facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο αντικαπνιστικός νόμος

Με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επισημαίνει ότι τα θέματα της δημόσιας υγείας δεν έχουν χρώμα και δεν χωρούν σε αυτά μικροπολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα να ασκούν κριτική για επιμέρους διατάξεις του «αντικαπνιστικού νομοσχεδίου», ψηφίστηκε στην Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

powered by Rubicon Project
Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απάντησε στην κριτική που διατύπωσαν κατά περίπτωση τα κόμματα σχετικώς με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ, για τις διατάξεις που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη και το ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ και επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλα τα κόμματα, είναι ότι εκεί που το δημόσιο συμφέρον είναι πολύ ανώτερο όλων των άλλων, δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια, εντάσεις και σπέκουλα.


Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, αφού δεν είναι κανείς Θεός κι ούτε μπορεί κανείς με ένα μαγικό ραβδάκι να ελέγξει τα πάντα στην Υγεία, όχι σε ένα μήνα, όχι σε ένα χρόνο, αλλά ούτε σε μια ολόκληρη τετραετία» και τόνισε ότι γι' αυτό τον λόγο, ακόμα και συστήματα υγείας ευρωπαϊκά, κομβικά, ισχυρά, κάνουν ολόκληρες δεκαετίες να κάνουν θεσμικές αλλαγές και επιμένουν, προσπαθούν, αποτυγχάνουν ενδεχομένως και μαθαίνουν από τα λάθη τους. «Ελάτε λοιπόν σας παρακαλώ πολύ αυτή τη θεσμική αλλαγή να την κάνουμε όλοι μαζί» κάλεσε το Σώμα και προανήγγειλε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τα θέματα της δημόσιας Υγείας, θέματα του ΕΣΥ, των νοσοκομείων κλπ..

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στα φάρμακα, είπε ότι περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα, την επανασύσταση και ενίσχυση της HDA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών, και πάνω απ' όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή.

Υπενθύμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν εισαχθεί νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στους ασθενείς και απάντησε στην κριτική του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ότι επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την δαπάνη στο φάρμακο στα επίπεδα του 2009 (από 2 δισ. στα 3,4 δισ. με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας ) ενώ για το φάρμακο στα νοσοκομεία, με πλαφόν κάτι λιγότερο από 500 εκατομμύρια, ο υπολογισμός για φέτος είναι στα 820 εκατομμύρια. «Άρα, λοιπόν, για ποια διαρθρωτικά μέτρα μιλάμε; Πώς εννοείτε ότι εφαρμόσατε τα διαρθρωτικά μέτρα;» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Αν. Ξανθό.

Ο κ. Κικίλιας, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως είναι αυτή είναι μια νέα, σύγχρονη, μοντέρνα, θεσμική, πραγματική πολιτική στο φάρμακο, ελέγχει τις τιμές, ελέγχει την ποσότητα, μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε έναν σύγχρονο οργανισμό, πάροχο υγείας, αγοραστή και πωλητή υπηρεσιών υγείας.

Σχετικώς με τον ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ έγινε για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα ζητήματα, κάτι που δεν μπορεί κάνει ένα ΝΠΔΔ. Ενημέρωσε εξάλλου το Σώμα, ότι ενσωματώθηκαν οι επισημάνσεις των κομμάτων, έτσι ώστε να είναι αυτός ένας σύγχρονος Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, και τόνισε: «Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι εδώ δεν πρόκειται για κάτι κομματικό, για κάτι ρεβανσιστικό, για κάτι το οποίο έχει να κάνει με μικροπολιτική. Έχουμε θέματα σε όλη τη χώρα. Έχουμε πολλές προαναχωρησιακές δομές και έχουμε μια κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αυτήν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικώς με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην συγχώνευση ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πρέπει και τα ΤΕΠ να γίνουν προνοσοκομειακά, να ενοποιηθούν με το σύστημα του ΕΚΑΒ, το σύστημα της έκτακτης ανάγκης και στο σύνολό τους να αντιμετωπίζουν τα πάντα, άρα θα πρέπει να εμπλέκεται το ΕΚΑΒ και στη ΜΕΘ, την ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, τόνισε ότι ο νέος Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) , θα υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα είναι πλέον νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με ευρύτερο και σαφές επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών. Εξήγησε δε, ότι βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, μία τέτοια μεταβολή είναι αναγκαία, αφού πλέον σκοπός του ΕΟΔΥ δεν είναι μόνο η αυτοδιαχείριση της δημόσιας υγείας όσον αφορά τους πολίτες της χώρας, αλλά και το ογκώδες έργο της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο κεφάλαιο που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος, ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε στην κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων και στην επέκταση της απαγόρευσης κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας, συγκέντρωσης ανηλίκων, με ανάλογα πρόστιμα σε σχέση με την παράβαση.

Χαρακτήρισε επίσης «σημαντική αλλαγή» το ότι το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα μπορεί να συνδράμει αυτοβούλως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων.

Όσον αφορά το μέρος του νομοσχεδίου που σχετίζεται με τα φαρμακευτικά προϊόντα - άρθρα 19 έως 25 - ο κ. Στεφανάδης ανέφερε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων, ενώ διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Εξάλλου, επισήμανε ότι η ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ έχει ως στόχο τη μελλοντική λειτουργία του ως κεντρικού πυλώνα του συστήματος και της επείγουσας ιατρικής. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ μετατρέπεται σε κέντρο συντονισμού της προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενότητα και καλύτερος συντονισμός δράσεων σε επείγουσες περιπτώσεις.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν εισφέρει καμιά σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στη λειτουργία του συστήματος υγείας, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως είπε, το κρίσιμο πολιτικά θέμα το οποίο δημιουργείται, είναι ότι ακυρώνει ουσιαστικά την παρέμβαση εξυγίανσης που είχε δρομολογηθεί από τις αρχές του 2019, μετατρέποντας το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, χωρίς να αλλάζει, ούτε τον τίτλο του φορέα αυτού, ούτε τη διάρθρωση και το περιεχόμενο της λειτουργίας του.

