facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Κύμα καταλήψεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Κλειστές Νομική και Ιατρική Αθηνών

Νέος γύρος καταλήψεων έχει ανακοινωθεί, μέσω αποφάσεων, ύστερα από γενικές συνελεύσεις φοιτητών οι οποίοι προγραμματίζουν και νέο φοιτητικό συλλαλητήριο για την Τετάρτη στα Προπύλαια.

Ύστερα από γενικές συνελεύσεις, σε σχολές της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας, φοιτητές αποφάσισαν καταλήψεις μέχρι και τον εορτασμό της επετείου Πολυτεχνείου, την Κυριακή.

Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, κλειστές θα παραμείνουν σχολές στην Αθήνα, όπως η Ιατρική, η Νομική το Παιδαγωγικό το Πάντειο, η φιλοσοφική και τμήματα του Πολυτεχνείου αλλά και της επαρχίας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύμα καταλήψεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Κλειστές Νομική και Ιατρική Αθηνών"

Κουκουλοφόροι έσπασαν μoτοσικλέτες της εταιρείας φύλαξης του ΑΠΘ

Στο στόχαστρο κουκουλοφόρων βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας δύο μοτοσικλέτες της εταιρείας φύλαξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα thestival.gr, ομάδα δέκα ατόμων που κρατούσαν ρόπαλα, κινήθηκε προς το κτίριο της Πρυτανείας και εν συνεχεία κατέστρεψε τα δύο δίκυκλα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, ότι η επίθεση σχετίζεται με την είσοδο αστυνομικών στην ΑΣΟΕΕ.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουκουλοφόροι έσπασαν μoτοσικλέτες της εταιρείας φύλαξης του ΑΠΘ"

Πολυτεχνείο: «Θα προασπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας το άσυλο» δηλώνει η Σύγκλητος

Με μία ανακοίνωση η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου παίρνει θέση για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ.

Στην ανακοίνωση η Σύγκλητος ξεκαθαρίζει ότι «θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού».

Το ίδρυμα με ανακοίνωσή του σχετικά με τις εκδηλώσεις, που θα γίνουν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να τιμηθεί η 46η επέτειος από τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη τονίζει ότι «τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Πολυτεχνείο: Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του
κοινωνικού συνόλου.

Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία.

Πολυτεχνείο - ΑΣΟΕΕ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η Σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο: «Θα προασπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας το άσυλο» δηλώνει η Σύγκλητος"

Παρέμβαση Ε.Ε. για το ελαιόλαδο

Στην ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιόλαδου προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής, που έχει επιδεινώσει την αγορά του προϊόντος.

Ειδικότερα, η προσφυγή στην ιδιωτική αποθεματοποίηση με κοινοτική χρηματοδότηση αφορά τους παραγωγούς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Η ανακοίνωση αφορά την πραγματοποίηση τεσσάρων διαγωνισμών όπου οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους καλούνται να διαθέσουν ελάχιστη ποσότητα 50 τόνων για 180 ημέρες, ενώ το ύψος της κοινοτικής βοήθειας ανέρχεται σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό 2016/2040 σε 50 ευρώ/τόνο. Η ενίσχυση αφορά: το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο και το λαμπάντε.

Οι περίοδοι των διαγωνισμών είναι μεταξύ 21-26 Νοεμβρίου η πρώτη, 12-17 Δεκεμβρίου η δεύτερη, 22-27 Ιανουαρίου η τρίτη και 20-25 Φεβρουαρίου η τέταρτη προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου ο επίτροπος για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ανταποκρινόμενος σε σχετικά αιτήματα των υπουργών Γεωργίας των παραπάνω χωρών είχε προαναγγείλει την ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Όπως επισήμανε χθες ο Ιρλανδός επίτροπος, τους τελευταίους μήνες η αγορά ελαιόλαδου γνωρίζει μια σοβαρή ανισορροπία και η ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα συνεισφέρει στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Η Κομισιόν στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αποδίδει την αναταραχή στην αγορά και την υποχώρηση των τιμών κυρίως στη αύξηση της παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν τον Οκτώβριο, η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,1 εκατ. τόνους και είναι υψηλότερη κατά 7% από τη μέση ετήσια παραγωγή των τελευταίων 5 ετών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ε.Ε. για το ελαιόλαδο"

Λοβέρδος και ΚΙΝΑΛ κατά Τουλουπάκη: «Αμετανόητοι σκευωροί, θα τιμωρηθούν»

Για ερωτήματα που προκαλεί η «άρον άρον» -όπως την χαρακτηρίζει- δίωξη εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου κατά παραγγελία της Ελένης Τουλουπάκη, κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση του. Και αυτό καθώς, όπως εξηγεί, η δίωξη έρχεται μία ημέρα από την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αφαιρέσει τον φάκελο της υπόθεσης από την εισαγγελέα διαφθοράς.

Πιο αναλυτικά το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

«Μια μέρα μετά το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αφαίρεση του φακέλου από την κα Τουλουπάκη , αυτή σπεύδει άρον άρον, να παραγγείλει δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου. Πρόσθεσε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της σκευωρίας. Όμως η αλήθεια θα λάμψει».

Α. Λοβέρδος: «Αμετανόητοι σκευωροί, θα τιμωρηθούν για τα κακουργήματα τους»

Την ίδια ώρα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «αμετανόητους σκεωρούς, που θα τιμωρηθούν για τα κακουργήματα τους», ενώ παράλληλα σημείωσε πως «σήμερα έβγαλαν και το τελευταίο προσωπείο τους».

«Εκείνοι που διέπραξαν κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, έβγαλαν σήμερα μόνοι τους και το τελευταίο προσωπείο. Αμετανόητοι σκευωροί. Θα τιμωρηθούν για τα κακουργήματα τους όπως ο ποινικός κώδικας ορίζει», τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε ζητήσει την άσκηση δίωξης κατά του Ανδρέα Λοβέρδου. Η κ. Τουλουπάκη παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την, εις βάρος του κ. Λοβέρδου, απαγγελία κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος για δωροληψία πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση.

Η άσκηση της δίωξης είναι στα πλαίσια της υπόθεσης Novartis για την οποία η Ελένη Τουλουπάκη είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κάτι που τελικά έγινε μετά από αίτημα του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος είχε καταθέσει ως ύποπτος στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και έχει αρνηθεί την όποια εμπλοκή του. Μάλιστα έχει καταγγείλει την διαδικασία και έχει μηνύσει και τους εισαγγελείς διαφθοράς ενώ έχει χαρακτηρίσει «ψευδοδικογραφία» την δικογραφία που είχε σχηματιστεί.

Μάλιστα έχει καταγγείλει επίσης ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή σημαντικά στοιχεία και δεδομένα από συγκεκριμένες μαρτυρίες όπως αυτή του Ν. Μανιαδάκη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος και ΚΙΝΑΛ κατά Τουλουπάκη: «Αμετανόητοι σκευωροί, θα τιμωρηθούν»"

Πάτρα: Επεισόδια κουκουλοφόρων με γκαζάκια και μολότοφ

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στο κέντρο της Πάτρας όταν λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ κουκουλοφόροι που πραγματοποιούσαν πορεία επιτέθηκαν με γκαζάκια και μολότοφ στους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί στη συμβολή της οδού Κανακάρη με την Ερμού.

Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν η θραύση κρυστάλλων σε εμπορικό κατάστημα.

Οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας οδοφράγματα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Επεισόδια κουκουλοφόρων με γκαζάκια και μολότοφ"

ΑΠΘ: Δεν αναστέλλει τη λειτουργία του για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν αναστέλλει τη λειτουργία του και με εκδηλώσεις που διοργανώνει θα τιμήσει την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει φήμες, που - στον απόηχο των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ - διακινήθηκαν σήμερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα σχετικά με την πρόθεση για «lock-out» στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια ενόψει των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, απάντησε πως «η ακαδημαϊκή κοινότητα - καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι - περιφρουρεί το πανεπιστήμιο και πιστεύουμε ότι στις 18 του μηνός δε θα βγούμε λαβωμένοι». Διαβεβαίωσε δε πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν επηρεάζεται από τους σχεδιασμούς της Πολιτείας και τα μαθήματα σε όλες τις Σχολές γίνονται κανονικά.

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά και την ανακάλυψη εντός του Ιδρύματος «ορμητηρίου» για επεισόδια και επιθέσεις, ο πρύτανης του ΑΠΘ παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων ότι «η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας».

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που ομάδα ατόμων προκάλεσε χθες βράδυ σε δύο δίκυκλα της υπηρεσίας φύλαξης του ΑΠΘ, διευκρίνισε πως τα άτομα αυτά δεν είχαν σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε συμμετείχαν στην πορεία φοιτητικών συλλόγων για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, που έγινε την ίδια ώρα με το εν λόγω περιστατικό, το οποίο, όπως εξήγησε, «δεν κρίνεται ως σοβαρό».

Σχετικά με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το ΑΠΘ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρύτανης ανέφερε πως λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς και ότι για τη διοργάνωσή τους εργάζονται από κοινού ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ κι ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), «για να τιμήσουμε τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και τα μηνύματα της εξέγερσης». Όπως υπογράμμισε, κεντρικός στόχος της διοίκησης του ΑΠΘ είναι «το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και για τον λόγο αυτό ελπίζουμε ότι η εκδήλωση θα αγκαλιαστεί από τους φοιτητές μας, τους συλλόγους τους, τους καθηγητές, αλλά και από απλούς πολίτες, οικογένειες με παιδιά, ώστε όλοι μαζί να τιμήσουμε ουσιαστικά τα μηνύματα της εξέγερσης, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με θλιβερές εικόνες καταστροφής στη δημόσια περιουσία, που συχνά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΠΘ: Δεν αναστέλλει τη λειτουργία του για την επέτειο του Πολυτεχνείου"

Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το κόμμα Unidas Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς κατάληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

«Είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, αφού υπέγραψε τη συμφωνία δίπλα στον επικεφαλής του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η απροσδόκητα ταχεία επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας απαιτεί περαιτέρω βήματα, περιλαμβανομένης της συμμετοχής και μικρότερων κομμάτων, καθώς και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στην κυβέρνηση.



Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους.

Οι 120 έδρες που διαθέτουν οι Σοσιαλιστές και οι 35 των Unidas Podemos δεν επαρκούν για την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή.

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.



Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta TV, μετέδωσαν πως ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάτι που ο Σάντσεθ του είχε αρνηθεί κατά τις συνομιλίες που είχαν διεξαγάγει μετά τις εκλογές του Απριλίου. Ο Σάντσεθ είχε τότε αντιταχθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δύο ηγέτες είπαν πως λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα και δεν έκαναν άλλα σχόλια.





newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας"

Προκαλεί ξανά ο Πολάκης: «Βοθροκάναλα (sic), εδώ είμαστε»

Νέα επίθεση εναντίον των ΜΜΕ εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης, μέσω από τον λογαριασμό του στο Facebook, με αφορμή τα ρεπορτάζ σχετικά με την «μερική αναδίπλωση» του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή που εξετάζει τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ρίξει τους τόνους και να μην παραστούν στην επιτροπή ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αντίθετα, παρουσιάστηκε μόνο ο Σπύρος Λάππας, ως εκπρόσωπος του κόμματος, ζητώντας από το προεδρείο της Επιτροπής να συζητηθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναίρεση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα μέλη και μάρτυρες, αλλά και τα αιτήματα εξαίρεσης βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που υπέβαλε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η κίνηση αυτή που αποτελεί ένα βήμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την λύση του αδιεξόδου απασχόλησαν όπως ήταν φυσικό τα ΜΜΕ, κάτι που ωστόσο φαίνεται να ενόχλησε τον Παύλο Πολάκη που δεν φαίνεται να συμφωνεί με τον τρόπο που παρουσιάστηκε.

Με το γνωστό του στυλ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προς βοθροκάναλα και βοθροσάιτ ΕΝΤΑΥΘΑ: Μην κάνετε τους πόθους σας «ρεπορτάζ» για να καλύψετε την αντισυνταγματική και παράνομη «απόφαση» εξαίρεσης μας !!
Μέσα στην προανακριτική αυτή τη στιγμή είναι μόνο ο Σπύρος Λάππας από εμάς.
ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ …..»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ξανά ο Πολάκης: «Βοθροκάναλα (sic), εδώ είμαστε»"

Φρουζής στην Προανακριτική: Η Τουλουπάκη με πίεζε να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα

«Βόμβες» από τον Κωνσνταντίνο Φρουζή στην πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Προανακριτική για την Novartis.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis άρχισε να καταθέτει τελικά λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης.

Nωρίτερα οι εργασίες της Προανακριτικής επιτροπής για τη σκευωρία Novartis είχαν ξεκινήσει χωρίς την παρουσία Τζανακόπουλου και Πολάκη. Στα διαδικαστικά ζητήματα τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούσε ο κ.Σπύρος Λάππας.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ απορρίφθηκε το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθούν από μέλη της επιτροπής οι Κώστας Κυρανάκης και Θάνος Πλεύρης από πλευράς ΝΔ και Βασίλης Κεγκέρογλου από πλευράς ΚΙΝΑΛ.

Έτσι η συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο συνεχίστηκε με την κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή.

«Βόμβες» για την Τουλουπάκη

H πρώτη ημέρα της κατάθεσης Φρουζή ολοκληρώθηκε γρήγορα. Ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas προχώρησε σε αποκαλύψεις - βόμβα για τις πιέσεις και απειλές που δέχθηκε απο την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προκειμένου να καταθέσει εναντίον πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Νοβάρτις ότι τον Μάιο του 2018 είχε άτυπη συνάντηση με την εισαγγελέα εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

«Ηθελε να συναντηθούμε άτυπα» φέρετε να είπε για να αποκαλύψει «Συναντηθήκαμε στην Λουκάρεως στην εισαγγελία με άλλα 6 άτομα. Μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα. Μου είπε «δεν εννοώ να μιλήσετε απλά» δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω αλλά κάτι άλλο».

Ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι δέχθηκε και απειλές προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της κυρίας Τουλουπάκη καθώς ανέφερε: «μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Του απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ηταν ένας μοχλός πίεσης»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φρουζής κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ανέφερε: «σας ευχαριστώ που με καλέσατε να καταθέσω μετά από τόσο καιρό. Τα πρώτα δημοσιεύματα ήταν το 2016. Πέρασαν τρία χρόνια και κράτησα μια στάση θεσμική. Απέφυγα την δημοσιότητα. Ταλαιπωρήθηκα και υφίσταμαι bullying. Δεν ήμουν φαρμακάς» και πρόσθεσε "δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και του Ντοκουμέντο το 2016 - 2017 με παρουσιάζουν ως τεχνοκράτη που είχε στόχο την επιτυχία της εταιρείας εις βάρος του Δημοσίου".

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον Φεβρουάριο του 2017 μετά τα δημοσιεύματα πραγματοποίηθηκε έλεγχος των αρχών στο σπίτι του. "Τότε άρχισα να καταλαβαίνω τι παίζει. Πήραν ακόμα και το λαπ τοπ του γιού μου Εγινε έλεγχος χωρίς να υπάρχει έκθεση. Δεν ξέρω καν ποιοι με έλεγξαν. Φεύγοντας μου είπαν "δεν βρήκαμε τίποτα" ενώ δεν υπήρξε και έκθεση κατάσχεσης".

Ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι μετά τον έλεγχο στην οικεία του ακολούθησε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών ενώ επισήμανε ότι δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων λειτουργούσαν ως προπομπός όσων θα ακολουθούσαν.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Φρουζής επανέλαβε ότι εως σήμερα δεν έχει κληθεί για εξηγήσεις από κανένα ανακριτικό η δικαστικό όργανο

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Νοβαρτις θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρουζής στην Προανακριτική: Η Τουλουπάκη με πίεζε να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα"

Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων

Σήμα κινδύνου κρούουν οι παιδοψυχίατροι αναφορικά με τα δεκάδες παιδιά που βρίσκονται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Παιδιά που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες τους, παιδιά που έχουν υποστεί παραμέληση ή/και κακοποίηση και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, «φιλοξενούνται» για μεγάλο διάστημα στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, εξαιτίας της έλλειψης δομών, αλλά και «της κατάχρησης που γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές στην έκδοση εισαγγελικών εντολών», ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας.

Τουλάχιστον 48 παιδιά βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία Παίδων ,«Αγλαΐα Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία», και ο αριθμός διαφοροποιείται συνεχώς, δυστυχώς με ανοδική τάση. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» και τα συμβάντα παραβατικότητας, βίας, επιθετικότητας σε βάρος εργαζομένων και ασθενών συχνά, είπαν οι παιδοψυχίατροι, ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας καταδικάζουν ως καταχρηστική και μη ενδεδειγμένη πρακτική τη φιλοξενία και μακροχρόνια παραμονή υγιών παιδιών στα δημόσια Νοσοκομεία, τονίζοντας τις σοβαρές συνέπειες τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των Παιδοψυχιατρικών κλινικών, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες και με περιορισμένο αριθμό κλινών που θα έπρεπε, όπως είπαν, να είναι διαθέσιμες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών νοσηλείας για παιδιά με ενεργή ψυχοπαθολογία.

Εξήγησαν πως τα περισσότερα περιστατικά γίνονται γνωστά μέσω καταγγελιών που υποβάλλονται απευθείας από το συγγενικό ή και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού ή από επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το παιδί ή δια μέσω φορέων προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

Με την έκδοση εισαγγελικών παραγγελιών προς τις Παιδοψυχιατρικές Κλινικές της χώρας οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την κατεπείγουσα παιδοψυχιατρική εκτίμηση των παιδιών, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να μεταφερθούν σε προνοιακές δομές φιλοξενίας, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όπως είπαν.

«Έτσι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο παιδιά, σωματικά και ψυχικά υγιή, να περιφέρονται στις κλινικές των Νοσοκομείων, αποκομμένα από τις καθημερινές εκπαιδευτικές ασχολίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον, βιώνοντας τον θυμό, τον φόβο, την αγανάκτηση και τη θλίψη, χωρίς να αντιλαμβάνονται τον λόγο για τον οποίο βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση», ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Η σωστή και ασφαλής για το παιδί διαδικασία προβλέπει ότι ο εισαγγελέας επικουρείται από ομάδα ειδικών και διερευνά την κατάσταση του παιδιού. Αυτό που γίνεται στη χώρα μας είναι ο εισαγγελέας να ζητεί την απομάκρυνση του παιδιού από το πιθανά προβληματικό περιβάλλον του, θεωρώντας πως έτσι το προστατεύει, και να το στέλνει στο νοσοκομείο Παίδων για παιδοψυχιατρική και παιδιατρική εκτίμηση. Σαν να μην γνωρίζει πως στα παιδιατρικά νοσοκομεία τα παιδιά παραμένουν για μήνες. Ή σαν να μην γνωρίζουν πως από τα Νοσοκομεία τα παιδιά τοποθετούνται σε δομές τυχαία, µε αποκλειστικό γνώμονα τη διαθεσιμότητα που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων"

DW: «Ο Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ποτέ πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα»

«Η Ελλάδα μετά τις εκλογές» ήταν το θέμα ομιλίας του Γερμανού πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς. Μίλησε στην DW για τη σημερινή και την πρώην κυβέρνηση αλλά και για το Grexit και τις επανορθώσεις.

