facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Καιρός: Απότομη επιδείνωση - Bροχές από την Τετάρτη και χιόνια στα ορεινά

Η καλοκαιρία δίνει, πλεον, τη θέση της στις βροχές.  Ύστερα από τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες το σκηνικό του καιρού παρουσιάζει σημαντική μεταβολή. 

Από την Τετάρτη ο καιρός εμφανίζει επιδείνωση, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση του καιρού τριών έως επτά ημερών από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά θα καταγραφούν την Παρασκευή.

Ο καιρός την Τετάρτη

Αρχικά στα νοτιοδυτικά, από το μεσημέρι στα υπόλοιπα δυτικά και την Κρήτη και από το απόγευμα στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος καιρός ενώ από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη δυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Σταδιακά από το μεσημέρι στα βόρεια θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, οι οποίοι από το βράδυ θα ενισχυθούν τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια από το βράδυ.

Ο καιρός την Πέμπτη 

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Τη νύχτα λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Ο καιρός την Παρασκευή 

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και νότια, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 στρεφόμενοι από τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα νοτιοανατολικά σε νότιους 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά.

Ο καιρός το Σάββατο 

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και κυρίως στα νότια που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός την Κυριακή 

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση από το μεσημέρι στα δυτικά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Απότομη επιδείνωση - Bροχές από την Τετάρτη και χιόνια στα ορεινά"

Σκάφη της FRONTEX και του ΛΣ έφεραν σε Σάμο, Κω και Λέσβο 192 αλλοδαπούς σε μια μόνο ημέρα

Συνεχίζεται η φαρσοκωμωδία με τους «εντοπισμούς και διασώσεις» αλλοδαπών στα νησιά του Α.Αιγαίου καθώς κανείς και τίποτα όπως φαίνεται δεν πρόκειται και δεν προτίθεται να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα που πλήττει την Ελλάδα.

Μέσα σε μια μόνο ημέρα (26 Οκτωβρίου) 192 αλλοδαποί αποβιβάστηκαν στα ελληνικά παράλια, με την συνδρομή σκαφών του ΛΣ και της FRΟNTEX.

Από αυτούς οι 42 αποβιβάστηκαν με συνδρομή σκάφους της FRONTEX στην Μήθυμνα της Λέσβου, 51 στο Καρλόβασι της Σάμου με την συνδρομή σκάφους της FRONTEX, 30 στην περιοχή Ακρωτηρίου “ΠΡΑΣΣΟΥ” ν.Σάμου με την συνδρομή σκάφους του ΛΣ, 18 στην περιοχή “ΦΩΚΑ” ν.Κω με συνδρομή σκάφους της FRONTEX, και 51 πάλι στο Καρλόβασι ν.Σάμου με την συνδρομή σκάφους της FRONTEX.

Το σύνολο των αλλοδαπών μετά από σύντομη παραμονή σε ΚΕΠΑ των νήσων θα μεταφερθούν στην περίφημη ενδοχώρα, για μόνιμη εγκατάσταση.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάφη της FRONTEX και του ΛΣ έφεραν σε Σάμο, Κω και Λέσβο 192 αλλοδαπούς σε μια μόνο ημέρα"

Τούρκος πρέσβης: «Τα γεωτρύπανα στην Κύπρο βρίσκονται σε τουρκική ΑΟΖ» - «Συζητάμε για ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη»

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν σε συνέντευξή του σε κυριακάτική εφημερίδα προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αν.Μεσόγειο, αλλά κυρίως επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η Άγκυρα συζητάει την ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη

Όπως λέει, τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» δεν βρίσκονται στην κυπριακή, αλλά «εξ ολοκλήρου» σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν «οριστικά θαλάσσια σύνορα» στην Κύπρο δίχως να υπάρξει παράλληλα πολιτική διευθέτηση.

Παρ'όλα αυτά ο κ.Οζουγκέργκιν δήλωσε πως η «Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική χώρα, αλλά σέβεται το διεθνές δίκαιο», ενώ δεν διστάζει να προσθέσει πως η ανησυχία των Ελλήνων πως η Άγκυρα θέλει αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης βασίζεται σε σκόπιμη παραπληροφόρηση.

Ο κ. Οζουγκέργκιν αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η Αγκυρα και η Τρίπολη διαπραγματεύονται για τη οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τη χώρα μας η οποία όπως πολλές φορές έχει γράψει το pronews.gr συνεχίζει να αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση τους τουρκόφιλους ισλαμιστές της Τρίπολης κι όχι τον στρατηγό Χαφτάρ.

Η Τουρκία θέλει να ανακηρύξει από κοινού ΑΟΖ με τη Λιβύη η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν της μόνον τις ηπειρωτικές ακτές Τουρκίας - Λιβύης. Τα διάσπαρτα στην περιοχή ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένης και της Κρήτης, θα αγνοηθούν παντελώς. Θα αφεθεί σε αυτά μόνον αιγιαλίτιδα ζώνη εύρους 6 ν. μιλίων.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης

– Στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, η ΤΡΑΟ κάνει έρευνες και γεωτρήσεις. Οι γεωτρήσεις του «Γιαβούζ» γίνονται στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και για το οποίο έχει δοθεί άδεια σε γαλλικές και ιταλικές εταιρείες. Τι είναι αυτό στο οποίο επιμένει η Αγκυρα με αυτές τις γεωτρήσεις;

«Τα οριστικά θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να οριοθετηθούν μόνον μέσω συμφωνιών μεταξύ των παράκτιων κρατών βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Οσον αφορά την Κύπρο, αυτό θα ήταν εφικτό μόνον ύστερα από μια πολιτική διευθέτηση. Δεν αναγνωρίζουμε τις μονομερείς και παράνομες διεκδικήσεις αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Ελληνοκυπρίων.

Οι περιοχές δραστηριότητας όπου βρίσκονται το «Γιαβούζ» και το «Φατίχ» είναι εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΤΡΑΟ το 2009 και το 2012. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή, η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη, οι Τουρκοκύπριοι ως λαός έχουν δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού, έως ότου αποφασιστεί διαφορετικά. Επομένως, σε ευθυγράμμιση με το Διεθνές Δίκαιο, θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Οι Ελληνοκύπριοι δεν ευνοούν ούτε τον εαυτό τους ούτε κανέναν άλλο με την επιθετική συμπεριφορά τους και την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οσο για την Ε.Ε., θα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην υποκύψει στον πολιτικό φυλετισμό. Η αρμοδιότητα για τη διαγράμμιση ή οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ανήκει εξ ολοκλήρου στα κράτη-μέλη. Αυτά τα λόγια δεν ανήκουν σε εμένα, αλλά αυτολεξεί είναι ό,τι υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρεμπιπτόντως. Επομένως, η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να κρίνει ζητήματα οριοθέτησης, σαν να ήταν δικαστήριο.

Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν συμπεριλάβουν τους Τουρκοκυπρίους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων ή δεν διακόψουν τις σχετικές μονομερείς δραστηριότητές τους, τα πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Η πρόσφατη τουρκοκυπριακή πρόταση για τους υδρογονάνθρακες είναι ακόμη στο τραπέζι. Οι Ελληνοκύπριοι θα ήταν καλό να την επανεξετάσουν».

– Η Τουρκία συζητεί την οριοθέτηση ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης;

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να παράσχουμε την πλήρη στήριξή μας, ώστε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη, ισότιμη και ειρηνική λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της ισότιμης οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα αρμόδια παράκτια κράτη τα οποία αναγνωρίζουμε και με τα οποία έχουμε διπλωματικές σχέσεις».



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος πρέσβης: «Τα γεωτρύπανα στην Κύπρο βρίσκονται σε τουρκική ΑΟΖ» - «Συζητάμε για ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη»"

Προανακριτική: Την Τρίτη η εξέταση του αιτήματος εξαίρεσης των Πολάκη και Τζανακόπουλου

Συνεχίζει τις εργασίες της την Τρίτη η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τις καταγγελίες δικαστικών κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη την υπόθεση Novartis.

Το απόγευμα της Τρίτης τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης καλούνται να λάβουν απόφαση πάνω στο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να εξαιρεθούν από τις εργασίες οι προταθέντες μάρτυρες Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προταθεί επίσης από το κόμμα τους ως μέλη της επιτροπής.

Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα πρέπει να λάβει απόφαση το απόγευμα της Τρίτης, αν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος θα εξαιρεθούν άμεσα, από μέλη της Επιτροπής ή αν θα εξαιρεθούν όταν έρθει η ώρα να καταθέσουν ως μάρτυρες. Το θέμα προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Ολομέλειας, την περασμένη Πέμπτη, προειδοποίησε τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της ΝΔ «να μην τολμήσουν να επιμείνουν στην αθλιότητα να εξαιρέσουν, από μέλη της επιτροπής, βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να μην τολμήσουν να εξουδετερώσουν την Επιτροπή», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Κατά της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής έχει ταχθεί το ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά της Ελένης Τουλουπάκη. Καθώς το σημαντικότερο αδίκημα για το οποίο ερευνάται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να διαβιβαστεί στη Βουλή το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης της κ. Τουλουπάκη, διότι «αν δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός τότε δεν έχει βάση η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας».

Επίσης, στην επιτροπή αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει ζήτημα για την κοινή αναφορά των εισαγγελέων Διαφθοράς ότι υπάρχει κατάθεση του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη σύμφωνα με την οποία ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τον απειλούσε την εποχή που ο κ. Μανιαδάκης ήταν ακόμη προστατευόμενος μάρτυρας. Τη δημοσιοποίηση της κοινής αναφοράς των εισαγγελέων Διαφθοράς, ακολούθησε όμως, την περασμένη εβδομάδα, δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με την οποία σχολίασε ότι οι εισαγγελείς «ομολογούν ότι απάλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξή του ενώ γνώριζαν ότι είχε τελεστεί αξιόποινη πράξη».

Ο πρώτος μάρτυρας

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της επιτροπής έχει εγγραφεί και η εξέταση του πρώτου μάρτυρα. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, αυτός θα είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της NOVARTIS Hellas, γνωστός και ως Mr Novartis, είναι το πρώτο πρόσωπο που καλείται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Είναι το στέλεχος εκείνο που αναφέρεται στο έγγραφο του FBI και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, τον έχουν περιγράψει ως το στέλεχος που του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων, ως το στέλεχος που ήταν το ικανότερο για την επιθετική πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η NOVARTIS. Ο κ. Φρούζης προτάθηκε από τη ΝΔ να είναι ο πρώτος μάρτυρας, γιατί έως τώρα δεν έχει μιλήσει, μολονότι σε αυτόν έχουν αναφερθεί οι προστατευόμενοι μάρτυρες και φέρεται πρόσωπο με κεντρικό ρόλο. Συνεπώς η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει αν και από ποιον δέχθηκε πιέσεις για να προωθήσει στα σχέδια της εταιρείας του. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, «η ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, εξετάζει τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και όχι το σκάνδαλο NOVARTIS», και με βάση αυτή την εντολή που έχει λάβει η επιτροπή από την εθνική αντιπροσωπεία, θα κινηθεί κατά την εξέταση του κ. Φρουζή».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική: Την Τρίτη η εξέταση του αιτήματος εξαίρεσης των Πολάκη και Τζανακόπουλου"

Νέα ήττα Τζόνσον: Οι βουλευτές είπαν «όχι» σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

«Όχι» στο αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου είπε η Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως αναμενόταν, η πρόταση δεν κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που χρειαζόταν τη στήριξη των Εργατικών. Ο Τζόνσον εξασφάλισε 299 «ναι» και 70 «όχι» έναντι 434 βουλευτών στο σύνολο.

Η συνεδρίαση έγινε λίγο αφότου ανακοινώθηκε η αποδοχή του Τζόνσον για παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά και η επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τουσκ.

Λίγο μετά τη νέα ήττα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα νομοθετήσει για πρόωρες κάλπες, στις 12 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα ενημερώσει για τα σχέδιά της, ώστε με νομοσχέδιο να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το νομοσχέδιο δεν θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, ενώ ο ίδιος στηρίζεται στις ψήφους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του SNP, που αν και διαφωνούν στην ημερομηνία, ο Τζόνσον θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να το υπερψηφίσουν, ενώ κατηγόρησε τη στάση του Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ότι «μπερδεύει».

Πάντως, από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι οι Εργατικοί θα μελετήσουν και θα το εξετάσουν λεπτομερώς. Όπως είπε, το κόμμα του θέλουν ξεκάθαρη δήλωση ότι το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία είναι έξω από το τραπέζι.

Είναι η τρίτη φορά που ο Τζόνσον δεν καταφέρνει να περάσει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές από τη Βουλή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ήττα Τζόνσον: Οι βουλευτές είπαν «όχι» σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου"

Τσαβούσογλου: Οι Κούρδοι δεν αποχώρησαν πλήρως, θα προχωρήσουμε σε νέες επιχειρήσεις

Προειδοποίηση πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Βορειοανατολική Συρία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, οι δυνάμεις του YPG δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως από τη συμφωνημένη ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων.

«Οι Κούρδοι μαχητές (YPG) στην Συρία δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή των συνόρων όπως συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Η Τουρκία θα συζητήσει σύντομα τα επόμενα βήματα της με την Μόσχα» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Τουρκία για να συζητήσει τις κοινές περιπολίες, που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν από την Τρίτη και ξεκαθάρισε ότι αν οι μαχητές (YPG) δεν αποχωρήσουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα εκκαθαρίσουν την περιοχή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Οι Κούρδοι δεν αποχώρησαν πλήρως, θα προχωρήσουμε σε νέες επιχειρήσεις"

ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος και 1.500 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ - Όλες οι αλλαγές

Με νέους κανόνες οι διαγωνισµοί προµηθειών για να αντιµετωπίσει η εταιρεία τον ανταγωνισµό, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής

Στοχευμένες αποχωρήσεις εργαζοµένων µέσω προγράµµατος εθελουσίας εξόδου, αποτύπωση των αναγκών σε προσωπικό µε βάση ένα νέο οργανόγραµµα το οποίο θα προκύψει από τη µορφή που θα λάβει η εταιρεία στα επόµενα χρόνια και στη συνέχεια πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού µέσα από πιο ευέλικτες διαδικασίες σε σχέση µε το αυστηρό πλαίσιο που ισχύει σήµερα. Αυτές είναι οι βασικές κινήσεις που ετοιµάζει η διοίκηση της ∆ΕΗ όσον αφορά τα εργασιακά θέµατα και τη στελέχωσή της.

