facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

O Μακρόν εξετάζει «plan b» για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία λένε οι Σέρβοι

Ένα εναλλακτικό πλάνο, μετά το βέτο που έθεσε η Γαλλία στην έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, φέρεται να εξετάζει ο Εμανουέλ Μακρόν για τις δύο χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα σερβικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα «Nezavisne», ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να προτείνει μια «προνομιακή ειδική σχέση» που θα υποκαταστήσει την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει αστάθεια στις δύο αυτές χώρες και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η πρόταση Μακρόν περιλαμβάνει οικονομική στήριξη, ειδικές ρυθμίσεις για την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και άλλα οφέλη προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με αντάλλαγμα μια «σιωπηρή απόσυρση» της πλήρους ένταξης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία πιέζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της να παραιτηθεί από την επίμονη άρνηση κατά της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ, ώστε Σκόπια και Τίρανα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ένωση, καθώς ο κίνδυνος αστάθειας στις δύο βαλκανικές χώρες αυξάνεται.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "O Μακρόν εξετάζει «plan b» για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία λένε οι Σέρβοι"

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν: «Μόνοι πάνω στην ακτογραμμή» οι Έλληνες κομάντος - Διακοσμητικός ο ρόλος της FRONTEX - Στα… λόγια το ΝΑΤΟ

«Μόνοι πάνω στην ακτογραμμή» δηλώνουν οι Έλληνες κομάντος οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί τον τελευταίο μήνα με την αποστολή ελέγχου και αποτροπής των μεταναστευτικών ροών στα ακριτικά μας νησιά.

Μέσα στο σκοτάδι με μοναδική βοήθεια το ραντάρ του φουσκωτού MAGNA, τις θερμικές κάμερες και την εμπειρία τους, καλούνται να εντοπίσουν κάθε κίνηση.

Είτε πρόκειται για μια μικρή βάρκα χωρίς φώτα που μεταφέρει μετανάστες είτε για κάποιο τουρκικό πλωτό, συχνά οπλισμένο και μεγαλύτερο σε όγκο το οποίο τους πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής.

Το πρόσφατο περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό στα στενά της Μυκάλης στην Σάμο, η οποία κινήθηκε επιθετικά και ανάγκασε τους αμφίβιους να οπλίσουν το «50αρι» πολυβόλο είναι χαρακτηριστικό των κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

«Εμείς και οι λιμενικοί» λένε χαρακτηριστικά καλούμαστε να αποφασίσουμε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την επόμενη κρίσιμη «τιμονιά».

Όταν η Αθήνα αναγκάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες μετά την εκτίναξη των μεταναστευτικών ροών να ρίξει στη μάχη της αποτροπής τους επίλεκτους βατραχανθρώπους οι γείτονες κάθε άλλο παρά ενθουσιάστηκαν και φρόντισαν αμέσως να το δείξουν.

Οι αμφίβιοι καταδρομείς αποφασίστηκε να ενισχύσουν τις προσπάθειες του λιμενικού σώματος που παλεύει για περισσότερο από 5 χρόνια στα θαλάσσια σύνορα από τότε που ξέσπασε και κορυφώθηκε το κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Στήριξη μόνο στα λόγια

Τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι στηρίζουν μόνο στα λόγια την προσπάθεια της Ελλάδας να ελέγξει τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα πλοία της FRONTEX περισσότερο διακοσμητικό παρά αποτρεπτικό ρόλο έχουν, όπως καταγγέλλουν όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στις «θερμές» περιοχές του Αιγαίου ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στις τουρκικές ακτές.

Ειδικά τις νύχτες και τις πρώτες πρωινές ώρες όταν οι διακινητές επιχειρούν να περάσουν «καραβιές» προσφύγων και μεταναστών, απέναντι τους βρίσκουν σχεδόν πάντα μόνο πλωτά του λιμενικού και των αμφίβιων καταδρομέων.

Όσο για τα πλοία του ΝΑΤΟ τα οποία υποτίθεται ότι συνδράμουν μέσω της δύναμης SNMG2 τόσο τα ελληνικά πλωτά και εναέρια μέσα αλλά και αυτά της FRONTEX στις περισσότερες περιπτώσεις είτε είναι δεμένα σε λιμάνια είτε πλέουν εκατοντάδες μίλια μακριά από τα Ελληνικά νησιά.

Ενδεικτική της στάσης που κρατά το ΝΑΤΟ φροντίζοντας να τηρεί γραμμή ίσων αποστάσεων ήταν η δήλωση του Γιενς Στόλτενμπεργκ πρόσφατα στην Αθήνα ότι τα πλοία της Συμμαχίας δεν βρίσκονται στο Αιγαίο ως δύναμη αποτροπής αλλά ως δίαυλος ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ-Ελλάδας-Τουρκίας-FRONTEX.

Και ως είθισται, όταν η κατάσταση ξεφεύγει, οι ένοπλες δυνάμεις και κυρίως τα επίλεκτα στελέχη τους, καλούνται να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Ενδεικτικό είναι ότι οι μονάδες των αμφίβιων καταδρομέων αναγκάζονται να διαθέσουν προσωπικό και μέσα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών περιορίζοντας εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό ώρα μηδέν: «Μόνοι πάνω στην ακτογραμμή» οι Έλληνες κομάντος - Διακοσμητικός ο ρόλος της FRONTEX - Στα… λόγια το ΝΑΤΟ"

Αναβάθμιση από Standard &Poor’s -Σταϊκούρας: Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα

Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε «BB-» από «Β+», και με θετικές προοπτικές («outlook»), ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Στις βασικές αιτιάσεις του οίκου αξιολόγησης για την αναβάθμιση, όπως γράφει το newmoney.gr, περιλαμβάνονται ο περιορισμός των δημοσιονομικών κίνδυνων και η άρση των κεφαλαιακών έλεγχων.

Ακόμη το γεγονός ότι ο οίκος θεωρεί θετικό το outlook, σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές προοπτικές για νέα αναβάθμιση εντός 12 μηνών, που θα την φέρει πιο κοντά στην «επενδυτική κατηγορία», εάν κι εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Ο οίκος προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,5% την τριετία 2019-2022, κυρίως λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης. Την ίδια στιγμή, έχουν μειωθεί τα ρίσκα για τον προϋπολογισμό μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Αυτή είναι η πρώτη αναβάθμιση για το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Έρχεται, δε, από έναν «αυστηρό» αξιολογητή, την S&P, που ως προς την Ελλάδα είχε γρήγορα αντανακλαστικά στις υποβαθμίσεις, αλλά ήταν αργή στις αναβαθμίσεις σε σχέση με τις άλλες δύο κυρίαρχες εταιρείες αξιολόγησης -τη Moody’s και την Fitch.

Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, από Β, σε Β+, είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018. Η Ελλάδα δηλαδή παρέμεινε στην κλίμακα Β+ επί 16 μήνες.

Από το βράδυ της Παρασκευής, η Ελλάδα είναι στο ΒΒ-. Αυτό σημαίνει ότι απέχει πλεον κατά τρία «σκαλοπάτια» από την επενδυτική κατηγορία που ξεκινάει από τη βαθμολογία ΒΒΒ-.

Δήλωση Σταϊκούρα

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα» σχολίασε τη θετική είδηση για την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις».

«Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της» κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάθμιση από Standard &Poor’s -Σταϊκούρας: Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα"

«Βόμβα» Αρείου Πάγου: Ζητεί να μάθει αν είναι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Η σε βάθος αναζήτηση των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που ερευνούν τις καταγγελίες για παρεμβάσεις και παράτυπους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis, φθάνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελώμένων.

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, προκειμένου να εξακριβώσουν τα κίνητρα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση με έγγραφο τους προς τις αμερικανικές αρχές, ζητούν να ενημερωθούν αν οι εκεί προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τα ίδια πρόσωπα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στη χώρα μας.

Παράλληλα οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί ζητούν πληροφορίες και για τα ανταλλάγματα που ενδεχομένως να έχουν λάβει από τις ΗΠΑ βάσει της εκεί νομοθεσίας η αν προσδοκούν οικονομικά οφέλη για την συνδρομή τους στην έρευνα των Αμερικανών μετά την ολοκλήρωση της.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τα ανταλλάγματα η την υπόσχεση ανταλλαγμάτων σε μάρτυρες. Σε μια τέτοια περίπτωση καθίστανται άκυρες οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα!!!! Εφόσον βέβαια αποδειχθεί ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στη χώρα μας και στις ΗΠΑ. Οι Έλληνες αντεισαγγελείς στο αίτημα τους χρησιμοποιούν τις κωδικές ονομασίες των προστατευόμενων μαρτύρων, ελπίζοντας ότι οι Αμερικανικές αρχές θα τους αποκαλύψουν τα στοιχεία που ζητούν, κάτι πο θεωρείται δύσκολο να απαντηθεί αφού η Αμερική τηρεί αυστηρά τους κανόνες που διέπουν το καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Οι αντεισαγγελείς διαβιβάζουν όλα τα αντίγραφα της δικογραφίας που έχουν στην κατοχή τους στη Βουλή προκειμένου να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνεται και έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Με το έγγραφο τους ζητούν να τους γνωστοποιήσουν όσο το δυνατό συντομότερα αν για την υπόθεση αυτή έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες εκ των οποίων ο ένας έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας και σε καταφατική περίπτωση να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους καθώς και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια ή αν προσδοκούσαν βασικώς τέτοια οφέλη καθώς επίσης να τους γνωρίσουν αν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών. Τέλος να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα αν αυτή έχει περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι το αποτέλεσμα της.

Να σημειωθεί ότι χθες κλήθηκε να καταθέσει στον Άρειο Πάγο ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Αρείου Πάγου: Ζητεί να μάθει αν είναι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε Ελλάδα και ΗΠΑ"

Πυροσβεστική: 45 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε 45 δασικές πυρκαγιές κλήθηκαν να επέμβουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μέχρι τις 19:00’ της Παρασκευής (25/10) και για το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κινητοποιήθηκαν 244 πυροσβέστες με 119 οχήματα χωρίς να χρειαστεί να σηκωθούν εναέριες δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών διερευνώνται από τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και από τα Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 45 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Τσαβούσογλου σε Μαας: Είσαι καλοδεχούμενος αλλά μην μας κουνάς το δάχτυλο

«Είστε ευπρόσδεκτος στην Τουρκία, αλλά μην μας κουνάτε το δάχτυλο». Με αυτή τη φράση απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ανακοίνωση της επίσκεψης του Γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας, αύριο στην 'Αγκυρα.

Νωρίτερα ο κ. Μάας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Τουρκία, παραθέτοντας τρεις όρους που σκοπεύει να θέσει στον συνομιλητή του: «Η εκεχειρία πρέπει να διαρκέσει και ο άμαχος πληθυσμός να προστατευθεί. Στην αντιμετώπιση των προσφύγων η Τουρκία πρέπει να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να στηρίξει την πολιτική διαδικασία, αντί να την τορπιλίζει», σημείωνε ο Γερμανός υπουργός.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση από την 'Αγκυρα, με ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου επίσης στο Twitter: «Αγαπητέ Χάικο Μάας, χαίρομαι για την επίσκεψή σου στην Τουρκία. Μας είσαι πάντα ευπρόσδεκτος. Αλλά όχι με υψωμένο δάχτυλο. Όποιος κάνει τον δάσκαλο στην Τουρκία, πρέπει να υπολογίζει και σε ανάλογη απάντηση», έγραψε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ σε δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν ενόψει της αυριανής συνάντησης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ο κ. Μάας θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ ίσων. Κανείς δεν θα στέκεται ψηλότερα από τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία που κατηγορεί την Γερμανία, καθώς ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να επιλέγει την πλευρά των τρομοκρατών».

Ο κ. Μάας από την πλευρά του, σε εμφάνισή του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF επανέλαβε ότι η «τουρκική εισβολή» στην βόρεια Συρία «δεν νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο» και για αυτό, όπως τόνισε, «υπάρχουν σαφείς συνέπειες, ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει».