«Η κρίσιμη αλλαγή που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, είναι ότι επαναφέρει το καθεστώς το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες επέτρεψε την αδιαφάνεια και την ασυδοσία στη διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού τομέα για την προστασία της δημόσιας υγείας» υποστήριξε ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι αυτός και μόνο, είναι επαρκής πολιτικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Ξανθός, από το βήμα της βουλής, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει και υπερψηφίζει τις διατάξεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τις διατάξεις για τη συγχώνευση και τον ενιαίο συντονισμό ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι σε θετική κατεύθυνση. Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη κύρωσης ενός πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο έναντι των κλειστών δημόσιων χώρων και των καταστημάτων, αλλά και έναντι της καπνοβιομηχανίας, «η οποία συχνά προβαίνει σε μη σύννομες δράσεις προβολής και διαφήμισης, ιδιαίτερα νέων καπνικών προϊόντων».

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ωστόσο είπε ότι τα μέλη της διοίκησης, επιλέγονται βάσει θολών κριτηρίων. Ως προς τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, επίσης ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί, αλλά δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή της μέχρι σήμερα νομοθεσίας. Είναι αυτονόητο, τόνισε, ότι πρέπει να συνοδεύεται από μακρόχρονη και στοχευμένη αντικαπνιστική εκστρατεία, ώστε να δημιουργηθεί αντικαπνιστική νοοτροπία και κυρίως στους νέους. Επίσης, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εναποθέτουμε κάθε ευθύνη επιβολής του νόμου στην Ελληνική Αστυνομία και προσέθεσε πως θα πρέπει να αναρωτηθούμε ως προς τις συνθήκες, τους όρους και την επαρκή της στελέχωση για την ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να είμαστε αναποτελεσματικοί στο κυνήγι της γόπας, εάν δεν εκπονηθεί παράλληλα εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας σε βάθος χρόνου» ανέφερε ο κ. Πουλάς.

Ως προς τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, είπε ότι το κόμμα του ζητεί μια πιο μόνιμη λύση. Για την σύμπτυξη του ΕΚΕΠΥ με το ΕΚΑΒ, εξέφρασε την άποψη ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Τέλος, τόνισε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης της Φαρμακευτικής Καινοτομίας και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αναπτύχθηκαν πλήρως και δεν λειτούργησαν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή της εμπορευματοποίησης και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Πρόσθεσε ότι από την κυβέρνηση, συνειδητά επικεντρώνουν στις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, όμως, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και πλήθος μέτρων που ενισχύουν τους φαρμακοβιομήχανους.

Για παράδειγμα, σημείωσε, προσδιορίζονται μια σειρά από επιμέρους αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και στους όρους ένταξης στη «θετική λίστα», με βασική προϋπόθεση την τήρηση των αντιλαϊκών περιοριστικών δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον, προσφέρονται νέα «δώρα» στους φαρμακοβιομήχανους, όπως «ο συμψηφισμός της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης».

Το νομοσχέδιο μετατρέπει σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είχε συσταθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά, ενώ το περιεχόμενο και η χρηματοδότηση του Οργανισμού έχουν τον ίδιο αντιλαϊκό χαρακτήρα της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών, σημείωσε ο αγορητής του ΚΚΕ.

Για τις «αντικαπνιστικές» διατάξεις ο Γ. Λαμπρούλης είπε πως το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όμως στο νομοσχέδιο κυριαρχούν τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα, ενώ απουσιάζει κάθε μέτρο στήριξης της προσπάθειας κάποιου να κόψει το τσιγάρο. Δηλαδή, και στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την διακοπή του τσιγάρου στη βάση της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης» και σε μέτρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου το οποίο, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του υπουργού περί ενίσχυσης του ρόλου της πρόληψης και της αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας των πολιτών, απέχει σημαντικά από μία ουσιαστική και καθολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας, είπε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση. Υποστήριξε δε, ότι έρχεται να καλύψει αποσπασματικά προβληματικές καταστάσεις, που η αντιμετώπισή τους θα φανεί εκ του πρακτέου, εφεξής, ότι υπολείπεται των απαιτήσεων των καιρών και των απαιτήσεων.

Αναφορικώς με τον αντικαπνιστικό νόμο, η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης είπε ότι αν και θα έπρεπε να εφαρμοστεί επιτέλους και να απαγορευτεί το κάπνισμα, το σχέδιο νόμου αυτό έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες διωγμού, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιδιοκτητών διαφόρων επιχειρήσεων.

Η Μαρία Απατζίδη, από το ΜεΡΑ25, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για τον ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες στα εργασιακά ζητήματα, όπως στις προσλήψεις και τις απολύσεις, τη διαχείριση των πόρων, τη δυνατότητα μείωσης δαπανών - και προσέθεσε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στηθεί ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για τον ρόλο της ΕΛΑΣ στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κ. Απατζίδη είπε ότι η εικόνα αστυνομικών να σβήνουν τα τσιγάρα πολιτών και να τους επιβάλλουν πρόστιμα, εμπεδώνει ένα θέαμα επικίνδυνης αστυνομοκρατίας.

Ως προς το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική δαπάνη, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του κόμματός της και ανέφερε ότι το άρθρο 21 ουσιαστικά καταργεί την ουσία του claw back.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο αντικαπνιστικός νόμος"

Λέσβος: Παραμένει στα ανοιχτά το πλοίο Open Arms - Έξαλλος ο πρόεδρος της Συκαμιάς για τα επεισόδια

Καζάνι που βράζει εξακολουθεί να θυμίζει η Λέσβος, με το πλοίο Open Arms της ΜΚΟ «Proactiva» να παραμένει έξω από το λιμάνι της Συκαμιάς.

