facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή στο Πόρτο Ράφτη

Μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας την κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr, στο σημείο αυτή την ώρα βρίσκονται και επιχειρούν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φωτιά καιεί κοντά σε οικίες, και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ απομακρύνουν τους κατοικους στην οδό Αιολου

Η φωτιά έχει περάσει τον οικισμό του Απόλλωνα και απειλούνται οικίες!

Η αστυνομία ζητά την εκκένωση του οικισμού από την οδό Λαμίας και πάνω ενώ ζητούνται και ενισχύσεις από την Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αμεσα κινητοποιήθηκαν 60 πυροσβέστες με 21 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και το ΜΕΤΠΕ.

irafina
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή στο Πόρτο Ράφτη"

Κυρ. Μητσοτάκης: Αρνητική η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θα εκθέσω τη χώρα

Την άποψη πως η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε μια αρνητική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς την επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων όχι μόνο γιατί αυτό μετατρέπει την προοπτική σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας θεμάτων».

Σχετικά με την Αλβανία έθεσε το ζήτημα του σεβασμού της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, επισημαίνοντας πως αποτελεί προϋπόθεση για ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Μητσοτάκης: Αρνητική η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θα εκθέσω τη χώρα"

Δήμος Βόλβης: Απέκλεισαν καταλύματα μεταναστών οι κάτοικοι

Στην εγκατάσταση μεταναστών στα παραθαλάσσια του δήμου Βόλβης αντιδρούν εκατοντάδες κάτοικοι που βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης επί ποδός προκειμένου να μην επιτρέψουν στους μετανάστες που έρχονται από τα νησιά να μπουν σε καταλύματα (ενοικιαζομενα δωμάτια και ξενοδοχεία).

Όπως αναφέρει το seleo.gr, στην προσπάθεια τους αυτή έχουν αποκλείσει και καταλύματα που έχουν συνάψει συμβάσεις για φιλοξενία μεταναστών. Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Βόλβης: Απέκλεισαν καταλύματα μεταναστών οι κάτοικοι"

Ναρκωτικά, αυτοσχέδια μαχαίρια και είδη κινητής τηλεφωνίας στον Κορυδαλλό

Σε ακόμη μια έκτακτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στις φυλακές του Κορυδαλλού από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, βρέθηκαν ναρκωτικά, αυτοσχέδια μαχαίρια και είδη κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε κελιά της Β' και Δ' πτέρυγας των φυλακών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: Επτά αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 326,40 γραμμαρίων, 48 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες «φιξάκια» με ηρωϊνη συνολικού μεικτού βάρους 34 γραμμαρίων, κινητό τηλέφωνο, 4 φορτιστές, 2 ζεύγη ακουστικών, μπαταρία κινητού τηλεφώνου, καλώδιο usb, 2 αυτοσχέδια μαχαίρια και σουγιάς εμπορίου.

Για τις έρευνες ενημερώθηκε άμεσα ο εισαγγελέας επόπτης, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναρκωτικά, αυτοσχέδια μαχαίρια και είδη κινητής τηλεφωνίας στον Κορυδαλλό"

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα όλα τα επιδόματα λόγω 28ης Οκτωβρίου (ημερομηνία)

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει πως την προσεχή Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου καταβάλλονται όλα τα επιδόματα και οι παροχές του Οργανισμού.

Αναλυτικά:

– τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Οκτωβρίου.

– το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

– οι συντάξεις και τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων μηνός Νοεμβρίου.

– τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τον μήνα Οκτώβριο.

– το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) μηνός Οκτωβρίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 30 Σεπτεμβρίου και αυτή έχει εγκριθεί.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα όλα τα επιδόματα λόγω 28ης Οκτωβρίου (ημερομηνία)"

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο τη συμφωνία για το Brexit, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του. Πιο συγκεκριμένα, 329 ψήφισαν υπέρ και 299 κατά της συμφωνίας.

Η τελική ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ για το Brexit είναι την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπίν είχε δηλώσει ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ούτε και το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας στο κοινοβούλιο (δείτε εδώ περισσότερα).

«Η προσωπική μου άποψη είναι θα θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο απόψε», είπε ο Τζόνσον κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Η εισήγησή μου θα είναι να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», επέμεινε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, μια πηγή του κόμματος είπε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές μόνο εάν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί μια αναβολή στο Brexit και φύγει από το τραπέζι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι Εργατικοί δηλώνουν εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, όμως μέχρι τώρα αρνούνται να στηρίξουν τη σχετική πρόταση του Τζόνσον γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η αναβολή στο Brexit θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι πρόωρες εκλογές.

Απειλές Τζόνσον για απόσυρση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απείλησε σήμερα να αποσύρει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη νομοθεσία εφαρμογής της συμφωνίας για το Brexit και να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εάν οι βουλευτές απορρίψουν το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του κειμένου, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη την επικύρωσή του έως τις 31 Οκτωβρίου.

Μόλις 9 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του διαζυγίου, ο συντηρητικός ηγέτης ασκεί πιέσεις στους Βρετανούς βουλευτές, καλώντας τους να εργάζονται «νυχθημερόν» για να υιοθετήσουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί να επιτρέψει στο Brexit να συμβεί και αποφασίσει να μεταθέσει τα πάντα για τον Ιανουάριο ή ακόμα και πιο αργά (…), το κείμενο θα αποσυρθεί και εμείς θα πρέπει να πάμε προς τις πρόωρες εκλογές» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, περισσότερους μήνες της ίδιας κατάστασης», προειδοποίησε ο Τζόνσον.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit, που σύναψε η Βρετανία, εάν οι βουλευτές προσπαθήσουν να την αλλάξουν, τροποποιώντας τη νομοθεσία για την υιοθέτηση της συμφωνίας.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι: η συμφωνία στο τραπέζι είναι αυτή που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και η απόφαση για αυτό το σώμα είναι εάν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία ή θα κάνουν κύκλους σε μια μάταιη προσπάθεια να φτιάξουν μια καινούργια» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο"

«Λευκός καπνός» για την ψήφο των αποδήμων

«Λευκός καπνός» φαίνεται πως βγήκε κατά τη διάρκεια της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, να αναφέρει πως όπως όλα δέιχνουν συγκεντρώνεται ο «μαγικός» αρθμός των 200 βουλευτών που θα στηρίξουν το σχετικό ν/σ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών «ύστερα από πολλές προσπάθειες φάινεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για τη διευκόλυνση των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους»

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε σύγκλιση και σύμφωνία στα τέσσερα εξής σημεία:

1. Ισότιμη ψήφος με αυτή των διαμένοντων στην Ελλάδα

2. Θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο πιθανότατα έχει 15 υποψήφιους

3. Αυτοπρόσωπη παρουσία στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες

4. Θα ψηφίζουν όσοι Έλληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στη χώρα μας τουλάχιστον δύο έτη.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λευκός καπνός» για την ψήφο των αποδήμων"

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι προσφυγές εναντίον του διαγωνισμού.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά. Αρχικά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα εξετασθούν οι τεχνικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών που έχουν προκριθεί και στη συνέχεια οι οικονομικές τους προσφορές και να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Το έργο διεκδικούν οι κοινοπραξίες Άκτωρ-Ansaldo-Hitachi-Rail Italy και Άβαξ-Ghella-Alstom.

Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή είναι μήκους 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς.

Η γραμμή θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνάει από την Κυψέλη, τα δικαστήρια, τα Εξάρχεια, τον Ευαγγελισμό, την Πανεπιστημιούπολη, τα Ιλίσια και θα καταλήγει στου Γουδή.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να καθαρογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας"

Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν: Νέα εκεχειρία στη Συρία για 150 ώρες

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία ήρθαν ο Ρώσος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Σότσι. Από την αρχή της συνάντησης το κλίμα ήταν θετικό, ενώ το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές έφτασε εν μέσω πολεμικού θρίλερ στη Συρία και μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΗΠΑ - Τουρκίας για την πενθήμερη ανακωχή.

Οι δύο ηγέτες, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισαν να τεθεί νέα εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία για 150 ώρες. Θα ξεκινήσει να ισχύει από αύριο, Τετάρτη, και στο διάστημα αυτό, που δεν θα ανταλάσσονται πυρά, οι Κούρδοι καλούνται να εγκαταλείψουν ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Στοίχημα, ωστόσο, παραμένει εάν θα τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, καθώς λίγο μετά την αμερικανοτουρκική συμφωνία για ανακωχή ήχησαν τουρκικά πυρά, ενώ υπήρχαν και πολλές αναφορές για νεκρούς στη βορειοανατολική Συρία.

Εάν επιτύχει η εφαρμογή της συμφωνίας, η Ρωσία θα μοιάζει να έχει καρπωθεί τον τερματισμό της σύγκρουσης και την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Συριακό, που «φρενάρει» τη νέα ανθρωπιστική κρίση.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Το μνημόνιο συνεργασίας Ρωσίας και Τουρκίας, περιλαμβάνει τους ακόλουθους 10 όρους:

1. Και οι δυο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην πολιτική αυτονομία και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, με δεδομένη, πάντα, και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας

2. Δίνουν έμφαση στην αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές και εκδηλώσεις τρομοκρατίας και τις αποσχιστικές τάσεις στα εδάφη της Συρίας.

3. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπάρχον στάτους κβο της ζώνης 32 χιλιομέτρων της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», συμπεριλαμβανομένων των Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, θα διατηρθεί

4. Και οι δυο πλευρές επιβεβαιώνουν τη σημασία της Συμφωνίας των Αδάνων. Η ρωσική ομοσπονδία θα διευκολύνει την εφαρμογή της συγκεκριμένης συνθήκης, υπό τις παρούσες συνθήκες

5. Από το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου, στις 12, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι Σύριοι συνοριοφύλακες, που λειτουργούν εκτός της Πηγής Ειρήνης, στα σύνορα Τουρκάις - Συρίας, θα επιχειρήσουν να αδειάσουν τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων από τις θέσεις και τα όπλα της YPG. Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 150 ώρες. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στην περιοχή, σε βάθος 10 χιλιομέτρων, στα ανατολικά και δυτικά

6. Όλες οι θέσεις και τα όπλα της YPG θα μετακινηθούν από τη Μανμπίτζ και το Τελ Ριφάτ

7. Και οι δυο πλευρές, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την αποτροπή διείσδυσης τρομοκρατικών στοιχείων στην περιοχή

8. Θα γίνουν κοινές προσπάθειες και επιχειρήσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και τον απαραίτητο επαναπατρισμό των προσφύγων

9. Θα στηθεί ένας κοινός μηχανισμός εποπτείας και επαλήθευσης της τήρησης των όρων του παρόντος μνημονίου

10. Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εύρεση μιας σταθερής πολιτικής λύσης στο συριακό, εντός του πλαισιού του Μηχανισμού της Αστάνα και θα υποστηρίξουν τις δραστηριότητες της Συνταγματικής Επιτροπής.

Η συνάντησή Βλαντιμίρ Πούτιν - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε λίγες ώρες πριν από την λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος).

Πούτιν: Η Συρία πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη παρουσία

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται την προσέγγιση της Ρωσίας για την αναγκαιότητα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Η Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «στο έδαφος» της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο δύο Ρώσων μηχανικών που συμμετείχαν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, ενώ εν συνεχεία ανέφερε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στην Βόρειο Συρία.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν επίσης την ένταξη των τουρκικών τραπεζών στο σύστημα μεταβίβασης δεδομένων για διεξαγωγή συναλλαγών της Κεντρική τράπεζας της Ρωσίας. Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι «μιλήσαμε για μία σημαντική συμφωνία η οποία προβλέπει την ενεργό αξιοποίηση του ρουβλίου και της τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και την διεύρυνση της αποδοχή των ρωσικών καρτών Mir στην επικράτεια της Τουρκίας και την σύνδεση των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών της Τράπεζας της Ρωσίας».

Η Ρωσία και η Τουρκία, συμφώνησαν επίσης να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές τρομοκρατίας και να αντιταχθούν στις αποσχιστικές τάσεις στην Συρία.

Κατά την τοποθέτησή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι Κούρδοι έχουν 150 ώρες για να αποχωρήσουν. Τόνισε επίσης ότι οι Κούρδοι θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίζ και Τελ Ριφάτ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι έως 500 άτομα που κρατούνταν στις φυλακές ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον έχει λιγότερο από δύο ώρες για να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη Συρία.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ρωσία έχει αρκετούς στρατιωτικούς αστυνομικούς για τις κοινές περιπολίες στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, ωστόσο, θα χρειαστεί πρόσθετος στρατιωτικός εξοπλισμός. Διευκρίνισε ότι μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της YPG, Τουρκία και Ρωσία θα οργανώσουν κοινές περιπολίες ανατολικά και δυτικά της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας, καλύπτοντας ζώνη εύρους 10 χλμ, από την οποία εξαιρείται η πόλη Καμισλί.

Πριν από τη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια, έχει ανέβει το επίπεδο των σχέσεών μας. Πιστεύω πως η σημερινή επαφή θα βοηθήσει στην επίλυση όλων των προβλημάτων στη Συρία. Υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές στην περιοχή και τις παρακολουθούμε».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Είχαμε συζητήσει αρκετές φορές πριν από τη σημερινή συνάντηση για το θέμα της Συρίας. Με αυτές τις διμερείς επαφές και συζητήσεις, θεωρούμε πως θα καταφέρουμε να το τακτοποιήσουμε. Θέλουμε μια ισχυρή λύση για την ειρήνη και πιστεύω πως αυτή η συνάντηση προσφέρει δυνατότητες για το πετύχουμε».

