facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Τις παράλογες θέσεις της, κόντρα στο Δίκαιο της Θάλασσας, επαναλαμβάνει η Τουρκία, προκαλώντας ξανά την Ελλάδα. Μάλιστα αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις της υποστηρίζει πως στα ελληνικά νησιά αλλά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν θα πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα.

Τα παραπάνω υποστήριξε πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως με βάση το «διεθνές δίκαιο» βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.

Υποστηρίζει ακόμη ότι με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Υποστηρίζει ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν στο Anadolu ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο ‘ηπειρωτικό έδαφος’. Μάλιστα η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η αρχή της «ίσης κατανομής».

«Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρουν στο Anadolu ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τις οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής. Σχετικά με τον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι σε αυτόν ορίζεται ότι η περιοχή δεν πρέπει να δοθεί στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου άλλη περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας πέραν των χωρικών τους υδάτων.

Σύμφωνα με το Anadolu, με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να μην λύνονται εντελώς όλες οι διαμάχες αλλά η Τουρκία έχει ένα σημαντικό κέρδος από την άποψη της στήριξης των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα"

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την αποδοκιμάζει και το Κρεμλίνο

Την ανησυχία του εκφράζει και το Κρεμλίνο για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, δίνοντας έμφαση στην αποτροπή δημιουργίας μιας έκρυθμης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ρωσική κριτική για τις προκλήσεις της Τουρκίας φτάνει, παρά το ρωσοτουρκικό διπλωματικό φλερτ, και ύστερα από τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες της Άγκυρας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μήνυμα στην Άγκυρα και την Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο, έστειλε η Μόσχα.

«Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Κληθείσα να σχολιάσει το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε πως μια νομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους, το οποίο προς το παρόν δεν ανακοινώνεται.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει ειδική αναφορά στην εκτίμηση του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ότι το έγγραφο μπορεί να ακυρώσει την προετοιμασία της διεθνούς συνάντησης για τη διευθέτηση του Λιβυκού ζητήματος στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ότι ανακύπτουν πολλά ζητήματα και άμεσα προς τον αλ Σάρατζ (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης).

Όσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα ασφάλειας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως η εμφάνισή του έδωσε την αφορμή για ισχυρισμούς περί αποπειρών της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, στην αντιπαράθεσή της με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ, όπως και μέσω της απροκάλυπτης παραβίασης του εμπάργκο όπλων.

Η ανακοίνωση της κ. Ζαχάροβα καταλήγει ως εξής: «Ελπίζουμε ότι τα δύο μέρη των προαναφερθέντων μνημονίων θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και θα αποστούν από πράξεις που θα επιδείνωναν περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο συνολικά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την αποδοκιμάζει και το Κρεμλίνο"

Τράπεζες: Στάση εργασίας και 24ωρη πανελλαδική απεργία

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα διενεργείται η τριμερής συνάντηση με τον υπουργό και την τράπεζα, προκηρύσσει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), με αφορμή τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, από τις 7.45 μέχρι τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στις 7.15 έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, η ΟΤΟΕ γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον κλάδο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζες: Στάση εργασίας και 24ωρη πανελλαδική απεργία"

Ο Μακρόν αρνείται αίτημα του Ερντογάν για τους Κούρδους και ζητά διευκρινίσεις για τους S-400

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να αγοράζει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.
Για το θέμα, ζήτησε διευκρινίσεις από την τουρκική πλευρά, σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.

«Πρέπει να διευκρινίσουμε τουλάχιστον δύο ζητήματα: πως μπορεί η Τουρκία να είναι μέλος της Συμμαχίας, να συνεργάζεται μαζί μας, να αγοράζει εξοπλισμό μας, να εντάσσεται στο αμυντικό σύστημα και παράλληλα να αγοράζει το S-400 από τη Ρωσία;
Από τεχνική άποψη αυτό δεν είναι δυνατό. Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να δώσει διευκρινίσεις αν θέλει την κατανόησή μας», είπε ο Μακρόν σύμφωνα με το Tass μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο.

Επιπλέον ο Μακρόν περιμένει μια εξήγηση για τις προθέσεις της Άγκυρας να αποκλείσει όλες τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής, εάν η Συμμαχία δεν αναγνωρίσει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Θέλουν να χαρακτηρίσουν το PKK και άλλους, ως τρομοκρατικές ομάδες, αλλά αυτός δεν είναι ο προορισμός μας…όταν κοιτάζω την Τουρκία, (βλέπω ότι) πολεμούν τώρα εκείνους που αγωνίστηκαν στο πλευρό μας. Και μερικές φορές συνεργάζονται με μεσάζοντες του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ στη διάσκεψη κορυφής του Λονδίνου, θα επαναλάβουν στην Τουρκία τη θέση τους σχετικά με το ασυμβίβαστο της χρήσης των ρωσικών συστημάτων S-400 με την ιδιότητα του μέλους της συμμαχίας.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μακρόν αρνείται αίτημα του Ερντογάν για τους Κούρδους και ζητά διευκρινίσεις για τους S-400"

Αποδοκιμάστηκε ο Ερντογάν στο Λονδίνο – Συνθήματα υπέρ των Κούρδων

Έντονες αποδοκιμασίες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο λίγο πριν περάσει το κατώφλι της Downing Street, καλεσμένος του Μπόρις Τζόνσον.