Αυτήν τη στιγµή στη ∆ΕΗ υπάρχει ανορθολογική κατανοµή προσωπικού, µε τα τεχνικά πόστα να είναι υποστελεχωµένα, και το διοικητικό προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις, να είναι υπεράριθµο. Κατά κανόνα, επίσης, το υπάρχον προσωπικό, παρά τις περικοπές που έγιναν στα χρόνια της κρίσης, έχει υψηλές αµοιβές, αφενός επειδή οι συµβάσεις του «έρχονται» από τις παλιές καλές εποχές, αφετέρου επειδή καθένας από τους εργαζόµενους µετράει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.

Το µισθολογικό κόστος της ∆ΕΗ διαµορφώθηκε πέρυσι στα 790 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηµαίνει ένα µέσο κόστος ανά εργαζόµενο γύρω στα 49.000 ευρώ, το οποίο είναι υψηλό, ακριβώς επειδή ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού υπερβαίνει τα 52 χρόνια, και αντίστοιχα διαµορφώνονται οι απολαβές του.

Στόχος των αλλαγών που ετοιµάζει η διοίκηση είναι να στελεχωθεί πιο ορθολογικά η επιχείρηση και ταυτόχρονα να µειωθεί το εργασιακό κόστος, παρά τις νέες προσλήψεις.

Πηγές της ∆ΕΗ εκτιµούν ότι οι στοχευµένες εθελουσίες έξοδοι θα εστιάσουν σε µια δεξαµενή περίπου 2.000 εργαζοµένων, που αφορά κυρίως σε υποστηρικτικό προσωπικό και όχι σε τεχνίτες ή απασχολούµενους στην εµπορία. Εθελουσίες που θα εξειδικευθούν το επόµενο διάστηµα µέσα από το business plan που θα εκπονηθεί και οι οποίες υπολογίζεται ότι θα έχουν ένα κόστος 30 εκατ. ευρώ, δεδοµένης της αποζηµίωσης των 15.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος και 1.500 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ - Όλες οι αλλαγές"

Τραμπ για αλ Μπαγκντάντι: Δεν πέθανε γενναία, ήταν άρρωστος και εξαθλιωμένος

Νέα επίθεση, κατά θανόντος ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στους επικεφαλής της αστυνομίας στο Σικάγο.

«Ήταν χωρίς ζωή, δεν πέθανε γενναία» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, πανηγυρίζοντας για τον θάνατό του. «Όπως ξέρετε, ήταν ένα τεράστιο Σαββατοκύριακο για τη χώρα μας. Σκοτώσαμε τον αρχηγό του ISIS», είπε ο πρόεδρος, αποσπώντας χειροκρότημα στο ετήσιο συνέδριο των επικεφαλής της αστυνομίας.

Μάλιστα, ο Τραμπ καυχήθηκε ότι κατάφερε να σκοτώσει τον τρομοκράτη ηγέτη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα. «Τον έψαχναν για πολύ καιρό. Τον έψαχναν για πολλά χρόνια. Ήταν άρρωστος και εξαθλιωμένος και τώρα είναι νεκρός», τίνισε, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να σκοτωθεί εδώ και χρόνια.

«Έχτισε το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους. Ακούσατε για το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν αυτός. Είχε το μέγεθος μιας πολιτείας σαν το Οχάιο και είχε 7 εκατομμύρια κατοίκους. Και μεγάλωνε γρήγορα, γρήγορα, γρήγορα. Αλλά είχαν ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκίνησε εδώ και 2,5 χρόνια», σημείωσε ο Τραμπ, υπονοώντας ότι η κρίσιμη ημερομηνία ήταν αυτή της ανάληψης των καθηκόντων του.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης τμήματος του βίντεο της επιχείρησης

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι είναι ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει μέρος του βίντεο που τραβήχτηκε το Σάββατο, από την επιδρομή στην Συρία, όπου και σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Το βίντεο αυτό, ενδέχεται να περιλαμβάνει εναέρια πλάνα και ίσως πλάνα από κάμερες, οι οποίες ήταν προσαρμοσμένες στους στρατιώτες, που έλαβαν μέρος στην επιδρομή.

«Το σκεφτόμαστε. Ίσως», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους πριν πετάξει για το Σικάγο. «Ίσως πάρουμε κάποια τμήματά του και τα δημοσιεύσουμε» δήλωσε ο ίδιος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ για αλ Μπαγκντάντι: Δεν πέθανε γενναία, ήταν άρρωστος και εξαθλιωμένος"

Αυτός είναι ο νέος αρχηγός του ISIS, ο Αμπντουλάχ Καρντάς

Bρέθηκε άμεσα ο αντικαταστάτης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, του ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης ISIS, Ισλαμικό Κράτος, που σκοτώθηκε σε μια επιδρομή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, της οποίας ηγήθηκαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, ο νέος αρχηγός του ISIS είναι ο Αμπντουλάχ Καρντάς (ή Καρντές), γνωστός και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι. Ο Ιρακινός με το παρατσούκλι «καθηγητής» έχει φήμη αδίστακτου στελέχους του ISIS και ήταν επί μακρόν ηγέτης εν αναμονή.

Σημειώνεται, δε, πως ήταν έμπιστος του Αμπού Αλάα αλ Άφρι – πρώην υπαρχηγού του αλ Μπαγκντάντι – που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα προ τριετίας.

Παράλληλα, ο Καρντάς είναι πρώην αξιωματικός του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν και μεγάλωσε κοντά στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όταν και οι δύο φυλακίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, στην Μπάσρα, το 2003, για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Στις φυλακές του Ιράκ, ο Μπαγκντάντι εξελίχθηκε σε δημαγωγός των τζιχαντιστών και προσηλύτισε εκατοντάδες κρατούμενους στο αρρωστημένο όραμα του για το χαλιφάτο του ISIS.

Πώς εξουδετερώθηκε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

O Αμερικανός πρόεδρος, παρουσίασε με ασυνήθιστες λεπτομέρειες την επιδρομή, σε ένα διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, που μεταδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

*Οι ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τη θέση του Μπαγκντάντι, πριν από έναν μήνα, μεταξύ άλλων κάποιες «χρήσιμες» πληροφορίες από τους Κούρδους, είπε ο Τραμπ. Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία που βρισκόταν ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για τη σχεδιαζόμενη επιδρομή πριν από τρεις ημέρες.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι ΗΠΑ έπρεπε να εξασφαλίσουν την άδεια της Ρωσίας για να πετάξουν στον εναέριο χώρο της.