ΗΠΑ: Οι Κούρδοι ενημέρωσαν πως αποχώρησαν από τη «ζώνη ασφαλείας»

Nωρίτερα, οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, απόψε το βράδυ και μετά τη δήλωση των Κούρδων θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Σε αυτο το πλαίσιο, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς να κρίνει κανείς την επιτυχία της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία κι ενώ απομένουν λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν: Νέα εκεχειρία στη Συρία για 150 ώρες"

Αυτός είναι ο λόγος που αφέθηκε ελεύθερος ο σημαιοφόρος που σκότωσε γιαγιά και εγγόνι

Ο 28χρονος απολογήθηκε σήμερα αλλά για ακόμα μια φορά, δεν κρατήθηκε. Βασικός ισχυρισμός είναι ότι υπάρχει "νομοθετικό κενό" για την περίπτωσή του. Οργή για την οικογένεια που έχασε γιαγιά και εγγόνι τον περασμένο Αύγουστο. Οι δικηγόροι του 28χρονου επιμένουν να ζητούν εξωδικαστική λύση...

Το νομοθετικό κενό που οδήγησε στην απόφαση να μην προφυλακιστεί ο οδηγός του αυτοκινήτου που το καλοκαίρι παρέσυρε και σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα και το εγγόνι της στο Αίγιο ανέλυσε μιλώντας στο newsit.gr ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κούγιας, το συγκεκριμένο άρθρο με το οποίο κατηγορήθηκε ο εντολέας του κάνει λόγο μεν για επικίνδυνη οδήγηση, περιλαμβάνει όμως μόνο δύο κατηγορίες τέτοιας και όχι την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας στο newsit.gr, το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνει τις λεγόμενες κόντρες από τις οποίες αν επέλθει θάνατος επιβάλλεται ποινή από δέκα έτη και άνω και την οδήγηση στον αντίθετο ρεύμα, όταν δηλαδή παραβιάζει κανείς τη διαχωριστική γραμμή. Αντιθέτως, σημείωσε ο ποινικολόγος, δεν προβλέπεται κακουργηματική ποινή για την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Τι προβλέπει ο νόμος

Το νομοθετικό κενό το οποίο επικαλέστηκε η πλευρά του κατηγορούμενου αφορά του άρθρο 290Α του νέου Ποινικού Κώδικα. Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι όποιος οδηγεί όχημα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κλπ τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη αν προκαλέσει σε τρίτο βαριά σωματική βλάβη ή βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

Αντιθέτως προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών για όποιον προκαλέσει θάνατο άλλου μόνο όμως στις περιπτώσεις που οδηγεί σε αντίθετο ρεύμα, σε πεζόδρομους, σε πλατείες, κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, ο νομοθέτης έχει ξεχάσει να συμπεριλάβει την πρόκληση θανάτου από οδηγό ο οποίος έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά στα αδικήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη δέκα ετών κ.ά. Ως εκ τούτου, το αδίκημα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κακούργημα.

Δείτε τη σχετική διάταξη:



Λόγω του παραπάνω νομοθετικού κενού, η κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θεωρείται πλημμέλημα κι έτσι δεν μπορεί να διαταχθεί η προφυλάκιση του δράστη. «Η νομική μου άποψη ήταν ότι υπάρχει νομοθετικό κενό σε ό,τι αγορά τα πραγματικά περιστατικά. Το συζητήσαμε νομικά με την κ. εισαγγελέα και την κ. ανακρίτρια και στην ουσία συμφωνήσαμε. Γι’ αυτόν τον λόγο ήταν αδύνατη η προσωρινή κράτηση του εντολέα μου. Από τη στιγμή που δεν υφίσταται κακούργημα, δεν μπορεί κάποιος να κρατηθεί για πλημμέλημα» ανέφερε σχετικά ο Αλέξης Κούγιας.

Πάντως ο συνήγορος του 28χρονου εξήγησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα καλύψει νομοθετικά τις επόμενες ημέρες αυτή την αμέλεια και τότε θα μπορεί κάποιος να κατηγορηθεί σε βαθμό κακουργήματος και γι’ αυτό που έκανε ο εντολέας μου». Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Αλέξης Κούγιας εκτίμησε ότι ο πελάτης δεν θα κατηγορηθεί για κακούργημα αφού «επικρατεί η ευμενέστερη διάταξη κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο στάδιο στην υπόθεση του 28χρονου σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού είναι να αποσταλεί η δικογραφία στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποσαφηνίσει και την κατηγορία. «Από αυτή την απόφαση θα εξαρτηθεί αν ο εντολέας μου θα δικαστεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα. Αυτό θα το γνωρίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα» ανέφερε στο newsit.gr ο κ. Κούγιας.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε κανονικά με τον συνήγορό του ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή, κατόπιν σχετικής άδειας που έδωσαν οι γιατροί του.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο λόγος που αφέθηκε ελεύθερος ο σημαιοφόρος που σκότωσε γιαγιά και εγγόνι"

Αλβανία: Ο Ράμα ιδρύει Οργανισμό για να αρπάξει τις ιδιωτικές περιουσίες της μειονότητας

Η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για τη διαδικασία απόκτησης περιουσίας από ιδιώτες- πολίτες και επιχειρήσεις- για δημόσιους σκοπούς με στόχο να διευρύνει την έκταση των απαλλοτριώσεων στην ιδιωτική περιουσία.

Μέσω του υπουργείου Υποδομών η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει μια σειρά προτάσεων για την τροποποίηση του νόμου περί δημόσιων απαλλοτριώσεων. Για το σκοπό αυτό ιδρύει τον Οργανισμό Απαλλοτρίωσης.

Σύμφωνα με την αλβανική ‘exit’,η δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου παραβιάζει το πνεύμα του νόμου και δημιουργεί περιθώρια για κατάχρηση, ιδίως για την επέκταση των σκοπών για τους οποίους μπορεί να απαλλοτριωθεί η ιδιοκτησία.

Μέχρι σήμερα, η αξιολόγηση των νομικών κριτηρίων και όρων απαλλοτρίωσης ενός ακινήτου γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο. Προτείνει ένα σχέδιο και απαιτεί απαλλοτρίωση και είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες:

«Τα μέλη των επιτροπών πρέπει να είναι ανεξάρτητοι υπάλληλοι ή εμπειρογνώμονες, με ειδική πείρα και νομικά προσόντα στον οικονομικό και μηχανολογικό τομέα, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να έχουν συγγενική ή ιδιοκτησιακή σχέση ή οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα με τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις καθώς και κάθε είδους σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους των απαλλοτριώσεων».

