facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Εγνατία Οδός: Μειώσεις στα διόδια – Ποιοί απαλάσσονται πλήρως

Μειώσεις στην τιμή των διοδίων στους σταθμούς Ανάληψης και Προμαχώνα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, με την οποία ορίζεται η έναρξη και του σταθμού διοδίων στο Ωραιόκαστρο με αντίτιμο 0,50 ευρώ για τα ΙΧ..

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις 4 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού διοδίων και στην Ασπροβάλτα το κόστος των οποίων για τα ΙΧ θα είναι 0,90 ευρώ, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου θα λειτουργήσει ο σταθμός του Στρυμονικού με κόστος για τα ΙΧ 1 ευρώ. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι χρεώσεις θα ισχύουν μέχρι να τεθούν σε λειτουργία όλοι οι μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί που έχουν χωροθετηθεί επί της Εγνατίας Οδού. Όσο για τη χιλιομετρική χρέωση, όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Υποδομών, αποφασίστηκε να διατηρηθεί στον αυτοκινητόδρομο στα 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο αντί για 0,05 όπως προέβλεπε προηγούμενη απόφαση.

Απαλλαγή από την καταβολή τέλους διοδίου έχουν πλην των οχημάτων της Εγνατίας Οδού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και τον ενόπλων δυνάμεων, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο απ΄αυτά ή για τη μεταφορά τους αλλά και επιβατικά οχήματα Ι.Χ. που ανήκουν κατά κυριότητα σε ανέργους και χρησιμοποιούνται απ΄αυτούς με επίδειξη κάρτας ανεργίας σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Εγνατία και στους κάθετους άξονες λειτουργούν σήμερα δώδεκα μετωπικοί σταθμοί διοδίων και συγκεκριμένα οι σταθμοί Τύριας (τιμή διοδίου για Ι.Χ. 2,10 ευρώ), Παμβώτιδας (1,20 ευρώ), Μαλακασίου (2,10 ευρώ), Πολυμύλου (2,40 ευρώ), Μαλγάρων (1,20 ευρώ), Ανάληψης (το κόστος για Ι.Χ. μειώνεται σε 1,80 ευρώ από 2,40 ευρώ), Μουσθένης (2,40 ευρώ), Ιάσμου (1,90 ευρώ), Μέστης (1,70 ευρώ), Ιεροπηγής (2,10 ευρώ), Ευζώνων (1,80 ευρώ) και Προμαχώνα (μειώνεται στα 2 ευρώ από 2,40 ευρώ).

Ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Καλοχωρίου – Α/Κ Ευκαρπίας, Μετωπικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, ορίζεται το νωρίτερο η 18/11/2019. Η ίδια ημερομηνία ισχύει για την είσπραξη του αναπροσαρμοσμένου τιμήματος στα τμήματα Α/Κ Δυτ. Σιάτιστας – Α/Κ Βέροιας, Μετωπικός Σταθμός Πολυμύλου και Α/Κ Βέροιας – Α/Κ Καλοχωρίου, Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Μαλγάρων.

Ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Ρεντίνας – Α/Κ Στρυμόνα, Μετωπικός Σταθμός Ασπροβάλτας, ορίζεται η 4/12/2019. Η ίδια ημερομηνία ισχύει για την είσπραξη του αναπροσαρμοσμένου τιμήματος στο τμήμα Α/Κ Ευκαρπίας – Α/Κ Ρεντίνας, Μετωπικός Σταθμός Ανάληψης.

Ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Λαγκαδά – Α/Κ Στρυμονικού, Μετωπικός Σταθμός Στρυμονικού, ορίζεται η 15/1/2020, ενώ η ίδια ημερομηνία ισχύει για το αναπροσαρμοσμένο τίμημα στο τμήμα Α/Κ Στρυμονικού -Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνας, Μετωπικός Σταθμός Προμαχώνα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγνατία Οδός: Μειώσεις στα διόδια – Ποιοί απαλάσσονται πλήρως"

Δημοσκόπηση Βεργίνα TV: Διπλάσια αποδοχή των υπουργών της ΝΔ από εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ

Το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού, αλλά και ο τρόπος που λειτουργούν οι υπουργοί της Κυβέρνησης, τίθενται έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές 2019, στο «μικροσκόπιο» δημοσκόπησης της Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόραση. 

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών και την καταγραφή των απόψεών τους που έγινε σε διάστημα από 12-18 Νοεμβρίου πανελλαδικά, όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης σε νευραλγικά πόστα, αξιολογούνται με τα διπλάσια σε πολλές περιπτώσεις ποσοστά αποδοχής έναντι των προκατόχων τους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί πως σύμφωνα με την έρευνα οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο φλέγον ζήτημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού λαμβάνουν το 21,1% θετικής αντιμετώπισης της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι 19,1% που ελάμβανε για το ίδιο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ' όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως κατά γενική ομολογία, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνουν πολύ υψηλά και σε ορισμένες περιπτώσεις τα διπλάσια ποσοστά αποδοχής από την κοινή γνώμη, από αυτά που ελάμβαναν οι προκάτοχοί τους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά:

- Το 52,7% των ερωτηθέντων θεωρούν πως ο καταλληλότερος Υπουργός Ανάπτυξης είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης σε σύγκριση με τον Γιάννη Δραγασάκη που απέσπασε το 30,9% των θετικών γνωμών.

- Το 51,9% των πολιτών έχει θετική άποψη για τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ αντίστοιχα μόνο το 28,9% έχουν θετική γνώμη για τον προκάτοχό του, Γιώργο Σταθάκη

- Διπλάσια είναι τα ποσοστά αποδοχής του Βασίλη Κικίλια ως Υπουργού Υγείας, ο οποίος λαμβάνει το 50,4% της αποδοχής έναντι 23,5% του πρώην Υπουργού Ανδρέα Ξανθού

- Τον Τάκη Θεοδωρικάκο, θεωρεί το 50,2% τον καταλληλότερο Υπουργό Εσωτερικών, έναντι του 29,1% που θεωρούσε ως καταλληλότερο Υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη

- Στο Υπουργείο Τουρισμού ως καταλληλότερος προκύπτει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Χάρης Θεοχάρης με ποσοστό 45,5% έναντι της Έλενας Κουντουρά που ως Υπουργός Τουρισμού λάμβανε το 23,6% της αποδοχής. 

