facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Καλπάζουν ΝΔ και Μητσοτάκης – Προβληματίζει το μεταναστευτικό

Ξεκάθαρη είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση. Παράλληλα το μεταναστευτικό αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Metron Analysis σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», η διαφορά, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κυμαίνεται σε ποσοστά άνω των 15 μονάδων (16,3 μονάδες), ωστόσο υπάρχουν και… αγκάθια.
Το μεταναστευτικό είναι το θέμα που προβληματίζει τους πολίτες, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση της λίστας την οικονομία και την ανεργία, με ποσοστά 28% και 14% αντιστοίχως.
Το 41% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν τους επόμενους μήνες και το 53% ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να έχει ξεκάθαρη υπεροχή καθώς εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό θετικής αποδοχής 64%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην τρίτη θέση με 38% και η Φώφη Γεννηματά στη δεύτερη, με 39%.
Το 64% των πολιτών θεωρεί επιτυχημένο τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 25% θετικών γνωμών ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 45%, έναντι του 16% που επέλεξε τον κ. Τσίπρα.
Οσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 16,3 μονάδες, με ποσοστά 37,6% (ελαφρώς μειωμένο από το 38,5% του Οκτωβρίου) έναντι 21,3% αντιστοίχως.
Σταθερό είναι το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής, με 6,2%. Στο ποσοστό του παραμένει και το ΚΚΕ με 4,8% καθώς και το ΜέΡΑ25 με 3,8%. Μικρή άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση που από 3% ανέβηκε σε έναν μήνα στο 4,2% ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος αύξησε το ποσοστό δημοφιλίας του από 22% σε 25%, τάση που αποδίδεται στη μετακίνηση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πολίτες αναγνωρίζουν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το μεταναστευτικό, το 49% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 19% του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% του ΚΙΝΑΛ, το 17% του ΚΚΕ, το 34% του ΜέΡΑ25. Η ανησυχία των πολιτών είναι εντονότερη σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου το ποσοστό αγγίζει το 45%.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Καλπάζουν ΝΔ και Μητσοτάκης – Προβληματίζει το μεταναστευτικό"

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για το τσιγάρο σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια στη Λάρισα

«Έβρεξε» πρόστιμα το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Λάρισας.

Κλιμάκιο ελέγχου για την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου βεβαίωσε πλήθος προστίμων χιλιάδων ευρώ σε καφέ, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης.

Οι «καμπάνες» των ελεγκτών έφτασαν τις 3.000 ευρώ, όπως αναφέρει το onlarissa.gr.

Πρόστιμα «έπεσαν» και για καπνίζοντες σε εξωτερικούς χώρους, που όμως ήταν κλεισμένοι με τέντες και άλλα υλικά.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάποιοι καταστηματάρχες ανέλαβαν οι ίδιοι να πληρώσουν τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν και στους θαμώνες.

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για το τσιγάρο σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια στη Λάρισα"

Ιερώνυμος: Θα παραιτηθώ την κατάλληλη ώρα

Την επιθυμία να μιμηθεί την κίνηση του μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και να παραιτηθεί του επισκοπικού θρόνου την κατάλληλη ώρα, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σήμερα, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Καλαβρύτων Ιερωνύμου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το arxon.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε την κίνηση Αμβρόσιου «σώφρονα και ηρωική».

Όπως ήταν αναμενόμενο, αιφνιδίασε τους πάντες, πολλοί εκ των οποίων εξέλαβαν τη δήλωση αυτή ως προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος προς τους γηραιούς μητροπολίτες που δεν μπορούν να ασκήσουν επιμελώς τα καθήκοντά τους, να παραδίδουν τη σκυτάλη την κατάλληλη ώρα σε νεώτερους επισκόπους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το arxon.gr, με την εν λόγω δήλωση, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τοποθετείται δημοσίως για πρώτη φορά αναφορικά με τις προθέσεις του για το μέλλον του στο τιμόνι της Εκκλησίας της Ελλάδος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: Θα παραιτηθώ την κατάλληλη ώρα"

Θεσσαλονίκη: Αναρχικοί πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα σε σπίτι εισαγγελέα

Παρέμβαση στο σπίτι εισαγγελέα εφέτη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την Παρασκευή μέλη της αναρχικής ομάδας «κατάληψη Terra Incognita».

Οι αναρχικοί πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του κτηρίου και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, όπως γράφει το voria.gr.

Σύμφωνα με ανάρτησή των ίδιων σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η παρέμβαση έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αναρχικοί πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα σε σπίτι εισαγγελέα"