«Τι  γνώριζαν οι Γερμανοί πριν από την κρίση για την Ελλάδα; Λίγα πράγματα. Την αρχαιότητα και το πολύ-πολύ να είχαν ακούσει το όνομα της Κάλλας και του Ωνάση». Με αυτή τη χαριτωμένη και πέρα για πέρα αληθινή διαπίστωση ξεκίνησε την ομιλία του ο έμπειρος, συνταξιούχος πλέον, διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στην Ελλάδα από το 2005 μέχρι το 2010. Προσκεκλημένος της Ένωσης Κυριών για την Ευρωπαϊκή Φιλία στη Βόννη προκειμένου να μιλήσει για την «Ελλάδα μετά τις εκλογές», ξεδίπλωσε μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα τις βαθιές γνώσεις του για την ελληνική πραγματικότητα και δεν χαρίστηκε ούτε στους Έλληνες ούτε στους Γερμανούς.
Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης υπογράμμισε πως οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δανείζονταν για να καταναλώνουν. Όμως τεμπέληδες δεν είναι σε καμία περίπτωση. Υπενθύμισε στους συμπατριώτες του που τον άκουγαν με μεγάλο ενδιαφέρον πως οι Έλληνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, εργάζονται πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς. Με μια εξαίρεση. Αυτοί που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, και αυτό επειδή η κακή σχέση των Ελλήνων με το κράτος εδράζεται ακόμα στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και αργότερα. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν το κράτος περισσότερο ως αντίπαλο.
Η σημερινή κυβέρνηση
H σημερινή κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
H σημερινή κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Πριν από την κρίση οι Έλληνες αμείβονταν καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καλύτερα από τους Γερμανούς. Για παράδειγμα οι υπάλληλοι της Telekom έπαιρναν 20% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Όλα αυτά άλλαξαν με την κρίση. Οι Έλληνες πλήρωσαν ένα υψηλό τίμημα διότι οι πολιτικοί τους δεν ήταν πρόθυμοι να προβούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά προτίμησαν τον εύκολο δρόμο, να περικόψουν δηλαδή μισθούς και συντάξεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς γνώρισε πολλούς πολιτικούς. Ορισμένους τους εκτίμησε πολύ ενώ για άλλους δεν θα ήθελε να πει ούτε λέξη, διερωτώμενος πάντως πώς είναι δυνατόν να αποφασίζουν μην λαμβάνοντας υπόψιν το κοινό συμφέρον. Οι πελατειακές σχέσεις έχουν συνδιαμορφώσει την πολιτική ζωή στην Ελλάδα, πληροφορεί τους συμπατριώτες του. Πώς κρίνει σήμερα τη νέα κυβέρνηση;
 «Είμαι μεγάλος οπαδός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε συμφάγει μια-δυο φορές και τον βρίσκω πολύ σεμνό. Νομίζω πως χειρίζεται καλά τα πράγματα. Αλλά, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει να τον ακολουθήσει και το κόμμα του και δυστυχώς είμαι πεπεισμένος πως θα υπάρξουν μεγάλες αντιστάσεις» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς.
Ως παράδειγμα ανέφερε την αντιπαράθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Παρόλο που «από την πλευρά των Ευρωπαίων ήταν ένα θαρραλέο και ίσως το σημαντικότερο βήμα του Τσίπρα». Τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον θεωρεί «πολιτική ιδιοφυΐα» διότι έκανε τα αντίθετα από αυτά που είχε εξαγγείλει, έχοντας μάλιστα και τη συναίνεση του κόσμου.
Η διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Αφού λοιπόν τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποίησε την πολιτική του και την προσάρμοσε στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων γιατί προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη; 
«Ο Τσίπρας προέρχεται από έναν τελείως διαφορετικό χώρο. Και ρητορικά εμφανίστηκε πολύ διαφορετικά. Αλλά και ο υπουργός του των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διαπραγματεύθηκε μια πολύ καλή συμφωνία για το Μακεδονικό, έχει γράψει και ένα βιβλίο για την υποδούλωση των Ελλήνων μέσω του χρέους από τους Γερμανούς. Αυτό είναι ένα λεξιλόγιο που για τα γερμανικά αυτιά είναι από λάθος έως απαράδεκτο… Ο Μητσοτάκης φαίνεται πεπεισμένος για αυτά που κάνει. Ο Τσίπρας τα έκανε γιατί δεν είχε άλλη επλογή».
Δηλαδή τα χρόνια της κρίσης η Γερμανία δεν επωφελήθηκε; Είναι μια άποψη που έχει διατυπωθεί ευρέως ακόμη και στη Γερμανία.
 «Όχι η Γερμανία δεν επωφελήθηκε» απαντά με βεβαιότητα. «Ναι, λένε πως οι Γερμανοί κέρδισαν πολλά χρήματα από τους τόκους. Τα χρήματα επιστρέφουν όμως τώρα στους Έλληνες. Είναι δισεκατομμύρια. Όχι, ούτε το κράτος ούτε οι Γερμανοί κέρδισαν».
Grexit και αποζημιώσεις
Ναζί στην Ακρόπολη τον Μάιο του 1941
Ναζί στην Ακρόπολη τον Μάιο του 1941
Όσο για το Grexit πιστεύει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και πως ποτέ δεν μπορεί να εννοούσε σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γιατί ήξερε τι χάος θα προκαλούνταν. Ωστόσο, εάν γνωρίζει κανείς «την ψυχολογία του Γερμανού», θα καταλάβει ότι τον εξόργιζε η μη τήρηση των συμφωνιών και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο.
Η συζήτηση με τον πνευματώδη κ. Σούλτχαϊς έκλεισε με το πιο δύσκολο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Τις πολεμικές επανορθώσεις. Θα πληρώσει τελικά η Γερμανία;
«Οι Γερμανοί δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν. Πρώτον δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Οι Έλληνες απαιτούν τόσα πολλά όσο ένας δημόσιος προϋπολογισμός της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι περίπου 4.000 Ευρώ ανά κάτοικο. Καμία κυβέρνηση που θα ήθελε να επανεκλεγεί δεν πρόκειται να το κάνει. Μετά θα ερχόντουσαν οι Πολωνοί και θα ζητούσαν όχι 300 αλλά 900 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο» δηλώνει ευθαρσώς αν και αναγνωρίζει το μεγάλο ηθικό χρέος της χώρας του. Προτρέπει όμως τους Έλληνες να ζητούν χρήματα που σχετίζονται με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Εκεί θα βρουν πάντα ευήκοον ους,  καταλήγει.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: «Ο Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ποτέ πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα»"

Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει ξανά με τους αντεξουσιαστές: «Καλά, δεν βρήκαν και καλάσνικοφ»

Το πανεπιστημιακό άσυλο επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί πλέον ξεκάθαρα να προσεταιριστεί την πλευρά των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την κατάργησης του, και να εμφανιστεί ως ο «θεματοφύλακας» των ιδεών του χώρου.

Και μπορεί στα χρόνια που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας η Αστυνομία να χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να εμποδίσει (αρκετές φορές με τη χρήση υπέρμετρης βίας) τις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών του, ωστόσο πλέον από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αποφάσισε «να θυμηθεί τον παλιό εαυτό του», πριν το 2015. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να «χαϊδέψει» και τον χώρο των αντεξουσιαστών. Κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί άλλωστε η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος με υποτιμητικό ύφος αναφέρθηκε στα ευρήματα της ΕΛΑΣ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως… «δεν βρήκαν και καλάσνικοφ»!

Μάλιστα η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για το θέμα έφτασε και μέχρι την Βουλή, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να έχει έναν έντονο διάλογο με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε βρεθεί, άλλωστε, τη Δευτέρα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να δείξει τη συμπαράστασή του κόμματος στους διαδηλωτές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που προσπάθησαν να εισέλθουν στο κλειστό ίδρυμα για να πραγματοποιήσουν συνέλευση, συναντώντας την αντίσταση των ΜΑΤ.

Ο κ. Φίλης έσπευσε, όπως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, να υποβαθμίσει τη σημασία των ευρημάτων της Αστυνομίας μέσα στη «γιάφκα» που είχαν στήσει αντεξουσιαστές εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου. «Βρέθηκαν τρία ρόπαλα και λέτε ότι έγιναν κέντρα ανομίας», ανέφερε ειρωνικά. «Για τη Νέα Δημοκρατία, το να βρίσκονται κράνη, ρόπαλα, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες και μάρμαρα μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων» απάντησε από την πλευρά η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε με έμφαση η υπουργός Παιδείας «εδώ πήγαν να ανοίξουν με αλυσοπρίονο την πόρτα, κι εσείς τους στηρίζετε;» και σημείωσε πως «είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους με οποιαδήποτε μορφή προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Εσείς επιλέγετε να είστε με αυτούς που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια, εμείς είμαστε με αυτούς που τα θέλουν απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Πάντως η ομιλία του κ. Φίλη ήταν ενδεικτική της στάσης που έχει αποφασίσει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας προκλητικά ότι «πέντε χρόνια τώρα τα φαινόμενα ανομίας τα αντιμετωπίσαμε χωρίς επικοινωνιακό σόου. Δεν κυνηγήσαμε κανέναν. Είστε υπόλογη και υπεύθυνη προσωπικά για οτιδήποτε συμβεί στο τριήμερο». Μάλιστα, ειρωνεύτηκε την υπουργό Παιδείας για την επίθεση που δέχθηκαν τα γραφεία της από τα μέλη του Ρουβίκωνα, επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως η Νίκη Κεραμέως «φοβάται τις κόκκινες μπογιές»!

