facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

«Φλέγεται» και πάλι η Βαρκελώνη: Νέα ογκώδης διαδήλωση - Μάχη με τους αστυνομικούς

«Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους», «έξω οι δυνάμεις κατοχής», ορισμένα από τα επικρατέστερα μηνύματα... στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει μετά την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών από την ισπανική δικαιοσύνη, εκατοντάδες χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κατέκλυσαν το κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια νέα ογκώδη διαδήλωση.

Περίπου 350.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δύο μεγάλων οργανώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης και της Omnium cultural, για να διαδηλώσουν κοντά στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όταν έβλεπαν αστυνομικούς.




Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συμμετέχοντες αναγράφονταν συνθήματα όπως «η φυλακή δεν είναι η λύση», «καθίστε να συζητήσετε».

«Διαδηλώνουμε ειρηνικά, δεν είμαστε βίαιοι σε αντίθεση με όσα μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ» διαβεβαίωσε η Μανουέλα Μουνιόζ, που εργάζονται σε εργοστάσιο χημικών.


Νωρίς το βράδυ, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Άμυνας της Δημοκρατίας (CRD) συγκεντρώθηκαν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας φωνάζοντας «ανεξαρτησία».

Πόλεμος με αστυνομικούς - Τουλάχιστον δύο συλλήψεις

Δεκάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών με ασπίδες και όπλα και με τη συνδρομή αστυνομικών βαν εφόρμησαν για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Αστυνομικές δυνάμεις ορμούν εναντίον των διαδηλωτών, επιχειρώντας να τους διαλύσουν, ενώ εκείνοι τους πετούν πέτρες και φωτοβολίδες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδα La Vanguardia τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν τραυματίες κατά τις συμπλοκές.

Η έφοδος της αστυνομίας ακολούθησε μια αντιπαράθεση διάρκειας δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές πέταγαν μπουκάλια και μπαλάκια εναντίον των αστυνομικών.




Είναι η πρώτη μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη μετά τις ταραχές, με συνολικά 600 τραυματίες, στην Καταλονία, έπειτα από την καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο των εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές κάθειρξης έως και 13 έτη.


000_1LR6UZ
000_1LR6VL
000_1LR6VO
000_1LR6W3
000_1LR6W4

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φλέγεται» και πάλι η Βαρκελώνη: Νέα ογκώδης διαδήλωση - Μάχη με τους αστυνομικούς"

ΥΠΕΞ: Προσβάλλουν τους Έλληνες οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές αρχές άνοιγαν πυρ κατά λέμβων που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του, χαρακτηρίζοντάς τους ανυπόστατους.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές» τονίζει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού», καταλήγει:

«Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».

Ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές άνοιγαν πυρ κατά λέμβων που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες και άλλοι εξ αυτών πνίγονταν στο Αιγαίο και άλλοι κατάφερναν να επιστρέψουν τραυματισμένοι στην Τουρκία.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Προσβάλλουν τους Έλληνες οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου"

Αμερικανικός αιφνιδιασμός στη Συρία: Ξαφνική είσοδος αμερικανικών δυνάμεων για την κατάληψη πετρελαιοπηγών!

Αγώνα δρόμου κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία για να επανακαταλάβουν τις πετρελαιοπηγές κοντά στην Deiz ez-Zor, στην ίδια δηλαδή περιοχή που είχαν σκοτωθεί 9 Ρώσοι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner τον Φεβρουάριο του 2018 από αμερικανικές δυνάμεις, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε πλήρως τη Μόαχα.

Η αρχή έγινε πριν από ημέρες περίπου από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε πει πως οι κουρδικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν την περιοχή των πετρελαιοπηγών που κατείχε η ISIS, προκειμένου η ισλαμιστική οργάνωση να μην μπορέσει να τις καταλάβει ξανά.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ φάλαγγα οχημάτων των αμερικανικών δυνάμεων αποτελούμενη από 13 έως 18 οχήματα διέσχισε τα σύνορα με τη Συρία από το Ιράκ στην περιοχή Al-Walid κατευθυνόμενη για τις πετρελαιοπηγές με ισχυρή αεροπορική προστασία.

Έτσι για ακόμη μια φορά η υπόθεση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία παίρνει νέα τροπή, αφού όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ δεν πρόκειται… ποτέ να αποχωρήσουν από την πολύπαθη αυτή χώρα.

Αντιδρώντας με οργή στη νέα αυτή αμερικανική κίνηση που η αλήθεια είναι πως αιφνιδίασε τη Ρωσία και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Mark T. Esper ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν (σ.σ. τελικά) στην Συρία για να εμποδίσουν την ISIS να καταλάβει τις πετρελαιοπηγές ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov δήλωσε σχετικά:

«Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά η Ουάσιγκτον δηλαδή η κατάληψη των πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία με απλά λόγια είναι μια ληστρική πράξη», προσθέτοντας πως όλα οι πετρελαιοπηγές και τα κοιτάσματα ανήκουν αποκλειστικά στην συριακή Αραβική Δημοκρατία και όχι στην ISIS ή τους Αμερικανούς προστάτες από τους τρομοκράτες της ISIS.

«Ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε και η αμερικανική νομοθεσία μπορεί να δικαιολογήσει την κατάληψη των πετρελαιοπηγών από την Συρία και τον λαό της», κατέληξε.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανικός αιφνιδιασμός στη Συρία: Ξαφνική είσοδος αμερικανικών δυνάμεων για την κατάληψη πετρελαιοπηγών!"

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα βύθιζε βάρκες μεταναστών και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο»

Σε μια απίστευτη δήλωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, υποστηρίζοντας δημοσίως ότι οι ελληνικές αρχές άνοιξαν πυρ κατά λέμβων που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες και άλλοι εξ αυτών πνίγονταν στο Αιγαίοι και άλλοι κατάφερναν να επιστρέψουν τραυματισμένοι στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο κ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε αμέσως στην Ελλάδα και εμμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να εκθέσει τη χώρα μας για την αντιμετώπισή της απέναντι στο μεταναστευτικό και να δείξει παράλληλα ότι η γείτονα χώρα συμπεριφέρεται καλύτερα στα περίπου 4 εκατ. προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.
Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία ο κ. Τσαβούσουγλου δήλωσε ότι μια «συμμαχία» χωρών που καθοδηγείται κυρίως από τη Γαλλία και από το Ισραήλ, προσπαθεί να χωρίσει τη χώρα και να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς τρομοκρατίας στην περιοχή

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα βύθιζε βάρκες μεταναστών και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο»"

Βουλιαράτες: Η μητέρα του Κατσίφα δεν κλαίει για το γιο της, αλλά ζητά πόλεμο: Σηκωθείτε! Πιάστε τα τουφέκια και τις βόμβες, η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελλάδα

Στο ετήσιο μνημόσυνο του δολοφονηθέντος Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, οι συμμετέχοντες έριξαν εξτρεμιστικά συνθήματα εναντίον του αλβανικού κράτους και της εδαφικής του ακεραιότητας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Η μητέρα του Κατσίφα  κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αρπάξουν τα όπλα τους και να πολεμήσουν για τη γη τους που λέει ότι είναι ελληνική και να ενωθούν με την Ελλάδα. Τα μέλη της οικογένειας δεν επέτρεψαν στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, μόνο στα ελληνικά.
«Πείτε μας γιατί σκοτώσατε το αγόρι μου. Γιατί ήρθατε εδώ, να φύγετε».





Γράφει το δημοσίευμα της ‘Shqiptarja’:


Αργυρόκαστρο.

Η επέτειος της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα πριν από ένα χρόνο στους Βουλιαράτες του Αργυρόκαστρου, έφερε 1800 Έλληνες στην αλβανική επικράτεια μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. 

Σε επτά άτομα δεν επετράπη η είσοδος επειδή δεν διευκρίνισαν τον σκοπό του ταξιδιού, ενώ άλλοι δηλώθηκαν  ως «non grata» και επέστρεψαν στα σύνορα. Μεταξύ αυτών που δεν έγιναν δεκτοί από τους Έλληνες εξτρεμιστές ήταν ο Μπάμπης Καραθάνος, της οργάνωσης της Βορείου Ηπείρου, ένα άτομο που διερευνήθηκε από την αλβανική εισαγγελία για τα περιστατικά πριν από ένα χρόνο στην ταφή του Κατσίφα.

Συνεχίζει το δημοσίευμα:


Ο Κατσίφας ήταν Έλληνας εξτρεμιστής που πυροβόλησε στην αστυνομία από το λόφο του χωριού ακριβώς πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή της Ελλάδας στους Βουλιαράτες. Πυροβολήθηκε από τις RENEA, η οποία έφθασε στην περιοχή, ένα γεγονός που έλαβε χώρα στις 28 Οκτωβρίου 2018.




Μπροστά από τον τάφο του γιου της, μιλώντας στην ελληνική γλώσσα, ενώπιον πολλών, η μητέρα του Κατσίφα, η Βασιλική Κατσίφα, ζήτησε για τη δολοφονία, βία και πόλεμο.

«Πάρτε στα χέρια και σκοτώστε τους προδότες. Η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελλάδα», είπε η Βασιλική στα ελληνικά στους Βουλιαράτες του Αργυρόκαστρου. Αποκάλεσε τους Αλβανούς προδότες και συνοδεύονταν από το σύζυγό της και τις δύο κόρες της.



echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλιαράτες: Η μητέρα του Κατσίφα δεν κλαίει για το γιο της, αλλά ζητά πόλεμο: Σηκωθείτε! Πιάστε τα τουφέκια και τις βόμβες, η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελλάδα"

Έπαιρνε για χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του κι όμως αθωώθηκε

Έπαιρνε για χρόνια παράνομα τη σύνταξη της νεκρής του μητέρας, με το νέο όμως Ποινικό Κώδικα, αθωώθηκε!

