550801) και CENTRAC 20mg/tab (κωδ. ΕΟΦ 1550802).

Πρόκειται για χάπια που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του άγχους, αλλά και κατά της αϋπνίας και της κατάθλιψης.

Δείτε τις παρτίδες που αποσύρονται:

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το ΕΟΦ, «τα αποτελέσματα των ελέγχων δε συμφωνούν με τις προδιαγραφές και συγκεκριμένα ως προς τον έλεγχο διαλυτοποίησης, βάση τις υπ' αριθ. 5-189/19, 5-190/19 και 5-196/19 Εκθέσεις Δοκιμών/Αναλύσεων της Δ/νσης Εργαστηρίων του ΕΟΦ».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας. Η εταιρεία Pfizer ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά κατασταλτικές δράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.



Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλείται γνωστό αγχολυτικό φάρμακο (φώτο)"

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε το ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη φορά με εξάμηνα έντοκα γραμμάτια

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε και πάλι το ελληνικό δημόσιο, αυτή τη φορά εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,02% από 0,0% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Οκτωβρίου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,11 από 2,88 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 6η Δεκεμβρίου.

Είναι η τρίτη φορά που η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Η πρώτη ήταν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, με επιτόκιο –0,02% και η δεύτερη πάλι με τρίμηνα έντοκα στις αρχές Νοεμβρίου, με επιτόκιο –0,08%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε το ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη φορά με εξάμηνα έντοκα γραμμάτια"

Σε λειτουργία τα διόδια της Ασπροβάλτας στη Θεσσαλονίκη, πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Σε λειτουργία τέθηκαν από σήμερα τα διόδια στο σταθμό της Ασπροβάλτας στον νομό Θεσσαλονίκης.

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:


  • Οι οδηγοί των Ι.Χ. αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 0,90 ευρώ.
  • Τα δίκυκλα που θα περνούν από τα ταμεία θα πληρώνουν 0,60 ευρώ,
  • Τα φορτηγά οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρων θα πληρώνουν 2,30 ευρώ,
  • Τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο με τέσσερις ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρων θα καταβάλουν το ποσό των 3,20 ευρώ.

«Λειτουργούν τα καινούργια διόδια, ενώ ετοιμάζονται και παράπλευρα. Υπάρχουν παράπονα από τους κατοίκους» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε έκπτωση ή απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής των διοδίων για τους μόνιμους κατοίκους του δήμου Βόλβης.

Ο κ.Λιάμας υπενθύμισε πως από τον Οκτώβριο του 2018 έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας «κατά της απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών για τη χωροθέτηση και την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο Υποδομών, ζητώντας να ληφθεί υπόψιν το πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή. «Αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη λειτουργία των διοδίων τουλάχιστον να υπάρξουν ειδικά τιμολόγια για τους δημότες μας» είπε ο δήμαρχος Βόλβης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργία τα διόδια της Ασπροβάλτας στη Θεσσαλονίκη, πώς διαμορφώνονται οι τιμές"

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα - τα κριτήρια για το επίδομα γέννας

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή ολοκληρώνει την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση.

Έτσι, μετά την αλλαγή του πλαισίου για το επίδομα θέρμανσης –ο προϋπολογισμός του οποίου είναι πιθανό να ενισχυθεί με ένα πρόσθετο κονδύλι που θα μοιραστεί στις αρχές του 2020- αλλά και την ανακοίνωση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πολύτεκνους, γονείς παιδιών με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους, κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη για το επίδομα γέννας ενώ αλλάζει η ημερομηνία καταβολής όλων των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Επίσης, μπαίνει καινούργιο κριτήριο χορήγησης του επιδόματος τέκνων.