Ρύθμιση ΥΠΕΣ: Λύνεται το πρόβλημα έλλειψης μηχανικών στους ΟΤΑ

Με τον πιο δραστικό τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έθετε εμπόδια στην σύνταξη τεχνικών μελετών για την απορρόφηση κονδυλίων από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Με διάταξη που προστίθεται από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας, επιλύεται το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης μηχανικών στους Δήμους καθώς δίνεται η δυνατότητα να συνάπτονται συμβάσεις με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως η ΕΕΤΑΑ και να χρησιμοποιούνται οι μηχανικοί τους για τη σύνταξη τεχνικών μελετών, που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση έργων.
Επίσης με άλλη ρύθμιση δημιουργείται Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συμβάλει στη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών στο χώρο των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις:
  • Λήγει ο αποτυχημένος θεσμός της «διοικητικής υποστήριξης» και αντικαθίσταται από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο υποστήριξης των δομών τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ. Με το νέο σύστημα οι ΟΤΑ :
α) μπορούν να συνάπτουν σύμβαση «οριζόντιας συνεργασίας» με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, την ΕΕΤΑΑ και τις Αναπτυξιακές τους Εταιρείες και να τους αναθέτουν την τεχνική τους υπηρεσία για διαδικασίες εποπτείας και επίβλεψης δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων,
β) μπορούν να συνάπτουν σύμβαση με τις ως άνω δομές για την υποστήριξη στην άσκηση των συνήθων αρμοδιοτήτων των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης, με τη δικλείδα ότι η αρμοδιότητα έκδοσης των διοικητικών πράξεων ασκείται από δημόσιο όργανο
  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο οποίο καταχωρούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική και διοικητική λειτουργία των ΟΤΑ, τα στοιχεία του ενεργητικού τους, καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τα νομικά τους πρόσωπα. Η λειτουργία του Μητρώου θα επιτρέψει για πρώτη φορά από ιδρύσεως ΟΤΑ, τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών τοπικής αυτοδιοίκησης.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρύθμιση ΥΠΕΣ: Λύνεται το πρόβλημα έλλειψης μηχανικών στους ΟΤΑ"

Συνελήφθη 52χρονος στη Θεσσαλονίκη με 2.500 λαθραία πακέτα τσιγάρα

Στη σύλληψη ενός 52χρονου για παράβαση του Νόμου «Περί τελωνειακού κώδικα» προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ αναζητείται 52χρονος συνεργός του.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης ο 52χρονος συνελήφθη να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του γιου του, με το οποίο μετέφερε 2.500 πακέτα τσιγάρα που δεν έφεραν την ειδική ταινία καταβολής φόρου κατανάλωσης καπνού και λοιπών δασμών του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ κατασχέθηκε χρηματικό ποσό 650 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ακολούθησε έρευνα σε αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή της Νικόπολης, ιδιοκτησίας του συνεργού του, στο εσωτερικό της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον 584 συσκευασίες καπνού. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 52χρονος στη Θεσσαλονίκη με 2.500 λαθραία πακέτα τσιγάρα"

Προσφυγικό: Πού θα γίνουν τα πρώτα πέντε κέντρα στην ενδοχώρα

Τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου θα γίνουν τα πρώτα πέντε ελεγχόμενα κέντρα μεταναστών καταγράφει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινής της Κυριακής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα πέντε κάντρα θα γίνουν σε Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λαμία, Ριτσώνα και Κρήτη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: Πού θα γίνουν τα πρώτα πέντε κέντρα στην ενδοχώρα"

Νεα δεδομένα στην πιστοποίηση και άδεια λειτουργίας των ΜΚΟ - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ένα τοπίο ανεξέλεγκτης δράσης χωρίς να δίνει κάποιος λογαριασμό πεπραγμένων και φυσικά χωρίς να γίνεται αξιολόγηση και έλεγχος των κινήσεων και των πράξεων, περιγράφουν υψηλοβαθμοι επιτελείς της Κατεχάκη την παρουσία συντριπτικής πλειοψηφίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη χώρα μας.

Και ενώ υπάρχουν ΜΚΟ που πραγματικά έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο προσφυγικό, υπάρχουν και δεκάδες που η δράση τους παραμένει προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα ειχαν ανακαλύψει αστυνομικοί στην Ειδομένη το 2016, όπου μέλη ΜΚΟ του εξωτερικού εμφανίστηκαν ξαφνικά και προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, να ξεσηκωθούν και να περάσουν τα σύνορα.

Η μία και μοναδική υπάλληλος που υπήρχε στο γραφείο που ασχολείται με τα μητρώα των ΜΚΟ στο πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ειχε δεχτεί περίπου 300 αιτήματα απο ΜΚΟ που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Από αυτές περίπου 70 πήραν τα απαραίτητα χαρτιά για να προχωρήσουν τον κύκλο εργασιών τους, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως και οι υπόλοιπες δεν μπορούν να έχουν «λόγο κι έργο» χωρίς να μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα κονδύλια που διατηρούνται στις συγκεκριμένες οργανώσεις.

Βασικό, όμως, προνόμιο των συγκεκριμένων οργανώσεων, είναι ότι μπορούν να έχουν παρουσία και δραστηριότητες μέσα στα κέντρα ταυτοποίησης που υπάρχουν στα νησιά τα οποία δέχονται και τις μεγαλύτερες πίεσεις απο τις ροές. Έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα να βρίσκονται σε χώρους που προτίστως θα έπρεπε να λειτουργεί το κράτος και οι επίσημες επιτροπές.

Τα κονδύλια που δίνει η Ευρώπη για την χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών, ειναι υπέρογκα. Ενδεικτικά, αρκεί να πούμε ότι για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, δόθηκαν μεσα σε ενα χρονο περιπου 100 εκατομμύρια.

Νέα δεδομένα για τις ΜΚΟ

Βασικό κεφάλαιο στις εξαγγελίες της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομαδα σε σχέση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ήταν και τα νεα δεδομένα στην πιστοποίηση και άδεια λειτουργίας των ΜΚΟ. Βασικός στόχος να μπει μια τάξη στο πώς μια οργάνωση μπορεί επίσημα να πάρει άδεια από το κράτος, αλλά και το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα πια οι οργανώσεις αυτές θα ελέγχονται για το αν πραγματικά εφαρμόζουν τη διαδικασία που έχουν αναλάβει ή όχι.

