facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ρέγκλινγκ: «Σας δανείσαμε 200 δισ.€ - Θα σας παρακολουθούμε για δεκαετίες- θέλουμε τα λεφτά μας πίσω»

«Θέλουμε τα λεφτά που σας δανείσαμε πίσω. Για αυτό θα σας παρακολουθούμε στενά για τις επόμενες δεκαετίες».

Αυτό ήταν το μήνυμα για την «ανάπτυξη» που… έρχεται από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors Journal), μιλώντας για την κατάσταση σε μια χώρα που έχει εκχωρήσει άνευ όρων την δημοσιονομική της κυριαρχία στις Βρυξέλλες, με τον Ρέγκλινγκ να μιλά ως "φρούραρχoς" του Βερολίνου.

Ερωτηθείς για το ποια θεωρεί ότι είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά/οικονομικά θέματα, που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι του ESM, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε:

«Το πιο σημαντικό θέμα για τον ΕSM για πολλές δεκαετίες θα είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο ΕSM δάνεισε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι επίσης σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά».

«Επιπλέον», πρόσθεσε, «βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, υπάρχει μία σειρά θεμάτων σχετικών με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), όπου πρέπει να βρούμε λύσεις και είναι όλα σε διαφορετικά στάδια, με διαφορετικούς βαθμούς διαφωνιών».

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, τα θέματα αυτά αφορούν το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme, EDIS), ένα δημοσιονομικό μέσο για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση και τη ρευστότητα για τη λειτουργία της τραπεζικής ένωσης.

Σε ερώτηση, αν οι εκθέσεις που έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως για τα προγράμματα στήριξης κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, βοήθησαν τον ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: Ναι, τις κοιτάμε και αρχίσαμε πριν μερικούς μήνες τη δεύτερη αξιολόγηση της εργασίας του ESM που εστιάζει στην Ελλάδα. Εκεί, οι εμπειρογνώμονές μας έχουν κοιτάξει φυσικά όλες τις σχετικές μελέτες και αναλύσεις που έχουν δημοσιευθεί.

Για παράδειγμα, από το ΔΝΤ, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Για να μάθουμε από αυτές και όχι να τις αντιγράψουμε. Είτε να τις επιβεβαιώσουμε είτε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, όταν δεν συμφωνούμε».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: «Σας δανείσαμε 200 δισ.€ - Θα σας παρακολουθούμε για δεκαετίες- θέλουμε τα λεφτά μας πίσω»"

Νέα διαμαρτυρία κατοίκων της Νάουσας κατά της άφιξης προσφύγων και μεταναστών

Νέα κινητοποίηση για την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους πραγματοποίησαν κάτοικοι της Νάουσας Ημαθίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καρατάσου. Ακολούθησε πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής αρχής Ναούσης, τις προηγούμενες μέρες εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης 193 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα διαμαρτυρία κατοίκων της Νάουσας κατά της άφιξης προσφύγων και μεταναστών"

Φορολογικά κίνητρα για «καθαρά» αυτοκίνητα

Με φορολογικά κίνητρα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να ενθαρρύνει τους πολίτες να αντικαταστήσουν τα παλιά τους οχήματα, με νέα, τελευταίας τεχνολογίας μειωμένων ή ακόμη και μηδενικών ρύπων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απόσυρση ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας και την αντικατάστασή τους με νεότερα, φιλικά προς το περιβάλλον.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης για τα καινούρια αυτοκίνητα, αλλά και για εισαγόμενα αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro 6 και άνω, ενώ έχει αναγγείλει και μείωση του ΦΠΑ για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Παραδείγματα μειώσεων για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

Με βάση τις εξαγγελίες αυτές, ένα ηλεκτρικό όχημα που σήμερα, με ΦΠΑ 24% κοστίζει 14.000 ευρώ, με το νέο μειωμένο ΦΠΑ στο 13%, η τιμή του μειωθεί κατά 1.000 ευρώ.

Για όχημα αξίας 20.000 ευρώ, το όφελος για τον αγοραστή θα φτάσει περίπου τα 1.500 ευρώ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικά κίνητρα για «καθαρά» αυτοκίνητα"

Τα μάζεψε ο Γιαννούλης μετά τη θύελλα για τα σουβλάκια έξω από hot spot

Διευκρινίσεις σχετικά με την κόντρα που ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του ιδίου και του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, για τη διαμαρτυρία που προγραμματίζουν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου έξω από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά οι «Ενωμένοι Μακεδόνες κατά των μεταναστών, με «μπάρμπεκιου με χοιρινό και άφθονο αλκοόλ», έδωσε ο Χρήστος Γιαννούλης.
Μιλώντας στην εκπομπή One Line, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «χρειαζόταν λίγα μόλις λεπτά ρεπορτάζ για να καταλάβει κάποιος ότι εγώ δεν ζητώ από τον κ. Τσιάρα να επιβάλει ποινές σε όσους ψήνουν χοιρινό ή πίνουν μπύρες στην Ελλάδα, όπως κυνικά, χυδαία και φασιστικά διαστρέβλωσαν ο κ. Κυρανάκης και ο κ. Πλεύρης».
Φωστήρες της ακροδεξιάς οι Κυρανάκης και Πλεύρης
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, «ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν μιλούσα για σαδισμό αυτών των αχρείων που την Κυριακή διοργανώνουν μπάρμπεκιου πάρτι, κουνούσε καταφατικά και επαινετικά το κεφάλι του, όπως και η πλειοψηφία της αίθουσας στη Βουλή».
Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε ως «φωστήρες της ακροδεξιάς» τοςυ κ.κ. Κυρανάκη και Πλεύρη, υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του αφορούσαν μια χούφτα ακροδεξιών που διοργανώνει μπάρμπεκιου με τίτλο «κατά των λαθρομεταναστών με χοιρινό και αλκοόλ» γνωρίζοντας ότι η κουλτούρα τους δεν το επιτρέπει.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μάζεψε ο Γιαννούλης μετά τη θύελλα για τα σουβλάκια έξω από hot spot"

ΚΕΘΕΑ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι -«Πυρά» κατά Κικίλια

Αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αύριο Τετάρτη.

Η απεργία αποφασίστηκε μετά τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παραστεί αύριο, στις 10:00, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου και θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η κύρωση της ΠΝΠ, «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», που αφορά το ΚΕΘΕΑ και καταργεί το αυτοδιοίκητό του.

Εξάλλου με ανακοίνωση του, το ΚΕΘΕΑ αφήνει αιχμές για την στάση του κ. Κικίλια και σημειώνει:

Παρακολουθήσαμε σήμερα τον Υπουργό Υγείας να επιχειρεί την κομματικοποίηση του ζητήματος του ΚΕΘΕΑ. Η μετατροπή της υπόθεσης σε πεδίο αντιπαράθεσης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σε όλο και πιο δύσκολη θέση τον Οργανισμό, τους εξυπηρετούμενους και τους εργαζόμενούς του. Μπορεί αυτή η αντιπαράθεση να εξυπηρετεί την προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλά βλάπτει σοβαρά το ΚΕΘΕΑ και την αποστολή του.

Πολιτικά προσπαθεί να αξιοποιήσει ο Υπουργός και την περίπτωση στις φυλακές Διαβατών, στην οποία αναφέρθηκε, που το ίδιο το ΚΕΘΕΑ έχει διερευνήσει με τους μηχανισμούς του και τα όργανα που διαθέτει. Το ΚΕΘΕΑ είναι από τους λίγους οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας που έχει θεσμοθετήσει διαδικασίες με τη συμμετοχή των εργαζομένων του για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων. Ο Υπουργός οφείλει να στηρίξει την πρακτική αυτή αντί να τη χρησιμοποιεί εναντίον του ΚΕΘΕΑ.