Το επίδομα νεογέννητου παιδιού θα ανέρχεται στα 2000 ευρώ –όπως έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός- και θα χορηγείται στους γονείς όλων των παιδιών που θα γεννηθούν μετά την 1/1/2020. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

1. Θεσπίζεται (υψηλό) εισοδηματικό όριο ώστε να είναι πολύ λίγα τα νοικοκυριά που θα αποκλείονται. Έτσι, μια μόνη μητέρα που θα αποκτήσει παιδί, θα εισπράττει το επίδομα αρκεί το εισόδημά της να μην ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Το ζευγάρι θα έχει εισοδηματικό όριο στα 60.000 ευρώ ενώ αν υπάρχουν ήδη παιδιά, θα προστίθενται 10.000 ευρώ επιπλέον. Έτσι, ζευγάρι με ένα παιδί που θα αποκτήσει και δεύτερο τέκνο μέσα στο 2020, θα πάρει το επίδομα των 2000 ευρώ ακόμη και αν το οικογενειακό εισόδημα φτάνει στα 70.000 ευρώ.

2. Το επίδομα θα χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα δίδεται λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Θα αντιστοιχεί είτε στο 75% είτε στο 50% του επιδόματος ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Η δεύτερη δόση (το υπόλοιπο 25% ή 50%) θα δίδεται έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, εκτιμάται ότι το επίδομα θα καταβληθεί σε περίπου 90.000 οικογένειες. Στην κυβέρνηση, ελπίζουν ότι και αυτό το μέτρο θα αποτελέσει ένα κίνητρο για να σταματήσει η κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των γεννήσεων.

Από το νέο έτος και μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται στους δικαιούχους μέσα στην τελευταία εργάσιμη εκάστου μήνα. Πρόκειται:

1. Για το επίδομα τέκνων με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το επίδομα τέκνων, καταβάλλεται σήμερα σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

2. Για την καταβολή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων

3. Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

4. Για το επίδομα στέγασης (ή ενοικίου) το οποίο δικαιούνται περίπου 667 χιλιάδες πολίτες ή 260.000 νοικοκυριά και έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

5. Για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίων

6. Για τη σύνταξη των υπερήλικων και

7. Για το επίδομα των ομογενών.

Στο επίδομα τέκνων μπαίνει καινούργιο κριτήριο χορήγησης πέραν των εισοδηματικών που προβλέπονται σήμερα. Δεν θα εισπράττει το επίδομα όποια οικογένεια δεν φροντίζει το τέκνο να κάνει την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο. Αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης για να μην εγκαταλείπουν παιδιά το σχολείο πριν από την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής φοίτησης.

Το επίδομα θέρμανσης

Οι αιτήσεις χορήγησης του νέου αυξημένου επιδόματος θέρμανσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ήδη εκτιμάται ότι έχουν γίνει αιτήσεις από τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον περυσινό και αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πέραν της καταβολής του επιδόματος των 68 εκατ. ευρώ που θα γίνει στο τέλος του έτους, θα δοθούν και επιπλέον πόροι από τον προϋπολογισμό του 2020 στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στα επιδόματα - τα κριτήρια για το επίδομα γέννας"

Αγρότες: Η κακοκαιρία «ακύρωσε» το μπλόκο στα Φάρσαλα - Παρέμβαση αστυνομίας στην Καρδίτσα

Αναβλήθηκε το σημερινό συλλαλητήριο – μπλόκο, στα Φάρσαλα, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή.

Στην ανακοίνωσή τους, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων αναφέρουν: «Λόγω έντονης βροχόπτωσης η οποία ξεκίνησε από τα ξημερώματα στην επαρχία Φαρσάλων και συνεχίζεται μέχρι και τώρα το σημερινό συλλαλητήριο αναβάλλεται. Το απόγευμα στις 5 μ.μ στο Βασιλί θα γίνει εκ νέου σύσκεψη, ώστε να αποφασίσουν οι αγρότες για τις επόμενες κινήσεις τους».