Πριν από λίγες ώρες κάτοικοι πέταξαν πέτρες προς το πλοίο, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο περί τα 200 μέτρα από το λιμάνι.

Ο πρόεδρος της Συκαμιάς, Γιώργος Σαρόγλου, δήλωσε στην ιστοσελίδα «Στο Νησί», χωρίς να ρίχνει λάδι στη φωτιά τουναντίον: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θεώρησαν σωστό να παρέμβουν σε ένα άλλο χωριό χωρίς να ρωτήσουν κανένα. Εγώ προσωπικά έχω απευθυνθεί στο λιμεναρχείο το οποίο κάνει τη δουλειά του. Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι της Συκαμνιάς. Ήταν εντελώς παράλογο αυτό το επεισόδιο και παραλίγο να έχουμε θερμό επεισόδιο μεταξύ όλων των χωριών, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Δεν είχαν καμιά δουλειά να έρθουν και να μας βάλουν σε αναστάτωση, δεν θα μας υποδείξουν τα διπλανά χωριά τι θα κάνουμε!».

«Έχουν περάσει πάνω από 350.000 άνθρωποι και δεν έχουμε γίνει Μόρια. Κρατάμε σε χαμηλούς τόνους το όλο θέμα, ας μην υπερβάλλουμε», τόνισε ακόμη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Παραμένει στα ανοιχτά το πλοίο Open Arms - Έξαλλος ο πρόεδρος της Συκαμιάς για τα επεισόδια"

Απτόητη η Τουρκία! Συνεχίζει την εισβολή και καταγγέλλει “βρώμικη συμφωνία” Κούρδων με Άσαντ

Η Τουρκία θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της Προεδρίας στην Τουρκία, Φαρετίν Αλτούν “θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει».

Παράλληλα ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) πως «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Επίσης τόνισε πως Τουρκία και ΗΠΑ «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», και κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπαμα πως «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε, επίσης, «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».

«Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση του Ντάες στη Συρία», υπογράμμισε.

“611 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν” λέει η Τουρκία

Συνολικά 611 «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της εισβολής στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες συνολικά 391 ανθρώπους με την υποψία συνδέσμων με τρομοκρατικές οργανώσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε 25 επαρχίες της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας 146 υπόπτους. Παράλληλα, σε επιχειρήσεις που έγιναν σε 36 επαρχίες συνελήφθησαν 245 ύποπτοι για φερόμενη σύνδεση τους με το PKK και την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απτόητη η Τουρκία! Συνεχίζει την εισβολή και καταγγέλλει “βρώμικη συμφωνία” Κούρδων με Άσαντ"

Ο Κικίλιας έκανε δεκτή τροπολογία για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Σε ξήλωμα των «ρουσφετολογικών» διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχαν «ακρωτηριάσει» τα νοσοκομεία της περιφέρειας προχωρά το υπουργείο Υγείας δρομολογώντας την επιστροφή αποσπασμένων ιατρών στις οργανικές τους θέσεις.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής προανήγγειλε ότι θα κάνει δεκτή τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης για την επαναστελέχωση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας με την επιστροφή όσων ιατρών είχαν κάνει χρήση «φωτογραφική» διάταξη που τους επέτρεπε να μεταφέρονται σε άλλες μονάδες.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσομάλλης η χειρουργική και νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου έχει στην ουσία αδρανοποιηθεί καθώς με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης μεταφέρθηκε προσωπικό από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας στη Καλαμάτα.

«Εισακούοντας τις εκκλήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, των φορέων και των κατοίκων της Κυπαρισσίας, κατέθεσα μαζί με ακόμα 8 συναδέλφους βουλευτές τη συγκεκριμένη τροπολογία, για να αρθεί επιτέλους η υποβάθμιση που ετσιθελικά επέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των κατοίκων της Κυπαρισσίας, αγνοώντας επιδεικτικά το συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας μας στην προστασία της υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσομάλλης για να προσθέσει « Ευχαριστώ τον υπουργό Υγείας για την ανταπόκρισή του και αναμένουμε το επόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου του στο αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο θα ενσωματωθεί η συγκεκριμένη τροπολογία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κικίλιας έκανε δεκτή τροπολογία για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Κυπαρισσίας"

Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα: Οι ΗΠΑ θα σας εγκαταλείψουν όπως έκαναν με Κούρδους

Μία δραματική προειδοποίηση προς την Ελλάδα και τους Έλληνες έκανε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Vladimir Chizhov, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα όπως έκαναν και με τους Κούρδους.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Vladimir Chizhov σε συνέντευξη του κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών», έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων TASS, αναφέρει ότι ο ίδιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες για τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα οι ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ελλάδα

Ερώτηση: Η θέση της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία προφανώς συμπίπτει. Και οι δύο πλευρές ευνοούν την επίλυσή του μέσω διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ για το θέμα αυτό;

V.Chizhov: Αυτό είναι σωστό, πρέπει να λύσετε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση στη Δαμασκό ως εταίρους στις διαπραγματεύσεις αυτές και φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού.

Εν τω μεταξύ, εμείς προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί τους θα εγκαταλείψουν. Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι ‘αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα.

Ερώτηση: Αφού μιλήσατε για τους Έλληνες. Στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο στην Αθήνα, τα δυο μέρη υπέγραψαν τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Πώς η Ελλάδα, ο παραδοσιακός εταίρος της Ρωσίας, εξηγεί μια τέτοια κίνηση;

V.Chizhov: Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά, θα πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική πλευρά για τους λόγους για τους οποίους ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω ότι το έκαναν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι καλά ζυγισμένη από την άποψη προοπτικής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα: Οι ΗΠΑ θα σας εγκαταλείψουν όπως έκαναν με Κούρδους"

Βουλγαρία σε Τουρκία: Πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία

Η Βουλγαρία κάλεσε τη γειτονική Τουρκία σήμερα να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας πως η βία μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

«Επιμένουμε πως οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν. Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βουλγαρίας για την κατάσταση στη Συρία.

