facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Υπερψηφίστηκαν οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

«Εκείνοι που κρατούν τη ρομφαία της ηθικής, πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση επί των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

«Φροντίσατε να πλημμεληματοποιήσετε και την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση και να εκθέσετε τη χώρα μας κάνοντας πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία. Γι' αυτά θα πείτε τίποτα; Δημιουργήσατε συνθήκες που εκθέτουν τη χώρα μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα διασύρθηκε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στην GRECO, στον ΟΟΣΑ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Γι΄αυτά έχετε να πείτε κάτι; Ή θα δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό σε μια παράσταση ηθικής, όταν έχετε ξεχάσει τα δικά σας πεπραγμένα», είπε ο Κώστας Τσιάρας απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη που οδήγησε στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. «Ξέρετε ότι ήδη παράγει αποτελέσματα ο δικός ποινικός κώδικας;» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι αποφυλακίζονται σωρηδόν βαρυποινίτες; Ξέρετε ότι πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, είχαν έκβαση που δημιούργησαν ερωτηματικά και ανησυχία στους Έλληνες πολίτες; Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριε Τζανακόπουλε και την ξέρετε πολύ καλά. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν».

«Όταν κανείς θεωρεί απαράδεκτες παρεμβάσεις την ποινικοποίηση του να πετάει κανείς μια βόμβα μολότοφ, τη μετατροπή της υφ' όρων απόλυσης για τα ισόβια, από τα 17 στα 22 χρόνια, την αυστηροποίηση των ποινών για τους βιαστές ανηλίκων, γι' αυτούς που διακινούν αθώες ψυχές, τότε δεν έχουμε μόνο διαφορετική προσέγγιση αλλά διαφορετική αντίληψη για το δίκαιο της κοινωνίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις αλλαγές που ψηφίστηκαν απόψε από τη Βουλή.

Ο υπουργός απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε η κατ' έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών στην κακουργηματική απιστία σε υποθέσεις δανείων. «Δυστυχώς, αφήσατε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτεθεί, με μια ερώτηση στον πρωθυπουργό η οποία θα συζητηθεί» είπε ο Κώστας Τσιάρας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της αυτεπάγγελτης δίωξης πάνω από τα τραπεζικά στελέχη και τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεν μπορεί να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια.

Όσο για την επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέχεται ασυλία για τραπεζικά στελέχη των τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, ο Κώστας Τσιάρας παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ιδρύματα που έχουν επανειλημμένα ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά μια από τις τρεις ανακεφαλαοποιήσεις έγινε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη εισαγωγή μεταβατικής διάταξης που αφορά στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν γίνεται διαφορετικές Αρχές να έχουν διαφορετικούς χρόνους δέσμευσης. «Πρέπει να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο χρόνος της προσωποκράτησης πριν αποδοθεί κατηγορία, είναι 18 μήνες. Άρα έπρεπε να εναρμονίσουμε τους χρόνους και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες», είπε ο υπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το ζήτημα της κατ' έγκληση δίωξης τραπεζικών στελεχών και για την αποδέσμευση εντός 18 μηνών, περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευθεί για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Και οι δύο διατάξεις πέρασαν κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, το άρθρο 9 υπερψήφισαν 156 βουλευτές (σε σύνολο 251 ψηφισάντων), καταψήφισαν 87 βουλευτές, ενώ 8 βουλευτές ψήφισαν "παρών". Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν 154 βουλευτές (σε σύνολο 249 ψηφισάντων) και κατά ψήφισαν 95 βουλευτές.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκαν οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας"

Στα χέρια της ΕΛΑΣ σπείρα αλλοδαπών που «ρήμαξε» πάνω από 100 σούπερ μάρκετ

Σπείρα που διέπραξε τον τελευταίο χρόνο 105 κλοπές σε σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξάρθρωσαν άντρες του τμήματος Ασφαλείας Γρεβενών.

Για τις υποθέσεις συνελήφθη χθες στην Αθήνα 54χρονος αλλοδαπός, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος ακόμη έξι αλλοδαπών ηλικίας από 27 έως 67 ετών, καθώς και σε βάρος ακόμη τριών αγνώστων δραστών.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από το Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019, η σπείρα, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπραξε κλοπές σε σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, καθώς και στα Ιωάννινα και στην Λευκάδα.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της ομάδας εισέρχονταν σε σούπερ μάρκετ προσποιούμενοι τους πελάτες και γέμιζαν τα καλάθια με προϊόντα. Στη συνέχεια συγκεντρώνονταν σε σημείο του καταστήματος όπου δεν υπήρχε κινητικότητα προσωπικού ή πελατών, τοποθετούσαν τα προϊόντα που είχαν αφαιρέσει σε σακίδια πλάτης ή ώμου ή σε εσωτερικές θήκες των ενδυμάτων τους και εξέρχονταν των καταστημάτων, χωρίς να φαίνεται ότι αγόρασαν κάποιο προϊόν – ή αγόραζαν προϊόντα χαμηλής αξίας. Ταυτόχρονα, κάποια από τα μέλη της ομάδας εκτελούσαν χρέη παρατηρητή.

Η σπείρα αφαιρούσε κυρίως φιάλες αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, βότκα, λικέρ κ.α.) καθώς και πλήθος λοιπών προϊόντων (συσκευασίες καφέ, ξυραφάκια κ.α.), η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα χέρια της ΕΛΑΣ σπείρα αλλοδαπών που «ρήμαξε» πάνω από 100 σούπερ μάρκετ"

Προς τον Πειραιά ταξιδεύουν 200 αιτούντες άσυλο που διέμεναν στη Μυτιλήνη

Συνολικά 200 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν σήμερα στις 7 το απόγευμα από τη Μυτιλήνη, με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Από εκεί θα προωθηθούν σε δομή της Εκκλησίας στην Πελοπόννησο.

Στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας διαμένουν σήμερα 14.777 άτομα.

Ενώ ας σημειωθεί ότι σήμερα σε ακτές της Λέσβου έφθασαν με πέντε βάρκες συνολικά 136 άτομα τα οποία προωθήθηκαν στο ΚΥΤ και στο σύνολο τους υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς τον Πειραιά ταξιδεύουν 200 αιτούντες άσυλο που διέμεναν στη Μυτιλήνη"

Γιατί δεν γίνονται online οι μεταβιβάσεις οχημάτων και μοτοσυκλετών;

Τη διευκόλυνση των πολιτών κατά τη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών, ζητάει με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης.
Ο κ. Σπανάκης τονίζει την ανάγκη να δοθεί στους πολίτες, στα ΚΕΠ και στις Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειών, η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης από το Taxis της Βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, που σήμερα εκδίδεται μόνο από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Παράλληλα ερωτά τους  κ.κ. Υπουργούς εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες ώστε κάποια στιγμή να γίνονται και ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις οχημάτων και μοτοσυκλετών, βάζοντας τέλος στην απίστευτη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων.
Ειδικότερα η ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Οι Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειών όλης της χώρας πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες μεταβιβάσεις οχημάτων και μοτοσυκλετών. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου ο πολίτης να διευκολύνεται και να μην σπαταλά χρόνο.
Έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια ότι η μεταβίβαση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας απαιτεί μεταξύ άλλων την προσκόμιση από τον πωλητή της Βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ταλαιπωρία στους πολίτες, καθώς πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να μεταβούν στην οικεία Δ.Ο.Υ που ανήκουν. Επιπρόσθετα προβλήματα υπάρχουν όταν η οικεία Δ.Ο.Υ. του πωλητή βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα ή γενικότερα εκτός του Νομού. Έτσι καθημερινά πολίτες αναγκάζονται να πηγαίνουν από τη μία Δ.Ο.Υ στην άλλη προκειμένου να εκδώσουν τη σχετική Βεβαίωση ή οι Υπηρεσίες να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με σοβαρή σπατάλη χρόνου.
Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε συστηματικά για την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη και την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
Επειδή η διαδικασία έκδοσης των αναγκαίων δικαιολογητικών μεταβίβασης οχήματος και μοτοσυκλέτας, είναι χρονοβόρα και υποβάλλει τους πολίτες σε άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία.
Επειδή η έκδοση της σχετικής Βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας και γενικότερα η διεκπεραίωση των διαδικασιών μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών, επιβαρύνουν σημαντικά τους εργαζόμενους στις Δ.Ο.Υ. μειώνοντας τον χρόνο ενασχόλησής τους με το αμιγώς φορολογικό αντικείμενο.
Επειδή η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός κράτους σύγχρονου και αποτελεσματικού, που θα υπηρετεί και θα εξυπηρετεί τους πολίτες.
Επειδή υπάρχουν τρόποι άμεσης επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Υπάρχει η δυνατότητα να μην προσέρχεται ο φορολογούμενος στην οικεία Δ.Ο.Υ. προκειμένου να εκδώσει τη σχετική Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας;
2.Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ώστε στο άμεσο μέλλον να εκδίδεται ηλεκτρονικά από το Taxis η Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, από τον ίδιο τον πολίτη- φορολογούμενο;
3.Προτίθεστε να παραχωρήσετε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Taxis στους υπαλλήλους των ΚΕΠ και των Περιφερειών (αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών) έτσι ώστε αυτοί να εκδίδουν, απλά και εύκολα, τη σχετική Βεβαίωση;
4.Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε έτσι ώστε κάποια στιγμή να γίνονται και ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις οχημάτων & μοτοσυκλετών, μειώνοντας αυτήν την απίστευτη γραφειοκρατία;»
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί δεν γίνονται online οι μεταβιβάσεις οχημάτων και μοτοσυκλετών;"

Θεοδωρικάκος: Επιπλέον άδεια στις υπαλλήλους του δημοσίου για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο

Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα δίνεται άδεια σε όλες τις γυναίκες υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να λαμβάνουν μια επί πλέον ημέρα άδεια το χρόνο για να υποβάλλονται σε γυναικολογικό έλεγχο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών και η οποία θα έχει ισχύ από την πρώτη του νέου έτους, θα αναφέρει:

«Στο άρθρο 50 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007) και στο άρθρο 57 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:
α) «Στις υπαλλήλους χορηγείται κατόπιν βεβαίωσης του θεράποντος ιατρού μία (1) ημέρα άδεια το έτος με αποδοχές προκειμένου να υποβληθούν σε ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο».
β) Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της ρύθμισης του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2020».

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με εκπροσώπους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Women Act» που ως σκοπό έχει την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας και ευθύνης. Στη συνάντηση παρίσταντο η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα και οι κυρίες Μαίη Ζαννή, Μαρία Γιαννιού, Έλενα Τσαγκαράκη και Ρούλα Τσίνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Επιπλέον άδεια στις υπαλλήλους του δημοσίου για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο"

Υπ.Εσωτερικών: «Από τις 10μ.μ θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των εκλογών - Τέλος το ξενύχτι»

Ξενύχτι τέλος για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, αφού με τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση για την εκλογική διαδικασία, έως τις 10 το βράδυ θα είναι δυνατόν να γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα και ως τα μεσάνυχτα και τους βουλευτές που εκλέγονται.