Εκεί ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Γαλλία.

Την ώρα όμως που ο Ερντογάν έφευγε από το ξενοδοχείο του, δέχθηκε αποδοκιμασίες από το συγκεντρωμένο πλήθος που τον περίμενε. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως “Ερντογάν διώξε το στρατό σου από το Κουρδιστάν”, “Ερντογάν διώξε τον στρατό σου από τη Ροζάβα”, “Ζήτω ο κουρδικός στρατός, ζήτω οι Κούρδοι αντάρτες”, καθώς και “ελευθερώστε του κούρδους αντάρτες. Οι Κούρδοι αντάρτες είμαστε εμείς”.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοκιμάστηκε ο Ερντογάν στο Λονδίνο – Συνθήματα υπέρ των Κούρδων"

Ο Ζάεφ δώρισε στον Στόλτενμπεργκ ‘μακεδονικό οίνο’

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο για την επέτειο των 70 ετών της Συμμαχίας, παρουσίασε και δώρισε μακεδονικό οίνο στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ την πρώτη ημέρα της Συνόδου, όπως σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Στο Tweeter έγραψε ο Ζάεφ ότι «ο Στόλτενμπεργκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους και υποστηρικτές μας».

Στη δήλωση του γενικού γραμματέα «θα ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ», ο Ζάεφ σημειώνει:

«Στην υγειά σας Γενς, απολαύστε αυτό το υπέροχο μακεδονικό κρασί».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ζάεφ δώρισε στον Στόλτενμπεργκ ‘μακεδονικό οίνο’"

Μανιαδάκης στην Προανακριτική για Novartis: Ήθελαν να τους πω για βαλίτσες

Αποφασισμένος να μιλήσει για όλες τις κρίσιμες πτυχές της σκευωρίας Novartis προσήλθε στην προανακριτική της Βουλής ο κ. Νίκος Μανιαδάκης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο μάρτυρας ζήτησε να παραστεί στην αίθουσα και ο δικηγόρος του, Θεόδωρος Μαντάς, εξηγώντας ότι έχει ήδη καταστεί κατηγορούμενος. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης το αίτημα αποσύρθηκε από τον κ. Μανιδάκη, με τον δικηγόρο του να εξηγεί «ο κ. Μανιαδάκης παραιτήθηκε από την θεσμική ιδιότητα του κατηγορουμένου. Η απόσυρση του αιτήματος σηματοδοτεί τη θέση του να απαντήσει σε όλα».

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Μανιαδάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση δήλωσε ότι «είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν και έχω ελεγχθεί από κάθε αρχή. Εχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, μετά από έλεγχο των λογαριασμών μου και δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη.

Είμαι κατηγορούμενος επειδή αρνήθηκα να παραδεχθώ πράγματα που δεν έγιναν. Βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις – και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν όμως με ένα υπουργό, μιλώ για τον κ. Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό».

Στην συνέχεια ο κ. Μανιαδάκης τοποθετήθηκε για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης εξηγώντας ότι το 2009 το κόστος ήταν στα 5,2 δις ευρώ και το 2014 έπεσε στα 1,9 δις ευρώ.

Ο κ. Μανιαδάκης, περιγράφοντας την πορεία της υπόθεσής του, είπε ότι το 2015 ένας Έλληνας δικηγόρος του πρότεινε συνεργασία για να μεταβούν με άλλους 2 μάρτυρες στις ΗΠΑ και να καταθέσουν στις αρχές για παράνομες πρακτικές της Novartis. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά την αρνητική του απάντηση υπήρξαν εις βάρος του ανώνυμες καταγγελίες στην εισαγγελία διαφθοράς. «Διατάχθηκε αρχικά οικονομικός έλεγχος τον Μάρτιο του 2015 που ολοκληρώθηκε το 2017. Στην συνέχεια διατάχθηκε και δεύτερος έλεγχος. Κατόπιν διατάχθηκε έλεγχος στις 4.10.2017 από το Σώμα Δημόσιας Διοίκησης και μετά από το ΣΕΥΠ. Τον ΣΕΕΔ και από μικτό κλιμάκιο. Αυτοί οι έλεγχοι με ώθησαν να συνεργαστώ με την δικαιοσύνη» ανέφερε σε άλλο σημείο εξηγώντας την απόφασή του να εναχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

«Δεν υπήρξα σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου»

Επιπροσθέτως, ο κ. Μανιαδάκης υπογράμμισε πως η συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 και πως δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος του Αν. Λοβέρδου. 

«Ουδέποτε διορίστηκα σύμβουλος Υπουργού, ουδέποτε υπήρξα αξιωματούχος. Εχω αδίκως γι αυτο κατηγορηθεί. Είναι γεγονός οτι έχω στοχοποιηθεί. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν Υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστη μου, και τα εχει η κυρια Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα οτι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχεση με τον Υπουργό Λοβέρδου που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα μου στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε επι υπουργίας Σαλμά. Δεκα μήνες τωρα εχουν ρημάξει την ζωη την δική μου και της οικογενείας μου ενώ εχω εξηγήσει, εχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν από τα αρχεία μου οτι ουδέποτε είχα σχεση με τον Λοβέρδο» είπε.