«Είμαστε πολύ σταθεροί στη θέση ότι η στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σταματήσει, ότι ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος. Αν υπάρξει ανθρωπιστική κρίση, αυτό θα σημαίνει αύξηση των μεταναστευτικών εισροών», είπε.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ με χερσαία σύνορα άνω των 300 χλμ. με την Τουρκία, δεν υφίσταται προσώρας πίεση από μετανάστες που επιδιώκουν να εισέλθουν στη χώρα, είπε ο Μπορισοφ.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, έχει απειλήσει να «ανοίξει τις πύλες» ώστε οι πρόσφυγες αυτοί να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αν η ΕΕ αντιτεθεί στις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε χθες μια πιο ήπια στάση επιτρέποντας στα κράτη μέλη να σκεφθούν το καθένα χωριστά ενδεχόμενους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία -– ένα μέτρο που είναι πιθανόν να αποδειχθεί ασήμαντο καθώς οι πωλήσεις όπλων ισοδυναμούν με μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ στα 150 δισεκατομμύρια και πλέον ευρώ εμπορίου ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη συμφωνία για τους πρόσφυγες η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία το 2016. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής, οι Βρυξέλλες χορήγησαν δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια με αντάλλαγμα την αναχαίτιση από την Άγκυρα της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη, αφού περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στην Ένωση.

«Θέλω η συμφωνία με την Τουρκία να τηρηθεί. Αν 50.000 ή 100.000 ή 200.000 μετανάστες εισέλθουν στη Βουλγαρία, δεν ξέρω τι θα συμβεί με τη χώρα… Και ενώ η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με τη Βουλγαρία στο 100%, είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίξω αυτή τη θέση», είπε ο Μπορίσοφ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία σε Τουρκία: Πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία"

Ισπανία: Η Μαδρίτη σταματά τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα πουλήσει στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό "το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί" στην επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, την οποία η Μαδρίτη καταδικάζει.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση "εκφράζει την καταδίκη της" για τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση και ζητεί από την Τουρκία να την τερματίσει", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

"Συντασσόμενη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία θα αρνηθεί νέες άδειες για εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση στη Συρία", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ ανακοίνωσε νωρίτερα παρόμοια αναστολή των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, τα οποία "θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν" σε αυτή την επιχείρηση.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ήδη πράξει το ίδιο.

Για τη Μαδρίτη, αυτή η επιχείρηση "έχει ολέθριες ανθρωπιστικές συνέπειες", "αυξάνει τον ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων και εκτοπισμένων" και "αναβιώνει την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος".

"Οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να εξεταστούν και να επιλυθούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση", επιμένει η ισπανική κυβέρνηση.

Η Ισπανία διατηρεί από το 2014 μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στα σύνορα με τη Συρία, στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, για την προστασία του τούρκου συμμάχου από τυχόν επιθέσεις προερχόμενες από τη Συρία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Η Μαδρίτη σταματά τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία"

ΑΑΔΕ: Αποστολή e-mails σε δύο εκατομμύρια πολίτες για το Κτηματολόγιο

Στην αποστολή μαζικών e-mails, από το πρωί της Τρίτης, προχωράει η ΑΑΔΕ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων της ατομικής ιδιοκτησίας τους στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Έτσι, από σήμερα, αποστέλλονται καθημερινά 500.000 ηλεκτρονικά μηνύματα με τη συνολική διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4-5 ημέρες.

Με το ηλεκτρονικό μήνυμα που έχει ως αποστολέα την ΑΑΔΕ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καλούνται όσοι πολίτες είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες η προθεσμία των οποίων λήγει στις 31 Οκτωβρίου, να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Συγκεκριμένα, έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν στις επόμενες ημέρες ηλεκτρονική ειδοποίηση οι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες από τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Δυτικής Αττικής.

Για όλες τις παραπάνω περιοχές η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Τονίζεται δε πως καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Υπενθυμίζεται πως για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι πολίτες μπορούν να:

– ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr,

– ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ την πολύωρη αναμονή, εφαρμόζοντας την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού,

– ΛΑΒΟΥΝ δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό, κλπ,

– ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου,

– ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας,

– ΚΑΛΕΣΟΥΝ για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Αποστολή e-mails σε δύο εκατομμύρια πολίτες για το Κτηματολόγιο"

Μάρδας για το 2015: Όλοι θέλαμε μνημόνιο και ο Λαφαζάνης δραχμή

Πληθώρα στοιχείων για την «καυτή» πολιτικά περίοδο του 2015, στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μετά την αποκάλυψη του Νίκου Βούτση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει, το κουβάρι ξετυλίγεται και οι δηλώσεις πέφτουν «βροχή». 

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, αποκαλύπτει: Συζητούσαμε για δραχμή, αλλά όλοι ήθελαν μνημόνιο, πλην Λαφαζάνη.


Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις από το βιβλίο Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού, αλλά και τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές, ο κ. Μάρδας μίλησε στον Real fm.

«Από τις 5 - 9 Ιουλίου εκείνο που έγινε ήταν μία ετοιμασία για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου όπου ο πρωθυπουργός είπε: Έχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή. Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί», τόνισε 

Μάλιστα, ο κ. Μάρδας είπε πως εκεί «έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κλπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα. Εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το βιβλίο που έχει γράψει ο ίδιος για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης.

«Όλα αυτά τα λογοτεχνήματα για δραχμές, ενώ δεν υπήρχε μία τέτοια πολιτική, δεν την έβλεπα τουλάχιστον. Σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρχε η παραμικρή ετοιμασία, ούτε διερεύνηση ούτε σκέψη για τέτοιο πράγμα. . Εκείνο το τετραήμερο (σ.σ. 5-9 Ιουλίου), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τέτοια συζήτηση δεν έγινε ούτε στους διαδρόμους», τόνισε ο κ. Μάρδας.