Στα σχέδια των υπευθύνων ειναι η δημιουργία ενός μικρού κλιμακίου που θα αποτελείται απο αστυνομικούς, εκπροσώπους της γραμματείας μετανάστευσης , υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας ακομα και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Η επιτροπή αυτη θα κανει εφόδους και ελέγχους στις ΜΚΟ για τη λειτουργία τους και για τα πεπραγμένα τους. Εξυπακούεται οτι θα πρέπει να συνεργάζονται και να ενημερώνουν τις αρχές ασφαλείας για οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή ύποπτο προφίλ μετανάστη ή πρόσφυγα εντοπίσουν. Επίσης, στις βασικές προϋποθέσεις θα είναι και η ξεκάθαρη θέση απο πλευράς των ΜΚΟ οτι βοηθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες με βάση τους νόμους και τους κανόνες δικαίου της χώρας και με βασικό γνώμονα τον νέο νόμο του ασυλου.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα μπουν βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί μια ΜΚΟ να πάρει πιστοποίηση. Η εμπειρία , το προσωπικό, αλλά και η υπογραφή επίσημου μνημονίου συνεργασίας θα είναι μερικές απο τις προϋποθέσεις ενώ ο έλεγχος στο προσωπικό των οργανώσεων θα γίνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Ήδη, εχουν ξεκίνησει να συντάσσονται οι υπουργικές αποφάσεις απο το υπουργείο Προστασιας του Πολίτη που θα βάζει το πλαίσιο και τους κανόνες μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιούνται πια οι ΜΚΟ.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεα δεδομένα στην πιστοποίηση και άδεια λειτουργίας των ΜΚΟ - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση"

Ν.Δένδιας: «Γερμανία και Ισπανία δίνουν στην Τουρκία όπλα που αλλάζουν τις ισορροπίες- Αυτή είναι η αλληλεγγύη;»

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μία δήλωση που δεν συνηθίζει αναφέρθηκε στην συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία στον αμυντικό τομέα και πως για να φτάσει η Τουρκία στο επίπεδο που είναι σήμερα εξοπλιστικά, έβαλαν το «χεράκι» τους πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τους εταίρους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εξοπλισμών που πωλούνται από ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία.

«Η Ισπανία δίνει τεχνογνωσία κατασκευής αεροπλανοφόρου στην Τουρκία. Αυτό είναι τμήμα αλληλεγγύης; Η Γερμανία δίνει υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι τμήμα αλληλεγγύης; Δεν μιλάω για απλά όπλα, μιλάω για σημαντικά όπλα που μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες», ανέφερε ο κ. Δένδιας,

Στη συνέχεια τόνισε ότι «πρέπει και οφείλουμε νομίζω, αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως διακριτή οντότητα στον πλανήτη των υπερδυνάμεων, να αποκτήσουμε αίσθηση οικογένειας. Θα πάρει καιρό, αλλά εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις, με τις μικρές μας δυνατότητες, οφείλουμε να το προσπαθήσουμε». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, τονίζοντας πως «δεν είναι διμερές θέμα», ενώ επισήμανε ότι «και η παραβατικότητα στο Αιγαίο δημιουργεί θέματα».

Επίσης, ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «θα επιδιώξουμε τον διάλογο. Δεν πρόκειται να αποστούμε από την έστω και παραμικρή ελπίδα να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη. Η Τουρκία είναι γείτονάς μας. Εδώ θα είναι. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε γείτονα. Δεν θα μετακινηθούμε στο Λουξεμβούργο. Αρα, λοιπόν, πρέπει να επιχειρήσουμε με πείσμα και με σοβαρότητα εύρεση λύσεων. Βεβαίως, όμως, ποιων λύσεων; Μέσα στο δικό μας αξιακό πλαίσιο και με την προστασία των εθνικών συμφερόντων»

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν.Δένδιας: «Γερμανία και Ισπανία δίνουν στην Τουρκία όπλα που αλλάζουν τις ισορροπίες- Αυτή είναι η αλληλεγγύη;»"

Ηράκλειο: Ελεύθερος ο γιατρός με το φακελάκι -Πήρε αναβολή

Ελεύθερος αφέθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (23/11/2019) ο γιατρός που συνελήφθη από την αστυνομία μετά από καταγγελία για φακελάκι.

Ο γιατρός βρέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα, που του άσκησε δίωξη για δωροληψία κατ’εξακολούθηση και τον παρέπεμψε έπειτα στο Αυτόφωρο για την εκδίκαση της υπόθεσης. Ο ίδιος μέσω του δικηγόρου του ζήτησε και έλαβε αναβολή για τις 28 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει και το cretalive.

Υπενθυμίζεται ότι ο γιατρός συνελήφθη την Παρασκευή (22.11.2019) από άνδρες της Ασφάλειας Ηρακλείου, στο πλαίσιο του αυτοφώρου μετά και από σχετική καταγγελία ασθενή εναντίον του. Ο ίδιος κρατήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο και σήμερα μετέβη στον Εισαγγελέα, όπου ζήτησε και έλαβε αναβολή για την ερχόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι μετά και την σύλληψή του ο γιατρός τέθηκε σε αργία από την διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Επιεικώς ύποπτη καταγγελία»

Το βράδυ της Παρασκευής (22.11.2019), ο δικηγόρος του Γιώργος Κοκοσάλης, χαρακτήρισε «ύποπτη την καταγγελία» σε βάρος του εντολέα του.

«Είναι πολύ ανορθόδοξη η ιστορία που διηγείται ο καταγγέλλων περί της εξέλιξης του συμβάντος», επισημαίνει ο νομικός, αναφέροντας:

«Για μας όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επιεικώς ύποπτη. Ανάμεσα στα φερόμενα ωφελήματα και στην επέμβαση που εκτέλεσε ο γιατρός δέκα ημέρες πριν, και η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί σχέση αντιπαροχής. Και είναι ύποπτος και ο χρόνος που έγινε όλο αυτό το συμβάν.