Σε σχέση με το ασαφές σχόλιο του Υπουργού για τα οικονομικά, επαναλαμβάνουμε ότι το ΚΕΘΕΑ ως φορέας της Γενικής Κυβέρνησης ενημερώνει και το Υπουργείο Υγείας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, τους αποστέλλει τις εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών και είναι πάντα ανοικτό σε περαιτέρω έλεγχο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΘΕΑ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι -«Πυρά» κατά Κικίλια"

Έπεσαν οι υπογραφές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Στη κοινοπραξία Royal Sugar- Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας εκμισθώνονται επισήμως τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και τις Σέρρες έπειτα από την σχετική συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγο στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ της διοίκησης της βιομηχανίας, του βασικού πιστωτή (της τράπεζας Πειραιώς) και της κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό τίμημα εκμίσθωσης ανέρχεται στα 490.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, ενώ στη συμφωνία προβλέπεται η απορρόφηση του συνόλου της τευτλοπαραγωγής.

Η ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης στο twitter μετά την υπογραφή προτάσσει τη διάσωση της παραγωγής τεύτλων και την άμεση λειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κ. Χρήστος Πούρης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Sugar, κ. Χρήστος Καραθανάσης.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας έτσι ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η παραγωγή και η βιομηχανία της ζάχαρης στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε: «Με την άριστη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα διασφαλίζεται η συνέχιση μιας πολύ σημαντικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, αυτή της τευτλοκαλλιέργειας εξασφαλίζοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα στους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς».

Τέλος, ο κ. Καραθανάσης τόνισε: «Είναι μία ιστορική συμφωνία σε ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Γεωργιάδη όπως και τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Σκρέκα, τον κ. Βορίδη και την κ. Αραμπατζή. Επίσης, την Τράπεζα Πειραιώς, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Έχουμε δέσει πλέον και θα πορευτούμε μαζί τα επόμενα χρόνια».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσαν οι υπογραφές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης"

Αυτές οι αποδείξεις θα μετρούν διπλά στο αφορολόγητο

Διπλά θα μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, σε οικονομικές δραστηριότητες που παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το εν λόγω σχέδιο του οικονομικού επιτελείου αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με γιατρούς, δικηγόρους, τεχνικά επαγγέλματα, συνεργεία αλλά και μπαρ.

Στο πλαίσιο των βελτιώσεων του φορολογικού νομοσχεδίου, μειώνεται στις 20.000 ευρώ, το πλαφόν για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα πρέπει να διενεργούν οι φορολογούμενοι.

Οι δαπάνες των ηλεκτρονικών πληρωμών, θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος των φορολογουμένων. Όποιος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με πέναλτι 22% ενώ ελοχεύει πάντα και ο κίνδυνος των τεκμηρίων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επομένων ημερών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές οι αποδείξεις θα μετρούν διπλά στο αφορολόγητο"

Προστασία α' κατοικίας: Οι τράπεζες θα πληρώνουν τον δικηγόρο του δανειολήπτη, λέει ο Άδωνις

Η αμοιβή του δικηγόρου για την ένταξη των δανειοληπτών στη ρύθμιση προστασίας α’ κατοικίας θα επιβαρύνει τις τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργίαδης μετά από ευρεία συνάντηση για τη συμμετοχή των δικηγόρων στη νέα διαδικασία όπου και καθορίστηκαν οι αμοιβές τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «Συναντηθήκαμε με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσό, διότι στην τροποποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, συμφωνήσαμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εφόσον ο αιτούμενος προστασίας δανειολήπτης κάνει χρήση δικηγόρου, οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τον δικηγόρο, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εξασφαλίσει ο δανειολήπτης την προστασία της κατοικίας του».

Kαθορίστηκαν, μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών και του προέδρου της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι δικηγορικές αμοιβές για την διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη συνάντηση όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας και ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης αποφασίστηκε ότι:

α) Εάν στη σύνταξη της αίτησης του οφειλέτη για τη ρύθμιση των οφειλών του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνέπραξε πληρεξούσιος δικηγόρος, τότε, ανεξάρτητα εάν η αίτηση υπογράφεται ή μη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, ο τελευταίος δικαιούται αμοιβής ύψους 120 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η οποία προκαταβάλλεται από την πιστώτρια τράπεζα, που είναι πρώτη στην υποθήκη τάξη επί της προς διάσωση κύριας κατοικίας.

β) Στην περίπτωση που ο οφειλέτης που αιτείται τη συναινετική ρύθμιση των οφειλών του εκπροσωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο, και επιτευχθεί ρύθμιση, η πιστώτρια τράπεζα που είναι πρώτη στην υποθήκη τάξη, καταβάλλει ως ελάχιστη δικηγορική αμοιβή στον πληρεξούσιο δικηγόρο του αιτούντος, το ποσό των 220 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Προστασία α' κατοικίας: Οι τράπεζες θα πληρώνουν τον δικηγόρο του δανειολήπτη, λέει ο Άδωνις"

Στη Βουλή τα στοιχεία της έρευνας για τα δάνεια των ΜΜΕ

Διαβιβάστηκαν από το Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος τα στοιχεία για την πορεία ερευνών αναφορικά με τα δάνεια των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν δια του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές ζητούσαν να ενημερωθούν για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή τα στοιχεία της έρευνας για τα δάνεια των ΜΜΕ"

Υπ. Παιδείας: Λύση στο «χάος» που έφερε ο νόμος Γαβρόγλου για 450 φοιτητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή «οι φοιτητές του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών του παραρτήματος Μουδανιών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης , εντάχθηκαν αυτοδίκαια, από την ημερομηνία κατάργησης αυτού (31-10-18), στο αντίστοιχο τμήμα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Μεσολόγγι (και ήδη ενταγμένο στο Πανεπιστήμιο Πατρών)».

Προτού κατατεθεί η συγκεκριμένη τροπολογία είχε προηγηθεί ένα πρωτοφανές «Βατερλό» με 450 φοιτητές από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να δηλώνουν, τελικά φοιτητές στην Πάτρα.

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας στα Μουδανιά Θεσσαλονίκης είχαν ειδοποιηθεί ότι θα γραφόντουσαν στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι. Ωστόσο, ενώ οι φοιτητές ετοιμάζονταν για την επανεγκατάσταση τους στο Μεσολόγγι, ενημερώθηκαν ότι και αυτό το τμήμα καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η ταλαιπωρία των παιδιών ξεκίνησε όταν, με βάση το σχέδιο «Αθηνά» του περσινού ακαδημαϊκού έτους, θα έπρεπε να μεταφερθούν στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι, το οποίο όμως μετέπειτα καταργήθηκε μαζί με το τμήμα που έπρεπε να εγγραφούν οι συγκεκριμένοι φοιτητές.

Με το «σχέδιο Γαβρόγλου» προβλεπόταν συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και δεν υπήρξε πρόβλεψη για τους συγκεκριμένους φοιτητές του Ιδρύματος στα Μουδανιά, με αποτέλεσμα να μην είναι γραμμένοι σε κανένα τμήμα.

Οι φοιτητές βρέθηκαν, κυριολεκτικά, «στον αέρα» και χρειάστηκε μία ειδική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας για να επιλυθεί μία δυσάρεστη κατάσταση που προκάλεσε το σχέδιο «πανεπιστημιοποιήσης» των ΤΕΙ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Παιδείας: Λύση στο «χάος» που έφερε ο νόμος Γαβρόγλου για 450 φοιτητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης"

ΑΔΑΕ: Οι νέες τεχνολογίες απειλούν τα προσωπικά δεδομένα!