Όπως ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε τη φύση της επιχείρησης στη Ρωσία, είπε, ωστόσο, σε Ρώσους αξιωματούχους ότι θα τους «άρεσε».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο νέος αρχηγός του ISIS, ο Αμπντουλάχ Καρντάς"

“Κυριάκο, μία selfie”: Ουρές Κισσαμιτών για μια… φωτογραφία με τον πρωθυπουργό | Photos

Με μεγάλη παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κίσσαμο, όπου παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δείτε ΕΔΩ).

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε πλήθος κόσμου, όπου εκτός της χειραψίας που αντάλλαξε με πολλούς Κισσαμίτες, άκουσε και μαντινάδες (δείτε ΕΔΩ) ενώ τα κινητά και οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά.

Μικροί και μεγάλοι στέκονταν σε ουρά για να βγουν μία selfie με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έλειψαν ωστόσο και οι σύντομες συνομιλίες μεταξύ τους, με τον πρωθυπουργό να δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στα μωρά:
μωρά:Δείτε τις φωτογραφίες που απαθανάτισε το zarpanews.gr από τις σέλφι με τον πρωθυπουργό:
zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "“Κυριάκο, μία selfie”: Ουρές Κισσαμιτών για μια… φωτογραφία με τον πρωθυπουργό | Photos"

Θετικός ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου: Φέτος κάηκε το 1/3 των εκτάσεων άλλων ετών

Θετικός κρίνεται ο απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας, τρεις ημέρες πριν την τυπική λήξη της, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που συλλέγει και επεξεργάζεται το ευρωπαϊκό σύστημα European Forest Fire Information System (EFFIS).

H συνολική έκταση που κάηκε στη χώρα μας από τις αρχές Μαΐου έως και τις 27 Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 88.980 στρέμματα και είναι περίπου το ένα τρίτο του μέσου όρου της περιόδου 2008-2018 (243.030 καμένα στρέμματα), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Παρά τη σημαντικά μικρότερη συνολικά καμένη έκταση, ο αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών (με έκταση μεγαλύτερη από 300 στρέμματα) που χαρτογραφήθηκαν από το EFFIS από 1/5 έως 27/10/2019, ήταν 37 και δεν διαφέρει σημαντικά από το μέσο όρο (44) της περιόδου 2000-2018. Το γεγονός αυτό αντανακλά, κατά το ΕΑΑ-meteo, αφενός μεν τις ευνοϊκότερες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αφετέρου δε την καλύτερη απόδοση των μηχανισμών αντιμετώπισης των ίδιων των περιστατικών.

Στη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά επιχειρησιακά, το προγνωστικό σύστημα IRIS του ΕΑΑ, το οποίο παρείχε κατ' αίτηση (on demand) προγνώσεις εξάπλωσης πυρκαγιών. Το σύστημα αυτό ενεργοποιήθηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος σε 17 περιστατικά πυρκαγιών, με σκοπό την παροχή προγνώσεων εξάπλωσης για τις επόμενες έξι έως 24 ώρες.

Το σημαντικότερο περιστατικό ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου στην Εύβοια, ανάμεσα στα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να καούν συνολικά 28.890 στρέμματα (εκτίμηση με βάση το EFFIS). Από αυτά, το προγνωστικό σύστημα IRIS προέβλεψε σωστά τα 18.120 καμένα στρέμματα (συμφωνία 63%), προβλέποντας ορθά την εξάπλωση της πυρκαγιάς νότια προς τα Ψαχνά, αλλά υποεκτιμώντας την εξάπλωση προς βορρά.

Κατά την εφαρμογή του IRIS δεν λαμβάνεται υπόψη η πυρόσβεση και οι προγνώσεις του παρέχουν το χείριστο σενάριο εξάπλωσης, όπου η φωτιά προχωρά ανεξέλεγκτη. Ήδη η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αξιολογεί το σύνολο των 17 πυρκαγιών, ώστε να εντοπιστούν τα συστηματικά σφάλματα στην πρόγνωση εξάπλωσης και τα οποία, στο μέτρο του επιστημονικά δυνατού, θα διορθωθούν για την αντιπυρική περίοδο του 2020.

Επίσης η περιοχή της Εύβοιας στην οποία ξέσπασε η πυρκαγιά της 13ης Αυγούστου, είχε επιτυχώς επισημανθεί με ακραία επικινδυνότητα, με βάση το σύνθετο πυρο-μετεωρολογικό δείκτη DISARM, ο οποίος αποσκοπεί στην αντικειμενική αξιολόγηση της επικινδυνότητας για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου ο δείκτης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στη χώρα μας με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με άλλους υφιστάμενους δείκτες επικινδυνότητας, ο σύνθετος δείκτης DISARM αξιολογεί την επικινδυνότητα σε πολύ υψηλή οριζόντια ανάλυση της τάξης των δύο χιλιομέτρων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικός ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου: Φέτος κάηκε το 1/3 των εκτάσεων άλλων ετών"

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στη Λ. Δημοκρατίας λόγω θρησκευτικών εκδηλώσεων

Λόγω θρησκευτικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο εορτασμού των Αγ. Αναργύρων από την 23.00΄ ώρα της Τετάρτης 30-10-2019 έως την 02.00΄ ώρα του Σαββάτου 2-11-2019, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Δημοκρατίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Π. Δαβάκη και Ηρώων Πολυτεχνείου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αχαρνές, καθώς και την αμφιδρόμηση του ρεύματος κυκλοφορίας προς Αθήνα, (περιοχής Δήμου Αγίων Αναργύρων).

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κίνησή τους στην παραπάνω λεωφόρο και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στη Λ. Δημοκρατίας λόγω θρησκευτικών εκδηλώσεων"

Βουλιαράτες: Ένταση μεταξύ Αλβανών αστυνομικών και των γονιών του Κ. Κατσίφα

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες στη Βόρεια Ήπειρο, στο νεκροταφείο των πεσόντων.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τους νεκρούς στρατιώτες του Έπους του 1940-41, οι γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός πριν από έναν χρόνο από πυρά Αλβανών αστυνομικών στην περιοχή, προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πανό. Ωστόσο, πριν προλάβουν, Αλβανοί αστυνομικοί έσπευσαν και τους το άρπαξαν από τα χέρια.

Αμέσως επικράτησε ένταση με τους γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα να διαμαρτύρονται με φωνές κατά των αστυνομικών. Οι τελευταίοι έβαλαν το πανό στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, το οποίο έφυγε αμέσως από την περιοχή.

Το πανό έγραφε την λέξη «Αθάνατος» και είχε την φωτογραφία του 35χρονου, ο οποίος ξεψύχησε στους Βουλιαράτες, πληγωμένος από τις σφαίρες στελεχών της αλβανικής Αστυνομίας.