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στην πρώην ΑΣΟΕΕ ως «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Μάλιστα ανέφερε πως «υπουργός Παιδείας δεν θα είναι η κ. Κεραμέως, αλλά ο κ. Χρυσοχοΐδης».

Εκτός από τον κ. Φίλη, αίσθηση προκάλεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου, ο οποίος στην παρατήρηση της Κεραμέως πως οι διαδηλωτές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας παραβίασαν την κλειστή είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου με την χρήση κοπτικού μηχανήματος, φώναξε από το βάθος «καλά έκαναν».

Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του εισηγητή του κόμματος, Σπύρου Λάππα, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αναρωτήθηκε για το «ποιο αδίκημα διαπράττει κάποιος που κουβαλά στην πλάτη του μια βόμβα μολότοφ». Και μπορεί η Όλγα Γεροβασίλη να έσπευσε να δικαιολογήσει τον βουλευτή του κόμματός της, υποστηρίζοντας πως ήθελε απλά να αναδείξει τη διαφορετική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για άλλες παραβάσεις, η στάση του κόμματος ωστόσο τις επόμενες ημέρες έδειξε πως η «απειλή» του Νίκου Φίλη προς την Νίκη Κεραμέως για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο «πεζοδρόμιο» αποτελεί μάλλον κεντρική στρατηγική. Αμφίβολο ωστόσο παραμένει κατά το πόσο η νέα αριστερή στροφή του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να συνυπάρξει άνετα με την ταυτόχρονη πρόθεσή του για άνοιγμα προς το κεντρώο χώρο. Ίσως βέβαια τα πρώτα στοιχεία για την αποδοτικότητα του project «e-syriza» να έχουν παίξει και αυτά τον ρόλο τους….

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει ξανά με τους αντεξουσιαστές: «Καλά, δεν βρήκαν και καλάσνικοφ»"

Σκυλακάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακύλησε στους φορολογούμενους το βάρος της περίθαλψης μεταναστών

«Σήμερα το μείζον πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το πολύ μεγάλο χρέος που έχουμε αλλά το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχουμε

Στους Έλληνες φορολογούμενους μετακύλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το βάρος της νοσοκομειακής περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών αν και όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα έπρεπε να εξαιρεθούν.

Κατά την συζήτηση του απολογισμού της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υποστήριξε πως λόγω «λαθών επιμέλειας» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσμετρούσε τις δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων στις συνολικές δαπάνες της κυβέρνησης, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα έξοδο και άρα τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

«Υπήρχαν και λάθη επιμέλειας όπως στα νοσοκομεία που δεν κατέγραφαν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές δαπάνες και δεν έβγαιναν από τις δαπάνες της κυβέρνησης όπως μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας. Στα στοιχεία που πήραμε και ρωτήσαμε τα νοσοκομεία σχετικά μας είπαν για παράδειγμα ότι στο νοσοκομείο Λέσβου δεν υπήρχαν καταγραμμένες δαπάνες για μετανάστες και πρόσφυγες. Υπολογίστε ότι αυτά είναι λεφτά που φορολογούμε τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ το βάρος της περιόδου 2016-2018 στους φορολογούμενους

Πέραν αυτού, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το συνολικό οικονομικό βάρος που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2016 – 2018 στους φορολογούμενους ανέρχεται σε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος δε, υποστήριξε ότι το περίφημο μαξιλαράκι δεν απέφερε τίποτα για τους Έλληνες πολίτες καθώς εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές.

«Την περίοδο 2016 – 18 υπήρξε 11,4 δις ευρώ υπερπλεονάσμα. Δηλαδή άνω του στόχου. Αυτά τα χρήματα δεν πήγαν για διανομή μερίσματος καθώς αυτό δινόταν από τα συμφωνημένα πλεονάσματα. Στην ίδια περίοδο είχαμε 18 δις ευρώ αύξηση ληξιπρόθεσμων. Σύνολο 30 δις ευρώ φορολογικό βάρος επιπρόσθετα από τα βάρη των συμφωνημένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060. Τα 30 δισ. ευρώ βάρος διέλυσαν την ανάπτυξη. Το 2016 υπήρχε στόχος για ανάπτυξη 2,7% και είχατε 1,4%» ανέφερε για να προσθέσει: «Σήμερα το μείζον πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το πολύ μεγάλο χρέος που έχουμε αλλά το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχουμε. Ποσοστό επενδύσεων 12% του ΑΕΠ με μέσο όρο Ευρώπης στο 20%.

Για να αποκατασταθεί το κεφάλαιο - κάλυψη αποσβέσεων θα έπρεπε να έχουμε 16% ποσοστό επενδύσεων. Αυτό μειώνει την πραγματική παραγωγική ικανότητα της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να παράγει όλο και λιγότερο γιατί οι επενδύσεις είναι λιγότερες από τις αποσβέσεις. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται θέσεις εργασίες, χάνουμε τεχνολογική πλοήγηση, χάνοντας την δυνατότητα να φέρουμε νέο κεφάλαιο μειώνουμε και την καινοτομία. Το κενό μεταξύ δυνητικής παραγωγικότητας και πραγματικής μειώνεται. Αυτό είναι που συνέβη και το 2017».

«Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει»

Αναφορικά με το μαξιλάρι 4 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι «με βάση την συμφωνία που ισχύει μέχρι το 2060 και δέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα 40 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Από κάθε χρονιά μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο τις εισπράξεις της χρονιάς μειωμένες με το πρωτογενές πλεόνασμα και τα άλλα μπορούν να πάνε μόνο για το χρέος (τοκοχρεολύσια). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μαξιλάρι είτε είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας είτε στον πλανήτη Άρη είναι μακριά σε σχέση με τις δαπάνες που θα κάνουμε την περίοδο 2020 – 2059. Αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα. Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει».

«Μήπως θα έπρεπε να έχουμε ούτως ή άλλως το μαξιλάρι λόγω του τεράστιου χρέους;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει: «Θέτω 3 αριθμούς: Το 2014 η μικρή έξοδος στις αγορές έγινε με επιτόκιο 4,75. Τον Μάρτιο του 2019 η τελευταία έξοδος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με επιτόκιο 3,85. Σε 5 χρόνια μείωση μικρότερη του 1%. Η τελευταία έξοδος της σημερινής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο έγινε με επιτόκιο 1,5. Μέσα σε 6 μήνες είχαμε πτώση 2 μονάδων. Αν είχαμε το μαξιλάρι γιατί δεν εμφανίστηκε η μείωση τον Μάρτιο; Αυτό που έγινε ήταν η αλλαγή της πολιτικής»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκυλακάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακύλησε στους φορολογούμενους το βάρος της περίθαλψης μεταναστών"

Χαλκιδική: Εικόνες καταστροφής στο ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών από την κατάληψη των μαθητών (φωτο και βίντεο)

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο σχολικό συγκρότημα αντίκρισε το διδακτικό προσωπικό του ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών το πρωί της Δευτέρας, μετά την κατάληψη στην οποία είχαν προχωρήσει οι μαθητές από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου.