Είναι πολύ ανορθόδοξη η ιστορία που διηγείται ο καταγγέλλων περί της εξέλιξης του συμβάντος και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά αφού σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του ο εντολέας μου δεν λαμβάνει χρήματα για την επίσπευση της επέμβασης ως επείγουσας, δεν λαμβάνει χρήματα πριν την εγχείριση, δεν λαμβάνει χρήματα ούτε και μετά την επέμβαση και περίπου δέκα μέρες μετά ο καταγγέλλων μπαίνει στο γραφείο του γιατρού και του πετάει ένα φάκελο, τον οποίον πριν προλάβει να ανοίξει, τον κατάσχουν οι άνδρες της Αστυνομίας που συνοδεύουν τον ασθενή.

Όλο αυτό ακούγεται λογικό;

Είμαστε σίγουροι ότι η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει όλα τα πιθανά σενάρια και θα αποδώσει τις αντίστοιχες ευθύνες όπου αντιστοιχούν. Και ο νοών νοείτω».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Ελεύθερος ο γιατρός με το φακελάκι -Πήρε αναβολή"

Κικίλιας: Αν οι διοικητές των νοσοκομείων δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης θα αντικαθίστανται άνευ αποζημίωσης

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ είπε ότι «αν οι δείκτες είναι τέτοιοι που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε επιστημονικά, βεβαίως, θα αντικατασταθούν, χωρίς αποζημίωση». «Πρέπει να αισθάνονται και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και το παραϊατρικό προσωπικό, κυρίως όμως οι ασθενείς, οι ευάλωτες ομάδες, οι οικογένειες που τρέχουν στις εφημερίες και στα ΤΕΠ και στα νοσοκομεία, ότι το Κράτος το οργανωμένο είναι εκεί και συμπάσχει, νοιάζεται και δίνει λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα της Δημόσιας Υγείας τη μάχη για να μειωθεί το κάπνισμα από το οποίο 20.000 συνάνθρωποί μας χάνουν την ζωή τους ετησίως στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα είναι οριζόντια, «χωρίς παραθυράκια», ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί. «Γιατί είναι μια μεταρρύθμιση που δεν πάει κόντρα σε αυτό το οποίο θέλει η ελληνική κοινωνία, πάει μαζί της. Πολλοί καπνιστές ζητούν βοήθεια να το κόψουν, τηλεφωνούν στο 1142 και λένε "μόνος μου δεν κατάφερα να κόψω το κάπνισμα δώστε μου βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, σε ποια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται να πάω να βοηθηθώ"» πρόσθεσε.

Είπε ότι στην όποια αναμονή για το τηλέφωνο καταγγελιών στην γραμμή 1142 «δεν πληρώνει κανείς», ωστόσο «όταν απαντάται το τηλεφώνημα υπάρχει μια συμβολική χρέωση για να αποφευχθούν οι φάρσες», ενώ τρίτον, «οι καταγγελίες γίνονται επώνυμα» για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακεντρεχών καταγγελιών για λόγους ανταγωνισμού.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνία μας είναι ώριμη, για πρώτη φορά βλέπω σύγκλιση όλων των πολιτικών κομμάτων, και είναι σημαντικό αυτό, σε κάτι το οποίο προάγει τη Δημόσια Υγεία. Όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες έχουνε εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Μέχρι και η Τουρκία τον εφήρμοσε, που ενδεχομένως να είχε άλλη κουλτούρα και άλλη νοοτροπία ως προς τα καπνικά...» είπε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, σημείωσε ότι την εκστρατεία κατά του καπνίσματος «το οφείλουμε στη νέα γενιά. Αν οι γονείς μας δεν ήξεραν όταν ξεκίναγαν να καπνίζουν, ενδεχομένως και από μόδα, τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τώρα τις ξέρουμε και τις γνωρίζουμε επιστημονικά, τεκμηριωμένα και πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς οι οποίοι καπνίζουν, αν το θελήσουν, να κόψουν το κάπνισμα. Και αυτούς οι οποίοι δεν καπνίζουν, να μη γίνουν παθητικοί καπνιστές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Αν οι διοικητές των νοσοκομείων δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης θα αντικαθίστανται άνευ αποζημίωσης"

Παυλόπουλος: Απανθρωπιά και αναλγησία της Τουρκίας έναντι των προσφύγων

Την απανθρωπιά και αναλγησία της Τουρκίας έναντι των προσφύγων, η οποία παραβιάζει ωμά τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από την Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή Ονομασίας των «Προσκόπων του Έθνους», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Κολέγιο Αθηνών-Ψυχικού. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε, στην ανάγκη για ενεργό συμπαράσταση των ομολόγων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών-μελών, και στο προσφυγικό ζήτημα, συνιστά βασικό κανόνα του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε, επίσης, ότι ο εθελοντισμός της προσφοράς, πρέπει ν’ αποτελεί για τους Έλληνες στάση ζωής, επισημαίνοντας ότι «ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη συνιστούν βασικούς πυλώνες τόσο του δικού μας, του ελληνικού πολιτισμού -από τις καταβολές του ως σήμερα- όσο και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Όπως τόνισε, ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αφενός μέσ’ από τον πρώτο πυλώνα του, τον ελληνικό πολιτισμό, τον πολιτισμό του πνεύματος και της ελευθερίας. Και, αφετέρου, μέσ’ από τον τρίτο πυλώνα του, εκείνον της χριστιανικής διδασκαλίας, το βασικό αξιακό διάνυσμα της οποίας οριοθετούν οι αρχές που εξικνούνται από το «Αγαπάτε Αλλήλους» ως το «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

Απευθυνόμενος, προς τους Προσκόπους Έθνους, αφού τούς συνεχάρη, τούς υπενθύμισε ότι σημερινή ονομασία τους, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας σημαντικής αποστολής, η οποία θα τους ακολουθεί στο διηνεκές.