Στο μεταξύ, με «ψαλιδισμένη» τη συμμετοχή λόγω της κακοκαιρίας βγήκαν στο κόμβο Γαλήνης – έξω από τη Λάρισα – τα πρώτα τρακτέρ, με τους εκπροσώπους των αγροτών να ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με το larissanet.

Η αστυνομία μπλόκαρε τους αγρότες στην Καρδίτσα

«Μπλόκο στο μπλόκο» επιχείρησε η αστυνομία στον κόμβο του Ε65, έξω από την Καρδίτσα, όπου κατέφτασαν τα πρώτα τρακτέρ των αγροτών με σκοπό να παραταχθούν πάνω στο οδόστρωμα.



Ωστόσο, στο σημείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με δύο κλούβες που ανέκοψαν τις εισόδους στον Ε65, ώστε να αποτρέψουν με αυτό τον τρόπο την είσοδο των αγροτικών μηχανημάτων στο εθνικό δίκτυο.



Λίγη ώρα αργότερα, οι αγρότες ζήτησαν να περάσουν χωρίς τρακτέρ και να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση πάνω στον Ε65, κάτι που τους επέτρεψε η αστυνομία. Έτσι, προσπέρασαν με τα πόδια το μπλόκο των αστυνομικών και ανέβηκαν πάνω στον Ε65 για τη γενική συνέλευση με κεντρικό τους σύνθημα «τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Η κακοκαιρία «ακύρωσε» το μπλόκο στα Φάρσαλα - Παρέμβαση αστυνομίας στην Καρδίτσα"

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, διεξάγει πρόγραμμα ελέγχου της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων, από τις αρχές του χρόνου, έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 45 επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στις οποίες ελέγχθηκαν 107 διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Διαπιστώθηκαν 5 μη συμμορφούμενα προϊόντα, τα οποία δεν ανέγραφαν την προέλευση του γάλακτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί:

α) τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και

β) τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος"

Αίγυπτος: Τάσσεται κατά της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη - Διαταράσσει τη σταθερότητα λέει ο ΥΠΕΞ

Τα μνημόνια που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράτζ με την Τουρκία θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα, τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη κ. Ghassan Salamé.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε την ανάγκη αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να υποδαυλίσει την πολιτική διαδικασία που αφορά τη Λιβύη. Όπως γράφει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕNA και αναδημοσιεύει σήμερα ο αιγυπτιακός τύπος, «ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι επανέλαβε την Τρίτη ότι οι δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν από την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της Λιβύης της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας Φάγεζ αλ Σαράτζ θα εμβαθύνουν τις διαφωνίες μεταξύ των Λίβυων και θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία στη χώρα».

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επέστησε την προσοχή στον ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι το γεγονός της υπογραφής των εν λόγω μνημονίων «λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που άρχισε να υπάρχει μια διεθνής συναίνεση έτσι ώστε να βοηθηθούν οι Λίβυοι να βρουν μια διέξοδο για να ξεφύγουν από την παρούσα κρίση».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του κ. Σούκρι με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Αιγύπτιος υπουργό υποστήριξε τη σημασία της αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας από οποιαδήποτε πλευρά, είτε από το εσωτερικό της Λιβύης είτε έξω από αυτήν, που θα μπορούσε να εμποδίσει την πολιτική διαδικασία. Εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Αιγύπτου στην αποστολή του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Όπως τονίζουν τα ρεπορτάζ, «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με την κρίση της Λιβύης και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να καταστήσουν επιτυχείς τις συστάσεις της "διάσκεψης του Βερολίνου" με στόχο την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα». Και, τέλος, «συμφώνησαν επίσης να εντείνουν την επικοινωνία μεταξύ τους μέχρι να επιλυθεί η κρίση της Λιβύης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος: Τάσσεται κατά της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη - Διαταράσσει τη σταθερότητα λέει ο ΥΠΕΞ"

Δήμος Αθηναίων: Καθαρισμός και αποκατάσταση ζημιών σε πέντε πλατείες στους Αμπελόκηπους