Πριν από λίγες ημέρες φραστική επίθεση εναντίον του Χάικο Μάας είχε εξαπολύσει και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών «πολιτικό ερασιτέχνη», λόγω της απόφασης του Βερολίνου να «παγώσει» τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. «Αν καταλάβαινες το παραμικρό από πολιτική, δεν θα το έλεγες αυτό», είχε δηλώσει ο κ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για πολιτικό «ο οποίος δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση του».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου σε Μαας: Είσαι καλοδεχούμενος αλλά μην μας κουνάς το δάχτυλο"

Αίγιο: Πόρισμα καταπέλτης για τον 28χρονο που «θέρισε» γιαγιά και εγγονό

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το φρικτό τροχαίο στο Αίγιο τον περασμένο Αύγουστο που στοίχισε τη ζωή σε μία 68χρονη και το εγγόνι της, αποκαλύπτει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που διόρισε η Τροχαία Πατρών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star στο πόρισμα των 98 σελίδων τονίζεται ότι το επιβατικό όχημα κινούμενο με κατεύθυνση από Πάτρα προς Κόρινθο υπέστη απώλεια ελέγχου και υπερστροφή που το οδήγησε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο εμπρόσθιος αριστερός τροχός προσέκρουσε στο ρείθρο του πεζοδρομίου, ο τροχός και το σύστημα ανάρτησης καταστράφηκαν. Ο εμπρόσθιος τροχός ακινητοποιήθηκε, το όχημα επιστράφηκε ωρολογιακά περί τον κατακόρυφο άξονά του και το οπίσθιο τμήμα του ανήλθε στο πεζοδρόμιο όπου συγκρούσθηκε με την πεζή και το καροτσάκι του παιδιού.

Καρότσι και βρέφος εκτινάχθηκαν εκτινάχθηκαν σε απόσταση 16.9 μ. από το σημείο σύγκρουσης. Το όχημα στη συνέχεια κατευθύνεται προς το στύλο ηλεκτροφωτισμού και τους κάδους σκουπιδιών σε απόσταση 70 μ. από το αρχικό σημείο σύγκρουση, ο οδηγός τα αποφεύγει με στροφή αριστερά και κάθοδο από το πεζοδρόμιο και το όχημα ακινητοποιείται στο μέσο του οδοστρώματος 150 μ. μακριά από το σημείο της αρχικής πρόσκρουσης στο πεζοδρόμιο. Από την ανάλυση που προηγήθηκε προκύπτει η ταχύτητα του επιβατικού οχήματος κατά την αρχική σύγκρουση με το ρείθρο του πεζοδρομίου 37 μ./δευτ. ή 133 χλμ./ώρα. Ίδια ταχύτητα προκύπτει από τον υπολογισμό της αρχικής ταχύτητας βολής του παιδικού αμαξιδίου με τον επιβάτη του, 36,7 μ./δευτ. ή 132 χλμ./ώρα.

Δεν διαπιστώθηκε προηγούμενη σύγκρουση πριν το ατύχημα. Οι βλάβες του οχήματος προκλήθηκαν συνεπεία του ατυχήματος.

Οι πραγματογνώμονες στην έκθεσή τους περιγράφουν και το δρόμο στο οποίο έγινε η τραγωδία.

Η οδός στη σκηνή του ατυχήματος είναι διπλής κατεύθυνσης, μιας λωρίδας κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,70 μ. η κάθε μία με ενδιάμεση διαχωριστική διπλή συνεχή γραμμή πλάτους 0,30 μ. Στα άκρα των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας υφίσταται συνεχής διαγράμμιση πλάτους 0,10 μ. Οι γραμμές της οριζόντιας σήμανσης οπτικά δεν ήταν ιδιαίτερα ευκρινείς.

Ο 28χρονος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγιο: Πόρισμα καταπέλτης για τον 28χρονο που «θέρισε» γιαγιά και εγγονό"

Μητσοτάκης: Άμεσα πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού

Το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σκέψη μας πηγαίνει στις γυναίκες και τις οικογένειές τους που έδωσαν και δίνουν αυτή τη μάχη. Πιστέψτε με γνωρίζω, και από την περιπέτεια της μητέρας μου, πόσο σκληρή είναι, αλλά και ότι μπορεί τελικά να κερδηθεί» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Το πιο πολύτιμο όπλο στη μάχη αυτή είναι η σωστή ενημέρωση και δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε ουραγοί στον τομέα αυτό. Και όμως ο καρκίνος του μαστού με έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση θεραπεύεται».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι για την κυβέρνηση η πρόληψη είναι σε πρώτη προτεραιότητα και «γι’ αυτό υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού με ταυτόχρονη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές, χωρίς κανένα κόστος για τον πολίτη». «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές» σημειώνει.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Άμεσα πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού"

Εισαγγελέας ΕΕ: Η ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει 136 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο

Την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει η ΛΑΡΚΟ για καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία απαιτούσε από την επιχείρηση να επιστρέψει 136 εκατ. ευρώ (περισσότερα από 150 εκατ. με τους τόκους) στο ελληνικό Δημόσιο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις πρότεινε χθες Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας κ. Henrik Saugmandsgaard. Η κρατική βιομηχανία σιδηρονικελίου επιχειρεί η υπόθεση να αναπεμφθεί στο Γενικό Δικαστήριο του ΔΕΕ για εκ νέου εκδίκαση.

Η ιστορία της υπόθεσης έχει ως εξής: Το Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2008-2011, όπως αύξηση κεφαλαίου και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είχαν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ.

Τον Μάρτιο του 2014 η Κομισιόν με απόφασή της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η ΛΑΡΚΟ έπρεπε να επιστρέψει 136 εκατ. ευρώ εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.

Στη συνέχεια, η ΛΑΡΚΟ με προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου ζήτησε την ακύρωση της απόφασης του 2014 της Κομισιόν, άρα και της επιστροφής οποιουδήποτε χρηματικού ποσού που έχει τυχόν «ανακτηθεί». Η προσφυγή απορρίφθηκε τον Φεβρουάριο 2018 και έτσι η ΛΑΡΚΟ ζητεί πλέον αναίρεση προκειμένου να αναπεμφθεί η υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο για την εκ νέου εκδίκαση.

Σύμφωνα με την κρατική βιομηχανία το μέτρο «εγγύηση 2008» δεν παρείχε πλεονέκτημα προς την ίδια και έχει γίνει εσφαλμένη ερμηνεία του ΓΔΕΕ τόσο ως προς το χρονικό κριτήριο στην έννοια της προβληματικής επιχείρησης όσο και προς το κριτήριο της αμοιβής για την εγγύηση. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η εκτίμηση του Γενικού Δικαστηρίου για την οικονομική της κατάσταση είναι εσφαλμένη δεδομένου ότι τα πραγματικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε είναι μεταγενέστερα της χορήγησης της «εγγύησης 2008» και ότι δεν έκρινε βάσει του χρονικού πλαισίου εντός του οποίου λήφθηκαν τα μέτρα.