«Ήθελαν να τους πω για βαλίτσες»

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι η εισαγγελία διαφθοράς του πρότεινε συνεργασία αρκεί να έδινε πληροφορίες για χρηματισμούς πολιτικών. «Ηθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα. Μου απάντησαν «σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχει πάρει χαμπάρι. Ωστόσο δεν με ξανακάλεσαν».

Ο ίδιος είπε ότι λόγω των συνεχόμενων εναντίον του διαρροών στον Τύπο αποφάσισε να επισκεφτεί ξανά την εισαγγελία τον Οκτώβριο του 2017. «Είδα την κυρία Τουλουπάκη και τους Μανώλη, Ντζούρα. Μου είπαν πως ήθελαν να με εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας. Στην αρχή ήμουν αρνητικός. Μου είπαν και πάλι ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ήθελαν να με προστατεύσουν. Μετά από κάμποσες συναντήσεις με έπεισαν να ενταχθώ στο πρόγραμμα».

«Με αξιολόγησαν στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Την ένταξή μου δεν την γνώριζε κανείς. Ούτε δικηγόροι. Η ένταξή μου έγινε στις 20.12.2017. Πριν υπήρξαν 4-5 συναντήσεις με τους εισαγγελείς άτυπες» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Σε ένα βράδυ μας έκαναν από προστατευόμενους μάρτυρες σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Μανιαδάκης περιέγραψε και ορισμένες λεπτομέρειες που δείχνουν την προχειρότητα με την οποία λειτούργησε το σύστημα της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ειδικότερα ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι «μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή και τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου για το πόσο νόμιμη ήταν η χρήση προστατευόμενοι μάρτυρες μας φώναξαν στην ΓΑΔΑ και μας έκαναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

Μου ζήτησαν να γίνω Ζήγρας

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του παρείχαν πλήθος στοιχείων με τιμολογήσεις φαρμάκων και του ζήτησαν να δημιουργήσει πρόγραμμα που να εντοπίζει ενδεχόμενες αυξήσεις σε προϊόντα της Νοβάρτις. «Μου πήρε 4 εβδομάδες και ταυτόχρονα με τις αυξήσεις υπέδειξα τους υπεύθυνους και την νομοθεσία προτρέποντας τους εισαγγελείς να ζητήσουν εξηγήσεις» ανέφερε για να προσθέσει «τότε όμως υπήρξε εμπλοκή». Αναφορικά με την εμπλοκή ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι η μάρτυρας «Κελέση» κατέθεσε εναντίον του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ισόβια. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς του πρότειναν να ακολουθήσει τον δρόμο του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακ. Τζοχατζόπουλου που κατέθεσε εναντίον του.

«Μου ανακοινώθηκε πως η μάρτυρας «Κελέση» με είχε κατηγορήσει πως εγώ είχα πάρει χρήματα από την Νοβάρτις. Μου είπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστώ κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή ισοβίων. Μου πρότειναν να συνεχίσω ως προστατευόμενος κατηγορούμενος θυμίζοντάς μου και οι 3 εισαγγελείς την περίπτωση του εξαδέλφου Τσοχατζόπουλου» είπε για να συμπληρώσει «εγώ άρχισα να αντιδρώ. Ηξερα πως δεν έχω κάνει κάτι. Η πίεση κράτησε εβδομάδες».

«Μου έλεγαν να μην φοβάμαι, καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν»

Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δίνονταν σε διαμέρισμα πλησίον της οδού Μιχαλακοπούλου.

Στις ανακριτικές διαδικασίες υποστήριξε ότι «μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδωνι Γεωργιάδη, Αν. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Αν. Λοβέρδο και Ευ. Βενιζέλο. Μου έδιναν δημοσιεύματα του «Ντοκουμέντο» και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω ότι αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο».

Ο ίδιος είπε ότι ως μοχλός πίεσης για να καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων χρησιμοποιούταν από τους εισαγγελείς εις βάρος του στοιχεία.

«Τους ζήτησα να ξεκαθαρίσουν τι στοιχεία έχουν εις βάρος μου. Μου είπαν πως χρηματιζόμουν από μια εταιρεία που είχε η γυναίκα μου. Την εταιρεία ΨΗΜΙΤΗΣ. Αυτό το έλεγαν γιατί το έγραψε το «Ντοκουμέντο». Η καταγγελία όμως δεν ήταν σοβαρή. Δεν γνώριζαν κάν ποια ήταν η σύζυγός μου. Η «Κελέση» έλεγε πράγματα που διάβαζε στις εφημερίδες. Μετά άλλαξε κατάθεση. Είναι προφανές ότι άλλαξε κατάθεση λόγω παρέμβασης της εισαγγελέως. Η «Κελέση» διόρθωσε όσα κατήγγειλε για τον Λοβέρδο και όσα είπε για εμένα καθώς η γυναίκα μου δεν λέγεται Ψημίτη αλλά Φαρμάκη».