- Ο νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λαμβάνει 58,4% θετικών γνωμών έναντι του προκατόχου του Πάνου Καμμένου που απέσπασε το 12,6% των θετικών ψήφων

- Αντίστοιχα ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αποσπά το 49.8% της αποδοχής των πολιτών, έναντι του 26.5% του προκατόχου του Νίκου Κοτζιά

- Θετική, σε ποσοστό 48.6% είναι η αποδοχή των πολιτών στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έναντι του προκατόχου του, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είχε ποσοστό 37.5% 

- Ποσοστό 61,5% αποδοχής ως τον καταλληλότερο σε αυτή τη θέση λαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τη θέση του ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έναντι της Όλγας Γεροβασίλη την οποία θεωρούσαν κατάλληλη το 19.8% 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Βεργίνα TV: Διπλάσια αποδοχή των υπουργών της ΝΔ από εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ"

Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης: Βγήκε το ΦΕΚ -Ποιοι θα πάρουν έως 350 ευρώ

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2019/2020. Στο εν λόγω ΦΕΚ προσδιορίζεται ο καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και η διαδικασία χορήγησης αυτού.
Για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:
ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης,
Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας,
Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής
(εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας,
Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων,
Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας,
Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων
και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου,
Σάμου, Χανίων
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2018.
Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 € αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 € αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 € στη ζώνη Γ και 80 € στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Αναλυτικά:
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης: Βγήκε το ΦΕΚ -Ποιοι θα πάρουν έως 350 ευρώ"

Σύλληψη δύο εφοριακών για «φακελάκι» απο πρώην παίκτη της ΑΕΚ

Δικογραφία σε βάρος δύο εφοριακών και μιας λογίστριας, οι οποίοι εργάζονταν σε πόλη της Μακεδονίας, σχηματίστηκε από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η δικογραφία, η οποία οδήγησε και στη σύλληψη των ανωτέρω προκειμένου να καταθέσουν, αφορούσε απαίτησή τους, ύψους 7.000 ευρώ, από πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ προκειμένου να ρυθμίσουν, παρατύπως, ζητήματα φορολογικής του εκκρεμότητας.

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής κατήγγειλε στην Αστυνομία το περιστατικό και αφού ήρθε σε «συμφωνία» με τη λογίστρια και τους εφοριακούς για την καταβολή, τελικά, 6.000 ευρώ, τα παρέδωσε προσημειωμένα ενέργεια που οδήγησε στη σύλληψη των δύο δημόσιων υπαλλήλων και της λογίστριας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη δύο εφοριακών για «φακελάκι» απο πρώην παίκτη της ΑΕΚ"

Εκτός κομματικής γραμμής ο Παπαχριστόπουλος: «Δικαιώνει» Χρυσοχοΐδη, «άδειασε» Τσίπρα!

Τη δική του γραμμή χάραξε για μια ακόμα φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, εκφράζοντας τις δικές του θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και την πορεία για το Πολυτεχνείο, που έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο status της Θεσσαλονίκης, δικαίωσε εν μέρη τις κινήσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική για την απόδοση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στο συγκεκριμένο τομέα. «Αυτά που έκανε ο Χρυσοχοΐδης, έπρεπε να τα έχουμε κάνει εμείς» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει πολλά περισσότερα, και δεν τα κάναμε».

«Έπρεπε να τα έχουμε κάνει εμείς αυτά. Παρά το ότι έγιναν αγριότητες σε επίπεδο ατομικό. Μπήκαν στα δικαστήρια και τους βαράγανε».

Ωστόσο, μεγαλύτερη αίσθηση έκανε το «άδειασμα» στην επίσημη γραμμή του κόμματος για την πορεία για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα, όπως αυτή την εξέφρασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει πως η πορεία ήταν η πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση, προκαλώντας πολλά αρνητικά κυρίως σχόλια.

«Η πορεία δεν ήταν αντικυβερνητική, αλλά είχε σκοπό να τιμήσει τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου», ανέφερε ξεκάθαρα από την πλευρά του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός κομματικής γραμμής ο Παπαχριστόπουλος: «Δικαιώνει» Χρυσοχοΐδη, «άδειασε» Τσίπρα!"

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Αναστέλλεται και η δεύτερη 48ωρη απεργία

Mε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ, αναστέλλεται και η δεύτερη 48ωρη απεργία της, που θα άρχιζε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 20/11 (00:01) και θα διαρκούσε έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21/11 (23:59).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η νέα αναστολή αποφασίστηκε εξαιτίας της μη εισαγωγής του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ στην ολομέλεια της Βουλής.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Αναστέλλεται και η δεύτερη 48ωρη απεργία"

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για την απαλλαγή Τσουκάτου: Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους

«Ο Τσουκάτος απηλλάγη λόγω παραγραφής και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνούνται να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή δικαστική απόφαση για την υπόθεση Siemens.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναφέρει με αυτή την αφορμή το ζήτημα της ερμηνευτικής δήλωσης για το άρθρο 86, που πρότεινε στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή και την οποία ζητά από την κυβέρνηση να την υπερψηφίσει.

Στο σχόλιο του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ειδικότερα πως «την ώρα που ο κ. Τσουκάτος, που ομολόγησε ότι πήγε ένα εκατ. μάρκα από μίζα της Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ - ενώ άλλοι έπαιρναν ως δωρεές τηλεφωνικά κέντρα από τον καταδικασθέντα κ. Χριστοφοράκο - απηλλάγη λόγω παραγραφής, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία κλείνει κάθε ερμηνευτικό παράθυρο για παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας για υπουργούς. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους...».