Παρουσιάζοντας στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ  για τα έτη 2017 και 2018, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστος Ράμμος, και ο αντιπρόεδρος, Μιχάλης Σακκάς, διαμήνυσαν ότι όσο προχωρά και εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο μειώνεται το ποσοστό διασφάλισης του απορρήτου των προσωπικών μας δεδομένων.
“Ο ρόλος της ΑΔΑΕ στην Ελλάδα ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων είναι πολύ σημαντικός. Φιλοδοξία μου είναι να γίνει πιο ορατό το δικαίωμα του πολίτη, πιο αποτελεσματικό για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων”, επισήμανε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δείτε τι γίνεται με τα WikiLeaks” και προσέθεσε:
“Δεν είναι εύκολο για την ΑΔΑΕ να τα διασφαλίσει στο 100%. Μπορεί, αν μας δοθούν αρμοδιότητες και τα μέσα σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, να μπορέσουμε να το κάνουμε ίσως και στο 90%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ Μιχάλης Σακκάς, ενώ επισήμανε:
“Με 38 υπαλλήλους η ΑΔΑΕ έναντι 200 υπαλλήλων της ΕΕΤΤ και με δύο εκατομμύρια ετήσιο προϋπολογισμό αλλά και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, πώς μπορεί να διασφαλίσουμε το απόρρητο των επικοινωνιών, εκτός και αν είναι συνειδητή η επιλογή να υπολειτουργεί η ΑΔΑΕ”.
“Πράγματι, όσο η τεχνολογία προοδεύει, τόσο τα πράγματα δεν είναι καλά και δυσκολεύουν τους πολίτες σε θέματα ουσίας και δημοκρατίας”, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Θανάσης Μπούρας.
“Ο «μεγάλος αδελφός» παρακολούθησης είναι πλέον ασφυκτικός για τα δικαιώματα των πολιτών”, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.
ΑΔΑΕ: “Βαλιτσάκια” και παράνομες παρακολουθήσεις
Στο επίκεντρο των επισημάνσεων των μελών της Επιτροπής Θεσμών, τέθηκε με ένταση και το θέμα με τα “βαλιτσάκια” και τις παράνομες παρακολουθήσεις.
“Οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ περιορίζονται από το νόμο για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων στους παρόχους. Στις αρμοδιότητές μας δεν ανήκει η παρακολούθηση κάποιου με “βαλιτσάκι”.
Για το πόσα “βαλιτσάκια” υπάρχουν και κυκλοφορούν στην επικράτεια έχω αδυναμία να απαντήσω. Θα ήταν επιπόλαιο να κάνω εκτίμηση. Ακούγονται πολλά, ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα ακόμα και ντετέκτιβ που τους βάζουν άτομα γιατί χωρίζουν όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω”, ανέφερε ο κ. Ράμμος.
“Τι κάνετε για τα «βαλιτσάκια»; Κυκλοφορούν παντού «βαλιτσάκια». Όλοι παρακολουθούν όλους”, είχε σημειώσει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης.
“Πόσοι ιδιώτες έχουν πρόσβαση μέσα από ιδιωτικά «βαλιτσάκια» να κάνουν παρακολουθήσεις; Υπάρχει έλεγχος πάνω σε αυτό; Έχει δικαιοπρακτική η ΑΔΑΕ να παρέμβει;” ρώτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
“Στην εποχή μας που η τεχνολογία έφτασε στα ύψη, δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής. Όλοι πρέπει να ζητήσουμε η ΑΔΑΕ να ενισχυθεί με προσωπικό και τεχνολογικά μέσα. Όποιος θέλει, παρακολουθεί τον οποιονδήποτε. Τα περίφημα “βαλιτσάκια” σίγουρα υπάρχουν. Έχουν ελεγχθεί ποιους παρακολουθούν; Αν είναι νόμιμοι ή όχι; Θα τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους να παρακολουθούν τους πάντες;” ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Ο κ. Ράμμος, έκανε λόγο για σοβαρή υποστελέχωση της ΑΔΑΕ ενώ χαρακτήρισε “επείγουσα ανάγκη” τόσο την πρόσληψη προσωπικού δυναμικού όσο και επάνδρωση της Ανεξάρτητης Αρχής με τεχνολογικό εξοπλισμό, γιατί όπως είπε οι σοβαρές αυτές ελλείψεις δημιουργούν πρόβλημα στους ελέγχους.
Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου

Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα όπως είπε, είναι η βαριά γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμων και τόνισε ότι είναι σημαντικός ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ διότι είναι εντελώς απαρχαιωμένοι οι νόμοι.
“Υπάρχουν ασάφειες ως προς τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε μια εποχή που ήρθαν τα πάνω – κάτω”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Εξίσου απαρχαιωμένο είναι και το καθεστώς για την άρση του απορρήτου. Η διαδικασία είναι αδιαφανής. Για παράδειγμα όταν ζητείται από εισαγγελείς η άρση του, με το αιτιολογικό της προστασίας της εθνικής ασφαλείας δεν προσδιορίζονται επακριβώς οι λόγοι”, ανέφερε.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές έθεσαν το θέμα της αύξησης των εισαγγελικών παραγγελιών για άρση του προσωπικού απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Όπως σημείωσε ο κ. Τραγάκης, “οι εισαγγελικές παραγγελίες για άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας το 2017 ήταν 7.182 και το 2018 ξεπέρασαν τις 11.000”.
Για “θολό τοπίο στο θέμα της επίκλησης εθνικών κινδύνων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για νόμιμη παρακολούθηση”, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
“Αυξήθηκε πράγματι η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, όντως είναι πολύ μεγάλη, αλλά η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που στέλνει τα αιτήματα, βάσει του νόμου, για λόγους εθνικής ασφάλειας”, είπε ο κ. Ράμμος και συμπλήρωσε:
“Το 2018 υπολογίζονται ότι βγήκαν γύρω στα 1.000 με απόφαση των εισαγγελέων. Είναι ένα ερώτημα πώς αντιλαμβάνονται οι εισαγγελικές αρχές τους λόγους άρσης του απορρήτου. Θα έπρεπε να έχει αρμοδιότητες η ΑΔΑΕ. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα, να γίνεται με ποιοτική επεξεργασία. Πολλές φορές γίνονται επαναλήψεις, λάθη. Παλιά υπολογιζόταν η παύση του απορρήτου τώρα όχι”.
“Από τον Άρειο Πάγο σιωπή…”
“Είναι πράγματι τεράστιο θέμα η παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Για την προστασία των πολιτών από κρατικές υπηρεσίες, ή εταιρίες και οργανωμένα συμφέροντα που μπορούν να αλώσουν, πρέπει να υπάρχει σαφέστατος προσδιορισμός, να είναι ο νόμος σαφής και όχι να εμπίπτει σε μια κατηγορία εθνικής ασφάλειας. Θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης η ΑΔΑΕ και να παρακολουθεί τον τρόπο άσκησής της.
Από τον Άρειο Πάγο δεν απαντούν σε έγγραφα. Εμείς δεν ελέγχουμε τις παραβιάσεις που αφορούν προσωπικά δεδομένα. Θα μπορούσαμε να τα ελέγχουμε καλύτερα”, σημείωσε επίσης ο κ. Ράμμος, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και στην ΕΥΠ λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η ΕΥΠ ασκεί βεβαίως εθνικό έργο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη”.
Για τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Σιντυχάκης, επισήμανε από την πλευρά του ότι”υπάρχει εκκρεμότητα με την ΑΔΑΕ αναφορικά με τις υποκλοπές στα γραφεία του κόμματος”.
“Πέρασαν τρία χρόνια από την επίσημη καταγγελία μας για τις περίεργες συνακροάσεις. Υπήρξε και δεύτερο κρούσμα το 2019. Μιλάμε για καραμπινάτες υποκλοπές, και είναι περίεργο ότι δεν υπάρχουν αναφορές για καμία. Γιατί αυτή η σιωπή για ένα θέμα που αφορά κατεξοχήν την ΑΔΑΕ;
Γίνεται πολύ κουβέντα για τα βαλιτσάκια. Τι κάνει η ΑΔΑΕ; Είναι αδικαιολόγητη η κωλυσιεργία. Φαίνεται ότι κάποιοι εμποδίζουν να πάει σε βάθος η υπόθεση και αυτό σημαίνει συγκάλυψη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιντυχάκης.
“Η ΑΔΑΕ δεν έχει υπέρ αρμοδιότητες, δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει. Έχει αυτές που θέτει ο νόμος. Κανείς δεν εμποδίζει κανέναν να κάνει έλεγχο. Για τις καταγγελίες του 2016 και 2017 η Αρχή, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε λήψη στοιχείων. Ήταν περίπτωση συνακροάσεων. Ζητήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να αρθεί το απόρρητο και δεν απάντησαν ποτέ. Για το συμβάν του 2019 καθυστέρησε όντως η έκθεση ελέγχου. Το ΚΚΕ θα έχει την έκθεση, θα είναι όμως μακριά της ΑΔΑΕ”, απάντησε ο κ. Ράμμος.
“Στις αρμοδιότητές μας δεν ανήκει η παρακολούθηση κάποιου με «βαλιτσάκι». Η περίπτωση του ΚΚΕ ήταν κλασσική περίπτωση που αφορούσε πρόβλημα δικτύου, όχι «βαλιτσάκι», σύμφωνα με την έκθεση του ΟΤΕ. Εμείς δεν ελέγχουμε τον εισαγγελέα. Η μόνη εκκρεμότητα είναι για το 2019 την οποία διερευνούμε με την μέγιστη σημασία”, συμπλήρωσε ο κ. Ράμμος.
“Η ΑΔΑΕ έκανε τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα αρμόδια είναι η εισαγγελική Αρχή. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Γεγονός ήταν ότι υπήρχαν συνακροάσεις όχι υποκλοπές. Αν υπάρξουν άρσεις απορρήτου και τις ζητήσουν οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουμε για το αίτημα του 2019”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Σακκάς.
Για απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο ως προς την έγκριση παρακολούθησης και άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και για ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τα «βαλιτσάκια», μίλησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, επισήμανε ότι “οφείλει ο εθνικός νομοθέτης να αποσαφηνίσει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ”.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΑΕ: Οι νέες τεχνολογίες απειλούν τα προσωπικά δεδομένα!"