«Επεσα πάνω στον Δεσταμπασίδη»

Ωστόσο, η προχειρότητα με την οποία χρησιμοποίησαν οι δικαστικές αρχές τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν περιορίζεται μόνο στην τυπική τους κάλυψη. Όπως είπε ο κ. Μανιαδάκης «τον Νοέμβριο του 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς να σταματήσω την κατάθεση γιατί έρχεται άλλος μάρτυρας. Επεσα επάνω στον Δεσταμπασίδη. Τον είδα στο ασανσέρ. Είδα στην ΓΑΔΑ και την Μαραγγέλη».

ΗΠΑ και οικονομικό όφελος

Σε άλλο σημείο φέρεται να είπε ότι «η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 παράλληλα με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα με προέτρεψε να μπω και στο αμερικάνικο πρόγραμμα. Μου είπαν ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος».

Ο ίδιος είπε ότι η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της κυρίας Τουλουπάκη «ο Ντζούρας μου κανόνισε το ραντεβού. ΜΕ πράκτορες, όχι εισαγγελείς.

Ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι τον Αύγουστο του 2018 μετέβη στην Αμερική για καταθέσεις. «Μου έδωσαν μια κατάθεση να διαβάσω χωρίς να γνωρίζω ποιος την έδωσε. Σε αυτή υποστηριζόταν ότι εγώ δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Αυτό έχει επαναληφθεί 100 φορές και είναι ψέμα γιατί τον Λοβέρδο δεν τον γνώριζα. Αυτό είπα και στους Αμερικάνους. Στην συνέχεια διαπίστωσα πως αυτά που μου έδειχναν οι Αμερικάνοι τα είχε πει ο «Μ. Σαράφης»».

«Δώσε πολιτικούς για να διαπραγματευτούμε την θέση σου»

Ο κ. Μανιαδάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες τους διαλόγους και τις πιέσεις που του ασκούνταν στην εισαγγελία Διαφθοράς.

«Κάποια στιγμή μου είπε η κα Τουλουπάκη: «εχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες εχουν καταθέσει πολυ επιβαρυντικά στοιχεια για σενα». 

Της απαντησα «Κυρια Εισαγγελευ συνεργαζόμαστε τοσο καιρο, σας εχω δωσει τοσα στοιχεια και κάθεστε και πιστεύετε αυτους που ψεύδονται αφου δεν ξερουν ουτε το ονομα της γυναίκας μου;». 

Μου απάντησε «Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικους. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε οτι θέλεις να τον καλύψεις. Δωσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Για την offshore του Γεωργιάδη. Αν δεν μας δωσεις συγκεκριμένα πολιτικα πρόσωπα θα δουμε τί θα κανουμε μαζι σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικα πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιαδάκης στην Προανακριτική για Novartis: Ήθελαν να τους πω για βαλίτσες"

ΣτΕ: “Πράσινο” φως στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες με έναν… αστερίσκο

Νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τα στοιχεία των πολιτών που προβλέπεται να περιέχουν οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες. Ωστόσο, άναψε "κόκκινο" στην αποθήκευση των στοιχείων για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, με μία σειρά αποφάσεών του (2388 – 2392/2019) το ΣτΕ έκρινε νόμιμα μεν τα στοιχεία στις νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες, οι οποίες θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι (“RFID chip”).

Αντίθετα έκρινε ότι δεν μπορεί να αποθηκεύονται τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εάν τελικά αποφασιστεί να εμπεριέχονται στο τσιπάκι), καθώς αυτό είναι παράνομο.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει περίπου 70 πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι, δύο δικηγόροι, η “Εστία Πατερικών Μελετών”, το “Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας”, κλπ και ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων με “RFID chip” και παράλληλα καθορίζει τα προσωπικά στοιχεία που θα περιλαμβάνονται.

ΣτΕ: Τι θα περιλαμβάνουν οι νέες ταυτότητες

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), την ιδιότητα του κατόχου της ταυτότητας ως συνταξιούχου, κλπ.

Επίσης, θα αποθηκεύονται τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εφόσον τελικά αποφασιστεί από την Πολιτεία ότι θα εμπεριέχονται.

Δηλαδή, θα μπορεί η νέα ταυτότητα να καλύπτει τις συναλλαγές του πολίτη με τους φορείς του Δημοσίου τομέα, όπως είναι φορολογικές συναλλαγές, διακίνηση εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, κλπ.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, ότι ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Προσωπικά δεδομένα

Την Τρίτη (3.12.2019), το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε μερικά δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης, κρίνοντας, ότι νόμιμα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες τα στοιχεία που προβλέπονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση, παρά το γεγονός ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα τα οποία θα περιλαμβάνονται ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του πολίτη και κατόχου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Και αυτό γιατί είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου που εμπίπτει στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας και αφορά δημοσίου συμφέροντος σκοπό.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι μη νόμιμα προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες, τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Και αυτό, γιατί δεν είναι κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της ταυτότητας των πολιτών, αλλά ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σύμφωνα με το νόμο 1599/1986, όπως βάσιμα υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.