Αποκαλυπτικός για το νέο τρόπο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές εμφανίστηκε στον τ/σ KONTRA ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιστρατεύει τη σύγχρονη τεχνολογία και η χειρόγραφη συλλογή αποτελεσμάτων αντικαθίσταται από τα tablets που θα διανεμηθούν σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Στις προηγούμενες εκλογές ηλεκτρονικοί υπολογιστές υπήρχαν στο μόνο στο 20% των εκλογικών τμημάτων, ώστε γύρω στις 10 το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών να μπορεί να κάνει μια ασφαλή εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Πλέον με το 100% των τμημάτων, δυόμιση με τρεις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης θα γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα, ενώ διαρκούσης της ψηφοφορίας θα ανακοινώνεται και το ποσοστό της συμμετοχής.

Το νομοσχέδιο για την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας καταργούμε την ενδιαφέρουσα, ίσως, δημοσιογραφικά, αλλά βαθιά απαρχαιωμένη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αξιοποιούμε την τεχνολογία για να πετύχουμε την άμεση ενημέρωση και ταχύτερη ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Στόχος μας, να έχουμε το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα 2 με 3 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ.Εσωτερικών: «Από τις 10μ.μ θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των εκλογών - Τέλος το ξενύχτι»"

Το πακέτο λύσης της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε σήμερα με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτο Παραδιά, για το μείζον ζήτημα των αυθαιρέτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Κωστής Χατζηδάκης: «Σήμερα είμαι πολύ ικανοποιημένος, διότι έχουμε καταλήξει σε μια συνολική και σύγχρονη, θέλω να πιστεύω, λύση για τα αυθαίρετα. Λύση η οποία είναι σύμφωνη και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Λύση που παράλληλα βρίσκει τη συναίνεση σε μεγάλο βαθμό τόσο του ΤΕΕ όσο και της ΠΟΜΙΔΑ.
Σε τι συνίσταται αυτή η λύση; Πρώτα από όλα, θα δοθεί μια παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2020. Η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία παράταση για την κατηγορία 5, για τα βαριά αυθαίρετα. Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Δεύτερον, από το τέλος του Ιουνίου και μετά θα υπάρξει μια σφαιρική και μονιμότερη λύση για το ζήτημα των αυθαιρέτων. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της λύσης αυτής; Πρώτα από όλα, θα εξακολουθήσει να υπάρχει η κόκκινη γραμμή του 2011. Δηλαδή μιλάμε για αυθαίρετα που με βάση τους σημερινούς νόμους, τον νόμο του 2013 και τον νόμο του 2017, έχουν αναγνωριστεί ως αυθαίρετα και για τα οποία μιλάει έτσι κι αλλιώς η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εκτός αυτού, θα συνδεθεί η τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τον Ιούνιο και μετά με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Θα σας εξηγήσει ο υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, τις λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης, πώς συγκεκριμένα θα λειτουργήσει αυτή η ρύθμιση που είναι κλειδί στην όλη λύση την οποία σας παρουσιάζουμε.
Επιπλέον, θα υπάρξει άλλη μια παράμετρος που έχει να κάνει με τα χρήματα που θα καταβάλλονται στο Δημόσιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, όποιος δεν έχει μέχρι τότε τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δυο χρόνια ακόμα 30%, κ.ο.κ.. Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται με την ταχύτητα, με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του. Και λειτουργική, διότι το Υπουργείο αυτό, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, παύει να είναι Υπουργείο παρατάσεων και γίνεται ένα υπουργείο συνολικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Ρύθμιση η οποία δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά αποτέλεσμα συνεννόησης. Επίσης έχει ως βάση το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης και δίνω τον λόγο στον κ. Οικονόμου να παρουσιάσει το θέμα ειδικά με την ηλεκτρονική ταυτότητα.
Ακόμα μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Στασινό και τον κ. Παραδιά, τον κ. Παραδιά και τον κ. Στασινό, για το εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας το οποίο επέδειξαν, προκειμένου όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε σε μια καλύτερη βάση αυτό το θέμα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει και την πολιτεία και τους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες, επί πάρα πολλά χρόνια».
Δημήτρης Οικονόμου: «Να εξηγήσω λίγο αυτή τη διπλή ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Για τα νέα κτίρια, αυτά που κατασκευάζονται από εδώ και πέρα, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι σε επίπεδο κτιρίου. Αυτό είναι εύκολο γιατί υπάρχει πλέον μια άδεια συνολική, δεν υπάρχει καμιά πρακτική δυσκολία ή κάποιο ιδιαίτερο κόστος για να δηλώνεται με ενιαίο τρόπο όλο το κτίριο. Για τα παλαιότερα κτίρια πάλι στο τέλος θα καταλήξουμε σε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ασφαλώς θα προκύψει κι εκεί, αλλά με μια σταδιακή διαδικασία η οποία θα μπορεί να γίνεται κατά διηρημένη ιδιοκτησία. Δηλαδή όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση ή για κάποιο άλλο λόγο ενδιαφέρεται, να το νοικιάσει ή οτιδήποτε, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του. Σιγά- σιγά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος πάλι θα έχουμε το συνολικό ακίνητο. Ο πρώτος που θα θέλει να κάνει μια τέτοια ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα, θα πρέπει να δηλώσει και τα κοινόχρηστα, δηλαδή να υπάρξουν σχετικά σχέδια. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, δεν υπάρχει κάποια τέτοια υποχρέωση. Αυτό θα είναι θέμα μιας δήλωσης. Αν κάποιος σκόπιμα δεν το δηλώσει, θα το βρει μπροστά του αργότερα.