«Αποστολής, της οποίας τον προσανατολισμό διαμορφώνει ο δισυπόστατος Θυρεός σας, όπως τον εμπνεύσθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1915: «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» και «Έσο έτοιμος», τόνισε ο Πρόεδρος.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η πρώτη πτυχή της ως άνω αποστολής τους συνδέεται με την πιστή υπηρέτηση του προτύπου της Αριστείας. «Και μια τέτοια πιστή υπηρέτηση σημαίνει, ταυτοχρόνως, από την μια πλευρά την προσπάθεια κατάκτησης της Αριστείας, ως στόχου ζωής που αφορά κάθε πτυχή της. Και, από την άλλη πλευρά, την αναγνώριση της Αριστείας του άλλου, τον οποίο πρέπει να βλέπουμε ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι με αισθήματα φθόνου και απαξίωσης» επισήμανε.

Ακολούθως, τόνισε ότι και η δεύτερη πτυχή της αποστολής τους συνδέεται με την υπηρέτηση των αρχών και αξιών του γνήσιου και ανιδιοτελούς εθελοντισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον εθελοντισμό της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, ο οποίος οδηγεί, εν τέλει, στην προσφορά και στην στήριξη προς το κοινωνικό σύνολο εν γένει και κατέληξε λέγοντας πως «Αυτή η προσφορά αφορά βεβαίως τους συνανθρώπους μας εκείνους, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο κοινωνικό σύνολο και οι οποίοι χειμάζονται δεινώς, θύματα των ανισοτήτων και των ελλείψεων του κοινωνικού κράτους, ιδίως μετά τις πληγές που άφησε πίσω της στην πατρίδα μας η βαθιά οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Απανθρωπιά και αναλγησία της Τουρκίας έναντι των προσφύγων"

Δήμαρχος Θάσου στον ΘΕΜΑ 104,6: Μεγάλες ζημιές σε δρόμους, γέφυρες, επιχειρήσεις από την κακοκαιρία

Τις εκτεταμένες ζημιές που σημειώθηκαν στο νησί του λόγω της χθεσινής κακοκαιρίας περιέγραψε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Γούλα και Ελένη Γκρήγκοβιτς o δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης. «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε γιατί από τη Δευτέρα αναμένεται ένα νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριακίδης.

«Η νύχτα πέρασε ομαλά, σήμερα από το πρωί έχει αρχίσει ξανά να βρέχει. Πριν λίγο υποδεχθήκαμε τα μηχανήματα του στρατού που θα διανεμηθούν στις πληγείσες περιοχές. Έγινε μία σύσκεψη στο δημαρχείο και κατανείμαμε σε τρία κλιμάκια τις μονάδες του στρατού και βρίσκονται καθ' οδόν στις πληγείσες περιοχές», σημείωσε ο δήμαρχος Θάσου. 


Όπως τόνισε, ο δήμος προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για τη θωράκιση της περιοχής γιατί από τη Δευτέρα αναμένεται ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. «Προσπαθούμε με τον στρατό και με τα δικά μας μηχανήματα να κάνουμε κάποιες εργασίες ώστε αν το κύμα αυτό έρθει στη Θάσο να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικά με τις «πληγές» της χθεσινής κακοκαιρίας είπε: «Υπάρχουν υπόγεια πλημμυρισμένα και επιχειρήσεις όπου έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλες ζημιές υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο, στους αγροτικούς δρόμους, σε γέφυρες, στο δίκτυο της ύδρευσης–άρδευσης και αποχέτευσης.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Θάσου στον ΘΕΜΑ 104,6: Μεγάλες ζημιές σε δρόμους, γέφυρες, επιχειρήσεις από την κακοκαιρία"

Απορρίφθηκε το αίτημα Πάσσαρη για παρουσία του στη δίκη στην Ελλάδα

Αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα του Κώστα Πάσσαρη να έρθει να δικαστεί αυτοπροσώπως στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών στις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Ο εισαγγελέας Εφετών Παν. Παναγιωτόπουλος, ως προϊστάμενος του τμήματος ΜΟΔ-ΜΟΕ, απάντησε πως η αίτηση του βαρυποινήτη, ο οποίος εκτίει ποινές φυλάκισης δις ισόβια στη Ρουμανία, για δύο δολοφονίες, απορρίπτεται καθώς υφίσταται «η από 19.3.2019 αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Βουκουρεστίου που αρνείται την παράδοσή του στην Ελλάδα».

Ο Πάσσαρης, ο οποίος δηλώνει μετανιωμένος και πως επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να εκτίσει και εδώ τη ποινή του για τις δολοφονίες που έχει κάνει, θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό για τις τέσσερις ανθρωποκτονίες, τις δεκαεπτά απόπειρες και άλλα αδικήματα, για τα οποία κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Στον Πάσσσαρη είχαν επιβληθεί πρωτόδικα τέσσερις φορές ισόβια και 166 χρόνια κάθειρξη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε το αίτημα Πάσσαρη για παρουσία του στη δίκη στην Ελλάδα"

Βρούτσης για το νέο ασφαλιστικό: Δεν θίγονται τα όρια ηλικίας - Μεγαλύτερη σύνταξη για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση

Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.

Μιλώντας για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος, ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

«Εννοείται (πως θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη). Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτικότητας. Μιας δίκαιης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας θα ανταμείβεται, και πολλά περισσότερα στο τέλος του εργασιακού του βίου», είπε ο κ. Βρούτσης.