Τέλος, η επίμαχη παράγραφος 4 του άρθρου 3 της επίμαχης υπουργικής απόφασης, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί αναφέρει τα εξής:

“4. Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ) και δύο (2) δακτυλικά αποτυπώματα των δεικτών και των δύο χεριών του αιτούντος. Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά. Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πέραν των περιπτώσεων εμφανούς ακρωτηριασμού, αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση που βεβαιώνεται. Επιπλέον, στο ως άνω ηλεκτρονικό μέσο αποθηκεύονται το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, το ύψος του κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου, ενώ θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: “Πράσινο” φως στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες με έναν… αστερίσκο"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Προκλητική ενέργεια που δεν είναι χρήσιμη

Θέση στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη πήρε, σύμφωνα με tweet της δημοσιογράφου Λένας Αργύρη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αντίθεσή του, καθώς «τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο... «Προκλητική ενέργεια που δεν είναι χρήσιμη» χαρακτηρίζει το @StateDept τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβυης αναφέροντας ότι «έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία κατά την οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο».





Στο μεταξύ, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε φροντίσει να... αποθεώσει τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο που βρίσκεται, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Επιπλέον, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα αγγλικά

While the United States generally does not take a position on other states’ maritime boundary disputes, we call on all parties to refrain from all actions that risk heightening tensions in the Eastern Mediterranean at this sensitive time.  These developments highlight the risk of the Libyan conflict taking on wider regional dimensions and the urgent need for all interested parties to work toward a negotiated solution.  In particular, the announcement of a signed Turkish-GNA delimitation memorandum of understanding has raised tensions in the region and is unhelpful and provocative.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Προκλητική ενέργεια που δεν είναι χρήσιμη"

Ανατροπή! Παίρνουν πίσω το “πάγωμα” των ΜΟΕ με την Τουρκία

Δεν πρόλαβαν να… “παγώσουν” και… “ξεπαγώνουν” οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες αφού είχε γίνει γνωστή η απόφαση να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας ο διάλογος με την Άγκυρα για τα ΜΟΕ, διέψευσαν πως υπάρχει τέτοια απόφαση!
Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά” ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές και ενώ νωρίτερα σε όλα τα ΜΜΕ, ακόμη και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε δοθεί η πληροφορία πως σταματά ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης!
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο newsit.gr πως ερευνάται η πηγή της αρχικής διαρροής. Θεωρούν ότι αυτή βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας, όχι όμως σε επίπεδο υπουργού αλλά σε επίπεδο υπηρεσιακού παράγοντα!
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική διαρροή, η οποία μεταδόθηκε και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μια απόφαση που, όπως αναφερόταν, πάρθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της Άγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές.
Όλα αυτά μόλις ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη, την κρισιμότερη των τελευταίων ετών ίσως, συνάντηση που θα έχει αύριο (04.12.2019) στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Μητσοτάκης Ερντογάν
Η συνάντηση, την οποία αποκάλυψε (!) νωρίς το πρωί της Τρίτης ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, έγινε μετά από αίτημα της Άγκυρας και με απαίτηση της ελληνικής πλευράς οι δυο ηγέτες δεν θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν αλλά παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας κάθε πλευράς!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα σε συνεργάτες του, είχε αποκαλύψει πως πηγαίνει στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανοιχτά χαρτιά και πρόθεση να συζητήσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.
«Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προκλητικός Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φροντίσει να… τορπιλίσει τη συνάντηση που ο ίδιος ανακοίνωσε, λέγοντας πως αυτό που θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι πως δεν… συζητά τίποτα για τα κυριαρχικά δικαιώματα (!) της χώρας του, αναφερόμενος στη συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.
«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις με τις οποίες «πηγαίνει» στη συνάντηση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων που υπέγραψε με τη Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα θα εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα.
«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουν το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση και το Ισραήλ, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή! Παίρνουν πίσω το “πάγωμα” των ΜΟΕ με την Τουρκία"

Καιρός: Βροχές την Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και πτώση της θερμοκρασίας

Βροχές αναμένονται την Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς και χιόνια κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί κυρίως στα κεντρικά και στα βόρεια, ενώ οι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, βροχές αναμένονται έως το πρωί αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα και αργότερα στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης έως το πρωί.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από μηδέν έως 8 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από 6 έως 11 βαθμούς, στα νησιά του υπόλοιπου Αιγαίου από 9 έως 16 βαθμούς (στα Δωδεκάνησα έως 18 βαθμούς) και στην Κρήτη από 9 έως 20 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, γρήγορα όμως θα γίνουν βόρειοι 6 έως 8 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα γίνουν βόρειοι 5 έως 7 και στα νοτιοδυτικά έως 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως θα ενισχυθούν και από το μεσημέρι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ, ενώ στον Πατραϊκό Κόλπο πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το πρωί έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος της ημέρας.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, ενώ χιονόνερο ενδέχεται να πέσει και στο κέντρο της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ (στο Θερμαϊκό έως 6 μποφόρ), γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν και θα γίνουν βορειοανατολικοί έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Βροχές την Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και πτώση της θερμοκρασίας"