Επίσης ισχυρίζεται ότι η οικονομική κατάστασή της επιδεινώθηκε περί τα μέσα του 2008, ενώ κατά το χρονικό διάστημα από το 2004 έως τα μέσα του 2008 η επιχείρηση εμφάνιζε κερδοφορία και θετικά οικονομικά στοιχεία και, ως εκ τούτου, κατέστη «προβληματική επιχείρηση», από το έτος 2009 και μόνον. Ακόμη θεωρεί ότι το ΓΔΕΕ έσφαλε διαπιστώνοντας ότι η Επιτροπή συνήγαγε ορθώς ότι η ύψους 1 % ετήσια προμήθεια εγγύησης δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι αντικατόπτριζε τον κίνδυνο αθέτησης της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων για τα οποία είχε χορηγηθεί εγγύηση. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι υπάρχει πλάνη του ΓΔΕΕ ως προς την ποσοτικοποίηση των μέτρων «εγγύηση 2008», «εγγύηση 2010» και «εγγυήσεις 2011» καθώς έκανε δεκτή τη θέση της Επιτροπής ότι συνέτρεχε «εξαιρετική περίπτωση», δηλαδή, αδυναμία του δανειολήπτη να εξοφλήσει με ίδια μέσα το δάνειο που καλύπτει η εγγύηση.

Τι προτείνει ο ευρω-εισαγγελέας

Με τις χθεσινές του προτάσεις, ο γενικός εισαγγελέας περιορίζεται στην ανάλυση των ζητημάτων της εσφαλμένης ερμηνείας της έννοιας του «οικονομικού πλεονεκτήματος» κατά τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και την παράβαση του κανονισμού 659/1999 ως προς την ανάκτηση της ενίσχυσης. Σχετικά με την «εγγύηση του 2008», επισημαίνει ότι δεν έγινε εσφαλμένη ερμηνεία του χρονικού κριτηρίου στην έννοια της προβληματικής επιχείρησης, καθώς το Γενικό Δικαστήριο ορθώς έκρινε ότι η ΛΑΡΚΟ ήταν προβληματική επιχείρηση κατά τον χρόνο χορήγησης της εγγύησης στα τέλη του 2008, καθώς για την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της ΛΑΡΚΟ στηρίχθηκε σε πραγματικά περιστατικά του 2008, δηλαδή, στα αρνητικά ίδια κεφάλαια της επιχείρησης, στη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών και στις σημαντικές ζημίες που συσσώρευσε κατά το έτος 2008. Περαιτέρω, για το ίδιο μέτρο του 2008, δεν έγινε εσφαλμένη ερμηνεία ούτε και του κριτηρίου της αμοιβής για την εγγύηση, τονίζοντας ότι σωστά υπολογίστηκε η προσήκουσα προμήθεια για την παρεχόμενη κρατική εγγύηση.

Ως προς τα μέτρα «εγγύηση 2008», «εγγύηση 2010» και «εγγυήσεις 2011» για την ποσοτικοποίηση του προς ανάκτηση ποσού της ενίσχυσης, ο γενικός εισαγγελέας θεωρεί ότι το Γενικό Δικαστήριο δεν υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο και αιτιολόγησε επαρκώς τη συνδρομή «εξαιρετικής περίπτωσης» που συνεπαγόταν αδυναμία της ΛΑΡΚΟ να εξοφλήσει με ίδια μέσα το συνολικό ποσό που είχε δανεισθεί. Ο γενικός εισαγγελέας προτείνει στο Δικαστήριο να απορρίψει εν μέρει την αναίρεση της ΛΑΡΚΟ και να επιβεβαιώσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου ως προς τα σημεία που ανέλυσε τις προτάσεις του.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ και των 1.200 εργαζομένων, στη λογική του παλαιότερου σχεδιασμού που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 με διαχωρισμό των παγίων (ορυχείων και εργοστασίου) και διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών. Είναι αξιοσημείωτο ότι εκτός από τα 150 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο, η βιομηχανία οφείλει και περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1989, ως νέα επιχειρηματική οντότητα, κατόπιν της εκκαθάρισης της Ελληνικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής ΑΕ και εξειδικεύεται στην εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλεύματος λατερίτη, την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή σιδηρονικελίου και υποπροϊόντων του. Το 55,2 % των μετοχών της ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 33,4 % στην Εθνική Τράπεζα και το 11,4 % στη ΔΕΗ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας ΕΕ: Η ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει 136 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο"

ΜΚΟ κατά Άγκυρας: Στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους

Η Τουρκία στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες σε μια περιοχή της Συρίας κοντά στα σύνορα όπου σκοπεύει να εγκαθιδρύσει μια «ζώνη ασφαλείας», παρ΄όλο που η σύγκρουση εκεί δεν έχει λήξει, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή την ώρα κάπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όμως, με την τουρκική κοινή γνώμη να δυσφορεί με την πάροδο του χρόνου για την παρουσία της, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα επανεγκαταστήσει μέχρι και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως περισσότεροι από 350.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους.

Στην αναφορά της, η Αμνηστία επισημαίνει πως πρόσφυγες με τους οποίους μίλησε είπαν ότι δέχονται απειλές ή αναγκάζονται με φυσική βία από την τουρκική αστυνομία να υπογράψουν έγγραφα όπου δηλώνουν ότι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία.

«Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θέτει τις ζωές των Σύρων προσφύγων σε σοβαρό κίνδυνο αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σε μια πολεμική ζώνη», ανέφερε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Αμνηστία δήλωσε πως πιστεύει ότι ο αριθμός των αναγκαστικών επιστροφών τους τελευταίους μήνες ανέρχεται σε εκατοντάδες, βασισμένη σε συνεντεύξεις που διενήργησε από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, αλλά είπε ότι είναι σε θέση να επιβεβαιώσει 20 περιπτώσεις.

Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση από την Άγκυρα στην αναφορά της Αμνηστίας αλλά κατά το παρελθόν η τουρκική κυβέρνηση είχε αρνηθεί ότι στέλνει Σύρους πίσω στην πατρίδα τους παρά τη θέλησή τους.

Στους Σύρους που απελαύνονται λένε γενικά ότι δεν έχουν καταγραφεί ή ότι ζουν εκτός της τουρκικής επαρχίας όπου έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την αναφορά, όπου προστίθεται πως άνθρωποι απελαύνονται επίσης και από επαρχίες στις οποίες είχαν καταγραφεί.

Η Άννα Σι, ερευνήτρια της Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, δήλωσε πως στην Τουρκία πρέπει να αναγνωριστεί ότι φιλοξένησε τόσους πολλούς Σύρους για πολλά χρόνια και προσέθεσε: «Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενναιοδωρία αυτή ως δικαιολογία για να περιφρονεί το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο απελαύνοντας ανθρώπους σε μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων».

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 14 Σύρων οι οποίοι δηλώνουν ότι απελάθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου στην Ιντλίμπ, μια βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, η οποία βομβαρδίζεται τους τελευταίους μήνες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους.

Σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα η Τουρκία και Ρωσία προβλέπει ότι μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα αποσυρθούν από μια λωρίδα 30 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και ότι θα επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν εκεί «με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο».

Απευθυνόμενος στους διεθνείς ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε φιλόδοξες προτάσεις για την οικοδόμηση δεκάδων νέων χωριών και πόλεων στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak γράφει σήμερα πως η ζωή θα «εξομαλυνθεί» στις συριακές συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας Αλ Άιν τώρα που η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία θα ανοικοδομήσει δύο πόλεις που καταστράφηκαν έπειτα από χρόνια πολέμου, θα εγκαθιδρύσει δυνάμεις ασφαλείας και δικαστικό σύστημα εκεί και θα εργαστεί για την οικονομική σταθερότητα στην περιοχή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΚΟ κατά Άγκυρας: Στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους"

Υπόθεση Novartis: Δικαστική συνδρομή από ΗΠΑ ζητούν οι εισαγγελείς- Κατέθεσε ως μάρτυρας ο Άδωνις Γεωργιάδης

Οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης αναζητούν έγγραφα και άλλα στοιχεία από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα εντός ή εκτός για την υπόθεση της Novartis.

Ειδικότερα, κατόπιν αιτήματος της Βουλής, οι δυο εισαγγελείς διαβιβάζουν σήμερα τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας για να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνεται και έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Με το έγγραφο, το οποίο έχει την έννοια της δικαστικής συνδρομής, οι δύο εισαγγελείς ζητούν να τους γνωστοποιήσουν όσο το δυνατό συντομότερα εάν για την υπόθεση της Novartis έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας. Σε καταφατική περίπτωση ζητούν, οι εισαγγελείς, να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους, καθώς και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια, ή αν προσδοκούσαν βασικώς τέτοια οφέλη.

Επίσης, ζητούν να τους γνωρίσουν εάν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω Ελλήνων και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών. Τέλος, ζητούν να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα εάν αυτή έχει περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι αποτέλεσμα της.

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Άδωνι Γεωργιάδη

Δύο ώρες περίπου διήρκεσε η κατάθεση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζάχαρη για την σκευωρία της Novartis.

Ο υπουργός, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, κατά την έξοδό του από τον εισαγγελικό γραφείο αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ είναι Εισαγγελία δεν είναι τηλεόραση». Παράλληλα ο συνήγορος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε πως ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε εφ΄ όλης της ύλης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Δικαστική συνδρομή από ΗΠΑ ζητούν οι εισαγγελείς- Κατέθεσε ως μάρτυρας ο Άδωνις Γεωργιάδης"

Κύπρος: Μέρισμα στους Τουρκοκύπριους από τους υδρογονάνθρακες - Ανοίγει ειδικός λογαριασμός

Μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων ενεργειών σχεδιάζει η Κύπρος, όπως γνωστοποιείται από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, με τίτλο «Κυπριακή Δημοκρατία και Διεθνές Δίκαιο», αποκάλυψε ότι έχει προταθεί η δημιουργία ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσοστό των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων των συνέδρων που αφορούσαν τους τρόπους αντιμετώπισης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε διεθνή νομικά όργανα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απευθυνθεί σε διεθνείς έγκριτους νομικούς, και στη βάση των γνωματεύσεων τους, έχει τροχοδρομήσει συγκεκριμένες ενέργειες, νομικής φύσεως, σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, στην παρέμβαση του στο Συνέδριο, μίλησε για τις προσπάθειες και παράνομες ενέργειες στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία, επιστρατεύοντας τη διπλωματία των κανονιοφόρων, σημειώνοντας πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων επικεντρώθηκαν στη λήψη διπλωματικών, πολιτικών και νομικών μέτρων.

Σημείωσε πως είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντιδρώντας, έλαβε αρχικά συγκεκριμένα πολιτικά/διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, περιλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του παγώματος ενεργειακού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας και ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των παράνομων τουρκικών ενεργειών, αποφασίστηκε η επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται και έχουν ευθύνη για τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες.

«Η Τουρκία μεγιστοποιεί την ένταση»

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε, συνθέτουν το πλαίσιο πολιτικής και νομικής διασφάλισης του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Συνεργασίες, επισήμανε, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στην αρχή της συμπερίληψης χωρίς να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και επιδιώξεις κανενός, και οι οποίες δεν αποτελούν παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος αλλά στοχεύουν στην ενθάρρυνση της συνεννόησης, της συνεργασίας και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο συμπαγές και νομικά ανθεκτικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της, το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εταιρειών-κολοσσών στον τομέα των υδρογονανθράκων, οι οποίες λόγω ακριβώς και της νομικής βεβαιότητας επένδυσαν στην προοπτική των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως από την άλλη, οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν μέρος της πολιτικής της για μεγιστοποίηση της έντασης και άσκησης πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα γειτονικά κράτη και στις εταιρείες, με μοναδικό στόχο την αλλαγή της καθόλα νόμιμης κατάστασης πραγμάτων προς όφελος της και τη δημιουργία ντε φάκτο τετελεσμένων. Επιχειρεί, όπως είπε, να αναγάγει το ζήτημα των υδρογονανθράκων και σε δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δημιουργώντας δυσκολίες στην προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις σχετικές με το θέμα συγκλίσεις, όπως επίσης και στο Νόμο που ψηφίστηκε για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε και σε επιπρόσθετη πρόταση, η οποία αφορά τη δημιουργία ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσοστό των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η πρόταση, όπως εξήγησε, προϋποθέτει αφενός τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και αφετέρου την εκ μέρους της Τουρκίας αποδοχή της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη διαπραγματεύσεων οριοθέτησης της μεταξύ των δύο χωρών θαλάσσιας περιοχής. Πρόσθεσε πως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνομολόγηση συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας παραμένει ειλικρινής και επίκαιρη, την οποία και η ίδια η ΕΕ έχει καλωσορίσει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Μέρισμα στους Τουρκοκύπριους από τους υδρογονάνθρακες - Ανοίγει ειδικός λογαριασμός"