Πως καταρρίπτει η εισαγγελία επιχειρήματα Λοβέρδου

«Αόριστες αναφορές χωρίς πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά» χαρακτηρίζονται οι καταθέσεις των εισαγγελέων Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου, στο βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, που πριν λίγες ημέρες απέρριψε την αίτηση του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Το βούλευμα (αριθμός 1538/2019) που έκρινε την αίτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ελεγχόμενου στην υπόθεση της Novartis, (αριθμός 1538/2019) διαβιβάζεται πλέον στην Βουλή.

Με το βούλευμα τους οι εφέτες του Συμβουλίου, κάνουν πλήρως αποδεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Νίκης-Αναστασίας Μουζάκη που εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης του κ. Λοβέρδου με την οποία διατύπωνε λόγους δυσπιστίας για αμεροληψία της εισαγγελέως Διαφθοράς και των επίκουρών της, και ζητούσε την εξαίρεσή τους από την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Η εισηγήτρια του Συμβουλίου Εφετών, αναφέρεται στην πρόταση της σε κάθε μία από τις αιτιάσεις του βουλευτή και αναπτύσσει το σκεπτικό της επί όλων. Η εισαγγελική πρόταση μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην επίκληση εκ μέρους του κ. Λοβέρδου, καταθέσεων του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και της εισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο της έρευνας για τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis.

Κατά την κ. Μουζάκη, τα αποσπάσματα των καταθέσεων αυτών που επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος «δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία μεροληψίας». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός, «σε αυτά αναφέρονται (σ.σ. ο κ. Αγγελής και η κ. Ράικου) αόριστα, ότι είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα, κατονομάζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία». Τονίζει επίσης η κ. Μουζάκη, πως οι επίμαχες δύο καταθέσεις ουσιαστικά δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αξιοπιστία τους, αφού έχουν δοθεί στα πλαίσια έρευνας του Αρείου Πάγου που δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, αρνείται ως απόδειξη μεροληψίας, την πρόταση των 30 βουλευτών για την σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος. Τονίζει μάλιστα, ότι η εν λόγω πρόταση των βουλευτών, βασίστηκε κυρίως στις καταθέσεις του κ. Αγγελή και της κ. Ράικου.

Για όσα αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, ότι καθυστέρησε η εισαγγελία Διαφθοράς την αποστολή της δικογραφίας για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, προκειμένου να αποσβεστεί η προθεσμία όσον αφορά τον πρώην υπουργό κ. Κουρουμπλή, καθώς και για τις αιτιάσεις του σχετικά με την παροχή καθεστώτος προστασίας στον Νίκο Μανιαδάκη (ενώ άλλος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος τον κατηγορούσε για δωροδοκία), η κ. Μουζάκη αρνείται ότι αποτελούν στοιχεία μεροληψίας. Αναφέρει ωστόσο: «Αποτελούν ενέργειες σχετικές με τον χειρισμό της υπόθεσης και πιθανόν αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου (σ.σ. των εισαγγελέων Διαφθοράς) και δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο μεροληψίας».

Η εισαγγελέας τονίζει επίσης, πως όλες οι ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς τελούσαν υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επισημαίνει πως «γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον δύο φορές και έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους για άρση ασυλίας του αιτούντος από την ολομέλεια της Βουλής».

Τέλος, η κ. Μουζάκη αναφέρει στην πρότασή της, πως όλα όσα επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος στην αίτηση του, του ήταν γνωστά, πλην όμως ο βουλευτής «δεν υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης κατά το διάστημα διενέργειας της προκαταρκτικής εξέτασης», αλλά στις 3 Οκτωβρίου 2019, ημέρα συζήτησης στην Βουλή της άρσης ασυλίας του, και ενώ είχε ήδη ολοκληρωθεί η έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς ως προς τον ίδιο.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως καταρρίπτει η εισαγγελία επιχειρήματα Λοβέρδου"

Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, καθώς και την εισβολή της στην Συρία , καταδίκασαν οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας Ελλάδας- Αιγύπτου και Κύπρου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Μωχάμεντ Αχμεντ Ζακί και Σάββας Αγγελίδης, με κοινή δήλωσή τους στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Παράλληλα, τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής επίλυσης των προβλημάτων στη Λιβύη. 

Οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας των τριών χωρών, εξέφρασαν την βούληση και αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ήδη εδραιωθείσας συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα.

«Κοινό όραμά μας και επιδίωξη, αποτελεί η δημιουργία περιβάλλοντος και εδραίωση συνθηκών ειρήνης σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος της ειρήνης και των λαών μας», επισήμανε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Συμφωνήσαμε σήμερα να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία μας που έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική και να την εμπλουτίσουμε με νέες πτυχές όπως η κυβερνοασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων και η συνεργασία στον αμυντικό τεχνικό τομέα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Όπως αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση της τριμερούς, καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας, που είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».