Ένα άλλο στοιχείο για το οποίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, για το ποια δικαιολογητικά απαιτούνται. Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά. Γίνεται μία εξαίρεση για τη στατική επάρκεια, στην περίπτωση της διηρημένης ιδιοκτησίας, για μια πενταετία. Παραμένει όμως η υποχρέωση δήλωσης βεβαίωσης τρωτότητας. Αν η βεβαίωση τρωτότητας αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ή οτιδήποτε άλλο, προφανώς οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να προχωρήσει και στο επόμενο στάδιο αμέσως. Αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικό εξαρχής, διότι είναι μια βαριά διαδικασία και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη επί της ουσίας από την αρχή.
Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι οι προβλεπόμενοι, από τη σημερινή νομοθεσία, έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων σε ποσοστό 5% που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθούν πάρα πολύ γρήγορα. Θα γίνεται από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και προφανώς στην περίπτωση που θα εντοπίζονται αυθαιρεσίες θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις τις οποίες θα τις μάθετε αναλυτικά.
Άρα αυτό το οποίο είναι βασικό στοιχείο της όλης προσέγγισης είναι η μη αναπαραγωγή του προβλήματος των αυθαιρέτων από εδώ και πέρα. Η ενεργοποίηση αυτών των ελέγχων μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα σίγουρα μας δίνει τους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν να ελέγχουμε ότι δεν θα έχουμε αυθαίρετα από εδώ και πέρα. Ή αν θα έχουμε από κάποιους, θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις και θα μπορούν να αντιμετωπίζονται».
Γιώργος Στασινός: «Είναι σημαντικό, και ξέρετε ότι ήταν αίτημα και δικό μας, να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να μην έχουμε οι μηχανικοί έναν ρόλο διεκπεραιωτή, να μαζεύουν κάποια στοιχεία για δηλώσεις αυθαιρέτων, που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έτσι, με την καλή συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο, με τον υπουργό, τον υφυπουργό και τους γενικούς γραμματείς και με την ΠΟΜΙΔΑ προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα.
Τον Ιούνιο θα ισχύει η ταυτότητα κτιρίου και η ταυτότητα ιδιοκτησίας και σιγά σιγά θα συμπληρώνεται και θα οδηγεί σε όλο το κτίριο. Είναι σημαντικό ότι και για τους ιδιοκτήτες θα υπάρχουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τα σχέδια, όπως έχουν κατασκευαστεί τα κτίρια και τα διαμερίσματα. Έτσι θα έχουμε απόλυτα στοιχεία για το ποιος είναι ο κτιριακός πλούτος της χώρας, το οποίο ήταν και σημαντικό για να κάνουμε και τον αντίστοιχο σχεδιασμό.
Παράλληλα, με το σύστημα που θα ελέγχει το 5% των δηλώσεων δειγματοληπτικά και παράλληλα με το ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών, το οποίο θα μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει κάποιον που χτίζει σήμερα αυθαίρετο και θα πηγαίνει ένας ελεγκτής δόμησης να το ελέγχει και θα έχει και βαριά πρόστιμα, νομίζω ότι με την κόκκινη γραμμή της 28ης 7ου του 2011, λύνουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που υπήρχε στη χώρας μας και ο καθένας πίστευε ότι μπορούσε να χτίζει αυθαίρετο και να μην τιμωρείται.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των μέτρων θα μας οδηγήσει να μην θέλει ο κάθε πολίτης και να μην έχει καν στο μυαλό του κάποιος να χτίζει αυθαίρετο, γιατί θα του κοστίζει πάρα πολύ ακριβά και δεν θα υπάρχει ούτε μια περίπτωση να μην τον πιάσουν.
Πηγαίνουμε σε μια πολύ σημαντική ρύθμιση που προβλεπόταν και στους προηγούμενους νόμους. Σαν ΤΕΕ, είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θέλει ενδεχομένως κάποιες μικρές αλλαγές. Άρα θα μπορούμε από 30 Ιουνίου να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία πλατφόρμα και έτσι λύνουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα, όχι μόνον το ΤΕΕ, η Πολιτεία, οι ιδιοκτήτες αλλά και σε συνεργασία με το ΣτΕ και αυτά που προβλέπονταν μέχρι σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό βήμα γιατί έτσι μόνον μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Να ξέρει ο καθένας ότι δεν μπορεί να χτίσει αυθαίρετο και ότι θα του το κατεδαφίσουν κάποια στιγμή και ότι σε αυτό θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες όταν το χτίσει αυθαίρετα, και θα είναι αυστηρές οι ποινές και ότι θα υπάρχει μια κανονικότητα στη χώρα που ο καθένας θα είναι ίσος απέναντι στους νόμους».
Στράτος Παραδιάς: «Με τη νέα ρύθμιση, ταυτότητα κτιρίου θα αποκτά κάθε κτίριο που μεταβιβάζεται ολόκληρο καθώς και κάθε κτίριο που η πλειοψηφία των ιδιοκτητών του θα επιλέξει να αποκτήσει ταυτότητα για όλο το κτίριο αντί να πληρώνουν κάθε φορά μηχανικό για μία - μία ιδιοκτησία. Θα είναι ένα μέτρο χρήσιμο για την κοινωνία και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει καμία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πακέτο λύσης της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα"

Τραμπ: Τάζει 100 δισ στον Ερντογάν αν συμφωνήσει για τους S-400

Σε λίγη ώρα αναμένεται η συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν και κύριο θέμα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι οι S-400.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Middle East Eye, o Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μπει ξανά στο πρόγραμμα συνεργατών για τα F-35 των ΗΠΑ, αν συμφωνήσει να μην ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400 και δεσμευτεί να μην αγοράσει ρωσικά συστήματα όπλων το μέλλον.