100.000 Βρετανοί έχουν προσφύγει κατά της VW στα δικαστήρια

Το Volkswagen Group αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες αγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σχεδόν 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων να το κατηγορούν ότι τους παραπλάνησε εγκαθιστώντας παράτυπο λογισμικό για εκπομπές ρύπων, το οποίο έδειχνε ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Οι δικηγόροι των οδηγών οι οποίοι κατέθεσαν την αγωγή τη Δευτέρα, καλούνται τώρα να αποδείξουν στο δικαστήριο την ορθότητα των ισχυρισμών των πελατών τους.
Οι δικαστές από την άλλη καλούνται να λάβουν υπόψη τους τα ευρήματα των ρυθμιστικών αρχών που οδήγησαν στην ανάκληση των οχημάτων και να αποφανθούν ότι το λογισμικό ήταν κάτι που απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στη συνέχεια, η υπόθεση θα προχωρήσει σε μια άλλη δίκη για να αποφασίσει αν οι ιδιοκτήτες υπέστησαν οικονομική ζημιά από την αγορά των συγκεκριμένων οχημάτων.

Η VW αντιμετώπισε πολυάριθμες τέτοιες αγωγές όταν για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε το 2015 το σκάνδαλο χειραγώγησης ρύπων (dieselgate). Αυτό την ανάγκασε να προχωρήσει σε χιλιάδες ανακλήσεις αυτοκινήτων, κάτι που κόστισε στην εταιρεία € 29 δις.

Στην κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου, η VW λέει ότι ο νόμος απαγορεύει μόνο συσκευές που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου της ρύπανσης και όχι εκείνες, όπως το λογισμικό, που τις ενισχύουν.

Ένας εκπρόσωπος της VW δήλωσε ότι οι οδηγοί δεν υπέστησαν καμία απώλεια και ότι τα οχήματα δεν χρησιμοποίησαν απαγορευμένες συσκευές. Η εταιρεία αμφισβητεί επίσης τον αριθμό των ενάγοντων που εμπλέκονται στην κατηγορία, λέγοντας ότι είναι πιο κοντά στις 85.000.

Όπως σημειώνεται, εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στη Βρετανία «θυμήθηκαν» τώρα το σκάνδαλο χειραγώγησης ρύπων.

drive
Διαβάστε Περισσότερα » "100.000 Βρετανοί έχουν προσφύγει κατά της VW στα δικαστήρια"

Η Ελλάδα «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Την αναστολή των συζητήσεων με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο αποφάσισε η Αθήνα.

«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας κάθε διάλογος σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αναφέρουν ασφαλείς πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της 'Αγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και 'Αμυνας των δύο χωρών.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τόνισε χαρακτηριστικά για τις τουρκικές προκλήσεις.

«Ό,τι ισχύει για τις νησίδες ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα» ήταν το ηχηρό και λακωνικό μήνυμα ισχύος του Νικόλαου Τσούνη.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία"

Μήνυμα ισχύος του αρχηγού ΓΕΝ: Ό,τι ισχύει για τις νησίδες ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα

Ένα ισχυρό μήνυμα έδωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης για τις τουρκικές προκλήσεις και τα ελληνικά σύνορα. «Ό,τι ισχύει για τις νησίδες ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα» ήταν το ηχηρό και λακωνικό μήνυμα ισχύος, κ. Τσούνη, κατά την ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών ενόψει των εορτασμών για τον προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Άγιο Νικόλαο.

Ο ΑΓΕΝ ρωτήθηκε αν με όλες τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών συνεχίζει να ισχύει η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση που ανέβει εχθρική δύναμη σε ελληνική νησίδα τότε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προτιμήσουν να την ισοπεδώσουν από το να την παραδώσουν.

Όπως μετέδωσε το news.gr, η ενημέρωση που δόθηκε ήταν ενδελεχής και περιλάμβανε και ειδήσεις ως προς τα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Καταρχήν η Ελλάδα είναι στην τελική φάση με τους Γάλλους ως προς τις φρεγάτες Belh@rra. Σε κάθε περίπτωση όμως το πρώτο πλοίο, αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμο μετά το 2025.

ΗΠΑ και Γερμανία έχουν προσεγγίσει το πολεμικό ναυτικό προσφέροντας την έκδοση της φρεγατοκορβέτας LCS που προσφέρουν στην Σαουδική Αραβία και οι Γερμανοί την αναβαθμισμένη φρεγάτα ΜΕΚΟ Α-200, ώστε να καλυφτεί το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Ο αρχηγός ρωτήθηκε από το news.gr αν υπάρχει και σκέψη για εθνικό πολεμικό πλοίο.

Η απάντηση ήταν ότι η το πολεμικό ναυτικό θα επιθυμούσε ένα ελληνικό πλοίο αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι υποδομές για κάτι τέτοιο.

Ως προς τα σενάρια που «έπαιζαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα περί παραχωρήσεως από τις ΗΠΑ πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke, τονίστηκε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ή περίπτωση.

Επίσης αναφέρθηκε ότι είναι σε τελικό στάδιο η απόκτηση από το πολεμικό ναυτικό τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» καθώς και αντίμετρα κατά εχθρικών τορπιλών.

