facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.

Οι αρχηγοί στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων του κράτους τον προέτρεψαν να παραιτηθεί εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο διοικητής των βολιβιανών ενόπλων δυνάμεων, Ουίλιαμς Καλίμαν, προέτρεψε τον Εβο Μοράλες να παραιτηθεί για να «φέρει ειρήνη και σταθερότητα προς όφελος της Βολιβίας». Αυτά τα αιτήματα επανέλαβε και ο αρχηγός της αστυνομίας Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν, ο οποίος τον κάλεσε να εγκαταλείψει τη θέση του.

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν καμιά δεκαριά βουλευτές.

Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.

«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βολιβία: Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες"

Ισπανία: Ασθενές προβάδισμα των Σοσιαλιστών - Άνοδος της δεξιάς

Δίχως εκπλήξεις αναμένονται τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγούνται με ποσοστό 29%, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), με ποσοστό περίπου 20%, το ακροδεξιό Vox με ποσοστό περίπου 14%, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos συγκεντρώνουν ποσοστό 5,5%, ενώ οι Unidas Podemos 10%.

Το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το exit poll που δημοσίευσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE, το PSOE κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη βουλή, όχι όμως την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ειδικότερα, το PSOE όχι μόνο φαίνεται να απέχει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών, αλλά συγκεντρώνει και λιγότερες από τις 123 έδρες που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του Απριλίου (114-119).

Πιο ισχυρό απεναντίας – και σαφώς ωφελημένο από την κρίση της Καταλονίας – εμφανίζεται το Vox, το οποίο εξασφαλίζει 56-59 έδρες, διπλάσιες από τις έδρες που εξασφάλισε τον Απρίλιο (24), ενώ το PP έρχεται δεύτερο με 85-90 έδρες, καταγράφοντας άνοδο από τις 66 των προηγούμενων εκλογών.

Οι Podemos προβλέπεται να λάβουν 30-34 έδρες, καταγράφοντας πτώση από τις 42 του Απριλίου. Ομοίως και οι Ciudadanos, οι οποίοι είχαν 57 έδρες στις εκλογές του Απριλίου και σήμερα δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν περισσότερες από 14-15 έδρες.

Η απογοήτευση και η απάθεια φαίνεται πως είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής κάλπης στην Ισπανία, τέταρτης κατά σειρά σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η μειωμένη συμμετοχή συγκριτικά με τις εκλογές του περασμένου Απριλίου επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δίχως συγκλονιστικού απροόπτου, ούτε αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα δώσει την πολιτική λύση που τόσο έχει ανάγκη η Ισπανία.

Οι εκλογές έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομία. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σχεδόν κατά 100.000 τον περασμένο μήνα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις ανάπτυξης της χώρας από 2,3% σε 1,9% για το τρέχον έτος και από 1,9% σε 1,5% για το 2020.

Οποιαδήποτε ταχεία λύση στο αδιέξοδο φαίνεται απίθανη. Το PSOE δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του Podemos την τελευταία φορά και οι Ciudadanos, οι οποίοι απέκλεισαν αποφασιστικά το ενδεχόμενο να βοηθήσουν τον Σαντσέθ τον Απρίλιο, φαίνονται εξίσου πρόθυμοι αλλά πολύ αδύναμοι για να παίξουν ρόλο ρυθμιστή.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, των Podemos, προσέφερε και πάλι τη στήριξή του στο PSOE, υποστηρίζοντας τώρα ότι οι πρόσφατες διαφωνίες τους ανήκουν στο παρελθόν.

Οι επαναληπτικές εκλογές ωστόσο διενεργήθηκαν εν μέσω των νέων εντάσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας. Σημείο καμπής υπήρξε η καταδίκη σε ποινές φυλάκισης των εννέα ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία το 2017.

Το θέμα έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τη δεξιά να πιέζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό να αναστείλει το καθεστώς ευρείας αυτονομίας της Καταλονίας ή να αποπέμψει τον αυτονομιστή πρόεδρο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ασθενές προβάδισμα των Σοσιαλιστών - Άνοδος της δεξιάς"

Δίκη-εξπρές με απευθείας κλήση για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Με απευθείας κλήσεις παραπέμπονται στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών 21 πρόσωπα που φέρονται να είχαν ευθύνες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αυτή της παραπομπής με απευθείας κλήση, δηλαδή χωρίς να μεσολαβήσει η κρίση Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τους κατηγορουμένους , δεδομένου πως τα αδικήματα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και οδηγώντας σε μια δίκη εξπρές. Έτσι, δύο χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, όπου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, τον Νοέμβριο του 2017, προσδιορίστηκε να ξεκινήσει η δίκη των κατηγορουμένων για σειρά παραλήψεων που φαίνεται ότι συνδέονται με το τραγικό αποτέλεσμα στην περιοχή.

Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, στις 24 Ιανουαρίου του 2020 και αφορά αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Μετά τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα , όπου καταργήθηκε η διάταξη με την οποία σε περίπτωση πολλαπλών ανθρωποκτονιών απειλείται φυλάκιση έως 10 χρόνια, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι έως 5 χρόνια.

Κατηγορούμενοι

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους για τη πλημμύρα της Μάνδρας που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και οι περιουσίες πολλών κατοίκων, είναι και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου στρεφόταν συνολικά σε βάρος προσώπων, μεταξύ των οποίων, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου και των τότε δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Επίσης κατηγορούμενοι είναι οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Οι κατηγορίες είναι: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Αποτιμώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά της, η εισαγγελική λειτουργός είχε καταλογίσει στους αρμοδίους ποινικές ευθύνες για :

*έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

*έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας

*πολεοδομικές παραβάσεις

*έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων

*έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Παράσταση πολιτικής αγωγής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα δηλώσει, εκπροσωπώντας τις οικογένειες 8 θυμάτων, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη-εξπρές με απευθείας κλήση για τις πλημμύρες στη Μάνδρα"

Ο Τραμπ θα απειλήσει με κυρώσεις τον Ερντογάν που θα στείλουν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ

Αποκαλύψεις έκανε ο σύμβουλος ασφαλείας Ρόμπερτ Ο΄ Μπράιαν. Τόνισε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτήν την εβδομάδα, ότι η χώρα του κινδυνεύει με κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Δεν υπάρχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ για τους S-400» επισήμανε ο Ο΄ Μπράιαν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Δεν υπάρχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ για σημαντικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτό είναι το μήνυμα που ο πρόεδρος θα δώσει σε εκείνον (τον Ερντογάν), ξεκάθαρα, όταν βρεθεί εδώ στην Ουάσιγκτον».

Και δεν έμεινε εκεί, καθώς ο σύμβουλος ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ προειδοποίησε, ότι εάν η Τουρκία δεν απαλλαγεί από το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, οι κυρώσεις θα είναι πιθανόν το επόμενο βήμα.

«Οι κυρώσεις θα εγκριθούν από το Κογκρέσο με μια συντριπτική δικομματική πλειοψηφία και η Τουρκία θα νιώσει τις επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Το έχουμε καταστήσει σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την προσεχή Τετάρτη.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε την Τουρκία από σύμμαχο»

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο΄ Μπράιαν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν «τα μέγιστα» για να κρατήσουν την Τουρκία μεταξύ των συμμάχων τους.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Το να χάσουμε την Τουρκία από σύμμαχο δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ» σημείωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο νέος σύμβουλος της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο τον Τζον Μπόλτον, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει «τα μέγιστα» προκειμένου η Τουρκία να «παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τραμπ θα απειλήσει με κυρώσεις τον Ερντογάν που θα στείλουν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ"

ΑΣΟΕΕ: Αναστολή λειτουργίας έως τις 17 Νοεμβρίου αποφάσισε η Σύγκλητος

Την αναστολή λειτουργίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου, αποφάσισε η Σύγκλητος του.

Αυτό γίνεται γνωστό με σημερινή ανακοίνωση του τμήματος Γραμματείας Συγκλήτου και Πρυτανικού Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση.

Όπως είναι γνωστό το πρωί πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε τρεις εσωτερικούς χώρους του ΟικονομικούΠανεπιστημίου Αθηνών, που τελούσαν υπό κατάληψη.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε χώρους που τελούν υπό κατάληψη και χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» για επεισόδια και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων και στους οποίους γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες καθώς και αποθήκευση ή παρασκευή αντικειμένων και μηχανισμών που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις αυτές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στην ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις.