«Η θέση όλων ήταν το μνημόνιο»

Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια εκείνου του κυβερνητικού συμβουλίου, διερωτήθηκε κανείς εάν ήταν εφικτό να επιστρέψουμε στη δραχμή είπε: «Διάφορες συζητήσεις γίνονταν αλλά… η θέση όλων ήταν το μνημόνιο, οπότε δεν υπήρξε συζήτηση για τη δραχμή. Ο μόνος ο οποίος αναφέρθηκε ήταν ο Λαφαζάνης».

Ερωτηθείς αν ένας υπουργός θα μπορούσε να κάνει επαφή με τη Ρωσία και να διερευνήσει το ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Μάρδας απάντησε ότι «ένας υπουργός μπορεί να κάνει ό, τι θέλει διερευνητικά. Δεν το γνωρίζω όμως και δεν το είχα ακούσει. Ό,τι υπήρχε μία προσπάθεια σε σχέση με τη ρευστότητα, με δάνεια , είχε ακουστεί, όχι σε σχέση με αλλαγή του νομίσματος».

Για το plan B

Αναφερόμενος στο plan B, ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι «το plan B ήταν το παράλληλο σύστημα των πληρωμών. Ήταν ένα σύστημα ρευστότητας, δεν ήταν ένα σύστημα επιστροφής στη δραχμή. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι τη δραχμή την είχε ως μπλόφα.

«Εγώ θυμάμαι ότι ο Βαρουφάκης σε Κ.Ο. του Σύριζα είχε πει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή. Θεωρώ ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν είχε την επιστροφή στη δραχμή απλά μπλόφαρε με τη δραχμή. Είχε κατά νου ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών που στο χρόνο που μπήκε, όπως μπήκε και με τις τεχνικές που μπήκε δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα εκτός ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Αν δεν άγγιζε το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και είχε μόνο δημοσιονομική χροιά μπορούσε να εφαρμοστεί», υπογράμμισε ο κ. Μάρδας. 

Επίσης, υποστήριξε ότι «σε επίπεδο στρατηγικής επιλογής, η θέση να αλλάξουμε μείγμα οικονομικής πολιτικής ήταν ορθότατη. Αυτό το επιβεβαιώνει και η έκθεση του Μαΐου του 2017 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η στρατηγική επιλογή της ρήξης ήταν σωστή, η τακτική του πολέμου ήταν λάθος και την ουσιαστική ευθύνη τη φέρει ο στρατηγός που είναι ο Βαρουφάκης. Την πολιτική ευθύνη σαφώς τη φέρει ο Πρωθυπουργός. Αν χρεοκοπούσε η χώρα, την ευθύνη θα την έφερε το ΓΛΚ γιατί δεν έκανε ό, τι έπρεπε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Το γεγονός ότι πήραμε άδεια ταμεία είναι δεδομένο αλλά αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης. Ο ουσιαστικός χειριστής της διαπραγμάτευσης ήταν ένας και ήταν ο κ. Βαρουφάκης».

«Στο "μαύρο" φτάσαμε από τον πρώτο μήνα, όταν μπήκαμε στο ΓΛΚ. Θυμάμαι ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε πει ότι σας δίνω 2,8 δισ. αλλά όταν πήρα τους πίνακες του ταμείου ήταν 1,6 δισ. Όταν φτάνουμε στις 24 του Φλεβάρη, έχω 450 εκατ. ταμειακό έλλειμμα χωρίς να βάλω το χέρι στην τσέπη. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας για το 2015: Όλοι θέλαμε μνημόνιο και ο Λαφαζάνης δραχμή"

Πολιτική αντιπαράθεση Τουρκίας-Γαλλίας για τον στρατιωτικό χαιρετισμό

Η απάντηση των Τούρκων στις θέσεις της Γαλλίας, για την τιμωρία της Εθνικής μετά τον στρατιωτικό χαιρετισμό των διεθνών το βράδυ της Δευτέρας (14/10) στο Παρίσι, ήρθε από τον υπουργό αθλητισμού, Μεχμέτ Κασάπογλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (15/10) παρέθεσε στους δημοσιογράφους μία φωτογραφία του Αντουάν Γκριεζμάν να χαιρετά στρατιωτικά τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Ιούνιο, κατά την τελετή παρασημοφόρησης με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, για την κατάκτηση του Μουντιάλ από τους «τρικολόρ».

«Αυτοί που δεν είπαν τίποτα, όταν ο Γκριεζμάν έκανε τον στρατιωτικό χαιρετισμό, βρήκαν τώρα διαφορετικό νόημα στον μεγαλοπρεπή χαιρετισμό που έκαναν οι παίκτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κασάπογλου, ο οποίος κάλεσε την UEFA να συμπεριφερθεί «λογικά», στο αίτημα για διερεύνηση του περιστατικού.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική αντιπαράθεση Τουρκίας-Γαλλίας για τον στρατιωτικό χαιρετισμό"

Κ. Βελόπουλος: «Πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στα μαγαζιά να έχουν χώρο καπνιστών»

Την αντίθεσή του στην καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επανέλαβε μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του αντικαπνιστικού νόμου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την κατάθεση των τροπολογιών, που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

«Όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι της ΝΔ κραυγάζατε για τις τροπολογίες που έφερνε στη Βουλή. Κι εσείς τώρα φέρνετε φωτογραφικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τροπολογία που αφορά τον διορισμό νέου διοικητή στο Άγιον Όρος, εκφράζοντας την αντίθεσή του με την επιλογή από την κυβέρνηση του κ. Μαρτίνου.

