facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

Σκόπια: Ο Ζάεφ ζήτησε πρόωρες εκλογές- όσο είναι δυνατόν συντομότερα

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρότεινε σήμερα το απόγευμα να γίνουν σύντομα πρόωρες εκλογές, με κυβέρνηση λαϊκής βάσης. Λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν στην αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι.

Δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος με αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θα παραιτηθεί, όπως σημειώνει το Kanal 5.

«Τώρα χρειάζεται η στάση σας (του λαού), δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Και γι’ αυτό η πρότασή μου είναι να διοργανώσω σύντομα εκλογές- όσο το δυνατόν συντομότερα. Εκλογές στις οποίες οι πολίτες θα λάβουν απόφαση και θα επιβεβαιώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει η χώρα μας», είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι θα προτείνει αυτήν την πρόταση στην αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο Πενταρόφσκι.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η επόμενη ευκαιρία για τη χώρα είναι το Μάιο του 2020.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » " Σκόπια: Ο Ζάεφ ζήτησε πρόωρες εκλογές- όσο είναι δυνατόν συντομότερα "

Πορεία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πέταξαν σκουπίδια έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (φωτο)

Πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της που ξεκίνησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Βασικό αίτημα των εργαζομένων στους δήμους  είναι η κατάργηση του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες για τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου. Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η προοπτική αυτή θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε αύξηση των δημοτικών τελών και σε αθρόες απολύσεις εργαζομένων.
Μήνυμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων
Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν στις 11:00 έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη και έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Φτάνοντας μπροστά στο κτίριο πέταξαν σκουπίδια στην είσοδο.
Οι εργαζόμενοι, σκοπεύουν να κλιμακωσουν τις αντιδράσεις τους και να μην υποχωρήσουν.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » " Πορεία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πέταξαν σκουπίδια έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (φωτο) "

Νταλίκα με ανταλλακτικά από κλεμμένα πολυτελή αυτοκίνητα στην Πάτρα

Κομμένα ανταλλακτικά από τουλάχιστον 7 πολυτελή οχήματα τύπου τζιπ μάρκας BMW, Mercedes και MG, περιελάμβανε το φορτίο νταλίκας, που ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι της Πάτρας, μετά από έρευνα των λιμενικών, λίγο πριν επιβιβαστεί σε πλοίο για την Ιταλία.

Το φορτίο περιείχε σχεδόν τα πάντα από υαλοκαθαριστήρες μέχρι «ηλεκτρονικούς εγκέφαλους» οχημάτων, ακόμη και ολόκληρους κινητήρες που κοστίζουν αρκετά χρήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εκτιμήσεις τα ανταλλακτικά των πανάκριβων, πολυτελών αυτοκινήτων τελευταίας κυκλοφορίας προφανώς προέρχονται όχι από το νόμιμο εμπόριο αλλά από κύκλωμα που έσπαγε και έκλεβε ανταλλακτικά από αυτοκίνητα κυρίως στην Αθήνα.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη καθώς γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για τα πιστοποιητικά και εγγυήσεις μεταφοράς του εμπορεύματος εφόσον υπάρχουν.και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το Κεντρικό Λιμεναρχείο ενώ το φορτηγό αυτοκίνητο δεν επετράπη να ταξιδέψει και ο οδηγός του που είναι Έλληνας αυτή τη στιγμή είναι στις Λιμενικές αρχές της Πάτρας, ενώ οι πληροφορίες θέλουν από την Ιταλία ο προορισμός του φορτίου να είναι το Ντουμπάι.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » " Νταλίκα με ανταλλακτικά από κλεμμένα πολυτελή αυτοκίνητα στην Πάτρα "

Ε.Ε.: Έρχεται βαρύς λογαριασμός για τα παλιά αυτοκίνητα

Ακριβότερα θα είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας για τους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων από το 2021 καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι αλλαγές που προγραμματίζονται θα έχουν στόχο την ανανέωση του παλαιού στόλου των οχημάτων και σύμφωνα με τις οδηγίες-εντολές της ΕΕ.