Η αδελφή του Kωνσταντίνου Κατσίφα, διαμαρτυρήθηκε στους διοργανωτές της εκδήλωσης στην μνήμη των πεσόντων του Έπους του ΄40, επειδή στην διάρκεια της τελετής δεν είχε γίνει η παραμικρή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου. Στο ξέσπασμα της αδελφής του Κ. Κατσίφα απάντησε ο πρώην Υπουργός και Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, Γιώργος Σούρλας, επικρίνοντας εκείνη και τους γονείς της για την στάση τους, λέγοντας του ότι δεν επιτρέπουν να γίνει η εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς του πολέμου.

Νωρίς το πρωί, οι συγγενείς του τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του 35χρονου, στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Έναν χρόνο από τον θάνατο του, οι γονείς του ζητούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες οι αλβανικές Αρχές και να πάρουν το ταχύτερο στα χέρια τους το πόρισμα για τις συνθήκες υπό από τις οποίες χάθηκε ο γιος τους.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλιαράτες: Ένταση μεταξύ Αλβανών αστυνομικών και των γονιών του Κ. Κατσίφα"

Αυτός είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας: 57 ριζικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Το «ΘEΜΑ» αποκαλύπτει αποκλειστικά το τελικό κείμενο με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα μετά τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Το σχέδιο με τις οριστικές αλλαγές της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατατίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας προς ψήφιση στη Βουλή. Με τις νέες τελικές διατάξεις επέρχονται συνολικά 57 τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, πλήρως εναρμονισμένες με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Πλέον, με καινοτόμες διατάξεις σφίγγει ο νομικός κλοιός γύρω από τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», αλλά και γύρω από πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς. Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτές που δέχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι εφοριακοί που διενεργούσαν ελέγχους.

Ακόμη, ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας καθώς η εσωτερική νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία.

Οσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων, αυτό μετατρέπεται σε κακούργημα μετά την κόκκινη κάρτα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Για τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν, προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα με τον αναμορφωμένο Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο με τις αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης διωκόταν μόνο κατ’ έγκληση (δηλαδή μετά από μήνυση του παθόντος), αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα. Πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος» αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις που είχαν εκφραστεί ως προς το θέμα αυτό στη διαβούλευση. Οι πρώτες νομικές σκέψεις είναι η απιστία για σειρά οικονομικών εγκλημάτων να διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή με παρέμβαση εισαγγελέα και όχι κατόπιν έγκλησης όπως ισχύει σήμερα. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει νομικός και ουσιαστικός προβληματισμός ως προς το ποια μορφή θα πρέπει να πάρει το αδίκημα της απιστίας σε ό,τι αφορά στελέχη τραπεζών που εγκρίνουν δάνεια. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές ως προς το ζήτημα της απιστίας θα κλειδώσουν τα επόμενα 24ωρα ώστε το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί πλήρες τις επόμενες ημέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μέχρι ισόβια σε οδηγούς για πρόκληση θανάτων υπό την επήρεια αλκοόλ

Σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια στους δρόμους εμπεριέχονται στο τελικό κείμενο του Ποινικού Κώδικα. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Συγκεκριμένα, όποιος οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ή οδηγεί αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή πραγματοποιεί επικινδύνους ελιγμούς ή παίρνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες (οι γνωστές κόντρες της Παραλιακής) ή κάνει σούζες, τιμωρείται: Α) Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά. Β) Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο. Γ) Με κάθειρξη έως δέκα έτη εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Δ) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ε) Με ισόβια κάθειρξη εάν προκλήθηκε ο θάνατος πολλών ανθρώπινων ζωών.

Τι αλλάζει σε υποθέσεις τρομοκρατίας

Με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα η Ελλάδα ενσωματώνει στο εσωτερικό της δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2017/541 και πλέον προβλέπονται ποινές και κυρώσεις «για όλα τα εγκλήματα που δημιουργούν κίνδυνο για αόριστο αριθμό προσώπων».

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά συνιστά επιβαρυντική περίσταση «η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης». Εδώ ο νομοθέτης κάνει ένα βήμα μπροστά, καθώς ορίζει το πλαίσιο για τρομοκρατικές επιθέσεις με χημικά αέρια που μέχρι σήμερα έχουμε δει να γίνονται στο εξωτερικό αλλά ευτυχώς όχι ακόμη στην Ελλάδα!

Φυλάκιση όμως έως δύο έτη προβλέπεται και για όσους στρατολογούν νέα μέλη σε τρομοκρατική οργάνωση ή «παρέχουν σε αυτούς οδηγίες, πληροφορίες ή κατευθύνσεις». Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και όποιοι εκπαιδεύουν άλλα πρόσωπα στην κατασκευή ή στη χρήση εκρηκτικών (μολότοφ κ.λπ.), πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικινδύνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών για διάπραξη εγκλημάτων τρομοκρατίας.

Οι απειλές από το Διαδίκτυο

Μία από τις καινοτομίες του νέου Ποινικού Κώδικα είναι ότι εμπεριέχει διατάξεις που ποινικοποιούν τις απειλές που εκτοξεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στελέχη και μέλη του «Ρουβίκωνα», υποστηρικτές του και άλλα πρόσωπα-ομοϊδεάτες του. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις απειλές μέσω Διαδικτύου, αυτές είχαν γίνει πρόσφατα κοινός τόπος όχι μόνο με το ζήτημα της άδειας του πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και με αφορμή πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, π.χ. στα Εξάρχεια.

Πλέον, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη».

Με την ίδια ποινή φυλάκισης (έως τρία έτη) τιμωρείται όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».

Αδειες κρατουμένων

Δικαίωμα να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους υπό όρους θα έχουν με τις νέες διατάξεις στο άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα οι πολυϊσοβίτες -ανάμεσά τους και οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν- εφόσον παραμείνουν στη φυλακή 22 έτη. Πριν από τις αλλαγές το όριο ώστε η συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων να αιτηθεί την αποφυλάκισή της με όρους ήταν τα 17 έτη.

Παράλληλα, για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών ετών για σωφρονιστικούς ή άλλους υπαλλήλους (αστυνομικούς) που διαπιστωθεί ότι βοήθησαν τον κρατούμενο να αποδράσει.

Πλειστηριασμοί και «Ρουβίκωνας»

Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας - ΔΕΗ κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Πρόκειται για ρύθμιση που φωτογραφίζει τη δράση μελών του «Ρουβίκωνα», τα οποία κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει εισβολές και επιθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως πρεσβείες, νοσοκομεία, ακόμη και στη Βουλή, μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν επίσης ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη για τους δράστες επιθέσεων που έχουν γίνει σε συμβολαιογραφικά γραφεία και διακόπτουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Παράλληλα, ορίζουν πως όσοι παράνομα εισέρχονται και απλά παραμένουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία όπου διεξάγονται πλειστηριασμοί τιμωρούνται με εξάμηνη φυλάκιση.