Απόλυτα ελεύθερο το σύστημα επιλογής εισφορών

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει, αν το επιθυμεί, καθώς θα πρόκειται για ένα απόλυτα ελεύθερο σύστημα.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα μόνα αναδρομικά που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4 -10-2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.

«Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με τη δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχουν λεφτά κ. Αυτιά κάπου μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε "α τι ωραία θα τα μοιράσουμε". Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη δήλωσε ότι «παραμένει ίδια». Είπε ότι μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις.

«Μακροχρόνια επιδίωξή μας είναι να δίνονται ηλεκτρονικά τα πάντα. Κάποια στιγμή να φτάσουμε όλες οι συντάξεις να δίνονται ψηφιακά, είτε λέγεται εφάπαξ, είτε λέγεται επικουρική, είτε κύρια σύνταξη. Είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε. Ξεκινάμε με την κύρια σύνταξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης για το νέο ασφαλιστικό: Δεν θίγονται τα όρια ηλικίας - Μεγαλύτερη σύνταξη για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση"

Χίος: Αντίθετο το δημοτικό συμβούλιο στη δημιουργία νέας κλειστής δομής

Τη διαφωνία του με τη δημιουργία νέας κλειστής δομής για μετανάστες στο νησί που αποφάσισε η κυβέρνηση εξέφρασε με ομόφωνη απόφασή του αργά το βράδυ της Παρασκευής το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Με ψήφισμά του, που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο εμμένει σε πρόσφατη απόφασή του για μία δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση με ευθύνη της κυβέρνησης και δύναμη 500 ατόμων, με καμία μόνιμη παραμονή στο νησί.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Αντίθετο το δημοτικό συμβούλιο στη δημιουργία νέας κλειστής δομής"

Επίδομα θέρμανσης: Με λάθος στοιχεία ο «καυγάς» ΣΥΡΙΖΑ- υπουργείου Οικονομικών

Από τα αναμένα μαγκάλια που έπιαναν φωτιά πριν 5-6 χρόνια, η πολιτική αντιπαράθεση περνά στο «ποιος έδινε μεγαλύτερο επίδομα», σε πόσους και σε ποιους. Αντιπολίτευση και υπουργείο Οικονομικών εκδίδουν από χθες αλλεπάλληλες ανακοινώσεις. Αλλά αντί να γίνεται σύγκρουση στα πραγματικά μεγέθη και ζητήματα (πχ γιατί επιδοτούνται μόνον οι αγορές έως 31 Δεκεμβρίου και όχι έως 30 Απριλίου όπως εδώ και δεκαετίες ισχύει ως περίοδος για αγορές πετρέλαιου θέρμανσης) γίνεται σύγκριση σε ανόμοια δεδομένα και λάθος βάση. Και αυτό γιατί:

- σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα «ανώτατα πλαφόν» επιδόματος, με πίνακες που δείχνουν ότι έδινε 500 ευρώ κατ’ανώτατο όριο, ενώ η νέα κυβέρνηση δίνει έως 350 ευρώ το πολύ. 

- το υπουργείο Οικονομικών απαντά με τους «μέσους όρους» επιδόματος σε κάθε Ζώνη. Δηλαδή πόσα πραγματικά έπαιρναν οι περισσότεροι σε μια περιοχή και όχι πόσα θεωρητικά έπαιρνε κάποιος ή κάποιοι που είχαν το προνόμιο να εισπράττουν περισσότερα από τους άλλους (δηλαδή οικονομική άνεση και πιο πολλά τετραγωνικά κατοικίας, με πιο πολλά λεφτά για να αγοράζει πιο μεγάλες ποσότητες και να παίρνει πιο πολλά λεφτά).

Και ενώ όλοι συμφωνούν πως η συζήτηση αφορά επίδομα για όσους το έχουν –κατά τεκμήριο τουλάχιστον- μεγαλύτερη ανάγκη αποκλείοντας τους "έχοντες", η κατάσταση περιπλέκεται με πλειοδοσίες ή εξωπραγματικά στοιχεία και υποθέσεις! 

Συγκεκριμένα:

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών ότι «προχωρά στην περικοπή του (επιδόματος) σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% για τις πιο κρύες και ορεινές περιοχές της χώρας (...) Ο συγκριτικός πίνακας επιβεβαιώνει τις τεράστιες περικοπές» τονίζεται στην ανακοίνωση.

diafores

Ωστόσο ο Πίνακας που παραθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι λάθος γιατί:

- μείωση 60% ή 70% θα ίσχυε εάν η επιδότηση πέρυσι ήταν 25 λεπτά το λίτρο. Τότε το επίδομα στην Α' Ζώνη θα ήταν 500 ή 625 ευρώ και κοβόταν στα 180-200 ή στα 216-240 ευρώ, όπως δείχνει η πρώτη στήλη. Τέτοιο επίδομα όμως δεν δόθηκε σε κανέναν.

- πιθανώς αγνοούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στις 27 Δεκεμβρίου του 2018 (δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα αλλά και έξι μήνες μετά την "έξοδο" από τα Μνημόνια) οι κ.κ. Τσακαλώτος και Παπανάτσιου υπέγραψαν Απόφαση (ΠΟΛ.1236/2018) και με βάση αυτήν, πέρυσι δινόταν επιδότηση 16 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή περιέκοψαν τα 25 λεπτά που ίσχυαν το 2017 και τα 500 ή 625 ευρώ, έγιναν 320 ευρώ το 2018 για τον άγαμο Α' Ζώνης και 400 ευρώ για τον έγγαμο.