Εν είδει «υστερόγραφου» ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ερώτημα: «Αλήθεια, θα μάθουμε ποτέ σε ποια τελικά τσέπη κατέληξε το ένα εκατ. που ομολόγησε πως πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος;».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για την απαλλαγή Τσουκάτου: Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους"

Πέρκα (ΣΥΡΙΖΑ) για τα σακιά με πέτρες στα Εξάρχεια: «Κάποιος έκανε ανακαίνιση»!

Την δική της εκδοχή έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, για τις σακούλες με τα τούβλα, που βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια, και πιστεύεται ότι προορίζονταν ως... πολεμοφόδια για χρήση κατά των αστυνομικών, με αφορμή το Πολυτεχνείο.

Παραθέτοντας «ατράνταχτα» επιχειρήματα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ούσα καλεσμένη σε εκπομπή του καναλιού «Ε», επιχείρησε να δικαιολογήσει τους αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων και την ύπαρξη υλικών και αντικειμένων, λέγοντας πως οι πέτρες που βρέθηκαν εκεί ήταν επειδή... «κάποιος έκανε ανακαίνιση»!



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρκα (ΣΥΡΙΖΑ) για τα σακιά με πέτρες στα Εξάρχεια: «Κάποιος έκανε ανακαίνιση»!"

Κατοχυρώνεται συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Συνταγματικά κατοχυρώνεται πλέον το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθώς επίσης διπλασιάζεται και ο αριθμός των ανθρώπων που θα το επωμίζονται.

Στα 1 δισ. ευρώ ετησίως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ο προϋπολογισμός για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Την ίδια στιγμή, θα καλύπτει 800.000 οικονομικά αδύναμους.

Στόχος είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου.

«Έπειτα από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα.

Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

Οι σημερινές παροχές:
– 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
– 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν ανέλαβε την εξουσία, πάγωσε την εφαρμογή του μέτρου. Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάστηκε να υιοθετήσει το μέτρο λόγω πιέσεων της τρόικας καθώς ήταν η εποχή που η κυβέρνηση εφήρμοζε το νέο κύμα της υπερφορολόγησης και της περικοπής του ΕΚΑΣ που έπληττε τη μεσαία τάξη και τους πλέον αδύναμους εισοδηματικά πολίτες με άμεσους και έμμεσους φόρους. Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς άλλαξε το όνομα του μέτρου, το βάφτισε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και κατόπιν πανηγύριζε για την εφαρμογή του παρουσιάζοντάς το ως δικό του». επισημαίνει το Μαξίμου.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλο το διάστημα που προηγήθηκε των εθνικών εκλογών τόνιζε ότι δεν θα περικοπεί κανένα επίδομα και υπενθύμιζε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ, θα ενισχυθεί. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα για πρώτη φορά, καθιερώθηκε το 2014, από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η αύξηση του σχετικού κονδυλίου στο 1 δισ ευρώ, ώστε να συμπεριλάβει 800.000 συμπολίτες μας, αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, που είχε παρουσιαστεί τόσο στο 12ο Συνέδριο του κόμματος, όσο και από τον κ. Μητσοτάκη στις δημόσιες εμφανίσεις του», επισημαίνεται.

«Η δέσμευση του Πρωθυπουργού υλοποιείται σήμερα με ένα ιστορικό βήμα, την πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η πρόταση αυτή αποτελεί μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση», τονίζεται.

«Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ προτείνει την προσθήκη «Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», προστίθεται.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατοχυρώνεται συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα"

Έξαλλη η Ρωσία με την Τουρκία: Λέτε ψέμματα για την Συρία!

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για την Συρία, η Ρωσία αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για νέες επιχειρήσεις.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την κατάπληξή της από την υπόσχεση της Τουρκίας να διεξαγάγει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, αν η περιοχή δεν έχει εκκαθαριστεί από ανθρώπους που η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτες, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα καταστρέψει τις προσπάθειες να υπάρξει σταθεροποίηση στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η χώρα του θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία αν η περιοχή δεν έχει εκκαθαριστεί από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπραξαν αυτά που απαιτούνται βάσει των συμφωνιών, με τις οποίες σταμάτησε η τουρκική επίθεση τον Οκτώβριο και τις κάλεσε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Τα σχόλια του, και η ψυχρή αντίδραση της Μόσχας σε αυτά, αντανακλούν τις νέες εντάσεις για τη Συρία ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία λιγότερο από έναν μήνα μετά τη συμφωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της οποίας συριακές και ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνουν τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και τα όπλα τους από τα σύνορα με την Τουρκία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε σήμερα την κατάπληξή του από την ανακοίνωση του Τσαβούσογλου σε διάφορα επίπεδα και ότι η Μόσχα έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν.

“Χάρη σε σειρά μέτρων που έχει εφαρμόσει η Ρωσική Ομοσπονδία, είναι πιθανόν να σταθεροποιηθεί σημαντικά η κατάσταση”, δήλωσε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωση.

“Η αναφορά του επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για ανάληψη στρατιωτικής δράσης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κλιμακώσει την κατάσταση στη βόρεια Συρία αντί να την επιλύσει κατά τον τρόπο που αναφέρεται στο κοινό μνημόνιο που υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας”, πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Ο υποστράτηγος απαρίθμησε τομείς όπου πιστεύει ότι η Ρωσία συνέβαλε να σημειωθεί πραγματική πρόοδος, περιλαμβάνοντας σε αυτούς τον διαχωρισμό γρήγορα συγκρουόμενων πλευρών και τη διενέργεια κοινών περιπολιών με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Μόσχα είναι στη διαδικασία της ανάπτυξης περισσότερης ρωσικής στρατονομίας στη βορειοανατολική Συρία, της δημιουργίας κινητών νοσοκομειακών μονάδων για τους άμαχους, της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανοικοδόμησης υποδομών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλη η Ρωσία με την Τουρκία: Λέτε ψέμματα για την Συρία!"

Αλβανία: Συγκίνηση στην ταφή οστών 193 Ελλήνων πεσόντων στο έπος του '40

Τα οστά άλλων εκατόν ενενήντα τριών Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων, στα βουνά της Αλβανίας κατά το έπος του 40', ενταφιάστηκαν σήμερα με μια σεμνή, πλην φορτισμένη συγκινησιακά, θρησκευτική τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας κοντά στο νομό Πρεμετή.

Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.Δημήτριος, ενώ παραβρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο συμπρόεδρος της μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και των νεκρών στρατιωτών το 1940, πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, Έλληνες και Αλβανοί μέλη της μικτής αυτής επιτροπής επί εδάφους, τοπικοί παράγοντες και αρκετοί Έλληνες μειονοτικοί.

alvania-osta-ellinon-nekrotafeio3-ape
alvania-osta-ellinon-nekrotafeio-ape
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τα οστά των πεσόντων καλυμμένα με την εθνική σημαία τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστά κενοτάφια για να αναπαυθούν εν΄ ειρήνη ύστερα από 79 χρόνια «προσμονής» στις γύρω πλαγιές και χαράδρες.

Από το τις 22 Γενάρη 2018 που ετέθη σε εφαρμογή η σχετικής διμερής συμφωνία του 2010, το σύνολο των οστών των Ελλήνων στρατιωτών στα δύο επίσημα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στην Αλβανία, έφτασε τους 1050, εκ των οποίων 950 στο νεκροταφείο της Κλεισούρας και 100 σε αυτό στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες.

46fbede812ae82a3cc8923acb58f8923_L
75564550_205018010506735_5953799062896508928_o
Πηγές του ΑΠΕ ανέφεραν ότι εντός του 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθεί και νέα ταφή οστών Ελλήνων πεσόντων στα αντίστοιχα κοιμητήρια.

Τα οστά συλλέγονται από περιοχές στα στενά της Κλεισούρας, και Πρεμετής, όπου δόθηκαν οι φονικότερες μάχες και έπεσε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων επί συνόλου 8500 νεκρών, στο αλβανικό μέτωπο. 

entafiasmos1
ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφίες: tachydromos.org

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Συγκίνηση στην ταφή οστών 193 Ελλήνων πεσόντων στο έπος του '40"

Βουλγαρία: Ξεφύτρωσαν «αρχαίοι Μακεδόνες» στο Πιρίν

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.

Η επικίνδυνη δραστηριότητα- σύμφωνα με το δημοσίευμα- εξελίσσεται από δύο ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στο Μπλαγκόεβγκραντ, οι οποίες στο καταστατικό τους έχουν σκοπούς και στόχους παρόμοιους με το απαγορευμένο «ΟΜΟ- Ίλιντεν- Πιρίν» στη χώρα.

Μεταξύ των ιδρυτών της μίας ένωσης, υπάρχουν ονόματα από την ηγεσία της αναφερόμενης αντισυνταγματικής οργάνωσης, αναφέρει το βουλγαρικό VMRO.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρμόδιος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ζήτησε από τον εισαγγελέα Σωτήρ Τσατσάροφ να αναστείλει την εγγραφή των δύο ενώσεων που φέρουν τις ονομασίες Ένωση της Κοινωνίας των Πολιτών για την Προστασία των Θεμελιωδών Ατομικών Δικαιωμάτων και Ένωση Αρχαίων Μακεδόνων.

Ο Καρακατσάνοφ επικαλείται τις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι ΜΚΟ έχουν εγγραφεί στο Μπλαγκόεβγκραντ από τις αρχές Αυγούστου. Ως κίνητρα για την ίδρυση τους, οι ιδρυτές δήλωσαν ότι θα πραγματοποιούν δραστηριότητες υποστήριξης προς διάφορες κατευθύνσεις για την «μακεδονική μειονότητα» στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Και οι δύο ενώσεις είναι εγγεγραμμένες για ιδιωτικές δραστηριότητες.

Ο Καρακατσάνοφ αναφέρει ξεχωριστά τους λόγους για τους δύο συλλόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η επικίνδυνη ομοιότητα με τη δραστηριότητα του «ΟΜΟ- Ίλιντε-Πιρίν» πριν από χρόνια.

Δηλαδή, επικίνδυνες προπαγανδιστικές δραστηριότητες που αποσκοπούν το διαχωρισμό του λαού και την ανάδειξη μειονοτήτων, δραστηριότητες που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Ο Βούλγαρος υπουργός σημειώνει μεταξύ των άλλων στην επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα αναφερόμενος στην πρώτη οργάνωση:

Το καταστατικό τους περιέχει ισχυρισμούς για την ύπαρξη ‘μακεδονικής μειονότητας’ των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται και υπόκεινται σε προστασία από την ένωση.

Σύμφωνα με το καταστατικό η Ένωση της Κοινωνίας των Πολιτών για την Προστασία των Θεμελιωδών Ατομικών Δικαιωμάτων θα δραστηριοποιείται:

«Στην προστασία των δικαιωμάτων των Μακεδόνων, στη διοργάνωση διαλέξεων και εκθέσεων για το παρελθόν του μακεδονικού λαού, τους εθνικούς αγώνες των Μακεδόνων και στη διοργάνωση εθνικών εκδηλώσεων των Μακεδόνων σε ιστορικές ημερομηνίες και γεγονότα της Μακεδονίας».

Σχετικά με την Ένωση των Αρχαίων Μακεδόνων

Η Ένωση των Αρχαίων Μακεδόνων καταγράφηκε στην Εισαγγελία αμέσως μετά την εγγραφή της προηγούμενης ένωσης. Το καταστατικό της οργάνωσης αυτής αναφέρει:

Στόχος είναι η μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του μακεδονικού λαού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Θα υποστηρίζει πλήρως όλα τα έργα στον τομέα της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας όλων των επιστημονικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Αρχαίας Μακεδονικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Η προώθηση των στόχων θα γίνεται μέσω περιοδικών, ενημερωτικών φυλλαδίων, αφισών, υλικού συνεδρίων και άλλων τέτοιων δημοσιεύσεων, μέσω των ηλεκτρονικών μέσων και των μέσων ενημέρωσης, εκδόσεων, εκστρατειών και δημόσιων εκδηλώσεων για την αύξηση του ενδιαφέροντος στο κοινό.