Μάλιστα, αναφέρεται επίσης ότι αν ο Ερντογάν αποδεχτεί τους όρους του, ο Τραμπ δεσμεύθηκε επίσης να εκπονήσει διμερή εμπορική συμφωνία αξίας 100 δισ. δολαρίων. Όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επιστολή, που του απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι σύντομα θα χρειαστεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εκ νέου, για την αγορά των S-400, αν η Άγκυρα δεν αποδεχτεί τους προτεινόμενους όρους του.

Επίσης μια νέα «κόκκινη γραμμή», σχετικά με τους S-400, είναι να μην καταστούν λειτουργικοί με τρόπο, ο οποίος «θα επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αμερικανικά μαχητικά F-35».

Δεν συγκινείται ο Ερντογάν

Σύμφωνα πάντα με πηγές του Middle East Eye, το γράμμα του Τραμπ φαίνεται πως δεν έπεισε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος απάντησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται επ ουδενί να συζητήσει το θέμα των S-400 εφόσον υπάρχουν στο τραπέζι προαπαιτούμενα.

Επανέλαβε το αίτημά του να συγκροτήσει μια κοινή επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος και συνέχισε να υπερασπίζεται το επιχείρημα ότι το S-400s και το F-35 θα μπορούσαν να είναι συμβατά στην αμυντική δομή της Τουρκίας.

Η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να πείσει το Τράμπ να βρει μια εναλλακτική λύση στην κρίση στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ο Robert O’Brien, ο νέος σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «το καλύτερο» για να κρατήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση

Ο Τούρκος πρόεδρος, με τη σύζυγό του και την ακολουθία τους θα γίνουν δεκτοί στο Λευκό Οίκου από τον Αμερικανό πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Θα ακολουθήσει 20λεπτη συνάντηση των δύο προέδρων, παρουσία και των συζύγων τους και στις 12:30 ( 19.30 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες.

Στη 1 μετά το μεσημέρι υπάρχει διευρυμένο γεύμα εργασίας με συμμετοχή και των συνεργατών τους και στις 3:10 οι δύο πρόεδροι θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους – μέσω τηλεδιάσκεψης – για τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να κατευθύνει την άμεση εμπλοκή και τη διπλωματία εκεί όπου είναι πιο κρίσιμη, στον ίδιο τον Ερντογάν. Και πως πιστεύει ότι η πλήρης και ειλικρινής δέσμευση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σχέση των δύο χωρών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Τάζει 100 δισ στον Ερντογάν αν συμφωνήσει για τους S-400"

ΑΑΔΕ: Κύκλωμα «έσβηνε» αποδείξεις με παράνομο λογισμικό - Εμπλέκονται πάνω από 100 επιχειρήσεις

Ένα μεγάλο και εκτεταμένο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών, που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές, εντόπισαν οι υπηρεσίες ειδικών ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στο συγκεκριμένο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι  σχετικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της παραγγελίας της Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ, ο έλεγχος έγινε σε οκτώ στάδια:

Στάδιο 1: Έγινε στοχευμένος επιτόπιος έλεγχος σε επιχείρηση εστίασης, κατά τον οποίο ελέγχθηκαν οι αποδείξεις, που είχαν εκδοθεί.

Στάδιο 2: Ζητήθηκε από την επιχείρηση να προσκομίσει τα φορολογικά της στοιχεία.

Στάδιο 3: Οι ελεγκτές προχώρησαν σε αντιπαραβολή απόδειξης, που είχαν από τον επιτόπιο έλεγχο (Στάδιο 1), με την αντίστοιχη απόδειξη, που είχε παραχθεί από το μηχανισμό σήμανσης. Τότε διαπίστωσαν την εξής αλλοίωση:

Ο ίδιος αριθμός παραστατικού, με την ίδια ημερομηνία, ώρα, τραπέζι, χειριστή και αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης, εμφάνιζε στα ψηφιακά αρχεία της επιχείρησης, από τα οποία προκύπτουν τα φορολογικά αποτελέσματα, διαφορετικό είδος, τιμή ανά είδος και συνολική αξία.

Στάδιο 4: Την ίδια ημέρα, οι ελεγκτές επισκέφθηκαν ξανά την επιχείρηση, και κατάσχεσαν 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 2 μηχανισμούς σήμανσης.

Στάδιο 5: Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων μηχανημάτων, εντοπίστηκε η εταιρεία μηχανογράφησης, στην οποία και έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος.

Στάδιο 6: Εκεί, κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία με οικονομικά δεδομένα πελατών, καθώς και αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονταν τροποποιημένα φορολογικά στοιχεία με «μειωμένες» αξίες.

Στάδιο 7: Ακολούθησε έλεγχος σε άλλη επιλεγμένη επιχείρηση από το πελατολόγιο της εταιρείας μηχανογράφησης προκειμένου να επαληθευτεί η ύπαρξη διασύνδεσης με τα κατασχεθέντα τροποποιημένα αρχεία.

Στάδιο 8: Αφού επαληθεύτηκε η παραπάνω σχέση, ακολούθησαν κοινές δράσεις με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τόσο από την επιχείρηση
μηχανογράφησης, όσο και από τις επιχειρήσεις του πελατολογίου της. 