Πρόκειται για ρύθμιση που πιάνει τις δράσεις του «Ρουβίκωνα», καθώς και άλλων προσώπων (πολιτικών και μη), τα οποία κατά καιρούς έχουν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια σε διαδικασίες πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα τη ματαίωσή τους. Προβλέπεται μάλιστα ότι το δικαστήριο εκτός από ποινή φυλάκισης μπορεί να επιβάλει σε κατηγορούμενους για τέτοιες υποθέσεις και χρηματική ποινή. Ακόμη, με φυλάκιση έως τρία έτη «τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τις συνεδριάσεις συλλογικού οργάνου, συγκροτούμενου σύμφωνα με τον νόμο για τη διεξαγωγή δημόσιων υποθέσεων».

Κάθειρξη 10 χρόνων για τη ρίψη μολότοφ

Ενα από τα πολυσυζητημένα ζητήματα σχετικά με τις βελτιώσεις στον Ποινικό Κώδικα αφορούσε το αδίκημα της κατασκευής και χρήσης βόμβας μολότοφ. Με τις τελικές αλλαγές αναβαθμίζεται σε κακούργημα η χρήση μολότοφ σε δημόσιους χώρους και όταν παραβιάζονται οι διατάξεις για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης.

Πριν από τις τελικές αλλαγές, η κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βόμβας διωκόταν σε βαθμό πλημμελήματος. Ομως τώρα, με τις νέες τροποποιήσεις, η ποινική μεταχείριση όσων κατέχουν τέτοιες εκρηκτικές ύλες αλλάζει όταν η χρήση τους γίνεται σε δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, ακόμη και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως είχε γίνει, για παράδειγμα, στην υπόθεση της Marfin.

«Οποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών», αναφέρεται στο άρθρο 272. Αν η ρίψη βόμβας μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους με συνέπεια να παραβιάζονται οι διατάξεις για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης, ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη (κακούργημα). Προβλέπεται πάντως ότι ο δράστης δεν τιμωρείται αν παραδώσει με τη θέλησή του στις Αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση α
υτών.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για επιθέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους

Καίριας όμως σημασίας θεωρείται η επαναφορά της δυνατότητας του εισαγγελέα να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα, δηλαδή να ερευνά και να ασκεί ποινική δίωξη σε πρόσωπα που επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους προξενώντας τους σωματικές βλάβες. Πλέον προβλέπεται ότι δεν απαιτείται μήνυση από τα θύματα για να κινηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος των προσώπων που τους επιτέθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά αυτό θα γίνεται με εισαγγελική παρέμβαση. Η νέα ρύθμιση δεν αφορά μόνο δημοσίους υπαλλήλους που δέχονται επιθέσεις ενώ διεξάγουν ελέγχους -είναι πρόσφατα τα περιστατικά βίας σε βάρος τους στην Κρήτη κ.α.-, αλλά και υπαλλήλους συμβολαιογραφείων που διεξάγουν πλει
στηριασμούς.

Δωροδοκία πολιτικών προσώπων

Διευρύνεται ο κύκλος των πολιτικών προσώπων που θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της δωροληψίας. Συγκεκριμένα, για δωροληψία πολιτικών προβλέπονται κάθειρξη και χρηματική ποινή. Πολιτικά πρόσωπα θεωρούνται: ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων. Με τις αλλαγές που επήλθαν στο άρθρο 159 στη λίστα των πολιτικών προσώπων για τη δωροληψία περιλαμβάνονται πλέον και οι υφυπουργοί. Οπως αναφέρεται, αν τα παραπάνω πρόσωπα «ζητούν ή λαμβάνουν άμεσα ή μέσω τρίτου για τους εαυτούς τους ή άλλους οποιασδήποτε φύσης ωφελήματα που δεν δικαιούνται ή απαιτούν τέτοια ως αντάλλαγμα», θα τιμωρούνται με κάθειρξη (κακούργημα) και χρηματική ποινή.

Για το αδίκημα της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων προβλέπεται ότι «όποιος υπόσχεται ή παρέχει στον πρωθυπουργό ή σε μέλος της κυβέρνησης ή στον περιφερειάρχη ή στον δήμαρχο άμεσα ή μέσω άλλου οποιαδήποτε ωφελήματα που δεν δικαιούται για τον εαυτό του ή για άλλον» τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Στα πολιτικά πρόσωπα σε ό,τι αφορά τη δωροδοκία προστίθενται με το άρθρο 159Α και υφυπου
ργοί και βουλευτές.

Δωροδοκία-δωροληψία υπαλλήλου

Σε κακούργημα μετατρέπεται και τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών η δωροδοκία-δωροληψία υπαλλήλου απασχολούμενου σε κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπως πρώην ΔΕΚΟ κ.λπ.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 237 προστίθεται το άρθρο 237Β, το οποίο περιλαμβάνει εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμη ή πρόσκαιρη) και με οποιαδήποτε ιδιότητα «σε οργανισμούς ή επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή κατά την πλειοψηφία των μετοχών τους στο κράτος, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ ή σε όποιες ή των οποίων τη διοίκηση διορίζει εξ ολοκλήρου ή κατά πλειοψηφία το κράτος ή οι ΟΤΑ ή τα ΝΠΔΔ».

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, «με το άρθρο 237Β σκοπείται η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, την οποία η χώρα μας έχει κυρώσει με τον ν. 2656/1998».

Επιπλέον, στο κεφάλαιο για τη δωροδοκία υπαλλήλου (άρθρο 236) προβλέπεται ότι τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη (από τρία που ήταν με τις ισχύουσες διατάξεις) και χρηματική ποινική όποιος δωροδοκεί δημόσιο υπάλληλο. Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για υπαλλήλους που απασχολούνται σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς με έδρα την Ελλάδα. Για τη δίωξη δε του αδικήματος της δωροδοκίας υπαλλήλων δεν απαιτείται έγκληση (μήνυση) από τον θιγόμενο.

Μεταξύ άλλων, οι νέες διατάξεις για τη δωροδοκία (άρθρο 236) προβλέπουν τα εξής: «1. Οποιος προσφέρει, υπόσχεται ή παρέχει σε υπάλληλο, άμεσα ή μέσω τρίτου, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, για τον εαυτό του ή για άλλον, για ενέργεια ή παράλειψη του υπαλλήλου σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. 2. Αν η ως άνω ενέργεια ή παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη και χρηματική ποινή. 3. Διευθυντής επιχείρησης ή άλλο πρόσωπο που έχει την εξουσία λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε επιχείρηση τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα, αν με παραβίαση συγκεκριμένου καθήκοντος επιμέλειας δεν απέτρεψε από αμέλεια πρόσωπο που τελεί υπό τις εντολές του ή υπόκειται στον έλεγχό του από την τέλεση προς όφελος της επιχείρησης πράξης των
προηγούμενων παραγράφων».