Οι χώροι σφραγίστηκαν και αποδόθηκαν στις Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΟΕΕ: Αναστολή λειτουργίας έως τις 17 Νοεμβρίου αποφάσισε η Σύγκλητος"

Ενωση Εισαγγελέων: Είχε δικαίωμα ο Σαλμάς να ρωτήσει για τη δικογραφία

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.), σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς, είχε δικαίωμα να τηλεφωνήσει και να ρωτήσει για την πορεία της δικογραφίας του και προσθέτει ότι πράγματι ο εν λόγω βουλευτής τηλεφώνησε με κόσμιο τρόπο σε δικαστή στο υπηρεσιακό του τηλέφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.) κατήγγειλε τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Σαλμά σε δικαστή για να επισπευτεί δικαστική υπόθεσή του, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την αποπομπή του βουλευτή και τον ίδιο να μιλά για παρεξήγηση.

Σήμερα, η Ε.Ε.Ε. αναφέρει σχετικά με «τη φερόμενη ως "παρέμβαση" βουλευτή σε εισαγγελέα για εκκρεμή ποινική υπόθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διασαφηνίζει ότι πράγματι ο συγκεκριμένος βουλευτής επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο Εισαγγελέα και με κόσμιο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης με εγκαλούντα και παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας τον ίδιο, η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παρεμπίπτον ζήτημα».

Ακόμη, η Ε.Ε.Ε. αναφέρει ότι κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «γνώση της πορείας της δικογραφίας καθώς και αντίγραφα αυτής, στο στάδιο αυτό, μπορούν να λαμβάνουν οι διάδικοι (ύποπτος, κατηγορούμενος και αυτός που παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας), προσερχόμενοι είτε οι ίδιοι είτε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους στο αρμόδιο γραφείο της Εισαγγελίας».

Παράλληλα, η Ε.Ε.Ε. αναφέρει ότι «όταν δε οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας διαχρονικά παραπονούνται δημόσια για καθυστερήσεις στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, να γνωρίζουν ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς προς τη Δικαιοσύνη, που εκδηλώνεται με τη μη πλήρωση των οργανικών κενών, την έλλειψη υποδομών, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης και τη δημιουργία περαιτέρω άσκοπης ποινικής ύλης».

Επίσης, η Ε.Ε.Ε. καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου «να επιδεικνύουν έμπρακτα, όπως άλλωστε έχουν συνταγματική υποχρέωση, τον ενδεδειγμένο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, να θωρακίζουν την ανεξαρτησία της, να λαμβάνουν ειλικρινή και όχι προσχηματικά μέτρα για την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμισή της και να μην παρεμβαίνουν με κανένα τρόπο, όπως όταν νομοθετούν με κρυπτοαμνηστευτική στόχευση, για εκκρεμείς υποθέσεις».

Χθες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι ο κ. Σαλμάς τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΤ' Τμήματος Βουλευμάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών Χαράλμαπο Σεβαστίδη και του ζήτησε να επισπευστεί εκκρεμής δικαστική υπόθεση που τον αφορά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν ο κ. Σεβαστίδης τον ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, ο κ. Σαλμάς απάντησε σε έντονο ύφος.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενωση Εισαγγελέων: Είχε δικαίωμα ο Σαλμάς να ρωτήσει για τη δικογραφία"

Ο Σλούκας δεν κράτησε πανό για τον Ατατούρκ και οι φίλοι της Φενέρ αντέδρασαν

Οι Τούρκοι τιμούν την μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ, 81 χρόνια μετά το θάνατό του, και οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατά την είσοδό τους στο γήπεδο για τον αγώνα με την Μπεσίκτας, κράτησαν σχετικό πανό, το οποίο έγραφε «θυμόμαστε με νοσταλγία και σεβασμό».

Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο μοναδικός που δεν το άγγιξε, με τους φίλους της Φενέρ να «ξεσηκώνονται» και να κάνουν διάφορα άσχημα σχόλια κάτω από την σχετική ανάρτηση της ομάδας στο twitter.