Η κυβέρνηση προβλέπει μέσω των τροπολογιών, παράβλεψη του μέχρι τώρα καθεστώτος και επιδιώκει να προβαίνει σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις και εστιάζοντας τα πάντα σε ένα ενιαίο ίδρυμα, όπως αυτό.

Αυτές οι τροποποιήσεις που δεν λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις των ιδιοκτητών, δίνει τη δυνατότητα αμφισβήτησης των αποφάσεων της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση μόνο στο Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, είναι να πλήξει ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων περιοχών στο νότο, κυρίως της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Ο Ράμα ιδρύει Οργανισμό για να αρπάξει τις ιδιωτικές περιουσίες της μειονότητας"

«Επιδρομή» της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς -Για ποιους χτυπά η «καμπάνα»

Αντιμέτωποι με… τις «συμπληγάδες» θα έρθουν οι οφειλέτες που γύρισαν την πλάτη τους στις 120 δόσεις της εφορίας.
Έτσι, πάνω από 560.000 φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.
Δείτε επίσης: Γκουρού κατηγορείται για φορολογική απάτη με… αμύθητη περιουσία
Πρόκειται για οφειλέτες που δεν φρόντισαν να εντάξουν τα χρέη τους σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, αλλά ούτε έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της πρόσφατης ρύθμισης των 120 δόσεων.
Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν εντοπίσει τους εν λόγω φορολογούμενους.
Από το σύνολο των 4 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου, το 54,6% χρωστά ποσά κάτω των 500 ευρώ, από 501 ευρώ έως 5.000 ευρώ χρωστά το 32,9% των οφειλετών, από 5.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ το 10,7%, ενώ το 1,7% των οφειλετών χρωστά ποσά από 50.001 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και από 1.000.001 ευρώ και πάνω χρωστά το 0,2% των οφειλετών.
Κατασχέσεις για τις 120 δόσεις
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα βρεθούν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ και αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και είναι:
– κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
– κατάσχεση ακινήτων
Οι καταθέσεις στις τράπεζες
Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους.
Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός.
Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.
Κατάσχεση μισθού ή σύνταξης
Κατάσχεση μισθού ή σύνταξης. Ισχύει, όμως, ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ.
Για το τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% ενώ για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%
Τα ακίνητα στο «στόχαστρο»
Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Επιδρομή» της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς -Για ποιους χτυπά η «καμπάνα»"

Προανακριτική: Την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου ζητούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – Πολάκης: «Αυτά είναι π@@ριες»

Τα «μαχαίρια» τους, με το «καλημέρα» της προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, βγάζουν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα μέλη της προανακριτικής συζητούν στην πρώτη συνεδρίαση για τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν κατά την διάρκεια των εργασιών της. Η ένταση που προκλήθηκε έχει να κάνει με τις αιτήσεις των κομμάτων για την εξαίρεση βουλευτών από την Επιτροπή.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Όπως εξηγούν, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται ότι γνώριζαν λεπτομέρειες της σκευωρίας ή να προανήγγειλαν διώξεις πριν τις ασκήσει η δικαιοσύνη και ως εκ τούτου, θα πρέπει να εμφανιστούν στην επιτροπή «ως μάρτυρες και όχι ως εξεταστές».

Το ίδιο αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου θα υποβάλουν και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Άλλωστε, το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει οι δύο βουλευτές να κληθούν ως μάρτυρες. Όπως εξηγούν, ο κ. Πολάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι γνωρίζει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισκεφθεί την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ως μη όφειλε, προκειμένου να ενημερώσει για την υπόθεση.

Η στάση του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ έφεραν πάντως την έκρηξη του Παύλου Πολάκη. Όταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε την άμεση εξαίρεση των δύο μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός «εξερράγη», δηλώνοντας ότι «μόνο σηκωτό θα με πάρετε από εδώ», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να είπαν ότι δεν αποχωρούν, έως ότου εξεταστούν ως μάρτυρες.

Οι διάλογοι που σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησαν είναι χαρακτηριστικοί της έντασης που επικράτησε:

Β Κεγκέρογλου: Πρέπει να εξαιρεθούν οι Τζανακόπουλος και Πολάκης
Π. Πολάκης: Ειναι παπ@@@ς αυτά
Δ. Μαρκοπουλος: Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις στην επιτροπή
Π. Πολακης: Θέλετε να μας καταδείξετε ως υπόπτους και όχι μάρτυρες
Δ. Μαρκοπουλος: Εσείς είπατε στον ΑΝΤ1 ότι γνωρίζετε τους μάρτυρες. Δεν θα μας πείτε από πού τους γνωρίζετε;
Κ. Καραγκουνης: Γιατί δεν θέλετε να καταθέσετε, κ. Τζανακόπουλε και κ. Πολάκη; Ο κ. Πολάκης είναι πρόσωπο-κλειδί και μέρος της δικογραφίας. Δεν τους φιμώνουμε, απεναντίας με την ιδιότητα του μάρτυρα θα έχουν δυνατότητα να φωτίσουν την υπόθεση
Γ. Ραγκουσης: Αυτή η πρόταση είναι πραξικόπημα.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ζητά την εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη, με το σκεπτικό ότι συνεργάτες του δικηγορικού του γραφείου εκπροσωπούν εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό, το αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη, Τζανακόπουλου και Πλεύρη θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής την επόμενη Τρίτη. Στην ίδια συνεδρίαση θα κληθεί ως πρώτος μάρτυρας ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώ δεύτερος μάρτυρας θα είναι ο Νίκος Μανιαδάκης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική: Την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου ζητούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – Πολάκης: «Αυτά είναι π@@ριες»"

Μητσοτάκης: Τον Απρίλιο του '23 θα λειτουργήσει πλήρως το μετρό Θεσσαλονίκης

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των οργανισμών που υπάγονται στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών είχε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της προόδου των έργων που εξαγγέλθηκαν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η πορεία του ΟΑΣΘ και του Μετρό Θεσσαλονίκης και τα θέματα αιχμής για την πόλη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Μου δόθηκε η ευκαιρία με τους φορείς της πόλης να κάνουμε μια αποτίμηση της προόδου για όλα τα σημαντικά έργα για πρωτοβουλίες που είχα την ευκαιρία να εξαγγείλω στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Χαίρομαι, διότι τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαμε θέσει. Θα υπάρχει και μια αναλυτική ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τα ακριβή χρονοδιαγράμματα και για τις δεσμεύσεις οι οποίες ανελήφθησαν.