Τα Τέλη θα είναι η πρώτη επιβάρυνση καθώς η ΕΕ προωθεί μία σειρά μέτρων από το 2020 ωστε να δημιουργήσει έντονα οικονομικά αντικίνητρα στο να κρατάνε οι κάτοχοί τους αυτά τα πιο ρυπογόνα οχήματα…

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός για τα Τέλη στο “Εθνος”: «Το σύστηµα των Τελών Κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να ενσωµατωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νοµοθεσίας αναφορικά µε τους εκποµπές ρύπων, ενώ πρέπει να γίνει και δικαιότερο για τους κατόχους αυτοκινήτων, λαµβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια. Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανοµής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων αλλά και του στόχου ανανέωσης του παλαιού στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορεί στη χώρα µας.

Επιδιώκουµε οι αποφάσεις µας να είναι αποτέλεσµα σωστής αξιολόγησης της υφιστάµενης κατάστασης αλλά και ορθής εκτίµησης των επιπτώσεων των όποιων αλλαγών. Ως εκ τούτου, όταν είµαστε έτοιµοι θα προχωρήσουµε στις αποφάσεις µας». Αρχικά κάνει λόγο για το WLTP που έχουμε δημοσιεύσει από το καλοκαίρι του 2019 καθώς η Ελλάδα έπρεπε να το εφαρμόσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 αλλά τελικά η ισχύς του παρατάθηκε για την 1η Μαρτίου 2020.

Οπότε το οικονομικό επιτελείο θα είχε αρκετό χρόνο στην διάθεσή του για να αλλάξει τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2021. Επίσης ο Υπουργός ξεκαθαρίζει πως θα γίνει δικαιότερη κατανομή της επιβάρυνσης αλλά και του στόχου ανανέωσης του παλαιού στόλου αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης: Πιο φθηνά τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα 5ετίας – «Όχι» απόσυρση!

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς η δικαιότερη επιβάρυνση θα γίνει σε συνδυασμό με το στόχο της ανανέωσης των παλαιών αυτοκινήτων οπότε στα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα τα Τέλη Κυκλοφορίας θα αυξηθούν ενώ στα καινούρια με χαμηλές εκπομπές ρύπων θα μειωθούν ενώ αντίθετα και τα νέα αλλά ρυπογόνα μοντέλα το κόστος χρήσης θα αυξηθεί…

Μένει να δούμε τα κίνητρα που θα αποφασιστούν να δοθούν στα λεγόμενα «καθαρά» αυτοκίνητα και ποιο θα είναι το όφελος για τους καταναλωτές.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » " Ε.Ε.: Έρχεται βαρύς λογαριασμός για τα παλιά αυτοκίνητα "

Δήμος Αθηναίων σε δημότες: Μην κατεβάζετε σκουπίδια

Σε «θερμή παράκληση προς τους δημότες» προχώρησε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων, καλώντας τους να μην βγάζουν στο δρόμο τα οικιακά τους απορρίμματα το Σαββατοκύριακο 19-20/10/2019, λόγω των κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και συγκεκριμένα της αποχής από κάθε υπερωριακή εργασία στην διάρκεια του διημέρου.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση – παράκληση του Δήμου Αθηναίων έχει ως εξής:

«Λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στους Δήμους από την προηγούμενη Τετάρτη, ξεκίνησαν δυστυχώς να παρουσιάζονται προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 75 προγραμματισμένα για σήμερα το πρωί δρομολόγια απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων, έγιναν μόνο τα επτά.

Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που πιθανόν ήδη αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης καθώς και εκείνα που ενδεχομένως θα προκύψουν, παρακαλούμε θερμά τους δημότες να μην βγάζουν στο δρόμο τα απορρίμματά τους το Σαββατοκύριακο 19-20/10/2019 καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται κι αυτό το διήμερο.

Ο Δήμος Αθηναίων καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα που προκύπτουν από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό ζητά την συνεργασία των δημοτών της Αθήνας σε αυτή την προσπάθεια, όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμος Αθηναίων σε δημότες: Μην κατεβάζετε σκουπίδια "

Δημόσιο: Διορίστηκαν 147 διακριθέντες αθλητές - Δείτε τις αποφάσεις

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του διορισμού συνολικά 147 διακριθέντων αθλητών στο δημόσιο.

Μετά την τοποθέτηση 118 αθλητών/τριων, που είχαν σημειώσει διεθνή διάκριση κατά το παρελθόν, σε υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου τον περασμένο Ιούνιο, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ο διορισμός των υπολοίπων 29 σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού. 