Βέβαια, υπήρχαν και εκείνοι που τον υπερασπίστηκαν, λέγοντας πως ήταν δικαίωμά του να μην το κρατήσει και πως δεν έχει προκαλέσει ποτέ με τη συμπεριφορά του, όσο είναι στην τούρκικη ομάδα.



gazzetta
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σλούκας δεν κράτησε πανό για τον Ατατούρκ και οι φίλοι της Φενέρ αντέδρασαν"

«Επαναστατική Αυτοάμυνα»: Τα δύο στοιχεία που βάζει στο μικροσκόπιο η Αντιτρομοκρατική

«Ευτυχώς που προλάβαμε» λέει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» καθώς όσο προχωράει η εξέταση των ευρημάτων στη γιάφκα του Χολαργού γίνεται σαφές ότι η έρευνα θα πρέπει να επεκταθεί και σε δύο νέες κατευθύνσεις. 

Η πρώτη αφορά τους προμηθευτές της οργάνωσης καθώς στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκε ειδικός εξοπλισμός που αναβάθμιζε σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της οργάνωσης. Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούνται πλέον να απαντήσουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είναι «ποιοι ήταν αυτοί που βοήθησαν στον εξοπλισμό της οργάνωσης». 

Η δεύτερη κατεύθυνση των ερευνών αφορά τον επόμενο στόχο των τρομοκρατών. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι η επίθεση τους ενδεχομένως να ήταν θέμα μερικών εβδομάδων και για τον λόγο αυτό αναζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για τον στόχο, αν υπάρχουν πιθανά σχεδιαγράμματα αλλά και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιούσαν.  Οι πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν είναι ότι ετοίμαζαν χτύπημα με «ασθενοφόρο - βόμβα» σε αστυνομική υπηρεσία!

Τα ευρήματα 

Σε δύο συστήματα εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων, για τον εντοπισμό αναλογικών και ψηφιακών σημάτων ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές για ακριβή σκόπευση με όπλα, ακόμα και τη νύχτα, σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, ένα φάρο με σύστημα ραδιοσυχνοτήτων καθώς και αυτοκόλλητα ασθενοφόρου που βρέθηκαν στη «γιάφκα» της οργάνωσης «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» στον Χολαργό, εστιάζεται το ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση, που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να ολοκληρωθούν.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την άποψη ότι τα παραπάνω ευρήματα δηλώνουν πως η οργάνωση αναβάθμιζε την επιχειρησιακή της δυναμική και παράλληλα προετοίμαζε κάποιο χτύπημα, όπου θα τα χρησιμοποιούσε, αλλά οι αστυνομικοί προβληματίζονται και για κάτι άλλο: Πού προμηθεύτηκαν τα μέλη της οργάνωσης τις συσκευές εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων, με τις οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να «σπάσουν» τους κωδικούς επικοινωνίας της Αστυνομίας, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστούν οι επικοινωνίες.

«Ευτυχώς που προλάβαμε» δήλωσε το μεσημέρι ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Λευτέρης Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο ανακοινώσεων για την υπόθεση που έγιναν στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

«Αυτά τα όπλα σκοτώνουν. Δύο από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς δεν σκότωσαν, τραυμάτισαν όμως αστυνομικούς» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και χειροβομβίδα, όπως ξέρετε. Δεν γνωρίζουμε τι αθώα θύματα μπορούσε να προκαλέσει, συγκεκριμένα στη γαλλική πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ευρημάτων, από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υπάρχουν ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης, πιθανόν TNT, δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα και μια συσκευασία νιτρικής αμμωνίας (ΑΝΦΟ) των 40 κιλών, καθώς και μια διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης, ένα σκοπευτικό πυροβόλου όπλου και μια συσκευή λέιζερ.

Ετοίμαζαν χτύπημα πιθανόν εναντίον αστυνομικού στόχου

Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό και με τις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», οδηγούν τους αρμόδιους αξιωματικούς στην πεποίθηση ότι τα μέλη της Οργάνωσης ετοίμαζαν χτύπημα πιθανόν εναντίον αστυνομικού στόχου, ενώ επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για αναβάθμιση της οργάνωσης και εκσυγχρονισμό προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους στόχους τους.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση μέχρι στιγμής έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με καλάσνικοφ, εναντίον αστυνομικών, σε μία εκ των οποίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, καθώς και στην πρεσβεία του Μεξικού, ενώ επίσης ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη χειροβομβίδας στη γαλλική πρεσβεία όπου και πάλι είχε τραυματιστεί ένας ειδικός φρουρός.

Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στις παραπάνω επιθέσεις οι δράστες έδειξαν ότι ήθελαν θύματα, αλλά απέτυχαν, ενώ με τα παραπάνω συστήματα μειώνουν τις πιθανότητες αποτυχίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που άρχισε το μεσημέρι της Παρασκευής και συνεχίζεται, συνελήφθησαν δύο άνδρες, 41 και 45 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος είχε συλληφθεί το 2010 για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», αλλά αφέθηκε ελεύθερος με όρους, τον Φεβρουάριο του 2018, με το νόμο Παρασκευόπουλου, ενώ ο δεύτερος είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που βρέθηκε το οπλοστάσιο στην οδό 17η Νοέμβρη 57 στο Χολαργό.

Συνελήφθη επίσης η 39χρονη σύζυγος ενός 46χρονου, ο οποίος καταζητείται ως βασικό μέλος της οργάνωσης, οι οποίοι έχουν και ένα παιδί.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα που αφορούν τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών υλών, παράβαση του Νόμου περί όπλων, πλαστογραφία και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η ληστεία και ο τραυματισμός του δράση

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν στοιχεία για την οργάνωση από καιρό.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά την ένοπλη ληστεία την 21-10-2019 και περί ώρα 22:50΄, σε κατάστημα ΟΠΑΠ στην οδό 17ης Νοέμβρη στο Χολαργό, σε μικρή απόσταση από το σπίτι όπου βρέθηκε προχθές ο οπλισμός.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τη ληστεία διέπραξαν ο 41χρονος μαζί με τον 46χρονο που καταζητείται. Οι δράστες, επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κράνη μοτοσικλέτας, στάθμευσαν έξω από το κατάστημα και εισήλθαν από την ανοιχτή πόρτα.

Ο ένας από τους δράστες κρατούσε καλάσνικοφ και σακίδιο στην πλάτη του, εντός του οποίου φαίνεται να είχε τοποθετήσει αντικείμενο το οποίο προσομοίαζε με «πολιορκητικό κριό», για να σπάσουν προφανώς το τζάμι, σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία για την είσοδο στο κατάστημα. Οι δράστες αφαίρεσαν από το ταμείο 1.906 ευρώ, αλλά κατά την έξοδό τους από το κατάστημα, ο ληστής που κρατούσε το πολεμικό τυφέκιο, προφανώς στην προσπάθεια του να το δώσει στον συνεργό του, πυροβόλησε μια φορά με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο αριστερό πόδι. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στη μοτοσικλέτα και αποχώρησαν από το σημείο.

Ύστερα από τις αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν σε αλσύλλιο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Τήνου στον Χολαργό, τη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία και η οποία όπως διαπιστώθηκε, είχε κλαπεί την 11-10-2019, από την Πεύκη Αττικής.

Από το DNA διαπιστώθηκε η εμπλοκή του 46χρονου ο οποίος είχε τραυματιστεί και βάσει των στοιχείων εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε και η συμμετοχή του 41χρονου για τον οποίο επίσης εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, αλλά και όλα όσα ακολούθησαν μετά τον τραυματισμό του 46χρονου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι δύο ληστές πήγαν στο σπίτι του 45χρονου, που είναι σχεδόν δίπλα στο κατάστημα που λήστεψαν, με τη βοήθεια του ίδιου, όπου άφησαν τα σακίδια και άρχισαν να ψάχνουν τι να κάνουν για την παροχή βοήθειας στον τραυματία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέσω γνωστής του 41χρονου, ήρθαν σε επαφή με γιατρό που εργάζεται στο Σισμανόγλειο, η οποία τους έδωσε οδηγίες για φάρμακα και άλλα συναφή, τα οποία προμηθεύτηκαν από φαρμακεία, τα οποία έχουν βρει οι αστυνομικοί, ενώ επίσης έχει δώσει κατάθεση και η γιατρός.

Στη συνέχεια, ο 41χρονος και ο 45χρονος μετέβησαν σε γκαρσονιέρα στην Κυψέλη, η οποία φέρεται ότι ήταν η βασική γιάφκα της οργάνωσης και μετέφεραν με το αυτοκίνητο του 45χρονου, αντικείμενα σε σακίδια και πλαστικές σακούλες, στο σπίτι στο Χολαργό, όπου και βρέθηκαν.