Να σταθώ πολύ σύντομα σε τρία θέματα αιχμής για την πόλη: Το πρώτο είναι το ζήτημα του Μετρό. Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή μας. Το μετρό θα λειτουργήσει εξ ολοκλήρου, θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023 με το σταθμό στην Βενιζέλου να αναδεικνύει με τον σωστό τρόπο την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης. Εκτιμούμε ότι μέχρι τα τέλη του έτους το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα έχει δώσει την έγκρισή του για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση την οποία έχω ήδη δρομολογήσει. 

Στο ζήτημα του ΟΑΣΘ, ήδη έχουν ενταχθεί στον στόλο του ΟΑΣΘ αρκετά λεωφορεία ώστε κάπως να ανακουφιστεί η κατάσταση. Σημαντική πρόοδο, όμως, θα δούμε από τις αρχές του έτους όταν θα συναφθεί και θα ξεκινήσει η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ. Τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα των Αστικών Συγκοινωνιών στην πόλη. 

Και τρίτο σχετικά με το ζήτημα του Fly Over της Περιφερειακής, θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υποδομών, έργο το οποίο προχωράει πολύ γρήγορα και εκτιμούμε ότι θα μπορεί να δημοπρατηθεί εντός ενός έτους. Τονίζω ότι είναι ένα έργο απολύτως κρίσιμο και καθοριστικό για να ανακουφιστεί το μεγάλο κυκλοφοριακό βάρος το οποίο επωμίζεται η Περιφερειακή. 

Συζητήσαμε και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και από τους φορείς της πόλης». 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών. Γιώργος Καραγιάννης και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

19-10-22_0010_DPT6982




Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε πλήρως η δέσμευση της κυβέρνησης για την παράδοση στην πόλη ενός πλήρους και λειτουργικού Μετρό για τον Απρίλιο του 2023. Η εικονική πραγματικότητα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ότι δήθεν το Μετρό θα λειτουργούσε το 2020, διαψεύδεται από την αλήθεια. Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο Μετρό που ταυτόχρονα θα αναδεικνύει την αρχαία της κληρονομιά. Άλλωστε, η καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Μόλις σε διάστημα τριών μηνών αποδείχθηκε ότι οι συζητήσεις περί ιδιοκτησίας είναι ξεπερασμένες και ότι το στρατηγικό επιτελικό κράτος μπορεί να οργανώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να γίνουν και καλύτερες και ταυτόχρονα φθηνότερες.

Σημειώνεται δε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τον ΟΑΣΘ με 215 λεωφορεία να λειτουργούν σε μια πόλη που χρειάζεται 500. Το σύστημα συντήρησης ήταν σε κατάρρευση και τα έσοδα από τους χρήστες ήταν στο 50% από τα αντίστοιχα έσοδα που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2014. Σε όλα αυτά προστέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η κρατικοποίηση που άφησε τη Θεσσαλονίκη με συγκοινωνία τριτοκοσμικού χαρακτήρα. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέταξε στο σύστημα μέσα σε δύο μήνες πάνω από 100 οχήματα και η εξυπηρέτηση βελτιώθηκε αισθητά. Επιπλέον οργανώθηκε μια βαθιά θεσμική και επιχειρησιακή αλλαγή, υπογράφοντας με τα ΚΤΕΛ μια συμφωνία που από Ιανουάριο του 2020 θα προσθέσει ακόμη 120 λεωφορεία στην πόλη και το νομό. Συνολικά από 215 τον Αύγουστο, ο στόλος θα περιλαμβάνει περίπου 440, σε λιγότερο από έξι μήνες.

19-10-22_0015_DPT7003



Παράλληλα, ο ΟΑΣΘ θα συγκεντρωθεί στην μητροπολιτική ζώνη αυξάνοντας ακόμα περαιτέρω τις συχνότητες και την εξυπηρέτηση. Στη πράξη αποδείξαμε επίσης ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις συγκοινωνίες μπορεί να λύσει γρήγορα προβλήματα που φαίνονται αξεπέραστα. 

Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη - όπου περίπου το 1/3 του περιφερειακού έργου θα περάσει στα ΚΤΕΛ - θα εκτελεστεί με ένα κόστος 1.46 ευρώ το χιλιόμετρο αντί για περίπου 4 από τον ΟΑΣΘ. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνουμε και την εξυπηρέτηση και το κόστος της συγκοινωνίας.

Επίσης αρχές του 2020 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για πρόσληψη λειτουργού με εμπειρία σε συστήματα χωρίς οδηγό. Έτσι ώστε η έναρξη της λειτουργίας να είναι ταυτόχρονη με την παράδοση του έργου.

Προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί η αναβάθμιση της Περιφερειακής οδού της πόλης, με κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου από την περιοχή του Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ως το ύψος των Κωνσταντινοπολίτικων καθώς και με τη βελτίωση της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού πραγματοποιείται παρέμβαση για την αποφόρτιση της εσωτερικής κυκλοφορίας της πόλης και δημοπράτηση τον Ιούλιο του 2020, όπως και δημοπράτηση της οδικής σύνδεσης του λιμανιού (6ος προβλήτας) με τους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Τον Απρίλιο του '23 θα λειτουργήσει πλήρως το μετρό Θεσσαλονίκης"

«Συνταγματική» η αφαίρεση διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή

Συνταγματική κρίθηκε από το ΣτΕ η αφαίρεση του διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή ενασχολούμενου και με τα αθλητικά δρώμενα, μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικά αδικήματα. Ωστοσο, λόγω σπουδαιότητας παραπέμφθηκε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ αφαιρέθηκε το διαβατήριο στον εφοπλιστή μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε για τα αδικήματα: 1) της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ενασχολούμενη με τα ναρκωτικά, 2) διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, 3) διακίνησης ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διακίνηση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση και αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα).

Η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε όμως από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Κατόπιν αυτών, ο εφοπλιστής ζήτησε από την Αστυνομία (4.6.2018) να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί (4.4.2018), σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη. Ωστόσο σήμερα η 7μελής σύνθεσης του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ με την ίδια πρόεδρο και την ίδια εισηγήτρια, εξέδωσε απόφαση επί της κυρίας αίτησης του εφοπλιστή και παραπέμπει το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν οι Χριστιάνα Μπολόφη και Ουρανία Νικολαράκου), στην υπ΄ αριθμ. 2013/2019 απόφασή του, ότι τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, σύμφωνα με το Π.Δ. 25/2004, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος -σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης), 96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει ο εφοπλιστής.

Ακόμα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία. Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι δεν επικυρώθηκε το υπ΄ αριθμ. 201/2018 βούλευμα για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Κατόπιν αυτών, λόγω σπουδαιότητας του θέματος, παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συνταγματική» η αφαίρεση διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή"

Τζόνσον: «Ή ψηφίζετε τη συμφωνία για το Brexit ή πάμε σε πρόωρες εκλογές»

Μία πρώτη νύξη για πρόωρες εκλογές έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν δώσει ούτε σήμερα την έγκριση του στην Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε λίγη ώρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία ότι «εάν δεν λάβει την έγκριση της Bουλής των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης, θα δοκιμάσουμε τις πρόωρες εκλογές. Εάν το Κοινοβούλιο αποφασίσει να καθυστερήσει τα πάντα, τότε το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και θα πρέπει να προχωρήσουμε … σε γενικές εκλογές».