«Το Άγιο Όρος είναι ιερός τόπος όχι μόνο για την Ορθοδοξία αλλά και για τις διεθνείς σχέσεις μας», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τι σημαίνει Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία. Αντί να βάλετε κάποιον που να μπορεί να εργαστεί γι' αυτό, τοποθετείτε τον κ. Μαρτίνο, τον εφοπλιστή, για να το διοικήσει. Έχει θεολογικές γνώσεις; Μπορεί να προσφέρει κάτι;», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Βελόπουλος για την περίπτωση του μικρού Ραφαήλ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μίλησε για την περίπτωση του μικρού Ραφαήλ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει λάθη». «Λέτε ότι θα ενισχύονται οι ευαίσθητες ομάδες. Εσείς στις ευαίσθητες ομάδες βάζετε τους λαθροεισβολείς», όπως τους χαρακτήρισε, «ενώ για εμάς στις ευαίσθητες ομάδες συγκαταλέγονται οι ανάπηροι, οι κωφοί, ο Ραφαήλ. Να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο. Όπως ακριβώς θα κάνατε κι εσείς εάν επρόκειτο για την οικογένειά σας».

Βελόπουλος για τον αντικαπνιστικό νόμο: «Η εφαρμογή του θα ζημιώσει τις επιχειρήσεις»
Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο, ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι «δεν γίνεται με κατασταλτικά μέτρα να επιβάλεις τη διακοπή του καπνίσματος».

«Όλες αυτές οι τροπολογίες δεν στέκουν λογικά», τόνισε και πρόσθεσε: «Προσπαθείτε να κάνετε τον πολίτη ρουφιάνο του συμπολίτη του. Με ένα κινητό, με ένα sms που θα στέλνει ο καθένας, θα τρέχει ο αστυνομικός να συλλάβει τον καπνιστή. Όχι τον κλέφτη, αλλά τον καπνιστή. Αυτές οι λογικές είναι περίεργες. Το ζητούμενο σε μια Δημοκρατία είναι όταν λαμβάνεται ένα μέτρο να ερωτώνται και εκείνοι που τους αφορά. Εμείς τι λέμε; Θέλει ένας πολίτης να έχει μαγαζί καπνιστών; Να έχει. Θέλει να έχει μαγαζί μη καπνιστών. Να έχει. Δώστε το δικαίωμα της επιλογής. Γιατί πρέπει να επιβάλλεται κάτι δια του ροπάλου;».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου θα ζημιώσει τις επιχειρήσεις και θα επιφέρει απώλειες στα έσοδα του κράτους και επικαλέστηκε παλαιότερη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Εστιατορίων, σύμφωνα με την οποία, μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μειώθηκε ο τζίρος κατά 40%.

«Το 2015 στην Αγγλία έκλεισαν 7.000 παμπ μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αν κλείσουν εδώ 7.000 μαγαζιά θα είστε ικανοποιημένοι;», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Για εμάς, ο αντικαπνιστικός νόμος δεν πρέπει να ψηφιστεί. Πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στα μαγαζιά να έχουν χώρο καπνιστών. Αυτό είναι Δημοκρατία. Με αυτό το νόμο θα επιφέρετε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις.

Θα απολυθούν σερβιτόροι. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναγνωρίζετε ένα αναφαίρετο δικαίωμα που έχουν οι πολίτες. Ενδιαφέρεστε για την υγεία των πολιτών. Και τα παϊδάκια κάνουν κακό στην καρδιά. Θα τα κόψουμε;».

Τι είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

O κ. Bελόπουλος αναφέρθηκε και στην τουρκική εισβολή στη Συρία. «Σε κάθε παραβίαση από την Τουρκία η κυβέρνηση επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μα η εισβολή των Τούρκων στη Συρία την έχει καταργήσει τη Συμφωνία. Ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει όλες τις συμφωνίες», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα όλοι οι δυτικοί φίλοι και σύμμαχοί μας δεν κάνουν τίποτα για τη σφαγή των Κούρδων από τους Τούρκους. Υπάρχει απάθεια των Ευρωπαίων, απάθεια των Ελλήνων, των Αμερικανών, ακόμα και των Ρώσων. Όλοι είναι στο παιχνίδι».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα χθεσινά επεισόδια στη Σάμο και υποστήριξε ότι δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι από τη λειτουργία των hotspots. «Δεν έχετε σχέδιο αντιμετώπισης», είπε ο κ. Βελόπουλος ενώ ζήτησε «να κλείσουν οι ΜΚΟ και να εφαρμοστούν τεχνικές απώθησης (push-back)».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Βελόπουλος: «Πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στα μαγαζιά να έχουν χώρο καπνιστών»"

Αστυνομικές δυνάμεις στη Σάμο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο υποδοχής

Αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν στη Σάμο με σκοπό να ενισχύσουν τις τοπικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί, μετά τη χθεσινή πυρκαγιά που έκαψε μέρος του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πόλη της Σάμου. Για τον ίδιο λόγο στη Σάμο μετέβη επίσης ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου.

Σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, ζητήθηκε για μια ακόμα φορά η αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματισθεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτων αναγκών που έχει δημιουργηθεί.

Εξάλλου, ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επιρρίπτει στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο βουλευτής Σάμου της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης. Συγκεκριμένα σε δήλωση του που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Στεφανάδης αναφέρει:

«Τα τραγικά χθεσινοβραδινά γεγονότα που έγιναν στο νησί μας, επιβεβαιώνουν με το πιο δυσάρεστο τρόπο αυτό το οποίο πολύ καιρό λέγαμε η Νέα Δημοκρατία έλεγε σχετικά με τις επιπτώσεις τις αλόγιστης διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν επόμενο η συσσώρευση τόσων ανθρώπων τόσων ανθρωπίνων ψυχών σε ένα μικρό χώρο να προκαλέσει αυτή την έκρηξη, μια έκρηξη η οποία έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα αλλά και γενικότερα στη ζωή και τις προοπτικές των κατοίκων της Σάμου. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει ένα έναυσμα για πιο άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή την αποσυμφόρηση του νησιού που έχει υποσχεθεί και υλοποιεί προοδευτικά η Νέα Δημοκρατία και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν καλύτερες εξελίξεις, είμαστε σίγουροι. Δυστυχώς βρίσκομαι στη Βουλή, εισηγητής σε ένα νομοσχέδιο υγείας του Υπουργείου Υγείας και δεν μπορώ να είμαι σήμερα στη Σάμο. Πάντως η σκέψη μου είναι μαζί με τους συμπολίτες μου».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικές δυνάμεις στη Σάμο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο υποδοχής"

Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για επικουρικές συντάξεις -Αυτές είναι οι 15 προτάσεις

Με βασικότερη αλλαγή των υποχρεωτική υπαγωγή όλων των νεοεισερχόμενων και πρωτοασφαλισμένων στην αγορά εργασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, στο νέο κλάδο κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να παραδοθεί στον υφυπουργό Εργασίας το πόρισμα της «επιτροπής σοφών».

Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν επίσης οι εισφορές να οριστούν στο 6,5% επί του εισοδήματος των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης μεταξύ του 62ου και του 70ου έτους ηλικίας.

Οι 15 βασικές προτάσεις της επιτροπής, όπως τις φέρνει στη δημοσιότητα η Καθημερινή έχουν ως εξής:

1) Να εξεταστεί η υποχρεωτική υπαγωγή όλων των νεοεισερχομένων και πρωτο-ασφαλισμένων στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2021. Μάλιστα, τα στελέχη της κοινωνικής, επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς προτείνουν να εκπονηθεί μελέτη για την προαιρετική ένταξη στην επικουρική ασφάλιση των ήδη ασφαλισμένων (προ της 1.1.2021) επαγγελματικών κλάδων που μέχρι πρότινος δεν υπάγονταν υποχρεωτικά σε αυτή.

2) Να διατηρηθούν στο σημερινό ύψος, ήτοι 6,5%, οι προβλεπόμενες εισφορές για τους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και στο παλαιό σύστημα. Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν και αυτή του υπολογισμού της εισφοράς των μη μισθωτών επί του κατώτατου μισθού, λόγω των πιθανών δυσκολιών στην καταβολή εισφορών από μεριάς ειδικά των νέων ελεύθερων επαγγελματιών.

3) Το ΕΤΕΑΕΠ θα είναι ο μόνος υπεύθυνος για την είσπραξη των εισφορών των ασφαλισμένων.

4) Η διατήρηση των ίδιων ηλικιακών ορίων με αυτά που ισχύουν στην κύρια σύνταξη. Ένα ικανό όριο ηλικίας είναι απο τα 62 έω τα 70 έτη ηλικίας.

5) Ως προς τα είδη των συνταξιοδοτικών παροχών, αυτές μπορούν να διαχωριστούν σε α) συντάξεις γήρατος (με μεταβίβαση δικαιώματος στα δικαιοδόχα μέλη, β) συντάξεις αναπηρίας και γ) συντάξεις χηρείας για τον ενεργό ασφαλισμένο.

6) Μέρος του σωρευμένου ποσού (ενδεικτικά μέχρι ποσοστού 25%) δύναται να εισπράττεται -με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος- ως προκαταβολή.

7) Ο ασφαλισμένος θα δύναται να επιλέγει ανάμεσα σε τρία επενδυτικά πακέτα, διαφοροποιημένου επενδυτικού κινδύνου – χαμηλού, μεσαίου, υψηλού – ενώ θα προβλέπεται και δυνατότητα αλλαγής των επενδυτικών επιλογών ανά προβλεπόμενα χρονικά ορια

8) Μετά την είσπραξη των εισφορών, ο ΕΤΕΑΕΠ θα τις κατανέμει στους ατομικούς κεφαλαιοποιητικούς λογαριασμούς του κάθε ασφαλισμένου.

9) Λόγω της κεφαλαιοποιητικής φύσης του νέου συστήματος, τα κεφάλαια θα επενδύονται από διαχειριστές επενδύσεων κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΤΕΑΕΠ, βάσει της μεταξύ τους σύμβασης.

10) Το ΕΤΕΑΕΠ θα αναπτύξει επενδυτικούς κανόνες που θα ισχύουν για τον διαχειριστή κεφαλαίων και θα περιγράφονται αναλυτικά στην εκάστοτε σύμβαση.

11) Απαραίτητος κρίνεται ο ορισμός θεματοφύλακα του ΕΤΕΑΕΠ, με αυξημένες αρμοδιότητες (ring-fenced θεματοφυλακή).

12) Πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο κάθε δυνατότητα -εντός των ευρωπαϊκών κανόνων και θεσμικών περιορισμών που έχει η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, προκειμένου τα δημιουργούμενα αποθεματικά κεφάλαια να επενδύονται προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

13) Το κράτος οφείλει να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, στο πλαίσιο των υπαρκτών κινδύνων, συνθηκών και περιορισμών που αντιμετωπίζει.

14) Ως βασική αρχή στο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής προκρίνεται η διατήρηση ίδιου τρόπου φορολόγησης με το υφιστάμενο. Θα πρέπει να εξετασθεί ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τη φορολόγηση ή ειδική φορολόγηση για το ποσό προκαταβολής που θα δύναται να λαμβάνει ο ασφαλισμένος κατά τη φάση της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

15) Ως προς το κόστος της μετάβασης στο νέο σύστημα, οι “Σοφοί” θεωρούν ότι, όπως υφίσταται το σύστημα σήμερα, χωρίς παρέμβαση στις παραμέτρους του, δεν φαίνεται έντονο πρόβλημα χρηματοδότησης κατά την πρώτη δεκαετία. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ελλείμματα στον κλάδο διανεμητικής επικουρικής σύνταξης φαίνεται πως θα αρχίσουν να εμφανίζονται από το 2030 και έπειτα (μετά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του νέου συστήματος), με το σωρευτικό κόστος στον κλάδο, μέχρι το τέλος της προβολής (το 2070) να εκτιμάται ότι δεν ανάγεται σε «κρίσιμα και ανησυχητικά επίπεδα». Μάλιστα, προτείνεται να εξετασθούν τρόποι τυχόν συνεισφοράς των ασφαλισμένων στο νέο καθεστώς με βάση την αρχή της διαγενεακής κοινωνικής αλληλεγγύης.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για επικουρικές συντάξεις -Αυτές είναι οι 15 προτάσεις"