Μετά τη μεταφορά του οπλισμού, καθάρισαν καλά με χλωρίνη και πλυστικό μηχάνημα την γκαρσονιέρα της Κυψέλης, γι' αυτό, όπως αναφέρουν αξιωματικοί, δεν βρέθηκαν κάποια αξιοποιήσιμα στοιχεία, αλλά η έρευνα δεν έχει τελειώσει.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής, έγιναν επίσης 17 κατ' οίκον έρευνες, ενώ προσήχθησαν και 13 άτομα, τα οποία όμως αφέθηκαν ελεύθερα.

Τα κατασχεθέντα από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής

Στα σπίτια που έγιναν έρευνες, εκτός από τον οπλισμό στο Χολαργό βρέθηκαν πολλά πειστήρια, μεταξύ των οποίων κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα που ερευνώνται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικά όλα τα κατασχεθέντα είναι:

* πέντε πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, ένα εκ των οποίων έφερε γεμιστήρα με 28 φυσίγγια

* ένα υποπολυβόλο

* δύο πυροβόλα πιστόλια (το ένα έφερε γεμιστήρα επτά φυσιγγίων και ένα φυσίγγιο στη θαλάμη)

* επτά γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου, εκ των οποίων η μία έφερε 28 φυσίγγια

* 18 φυσίγγια πυροβόλου όπλου 7.62mm, 53 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων

* 109 κυνηγετικά φυσίγγια

* διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης

* σκοπευτικό πυροβόλου όπλου

* τέσσερις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS

* τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας

* τέσσερα σώματα χειροβομβίδας

* δύο μοχλοί όπλισης χειροβομβίδας

* δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα

* έξι κοινοί, εννέα ηλεκτρικοί και δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές. 

* ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)

* δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα

* μία συσκευασία νιτρικής αμμωνίας των σαράντα κιλών (40kg)

* πλήθος αυτοκόλλητων ασθενοφόρων και νοσοκομειακών οχημάτων

* φάρος ασθενοφόρου με σύστημα ραδιοσυχνοτήτων

* κάμερα

* λέιζερ

* ηχητικές συσκευές

* δύο συχνόμετρα για τον εντοπισμό ψηφιακών και αναλογικών σημάτων (συστήματα εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων)

* δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα

* πλήθος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων (4 αυτοκινήτων και 1 μοτοσικλέτας)

* κινητό, φορητός υπολογιστής, κάμερες καταγραφής κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV)

* εκτυπωτής και πλαστικοποιητής

* κράνος μοτοσικλέτας

* πλήθος εργαλείων

* συσκευή ηλεκτρικής κένωσης (TAZER)

* μεταλλική σιδερογροθιά,

* πιεστικό μηχάνημα πλύσης -απολύμανσης χώρου

* μπουκάλι χλωρίνης

* ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης.

Σημειώνεται ότι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στα πολεμικά τυφέκια Kalashnikov, έχει προκύψει ταύτιση του ενός με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία της 21-10-2019 και ενός δεύτερου με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» και συγκεκριμένα:

* Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.

* Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα.

* Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

* Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη ρίψη χειροβομβίδας την 10-11-2016, εναντίον της πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε τραυματισθεί ένας αστυνομικός.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν χτες το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στην Κύρια Ανάκριση, όπου έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, ενώ η 39χρονη γυναίκα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα σήμερα το πρωί.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Επαναστατική Αυτοάμυνα»: Τα δύο στοιχεία που βάζει στο μικροσκόπιο η Αντιτρομοκρατική"

Πλήθος Τούρκων στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο θανάτου του Κεμάλ(φωτο)

Κάθε χρόνο εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει το μουσείο για τον Κεμάλ Ατατούρκ

Περίπου 2.000 Τούρκοι έχουν φθάσει από το πρωί τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν την 81η επέτειο από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ημέρα επίσημης αργίας στη γειτονική χώρα.

Κάθε χρόνο Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται, φορώντας κονκάρδες και κρατώντας σημαίες με τον Τούρκο ηγέτη, το σπίτι-μουσείο πίσω από το Τουρκικό Προξενείο στο οποίο κατά μία εκδοχή φέρεται να γεννήθηκε ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη αρκετά λεωφορεία από τη γειτονική χώρα αποβιβάζοντας Τούρκους που ήρθαν στην πόλη για να επισκεφτούν το μουσείο και να τιμήσουν τη μνήμη του Κεμάλ.







voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήθος Τούρκων στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο θανάτου του Κεμάλ(φωτο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news