Τα εργαστήρια πληροφορικής, του μηχανολογικού καθώς και του γεωπονικού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ βανδαλισμοί καταγράφονται σε όλο το σχολικό συγκρότημα.



Το πρωί της Δευτέρας κλήθηκε η Αστυνομία, ενώ σήμερα Τρίτη κλήθηκαν οι γονείς για ενημέρωση, καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία του σχολίου, λόγω των σοβαρών ζημιών.


75392710 2301928806783854 2799127850064543744 n

76191303 563701877777682 4848824717756334080 n

75534290 955402658179970 6254297592222449664 n

74906658 3388061974567736 49383731537903616 n
75223801 785899635198244 3786296486430507008 n
halkidikifocus
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Εικόνες καταστροφής στο ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών από την κατάληψη των μαθητών (φωτο και βίντεο)"

Βρούτσης: Έντονη η αδιαφάνεια στα οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα

Υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η Υπουργική Απόφαση με την οποία μπαίνει τάξη, για πρώτη φορά, στα οικοδομικά και τεχνικά έργα, ιδιωτικά και δημόσια, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής στην Εργάνη των απασχολούμενων σε αυτά.

Στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι σαφείς υποχρεώσεις του εργοδότη οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου σχετικά με την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού στο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, την απογραφή του οικοδομοτεχνικού έργου, την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) καθώς και την καταβολή των εισφορών.

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά: «Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση του Υπουργείου που ολοκληρώνεται με την παρούσα υπουργική απόφαση καθώς μπαίνει για πρώτη φορά τάξη σε ένα κρίσιμο πεδίο, αυτό των οικοδομοτεχνικών έργων, είτε αφορά δημόσια έργα είτε ιδιωτικά.

Ήταν μία πολύμηνη προσπάθεια στην οποία συνέβαλαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας μέσα από την οποία καταφέραμε να εντάξουμε στο ηλεκτρονικό περιβάλλον καταγραφής και ενημέρωσης του συστήματος Εργάνη, όλα τα οικοδομικά και τεχνικά έργα.

Πρόκειται για μία γκρίζα περιοχή της αγοράς εργασίας στην οποία υπήρχε έντονη αδιαφάνεια καθώς ήταν πολύ δύσκολη η παρακολούθηση και η καταγραφή της. Με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε όλοι οι εργαζόμενοι των δημοσίων έργων θα αναγγέλλονται ηλεκτρονικά ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά έργα θα απογράφονται στο σύστημα Εργάνη.

Με αυτό τον τρόπο, για πρώτη φορά, μία έως τώρα αχαρτογράφητη περιοχή στην αγορά εργασίας, ενσωματώνεται στην Εργάνη και πλέον διαφυλάσσεται η νομιμότητα και η διαφάνεια και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς εργασίας», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Έντονη η αδιαφάνεια στα οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα"

Πέτσας κατά ΣΥΡΙΖΑ: Απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας

Νέα κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσία βουλευτών του έξω από την ΑΣΟΕΕ μετά τα επεισόδια το μεσημέρι της Δευτέρας άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας. Απέδειξε ότι επιλέγει - και πάλι - να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Προκαλεί την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών» είπε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του ο κ. Πέτσας καθώς, όπως επισήμανε, στη διαδήλωση που οργανώθηκε τη Δευτέρα «μετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να συνεχιστεί η νοσηρή κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε για άλλη μια φορά, δε, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνει με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρέμπορων εντός των Πανεπιστημίων».

«Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές τους και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμιά τους θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε, επίσης, την απελεύθερωση ενός ακόμα υπό παράνομη κατάληψη χώρου στα Εξάρχεια επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για την 12η απελευθέρωση παράνομα κατειλημμένου χώρου».

«Τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους» κατέληξε για τα θέματα αυτά ο κ. Πέτσας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας κατά ΣΥΡΙΖΑ: Απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας"

Σκοτωμός στη Βουλή για την ΑΣΟΕΕ: «Η Θεανώ Φωτίου ταυτίστηκε με τους μπαχαλάκηδες»

Το πανεπιστημιακό άσυλο, με αφορμή το «ντου« της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξέσπασε κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη κύρωση ΠΝΠ των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.

Η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι προστατεύει την ανομία στα πανεπιστήμια ενώ τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της καταλόγισαν αυταρχικές λογικές.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, είπε στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ότι με την παρουσία της χθες στην ΑΣΟΕΕ για να συμπαρασταθεί στους καταληψίες, «ταυτίστηκε με τους μπαχαλάκηδες».

Θεανώ Φωτίου: Πήγα στην ΑΣΟΕΕ, με τη βαθιά ευθύνη που έχω ως βουλευτής και ως καθηγήτρια πανεπιστημίων επί 20 χρόνια

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι σύμφυτο με την κουλτούρα και αντίληψη του ελληνικού λαού και κατοχυρώθηκε μετά τη πτώση της χούντας. Δεν έχεις πιθανότητες να το καταργήσεις με (...) Πήγα στην ΑΣΟΕΕ, με τη βαθιά ευθύνη που έχω ως βουλευτής και ως καθηγήτρια πανεπιστημίων επί 20 χρόνια.

Ο φαύλος κύκλος της αστυνομοκρατίας και η ένταση δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πανεπιστημίων και των φοιτητών για να μην πάθει κανείς τίποτα», αντέτεινε η κυρία Φωτίου.

Και πρόσθεσε: «Με ένταση και αυταρχισμό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Και αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διχάσει το λαό με καλά και κακά πανεπιστήμια, με καλούς και κακούς φοιτητές, με καλές και κακές συγκλήτους (...)

Είναι το μεγαλύτερο λάθος που πάτε να κάνετε. Τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και οι ανησυχίες των νέων που είναι μεγάλες δεν αντιμετωπίζονται με ένα κύκλο καταστολής γιατί είναι αδιέξοδος και φέρνει εντάσεις.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και οι επεμβάσεις καταστολής προκαλούν μεγάλη ανησυχία ενόψει και της γιορτής του Πολυτεχνείου», κατέληξε η κ. Φωτίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού«Είναι σαφές ότι επιχειρούμε με την πολιτική μας να στηρίξουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια, να τα βοηθήσουμε να λειτουργήσουν και είμαστε σαφώς υπέρ του ασύλου για τη διακίνηση ιδεών και γνώσης», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ορισμένα ερωτήματα που τίθενται από τη στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία - όπως είπε - πρέπει να απαντήσει η ηγεσία του.

«Εμείς είμαστε υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου για τη διακίνηση ιδεών και απόψεων. Εσείς μήπως θέλετε το πανεπιστημιακό άσυλο για τα όπλα, τις γιάφκες και τις μολότοφ;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.