Την επεξεργασία των ψηφιακών πειστηρίων ανέλαβε, στα εργαστήρια της, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Δείτε τη δήλωση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:




Δέκα εφαρμογές με διαφορετικές δυνατότητες

Μέχρι στιγμής, η επεξεργασία έχει εντοπίσει την ύπαρξη δέκα λογισμικών
εφαρμογών οι οποίες συνεργάζονται, δίνοντας τη δυνατότητα:

-Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας

- Τροποποίησης της συνολικής αξίας επιμέρους παραστατικών μεταβάλλοντας
(αφαιρώντας) καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά

-Εκ νέου σήμανσης με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων
αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός σήμανσης, με στόχο τη μη
δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή

- Ελέγχου της τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να
υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών
της ημέρας, εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους

-Επιλεκτικής παρέμβασης τροποποιήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα
-Εντοπισμού και απαλοιφής παραστατικών, που, κατά τη διενέργεια των
τροποποιήσεων, εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην
εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε ενδεχόμενο έλεγχο

- Διόρθωσης των αρχείων, που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό,
τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της
ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα
-Μαζικής διόρθωσης των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα
αρχεία, ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους

-Εξάλειψης των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων, που μεταβλήθηκαν,
ώστε να μην αφήνεται σχετικό ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους

-Αυτοματοποιημένης διαγραφής των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα
ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Κύκλωμα «έσβηνε» αποδείξεις με παράνομο λογισμικό - Εμπλέκονται πάνω από 100 επιχειρήσεις"

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Πλημμύρες, καταστροφές και κατολισθήσεις την Κρήτη

Στο έλεος της… κακοκαιρία βρίσκεται από τα ξημερώματα και η Κρήτη με αρκετά προβλήματα να καταγράφονται σε διάφορες περιοχές.
Αποκομμένοι οικισμοί, καταστροφές σε διαβάσεις, κατολισθήσεις ακόμα και εγκλωβισμούς οχημάτων σε οδικό δίκτυο είχαν ν’ αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Χανιά
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας είναι πλέον ο νομός Χανίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ πιο βράδυ θα αποφασιστεί αν ανοίξουν ή όχι τα σχολεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοινώνεται ότι το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας παραμένει σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν όπου είναι απαραίτητο.
Ενημερώνουμε επίσης τους πολίτες ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Για την αυριανή λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων θα βγει ανακοίνωση σήμερα το βράδυ.
Αποκομμένοι οι κάτοικοι του Αλικιανού – Κατέρρευσε η πρόχειρη γέφυρα
Για μία ακόμα φορά τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο νομό Χανίων καθώς οι έντονες καταιγίδες κατέστρεψαν την πρόχειρη διάβαση που είχε τοποθετηθεί μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη.
72139362_10215924342850276_1913232098701869056_o
Οι κάτοικοι του Αλικιανού παρέμειναν για αρκετή ώρα αποκομμένοι από τις γύρω περιοχές ενώ προσωρινή λύση στο πρόβλημα έδωσε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά, Τάσο Κουρουπάκη, να επανατοποθετηθεί η στρατιωτική γέφυρα τύπου Bailey για την διέλευση των οχημάτων.
76643723_10215924342970279_4478037566867636224_o
Κατολισθήσεις σε Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσαρά
Πολλές ήταν οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσαρά) προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.
Τα συνεργεία της περιφέρειας βρίσκονταν από τη πρώτη στιγμή στα σημεία απομακρύνοντας τα αντικείμενα.
kakokairia-xania-katolisthisi
Εγκλωβίστηκε στο Γεροπόταμο – Επιχείρησε η πυροσβεστική
Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις οδηγών που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους της Κρήτης που είτε είχαν μετατραπεί σε… ποτάμια, είτε είχαν παρασυρθεί ξένα αντικείμενα και πέτρες εμποδίζοντας την κυκλοφορία.
Οι περισσότερες παροχές βοήθειες καταγράφηκαν στα Χανιά και τη Μεσαρά ενώ χαρακτηριστικό είναι η περίπτωση του ηλικιωμένου άνδρα που εγκλωβίστηκε στο Γεροπόταμο, εκεί όπου τον περασμένο Φλεβάρη βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο ηλικιωμένος προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητο του από το συγκεκριμένο σημείο, αδιαφορώντας για τα αναχώματα και τις αλυσίδες που έχουν τοποθετηθεί εκεί για την αποτροπή της διέλευσης των οχημάτων. Το αυτοκίνητο «κόλλησε» μέσα στις λάσπες και χρειάστηκε η Πυροσβεστική ν’ αναλάβει δράση προκειμένου να το επαναφέρει.
kokko
Μαθητές μετατράπηκαν σε παίκτες του… Survivor για να βγουν από το σχολείο
Μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν στη Μεσαρά και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι όπου οι δρόμοι πλημμύρισαν ενώ η στάθμη του νερού έφτασε σε υψηλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ανάρτησε το «Δια-SOS-τε τη Μεσαρά», όπου φαίνεται πως οι μαθητές του λυκείου στο Τυμπάκι μετατράπηκαν σε παίκτες του… Survivor για να βγουν από το σχολείο.
Οι μαθητές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τις καρέκλες τους πάνω στα οποία πατούσαν μέχρι να φτάσουν σε στεγνό σημείο της αυλής.
Πάνω από δέκα αντλήσεις υδάτων – Διακοπές ρεύματος
Πάνω από δέκα ήταν οι περιπτώσεις που η πυροσβεστική κλήθηκε να προχωρήσει σε αντλήσεις υδάτων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο cretapost, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης «προχωρήσαμε σε 13 αντλήσεις υδάτων στη Μεσαρά και συγκεκριμένα στο δήμο Φαιστού καθώς και στα Χανιά».
Μάλιστα, στο Τυμπάκι φαίνεται πως οι έντονες καταιγίδες μετέτρεψαν τους δρόμους σε… ποτάμια ενώ έριξε και χαλάζι.
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Πλημμύρες, καταστροφές και κατολισθήσεις την Κρήτη"