Οι ιδρυτές αυτής της ΜΚΟ είναι πρώην στελέχη της οργάνωσης «ΟΜΟ-Ίλιντεν- Πιρίν».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: Ξεφύτρωσαν «αρχαίοι Μακεδόνες» στο Πιρίν"

Κόντρα Φίλη – Στυλιανίδη στη Βουλή για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Ατελή χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3 και τις σχέσεις κράτους εκκλησίας, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του κόμματος Νίκος Φίλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι την υποστηρίζει βλέποντας τι προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια ατελή πρόταση για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Συμβιβάζομαι και την υποστηρίζω κατ' οικονομία βλέποντας και τι προτείνει το κυβερνητικό κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Φίλη για το ουδετερόθρησκο κράτος. Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας είναι ώριμο θέμα και δεν θίγει το δικαίωμα του πολίτη να θρησκεύεται σε όποιον θεό θέλει. Ακόμα, έκανε λόγο για φονταμελιστές που επιμένουν στη σημερινή πραγματικότητα και δεν σέβονται το δικαίωμα του πολίτη και τον ηθικό ρόλο της εκκλησίας. «Η επικρατούσα θρησκεία έχει να κάνει με το 98% του ελληνικού λαού και δεν έχει να κάνει με κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «επένδυσε μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο άρθρο 3 ισχυριζόμενος ότι η αναθεώρηση του είναι ώριμη και συμβαδίζει με την νεωτερικότητα».

«Πού βρισκόταν όλη αυτή η σπουδή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όταν συνεργαζόταν με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ή όταν προχώρησε στην αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη επειδή διαφώνησε η εκκλησία με τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία;» πρόσθεσε ο κ. Καμίνης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακόμα, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι τα άρθρο 3 του συντάγματος διατυπώνει τις σχέσεις εκκλησίας κράτους διαχρονικά και πρόσθεσε ότι είναι υπεκφυγή να λέγονται τα περί επικρατούσας θρησκείας γιατί δεν υπάρχει συνταγματική διάταξη να υστερεί κανονιστικής ισχύος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Φίλη – Στυλιανίδη στη Βουλή για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας"

Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ): Οι ΝΟΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν από τους δανειστές για να καταστρέψουν την ΔΕΗ

Σε τρεις εξωγενείς παράγοντες που προκλήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται η «οικονομική τρύπα» της ΔΕΗ σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Αδαμίδη πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την διάσωση και εκσυγχρονισμό της εταιρείας είπε «Εξωγενείς είναι οι παράγοντες που προκάλεσαν το πρόβλημα στην ΔΕΗ. Είναι το ΕΛΑΠΕ για το οποίο διαφωνήσαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση που μετέφερε το έλλειμμα στους παραγωγούς, και είναι οι δημοπρασίες ΝΟΠΕ και οι εκπομπές ρύπου. Ειδικά τα δύο τελευταία κόστισαν πάνω από 600 εκατ .ευρώ στην ΔΕΗ. Σωστά καταργήθηκε η ΝΟΜΕ. Άλλωστε και ο προηγούμενος πρόεδρος της εταιρείας είχε προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργησή τους και τον στηρίξαμε».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να πουλά ενέργεια κάτω του κόστους παραγωγής στους ανταγωνιστές της. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι «οι ΝΟΜΕ ήταν προσωρινό μέτρο που επιβλήθηκε από τους δανειστές κατακτητές της χώρας για να καταστρέψουν την ΔΕΗ».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ που οφείλει 320 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ): Οι ΝΟΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν από τους δανειστές για να καταστρέψουν την ΔΕΗ"

Μπακογιάννης: 264 εκατ. ευρώ για έργα στην Αθήνα το 2020 – Όλο το πρόγραμμα

Έργα υλοποιήσιμα που απαντούν στις ανάγκες των Αθηναίων περιλαμβάνει - όπως τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης - ο προϋπολογισμός που υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (18.11.2019).

Ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2020 περιλαμβάνει τεχνικό πρόγραμμα ύψους 264 εκατ. ευρώ – έναντι 160 πέρσι – ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής απέναντι στους Αθηναίους και ταυτόχρονα βαθιά αναπτυξιακό και υλοποιήσιμο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Μπακογιάννης: Ασφαλτοστρώσεις δρόμων – Αναπλάσεις σε πεζοδρόμια και πλατείες

Είναι ενδεικτικό ότι για την βελτίωση της καθημερινότητας, “μητέρα των μαχών” ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Υπάρχει ανάγκη σε αυτή την πόλη να κάνουμε το περίφημο restart. Θα δημοπρατηθούν έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ για πλατείες, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους. Οι δράσεις αφορούν και τις επτά Δημοτικές Κοινότητες, αλλά και εκτεταμένες παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο.

Ταυτόχρονα μέχρι τις αρχές του 2020, θα δημοπρατηθούν έργα αξίας 42 εκατομμυρίων ευρώ, για νέες ασφαλτοστρώσεις που θα συμπληρώσουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ που εκτελούνται ήδη.

Για να υπάρχει μία αίσθηση της πραγματικότητας, τα 42 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 1, 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ασφαλτόστρωσης στην πόλη ή αλλιώς σε περίπου 175 χιλιόμετρα οδικού δικτύου.

Επίσης δρομολογούνται νέα έργα ύψους 3,7 εκατομμυρίων για εργασίες αποχέτευση – λυμάτων στην Αθήνα”.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 περιλαμβάνονται συνολικά 171 δράσεις για την πόλη εκ των οποίων 89 είναι τα νέα έργα, 58 αποτελούν έργα που συνεχίζονται και 24 μελέτες (νέες και εξελισσόμενες).

Καθαριότητα – ηλεκτροφωτισμός

Τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι ενδεικτικά των προτεραιοτήτων σε τομείς όπως της καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού:

“Έχουμε την υλοποίηση της σύμβασης για την προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού για τους εργαζόμενους, που είναι σε διπλάσιο ύψος από τις προηγούμενες χρονιές.