Πρόκειται για τις πλατείες ΕΠΟΝ, Λακωνίας, Αγίου Δημητρίου, Βερναρδάκη και Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, οι οποίες σκουπίστηκαν, πλύθηκαν και απολυμάνθηκαν από συνεργεία του δήμου. Επίσης βάφτηκαν τα παρτέρια, τα παγκάκια και τα καλαθάκια και στις πέντε πλατείες.
Οι πέντε πλατείες στους Αμπελόκηπους «άλλαξαν εικόνα και είναι έτοιμες για περίπατο, για όλους» έγραψε, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Καθαρισμός και αποκατάσταση ζημιών σε πέντε πλατείες στους Αμπελόκηπους"

Καιρός: «Το έστρωσε» στη Βόρεια Ελλάδα - Κλειστά σχολεία και χαμηλές θερμοκρασίες

Αλλαγή για το σκηνικού του καιρού από σήμερα σε όλη τη χώρα, με τον χιονιά να κάνει την πρώτη του... ηχηρή επίσκεψη για φέτος στην Βόρεια, κυρίως, Ελλάδα. 

Στα λευκά έχουν ντυθεί η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη, το Πήλιο, τα Τρίκαλα και η Λάρισα, ενώ σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. 


Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της χώρας σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, ενώ οι μετεωρολόγοι συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις και στον παγετό στους δρόμους.

Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Βαθμιαία επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων που στα πελάγη θα φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.

Δείτε βίντεο απο την χιονόπτωση σε Λάρισα, Χαλκιδική, Κοζάνη, Τρίκαλα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα  















thermokrasies






simera






Κλειστά τα σχολία στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 

Κλειστά θα μείνουν σήμερα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Σοχού και Βερτίσκου λόγω χιονοπτώσεων, έπειτα από απόφαση του δημάρχου. 

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σήμερα το πρωί οι οδηγοί που κινούνται από το 70ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου – Βαρβάρας (από την Ολυμπιάδα έως τη Βαρβάρα).

Δείτε φωτογραφίες από τον Χορτιάτη:



xioin-3
xioin-1
xioin-2

Κλειστά τα σχολεία και στον ορεινό όγκο του Σουφλίου 

Δεν προσήλθαν στα σχολεία σήμερα οι μαθητές των οικισμών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου, με απόφαση της δημοτικής Αρχής, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Ειδικότερα, κλειστά είναι τα σχολεία στο Σιδηροχώρι, τον Πετρόλοφο, το Μεγάλο Δέρειο, τη Ρούσσα, το Γονικό, τη Σιδηρώ και την Αγριάνη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, η συνεχιζόμενη έως και αυτή τη στιγμή χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες (-3 βαθμούς Κελσίου), δημιούργησαν παγετό και ολισθηρότητα στο οδόστρωμα, χαρακτηριστικά που δεν καθιστούν ασφαλή τη μετακίνηση των μαθητών. Σε αρκετά σημεία του ορεινού όγκου η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, ενώ συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, η ετοιμότητα του δήμου για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες του δήμου Σουφλίου και της Περιφέρειας εργάζονται από την πρώτη στιγμή και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Λευκό τοπίο στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη οι δρόμοι και τα σπίτια ντύθηκαν στα λευκά από χθες το βράδυ, ενώ η ένταση του φαινομένου αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Ήδη από τη Δευτέρα το σκηνικό του καιρού άλλαξε απότομα στην περιοχή, με τη θερμοκρασία να καταγράφει πτώση 7 βαθμών. Στην ορεινή ζώνη το θερμόμετρο έδειξε μείον, ενώ το κρύο συνεχίστηκε και την Τρίτη με την πρώτη χιονόπτωση για φέτος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα xanthinea, περιοχές όπως το Δασικό Χωριό, η Πάχνη αλλά και ο Κένταυρος φόρεσαν τα λευκά τους με τους κατοίκους να δείχνουν να απολαμβάνουν τη χιονόπτωση.