Ο λόγος για ένα μεσήλικα αγρότη από τη Μεσαρά, ο οποίος για περίπου εφτά χρόνια είχε πάρει περισσότερες από 40 χιλιάδες ευρώ, έχει όμως ήδη επιστρέψει το μεγαλύτερο ποσό μετά από σχετική ρύθμιση. Η εκδίκαση της υπόθεσής του σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, έγινε πριν λίγες ημέρες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Για το αδίκημα αθωώθηκε καθώς από κακούργημα έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα και εφόσον είχε παρέλθει η οχταετία από την τέλεση του, παραγράφηκε. Ο μεσήλικας αγρότης έχει σύμφωνα με πληροφορίες επιστρέψει ήδη 30 από τις 40 χιλιάδες ευρώ. Έχει ενταχθεί σε σχετική ρύθμιση και πληρώνει κάθε μήνα 530 ευρώ, ενώ η σύνταξη που λάμβανε παράνομα ήταν αγροτική και ανερχόταν στα 360 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, λάμβανε παράνομα τη σύνταξη γιατί είχε έκτακτες οικονομικές ανάγκες. Ισχυρίστηκε ότι χρειάστηκε αυτά τα χρήματα γιατί όλα του πήγαν διαφορετικά από ότι είχε σχεδιάσει και πως η μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε πάρει δάνειο για να χτίσει σπίτι, έχοντας τη διαβεβαίωση από τον πατέρα του ότι θα τον βοηθήσει στην αποπληρωμή του δανείου. Ο πατέρας του, όμως απεβίωσε και έμεινε με την υψηλή δόση του δανείου να… τρέχει και να μην μπορεί να την πληρώσει στην τράπεζα. Ακόμη, διάφορα άλλα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν και αφορούσαν στην οικογένειά του, είχαν ως αποτέλεσμα να εξοντώσουν τον ίδιο οικονομικά.

Επίσης, περίμενε μία αποζημίωση εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος στο οποίο είχε εμπλακεί, η αποζημίωση αυτή δεν ήρθε ποτέ κι έτσι επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο οικονομικά. «Από την αρχή είχαμε πει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση. Τα χρήματα επιστρέφονται και έχει επιστραφεί το μεγαλύτερο μέρος.

Η αθώωση του ήταν μονόδρομος» ανέφερε ο δικηγόρος του Αντώνης Επιτροπάκης.

εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ/cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Έπαιρνε για χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του κι όμως αθωώθηκε"

Σαρωτικοί έλεγχοι χιλιάδων ΑΦΜ δανειοληπτών ξεκινούν οι τράπεζες

Από την 1η Νοεμβρίου, οι τράπεζες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους για δανειολήπτες ενώ βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με το Taxis και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να καταγραφούν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews.

Όσοι αποδειχθεί ότι κάνουν κατάχρηση της ευνοϊκής ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, τα σπίτια τους θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσα σε 60 μέρες, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Πέραν του ΑΦΜ που θα «φορτώνουν» οι τράπεζες στο εσωτερικό σύστημα ελέγχου θα διασταυρώνουν την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη για να δουν τυχόν αλλαγές, αλλά και αν η εφορία έχει στο μεσοδιάστημα -όσο ο δανειολήπτης πληρώνει μια ελάχιστη ενδεικτική μηνιαία δόση του δανείου του και απολαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό αναμένοντας την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης- κινήσει διαδικασίες ελέγχου για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων ή έχει στοιχεία ότι ο δανειολήπτης μετέφερε καταθέσεις στο εξωτερικό.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικοί έλεγχοι χιλιάδων ΑΦΜ δανειοληπτών ξεκινούν οι τράπεζες"

«Κρανίου τόπος» η Καλιφόρνια: Απειλούνται πάνω από 90.000 στρέμματα - Στο σκοτάδι σχεδόν ένα εκατ. νοικοκυριά

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια, μία εξ αυτών βόρεια του Σαν Φρανσίσκο και άλλη μία κοντά στο Λος Άντζελες, με τις αρχές να προχωρούν σε προληπτικές διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η φωτιά Kincade κατακαίει την οινοπαραγωγική περιοχή της κομητείας Σόνομα, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο από την Τετάρτη το βράδυ.



Περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες, με τη συνδρομή δέκα πυροσβεστικών αεροσκαφών και εκατό πυροσβεστικών οχημάτων, προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά.

Υπό απειλή πάνω από 90.000 στρέμματα

Οι φλόγες έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερα από 90.000 στρέμματα γης και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο μόλις το 5% της. Έχει ήδη καταστρέψει 49 κτίρια, σύμφωνα με τη Cal Fire, την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας.

«Είναι αναμφίβολα ένα γεγονός που χαρακτηρίζουμε ιστορικό» δήλωσε στους Los Angeles Times ο Ντέιβιντ Κινγκ, μετεωρολόγος στο γραφείο του Μοντερέι.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή και περιέγραψε σε δημοσιογράφους ότι το θέαμα που αντίκρισε έμοιαζε σε «εμπόλεμη ζώνη».