Την αγορά κάδων και υλικού εξοπλισμού που φτάνει στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη συντήρηση και επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, συνολικά 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχουμε την εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης και καθαρισμού του δημόσιου χώρου, την αντικατάσταση και αναδιοργάνωση του δικτύου των κάδων με κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ.

Την κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος τριετίας για την τακτική συντήρηση και πλύση καθώς και προμήθεια εξοπλισμού συλλογής απορριμμάτων ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “μεγαλύτερο έργο της διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για τον οποίον γίνεται προσπάθεια σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς να «ξεκολλήσει», να επιλυθούν δηλαδή κάποια προβλήματα που υπάρχουν ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του άμεσα”.

Στο κομμάτι της συντήρησης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού, σχεδιάζεται μία παρέμβαση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται ήδη το έργο αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων από λάμπες νέας τεχνολογίας προϋπολογισμού 1,38 εκατ. ευρώ.

Επίκειται ακόμα η συμβασιοποίηση μέσα στους επόμενους δύο μήνες της αναβάθμισης των 34 από τα 53 σιντριβάνια της πόλης.

Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του αστικού πρασίνου

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την συντήρηση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

“Στο πράσινο, συντάσσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του αστικού πρασίνου με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας.

Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας, καθώς και εργασίες συντήρησης σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, πεζοδρόμια και κλαδέματα με πάνω από 10 εκατομμύρια σε βάση διετίας.

Προχωράμε σε προμήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ για αγορά υλικών και εξοπλισμού και σε δράσεις πυροπροστασίας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Θέλουμε να ξαναγαπήσουμε την πόλη μας, που σημαίνει πρακτικά να ξαναγαπήσουμε το περιβάλλον.

Και θέλω να σημειώσω ότι ”ωριμάζουμε” και μελέτες για τέσσερα έργα πρασίνου μέσω της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ”.

Λυκαβηττός – Ελαιώνας – Εθνικός Κήπος

Ειδική μνεία έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων σε τρία εμβληματικά έργα:

“Έχουμε το έργο του Λυκαβηττού, το έργο του Ελαιώνα και το έργο του Εθνικού Κήπου.

Το έργο του Λυκαβηττού έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αφορά παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, αντικατάσταση της περιμετρικής οδού μήκους 1700 μέτρων και αποκατάσταση μιας υπέροχης περιπατητικής διαδρομής μήκους 3 χιλιομέτρων.

Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης εντός των επόμενων ημερών.

Το έργο του Ελαιώνα, αφορά την κατασκευή ενός πραγματικά υπέροχου πάρκου δύο οικοδομικών τετραγώνων που θα αναβαθμίσει την πολύπαθη ευρύτερη περιοχή.

Έχει προϋπολογισμό 8,6 εκατομμύρια ευρώ και θα δημοπρατηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Και το τρίτο είναι ο Εθνικός Κήπος.

Προϋπολογισμός 4,2 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αφορά στη συντήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών του κήπου, του οποίου επίκειται η συμβασιοποίηση άμεσα”.

Έργα εκατομμυρίων για σχολεία και αλλά κτίρια του Δήμου

Σχετικά με το κτιριακό απόθεμα του Δήμου δρομολογούνται μεταξύ άλλων:

· Έργα ύψους 33.000.000 ευρώ για την συντήρηση και επισκευή των κτιρίων, που αφορούν δημοτικά κτήρια και σχολεία.

· Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 15 σχολεία και δύο δημοτικά κτίρια εκτιμώμενης αξίας περίπου 6.000.000 ευρώ.

· Παράλληλα, δημοπρατείται έργο για την αναβάθμιση τριάντα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου, ώστε να εναρμονιστούν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας, που ισχύει από το 2017. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.275.000 ευρώ.

Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε επίσης:

“Μέσω της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, γίνεται προσπάθεια να ωριμάσουν μελετητικά έργα αναβάθμισης τριών σχολικών συγκροτημάτων και ενός κινηματογράφου, συνολικού προϋπολογισμού 5,35 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται να ωριμάσουν και έργα παρεμβάσεων σε δύο εμβληματικά κτίρια με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.

Έχουμε επίσης προβλέψει την ανακαίνιση δυο δημοτικών ιατρείων.

Του πρώτου δημοτικού ιατρείου στη Σόλωνος και του δεύτερου στον Νέο Κόσμο.

Η συνολική δαπάνη για τα δύο ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ”.

Δήμος Αθηναίων: Έσοδα – Έξοδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των εσόδων του Προϋπολογισμού του 2020 διαμορφώνεται στο ποσό των 820 εκατομμυρίων ευρώ και των εξόδων στο ποσό των 819,58 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποθεματικό του Δήμου είναι 424.000 ευρώ.

“Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα επικαλεστούμε καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι.

Για εμάς ο Δήμος είναι υπεύθυνος για όλα στην πόλη.

Οφείλει να βγαίνει μπροστά, δυναμικά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κρατήσει έστω και με το ζόρι αν χρειάζεται την Αθήνα στον 21ο αιώνα. \

Το τεχνικό μας πρόγραμμα είναι απολύτως συμβατό με το σχέδιο που παρουσιάσαμε προεκλογικά στις Αθηναίες και στους Αθηναίους.

Το σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε και έλαβε τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Είναι δε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τις βασικές υποδομές και τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ τα τεχνικά προγράμματα των επόμενων ετών θα έρθουν για να υλοποιήσουν εκείνα τα εμβληματικά έργα για τα οποία επίσης έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά.

Δηλαδή με άλλα λόγια όπως λέγαμε και πριν μερικούς μήνες, ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω. Ξεκινάμε κοιτώντας χαμηλά για να μπορέσουμε να στρέψουμε τα μάτια μας ψηλά”, κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: 264 εκατ. ευρώ για έργα στην Αθήνα το 2020 – Όλο το πρόγραμμα"

Τέλος η οδήγηση για τους μεθυσμένους!

Μόνο με προηγμένα συστήματα ασφαλείας θα μπορούν να διατίθενται τα νέα αυτοκίνητα στην αγορά της ΕΕ από τα μέσα του 2022 όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους της ΕΕ, ενώ ενισχύουν και την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων στην παγκόσμια αγορά.