Όσον αφορά στην τουρκική εισβολή στην Συρία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας πως «όπως εκτιμούμε, θα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική κρίση, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι αναδυόμενες νέες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην ευρύτερη περιοχή, επιτάσσουν την κοινή εκτίμηση απειλών και την στενότερη συνεργασία των τριών χωρών, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να ενδυναμώσουμε την αμοιβαίως επωφελή στρατηγική μας συνεργασία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί υπόδειγμα για την περιοχή μας, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, με προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, και με αποκλειστικό γνώμονα την συνεργασία, ευημερία και πρόοδο των λαών μας, προσβλέπουμε στην επόμενη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στην Κύπρο, σε ένα νέο ορόσημο στην συνεργασία μας».

Ο κ. Ζακί εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις πολιτικές ηγεσίες των τριών χωρών, για τις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Η τριμερής συνεργασία, πρόσθεσε, αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας για την ειρήνη τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε την αναγκαιότητα συνέχισης αυτής της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας και την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων.

Περαιτέρω, δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε απόλυτα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή», ενώ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αμυντικής συνεργασίας.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στη διαχρονική και σταθερή σχέση των τριών χωρών που δίνουν αγώνα επιβίωσης, αγώνα για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον.

Παράλληλα σχολίασε ότι οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Αίγυπτο «για τη σθεναρή και σταθερή υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα μας»

Για την τουρκική εισβολή στη Συρία, ο κ. Αγγελίδης επισήμανε ότι θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και θα δημιουργήσει νέα ανθρωπιστική κρίση με αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ για την κατάσταση στη Λιβύη δήλωσε ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, Η δημιουργία περιβάλλοντος ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί εμπόδιο εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας και αύξησης των μεταναστών σε άλλη χώρα, τόνισε περαιτέρω, εκτιμώντας ότι η τριμερής συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός του 2020, οπότε θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος των υπουργών Εθνικής Άμυνας στην Κύπρο. 

«Προσβλέπουμε στην επόμενη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στην Κύπρο, σε ένα νέο ορόσημο στην συνεργασία μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αύριο, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, θα μεταβούν στην Κρήτη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης Μέδουσα .
Πριν από τη σύνοδο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση τους.

Το κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΑΜ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου

Η καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εκφράστηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 3ης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και παράλληλα, εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα, «προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

Ειδικότερα, στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά το τέλος των εργασιών της τριμερούς συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, μεταξύ του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του ο υπουργού 'Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββα Αγγελίδη και του στρατηγού Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί, αρχηγός των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργού 'Αμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, να στις 5 Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι:

«-Οι υπουργοί εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τόνισαν την κοινή τους βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. 

-Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καθώς και τον συνδυασμό δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων με παραγωγικούς τρόπους, μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις. Οι τρεις χώρες διεξάγουν σήμερα συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων. Οι υπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν και να εντείνουν την αυξανόμενη δυναμική, αλλά και να διερευνήσουν περαιτέρω και αναπτύξουν νέες πτυχές στην αμυντική τους συνεργασία. 

- Οι υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Επιπλέον, οι υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. 

- Επιπρόσθετα, οι υπουργοί αποδοκίμασαν την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη Συρία η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και δυναμιτίσει σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα επιτευχθεί από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στην καταπολέμηση του Da'esh, υπογραμμίζοντας ότι το Da'esh παραμένει απειλή για την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια. Καταδίκασαν κάθε τουρκική προσπάθεια που υπονομεύει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας, που επιβάλλει δημογραφικές μεταβολές, αλλά και οποιεσδήποτε προσπάθειες κοινωνικής χειραγώγησης. 

- Οι υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών προς καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εν προκειμένω, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανοχή που επιδεικνύουν ορισμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν σε ξένους μαχητές να διέρχονται και να μετακινούνται μέσω των εδαφών τους, απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών. 

-Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η εμφάνιση νέων προκλήσεων και απειλών Ασφάλειας στην περιοχή μας απαιτεί την ύπαρξη κοινής εκτίμησης απειλής και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την προστασία των κοινών συμφερόντων τους και την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της 'Αμυνας.

- Οι υπουργοί τόνισαν ότι έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή γεωστρατηγικής συνεργασίας, η οποία εδράζεται στις δυνατότητές τους για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία.

- Οι υπουργοί συμφώνησαν να διεξαχθεί η επόμενη Τριμερής Συνάντηση υπουργών 'Αμυνας στην Κύπρο το 2020».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή"

Ζάεφ και Ράμα προειδοποιούν για αναζωπύρωση εθνικισμού στα Βαλκάνια

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εθνικισμού και σε αδυναμία να συνεχίσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει την πόρτα της ένταξής τους στο μπλοκ για τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ηγέτες των δύο χωρών Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα, μέσω των Financial Times.

Την επιστροφή στο «κακό παρελθόν» της εθνικά διαιρεμένης χώρας του φοβάται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που αποφεύχθηκε παρά λίγο το 2001, αναφέρει στη συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ. Ο ομόλογος του της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δηλώνει σε ξεχωριστή του συνέντευξη στους FT ότι η χώρα του κινδυνεύει να γίνει η παράπλευρη απώλεια των διαιρέσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση.

«Ο γάλλος πρόεδρος Eμ. Μακρόν μπλόκαρε ουσιαστικά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αμφότερες οι χώρες παραπονέθηκαν ότι η ΕΕ δεν τηρεί από την πλευρά της μια σιωπηρή συμφωνία, αφού τόσο τα Τίρανα, όσο και τα Σκόπια ενήργησαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Οι Κάτω Χώρες και η Δανία αντιτάχθηκαν επίσης στις συνομιλίες με την Αλβανία» τονίζει η εφημερίδα.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι ανησυχεί πως η «ευαίσθητη συμφωνία» που διαπραγματεύθηκε πέρυσι με την Ελλάδα για να μετονομάσει τη χώρα του θα μπορούσε να ξανανοίξει εν μέσω αναζωπύρωσης του εθνικιστικού αισθήματος.

Η αλλαγή της ονομασίας ήταν ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για ένταξη στην ΕΕ, αλλά αμφισβητήθηκε και στις δύο χώρες κι ο κ. Ζάεφ προειδοποίησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας με την Αθήνα ήταν τώρα σε κίνδυνο.

«Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή στο κακό μας παρελθόν» δήλωσε, σημειώνοντας την πολυεθνική φύση της χώρας του, μοιρασμένη «μεταξύ των πλειοψηφούντων Μακεδόνων και Αλβανών».

«Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική, ριζοσπαστική δράση και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στους Έλληνες πολιτικούς για να χρησιμοποιήσουν την ίδια ρητορική.

click here
Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει τους πάντες να λάβουν συγκεκριμένα βήματα, που δε θα είναι καλά για την περιοχή μου ή τη χώρα μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Από τα Τίρανα, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η απόφαση να μη ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκάλεσε «έντονο ψυχολογικό σοκ στη χώρα» και έβλαψε την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.

«Αποκοπήκαμε δύο φορές βίαια από την Ευρώπη, την πρώτη φορά για πέντε αιώνες υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για μισό αιώνα κάτω από το πιο βάναυσο κομμουνιστικό καθεστώς.

Κανείς δε μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τρίτη φορά κι ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βίαια από τον εαυτό της» ανέφερε.

Οι κύριοι Ράμα και Ζάεφ δηλώνουν πως κατανοούν τις ανησυχίες των κρατών μελών της ΕΕ που εμπόδισαν τις διαπραγματεύσεις, καθώς στο μπλοκ θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις και λόγω των πολιτικών διεύρυνσης. Ωστόσο, και οι δύο συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη ένταξη απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία κι ότι οι χώρες τους και η ίδια η ΕΕ θα μπορούσαν εν τω μεταξύ να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους.