Η Ένωση Εισαγγελέων για τη δήλωση Στουρνάρα: Οι ανακριβείς χαρακτηρισμοί βλάπτουν τη δικαιοσύνη

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος χαρακτήρισε «ήδη κατηγορουμένους» τους εισαγγελείς Διαφθοράς που ερευνούν την υπόθεση της Novartis.

Για ανακριβείς χαρακτηρισμούς που βλάπτουν τη Δικαιοσύνη μιλά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σχολίασε με τη φράση «το έγγραφο των τριών ήδη κατηγορουμένων εισαγγελέων προκαλεί θυμηδία» την αποκάλυψη ότι η κα Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι της εισαγγελείς έχουν καταθέσει αναφορά (για την οποία ήδη διενεργείται εισαγγελική έρευνα), με την οποία καταγγέλλουν απόπειρα επηρεασμού τους από τον κ. Στουρνάρα, μέσω προστατευόμενου μάρτυρα.

Η ανακοίνωση στήριξης των τριών εισαγγελέων από την Ένωση τους έχει ως εξής:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εναντιώνεται στα δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν εισαγγελικούς λειτουργούς ως «ήδη κατηγορουμένους» για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι την ιδιότητα του κατηγορουμένου αποκτά μόνο εκείνος κατά του οποίου ο εισαγγελέας άσκησε ρητά την ποινική δίωξη ή εκείνος στον οποίο αποδίδεται αξιόποινη πράξη κατά το στάδιο της ανάκρισης. Τέτοιου είδους ανακριβείς χαρακτηρισμοί δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και βλάπτουν την απονομή της δικαιοσύνης».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ένωση Εισαγγελέων για τη δήλωση Στουρνάρα: Οι ανακριβείς χαρακτηρισμοί βλάπτουν τη δικαιοσύνη"

Επιδότηση ενοικίου μέχρι 160 ευρώ μηνιαίως για παροχή στέγης σε αδύναμους

Σε ισχύ από σήμερα, 25 Οκτωβρίου, η πρόσκληση για την τριετή επιδότηση ενοικίου μέσω ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1,08 εκατ. ευρώ.

«Η συγκεκριμένη δράση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, στόχο έχει την εξασφάλιση του «κατοικείν» στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στεγαστικής υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση-μετεγκατάσταση πληθυσμού περιθωριοποιημένων ειδικών κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις και παράλληλα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι Δήμοι Πατρέων, Αγρινίου, Πύργου, Δυτικής Αχαΐας, Ήλιδας, Πηνειού, Ι.Π. Μεσολογγίου Ναυπάκτου, Ερυμάνθου και θα καλύψει τη στέγαση σε 60 οικογένειες.

Η ανώτατη τιμή για το μηνιαίο ποσό μίσθωσης ακινήτου, ανάλογο με το μέγεθος της οικογένειας (αριθμός μελών), έχει ορισθεί στα 5,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ θα καλύπτεται και μέρος των δαπανών, όπως μηνιαία δαπάνη νοικοκυριού για πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας (ύδρευση, ενέργεια, δημοτικά τέλη και φόροι) και κοινόχρηστων δαπανών πολυκατοικίας ανάλογη με το μέγεθος της οικογένειας (αριθμός μελών). Μέχρι 2 άτομα το ποσό θα είναι 120 ευρώ τον μήνα και από 2 άτομα και πάνω έως 160 ευρώ τον μήνα

Όπως αναφέρεται στην πρόκληση, ο δικαιούχος αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ ενοικιαστή και εκμισθωτή. Εντοπίζει κατάλληλες κατοικίες για μίσθωση και άτομα-οικογένειες που πληρούν τα κριτήρια για να μετεγκατασταθούν σε αυτόνομες οικίες ή διαμερίσματα στον αστικό ιστό (εντός του οικείου ή όμορων δήμων, εφόσον υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ τους στην οποία θα ορίζεται ρητά η ανάληψη υποχρέωσης παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών) και χορηγεί το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη για προσυμφωνημένη χρονική περίοδο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση ενοικίου μέχρι 160 ευρώ μηνιαίως για παροχή στέγης σε αδύναμους"

Ο Ερντογάν μηνύει γαλλικό περιοδικό που τον αποκάλεσε «εξολοθρευτή» της Συρίας

Μήνυση κατά του γαλλικού εβδομαδιαίου περιοδικού Le Point επειδή τον αποκάλεσε «εξολοθρευτή» της Συρίας στο τελευταίο του τεύχος κατέθεσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Χουσεΐν Αϊντίν, κατέθεσε μήνυση στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας για «εξύβριση του αρχηγού του Κράτους», όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Η μήνυση αυτή, στην οποία καταγγέλλεται η προσβολή «της τιμής και της αξιοπρέπειας» του Τούρκου προέδρου, έχει στόχο τον διεθυντή του περιοδικού Ετιέν Ζερνέλ, καθώς και τον επικεφαλής του τμήματος «Διεθνή» Ρομέν Γκιμπέρ.

Το εξώφυλλο του Le Point, στο οποίο ο Ερντογάν κατηγορείται για «εθνικές εκκαθαρίσεις» εναντίον των Κούρδων της Συρίας στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας αυτής, προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.



Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, καταφέρθηκε στο Twitter εναντίον «της Γαλλίας που αποίκισε πολλές αφρικανικές χώρες (...), που κατέσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και έκανε εμπόριο σκλάβων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Le Point εξοργίζει τους τούρκους ηγέτες. Πέρυσι, το εβδομαδιαίο περιοδικό είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «δικτάτορα», προκαλώντας χιονοστιβάδα διαμαρτυριών στην Άγκυρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν μηνύει γαλλικό περιοδικό που τον αποκάλεσε «εξολοθρευτή» της Συρίας"

Νυχτερινό τιμολόγιο: Αναλυτικά οι περιοχές που εφαρμόζεται και τα ωράρια του

Το χειμερινό, διακεκομμένο ωράριο, για το νυχτερινό τιμολόγιο επανέρχεται σε ισχύ από 1ης Νοεμβρίου, υπενθυμίζει η ΔΕΗ.

Οι ώρες έναρξης και λήξης του νυκτερινού οικιακού τιμολογίου από 01.11.2019 έως 30.04.2020 έχουν ως εξής:

1. Για τους οικιακούς πελάτες που διαμένουν:

σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες του Νομού Αττικής
στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων: Αγρινίου, Αιγινίου, Αιγίου, Αιτωλικού, Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αλμυρού Μαγνησίας, Αμαλιάδας, Αμυνταίου, Αμφίκλειας, Αμφιλοχίας, Άμφισσας, Αξιούπολης, Άργους, Άρτας, Άστρους, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Διστόμου, Δομοκού, Δράμας, Έδεσσας, Ελασσόνας, Ελίκης, Επιδαύρου, Ηγουμενίτσας, Θήβας, Ιάσμου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καναλακίου, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κασσάνδρειας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιάτου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Κρανιδίου, Κυπαρισσίας, Λαγκαδά, Λαγκαδίων Αρκαδίας, Λαμίας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Νικήτης, Μεθάνων, Μετσόβου, Μολάων, Μουδανιών, Ναυπάκτου, Ναυπλίου, Νάουσας, Νευροκοπίου, Ξάνθης, Ξυλόκαστρου, Πάτρας, Πλαταμώνος, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Προβατώνα, Πτολεμαΐδας, Πύλου, Πύργου, Οινοφύτων, Ορεστιάδας, Σερβίων, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Σοφάδων, Σκάλας, Σκύδρας, Σπάρτης, Σταγείρων, Στυλίδας, Σχηματαρίου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας
στα νησιά Αλόννησο, Αντίπαρο, Εύβοια, Ζάκυνθο, Ηρακλειά, Ίο, Κέα, Κέρκυρα Κεφαλληνία, Κουφονήσι, Λευκάδα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σίκινο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σύρο, Σχοινούσα, Φολέγανδρο.

Το νυκτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται με 2 ωράρια:

1.1. Το συνεχές ωράριο (23:00–07:00) διαρκείας 8 ωρών. Αυτό θα ισχύσει για όσους καταναλωτές το χρησιμοποιούν ήδη και δεν επιθυμούν να το αλλάξουν.

1.2. Το τμηματικό ωράριο, δηλαδή 2 ώρες το απόγευμα (15:00-17:00) και 6 ώρες τη νύχτα (02:00–08:00), δηλαδή 8 ώρες συνολικά. Αυτό θα ισχύσει για τις εξής ομάδες καταναλωτών:

Τους καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00-08:00 και 15:00-17:00 μέχρι 30.04.2019.Τους νέους καταναλωτές που ζητούν νυκτερινό τιμολόγιο, οι οποίοι θα λαμβάνουν αυτό το ωράριο και μόνο.

Τους καταναλωτές που έχουν το συνεχές και επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό (οι οποίοι όμως δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο).

2. Για τους οικιακούς καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης το νυκτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται με 2 ωράρια:

2.1. Το συνεχές ωράριο (23:00-07:00). Αυτό θα ισχύσει για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν ήδη αυτό το ωράριο και δεν επιθυμούν να το αλλάξουν.

2.2. Το νυκτερινό τιμολόγιο με τμηματικό ωράριο 02:00–08:00 και 15:00–17:00 (8 ώρες στο 24ωρο). Αυτό θα ισχύσει για τους καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00-08:00 και 15:00-17:00 μέχρι 30.04.2019. Όσοι έχουν το ωράριο 23:00–07:00 και θέλουν να το αλλάξουν μπορούν να λάβουν το τμηματικό 02:00–08:00 και 15:00–17:00, αλλά δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

3. Στα νησιά Κρήτη (στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Χανίων, Σταλίδας Ηρακλείου, Μοιρών Ηρακλείου, Πραιτορίων Ηρακλείου, Βρυσών Χανίων και Αγιάς Χανίων), καθώς και στα νησιά: Κάλυμνος, Κω, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Νίσυρος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Τήλος, Χάλκη, Χίος, ισχύουν τα εξής:

3.1. Το τιμολόγιο εφαρμόζεται με δύο ωράρια, το συνεχές (23.00-07.00) και το τμηματικό (02.00-08.00 και 15.30-17.30).

3.2. Το τμηματικό ωράριο θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους νέους οικιακούς καταναλωτές που ζητούν νυκτερινό τιμολόγιο.

Οι καταναλωτές που έχουν σήμερα το συνεχές ωράριο θα εξακολουθήσουν να το χρησιμοποιούν. Αν επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό ωράριο, μπορούν να το λάβουν αν το δηλώσουν στο αρμόδιο γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά οι εν λόγω καταναλωτές δεν θα μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

3.3. Το συνεχές ωράριο παύει πλέον να εφαρμόζεται σε νέους καταναλωτές και θα χορηγείται μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη. Σε γεωγραφικές περιοχές όπου λειτουργούν μόνο χρονοδιακόπτες θα χορηγείται μόνο το συνεχές ωράριο.

4. Για τους οικιακούς καταναλωτές της υπόλοιπης χώρα θα ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο με το συνεχές ωράριο (23:00-07:00), δηλαδή με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νυχτερινό τιμολόγιο: Αναλυτικά οι περιοχές που εφαρμόζεται και τα ωράρια του"

Ακατάλληλο λόγω ραδιενέργειας το νερό σε οικισμό του δήμου Βόλβης

Ακατάλληλο για κατανάλωση κρίθηκε το νερό στον οικισμό Μικροκώμης του δήμου Βόλβης, καθώς μετά από εξέταση των δειγμάτων εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα ισοτόπων ουρανίου. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλβης, με ανακοίνωσή της, απαγορεύει στους περίπου 50 κατοίκους την κατανάλωση του νερού καθώς και τη χρήση του για μαγείρεμα ή άλλες οικιακές χρήσεις λόγω των υπερβάσεων των τιμών ραδιενέργειας.