Τι προβλέπεται για τα ανώτερα στελέχη του Δημοσίου

Ακόμη, αντικαθίσταται παράγραφος του άρθρου 235 και προβλέπεται πλέον φυλάκιση για τους προϊσταμένους δημόσιων υπηρεσιών που δεν απέτρεψαν υφισταμένους τους από το να δωροδοκηθούν.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «Προϊστάμενοι υπηρεσιών ή επιθεωρητές ή πρόσωπα που έχουν την εξουσία λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε υπηρεσίες του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τιμωρούνται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη, αν με παράβαση συγκεκριμένου υπηρεσιακού καθήκοντος από αμέλεια δεν απέτρεψαν πρόσωπο που τελεί υπό τις εντολές τους ή υπόκειται στον έλεγχό τους από την τέλεση πράξης των προηγούμενων παραγράφων», δηλαδή της δωροδοκίας.

Κακούργημα η διακεκριμένη κλοπή

Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη αλλά και χρηματική ποινή αποτελεί η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για τον σκοπό αυτό, ανεξάρτητα από την αξία των κλοπιμαίων. Στην έννοια της διακεκριμένης κλοπής περιλαμβάνεται και η αφαίρεση κειμηλίων και άλλων αντικειμένων από εκκλησίες, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπου εκτίθενται ως ιστορικά και αρχαιολογικής σημασίας κειμήλια σε κοινή θέα.

sofokleous10
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας: 57 ριζικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη"

Μιλγουόκι Μπακς: “Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια καλά Έλληνες!”

Oι Μιλγουόκι Μπακς έστειλαν ευχές στην Ελλάδα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μέσω ανάρτησής τους στο Facebook στην οποία περιέχεται φωτογραφία με οπαδούς τους να κρατάνε ελληνικές σημαίες και φυσικά πλακάτ που αποθεώνουν τον Έλληνα ηγέτης της ομάδας τους, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ευχές και χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες έστειλαν οι Μιλγουόκι Μπακς με ανάρτησή τους στο Facebook και έγιναν έτσι η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έγινε η δεύτερη από του εξωτερικό, μετά τη Λεβερκούζεν του Παναγιώτη Ρέτσου, που εύχεται χρόνια πολλά στη χώρα μας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου!

Στη λεζάντα της ανάρτησης γράφει “Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια καλά Έλληνες” ενώ στη φωτογραφία που τη συνοδεύει απεικονίζονται οπαδοί των Μπακς να κρατάνε ελληνικές σημαίες και πλακάτ που αποθεώνουν τον “Greek Freak”, ο οποίος με όσα έχει πετύχει με τη φανέλα της ομάδας, έχει κάνει τους Αμερικανούς όπως φαίνεται να ψάχνουν ευκαιρία να πούνε “ευχαριστώ” και να ευχηθούν στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση των Μιλγουόκι Μπακς



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιλγουόκι Μπακς: “Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια καλά Έλληνες!”"

Brexit : Τρίμηνη παράταση δίνουν οι «27», εκλογές αποφασίζει το Λονδίνο

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα το πρωί για να εξετάσουν, και όπως αναμένεται να εγκρίνουν, την πρόταση να αναβληθεί για τρεις μήνες το Brexit, δήλωσαν χθες Κυριακή πηγές στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση και η διαδικασία

Οι πρεσβευτές θα αρχίσουν τις εργασίες τους στις 10:00 [11:00 ώρα Ελλάδας], τρεις ημέρες πριν την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόταση πάνω στο τραπέζι προβλέπει την αναβολή του Μπρέξιτ για τρεις μήνες, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, συμπεριλαμβάνει πάντως την πιθανότητα το ΗΒ να πάψει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ νωρίτερα, είτε την 30ή Νοεμβρίου είτε την 31η Δεκεμβρίου, σε περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν τις ημερομηνίες αυτές.

Εμπεριέχει ακόμη διατυπώσεις όπως ότι η αναβολή παραχωρείται ώστε το Λονδίνο να βάλει σε τάξη τη διαδικασία της αποχώρησης, ο χρόνος που απομένει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ ουδενί για να διεξαχθεί νέα διαπραγμάτευση για το διαζύγιο και ότι η Βρετανία οφείλει να μην προβάλει προσκόμματα στη λήψη σημαντικών αποφάσεων της ΕΕ για ζητήματα που εκτείνονται από τους προϋπολογισμούς ως την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα.

Αν εγκριθεί η συμφωνία, απομένει βραχεία περίοδος – δεν θα ξεπεράσει τις 24 ώρες, ενδέχεται να είναι μόλις λίγες ώρες – εντός της οποίας θα μπορούν να προβάλουν ενστάσεις οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν δεν καταγραφούν τέτοιες, η απόφαση θα ισχύσει.

Η απόφαση για πρόωρες εκλογές

Αργότερα σήμερα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τη 12η Δεκεμβρίου.
FILE PHOTO: Britain’s Prime Minister Boris Johnson speaks at the House of Commons as parliament discusses Brexit, sitting on a Saturday for the first time since the 1982 Falklands War, in London, Britain, October 19, 2019, in this screen grab taken from video. Parliament TV via REUTERS/File Photo
Η αναβολή του Μπρέξιτ, την οποία ζήτησε πολύ διστακτικά ο ηγέτης των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27 και οι ενστάσεις που πρόβαλε η Γαλλία – επιμένοντας πως πρέπει να υπάρχει επαρκής «αιτιολόγηση» για αυτή – μέχρι σήμερα δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.
Οι 27 συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη η τρίτη αναβολή του Μπρέξιτ, προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο no-deal, και να πάρουν απόφαση για αυτή με γραπτή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Ενα ακόμη βήμα προς τις πρόωρες

Η Βρετανία φάνηκε να κάνει άλλο ένα βήμα χθες Κυριακή προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση για αυτό, με προϋπόθεση την αναβολή του Μπρέξιτ μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020.

Τρία χρόνια και πλέον μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μεν επί της αρχής τη συμφωνία που κλείστηκε για το Μπρέξιτ ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Τζόνσον, αλλά απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που εννοούσε να τους επιβάλει.

Το ΗΒ υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, κάτι που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: αρχικά ως την 12η Απριλίου, κατόπιν ως την 31η Οκτωβρίου. Αλλά η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη για το πώς, το πότε και ακόμη και το εάν θα αποχωρήσει και η πολιτική κρίση που προκαλεί το ζήτημα συνεχίζεται.

Για την ΕΕ, η άνευ προηγουμένου απώλεια ενός κράτους μέλους χαρακτηρίζεται ιστορικό πλήγμα. Οι 27 εξάλλου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για το πώς έχει εξελιχθεί το διαζύγιο, που τους αναγκάζει να σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ασφάλεια ή άλλα ζητήματα.


ΑΠΕ/tovima








Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit : Τρίμηνη παράταση δίνουν οι «27», εκλογές αποφασίζει το Λονδίνο"

Aλ Μπαγκντάντι: Τον “έδωσε” η γυναίκα του στους Αμερικάνους!

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα των "New York Times", για τον τρόπο που οι ΗΠΑ εντόπισαν τον αρχηγό του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Σύμφωνα με τους “New York Times”, η επιχείρηση για τη δολοφονία του αλ Μπαγκντάντι ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι, όταν στην κατοχή της CIA έφτασαν «αιφνιδιαστικές» πληροφορίες για το πού βρισκόταν ο ηγέτης του ISIS, που εξοντώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (27.10.2019).