Βέβαια η κυβέρνηση ελπίζει να καταφέρει να περάσει το νομοθέτημα από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο κατά την έναρξη της συζήτησης πως «αν περάσουμε αυτή τη συμφωνία και τη νομοθεσία που τη θέτει σε εφαρμογή, μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα και να επιτρέψουμε σ’ αυτό το κοινοβούλιο και σ’ αυτή τη χώρα να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματά τους και να ενώνονται».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον υπογράμμισε από την πλευρά του πως, αν δεν περάσει η νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου, αυξάνεται ο κίνδυνος η χώρα να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Το BBC, ωστόσο, μετέδωσε επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζει πως, αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα κατά του χρονοδιαγράμματος για την υιοθέτηση της νομοθεσίας για το Brexit, η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει την προσπάθειά της για την ψήφισή της συμφωνίας και θα ασκήσει πίεση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών πριν από τα Χριστούγεννα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπίν δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ούτε και το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας στο κοινοβούλιο.

«Η προσωπική μου άποψη είναι θα θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο απόψε», είπε ο Τζόνσον κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Η εισήγησή μου θα είναι να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», επέμεινε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, μια πηγή του κόμματος είπε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές μόνο εάν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί μια αναβολή στο Brexit και φύγει από το τραπέζι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι Εργατικοί δηλώνουν εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, όμως μέχρι τώρα αρνούνται να στηρίξουν τη σχετική πρόταση του Τζόνσον γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η αναβολή στο Brexit θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι πρόωρες εκλογές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζόνσον: «Ή ψηφίζετε τη συμφωνία για το Brexit ή πάμε σε πρόωρες εκλογές»"

Ελεύθερος (ξανά) ο οδηγός που σκότωσε γιαγιά και εγγονάκι στο Αίγιο

Για ακόμα μια φορά, οι συγγενείς των θυμάτων, πληροφορούνται σήμερα ότι ο 28χρονος σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που σκότωσε και εγκατέλειψε με το αυτοκίνητο του την 67χρονη γυναίκα και τον ενός έτους εγγονό της, είναι ελεύθερος να επιστρέψει στο σπίτι του, σα να μην έχει συμβεί η τραγωδία…

Αν και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 28χρονος οδηγός είναι ο αποκλειστικός υπαίτιος για το θάνατο γιαγιάς και εγγονού, στις Καμάρες Αιγιαλείας, αποφασίστηκε ξανά να μη μπει στη φυλακή.

Θυμίζουμε ότι σε βάρος του, ασκήθηκε ποινική δίωξη με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης στο οποίο απειλείται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών όταν επέρχεται θάνατος, καθώς επίσης για τα πλημμελήματα της εγκαταλείψεως του χώρου του ατυχήματος και της οδηγήσεως υπό την επήρεια αλκοόλ.

Κούγιας: Υπάρχει νομικό κενό

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια “σήμερα, μετά την βελτίωση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο εντολέας μας, απολογήθηκε…”

Ο ίδιος ο Αλέξης Κούγιας μαζί με τον συνάδελφό του Ιωάννη Σαμέλη “που παρέστησαν στην απολογία του, υποστήριξαν ως κύριο επιχείρημα προς αντίκρουση της κύριας κακουργηματικής κατηγορίας, ότι στο άρθρο με το οποίο κατηγορήθηκε ο εντολέας μας και για το οποίο προβλέπεται προσωρινή κράτηση, υπάρχει σοβαρό νομοθετικό κενό, το οποίο μάλιστα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθεί να καλύψει φέρνοντας νέα συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση, την οποία έχει ήδη θέσει προς διαβούλευση, όπως έχει ήδη αναρτηθεί επισήμως”.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: “Μετά την απολογία του ο εντολέας μας, κατά την κρίση μας υποχρεωτικά λόγω αυτού του νομοθετικού κενού, έμεινε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους 1) της απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, 2) της εμφάνισης στο Α.Τ και 3) της απαγόρευση οδήγησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης”.

Επιμένουν στην εξωδικαστική λύση

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η πλευρά του οδηγού, επιμένει να ζητάει από την οικογένεια των θυμάτων να τα βρουν εξωδικαστικά. Κάτι, που η οικογένεια ωστόσο, έχει πει σε δηλώσεις της, ότι δεν επιθυμεί.

“Υπενθυμίζουμε ότι η εντολή που έχουμε λάβει από τον δράστη και το οικογενειακό του περιβάλλον, είναι να κάνουμε τα πάντα, ώστε να επιτευχθεί εξωδικαστική λύση, η οποία και θα απαλύνει την ταλαιπωρία και τον πόνο κατά το δυνατόν των συγγενών των θυμάτων λόγω της τραγωδίας που τους συνέβη” καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο του Αλέξη Κούγια…

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Αυγούστου 2019 όταν η οικογένεια στο Αίγιο, βυθίστηκε στο πένθος…

Λίγες ημέρες μετά τη βάπτιση του μικρού αγοριού, που με πολλή κόπο -και μετά από πολλές εξωσωματικές- είχαν αποκτήσει οι γονείς του, η 67χρονη γιαγιά του, το έβγαλε βόλτα με το καροτσάκι του.

Όμως, δεν πρόλαβε καλά καλά να βγει από το σπίτι, όταν συνέβη η τραγωδία…

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 28χρονος χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα γιαγιά και εγγόνι, σκοτώνοντάς τους στον τόπο. Στη συνέχεια, ο οδηγός έφυγε από τον τόπο του δυστυχήματος, για να συλληφθεί αργότερα στη θάλασσα… Κάποιοι είπαν ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς με σκάφος, κάποιοι άλλοι ότι κρυβόταν μέσα σε βάρκα ενώ οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι πήγε στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει.

Όπως και να χει, από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος, προκαλώντας πολλά και ποικίλα σχόλια για την υπόθεση…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος (ξανά) ο οδηγός που σκότωσε γιαγιά και εγγονάκι στο Αίγιο"

Κληρικοί Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας: Κατηγορηματικό «όχι» στην καύση των νεκρών

Τη θέση τους για την καύση των νεκρών και τα αποτεφρωτήρια εξέφρασαν οι κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, τονίζοντας την αντίθεσή τους με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης.

Στο ψήφισμα αναφέρουν ότι η καύση και η αποτέφρωση «υποδηλώνει έλλειψη πίστης και ελπίδας, καθώς σημαίνει τον πλήρη αφανισμό και εκμηδενισμό του ανθρώπου».