Ο κ. Ράμα δήλωσε ότι η ανάγκη για εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ «δε μπορεί πραγματικά να είναι ένα πάγιο άλλοθι για αυτό που είναι το βασικό ζήτημα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο που θα χειροτερεύσει πριν βελτιωθεί και είμαστε μόνο οι παράπλευρες απώλειες» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ και Ράμα προειδοποιούν για αναζωπύρωση εθνικισμού στα Βαλκάνια"

Ποσό – μαμούθ θα δώσει ο ΟΤΕ στον δήμο Θεσσαλονίκης

Το ποσό - μαμούθ των 3.464.334 ευρώ θα καταβάλλει ο ΟΤΕ στο Δήμο Θεσσαλονίκης με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ποσό αφορά σε αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την εγκατάσταση καρτοτηλεφώνων κατά τα έτη 2001-2003. Με πράξεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης επιβλήθηκαν σε βάρος του ΟΤΕ τέλη και πρόστιμα λόγω της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την τοποθέτηση συσκευών καρτοτηλεφώνων σε διάφορα σημεία της συμπρωτεύουσας.

Η απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αλλά οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Εφετείο ήταν αρνητικές για τον Οργανισμό και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να αναιρεθούν οι σε βάρος του αποφάσεις.

Τελικά, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεών του (2090-2094/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του ΟΤΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες με την νομολογία του ΣτΕ.

Ακόμη, επισημαίνουν οι δικαστές ότι τα δημοτικά τέλη δεν είναι σε υψηλά επίπεδα ως προς το κοινόχρηστό χώρο που καταλαμβάνουν τα καρτοκινητά τηλέφωνα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτά (τα τέλη) δεν αφορούν μόνο την χρήση της επιφάνειας των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και το υπέδαφος των χώρων αυτών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποσό – μαμούθ θα δώσει ο ΟΤΕ στον δήμο Θεσσαλονίκης"

Πιερρακάκης: Υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το κινητό

Τη δυνατότητα συμπλήρωσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία έθεσε ως κύριο στόχο των επόμενων μηνών ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Action24 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη. Συμπλήρωσε ότι αυτή η υπηρεσία θα παρέχεται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr. «Θέλουμε οι πρώτες υπηρεσίες που θα παρέχονται στους πολίτες ψηφιακά να είναι η συμπλήρωση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων. Φυσικά θα υπάρχει πρόσβαση και σε όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες, που σήμερα μπορούμε να έχουμε από τα site των διαφορετικών Υπουργείων.».

Ο Υπουργός τόνισε επίσης τον κομβικό ρόλο των ΚΕΠ, αλλά και την πρόθεση περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν. «Από το να έχουμε ένα ΚΕΠ που μπορεί να τυπώνει τα πιστοποιητικά, εμείς οφείλουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά: να μην χρειάζονται τα περισσότερα πιστοποιητικά. Εφόσον το κράτος έχει τα δεδομένα στα χέρια του, κάθε διαλειτουργικότητα “σκοτώνει” τουλάχιστον μία ουρά».

Τέλος, αναφέρθηκε στη θέση της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες και στις προοπτικές της: «Οι Αμερικάνοι έχουν μία πάρα πολύ ωραία λέξη το “underdog”. Υπάρχει αυτή η λέξη κάποιου που φαίνεται να είναι τελευταίος αλλά ξαφνικά κάνει ένα σπριντ και συχνά κερδίζει ακόμα τον Μαραθώνιο. Καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα μετά την κρίση, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, πλέον είναι μία χώρα που έχει μόνο έναν δρόμο, να πάει μπροστά. Στόχος είναι να καταφέρουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα από ουραγό, ενδεχομένως και πρωτοπόρα σε πολλά πράγματα, γιατί αυτή είναι η θέση που μας ταιριάζει».

Άλλα σημεία της συνέντευξης του Υπουργού:

«Το πρώτο πράγμα που μου είχε πει ο πρόεδρος Ίλβες όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε πάνω στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης ήταν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα η δουλειά είναι διοικητική, ρυθμιστική, θεσμική. Δηλαδή είναι σαν ένα χωράφι. Βάζεις τον σπόρο για να μπορέσει αυτό να βγάλει καρπούς στην πορεία. Αυτό το έχουμε πετύχει με μία σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις.

Όλοι οι αριθμοί θα πρέπει εν τέλει να απορροφηθούν από έναν. Προσπαθούμε να τεστάρουμε αυτήν τη στιγμή τις εναλλακτικές για να δούμε εάν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε έναν από τους υφιστάμενους αριθμούς, το ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και να βλέπαμε εάν θα μπορούσαμε να μετονομάσουμε έναν από αυτούς τους αριθμούς και να τον διευρύνουμε στη χρήση του ή εάν θα έπρεπε να εκδώσουμε έναν εντελώς καινούργιο αριθμό. Αυτή φυσικά είναι τεχνική συζήτηση, δεν είναι πολιτική.

Αυτός ο νέος αριθμός θα πρέπει να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα προνόμια και όλες τις δυνατότητες που έχουν οι άλλοι, το οποίο μειώνει τη γραφειοκρατία πάρα πολύ.

Για να γίνει αυτό πρέπει να κατοχυρώσουμε ότι η ψηφιακή μας αλληλεπίδραση με το κράτος είναι ίδια με τη φυσική μας αλληλεπίδραση με το κράτος. Πρέπει να υπάρξει η απόλυτη ισοδυναμία. Και εδώ εντάσσονται όλες αυτές οι πρόσθετες συζητήσεις για τις ψηφιακές υπογραφές, για τις νέες ταυτότητες. Όλα αυτά θα είναι κομμάτι μιας ευρύτερης νομοθετικής μας παρέμβασης τους επόμενους μήνες για να μπορέσουμε βήμα – βήμα να ξεδιπλώσουμε αυτήν τη στρατηγική.

Αυτή τη στιγμή όλη η συζήτηση δεν είναι για να ψηφιοποιήσεις πρόσθετα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά το κράτος ήδη τα έχει και μιλάμε για μία συζήτηση που έχει να κάνει με το πώς θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Εάν έχουμε συγκεντρωμένα και διαλειτουργικά τα δεδομένα των πολιτών, δεν χρειάζεται να πάνε σε επτά ουρές, μπορούν να πάνε σε μία η εάν ψηφιοποιήσουμε τη διαδικασία ενδεχομένως σε καμία».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερρακάκης: Υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το κινητό"

ΚΙΝΑΛ προς ΝΔ: Αναστρέψτε τις δεσμεύσεις Τσίπρα για την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας

Την επαναδιαπραγμάτευση των όρων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και λειτουργίας του Υπερταμείου ζητά το Κίνημα Αλλαγής από την κυβέρνηση με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν ότι «μια από τις πιο καταστροφικές και ταπεινωτικές συνέπειες της τυχοδιωκτικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εν γένει, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ήταν η συνομολόγηση με τη «Δήλωση της Συνόδου για το Ευρώ» στις 12 Ιουλίου 2015 της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας για την κάλυψη του δημόσιου χρέους, αίτημα που είχε επαναληφθεί από τους πιστωτές της χώρας τον Φεβρουάριο του 2011 και απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας από την τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.» και προσθέτουν πως «Με τον ν.4389/2016 ιδρύθηκε η Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο) με σκοπό να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας, με τη διάρκεια της Εταιρείας να ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) έτη.

Άμεσες θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ ΑΕ είναι:

α) Το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

β) Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)

γ) Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ Α.Ε.),

των οποίων το σύνολο του κεφαλαίου, των ακινήτων και των μετοχών μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία.