Αλλά και αν ήταν σωστά και ίσχυαν ακόμη όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του, οι συγκρίσεις είναι μάλλον ατυχείς καθότι :

- οι μέσοι όροι των χρημάτων που πραγματικά πήραν οι δικαιούχοι, ήταν πολύ πιο κάτω από τα «ανώτατα όρια» που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα νέα όρια επί ΝΔ. Στο προηγούμενο παράδειγμα δηλαδή, οι άγαμοι της Α’ Ζώνης πήραν κατά μέσο όρο 183 ευρώ, που ήταν λιγότερα και από τα 320 (ή 500;) ευρώ που δίδονταν «το πολύ» επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα 250 ευρώ που θα δοθούν φέτος.

- πολλοι περισσότεροι όμως φέτος, μπορούν ευκολότερα να εισπράξουν τα νέα όρια (πχ 250 ευρώ στο ανωτέρω παράδειγμα). Αρκεί να ξοδέψει κανείς για πετρέλαιο πχ 500 ευρώ στην Α' ζώνη –και μάλιστα τα 250 μπορεί να τα πάρει και προκαταβολικά οπότε θα χρειαστεί να βγάλει μόλις 250 ευρώ από την τσέπη του. 

- πέρυσι, για να φτάσει κάποιος άγαμος της Α' Ζώνης στα 320 (και όχι 500) ευρώ, έπρεπε (α) να έχει σπίτι 80 τμ και (β) να αγοράσει 2.000 λίτρα ξοδεύοντας πάνω από 2.000 ή 2.100 ευρώ (καθότι ακριβότερο στην επαρχία και στην Α' Ζώνη). Αν είχε σπίτι πχ 40 τετραγωνικά, έπαιρνε τα μισά, δηλαδή 160 ευρώ. Φέτος τα τετραγωνικά μέτρα δεν έχουν καμία σημασία, οπότε και αυτός φτάνει στο «ανώτατο όριο» και θα λάβει 250 ευρώ, ή 50% και πάνω επιπλέον.

- από το 2015 καταργήθηκε η προκαταβολή του επιδόματος. Και για να πάρει κάποιος το επίδομα, έπρεπε να εχει όλα τα λεφτά για πετρέλαιο «στην τσέπη», αλλά και αρκετά ακόμη για να ζήσει μήνες ολόκληρους περιμένοντας μέχρι το καλοκαίρι πότε θα εισπράξει όσα δικαιούται. Αποκλείονταν έτσι απ΄το επίδομα εκείνοι για τους οποίους προορίζεται, δηλαδή αυτοί που δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης και ανάβουν τα μαγκάλια.

- αν ίσχυε ότι με τα νέα όρια οι περισσότεροι παίρνουν λιγότερα, θα έπρεπε να εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί το κονδύλι για τους δικαιούχους αυξάνεται και, άρα, πόσοι και ποιοι θα ήταν οι επιπλέον δικαιούχοι που μπορούν να το εισπράξουν φέτος, ενώ δεν το εισέπρατταν πέρυσι.


Κανένα κόμμα όμως δεν κάνει καν νύξη σε τρία βασικά ζητήματα:

- το επίδομα σχεδιάστηκε και ξεκίνησε σαν επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου Θέρμανσης στους "μη προνομιούχους" (εξαιρείτο μόνον το ανώτερο εισοδηματικά 20%). Επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος, αλλά μειώθηκαν και το επίδομα (κατά ¾ από 250 σε περίπου 60 εκατ. ευρώ) και οι δικαιούχοι. Η επιστροφή φόρου κατάντησε προνοιακό επίδομα φτώχειας με εισοδηματικά κριτήρια, για το οποίο τα κόμματα (και όχι μόνον) διαγκωνίζονται ποιος θα το πρωτολάβει. Αλλά από αυτό αποκλείστηκαν τελικά –με κατάργηση της προκαταβολής ή με ποσοστά επιδότησης μόλις 15%- αυτοί για τους οποίους σχεδιάστηκε, δηλαδή οι πιο φτωχοί.


- επιδοτείται μόνον το πετρέλαιο και όχι άλλες πηγές θέρμανσης που έχει ανάγκη ο κόσμος (πχ φυσικό αέριο)

- χάνουν το επίδομα όσοι αγοράσουν πετρέλαιο μετά την 31 Δεκεμβρίου. Το χάνουν δηλαδή έτσι πχ (α) όσοι ζουν μακριά από τα σπίτια του ή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία κλπ αλλά αν επιστρέψουν μετά την Πρωτοχρονιά δεν θα δικαιούνται επιδότηση και (β) όσοι είχαν τα λεφτά και «φουλάρισαν» τις δεξαμενές τους από πέρυσι, εάν δεν προλάβουν να «κάψουν» πετρέλαιο ως τα Χριστούγεννα για να παραγγείλουν καινούργιο παραμονή Πρωτοχρονιάς.


Όπως όλα δείχνουν, στην εβδομάδα των εορτών οι παραδόσεις πετρελαίου θα δίνουν και θα παίρνουν αφού -ως τότε και μόνον- όποιον πρόλαβε, το επίδομα είδε. Και ίσως έτσι να μην αποκλείονται και εκπλήξεις, αφήνοντας τελικά «στα κρύα του λουτρού» και χωρίς επίδομα και θέρμανση, χιλιάδες ακόμη δικαιούχους που το είχανε ανάγκη.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης: Με λάθος στοιχεία ο «καυγάς» ΣΥΡΙΖΑ- υπουργείου Οικονομικών"

Ποιος ήταν ο Γηρυόνης, που έδωσε το όνομά του στην κακοκαιρία - Η σχέση του με τους άθλους του Ηρακλή - ΦΩΤΟ