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτοί που «έδωσαν» τον αλ Μπαγκντάντι ήταν ένας αγγελιαφόρος της οργάνωσης, αλλά και μία από τις συζύγους του, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ακολούθως, η CIA άρχισε τις επαφές με τους Κούρδους και τους Ιρακινούς, προκειμένου να διαστραυρωθεί η πληροφορία, αλλά και για να διαπιστωθεί η ακριβής θέση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι Κούρδοι συνέχισαν να δίνουν πληροφορίες στις ΗΠΑ ακόμη και μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία. Ωστόσο, το γεγονός ότι η περιοχή ελέγχεται από την αλ Κάιντα, ενώ η εναέρια κυκλοφορία είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, οδήγησε στη ματαίωση της επιχείρησης τουλάχιστον δύο φορές κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε, ύστερα από συνεννόηση που είχε ο ίδιος με τη Μόσχα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Aλ Μπαγκντάντι: Τον “έδωσε” η γυναίκα του στους Αμερικάνους!"

Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μελών της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η στρατιωτική παρέλαση έκλεισε με το μήνυμα του Επισμηναγού, Δημήτρη Βολακάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε έναν στίχο του Γιάννη Ρίτσου από τη συλλογή «Οι γειτονιές του κόσμου».

«Ετούτος ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία. Χρόνια πολλά Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που ακούστηκε στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όσους παρακολουθούσαν την επίδειξη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης"

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Η αυθαιρεσία δεν θα περάσει

Μήνυμα στην Τουρκία η οποία, όπως είπε, «παραβιάζει προκλητικά τη διεθνή νομιμότητα» έστειλε από τη Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η αυθαιρεσία δεν θα περάσει» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε απευθυνόμενος εκ νέου στην Τουρκία:

«Εμείς οι Έλληνες θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα εθνικά θέματα και τα εθνικά δίκαια και θα επιβάλουμε το σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα από την οποία προκύπτουν αυτά».

Στην αρχή της δήλωσής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «το ΟΧΙ των Ελλήνων υπήρξε μια κορυφαία στη σύγχρονη ιστορία πράξη αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στον φασισμό. Ταυτόχρωνα υπήρξε γενναία στάση υπεράσπισης των αρχών της ειρήνης και της δημοκρατίας. Από εδώ, την καρδία της Μακεδονίας, στέλνουμε το μήνυμα το ίδιο όΧΙ προς καθένα που διανοείται να διαβουλευτεί αυτά τα παναθρώπινα ιδανικά».



Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στην σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου. Το ίδιο «ΟΧΙ» εκπέμπουμε σήμερα εμείς, οι Έλληνες, από την Θεσσαλονίκη, από την Μακεδονία μας, εναντίον καθενός ο οποίος επιβουλεύεται τα ίδια Πανανθρώπινα Ιδανικά. Κατ’ εξοχήν δε το «ΟΧΙ» αυτό απευθύνεται στην γείτονα Τουρκία η οποία, αδιστάκτως, προσβάλλει βάναυσα την Διεθνή Νομιμότητα στην Μέση Ανατολή. Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει. Κι ακόμα τούτο: Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, θα υπερασπισθούμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και θα επιβάλλουμε τον σεβασμό της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, πάνω στην οποία τα Δίκαια αυτά εδράζονται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος σε Τουρκία: Η αυθαιρεσία δεν θα περάσει"

ESM: «Πράσινο φως» στην πρόωρη αποπληρωμή ελληνικών δανείων στο ΔΝΤ

Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΣ, «το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΣ/ΕΤΧΣ) συμφώνησε σήμερα να άρει την υποχρεωτική αποπληρωμή του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ (ESM/EFSF), που συνδέεται με τη μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με τον ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχε ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ γίνεται αμέσως πληρωτέο». «Η άρση που παρέχει ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα υποχρεωθεί να κάνει την πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τους δύο οργανισμούς», επισημαίνεται.

«Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον ΕΜΣ. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων καθώς η Ελλάδα πλέον αυτοχρηματοδοτείται στις αγορές με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος της εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να αποπληρωθεί προς το ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές. Αυτά τα οφέλη που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο ΕΜΣ/ΕΤΧΣ άρει τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ ως βασικού δανειστή της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΕΜΣ υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον ΕΜΣ/ΕΤΧΣ επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. Χωρίς της άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων προς τον ΕΜΣ/ΕΤΧΣ η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ταυτόχρονα 52,2 δισ. προς τον ΕΜΣ και ΕΤΧΣ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: «Πράσινο φως» στην πρόωρη αποπληρωμή ελληνικών δανείων στο ΔΝΤ"

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 2,5 ώρες η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με την οποία κορυφώνονται οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στις 12:15 ολοκληρώθηκε η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων και ξεκίνησε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30

Η παρέλαση ξεκίνησε με τους αναπήρους πολέμου που χειροκροτήθηκαν θερμά από τους πολίτες που βρίσκονται στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν όλα τα πολιτικά τμήματα που συμμετείχαν στην παρέλαση ανάμεσα στα οποία τμήμα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, σύλλογοι της Εθνικής Αντίστασης, απόγονοι των Μακεδονομάχων, τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και μαθητές σχολείων.

Μετά τη λήξη της παρέλασης των πολιτικών τμημάτων ακολούθησε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων με τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων να κάνουν επίδειξη της δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εντυπωσιακή παρέλαση των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς:



Ξεχωριστή στιγμή η παρέλαση από τους δρόμους των μηχανοκίνητων τμημάτων αλλά η από αέρος εμφάνιση ελικοπτέρων και μαχητικών που πέταξαν πάνω από τους Θεσσαλονικείς ενώ φυσικά όλοι άκουσαν με συγκίνηση το μήνυμα του πιλότου της ομάδας Ζευς της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας ότι «τούτος δω ο λαός δεν γονατίζει παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς του».



Δείτε φωτογραφίες από την παρέλαση των μηχανοκίνητων τμημάτων στη Θεσσαλονίκη:
Θεσσαλονίκη:

4936800
4936796
4936802
4936806
4936792
4936788
parelasi-aeropl3
parelasi-aeropl2
parelasi-aeropl
parelasi-aeropl8
parelasi-aeropl7
parelasi-aeropl4
parelasi-aeropl5
parelasi-aeropl6
Παρών στην παρέλαση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων» ενώ η λήξη δόθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
4936609
4936612
Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) μέχρι το Λευκό Πύργο, έλαβαν μέρος στρατιωτικά, μαθητικά και πολιτικά τμήματα.
4936613
4936614
4936629
4936616
4936641
4936644
4936653
4936657
4936621


Μετά το πέρας της παρέλασης για άλλη μια χρονιά θα πραγματοποιηθεί εντυπωσιακή επίδειξη από F16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους, «Ζευς», θα ακολουθήσει χαιρετισμός απόγονων βετεράνων και δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news