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου οι 29 αθλητές/τριες καταλαμβάνουν ισάριθμες θέσεις σε υπηρεσίες περιφερειών και δήμων σε 11 νομούς της χώρας βάσει των επιλογών τους. Πρόκειται για αθλητές/τριες που είχαν διακριθεί έως το 2009 και υποβάλει αίτηση διορισμού έως το τέλος της χρονιάς εκείνης και εντάσσονται στο δημόσιο 10 χρόνια μετά. 

Μεταξύ αυτών, ο πολίστας του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ομάδας υδατοσφαίρισης Γιώργος Ντόσκας διορίζεται στο δήμο Χίου σε θέση ΔΕ Διοικητικού. Ο πρωταθλητής Taekwondo Κώστας Γκόλτσιος τοποθετείται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε θέση ΠΕ Φυσικής Αγωγής. Στην ίδια περιφέρεια και στην ίδια θέση διορίζεται και ο πρωταθλητής στίβου των 400μέτρων Δημήτρης Γράβαλος. Θέση πολιτικού μηχανικού στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Πάρου αναλαμβάνει ο ιστιοπλόος Αγγελος Βασιλάς. Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ξιφασκίας με αμαξίδιο Γεράσιμος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος εντάσσεται στο δυναμικό του δήμου Νέας Σμύρνης σε θέση ΔΕ Διοικητικού και το μέλος της Εθνικής Ομάδας ΚωφώνΓιώργος Τετώρος στη Διεύθυνση Οικονομικού της περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Οι παραπάνω αθλητές/τριες θεμελίωσαν δικαίωμα διορισμού κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων βάσει του νομοθετικού πλαισίου, που ίσχυε την περίοδο εκείνη. Εχοντας δηλαδή κατακτήσει από 1η έως 8η θέση σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ή από 1η έως 6η θέση σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών, νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων ή έχει επιτύχει ή ισοφαρίσει παγκόσμια επίδοση των παραπάνω ηλικιακών κατηγοριών.

Στο Δημόσιο οδηγούσε αυτόματα και η κατάκτηση της 1ης έως 6ης θέσης νίκης σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών γυναικών, νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, καθώς και η επίτευξη ή η ισοφάριση ευρωπαϊκής επίδοσης των ανωτέρω ηλικιακών κατηγοριών. 

Από 01/01/2010, περιορίστηκαν οι νίκες και οι αθλητικές διοργανώσεις που πρέπει να επιτύχει αθλητής προκειμένου να αποκτήσει δικαίωμα διορισμού. Εκτοτε, εξαιρετική αγωνιστική διάκριση αθλητή, προκειμένου να αποκτήσει δικαίωμα διορισμού, είναι:

α)Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και 

β) Η επίτευξη ή η ισοφάριση παγκόσμιας επίδοσης ανδρών – γυναικών , νέων ανδρών –γυναικών,εφήβων-νεανίδων σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες ομοσπονδίες. 

Δικαίωμα διορισμού κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων έχουν και αθλητές με αναπηρία που κατακτούν 1η έως 6η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες καθώς και στους Παγκόσμιους Αγώνες ανδρών – γυναικών ή Πανευρωπαϊκούς Αγώνες ανδρών – γυναικών.

Οι αθλητές με αναπηρία επιτρέπεται να διορίζονται και σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με την πράξη διορισμού και καταργούνται με την αποχώρηση με οποιονδήποτε τρόπο αυτών που τις κατέχουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διορισθούν οι αθλητές είναι να έχουν διακόψει την αθλητική τους δραστηριότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τους για διορισμό υποβάλλοντας σχετική βεβαίωση από την οικεία ομοσπονδία, καθώς και υπεύθυνη δήλωση περί διακοπής της αγωνιστικής τους δραστηριότητας.

Δείτε  τις αποφάσεις ΕΔΩ κι ΕΔΩ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Δημόσιο: Διορίστηκαν 147 διακριθέντες αθλητές - Δείτε τις αποφάσεις "