Το όνομα Γηρυόνης προέρχεται από το ρήμα γηρύω, που μεταφράζεται στα νέα ελληνικά ως φωνάζω, σκούζω.
Ο Γηρυόνης ήταν ένα μυθικό πλάσμα. Επρόκειτο για έναν τρισώμο ή τρικέφαλο γίγαντα που ήταν ο γιος του Χρυσάωρα ή του θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού. Και στις δύο εκδοχές, είναι εγγονός της Μέδουσας Γοργώς, ενώ είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Γηρυόνης κατοικούσε στη νήσο Ερύθεια, στην ομιχλώδη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού. Είχε πλούσια κοπάδια βοδιών, που τα έβοσκε ο Ευρυτίων και ο δικέφαλος σκύλος Όρθρος ή Όρθος, κοντά στο μέρος όπου ο Μενοίτιος έβοσκε τα κοπάδια του Άδη. Με διαταγή του Ευρυσθέα ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά.
Ο Γηρυόνης είχε αναθέσει τη φύλαξη των ζώων τους σε δύο φύλακες, τον Ευρυτίωνα και τον Όρθρο. Ο Ευρυτίωνας ήταν γιος του Άρη και της Ερυθείας. Ο Όρθρος ήταν ένας τερατόμορφος σκύλος, γιος του Τυφώνα και της Έχιδνας. Είχε δύο κεφάλια και επιπλέον εφτά κεφάλια φιδιού. Μόλις ο ήρωας έφτασε στην Ερύθεια, και αφού πέρασε τη νύχτα του στο βουνό Άβας, ήρθε αντιμέτωπος με τους δύο φύλακες των ζώων. Τόσο ο Όρθρος, όσο και ο Ευρυτίωνας σκοτώθηκαν από το ρόπαλο του Ηρακλή. Στη συνέχεια ο Μενοίτιος, φύλακας των βοδιών του Άδη, ειδοποίησε τον Γηρυόνη για τα συμβάντα και έτσι εκείνος έσπευσε να αντιμετωπίσει τον εισβολέα. Ο Ηρακλής σκότωσε τελικά τον Γηρυόνη κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα όπου συναντήθηκαν και αναμετρήθηκαν.
Στον δρόμο της επιστροφής, ο Ηρακλής αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες. Όταν τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αμβρακία, ένας οίστρος σταλμένος από την Ήρα διασκόρπισε το κοπάδι των βοδιών στα βουνά της Θράκης. Ο ήρωας κατόρθωσε να περισυλλέξει το μεγαλύτερο μέρος των ζωών. Τα υπόλοιπα παρέμειναν στα βουνά και περιήλθαν σε άγρια κατάσταση. Τελικά ο Ηρακλής έφτασε στις Μυκήνες, παρέδωσε τα βόδια στον Ευρυσθέα, ο οποίος τα θυσίασε στη θεά Ήρα.
Οι αρχαίοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ποικιλότροπα τον μύθο του τρισώματου Γηρυόνη, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν οι τρεις γιοί του Χρυσάωρα, που εξεστράτευσαν κατά του Ηρακλή, είτε ότι ο Γηρυόνης εκφράζει τις τρεις χρονικές κατηγορίες (παρελθόν - παρόν - μέλλον). Επιστημονικότερος, ο Θουκυδίδης ερμηνεύει τον μύθο ως ανάμνηση της παλαιότερης εποχής, κατά την οποία οι ληστείες ήταν συχνές, αλλά δεν θεωρούνταν επίμεμπτη πράξη.
Ο Παλαίφατος, στο βιβλίο του "Περί Απίστων", αναφέρει πως ο Γηρυόνης καταγόταν από την πόλη Τρικαρηνία (κάρα = κρανίο) κι έτσι από παρανόηση, όταν αναφέρονταν στον Γηρυόνη τον Τρικάρηνο, νόμιζαν πως είχε τρία κεφάλια. Η πάλη του Ηρακλή με τον Γηρυόνη απεικονιζόταν κατά τον Παυσανία στη Λάρνακα του Κυψέλου στην Ολυμπία. Επίσης, η πάλη αυτή παριστανόταν στη μετόπη του «θησαυρού» των Αθηναίων στους Δελφούς, στη μετόπη του ναού του Δία στην Ολυμπία, στις δύο μετόπες του ναού του Ηφαίστου στην Αθήνα (το γνωστό «Θησείο»), σε πολλά αρχαϊκά αγγεία, ιδίως χαλκιδικά, καθώς και σε αττικά μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία. Από τα μελανόμορφα το πιο αξιόλογο θεωρείται ο αμφορέας του Εξηκία (σήμερα στο Λούβρο), ενώ από τα ερυθρόμορφα η κύλιξ του Ευφρονίου.
Ο Στησίχορος έγραψε ένα άσμα για τον Γηρυόνη, το «Γηρυονηίς», σπαράγματα του οποίου διασώθηκαν σε Πάπυρο της Οξυρρύγχου. Ο Γηρυόνης ταυτοποιείται μερικές φορές ως χθόνιος δαίμονας του θανάτου, κυρίως εξαιτίας του συνειρμού με την ακραία δυτική κατεύθυνση. Στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο Γηρυόνης εμφανίζεται ως φτερωτό θηρίο με ουρά σκορπιού αλλά με το πρόσωπο ενός τίμιου ανθρώπου, να κατοικεί στην πλαγιά ανάμεσα στον έβδομο και τον όγδοο κύκλο της Κολάσεως (οι κύκλοι της βίας και της απάτης, αντιστοίχως).
Με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος ήταν ο Γηρυόνης, που έδωσε το όνομά του στην κακοκαιρία - Η σχέση του με τους άθλους του Ηρακλή - ΦΩΤΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news