«Η άρνηση στην καύση των νεκρών και η εμμονή στην ταφή δεν οφείλεται σε σκοταδισμό, φανατισμό ή άλλες σκοπιμότητες από μέρους της Εκκλησίας, αλλά βασίζεται στη μακραίωνη ορθόδοξη παράδοση και αποτελεί κατάφαση στην καταξίωση του όλου ανθρώπου, άρα και του σώματος» υποστηρίζουν οι κληρικοί, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για την Εκκλησία γιατί άπτεται του δόγματος.

«Είναι αδιανόητο συνειδητός Ορθόδοξος χριστιανός να αρνείται τον ενταφιασμό και να επιλέγει την αποτέφρωση. Ένας τέτοιος άνθρωπος με την επιλογή του αυτή δηλώνει έμπρακτα ότι αυτονομήθηκε και αποξενώθηκε από την πίστη και πράξη της Εκκλησίας, εφόσον ο ενταφιασμός ήταν και είναι ο μόνος χριστιανικά αποδεκτός τρόπος ‘’διαχείρισης’’ των νεκρών σωμάτων» υπογραμμίζουν σε σημείο του κειμένου.

Τέλος, οι κληρικοί διατρανώνουν την πλήρη αντίθεσή τους «στην καινοφανή, αντιπαραδοσιακή και αντιχριστιανική πρακτική της καύσης των νεκρών», όπως γράφουν στα ψήφισμά τους, και ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να δεχθούν να τελέσουν νεκρώσιμη ακολουθία (κηδεία), υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ατόμου, που αποφάσισε και ζήτησε, το ίδιο ή το οικογενειακό περιβάλλον του, την καύση και όχι την ταφή του νεκρού σώματός του.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα που βρίσκεται στη Ριτσώνα.

Αυτό είναι το ψήφισμα των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας:

«Η ταφή του νεκρού σώματος του ανθρώπου στη γη "εξ ης ελήφθη" προϋποθέτει και υπονοεί πίστη στην Ανάσταση των νεκρών κατά τη Δευτέρα Παρουσία και σημαίνει την ελπίδα και εσχατολογική προσδοκία της ζωής του μέλλοντος αιώνος.

Αντιθέτως η καύση και αποτέφρωση υποδηλώνει έλλειψη πίστης και ελπίδας, καθώς σημαίνει τον πλήρη αφανισμό και εκμηδενισμό του ανθρώπου.

Η αποτέφρωση των νεκρών σε ειδικές εγκαταστάσεις - αποτεφρωτήρια παρουσιάζεται στο πλαίσιο της γενικευμένης ήδη εκκοσμίκευσης απλά ως υπόθεση που αφορά στη δημόσια υγεία, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και χωροταξικά προβλήματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και απασχολούν και την Εκκλησία του Χριστού, η οποία έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Για την Εκκλησία, όμως, το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό και ενέχει προεκτάσεις, γιατί άπτεται του δόγματος και σχετίζεται με την ανθρωπολογία της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος, διότι τούτο είναι ναός του Αγίου Πνεύματος (Α΄ Κορ. 6, 19), στοιχείο της υποστάσεως του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού πλασθέντος ανθρώπου (Γεν. 1, 24), και περιβάλλει αυτό με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος Της και ως εκδήλωση πίστεως στην κοινή πάντων ανάσταση.

Είναι αδιανόητο συνειδητός Ορθόδοξος χριστιανός να αρνείται τον ενταφιασμό και να επιλέγει την αποτέφρωση.

Ένας τέτοιος άνθρωπος με την επιλογή του αυτή δηλώνει έμπρακτα ότι αυτονομήθηκε και αποξενώθηκε από την πίστη και πράξη της Εκκλησίας, εφόσον ο ενταφιασμός ήταν και είναι ο μόνος χριστιανικά αποδεκτός τρόπος "διαχείρισης" των νεκρών σωμάτων.

Ο τόπος ταφής του νεκρού σώματος γίνεται σημείο αναφοράς, αγάπης, τιμής, εκφράσεως πόνου και οδύνης που ψυχολογικά ανακουφίζουν και αναπαύουν τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος.

Η άρνηση στην καύση των νεκρών και η εμμονή στην ταφή δεν οφείλεται σε σκοταδισμό, φανατισμό ή άλλες σκοπιμότητες από μέρους της Εκκλησίας, αλλά βασίζεται στη μακραίωνη ορθόδοξη παράδοση και αποτελεί κατάφαση στην καταξίωση του όλου ανθρώπου, άρα και του σώματος.

Φυσικά δεν τίθεται ζήτημα για τους ετεροδόξους, αλλοθρήσκους, αθέους ή αθρήσκους. Όλοι είμαστε ελεύθεροι και υπεύθυνοι για τις επιλογές και τις πράξεις μας. Η Εκκλησία, όμως, η οποία σέβεται την ελευθερία κάθε ανθρώπου, σε περίπτωση που της ζητηθεί να παραβεί τις αρχές και παραδόσεις της κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αποδεχθεί.

Έτσι κάθε πρόταση για δήθεν "ιερολογία" της διαδικασίας αποτέφρωσης πέφτει εξ ορισμού στο κενό ως αντίθετη προς τους Ιερούς Κανόνες και την Αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με όλα αυτά οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, θέλοντας να παραμείνουμε πιστοί στα δόγματα, την εκκλησιαστική παράδοση αιώνων, τους ιερούς κανόνες διατρανώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην καινοφανή, αντιπαραδοσιακή και αντιχριστιανική πρακτική της καύσης των νεκρών και δεσμευόμαστε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να τελέσουμε νεκρώσιμη ακολουθία (κηδεία), υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ατόμου, το οποίο αποφάσισε και ζήτησε, το ίδιο ή το οικογενειακό περιβάλλον του, την καύση και όχι την ταφή του νεκρού σώματός του».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κληρικοί Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας: Κατηγορηματικό «όχι» στην καύση των νεκρών"

Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία

Οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον, ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί, σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανέφερε ότι «έχουν αποσυρθεί όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού)», της βασικής συνιστώσας των SDF που όμως θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση" από την Τουρκία. Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

«Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας (...) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε εξάλλου ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF. Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε, ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών απόψε το βράδυ, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα, ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος αυτού θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Άσαντ: Η Συρία θα στηρίξει τους Κούρδους απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Τη στήριξή του στους Κούρδους μαχητές, χωρίς να τους κατονομάσει, εξέφρασε και πάλι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε (...) την αντίσταση στην τουρκική επιθετικότητα», είπε ο Άσαντ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιντλίμπ, την άλλη γραμμή του μετώπου που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα συροτουρκικά σύνορα. Η στήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι μαχητές, «συνιστά συνταγματικό και εθνικό καθήκον», πρόσθεσε.