Βρετανία: “Απόβαση” Ελλήνων μεταναστών από το 2010! Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των Ελλήνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία απαρτίζεται από νέους μετανάστες, καθώς από το 2010 και μετά (κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα) παρατηρείται μία αυξητική τάση της μεταναστευτικής ροής προς τη χώρα, η οποία -με βάση τις εγγραφές που γίνονται για την έκδοση του Αριθμού Εθνικής Ασφάλειας- φαίνεται να τετραπλασιάζεται σε σύγκριση με την περίοδο προ κρίσης. Η αύξηση είναι συνεχόμενη από το 2010 μέχρι το 2016. Τότε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, προκάλεσε μία ελάχιστη μείωση που δεν περιόρισε, ωστόσο, τη ροή.
Τα στοιχεία προέρχονται από μία μεγάλη, πολυεπίπεδη έρευνα για τη Σύγχρονη Ελληνική Διασπορά ανά τον κόσμο (The Greek Diaspora Project), που διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγκεκριμένα το κέντρο Μελετών Ανατολικής Ευρώπης (SEESOX- South East European Studies at Oxford), με επικεφαλής συντονιστή του έργου τον διευθυντή του SEESOX, Όθων Αναστασάκη. Σχετική εκδήλωση ομιλητών με τους συμβαλλόμενους της έρευνας διοργανώθηκε στο Λονδίνο με την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας και του Hellenic Centre.
Περιλαμβάνει τομείς όπως τα πρόσφατα μεταναστευτικά κύματα, το brain drain, την πολιτική συμμετοχή της διασποράς, τη φιλανθρωπική προσφορά της διασποράς, τους Έλληνες της Βρετανίας, την παρουσίαση της Διασποράς ανά τον κόσμο σε έναν ψηφιακό χάρτη. Το κομμάτι της έρευνας που αφορά τους Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας, τον ψηφιακό χάρτη της Διασποράς και την στάση των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου απέναντι στη Διασπορά, συνέλεξε και παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Στους 75.000 οι Έλληνες στην Βρετανία
Το 2018, οι Έλληνες μετανάστες -ενήλικες και ανήλικοι- που ζουν ή εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, υπολογίζονται σε 75.000, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται περίπου 10.135 φοιτητές, όλων των επιπέδων, με βάση επίσημα βρετανικά στοιχεία που χρησιμοποίησε το SEESOX (Annual Population Survey, του ONS, και Higher Educational Statistics Agency ).
«Η Βρετανία εμφανίζεται να είναι ένας κύριος προορισμός της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης. Ουσιαστικά μαζί με τη Γερμανία, από κοινού, φιλοξενούν το ήμισυ των μεταναστών που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και αναπληρωτής συντονιστής του προγράμματος για την Ελληνική Διασπορά, Μανώλης Πρατσινάκης.Από αυτούς οι περίπου 55.000 φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί στη χώρα τα τελευταία οχτώ χρόνια. Εξάλλου, με βάση την απογραφή του 2011 της Βρετανίας καταμετρήθηκαν 35.000 Έλληνες να ζουν στη χώρα, από τους οποίους οι περίπου 12.000 ήταν φοιτητές.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι νέοι μετανάστες καθορίζουν πληθυσμιακά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ελληνική διασπορά στη Βρετανία, από ό,τι στη Γερμανία. «Σε απόλυτους αριθμούς, η Γερμανία προσελκύει μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, όμως, σε σχέση με το μέγεθος της τοπικής διασποράς, οι αλλαγή που φέρνει η νέα μετανάστευση στην Αγγλία είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς έχουμε υπερδιπλασιασμό του ελληνικού πληθυσμού μέσα σε 7-8 χρόνια» αναφέρει.
Ευαίσθητο και περίπλοκο ζήτημα, αλλά επίσης σημαντικό, χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δημήτρης Καραμήτσος- Τζιράς το ερευνητικό έργο για την ελληνική Διασπορά, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα παράσχει επιστημονικές πληροφορίες που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όσο και τα ινστιτούτα της Διασποράς.
Γιατί έφυγαν οι Έλληνες;
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Grant Thornton στην Ελλάδα, πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του SEESOX, Νίκος Καραμούζης, δήλωσε ότι η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα -πάνω από 17%- μέχρι σήμερα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, και η έλλειψη ελπίδας για καλύτερη ζωή και ευκαιρίες κατά την περίοδο της κρίσης, έστειλαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο Ελλήνων στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μία νέα ζωή. «Είναι μία απίστευτη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και ολέθρια απώλεια για την οικονομία και την κοινωνία» είπε. Εκτίμησε ότι θα πρέπει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα η παροχή δυνατότητας ψήφου και κυρίως να δημιουργηθούν οι οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός τόπος, γιατί είναι αναγκαία η γνώση, η ώθηση, η δέσμευση των ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό.
Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης
Το 70% των ενήλικων Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και η μεταναστευτική ροή μεταξύ ανδρών και γυναικών φαίνεται να είναι ισορροπημένη (50%- 50%), αναφέρει ο κ. Πρατσινάκης.
Με βάση στοιχεία από το Labour Force Survey, για το διάστημα από το 2013 μέχρι και το 2017, προκύπτει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων στη Βρετανία (60%) εργάζονται σε επαγγέλματα που ανήκουν στην κατηγορία professionals (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι) και semi professionals (βοηθοί επαγγελματιών), και ακολουθούν άλλες κατηγορίες, όπως υπάλληλοι, υπηρεσίες, εργαζόμενοι σε πωλήσεις κ.ά. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώνεται να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης (25%).
Όπως παρατήρησε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ.Ανασταστάκης, η σύνθεση της Διασποράς έχει αλλάξει δραστικά, κατά την περίοδο της κρίσης, καθώς νέοι πληθυσμοί έφυγαν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα για το ΗΒ, υποστήριξε, ότι υπήρξε προορισμός κατά το παρελθόν για την ελίτ, ωστόσο τελευταία οι Έλληνες που φτάνουν στη χώρα προέρχονται από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Παγκόσμιος Ψηφιακός Χάρτης της Διασποράς
Έργο της έρευνας του SEESOX είναι επίσης η αποτύπωση όλων των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο, σε ένα ψηφιακό εργαλείο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τόσο οι Έλληνες της Ελλάδας, όσο και οι Έλληνες της Διασποράς, προκειμένου να προστρέχουν σε αυτόν για μία σειρά από εφαρμογές (έρευνα, επικοινωνία, ανάπτυξη διασύνδεσης/δικτύου, μεταφορά τεχνογνωσίας, κοινές επιδιώξεις κ.ά.) και σε μελλοντικό χρόνο να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν διαδραστικά, προσθέτοντας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, αρχεία, βίντεο, φωτογραφίες και άλλο υλικό.
Σήμερα στο χάρτη (http://seesoxdiaspora.org/the-greek-diaspora-map) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αποτυπωμένα 4.000 στοιχεία για οργανισμούς και κοινότητες ελληνικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στις χώρες υποδοχής της ελληνικής διασποράς, με βάση στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα του SEESOX από τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Ωνάση και από την ίδια την έρευνα της ομάδας.
Οι οργανώσεις της Διασποράς είναι κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τρία βασικά κριτήρια: τη χώρα υποδοχής, τις δράσεις των οργανώσεων (το προφίλ τους και τη δράση τους) και τον γεωγραφικό προσδιορισμό (origin) εάν υπάρχει (π.χ. σύνδεση της οργάνωσης με κάποιο μέρος της Ελλάδας, π.χ. Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης). Συνολικά, μόνο το ένα έκτο αυτών έχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Για τις δράσεις των οργανώσεων υπάρχουν ξεχωριστές κατηγοριοποιήσεις.
Με αριθμούς
To 40% των στοιχείων που έχουν εθνικοτοπικό προσδιορισμό βρίσκονται στις ΗΠΑ, και ακολουθούν ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία, όπου υπάρχουν οι περισσότερες κοινότητες με εθνικοτοπικό χαρακτήρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την Πελοπόννησο (17%), τη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο κομμάτι των οργανώσεων που υπάρχουν είναι οι κοινότητες (24%), και ακολουθούν αυτές με θρησκευτικό χαρακτηριστικό (23%) και αυτές που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση (21%), δηλαδή ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα, που ειδικεύονται στις ελληνικές σπουδές, πανεπιστημιακές λέσχες και ενώσεις φοιτητών. «Αυτό που παρατηρεί κανείς στον παγκόσμιο χάρτη είναι ότι οι Έλληνες έχουν δημιουργήσει κοινότητες που συνήθως συνδέονται με τον θρησκευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή όπως οργανώνονταν παλαιότερα η ελληνική κοινωνία, γύρω από την εκκλησία και το σχολείο. Έτσι είναι διαμορφωμένοι οι πυρήνες των κοινοτήτων γενικότερα στο εξωτερικό» επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υπεύθυνη της δημιουργίας του ψηφιακού χάρτη, ερευνήτρια του SEESOX και υπότροφος του Ιδρύματος Λεβέντη, Φωτεινή Καλαντζή. Διευκρινίζει ωστόσο ότι τα νέα δεδομένα από τα καινούργια μεταναστευτικά ρεύματα, ενδεχομένως να δώσουν μία διαφορετική εικόνα των οργανώσεων που συνεχώς θα διαμορφώνονται.