Και συνέχισε: «Είστε ευχαριστημένοι με αυτήν την εικόνα και τη πρακτική λειτουργία τους που αφήσατε πίσω σας; Θέλετε ή όχι να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια, να είναι ανοικτά και να μπορούν οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά τους ή να... καλωσορίζουν τους μπαχαλάκηδες και να τραβάνε πίσω τη χώρα;»

«Εμείς θέτουμε αυτά τα ερωτήματα με την ευχή να είναι στην δική μας κατεύθυνση και όχι στην αναρχία», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Είναι άλλο η πάταξη της ανομίας και άλλο η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων»

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα κατηγορώντας τα ότι αυτό που επιδιώκουν είναι να διχάσουν και να πολώσουν τον ελληνικό λαό.

«Είναι άλλο η πάταξη της ανομίας και άλλο η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεν τους βολεύει όμως αυτή η λογική και θέλουν να διχάσουν και να πολώσουν για να πάρει η κάθε μία πολιτική δύναμη αυτό που θέλει», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατήγγειλε ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία πέντε άτομα επειδή περπατούσαν και είχαν στις τσάντες τους πανό, και δήλωσε ότι σήμερα θα πάει στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται για συμπαράσταση.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «υπηρετεί τη λογική, νόμος και τάξη» και ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με το πανεπιστημιακό άσυλο από την αποτυχία της σε μείζονα ζητήματα όπως τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανέφερε ότι «αλλαγές πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια», όμως, όπως είπε, «καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με το άσυλο» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αν χτυπήσει αυτό το ευαίσθητο σημείο της νεολαίας μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για κύρωση ΠΝΠ

Ολοκληρώθηκε και σε 2η ανάγνωση, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου των υπουργείων, Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, προστασία πρώτης κατοικίας, ενίσχυση των πληγέντων από την κατάρρευση της εταιρίας «Thomas Cook», την κατάργηση ΝΟΜΕ καθώς και ρυθμίσεις για το Ελληνικό.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Από την πλευρά τους, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Πάντως όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης διευκρίνισαν ότι θα υπερψηφίσουν ευεργετικές διατάξεις και μέτρα στήριξης όσων έχουν ανάγκη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοτωμός στη Βουλή για την ΑΣΟΕΕ: «Η Θεανώ Φωτίου ταυτίστηκε με τους μπαχαλάκηδες»"

Φορολογικό νομοσχέδιο - Ηλεκτρονικές αποδείξεις: «Βροχή» τα σχόλια πολιτών στο opengov.gr

Πλήθος από σχόλια έχουν κατακλύσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr, με τους περισσότερους να δηλώνουν αδυναμία συλλογής του 30% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις. 

Tην... τιμητική του έχει συγκεκριμένα το άρθρο 7 που προβλέπει την υποχρέωση των φορολογούμενων να κάνουν κάθε χρόνο το 30% των συναλλαγών τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) για να μην τους επιβληθεί ο φόρος του 22%.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ του newmoney.gr,  εξετάζει τη μείωση του ποσοστού στο 25% ή 20% για όλους ή να βελτιώσει τη διάταξη για πολλές κατηγορίες πολιτών.

Χαρακτηριστικά φορολογούμενος διαμαρτύρεται, σημειώνοντας ότι το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 3.600 ευρώ αποτελούν διατροφή. Η διατροφή όμως, δεν αφαιρείται, με αποτέλεσμα να πρέπει να βρει αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ για πραγματικό εισόδημα 6.400 ευρώ. 

Σε άλλο παράδειγμα, φορολογούμενος πολίτης σχολιάζει: «Πιστεύω ότι το 30% δαπάνες με κάρτα ειναι υπερβολικό, ειδικά για εισοδήματα μέχρι 10000. Πρέπει έως τις 10.000 να είναι το μισό, δηλαδή 15%, γιατί τα χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να μαζέψουν αυτά τα ποσά!εκτος και αν στις δαπάνες βάλουν αυτά που πληρώνουν στον ενφια,στο εισόδημα!το 30% ειναι υπερβολικό πιστεύω για εισοδήματα 10.000». 

Διαβάστε πιο κάτω μερικά από τα σχόλια πολιτών στο opengov.gr

Untitled-2 Untitled-1_2 protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικό νομοσχέδιο - Ηλεκτρονικές αποδείξεις: «Βροχή» τα σχόλια πολιτών στο opengov.gr"

Ποινικός Κώδικας: Αποσύρεται η διάταξη για την βλασφημία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι τελικά θα αποσυρθεί η διάταξη για την κακόβουλη βλασφημία που υπήρχε στον νέο Ποινικό Κώδικά και προκάλεσε αντιδράσεις.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Τσιάρας απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογη διάταξη. Αλλά όπως είπε η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από τη στιγμή που υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις η διάταξη θα αποσυρθεί. Νωρίτερα είχε προαναγγείλει ότι επανεξετάζεται το θέμα.

Eν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για την απόσυρση της διάταξης είπε ότι αυτή είχε μπει εκ παραδρομής. «Είναι υγιές οι υπουργοί να βγάζουν τέτοιες διατάξεις», πρόσθεσε, ενώ για το θέμα των ωρών κοινής ησυχίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόζονται οι κανόνες που προβλέπονται για την ηχορύπανση στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Εμείς δεν θα πούμε στους Έλληνες τι ώρα θα βγουν έξω και τι ώρα θα διασκεδάσουν», ξεκαθάρισε, ενώ απαντώντας σε άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε «δεν θα αλλάξουμε εμείς το ωράριο».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινικός Κώδικας: Αποσύρεται η διάταξη για την βλασφημία"

Κεραμέως για την ΑΣΟΕΕ: Στηρίζετε αυτούς που έκοψαν την πόρτα με αλυσοπρίονο - Μάρκου: Καλά έκαναν

Οξύτατη αντιπαράθεση για την επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας είχαν η Νίκη Κεραμέως και Νίκος Φίλης στην συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Μάλιστα, όταν η κυρία Κεραμέως είπε ότι εκείνοι που μπήκαν χθες στην ΑΣΟΕΕ έκοψαν την πόρτα με αλυσοπρίονο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στην Πάτρα, Κώστας Μάρκου απάντησε «καλά έκαναν».




Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Επιτροπή το απόγευμα.

Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι ο μπαχαλακισμός είναι μεν καταδικαστέο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο όμως δεν πρέπει να συγκρίνεται με την τρομοκρατία.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι στο πλαίσιο ενός σόου «νόμου και τάξης» χαρακτηρίστηκαν υπόγεια του πανεπιστημίου που βρέθηκαν 3 ρόπαλα ως «γιάφκες». Ανέφερε ότι πραγματικός υπουργός Παιδείας είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενώ πρόσθεσε ότι αν γίνουν επεισόδια κατά την διάρκεια των εορτασμών του Πολυτεχνείου, υπεύθυνη θα είναι η κυρία Νίκη Κεραμέως.

Απαντώντας η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εντός του πανεπιστημίου βρέθηκαν κοντάρια, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες και κράνη και πρόσθεσε «είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την βία. Εσείς επιλέγετε να είστε με εκείνους που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια και εμείς με εκείνους που θέλουν τα πανεπιστήμια απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας».

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόσφατη επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο της κυρίας Κεραμέως με τον κ. Φίλη να αντιδρά επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός. Κάλεσε δε την υπουργό να μην φοβάται «την κόκκινη μπογιά».


Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του κ. Φίλη ο οποίος είπε «Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες προχωρά σε μια αστυνομική επιχείρηση παρεμβάσεων στα πανεπιστήμια. Με το πρόσχημα της εκκαθάρισης της ανομίας. Στην ουσία όμως είναι επιχείρηση παρεμβάσεων στα πανεπιστήμια». Με αφορμή όσα έγιναν στην ΑΣΟΕΕ ανέφερε ότι «Λυπούμαι που η υπουργός δεν βρήκε μια λέξη να καταδικάσει την επίθεση αυτή αντίθετα βρήκε πολλές να την επαινέσει. Φοβούμαι ότι υπουργός Παιδείας είναι ο Χρυσοχοίδης».

«Ας αφήσει τις εύκολες κορώνες η κυβέρνηση. Δημιουργεί ανώφελες εντάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος της τρομοκρατίας με το κοινωνικό φαινόμενο των μπαχαλάκηδων. Είναι καταδικαστέα αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα αλλά δεν είναι τρομοκρατία. Που πηγαίνουμε; Φτιάχνουμε ζωτικό χώρο δημιουργίας τρομοκρατών;»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο μεταναστευτικό: «Εχουμε τώρα την ατζέντα του χωροφύλακα στα πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό από κανένα. Η κυβέρνηση στα δύσκολα που αντιμετωπίζει όπως το προσφυγικό επιλέγει γραμμή αντιπερισπασμού. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δυσφημεί το άσυλο και τα πανεπιστήμια. Θα μας βρει απέναντι σε αυτή την ύπουλη προσπάθειά της». Τόνισε τέλος ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εγγυηθεί πως για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου «η αστυνομία δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία χωρίς συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Όχι κλιμάκωση της έντασης στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Επι 5 χρόνια υπήρξε δημοκρατία στον ακαδημαϊκό χώρο. Φαινόμενα ανομίας τα αντιμετωπίσαμε χωρίς επικοινωνιακό σόου. Είστε υπόλογοι. Είστε προσωπικά υπεύθυνη κα Κεραμέως για ότι συμβεί στο 3ήμερο»,

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι χαρακτηριστικός

Γ. Στύλιος (πρόεδρος επιτροπής): Θα απαντήσει η υπουργός αλλά θα πρέπει να θυμίσουμε και την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα στο γραφείο της

Ν. Φίλης: Αυτή με τις μπογιές;

Ν. Κεραμέως: Ναι αυτή με τις μπογιές

Ν. Φίλης: Ένα ελαφρύ πλημμέλημα; Ένα πταίσμα ; Όχι αντιπερισπασμούς κα Κεραμέως. Τους ξυλοδαρμούς στα πανεπιστήμια τους καταδικάζετε;

Ν. Κεραμέως: Είπε ο κ. Φίλης ότι είναι πρόσχημα οι εκκαθαρίσεις των πανεπιστημίων. Διαβάσατε τι βρέθηκε; Κράνη , κουκούλες, ρόπαλα, γάντια , κοντάρια, διαρρηκτά εργαλεία, πέτρες, μάρμαρα . Όλα αυτά κατά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι φυσιολογικό να βρίσκονται εκεί. Η επιχείρηση ήταν η πλέον τρανή απόδειξη της ρύθμισης για το άσυλο. Δεν επιτρέπεται να είναι ορμητήρια βίας και ανομίας τα πανεπιστήμια. Η αντιπολίτευση δεν είχε κουβέντα να πει για την επιχείρηση της Κυριακής που βρέθηκε εξοπλισμός σε πανεπιστημιακό χώρο. Δεν είπε κουβέντα για το ότι εισέβαλλαν στο γραφείο μου και απείλησαν με μηνύματα. Εσείς σιωπή. Τα άλλα κόμματα καταδίκασαν. Κουβέντα δεν λέτε για τα θέματα αυτά. Κουβέντα για τον εξοπλισμό που βρέθηκε σε πανεπιστήμιο. Όλως τυχαίως χθες βρεθήκατε σε μια διαδήλωση.

Μ. Τζούφη: Απαγορεύεται;

Ν. Κεραμέως: Εμείς δημιουργούμε εντάσεις ή εσείς που επέλεξαν να πάνε στο πανεπιστήμιο να πυροδοτήσουν εντάσεις. Ήταν ατυχής στιγμή που σας αποδοκίμασαν οι φοιτητές

Ν. Φίλης: Είστε με τον ένα φοιτητή;

Ν. Κεραμέως: Επιλέξατε να πυροδοτήσετε τις καταστάσεις και αποδοκιμαστήκατε. Θεωρείτε φυσιολογικό να έχουν στα πανεπιστήμια κράνη λοστούς και εργαλεία διάρρηξης;

Ν. Κεραμέως: Καταλαβαίνω την δυσμενή θέση του κ. Φίλη που πήγε και αποδοκιμάστηκε. Για την ΝΔ το να βρίσκονται ρόπαλα, κράνη, πέτρες είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Φίλη είναι κοινωνικό φαινόμενο οι μπαχαλάκηδες. Αυτή είναι η διαφορά μας και γι αυτό ο λαός έκανε τις επιλογές του.

Ν. Φίλης: Η κυρία υπουργός που δεν γνωρίζει από λαό και από κίνημα λαϊκό και φοιτητικό δεν ξέρει ότι στο κίνημα υπάρχει δημοκρατία και αντιπαράθεση. Πήγα χθες στην ΑΣΟΕΕ για το άσυλο και για την εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο και για την πολιορκία των φοιτητών. Δεν κρύφτηκα. Έτσι έχουμε μάθει εμείς στην Αριστερά να υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαούς μας. Βρέθηκαν ένας δυο φοιτητές από τους 100 που άσκησαν κριτική. Τον άκουσα. Είστε με αυτούς που ήταν μέσα και μας αποδοκίμασαν; Εσείς στείλατε αστυνομία να τους πιάσει. Δεν με ενοχλεί καθόλου η δημοκρατία. Τα λέω τα ακούω και με ακούνε. Εσείς δεν πήγατε κύρια υπουργέ που φοβάστε τις κόκκινες μπογιές. Το άσυλο δεν έχει ιδιοκτήτες. Συμμετείχαμε στην φοιτητική κινητοποίηση γιατί δεν θα περάσει η αυταρχική αποτροπή για να μην συζητηθεί το προσφυγικό και το σκάνδαλο Novartis. Θα είμαστε απέναντι καταλάβετέ το και εδώ και στο πεζοδρόμιο. Λυπηρή και καταδικαστέα η επίθεση στο γραφείο Κεραμέως. Ήταν ένα πταίσμα; Ελαφρύ πλημμέλημα, αυτό ήταν. Κόκκινες μπογιές. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο; Η εισβολή και ξυλοδαρμός φοιτητών;

Ν. Κεραμέως: είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την βία. Εσείς επιλέγετε να είστε με εκείνους που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια και εμείς με εκείνους που θέλουν τα πανεπιστήμια απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως για την ΑΣΟΕΕ: Στηρίζετε αυτούς που έκοψαν την πόρτα με αλυσοπρίονο - Μάρκου: Καλά έκαναν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news