Ένα από τα σημαντικότερα συστήματα που θα πρέπει να έχουν όλα τα καινούρια οχήματα αφορά αφορά σε εκείνο που ελέγχει και παρεμποδίζει την εκκίνηση και οδήγηση του οχήματος σε περίπτωση που ανιχνεύσει πως ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ!

Επίσης η τοποθέτηση των λεγόμενων «μαύρων κουτιών» και τα οχήματα θα αποτελεί γεγονός καθώς η νέα νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη συστημάτων καταγραφής δεδομένων συμβάντος!

Ποια είναι τα υποχρεωτικά συστήματα

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, λεωφορείων, ημιφορτηγών και οχημάτων τύπου SUV) θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ασφαλείας:

* ευφυής έλεγχος ταχύτητας,

* εγκατάσταση συστήματος για την παρεμπόδιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος,

* σήματα επείγουσας στάθμευσης,

* συστήματα ανίχνευσης οπισθοπορείας,

* συστήματα καταγραφής δεδομένων συμβάντος,

* ακριβής παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών,

* συστήματα προειδοποίησης της υπνηλίας και της προσοχής του οδηγού,

* προηγμένα συστήματα προειδοποίησης διάσπασης της προσοχής του οδηγού.

* προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης,

* συστήματα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας σε έκτακτη ανάγκη,

* διευρυμένες περιοχές προστασίας πρόσκρουσης της κεφαλής ικανές να μετριάζουν τους τραυματισμούς σε συγκρούσεις με ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Επίσης πέραν των παραπάνω οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα οχήματά τους ώστε να μειώνονται σημαντικά τα τυφλά σημεία γύρω από αυτά.

Επίσης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συστήματα ανίχνευσης πεζών, ποδηλατών αλλά και άλλων οχημάτων.

Επόμενο βήμα για την Επιτροπή αποτελεί η ομαλή μετάβαση στα αυτοκίνητα με αυτόνομα συστήματα οδήγησης.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος η οδήγηση για τους μεθυσμένους!"

Nοσοκομεία: Θα παραμείνουν οι επικουρικοί γιατροί

Το πρόβλημα της λήξης της θητείας εκατοντάδων επικουρικών γιατρών που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας επιχειρεί να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ήδη, 285 επικουρικοί γιατροί βρίσκονται στην έξοδο από το σύστημα δημόσιας υγείας καθώς η θητεία τους ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου και έπονται εκατοντάδες γιατροί στο τέλος Δεκεμβρίου και στο τέλος Ιανουαρίου.

Το θέμα των επικουρικών (συμβασιούχων) γιατρών, που αποδεικνύονται πυλώνες του ιατρικού τομέα στο ΕΣΥ, με δεδομένα τα κενά και τις ελλείψεις, τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό ότι θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία ώστε να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό επικουρικών γιατρών για ένα ακόμα έτος με συνήθεις ετήσιες συμβάσεις, διότι δεν υπάρχουν χρήματα μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μέχρι τώρα οι συμβάσεις με τους γιατρούς καλύπτονταν και από πόρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και από χρήματα των ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, και στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο θα δίνεται προτεραιότητα στις θέσεις επικουρικών όπου υπάρχουν ήδη υπηρετούντες, ώστε αυτές οι θέσεις να μην χάνονται, δηλαδή και για τους επικουρικούς γιατρούς που η θητεία τους λήγει Δεκέμβριο 2019 και Ιανουάριο 2020.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε την ΕΙΝΑΠ ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της προκήρυξης των 208 μόνιμων γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ηςΥΠε και δεσμεύτηκε ότι θα υπογράψει τους διορισμούς μέσα στο 2019.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών επισήμαναν τα προβλήματα που δημιουργούνται με την καθυστέρηση της διαδικασίας διορισμού των ειδικευόμενων γιατρών σε κενές θέσεις και ζήτησαν άμεση λύση. Σημειώνεται πως σχεδόν 1 στις 3 θέσεις ειδικευόμενων είναι κενή, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την εκπαίδευση γιατρών στην Ελλάδα και τη λειτουργία των νοσοκομείων. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΙΝΑΠ, ο Υφυπουργός απάντησε ότι θα δημιουργηθεί κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εδράζεται στο ίδιο το υπουργείο Υγείας ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Nοσοκομεία: Θα παραμείνουν οι επικουρικοί γιατροί"

Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία το 1142, πώς θα γίνεται η καταγγελία

Λειτουργεί από σήμερα, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου η τηλεφωνική γραμμή (1142) ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες. Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία σας καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς σας.

Ταυτόχρονα, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία το 1142, πώς θα γίνεται η καταγγελία"

Μανωλάδα: Μειωμένες ποινές για τις «ματωμένες φράουλες»

Σε 8 χρόνια κάθειρξης, με ποινή εξαγοράσιμη, καταδικάστηκε ο άνδρας που πυροβόλησε τους μετανάστες-εργάτες γης στη Μανωλάδα, μετά τη νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου χθες, στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το thebest.gr, έξι χρόνια μετά το απίστευτο συμβάν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, το 2013, όταν 35 εργάτες δέχθηκαν πυροβολισμούς επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου βάζει οριστικό τέλος στην υπόθεση.

Σε πρώτο βαθμό, ο άνδρας που παραδέχθηκε ότι υπυροβόλησε από την πρώτη στιγμή, είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη, έμεινε στη φυλακή για 15 μήνες και στη συνέχεια υπήρξε μετατροπή της ποινής του σε εξαγοράσιμη (5 ευρώ για κάθε ημέρα της ποινής του).

Το δικαστήριο σήμερα μείωσε την ποινή που του επιβλήθηκε πρωτόδικα, καθώς του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Η εισαγγελέας είχε προτείνει να προσφέρει κοινωφελή εργασία, αλλά θα δώσει τελικά τα χρήματα που αντιστοιχούν την ποινή τους.