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PG&E ανακοίνωσε χθες ότι προβλέπει να κόψει προληπτικά το ρεύμα σε 850.000 νοικοκυριά από σήμερα, σε 36 κομητείες, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν «ξηρό, ζεστό καιρό με ισχυρούς ανέμους», ένα «κλιματικό γεγονός που θα μπορούσε να είναι το σφοδρότερο στην Καλιφόρνια εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το εν λόγω μέτρο θα αφορά περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη καθορίσει τα αίτια της φωτιάς, όμως η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας PG&E έκανε λόγο για ένα συμβάν σε μία από τις γραμμές της κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η Kincade Fire, μόλις επτά λεπτά προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Φόβος για 10.000 κτίρια

Οι αρχές απομάκρυναν όλους τους κατοίκους της μικρής πόλης Γκέισερβιλ και τους αμπελώνες που την περιβάλλουν. Πολλοί κάτοικοι δεν είχαν καν τον χρόνο να πάρουν μαζί τους προσωπικά αντικείμενά τους.

«Πιστεύαμε ότι η φωτιά απείχε 3 χλμ, όμως δεν λάβαμε υπόψη τον άνεμο. Στην πραγματικότητα, η πυρκαγιά κινείτο με 20 χλμ/ώρα» είπε στους Los Angeles Times ο 68χρονος Ντουάιτ Μόνσον.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, σε ένα άλλο μέτωπο, η πυρκαγιά Tick είχε περιοριστεί μόλις σε ποσοστό 10% χθες το βράδυ κι επεκτεινόταν σε σχεδόν 16.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, απειλεί σχεδόν 10.000 κτίρια σε αυτήν τη περιοχή, βόρεια του Λος Άντζελες.

Οι αρχές εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και η κομητεία του Λος Άντζελες τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας την αποδέσμευση πόρων.

«Οι θερμοκρασίες, που φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία και τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να φθάσουν στα 100 χιλιόμετρα την ώρα, θα δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν την ακραία συμπεριφορά των πυρκαγιών και τη γρήγορη εξάπλωσή τους», προειδοποίησε στο Twitter η μετεωρολογική υπηρεσία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κρανίου τόπος» η Καλιφόρνια: Απειλούνται πάνω από 90.000 στρέμματα - Στο σκοτάδι σχεδόν ένα εκατ. νοικοκυριά"

Συρία: Δίωξη κατά του Ερντογάν για την εισβολή ζητά πρώην ερευνήτρια του ΟΗΕ

Έρευνα πρέπει να διεξαχθεί σε βάρος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της χώρας του στη Συρία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρώην εισαγγελέας και ερευνήτρια του ΟΗΕ Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα.

Η ντελ Πόντε, πρώην μέλος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, δήλωσε πως με την επέμβασή της η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και αναζωπύρωσε τη σύγκρουση στη χώρα αυτή.

«Το να μπορεί ο Ερντογάν να εισβάλλει σε συριακό έδαφος για να καταστρέψει τους Κούρδους είναι απίστευτο», λέει η ντελ Πόντε, πρώην γενική εισαγγελέας της Ελβετίας η οποία άσκησε διώξεις για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

“Δεν πρέπει να γλυτώσει”

«Θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του και θα πρέπει να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Δεν πρέπει να του επιτραπεί να γλυτώσει ανέξοδα απ’ αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Schweiz am Wochenende.

Η Ντελ Πόντε επισημαίνει ακόμη στη συνέντευξή της πως οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να αντιπαρατεθούν στην Τουρκία για τις ενέργειές της αφού ο Ερντογάν απείλησε να «ανοίξει τις πύλες» στους πρόσφυγες για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

«Ο Ερντογάν έχει τους πρόσφυγες σαν διαπραγματευτικό χαρτί», τόνισε.

Η Ντελ Πόντε συμμετείχε τον Σεπτέμβριο 2012 στην τριμελή ερευνητική επιτροπή για τη Συρία, καταγράφοντας επεισόδια όπως επιθέσεις με χημικά όπλα, γενοκτονία σε βάρος του πληθυσμού των Γεζίντι του Ιράκ, πολιορκητικές τακτικές και βομβαρδισμούς αυτοκινητοπομπών αρωγής.

Παραιτήθηκε το 2017 λέγοντας πως η έλλειψη πολιτικής στήριξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθιστά αδύνατο το έργο της.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Δίωξη κατά του Ερντογάν για την εισβολή ζητά πρώην ερευνήτρια του ΟΗΕ"

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία λέει «όχι» στη γερμανική πρόταση για διεθνή ασφαλή ζώνη στη Συρία

Μη ρεαλιστική θεωρεί η Τουρκία τη γερμανική πρόταση περί δημιουργίας «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και διαβεβαίωσε ότι οποιεσδήποτε κατηγορίες για τέτοιες παραβιάσεις θα ερευνηθούν.