Όπως τονίζει, η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί μία επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας τόσο με την Ελλάδα όσο και μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού. «Για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρέπει να ξέρουμε πόσοι είμαστε, ποιοι είμαστε και τι δυνατότητες έχουμε. Στα επόμενα πλάνα είναι να μάθουμε τη δυναμική και το ενεργητικό της κάθε κοινότητας, όπως και να συνεχίσει να εμπλουτίζεται ο χάρτης με νέα στοιχεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ρητορική για τη Διασπορά από τα ελληνικά κόμματα και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού
Η συζήτηση για την Διασπορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, δεν αυξήθηκε, παρόλο που η υπόθεση της έρευνας που διενήργησε το SEESOX περίμενε ότι το ελληνικό κράτος και οι πολιτικές ελίτ θα προσέγγιζαν περισσότερο δεσμευτικά τους Έλληνες της Διασποράς, σε μία κρίσιμη περίοδο.
Με βάση κομμάτι της έρευνας για τη στάση των πολιτικών κομμάτων της ελληνικής Βουλής (από το 2009 μέχρι το 2017) απέναντι στη Διασπορά, μέσα από τον πολιτικό τους λόγο, διαπιστώνεται ότι παρά τη ρητορική για κινητοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού δεν υπήρξε νομοθετικό έργο ή συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα.
Οι βασικοί λόγοι που η Διασπορά φάνηκε να απασχόλησε τη ρητορική των κομμάτων είναι: η δυνατότητα ψήφου των αποδήμων, οι πολιτισμικοί δεσμοί μεταξύ της πατρίδας και της Διασποράς, η ελληνική γλώσσα και η ανάγκη να κρατηθούν ζωντανά τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. Δευτερεύουσες αφορμές ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα το διεθνές τμήμα του, η υποστήριξη της Διασποράς προς την πατρίδα μέσω ευεργεσιών, η παρακίνηση της Διασποράς να συνδράμει με οικονομική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης, η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοίκων εξωτερικού κ.α..
«Δεν υπάρχουν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο μεγάλες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα σε σχέση με τη Διασπορά και όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν τον δυνητικό της ρόλο. Βέβαια, τα δεξιά κόμματα το βλέπουν πιο θετικά, αντίθετα με τα αριστερά κόμματα» επισημαίνει η κ. Καλαντζή και συμπληρώνει: «Τα πολιτικά κόμματα είχαν πάντα μία θετική στάση απέναντι στη διασπορά, κρίνοντάς την ως ένα βασικό στοιχείο επιρροής και ισχύος, για το πως μπορεί να προωθηθεί το προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό, πως μπορεί οικονομικά να βοηθήσει την μητέρα πατρίδα και να προωθήσει μέσω του lobbying συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική (μακεδονικό, κυπριακό). Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλα τα κόμματα υποστήριζαν θεωρητικά και την ψήφο. Βέβαια, τα αριστερά κόμματα είχαν μία αντίσταση σε αυτό (ιδιαίτερα το ΚΚΕ), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε κάποια κυρίως τεχνικά εμπόδια στην ψήφο».
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία: “Απόβαση” Ελλήνων μεταναστών από το 2010! Αποκαλυπτικά στοιχεία "

Μηταράκης: Δεν έχει καταθέσει ποτέ ισολογισμό ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ισολογισμό για κανένα έτος λειτουργίας του, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε, την προσεχή Πέμπτη θα ψηφιστεί διάταξη για να καταθέσει αναδρομικά ισολογισμούς ο ΕΦΚΑ και από εδώ και πέρα να καταθέτει σταθερά τα οικονομικά στοιχεία του κάθε έτους.

«Με νόμο που θα ψηφίσει τώρα η κυβέρνηση, μπαίνουν συγκεκριμένες προθεσμίες για να καταθέσει αναδρομικά ισολογισμούς για τα παρελθόντα έτη και φυσικά από εδώ και πέρα κάθε έτος, στην ώρα του, να υπάρχει έκθεση ορκωτού λογιστή και τελικά στοιχεία», είπε ο κ. Μηταράκης.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο καθένας «να βγαίνει και να λέει για τον ΕΦΚΑ ότι νούμερα νομίζει ότι ισχύουν» αντίθετα, «πρέπει να υπάρχει μια επίσημη καταγραφή, αποτύπωση και επιβεβαίωση των στοιχείων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μηταράκης: Δεν έχει καταθέσει ποτέ ισολογισμό ο ΕΦΚΑ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news