Στην ΕΤΑΔ Α.Ε. μεταβιβάστηκαν αρχικά με το ν. 4389/2016 τα ακίνητα που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ ΑΕ και στη συνέχεια με το ν. 4393/2016 και του Ε.Ο.Τ.

Στη συνέχεια με τον ν.4512/2018 μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ οι Δημόσιες Επιχειρήσεις που είχαν αρχικά μεταφερθεί στην ΕΔΗΣ ΑΕ, συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν προστεθεί εντωμεταξύ με τον ν.4472/2016, καθώς και οι συμμετοχές του Δημοσίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις του ν.3429/2005.

Με τον ίδιο νόμο μεταφέρθηκαν στην ΕΕΣΥΠ Α.Ε. και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των θυγατρικών της.

Προκειμένου να συντελεστεί στην κυριολεξία η υποθήκευση της Δημόσιας Περιουσίας στους δανειστές η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεδέχθη και την απαίτησή τους να ελέγχουν την Διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕΣΥΠ ΑΕ.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 192 του ν. 4389/2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Σύμβουλου, διορίζεται και εποπτεύεται αυστηρά από το πενταμελές «Εποπτικό Συμβούλιο» στον διορισμό του οποίου προβλέπεται πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενεργώντας από κοινού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομικών και τρία (3) μέλη επιλέγονται από τον μοναδικό μέτοχο, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που ενεργούν από κοινού.

Το πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο που προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, αποτελείται από τους κ. Γεώργιο Σταμπουλή, Γεώργιο – Σπύρο Ταβλά, Όλγα Χαρίτου, Jacques, Henri, Pierre, Catherine Le Pape και David Vegara Figueras. Προέδρος διορίστηκε ο κ. Jacques, Henri, Pierre, Catherine Le Pape.

Χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα για την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου αποτελεί η μεταβίβαση με την απόφαση ΥΠΟΙΚ000Υ4586ΕΞ2018/19.6.2018 του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, 10119 ακινήτων του Δημοσίου στην ΕΕΣΥΠ (ΦΕΚ2317Β΄/19.6.2019 και ΦΕΚ2320Β΄/19.6.2018), υποκρυπτόμενα στους αντίστοιχους ΚΑΕΚ, προκειμένου να μην λάβουν γνώση οι τοπικές κοινωνίες, καθώς όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια μεταξύ των ακινήτων αυτών συμπεριλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, ουδέποτε απάντησε τις επανειλημμένες ερωτήσεις των Βουλευτών μας και δεν ενημέρωσε τη Βουλή, ως είχε υποχρέωση από τον ΚτΒ και το σύνταγμα, για τον κατάλογο των 10119 ακινήτων, ενώ μετά το θόρυβο και τις διαμαρτυρίες ακύρωσε την μεταβίβαση τριών χιλιάδων (3.000) περίπου ΚΑΕΚ που αναφέρονταν σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία.

Ως επιβεβαίωση των όρων υποθήκευσης της Δημόσιας Περιουσίας ήρθε η παροχή εγγύησης ύψους 25 δισ. με το ν. 4549/2018, σε απαίτηση των δανειστών, έναντι της αποπληρωμής του Δημοσίου Χρέους».

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν ότι «το Κίνημα Αλλαγής, όχι μόνο καταψήφισε όλες αυτές τις διατάξεις για την εκχώρηση της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά με πρόταση νόμου που κατέθεσε στις 13/11/2018 πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης την ανάκτηση από την Ελληνική Δημοκρατία του ελέγχου της Δημόσιας Περιουσίας, ως προϋπόθεση για την αξιοποίησή της, προς όφελος της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής. Πρότεινε συγκεκριμένα το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου να ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που εκδίδεται με πλειοψηφία των 3/4 των μελών της, στα πρότυπα της διαδικασίας επιλογής των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές, βάσει του άρθρου 101Α του Συντάγματος της Ελλάδος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση των προσώπων που θα διαχειρίζονται τη Δημόσια Περιουσία και ως εκ τούτου η συμμόρφωση τους στις κατευθύνσεις ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Πρότεινε επίσης την ανάκληση των αποφάσεων του κ. Τσακαλώτου (ΦΕΚ2317Β΄/19.6.2018 και ΦΕΚ2320Β΄/19.6.2018) με βάση την οποία μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ τα 10119 ακίνητα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί μέχρι σήμερα να ασχοληθεί με την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με την υποθήκευση της Δημόσιας Περιουσίας, η μοναδική αλλαγή που έκρινε ως τώρα ως αναγκαία για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. είναι η αύξηση των αμοιβών «των δικών μας παιδιών». Συγκεκριμένα με την παρ.2 του άρθρο 210 του νομοσχεδίου "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις" αύξησε τα ανώτατα όρια των αμοιβών των Προέδρων, των διευθυνόντων ή εντεταλμένων σύμβουλων των δημοσίων επιχειρήσεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 και των θυγατρικών τους, των οποίων οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί σε αυτήν, εφόσον απασχολούν περισσότερους από τρεις χιλιάδες (3.000) εργαζόμενους είτε ο κύκλος εργασιών τους σε επίπεδο εταιρείας ή ομίλου υπερβαίνει τα εκατό (100) εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί το Υπερταμείο ως «Δούρειο Ίππο» προκειμένου να εκποιήσει τις πλέον προσοδοφόρες και στρατηγικής σημασίας Δημόσιες Επιχειρήσεις, όπως ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ και ο Δ.Α.Α., με διαδικασίες για τις οποίες η Βουλή δεν έχει καμία ενημέρωση και ιδίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μελλοντική τους δυνατότητα στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας και οι νέες κερδοφόρες προοπτικές τους».

Ρωτούν τέλος: «

1) Γιατί η κυβέρνηση δεν επαναδιαπραγματεύεται τους όρους αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ώστε να ανατρέψει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας για 99 χρόνια, παρότι προεκλογικά επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν του την επιλογή;

2) Γιατί δεν έχει προχωρήσει, τουλάχιστον, ως πρώτο βήμα, στην αλλαγή του τρόπου διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, σύμφωνα με την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει και η οποία ουδέποτε ήρθε στη Βουλή για συζήτηση από την προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

3) Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταργήσει την απόφαση του κ. Τσακαλώτου και δεν έχει ακυρώσει τα ΦΕΚ2317Β΄/19.6.2018 και ΦΕΚ2320Β΄/19.6.2018, όπως έχουμε προτείνει, προκειμένου να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα υπόλοιπα (περίπου 7.000) από τα 10119 ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ και δεν έχει δώσει επίσης στην δημοσιότητα τον κατάλογο που απέκρυψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενη να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των Βουλευτών μας, αλλά και των Βουλευτών της Ν.Δ;

4) Γιατί, αντί να ακολουθήσει αξιοκρατική και διάφανη διαδικασία ορισμού των Διοικήσεων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, με δημόσια – ανοιχτή προκήρυξη και αυστηρά κριτήρια - διαδικασίες αξιολόγησης, συνεχίζει την πρακτική του διορισμού των «δικών μας παιδιών»;

5) Γιατί η κυβέρνηση, αντί να σχεδιάσει την αξιοποίηση της αργούσας και ανεκμετάλλευτης Περιουσίας του Δημοσίου, προχωρά μέσα από το Υπερταμείο στην εκποίηση των πλέον προσοδοφόρων και στρατηγικής σημασίας Δημοσίων Επιχειρήσεων, υπονομεύοντας τη μελλοντική τους συμβολή στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και των συγκριτικών πλεονασμάτων της χώρας;