Για το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων, οι εργάτες έχουν δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Χθες, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την καταδίκη του δράστη από το δικαστήριο, αν και μειωμένη. Λόγω του περιστατικού, οι παθόντες νομιμοποιήθηκαν και πήραν άδεια παραμονής.

Αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Αγγλία

Έξι χρόνια μετά, ο δράστης αναγκάστηκε να φύγει στην Αγγλία, ως οικονομικός μετανάστης. Όταν βγήκε από τη φυλακή, εμφανίστηκε μετανιωμένος για ότι είχε κάνει δεν ξαναπάτησε ποτέ σε φραουλοχώραφο. Αρχικά εργαζόταν μαζί με τους γονείς του οι οποίοι ασχολούνταν με ζώα ενώ στην συνέχεια πήρε τελείως διαφορετικό δρόμο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην Αγγλία, εργάζεται ως μάγειρας σε κάποιο ελληνικό εστιατόριο. Μάλιστα έχει δημιουργήσει οικογένεια και έχει αποκτήσει και ένα παιδί. Σήμερα ο ίδιος δεν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα και τον εκπροσωπούσε ο δικηγόρος του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανωλάδα: Μειωμένες ποινές για τις «ματωμένες φράουλες»"

Ορμητήριο Ζεφύρι και Άνω Λιόσια είχαν τα μέλη σπείρας που λήστευαν και έκλεβαν σπίτια στην Αττική

Σε Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Ζευγολατιό Κορινθίας συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, τρείς τσιγγάνοι ηλικίας 23, 26 και 34 ετών, που διέπρατταν ληστείες και κλοπές από οικίες σε περιοχές της Βορειοανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες, μαζί με έναν συνεργό τους που αναζητείται, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την διάπραξη ληστειών και διαρρήξεων-κλοπών από οικίες. Ως προς τον τρόπο δράσης, οι κατηγορούμενοι εντόπιζαν απογευματινές και νυκτερινές ώρες οικίες και στη συνέχεια, παραβιάζοντας παράθυρα ή θύρες, εισέρχονταν σε αυτές αφαιρώντας χρηματικά ποσά, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Περαιτέρω, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα αυτοκίνητα στα οποία είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες, που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ίδιας μάρκας και τύπου και μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών τους πράξεων, τα εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν σε ερημικές τοποθεσίες των Αχαρνών. Ακόμη, κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και καπέλα και ερευνούσαν τους χώρους φορώντας γάντια.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί μία ληστεία, δύο κλοπές από οικίες, μία κλοπή οχήματος καθώς και μία περίπτωση εμπρησμού αυτοκινήτου.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορμητήριο Ζεφύρι και Άνω Λιόσια είχαν τα μέλη σπείρας που λήστευαν και έκλεβαν σπίτια στην Αττική"

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται επιδείνωση του καιρού από τις βραδινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Συγκεκριμένα θα επηρεαστούν: 

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (19-11-2019)

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και η δυτική
Στερεά.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (20-11-2019)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από τα
βορειοδυτικά μετά το μεσημέρι.
β. Η δυτική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι, η κεντρική και βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (21-11-2019)

α. Κατά διαστήματα η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανώς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

β. Από τις απογευματινές ώρες και από τα νοτιοδυτικά η Πελοπόννησος, η δυτική Κρήτη, αργά το βράδυ οι Κυκλάδες και τα νότια τμήματα της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Ο καιρός χαλάει ξανά, ενώ σοβαρή υποψηφιότητα για καταιγίδες θέτει σήμερα και η Αθήνα. 


Μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα τοπικά θα ενταθούν, ενώ από τις βραδινές ώρες μέτωπο αρκετά έντονων καταιγίδων θα επηρεάσει το Ιόνιο και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με επέκταση τη νύχτα ανατολικότερα.

Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 17 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19, στην Ήπειρο από 8 έως 23 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 22, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 21 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Δείτε στον πιο κάτω χάρτη την επιδείνωση που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα, ώρα 15:00. Πλήττονται σφοδρά Ιόνιο, τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, η Πελοπόννησος, ανατολική Μακεδονία  και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 


o_kairos_wx




Στην Αττική περιμένουμε άστατο καιρό με νεφώσεις που κατά περιόδους θα δίνουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 16 έως 21 βαθμούς.


athens_weather_pinakas


Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως τοπικές καταιγίδες. Τις πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

 Επιδείνωση του καιρού το βράδυ από τα δυτικά - Θερμές θάλασσες

Στο χάρτη που ακολουθεί επισημαίνονται οι περιοχές οι οποίες αναμένουμε να δεχτούν τις περισσότερες βροχοπτώσεις το διήμερο Τρίτη 19/11 - Τετάρτη 20/11.

Rains_Max_Nov_20


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, διαδοχικά κύματα βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσουν τη χώρα τις επόμενες ημέρες με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ένας μήνας με έντονα φαινόμενα, επισημαίνεται ωστόσο ότι αυτήν την περίοδο οι θάλασσες έχουν διατηρηθεί αρκετά θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, στοιχείο που επιδρά στην περαιτέρω ενίσχυση των φαινομένων που συνοδεύουν τις ατμοσφαιρικές διαταραχές και τα βαρομετρικά χαμηλά. Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει την απόκλιση των επιφανειακών θερμοκρασιών της θάλασσας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές, και όπως παρατηρούμε οι ελληνικές θάλλασες είναι αυτές τις ημέρες έως και 3 βαθμούς θερμότερες από τις αναμενόμενες για την εποχή τιμές.

SST_An_Nov_18

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα ενταθούν.
Ευνοείται μεταφορά σκόνης στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί και από
το απόγευμα στο Ιόνιο θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και τη νύχτα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατα τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι βαθμιαία από το μεσημέρι σε 4 με 6 και τη νυχτα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σταδιακά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ellada_xartis_triti

triti_kairos_vroxes



Η προειδοποίηση Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.), προβλέπεται επιδείνωση του καιρού σήμερα Τρίτη (19-11-2019) από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων. Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας ώστε:

1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news