Τα 2 πρώτα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας P-3 που εκσυχρονίζονται για το πολεμικό ναυτικό θα παραδοθούν στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022.

Θα αποκτηθούν επίσης οργανικά drone για τις φρεγάτες του στόλου, μελλοντικές και υπάρχουσες και συστήματα για την αντιμετώπιση εχθρικών.

Αναφορά έγινε επίσης στην τουρκική προκλητικότητα η οποία κινείται σε υψηλά επίπεδα με τις παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων να έχουν ξεπεράσει τις 1800 φέτος

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν επίσης πως στο πλαίσιο των αναγκών που αναπτύσσονται στην Μεσόγειο πλέον για το πολεμικό ναυτικό υπάρχει η θέληση και η σκέψεις για μετακίνηση και πάγια στάθμευση έως και του μισού στόλου στον ναύσταθμο της Κρήτης. Ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές, ούτε τα κονδύλια για την δημιουργία τους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα ισχύος του αρχηγού ΓΕΝ: Ό,τι ισχύει για τις νησίδες ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα"

Δόθηκε μάχη νομικών επιχειρημάτων στο ΣτΕ μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για το επίδομα τριετιών

Μάχη νομικών επιχειρημάτων δόθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταξύ, αφενός, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων και, αφετέρου, του υπουργείου Εργασίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και Σωματείων για το επίδομα των τριετιών. Η έκδοση της σχετικής απόφασης αναμένεται τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους.

Στο Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει τον περασμένο Απρίλιο ο ΣΕΒ και άλλοι έξι περιφερειακοί σύνδεσμοι-Ενώσεις (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ), όπως και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, και ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Για το ζήτημα των τριετιών, επί της ουσίας, υπάρχουν δύο αντίθετες νομικές προσεγγίσεις και ερμηνείες. Η πλευρά των εργοδοτών υποστηρίζει ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η επίμαχη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Η εργοδοτική πλευρά υποστηρίζει ως προς τις τριετίες ότι δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, και η συγκεκριμένη εγκύκλιος που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, αν και κατά τον ΣΕΒ έχει κανονιστικό χαρακτήρα (είναι δηλαδή κατ’ ουσίαν ψευδοερμηνευτική), δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ παράλληλα υπερβαίνει την εξουσιοδότηση του νόμου 4172/2013, με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς. Δηλαδή, ένας μισθός που δεν συμπεριλαμβάνει τριετίες, δεν περιλαμβάνει κατά συνέπεια και τις αυξήσεις που αντιστοιχούν σε αυτόν.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, βάσει του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6 περ. 2 του ν. 4254/2014.

Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης, και ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους, σιωπηρή δε κατάργησή τους, όπως υποστηρίζει η εργοδοτική πλευρά, δεν νοείται ούτε μπορεί να συναχθεί ερμηνευτικά. Ακόμη, η ΓΣΕΕ κ.λπ. υποστήριξαν ότι οι τριετίες, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θεμελιώνονται ήδη στον νόμο. Τυχόν δε απόφαση που θα υιοθετούσε την άποψη του ΣΕΒ θα οδηγούσε σε ραγδαίες μειώσεις μισθών για χιλιάδες εργαζομένους, παρά τον αντίθετο σκοπό του νομοθέτη, που ήταν η χορήγηση αυξήσεων.

Οι τριετίες

Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Στην επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του περασμένου Φεβρουαρίου υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής:

- για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ,

- για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ,

- για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ, και

- για τους έχοντες προϋπηρεσία άνω των 9 ετών 845 ευρώ (εγκύκλιος 7613/2019 του υπουργείου Εργασίας).

Οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι

Οι περιφερειακοί εργοδοτικοί σύνδεσμοι, οι οποίοι μαζί με τον ΣΕΒ προσέφυγαν στο ΣτΕ, είναι οι εξής:

- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ),

- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ),

- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ),

- Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ),

- Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και

- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

Παράταση Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Με διάταξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία ενσωματώθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, παρατάθηκε η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας –η οποία έληξε την 30ή Ιουνίου 2019– μέχρι τη σύναψη νέας και σε κάθε περίπτωση μέχρι την εκπνοή του 2019 (31.12.2019).

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφηκε στις 28.3.2018 μεταξύ της ΓΣΕΕ και των παρακάτω εργοδοτικών φορέων: του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δόθηκε μάχη νομικών επιχειρημάτων στο ΣτΕ μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για το επίδομα τριετιών"

ΟΤΟΕ κατά Πειραιώς για τις ομαδικές απολύσεις

«Αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις» θεωρεί η Ομοσπονδία την απόλυση 24 από τους 200 εργαζομένους που δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν εθελοντικά από τη μονάδα RBU (διαχείριση «κόκκινων» δανείων) στη νέα εταιρεία Ιntrum Ηellas που δημιουργήθηκε