6) Γιατί δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε μια ουσιαστική συζήτηση των προτάσεων που έχει καταθέσει μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής, με στόχο να διαμορφωθεί μια ενιαία εθνική στρατηγική για το πώς μέσα από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας θα διασφαλιστούν πόροι για την ανάπτυξη, ιδίως για δημόσιες επενδύσεις, κοινωνικές υποδομές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών;»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ προς ΝΔ: Αναστρέψτε τις δεσμεύσεις Τσίπρα για την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα: Ξεκίνησαν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε κεντρικούς δρόμους

Εργασίες ασφαλτόστρωσης ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιείται προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στο πρόγραμμα ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 4.940.000 ευρώ, είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί:

  • Βασιλίσσης Όλγας
  • Αρδηττού
  • Υμηττού
  • Πατησίων
  • 3ης Σεπτεμβρίου
  • Ακαδημίας
  • Χαριλάου Τρικούπη
  • Υμηττού
  • Αριστείδου
  • Ασκληπιού
  • Ευριπίδου
  • Ζωοδόχου Πηγής
  • Σόλωνος
  • Σοφοκλέους
  • Σωκράτους
  • Αμερικής
  • Νίκης
  • Βουλής

Για την λιγότερη ταλαιπωρία, οι εργασίες θα εκτελούνται κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα μεταξύ των ωρών 11:00 μ.μ. – 06:00 π.μ..

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η Περιφέρεια Αττικής ζητά την κατανόηση των πολιτών για την αναπόφευκτη ταλαιπωρία που θα προκληθεί.

Επίσης, καλεί τους οδηγούς να επιδείξουν την απαραίτητη υπομονή, να συμμορφώνονται με την προσωρινή οδική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών, ακολουθώντας την υπάρχουσα οδική σήμανση.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα: Ξεκίνησαν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε κεντρικούς δρόμους"

Αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα, προϋπολογισμού 1.757.030 ευρώ

«Στόχος η επίσπευση και η εκτέλεση έργου ουσίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης μελέτης του αντιπλημμυρικού έργου εντός του οικισμού της Μάνδρας, προϋπολογισμού 1.757.030 ευρώ.

Παράλληλα, συγκάλεσε και συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) με αντικείμενο τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετό. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς τόνισαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στις κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των επιχειρησιακών δυνάμεών τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη συντονισμού για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση κινήσεων και παρεμβάσεων, λόγω των εργασιών που εκτελούνται παράλληλα σε πολλά σημεία της περιοχής και ιδιαίτερα στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγάρων. Όπως δήλωσε, «η στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων μαζί με τα έργα πνοής που βρίσκονται σε εξέλιξη θα επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής και αποχιονιστικής περιόδου 2019».

Αναφορικά με την υπό ανάθεση σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης, αυτή αφορά στην οριοθέτηση τμημάτων των κύριων κλάδων των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης. Στο πλαίσιο της οριοθέτησης, θα μελετηθούν τα απαιτούμενα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, με σταθεροποίησεις της κοίτης και των πρανών, καθώς και έργα ανάσχεσης της ροής και της στερεομεταφοράς (μείωση των φερτών υλικών), τα οποία αφορούν στο σύνολο του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης απορροής κάθε ρέματος. Η μελέτη, εκτός της υδραυλικής, περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποστηρικτικές μελέτες, τοπογραφική, γεωλογική, γεωτεχνική και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα, προϋπολογισμού 1.757.030 ευρώ"

Άγρια καταδίωξη στον Ασπρόπυργο: Λήστεψαν τρεις οδηγούς φορτηγών σε ένα βράδυ

Σε «πονοκέφαλο» για τους αστυνομικούς στη δυτική Αττική εξελίσσεται η δράση σπείρας κακοποιών που χτυπούν ανυποψίαστους οδηγούς φορτηγών.

Οι δράστες στοχεύουν όσους σταθμεύουν τα φορτηγά στον Ασπρόπυργο με σκοπό να ξεκουραστούν για λίγες ώρες.

Το βράδυ της Δευτέρας χτύπησαν τρεις οδηγούς, σπάζοντας τα τζάμια των φορτηγών και απειλώντας τους με μαχαίρια και κατσαβίδια.

Άρπαξαν από τα θύματά τους ό,τι χρήματα είχαν πάνω τους.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, το αυτοκίνητο των δραστών εντοπίστηκε από αστυνομικούς και άρχισε μία άγρια καταδίωξη.

Χωρίς, όμως, κανένα αποτέλεσμα, με τους αστυνομικούς να χάνουν τους δράστες μέσα από τα χέρια τους και μαζί την ευκαιρία να συλλάβουν τη συμμορία που προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο στη δυτική Αττική.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια καταδίωξη στον Ασπρόπυργο: Λήστεψαν τρεις οδηγούς φορτηγών σε ένα βράδυ"

Αθώος ο καταδρομέας που τραγούδησε το «Μακεδονία Ξακουστή» στη διάρκεια άλματος με αλεξίπτωτο

Αθώος παμψηφεί κρίθηκε από το Στρατοδικείο Λάρισας ο πρώην καταδρομέας Εμμανουήλ Μπούχλης, από τα Χανιά της Κρήτης, που τον περασμένο Μάρτιο - στη διάρκεια άλματος με αλεξίπτωτο την οποία και βιντεοσκοπούσε με το κινητό του - τραγουδούσε το γνωστό εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή».

Το βίντεο, που αναρτήθηκε στη συνέχεια στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebooκ, είχε προκαλέσει σάλο με το ΓΕΣ να διατάσσει ΕΔΕ, για τη διερεύνηση των συνθηκών, που άπτονται στην παραβίαση των σχετικών κανόνων ασφαλείας. 


Ο ίδιος πάντως έχει αναγνωρίσει το λάθος και έχει αποδεχθεί όποια τιμωρία ενδέχεται να του επιβληθεί. Σε ανάρτησή του στο Facebook είχε γράψει: «Σέβομαι και τιμώ τις ένοπλες Δυνάμεις, σέβομαι και τιμώ τους αξιωματικούς και εκπαιδευτές μου, σέβομαι και τιμώ όλα όσα προσφέρουν στην πατρίδα την κοινωνία και την κάθε οικογένεια ξεχωριστά, η ύπαρξη και το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα σώματα και τα όπλα. Αισθάνομαι βαθιά μέσα στο μυαλό και την καρδιά μου, ότι δεν ατίμωσα τίποτε, δεν ντρόπιασα κανέναν, δεν απειλήθηκε ουδείς, δεν στεναχώρεσα έστω και έναν Έλληνα ένστολο ή μη. Η πράξη μου που τόσο έχει συζητηθεί, αφορούσε όλα όσα το ηθικό μου, η περηφάνια μου, η αφοσίωση μου και το σθένος, το ηθικό μου ανάστημα μου υπαγόρευσαν. Αποδέχομαι την όποια τιμωρία από τους ανωτέρους μου, την όποια απόφαση τους και είμαι στη διάθεση της πατρίδας μου για ότι μου αιτηθεί».


Ο πρώην καταδρομέας δικάστηκε για το γεγονός ότι κρατούσε κινητό και τραβούσε βίντεο, για ζήτημα της σωματικής ακεραιότητας των υπολοίπων στρατιωτών και για εθνικό ζήτημα καθώς φαίνεται στρατιωτικό υλικό και περιοχή που μπορούν να δουν και να πάρουν άλλες χώρες.

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά από την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, ο Μπούχλης κάθισε στο εδώλιο του Στρατοδικείου Λάρισας, η έδρα του οποίου τον απάλλαξε από κάθε κατηγορία.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώος ο καταδρομέας που τραγούδησε το «Μακεδονία Ξακουστή» στη διάρκεια άλματος με αλεξίπτωτο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news