«Θα ερευνήσουμε μέχρι τέλους ακόμη και τη μικρότερη παραβίαση (ανθρώπινων δικαιωμάτων) και καταγγελία. Δεν θα ανεχθούμε ούτε τη μικρότερη από τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας παρουσίασε την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για μια ασφαλή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε αρχικά τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ, όμως σήμερα ο Τσαβούσογλού δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστική.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Η Τουρκία λέει «όχι» στη γερμανική πρόταση για διεθνή ασφαλή ζώνη στη Συρία"

Ζάεφ: Απογοητευμένος, αλλά όχι απαισιόδοξος για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Προσωπικό πλήγμα για τον ίδιο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ το «όχι» της Ε.Ε. στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του.

«Είναι αλήθεια ότι αισθάνθηκα ως προσωπικό πλήγμα την αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι μια ουλή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο πρόσωπο μου. Ξέρετε όμως ότι πολλές φορές τα σημάδια στο πρόσωπο μετά από μία μάχη δείχνουν πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό για το οποίο αγωνίζεστε», ανέφερε σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα «Danas». Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν θα πάψει να μάχεται «για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών στην Βόρεια Μακεδονία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αγώνας αυτός θα αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε αναποτελεσματική την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να δοθεί καθεστώς προνομιακού εταίρου στις προς ένταξη χώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες αναδιάρθρωσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί μόνο να συμβάλει στη μεταρρύθμιση αυτή. Καμία εταιρική σχέση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν νομίζω ότι είναι μια βιώσιμη σχέση και δεν θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα για κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης» υπογράμμισε. Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» εκτιμώντας ότι ο αποκλεισμός τους θα επιφέρει νέα δεινά στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπερασπίστηκε την συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα για το όνομα και την διευθέτηση των προβλημάτων με την Βουλγαρία. «Με τις συμφωνίες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία κλείσαμε όλα τα διμερή ζητήματα με τους γείτονες. Σήμερα όλοι οι γείτονες είναι οι μεγάλοι μας φίλοι. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε.

Ανέφερε ότι οι συμφωνίες αυτές επέφεραν ήδη θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας του αφού - όπως είπε- αυξήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές καθώς επίσης και οι ξένες επενδύσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ανεργία και να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί.

Αναφερόμενος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου του 2020, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα ενισχύσουν την παράταξη της οποίας ηγείται και «δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στην εξουσία των δυνάμεων που δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες». «Ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός, οι απειλές, ο εκβιασμός, οι φυλακίσεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η λογοκρισία, η διεθνής απομόνωση και η φτώχεια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Αναμένω ότι οι πολίτες θα επιλέξουν να συνεχίσει η χώρα στο σωστό δρόμο, ότι θα επιλέξουν την πρόοδο» σημείωσε.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Απογοητευμένος, αλλά όχι απαισιόδοξος για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας"

Γαλλία: Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο λόγω αρχών κι όχι λόγω της Total

Η Γαλλία υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι εξαιτίας οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας αλλά γιατί η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που όταν χρειάζεται να δράσουμε το πράττουμε, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντυμόν. Υπογράμμισε παράλληλα πως οι σχέσεις Γαλλίας και Κύπρου είναι κάτι περισσότερο από άριστες.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο νησί, η κ. Ντυμόν είπε πως «ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Γαλλία υπεραμύνεται της κυριαρχίας της Κύπρου γιατί θεωρούμε πως η κυριαρχία ενός κράτους μέλος της ΕΕ πρέπει να τυγχάνει υπεράσπισης και επίσης λόγω της ανάγκης υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Δεν υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της Κύπρου λόγω οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η κ. Ντυμόν, εξέφρασε την υποστήριξη του Παρισιού στις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Γαλλίας να υποστηρίξει τη διαδικασία εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Σε σχέση με το θέμα της Συρίας, η κ. Ντυμόν εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας και χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα ως πολύ εύθραυστη, προσθέτοντας πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια συνολική πολιτική λύση στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2254 των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε πως η Γαλλία καλεί για την πραγματοποίηση μιας Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους το συντομότερο δυνατόν.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Ντυμόν αφού υπενθύμισε τα πρόσφατα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τα οποία υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως «η Γαλλία έχει παίξει τον ρόλο της για την επίτευξη συναίνεσης πάνω σε αυτό. Έχουμε δείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, περιλαμβανομένων της ναυτικής μας παρουσίας στην περιοχή και των κοινών μας ασκήσεων», είπε.

«Η Γαλλία έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα στην ΕΕ, υποστηρίζοντας την Κύπρο. Υπήρξαν διάφορες επαφές τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Προέδρου Αναστασιάδη, μεταξύ των υπουργών εξωτερικών και αυτό μας οδήγησε στην απόφαση που λήφθηκε από την ΕΕ που είναι σημαντική, και τώρα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτή την απόφαση», επεσήμανε.