Μονοψήφιες θερμοκρασίες σε πόλεις της Μακεδονίας 

Την ίδια ώρα μονοψήφιες τιμές δείχνουν τα θερμόμετρα σε πόλεις της Μακεδονίας. Στις 8 το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε μηδέν βαθμούς στην Κοζάνη, τέσσερις βαθμούς στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη και πέντε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΜΥ.

Ενωμεταξύ το βράδυ της Τρίτης στο Νυμφαίο παρουσιάστηκε και το φαινόμενο της παγωμένης βροχής. Πρόκειται για βροχόπτωση όταν επικρατεί παγετός και το νερό της βροχής παγώνει ακαριαία στο έδαφος και σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Ο «μαύρος πάγος», όπως ονομάζεται η παγωμένη βροχή στο οδόστρωμα, είναι επικίνδυνος για την οδήγηση καθώς δεν διακρίνεται εύκολα από τους οδηγούς.




Στα βόρεια του Νομού Έβρου το έστρωσε τη νύχτα, με τον καιρό στο Πεντάλοφο, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, να «ντύνεται» σιγά σιγά στα λευκά.



2
florina12

Χιόνι στο Πήλιο με θερμοκρασίες υπό του μηδενός 
Τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έκαναν την εμφάνισή τους στο Πήλιο και έτσι το βουνό των Κενταύρων σήμερα το πρωί «ντύθηκε» στα λευκά.

Η χιονόπτωση άρχισε από χθες το βράδυ και ήδη έχουν 10 εκατοστά χιόνι τόσο το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες όσο και τα Χάνια, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται αφού και η θερμοκρασία έχει πέσει στα Χάνια στους –3 βαθμούς.

Παρά τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση το οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι ανοιχτό για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και δεν χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων προς το παρόν, ενώ εκχιονιστικά οχήματα και αλατιέρες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν εφ' όσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει, με την θερμοκρασία στον Βόλο να βρίσκεται στους 10 βαθμούς. Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα οχηματαγωγά για τις Σποράδες, όχι όμως και των ιπταμένων δελφινιών.

Ξύπνησαν με χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων 

Με χιόνι ...ξύπνησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι ορεινών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω του χιονιού.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχαλάκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ συνδράμουν εννέα συνολικά μηχανήματα, συνιστώντας παράλληλα ο ίδιος στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό και επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων.

Πρώτο χιόνι και στα ορεινά του νομού Λάρισας 

Το πρώτο χιόνι έπεσε για φέτος και σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα στο Λιβάδι Ελασσόνας και στον Δήμο Τεμπών, όπου μάλιστα η θερμοκρασία κινείται στους 0 βαθμούς Κελσίου.



larisa1
larisa2
larisa3
larisa4



larisa5
larisa6
larisa7
larisa8

Χιονόπτωση και στη Φθιώτιδα - Με δυσκολία η κυκλοφορία των οχημάτων 

Σε λευκό πέπλο η ορεινή δυτική Φθιώτιδα από τα ξημερώματα.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν ήδη πιάσει δουλειά, ενώ οι υπηρεσίες της περιφέρειας Στερεάς και οι αστυνομικοί του Α.Τ. Σπερχειάδας, είναι σε επιφυλακή. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα


Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη 

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές και στα γύρω ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Τις βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος 

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος 

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και στα ορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου τοπικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και αρχικά στα ανατολικά και από το απόγευμα στα νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη 

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι και στην Κρήτη.
Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 6 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα αρχικά δυτικοί 3 με 5 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένουμε στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο γενικά αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες και στα ηπειρωτικά ορεινά λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένουμε στα δυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς τη δυτική Στερεά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι, στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: «Το έστρωσε» στη Βόρεια Ελλάδα - Κλειστά σχολεία και χαμηλές θερμοκρασίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news