Την κερκόπορτα των απολύσεων στον τραπεζικό κλάδο άνοιξε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, κοινοποιώντας την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU (διαχείριση «κόκκινων» δανείων). Και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αισθάνεται άβολα, καθώς είναι οι πρώτες απολύσεις στον κλάδο μετά τις μεγάλες απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και είναι διάχυτος ο φόβος ότι η απόφαση της Πειραιώς μπορεί να αποτελέσει οδικό χάρτη και για τις υπόλοιπες τράπεζες που συνεχώς μειώνουν καταστήματα και προσωπικό. Οι απολύσεις τότε αφορούσαν κυρίως υπαλλήλους στις ξένες τράπεζες, οι οποίοι τελικά προσλήφθηκαν στις κρατικές.
Πρόκειται για εργαζομένους, επί συνόλου περίπου 200, που διανύουν την 11η εβδομάδα αναγκαστικής άδειας επειδή δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν εθελοντικά στη νέα εταιρεία, την Ιntrum Ηellas, αλλά και δεν αποδέχτηκαν τη μετακίνησή τους σε καταστήματα του δικτύου –στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό- ή σε θυγατρική της τράπεζας στην Αττική (εισπρακτική) ή αποχώρηση από την τράπεζα μέσω ειδικού προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
Στους 24 υπαλλήλους της Πειραιώς επιδόθηκε ή θυροκολλήθηκε η απόλυσή τους και πιστώθηκαν άμεσα τα ποσά της αποζημίωσης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η ΟΤΟΕ ζητά άμεση ανάκληση των απολύσεων και ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού εργαζομένων τους οποίους αυτή αφορά, «αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου, αποτελεί μάλιστα αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις».
Η ανακοίνωση της διοίκησης της Πειραιώς κάνει λόγο για δύσκολη απόφαση «που έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους».
Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση σημείωναν ότι επανειλημμένα είχε αποσαφηνιστείς στους εργαζομένους του RBU η σημασία του εγχειρήματος μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για το προσωπικό που θα μετακινηθεί στην Ιntrum Ηellas με μπόνους 5 μισθών συν πριμ μετάβασης και πριμ παραμονής στη νέα εταιρεία 4 μισθών αλλά και οι εξαιρετικά περιορισμένες διαθέσιμες προς κάλυψη θέσεις.
Σημειώνεται ότι η ΟΤΟΕ έμαθε τις απολύσεις απ’ ευθείας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου, με τον οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση με αντικείμενο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ που αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Ο Χρ. Μεγάλου «ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται. Κατόπιν αυτού, κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι η τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει -και δεν υπάρχει- πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης».
Η ΟΤΟΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της τράπεζας ότι δεν τίμησε την υπογραφή της στη μεταξύ τους συμφωνία η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».
Από τους 1.300 εργαζομένους του RBU, στην Ιntrum μετακινήθηκαν… εθελοντικά περί τους 850, εκ των οποίων οι 250 με δανειστική σύμβαση -θα αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμείνουν στην Intrum ή αν θα… επιστρέψουν στην τράπεζα- και 100 τοποθετήθηκαν άμεσα σε καταστήματα της Πειραιώς κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Περίπου 20 δέχτηκαν να πάνε μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ορισμένοι αποδέχτηκαν την εθελουσία και οι υπόλοιποι που δεν έχουν αποδεχτεί καμία από τις… εναλλακτικές προτάσεις είναι σε υποχρεωτική άδεια.

Επιχείρηση εκφοβισμού

Η ΟΤΟΕ εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί με τις 24 απολύσεις να εκφοβίσει τους 120 εργαζομένους που παραμένουν στην τράπεζα και να προετοιμάσει το έδαφος για τη λήξη των δανειακών συμβάσεων με τις οποίες εργάζονται άλλοι 250 εργαζόμενοι.
Η Ομοσπονδία εξάλλου, καταρρίπτοντας το επιχείρημα περί άρνησης συμμόρφωσης σε διευθυντική απόφαση ανακαταμερισμού των θέσεων εργασίας, απαντά πως οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν δεν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στην απόφαση της διοίκησης για μετάθεση γιατί δεν μετατέθηκαν καν. «Δεν υπήρξε απόφαση για μετάθεση. Απλώς ρωτήθηκαν αν θέλουν να μετατεθούν και αρνήθηκαν. Υπήρξε ερώτημα, αλλά όχι απόφαση» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σωτήρης Σαξώνης.
Την κατάφωρη αθέτηση της συμφωνίας που είχε υπογράψει η τράπεζα με τους εργαζομένους σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου.
«Οι εκδικητικές απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της αναγκαστικής άδειας και των εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των συνολικά 350 υπαλλήλων που αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προέβλεπε ρητά ότι η μετακίνηση θα ήταν μόνο εθελοντική» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει δεσμευτεί και να εγκαταλείψει κάθε εκβιαστική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων. Καλέσαμε επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζομένους από κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος τους, αλλά το υπουργείο τήρησε σιγήν ιχθύος. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία. Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του έστω και τώρα για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης-εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.
Η ΟΤΟΕ θα ενημερώσει σήμερα το πρωί για τις προκλητικές και απαράδεκτες απολύσεις εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.
Αύριο 4/12/2019 και ώρα 13.00 θα γίνει συνάντηση με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, στα γραφεία του κόμματος. Ακόμα μεγαλύτερο… ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται να έχει η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΟΕ κατά Πειραιώς για τις ομαδικές απολύσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news