Είπε πως η Total «είναι μια ιδιωτική εταιρεία με την οποία βρισκόμαστε σε στενή επαφή. Αλλά αυτό που κάνει η Total δεν είναι μια πολιτική διαδικασία. Είναι μια εργασία. Το πολιτικό όραμα του πώς χειριζόμαστε αυτό το θέμα σχετίζεται με αρχές. Η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που αν χρειάζεται να δράσουμε θα δράσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πώς θα δράσει η Γαλλία εάν τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίσουν την Total να διεξάγει εργασίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της ιταλικής ENI, η κ. Ντυμόν είπε πως «αυτό θα το συζητήσουμε όταν και εάν συμβεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο λόγω αρχών κι όχι λόγω της Total"

Der Spiegel: Η Ελλάδα ενισχύει την επιτήρηση των συνόρων για να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ελληνοτουρκικά σύνορα αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με την Αθήνα να φοβάται την είσοδο τζιχαντιστών στην Ευρώπη, έπειτα κι από την επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία.

«H Ελλάδα έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Η Αθήνα έχει στείλει πρόσθετους υπαλλήλους της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη δυτική Ευρώπη. Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές. Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του IS θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες. Και η Europol από 1ης Νοεμβρίου θα στείλει στην Ελλάδα επιπρόσθετους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναμένεται να συνδράμουν οι ελληνικές αρχές και η Frontex», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι η Europol ωστόσο επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη. Εντούτοις αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις» υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, βασικού δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 που συνελήφθη στο Βέλγιο και ο οποίος το 2015 έφτασε στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία.

Σύμφωνα με το Der Spiegel «μεταξύ 2017 και 2019 η ελληνική αστυνομία βάσει δικών της στοιχείων έχει συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Der Spiegel: Η Ελλάδα ενισχύει την επιτήρηση των συνόρων για να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών"

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «λεηλασία» στη Συρία

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι επιδίδονται σε «λεηλασία» σε διεθνές επίπεδο μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι σκοπεύει να προσταστεύσει τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία, όπως κατήγγειλε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ επεσήμανε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να λάβουν μέτρα στο άμεσο μέλλον για να ενισχύσουν τη θέση τους στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ στη Συρίας προκειμένου να αποτρέψουν τρομοκράτες από το να αποκτήσουν πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές.

Ο Έσπερ εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να υπερασπιστεί τις συριακές πετρελαιοπηγές στην επαρχία αυτή, τις μεγαλύτερες της Συρίας, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ όπου σταθμεύουν περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες.

«Λαμβάνουμε τώρα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης μας στη Ντέιρ αλ Ζορ και αυτό θα περιλαμβάνει μηχανοκίνητες δυνάμεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα έχει πρόσβαση σε μια πηγή εσόδων η οποία θα του επιτρέψει να εξαπολύσει πλήγμα στην περιοχή, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

«Αυτό που κάνει τώρα η Ουάσινγκτον -η κατάληψη και ο έλεγχος πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία- είναι ξεκάθαρα λεηλασία», κατήγγειλε ο Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ο λόγος για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ «δεν έχει καμία σχέση με τα ιδανικά της ελευθερίας και τα συνθήματα περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Κονασένκοφ υπογράμμισε εξάλλου ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Συρία «δεν ανήκουν στους τρομοκράτες του ΙΚ και κυρίως όχι "στους Αμερικανούς προστάτες κατά των τρομοκρατών του ΙΚ", αλλά εξ ολοκλήρου στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «λεηλασία» στη Συρία"

Η «ΔΕΛΤΑ» επιστρέφει στην επέτειο του Πολυτεχνείου - 50 κομάντος με βαρύ οπλισμό

Η επίλεκτη ομάδα, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, θα επιχειρεί κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων σε διαδηλώσεις

Τέσσερα χρόνια µετά την κατάργησή της, η περίφηµη οµάδα ∆έλτα θα βρεθεί ξανά στους δρόµους της Αθήνας, για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η υπηρεσία, ωστόσο, έχει υποστεί «λίφτινγκ». Θα έχει διαφορετικό όνοµα, θα επανδρώνεται από µία ολιγάριθµη οµάδα αστυνοµικών και θα επιχειρεί, µεταξύ άλλων, υποστηρικτικά στις δυνάµεις των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδηλώσεις.

Η µηχανοκίνητη µονάδα ταχείας επέµβασης θα υπάγεται στην Ασφάλεια Αττικής και ειδικότερα στην Οµάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήµατος (ΟΠΚΕ). Ετσι, το πιθανότερο όνοµά της θα είναι «∆ίκυκλη ΟΠΚΕ» ή κάποιο άλλο συνθετικό όνοµα µε το ακρωνύµιο ΟΠΚΕ. Η επάνδρωσή της θα γίνει από 50 αστυνοµικούς, οι οποίοι θα κάνουν επιχειρησιακή «πρεµιέρα», σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, το πρώτο 10ήµερο του Νοεµβρίου. Στόχος των αρµόδιων αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να προλάβουν τη 17η Νοεµβρίου. Ετσι επέσπευσαν την εκπαίδευση των αστυνοµικών, την οποία σε πρώτη φάση ανέλαβαν αξιωµατικοί της ΓΑ∆Α και σε δεύτερη στελέχη της ΕΚΑΜ.