Η κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκαν η Τουρκία και οι ΗΠΑ, λήγει απόψε στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή αυτή και να επαναπατρίσει ένα μέρος από τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί σήμερα στο έδαφός της.

Η Δαμασκός επέκρινε στο παρελθόν τη συμμαχία των Κούρδων με τις ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους χαρακτηρίσει «προδότες». Όμως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα την επαναπροσέγγιση του συριακού καθεστώτος με τους Κούρδους.

Με βάση μια συμφωνία με τις τοπικές κουρδικές αρχές, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλούς τομείς των συνόρων, όπως στις πόλεις Μάνμπιτζ και Κομπάνι. Σύμφωνα με τον Άσαντ, βασική προτεραιότητα πλέον είναι «η αντίσταση απέναντι σε αυτήν την επίθεση» και όχι το να επιρρίπτουν ευθύνες οι μεν στους δε.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία"

Στάση εργασίας στα ΜΜΜ – Ποια Μέσα μένουν ακινητοποιημένα αύριο

Ακινητοποιημένα υα παραμείνουν τα τρόλεϊ την Τετάρτη 23/10, από τις 12:00 μ.μ. έως τις 16:00 μ.μ..

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση (ΓΣ). Κατά τη διάρκεια της ΓΣ, μεταξύ άλλων, θα τεθούν ζητήματα όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η στάση εργασίας θα ισχύσει από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 11:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 17:00.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στα ΜΜΜ – Ποια Μέσα μένουν ακινητοποιημένα αύριο"

Τέλος οι ενδιάμεσες εκπτώσεις: Κατάργηση ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Μόλις λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την έναρξη των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων και πιθανότατα και των τελευταίων που υλοποιούνται στην χώρα μας.

Οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν συνολικά 15 ημέρες, δηλαδή έως και την 15η Νοεμβρίου.

Σε ενημέρωσή του σχετικά με την εφαρμογή τω ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι «κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης».

Σημειώνεται ότι, στον νόμο που καθορίζει την εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ορίζεται και η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 έως τις 18:00. Η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα των εργαζομένων στο λιανεμπόριο, που αναμένεται και αυτή τη φορά να αντιδράσουν στην δυνατότητα αυτή.

Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις ζητά ο ΕΣΑ

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, στην ανακοίνωσή του, ο ΕΣΑ διευκρινίζει ότι «εκφράζοντας την πλειοψηφία των μελών του και θέτοντας ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, έχει καταθέσει πρόταση άμεσης κατάργησης του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε, μάλιστα, τον θεσμό παρωχημένο. «Ελπίζουμε να μπορέσει να φέρει κοντά καταναλωτές κι επιχειρήσεις. Εκτός απροόπτου, θα είναι η τελευταία φορά γι’ αυτόν τον παρωχημένο θεσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις ειδικές ημέρες προσφορών, τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι «επειδή σε πολλά χθεσινά ηλεκτρονικά δημοσιεύματα, αναρτήθηκαν εσφαλμένες πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι η προωθητική ενέργεια της «Black Friday» θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου ενώ η «Cyber Monday» στις 2 Δεκεμβρίου».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος οι ενδιάμεσες εκπτώσεις: Κατάργηση ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών"

Novartis: «Το FBI έδωσε τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού και δεν τον πήραν!»

Σε αποκάλυψη που θα συζητηθεί προέβη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στη χθεσινή συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως στην Βιέννη, όπου είχαν μεταβεί οι Έλληνες εισαγγελείς για τις ανάγκες της έρευνας για τη Novartis, προσφέρθηκε από τους αμερικάνους εισαγγελείς του FBI τραπεζικός λογαριασμός, αλλά δεν παρελήφθη:

«Είδα από την δικογραφία ότι είχε γίνει μια συνάντηση στην Βιέννη, στην οποία είχαν πάει Έλληνες εισαγγελείς κατά της διαφθοράς […] Προσφέρθηκε λογαριασμός πολιτικού προσώπου από τους αμερικάνους Εισαγγελείς του FBI, που είχε αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο και δεν τον πήραν!».

«Και δεν τον πήραν. Δεν ήταν προϊόν υποκλοπής. Δεν ήταν παράνομο, αλλά και παράνομο να ήταν, με διάταξη που είχα ψηφίσει μετά από αίτημα εισαγγελέων, δίναμε το δικαίωμα κατ’ εξαίρεση στους εισαγγελείς Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος -κάτω από προϋποθέσεις και με την έγκριση τριών άλλων δικαστών- και παρανόμως κτηθέντα να τα αξιοποιούν. Εδώ δεν ήταν ούτε προϊόν υποκλοπής, ούτε παρανόμως κληθέντα. Υπάρχει διάταξη ότι ο Εισαγγελέας μπορεί να κληθεί από είδηση, πληροφορία ακόμα και φήμη. Εδώ τους έδιναν αριθμό λογαριασμού πολιτικού προσώπου!».

«Ο κ. Αγγελής είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος. Ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο για το θέμα αυτό; Έβαλε την Αρχή να ψάξει; Πώς γίνεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ελέγχεται από αντεισαγγελέα πρωτοδικών; Τον στρατηγό μπορεί να τον ελέγξει ο λοχαγός;», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.]

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: «Το FBI έδωσε τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού και δεν τον πήραν!»"

Σκευωρία Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος ζητά κατ' αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά, Αγγελή, Ράικου

Για εκδικητική πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε επιστολή που κατέθεσε στον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής Γιάννη Μπούγα που ερευνά την «σκευωρία» Novartis.

Παράλληλα, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απειλεί λέγοντας ότι θα ζητήσει την εξαίρεση συγκεκριμένων μελών της επιτροπής όπως του κ. Θάνου Πλεύρη και του κ. Γιάννη Μπουγά υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν μεροληπτικά εναντίον του.

Με την επιστολή ο κ. Παπαγγελόπουλος ζητά την συσχέτιση της εις βάρος του δικογραφίας με άλλους φακέλους που αφορούν συνολικά την υπόθεση Novartis καθώς και με το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό. 

Παράλληλα, ζητά να αποσταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στο FBI προκειμένου να αποσταλούν οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων ενώ προτείνει και κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τους Αντώνη Σαμαρά, Ιωάννη Αγγελή και Ελένη Ράικου.

Διαβάστε την επιστολή του κ. Παπαγγελόπουλου:

11111IMG-5043d7683d00537d90185677af94f51c-V
2222IMG-835fa72daceb4b0d54141d9426db752b-V
3333IMG-7f4d6d23f3569087fe99fa7ff9b4e5e2-V
4444IMG-d1f4fdb1a16025a6c7809ac78d209474-V
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκευωρία Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος ζητά κατ' αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά, Αγγελή, Ράικου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news