Ηράκλειο: Συνελήφθη ο μαθητής που έβγαλε ψεύτικο όπλο στο σχολείο

Στη σύλληψη του ανήλικου μαθητή του ΕΠΑΛ Μοιρών, για παραβίαση διατάξεων του νόμου περί όπλων, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές των Μοιρών, μετά την καταγγελία συμμαθητή του ο οποίος είπε ότι ο ανήλικος του έβγαλε όπλο μέσα στο σχολείο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία επρόκειτο για ρέπλικα, που εντοπίστηκε κρυμμένο σε σημείο πλησίον του σχολείου. Αύριο ο ανήλικος μαθητής θα βρεθεί ενώπιων του εισαγγελέα για την αυτόφωρη διαδικασία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης αύριο στο σχολείο θα μεταβεί κλιμάκιο με τη συμμετοχή ψυχολόγου, ενώ σε ότι αφορά την υπόθεση, θα ληφθούν, όπως τόνισε, τα μέτρα που προβλέπονται για τον μαθητή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Συνελήφθη ο μαθητής που έβγαλε ψεύτικο όπλο στο σχολείο"

Προαστιακός: Ανεκτέλεστα τα δύο βραδινά δρομολόγια στο τμήμα Λιόσια-Κορωπί

Στο Κορωπί ακινητοποιήθηκε νωρίτερα η αμαξοστοιχία 1225 (αεροδρόμιο-Πειραιάς) του προαστιακού, λόγω διακοπής της γραμμής επαφής της ηλεκτροδότησης.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι η μονοδρόμηση της γραμμής και η κατάργηση των δύο τελευταίων σημερινών δρομολογίων στο τμήμα Λιόσια-Κορωπί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Προαστιακός: Ανεκτέλεστα τα δύο βραδινά δρομολόγια στο τμήμα Λιόσια-Κορωπί"

Εισαγγελείς για Φρουζή: «Αδύνατον να προταθεί προστασία σε ήδη κατηγορούμενο»

Όταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής υποστηρίζει ότι του προτάθηκε από τους εισαγγελείς Διαφθοράς προστασία, με αντάλλαγμα μια ομολογία ενοχής πολιτικών προσώπων, ήταν ήδη κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis.

Αυτό επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές θέλοντας να καταδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν πρόσωπο που ήδη διώκεται ποινικά να απολαύσει τα ευεργετήματα του νόμου για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Στη χθεσινή κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Ελλάδος φέρεται να υποστήριξε ότι το Μάιο του 2018, παρουσία δύο δικηγόρων του, η Ελένη Τουλουπάκη του πρότεινε να μιλήσει για εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών για να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

«Από το Φεβρουάριο του 2018, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Φρουζή από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σχολιάζουν εισαγγελικές πηγές και συνεχίζουν:

«Επιπλέον, στον κ.Φρουζή είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και είχαν δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσε στην Ελβετία. Πώς είναι δυνατόν να του έγινε τέτοια πρόταση, αφού είχε ήδη καταστεί κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα;

Ως κατηγορούμενος, μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπίσει τη θέση του. »

Την ίδια ώρα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, η οποία θα αποφασίσει εάν θα αναθέσει την περαιτέρω έρευνα της Novartis σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα ζητά την ανάθεση του συνόλου της έρευνας -σε όποιο δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκεται- σε δύο, τρεις ή περισσότερους εφέτες ειδικούς ανακριτές, προκειμένου η έρευνα που καθυστερεί, να ολοκληρωθεί γρήγορα αλλά και για να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση της υπόθεσης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελείς για Φρουζή: «Αδύνατον να προταθεί προστασία σε ήδη κατηγορούμενο»"

Βελόπουλος: Νομίζουν ότι κάποιος είναι αριστερός όταν είναι άπλυτος

Τις ενδυματολογικές επιλογές ορισμένων βουλευτών σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ξεκινώντας την ομιλία του κατά τη συζήτηση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές, είπε: «Υπάρχει κανονισμός στο άρθρο 75. Ας ντυνόμαστε λίγο ευπρεπώς εδώ μέσα. Έρχονται άνθρωποι εδώ πέρα λες και πάνε στην παραλία, σε λίγο θα έρθουν με σαγιονάρες. Έχουμε και τηλεοράσεις, μας βλέπει και ο κόσμος».

«Αναφέρομαι κυρίως στην αριστερή πλευρά, όπου νομίζουν ότι είναι αριστερός κάποιος όταν είναι άπλυτος. Αριστερός δεν είναι όποιος είναι με σανδάλια και άπλυτος. Ήρθε ο άλλος με παλτό λες και ήρθε από τη Σιβηρία», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βελόπουλος: Νομίζουν ότι κάποιος είναι αριστερός όταν είναι άπλυτος"

Κομισιόν: «Πρωτοφανής η οικονομική βοήθεια» στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Για "ριζική αλλαγή" στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Τόβε Ερνστ, κληθείσα να σχολιάσει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που σημειώνει ότι η δράση της ΕΕ δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους της σε αυτόν τον τομέα.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την έκθεση και θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ελεγκτών. Ωστόσο, σημείωσε ότι η "συλλογική δράση" της ΕΕ και η στήριξη προς την Ελλάδα και την Ιταλία πέτυχαν την επιστροφή των αφίξεων σε "προ κρίσης επίπεδα" και ότι πλέον "είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι από ποτέ".