Η δίκυκλη ΟΠΚΕ θα φέρει βαρύ οπλισµό, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού της από την ΕΚΑΜ φανερώνει την πρόθεση της ηγεσίας του Σώµατος για µια οµάδα µε στρατιωτική εκπαίδευση για πολύ σοβαρά περιστατικά.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αρµόδια πηγή, περίπου το 50% των ανδρών είχε υπηρετήσει πριν από το 2015 στην οµάδα ∆έλτα. Η βάση τους θα είναι το κέντρο της Αθήνας, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι θα περιορίζονται στην περιοχή των Εξαρχείων. «Η νέα υπηρεσία θα επιχειρεί στα πολύ σοβαρά περιστατικά, έχοντας τη δυνατότητα να φτάνει άµεσα στα σηµεία, λόγω της ευελιξίας της. Θα τη δείτε σε επεισόδια κουκουλοφόρων, σε ταραχές χούλιγκαν, ακόµα και σε ληστείες µε δράστες βαριά οπλισµένους κακοποιούς. Οταν χρειάζεται να φύγουν για ένα σοβαρό συµβάν από το κέντρο της Αθήνας, θα µετακινούνται. Για παράδειγµα, εάν εµφανιστεί µια συµµορία ληστών µε καλάσνικοφ, θα αναλάβουν δράση. Οµοίως εάν ξεσπάσουν επεισόδια από οπλισµένες µε πολεµοφόδια οµάδες χούλιγκαν. Θα είναι, δηλαδή, ένα πολυεργαλείο για σχεδόν όλα τα σοβαρά συµβάντα».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα δώσουν έµφαση το επόµενο διάστηµα και στην καταπολέµηση της εγκληµατικότητας στις επιβαρυµένες περιοχές της ∆υτικής Αττικής. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να συνδράµει η νέα µηχανοκίνητη οµάδα σε οργανωµένες επιχειρήσεις σε καταυλισµούς ή άλλα οικήµατα που χρησιµοποιούνται από εγκληµατικές οργανώσεις.

Εξάωρες βάρδιες

Συνολικά θα υπάρχουν πέντε οµάδες δίκυκλης ΟΠΚΕ, οι οποίες θα εκτελούν εξάωρες βάρδιες. Η καθεµία θα αριθµεί 10 αστυνοµικούς και θα έχει επιχειρησιακή «ανεξαρτησία». ∆ηλαδή θα επιχειρεί χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται µαζί της κάποιο από τα γνωστά βαρέος τύπου οχήµατα της ΟΠΚΕ. Σε κάθε βάρδια θα υπάρχουν τρεις οµάδες, οι οποίες θα παίρνουν εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο της ΟΠΚΕ στη ΓΑ∆Α.

Αυτό που προβληµάτισε το προηγούµενο διάστηµα τους αξιωµατούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν το όνοµα της υπηρεσίας. Τελικά προκρίθηκε η λύση να µην ονοµαστεί οµάδα ∆έλτα, προκειµένου να αποφευχθούν συνειρµοί µε παλαιότερα περιστατικά αστυνοµικής βίας. Η διαφοροποίηση στο θέµα του ονόµατος, σε σχέση µε τις προεκλογικές εξαγγελίες περί επανίδρυσης της ∆έλτα, θα µπορούσε να ερµηνευτεί ως µια προσπάθεια πιο «ήπιας» -τουλάχιστον επικοινωνιακά- διαχείρισης του θέµατος.

Επίσης, επί τάπητος τέθηκε το θέµα της συµµετοχής της υπηρεσίας στην καταστολή επεισοδίων σε διαδηλώσεις. Η διαχείριση του πλήθους είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη, πολλώ δε µάλλον όταν µια βαριά οπλισµένη οµάδα καλείται να επιχειρήσει κατά τη διάρκεια ταραχών σε µαζικές συγκεντρώσεις.

Στο παρελθόν έχουν αποτυπωθεί εικόνες ανεξέλεγκτων καταστάσεων στην πλατεία Συντάγµατος, κατά τη διάρκεια επέµβασης της οµάδας ∆έλτα. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι η νέα υπηρεσία θα ενισχυθεί σε δεύτερο χρόνο σε ανθρώπινο δυναµικό. Αυτό θα γίνει όταν αναλάβουν υπηρεσία οι 1.500 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι προσελήφθησαν µε την τελευταία προκήρυξη. Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη και την αποδοτικότητα της δίκυκλης ΟΠΚΕ αλλά και από τις συνθήκες που θα επικρατούν στα Εξάρχεια.

Όσον αφορά στην ιεραρχία και στη δοµή της νέας δίκυκλης υπηρεσίας, σε κάθε οµάδα θα υπάρχει ένας επικεφαλής, ο οποίος θα καλείται να εφαρµόσει απαρέγκλιτα τις εντολές του επιχειρησιακού κέντρου. Οπως εξηγούν αστυνοµικές πηγές, ιδιαίτερα το πρώτο διάστηµα λειτουργίας της θα απαιτηθεί µεγάλη προσοχή στα Εξάρχεια, καθώς η συγκεκριµένη υπηρεσία αποτελεί «κόκκινο πανί» για ένα «δυναµικό» κοµµάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει αρκετές ενέδρες προς την οµάδα ∆έλτα, κάτι που κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ότι θα επαναληφθεί.