«Ερευνούμε αυτό το διάστημα τις υπόλοιπες γεωτρήσεις στην περιοχή, είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και ενεργούμε κατ' εντολή των αρμοδίων. Εάν δεν βρούμε λύση, σε δεύτερη φάση θα μεταφέρουμε νερό στη Μικροκώμη με άλλο αγωγό από τον διπλανό οικισμό του Προφήτη» δήλωσε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάμα, οι μετρήσεις στο νερό επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και ενώ οι περσινές ήταν καλές, οι φετινές έδειξαν περιεκτικότητα σε ουράνιο, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κατανάλωση από τους κατοίκους, που πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακατάλληλο λόγω ραδιενέργειας το νερό σε οικισμό του δήμου Βόλβης"

Ψιλικατζίδικο στον Άγιο Παντελεήμονα ήταν κέντρο πλαστογραφίας και διακίνησης αλλοδαπών

Κύκλωμα πλαστογράφων και διακίνησης αλλοδαπών εξάρθρωσαν οι αρχές στον Άγιο Παντελεήμονα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αποθήκη ενός καταστήματος ψιλικών στον Άγιο Παντελεήμονα ήταν το κέντρο του κυκλώματος, που εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα αλλοδαπούς, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση αλλοδαπών.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις αλλοδαπούς μέλη του κυκλώματος, ένας εκ των οποίων εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου, όταν επισκέπτονταν τους πλαστογράφους αλλοδαποί οι οποίοι ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τα πλαστά έγγραφα.

Μετά από έρευνα στο εσωτερικό του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά έγγραφα, μεταξύ των οποίων διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες παραμονής και διπλώματα οδήγησης, 500 ευρώ, καθώς και ένα μαχαίρι στιλέτο.

Τα έγγραφα εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση, ενώ από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι για δώδεκα από αυτά έχει γίνει καταγγελία κλοπής ή απώλειας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψιλικατζίδικο στον Άγιο Παντελεήμονα ήταν κέντρο πλαστογραφίας και διακίνησης αλλοδαπών"

Ανήλικοι σε σπείρα Ρομά που δρούσε στο Πυρί Θηβών

Θυμίζουν Λερναία Ύδρα οι συμμορίες των Ρομά που εξορμούν από τον οικισμό του Πυρίου Θηβών για να ληστέψουν ή να κλέψουν οδηγούς που περνούν από την κοντινή αερογέφυρα.
Παρά τις επανειλημμένες εξαρθρώσεις και συλλήψεις, όλο και ξεπετάγονται νέες ομάδες με την ίδια δράση, με την συμμετοχή ανήλικων παιδιών.

Άλλη μια τέτοια ομάδα δρούσε τουλάχιστον από τις αρχές Σεπτεμβρίου και διέπραξε συνολικά 15 κλοπές και έξι απόπειρες με λεία χρηματικά ποσά, κινητά, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα αξίας άνω των 3.700 ευρώ. Για την εξάρθρωσή της, οργανώθηκε το πρωί της Πέμπτης εκτεταμένη επιχείρηση από αστυνομικούς της Ασφαλείας Θηβών και άλλες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Κατά τη διάρκειά της, συνελήφθησαν δύο μέλη της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας 36 και 15 χρόνων που οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη τρία ηλικίας 29, 20 και 14 χρόνων τα οποία αναζητούνται.

Συνολικά, ελέγχθηκαν 77 άτομα από τα οποία προσήχθησαν 25, ενώ έγιναν έρευνες σε επτά οχήματα και εννέα σπίτια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανήλικοι σε σπείρα Ρομά που δρούσε στο Πυρί Θηβών"

Πέτσας για Τσίπρα: Έχει υπογράψει να λέγονται σκέτο Μακεδόνες – Ποιον κοροϊδεύει ο μπαγάσας

Στις ειρωνείες του Αλέξη Τσίπρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο Στέλιος Πέτσας. Τον κατηγορεί ότι κάνει αντιπολίτευση στο... γόνατο, τονίζοντας πως μπορεί να αναφέρει το Βορειομακεδόνες στην ανάρτησή του, αλλά ο ίδιος έχει υπογράψει να λέγονται σκέτο Μακεδόνες.

«Ο κ.Τσίπρας, όπως κυβέρνησε, έτσι κάνει κι αντιπολίτευση: στο γόνατο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί σε οποιοδήποτε κείμενο που δεν αναφέρεται ρητά στην τήρηση των υποχρεώσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

«Για τον κ. Τσίπρα είναι “ψιλά γράμματα” αυτά. Όχι όμως για τους Έλληνες. Γι’ αυτό και οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία. Αλλά, ο κ. Τσίπρας δεν μένει μόνο σε αυτό. Αναφέρεται στην ανάρτησή του σε “Βορειομακεδόνες”, ενώ ο ίδιος έχει υπογράψει στη Συμφωνία των Πρεσπών να λέγονται “Μακεδόνες”. Σκέτο. Ούτε στον ίδιο δεν αρέσει η συμφωνία του; Ποιον κοροϊδεύει ο μπαγάσας*;

* μπαγάσας (σκωπτικό) = κατεργαράκος, επιτήδειος», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας για Τσίπρα: Έχει υπογράψει να λέγονται σκέτο Μακεδόνες – Ποιον κοροϊδεύει ο μπαγάσας"

Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή γυρίζουμε πίσω τα ρολόγια μας

Αυτήν την Κυριακή του Oκτωβρίου αλλάζει η ώρα. Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή θα γυρίσουν μια ώρα πίσω για να δείξουν 3:00. Η χειμερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (29/3/2020), οπότε θα πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Πότε καταργείται

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα) από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.

H αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ε.Ε., που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Θα ακολουθήσει η αλλαγή ώρας τον Μάρτιο του 2020 καθώς και τον επόμενο Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και τον Μάρτιο του 2021.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή γυρίζουμε πίσω τα ρολόγια μας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news