Σε ό,τι αφορά ειδικά την μετεγκατάσταση, χαρακτήρισε το πρόγραμμα "απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", σημειώνοντας ότι το 100% των επιλέξιμων μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία μετεγκαταστάθηκε και επομένως το πρόγραμμα πέτυχε όλους τους στόχους του.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τη βοήθεια που έχει δοθεί στην Ελλάδα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει "πρωτοφανή οικονομική βοήθεια", η οποία "δεν κάθεται σε ένα λογαριασμό τραπέζης" αλλά χρησιμοποιείται από τις ελληνικές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ προκειμένου να "βελτιωθεί η κατάσταση". "Αυτό το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και η οικονομική βοήθεια παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς", υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, στις οποίες αναφέρεται και η έκθεση του ΕΕΣ, σημείωσε ότι με τα hotspots πλέον το 100% των αφιχθέντων καταγράφεται και ταυτοποιείται, ωστόσο οι συνθήκες είναι "δύσκολες". Όπως είπε, υπάρχει στήριξη της Επιτροπής στο βαθμό που είναι δυνατό προς τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου, αλλά "δεν μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Πρωτοφανής η οικονομική βοήθεια» στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό"

Πικραμμένος: Ο Παπαγγελόπουλος είχε εκτελεστικό ρόλο στην σκευωρία Novartis

«Εκτελεστικό» ρόλο στην σκευωρία Novartis αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, στην κατάθεσή του που διαβιβάστηκε στην Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να μιλά για κεντρικό σχεδιασμό της υπόθεσης με στόχο τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Πικραμμένος, μεταξύ άλλων, φέρεται να λέει στους ανακριτές που ερευνούν τη σκευωρία Novartis «πιθανολογώ ότι το πρόσωπο το οποίο κινούσε τα νήματα και συνέβαλε στον σχεδιασμό των διώξεων των πολιτικών προσώπων ήταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης» ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι ο τρόπος που η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς χειρίστηκε την υπόθεση του «δημιουργεί την αίσθηση ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός» με σκοπό την στοχοποίηση του.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πικραμμένος: Ο Παπαγγελόπουλος είχε εκτελεστικό ρόλο στην σκευωρία Novartis"

Φυλή: Κύκλωμα πουλούσε ναρκωτικά μέσω social media - Η «πρασινάδα», η «κογιανή» και το «χιόνι»

Πολύπλοκο εγκληματικό δίκτυο εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, κυρίως στις περιοχές των Αχαρνών και της Φυλής, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το δίκτυο συγκροτούσαν δύο εγκληματικές οργανώσεις και επτά συμμορίες, που είχαν φτιάξει ένα πολυδαίδαλο σχήμα. Στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 50 άτομα, ενώ έχουν γίνει -έως αυτήν την ώρα- 22 συλλήψεις (20 Έλληνες και δύο Αλβανοί) και έχουν κατασχεθεί -μεταξύ άλλων- ποσότητες κοκαϊνης, ηρωϊνης, κάνναβης, 42.150 ευρώ, έξι αυτοκίνητα, πιστόλι, φυσίγγια, καθώς και μηχανήματα από πλήρες εργαστήριο τυποποίησης και νόθευσης κοκαϊνης.

13112019paroysiasi001
13112019paroysiasi002

Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, το εν λόγω κυκλωμα πωλούσε τη μία δόση ηρωίνης (0,5 γραμμάριο) 7-8 ευρώ, τιμή ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες αγορές ναρκωτικών στην Αθήνα.

Το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών ξεκίνησε έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από τα μέσα Νοεμβρίου 2018 στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών. 

13112019paroysiasi014
13112019paroysiasi021

Στην πορεία της έρευνας διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός ευρύτερου εγκληματικού δικτύου, στο οποίο συμμετείχαν άτομα από εγκληματικές ομάδες και συμμορίες. 

Οι ομάδες και οι συμμορίες αυτές συνεργάζονταν με στόχο να μεγιστοποιοήσουν τα κέρδη τους και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η μία ομάδα «αντάλλαζε» πελάτες με την άλλη, ώστε οι πελάτες να παραμένουν εντός του κυκλώματος. 

13112019paroysiasi004
13112019paroysiasi005

Το εν λόγω δίκτυο, «εξυπηρετούσε» πάνω από 100 χρήστες τη μέρα, με κέρδος από 1.300 έως 1.500 ευρώ.

Για να αποφύγουν την επικοινωνία μέσω τηλεφώνων, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές, ενώ χρησιμοποιούσαν και λέξεις-συνθηματικά, αλλά και κωδικούς. 

13112019paroysiasi006
13112019paroysiasi008

Ενδεικτικά: 

  • Ως «πράσινα», «πρασινάδα» ή «πράσα», το χασίς λόγω του πράσινου χρώματος της συσκευασίας τους, καθώς και «λάστιχα».
  • Τα ναρκωτικά δισκία τα ονόμαζαν «καραμέλες», λόγω του σχήματος και του λευκού χρώματός τους.
  • Την ηρωίνη την αποκαλούσαν «κογιανή» ή «κουγιανή». Επίσης την ανέφεραν ως «κρέας», «σόδα, «θέμα», «κάστανα» , «καφέ», λόγω του καφέ σκούρου χρώματος που έχει.
  • Την κοκαΐνη την ονόμαζαν «άσπρη» ή «χιόνι», λόγω του λευκού χρώματος της ουσίας. Πολλές φορές την αποκαλούσαν «κοκορέτσι».


13112019paroysiasi010
13112019paroysiasi013
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλή: Κύκλωμα πουλούσε ναρκωτικά μέσω social media - Η «πρασινάδα», η «κογιανή» και το «χιόνι»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news