Υπενθυµίζεται ότι η οµάδα ∆έλτα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009, µε σκοπό να αντιµετωπιστούν οι καταδροµικές επιθέσεις µε στόχο καταστήµατα και τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας. Υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, υφυπουργός ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και επιχειρησιακός εµπνευστής ο στρατηγός Γιάννης Ραχωβίτσας. Η οµάδα καταργήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2015 από τον υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2018 από το βήµα της Βουλής ότι «η ∆έλτα όπως εξελίχθηκε έπραττε µε τρόπο ανάλογο µε τους αναρχικούς, δηλαδή όχι µε κανόνες βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργούν τα όργανα του κράτους».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «ΔΕΛΤΑ» επιστρέφει στην επέτειο του Πολυτεχνείου - 50 κομάντος με βαρύ οπλισμό"

Σταϊκούρας: Τα αναδρομικά θα επιστραφούν

«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου» δηλώνει σε συνέντευξή του στη Real news ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στα αναδρομικά των συνταξιούχων και προσθέτει: «Τα αναδρομικά που θα αποφασιστεί ότι δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν με γνώμονα το χρέος της πολιτείας απέναντι σε όσους αδικήθηκαν. Όμως ξεκαθαρίζω ότι, ταυτόχρονα και σταθερά, κύριο μέλημά μας παραμένει η αποτροπή κάθε πυροδότησης της αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας».

Μιλώντας για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Χρ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης και σημειώνει: «Επιδιώκουμε τα πλέον συμφέροντα για την πατρίδα και σας καταθέτω την εκτίμησή μου ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα εντός του 2020».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για τις επαφές του με ξένους αξιωματούχους εκφράζει την άποψη ότι «οι συνθήκες είναι πιο εξομαλυμένες και το κλίμα πιο «εύκρατο» σε σχέση με το παρελθόν» ενώ προσθέτει ότι η πρόσφατη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Ερωτηθείς εάν ο προϋπολογισμός του 2020 θα έχει κάποια επιπλέον έκπληξη προς όφελος των πολιτών ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει στη Real news: «Η κυβέρνηση, σταθερά, έχει επιλέξει να αξιοποιεί τον όποιο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και πάντα προς όφελος αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για την πορεία της οικονομίας δηλώνει: «Η Ελλάδα, με προσεκτικές και σταθερές πολιτικές κινήσεις, γυρίζει σελίδα και επιστρέφει στην πλήρη κανονικότητα, αρχίζοντας και πάλι να σωρεύει κεφάλαιο αξιοπιστίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Τα αναδρομικά θα επιστραφούν"

Γιάννης Βρούτσης: «Καμία μείωση συντάξεων» – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Στις αλλαγές που έρχονται αναφορικά με τις συντάξεις, αλλά και στο νέο ασφαλιστικό σύστημα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «το νέο ασφαλιστικό που διαμορφώνουμε στο υπουργείο θα αυξήσει και τις κύριες συντάξεις. Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας έχει μεγάλη αξία και κινητροδοτεί κάποιον να παραμένει στη δουλειά».

Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά, ο κ. Βρούτσης σημείωσε «Θα τα δώσουμε με βάση τις αντοχές της οικονομίας. Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτυπώνουν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Θα διορθώσουμε τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου. Το νέο ασφαλιστικό θα το κτίσουμε πάνω στις ραγές των αποφάσεων της δικαιοσύνης για να μην ενέχονται στοιχεία αμφισβήτησης και να μην μπαίνουν σε αγωνία οι συνταξιούχοι».

Ο υπουργός αναφέρθηκε, επιπλέον, στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες δήλωσε ότι υπήρχε παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω, ενώ, όπως σημείωσε, 465.512 συνταξιούχοι είναι πάνω από αυτά τα όρια των 1.300 ευρώ και θα δουν πραγματικά αύξηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης είπε «Από 4/10/19, ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε τα χρήματα στους συνταξιούχους, δεν θα δοθούν άμεσα, αλλά τα λεφτά δε χάνονται. Από την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού θα είναι η πρώτη καταβολή, η τρέχουσα, και θα υπάρξει και αναδρομική καταβολή. Τα λεφτά θα επιστρέψουν προς όλους και όλες στο ακέραιο, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση δικηγόρου».

Επιπλέον, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν θα ξαναδούμε μείωση συντάξεων στο ασφαλιστικό, η περίοδος των επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών ανήκει στο παρελθόν».

Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε ότι το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και μέσω της μείωσης της φορολογίας. «Ο φορολογικός συντελεστής 22% μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, αυτό δίνει αύξηση του διαθέσιμου φορολογικού εισοδήματος των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου και αφορά και τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες έχει μπει στον προϋπολογισμό», δήλωσε σχετικά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Βρούτσης: «Καμία μείωση συντάξεων» – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news