ΓΣΕΕ: Οριστική απόφαση διορισμού προσωρινής διοίκησης

«Με την υπ’ αριθμ. 2358/2019 οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτή η αίτηση Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για διορισμό προσωρινής διοίκησης και Ελεγκτικής Επιτροπής στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με την εντολή να διεξαχθεί, εντός έξι μηνών, έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της τριτοβάθμιας οργάνωσης, προκειμένου να διενεργηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη τακτικής αιρετής διοίκησης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, «με την απόφαση, απορρίπτεται η από 12.4.2019 κύρια παρέμβαση οργανώσεων που ελέγχονται από δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ., σύμφωνα με την οποία ζητείτο η εξαίρεση προσώπων από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ενώ στο σκεπτικό της απόφασης αναγνωρίζονται ως λόγοι ακύρωσης των εκλογικών συνεδρίων σε Καλαμάτα και Ρόδο η άσκηση βίας και οι καταλήψεις από ομάδα προσώπων που δεν ήταν σύνεδροι».

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι, εντός των χρονικών πλαισίων που ορίζει η απόφαση και σε συμμόρφωση αυτής, θα διεξάγει με δημοκρατικό τρόπο τις αρχαιρεσίες της για την ανάδειξη νέων συλλογικών οργάνων, «δίχως καμία δύναμη να μπορεί να κάμψει το βαθύτατα δημοκρατικό φρόνημα και την ισχυρή βούληση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Οριστική απόφαση διορισμού προσωρινής διοίκησης"

Αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία η Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν» στην επίθεση, που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Το Λονδίνο θα «επιτηρήσει με πολύ προσεκτικό και συνεχή τρόπο» τις εξαγωγές προς την Τουρκία, δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όσο η εξεταστική αυτή φάση είναι σε εξέλιξη, καμία άδεια εξαγωγής όπλων, «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία», δεν θα δοθεί. «Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της στον τομέα του ελέγχου της εξαγωγής εξοπλισμών», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η απόφαση αυτή του Λονδίνου δείχνει «πως πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι πολύ επικριτικοί και καταδικάζουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του στην Ντάνουνινγκ Στριτ με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις συνέπειες της (επίθεσης) όσον αφορά τη μάχη κατά του DAES (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), τον ανθρώπινο πόνο και τη σταθερότητα στην περιοχή», προσέθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώνοντας τη φωνή του με τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί στη διεθνή σκηνή.

«Όπως φοβόμαστε, (η επίθεση) έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος εκτιμά πως η επίθεση αυτή αποδυναμώνει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή και επιδεινώνει την ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμη στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ωφελεί τη Ρωσία και τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αυτές δεν είναι ενέργειες τις οποίες περιμέναμε από έναν σύμμαχο, είναι παράλογες, αντιπαραγωγικές και ωφελούν άμεσα τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ», είπε ο Ντόμινικ Ράαμπ και συνέχισε. «Δεν μπορώ να φανταστώ μία κατάσταση όπου ένας τόσο στενός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ θα συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο. Αυτό προκαλεί ανησυχία όσον αφορά τα ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα και όσον αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ο Ράαμπ πρόσθεσε: «Πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές στους Τούρκους εταίρους και συμμάχους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή την εισβολή».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία η Βρετανία"

Χαλυβουργική: Ετοιμάζονται να αποκλείσουν την οικία του Κ. Αγγελόπουλου οι εργαζόμενοι

Εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ιδιοκτησία της εταιρείας οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, οι οποίοι όπως καταγγέλλουν παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.

Όπως αποφάσισε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Χαλυβουργικής, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν την Τετάρτη (16/10) σε αποκλεισμό της οικίας τους μεγαλομετόχου της εταιρείας, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση. Παράλληλα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή (18/10) τετράωρη στάση εργασίας, από τις 6:30 έως τις 10:30 στην Β΄πύλη της Χαλυβουργικής.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η άμεση αποπληρωμή τους από την εταιρεία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλυβουργική: Ετοιμάζονται να αποκλείσουν την οικία του Κ. Αγγελόπουλου οι εργαζόμενοι"

Εισβολή στη Συρία: Ρώσοι και Σύροι «στο πλευρό» των Κούρδων - Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί

Συνεχίζεται η ρωσική ρουλέτα από την Άγκυρα, καθώς κλιμακώνει το σφυροκόπημα και τραβά τόσο το σκοινί που έρχεται αντιμέτωπη ακόμη και με τη Μόσχα. Η ένταση έχει ανέβει επικίνδυνα, με τη σκακιέρα να εμπλουτίζεται, μετά τον συριακό στρατό του καθεστώτος Άσαντ, και με έναν ακόμη παίκτη: τη Ρωσία. Γριφώδες παραμένει, πάντως, ποιος θα βγει ο μεγάλος ηττημένος από τη σύγκρουση στη βόρεια Συρία.

Με μια πρώτη ανάγνωση, θα έδειχνε κανείς τους Κούρδους, ύστερα και από την αιματοχυσία που προκάλεσε η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Με μια πιο δεισδυτική ματιά, όμως, θα έκλινε κανείς προς τη μεριά της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, καθώς ενισχύεται η εικόνα όσων βοηθούν τους Κούρδους και κατ'επέκταση συμβάλλουν στην αποτροπή τέλεσης εγκλημάτων πολέμου. 

Η νεότερη εξέλιξη θέλει ρωσικά στρατεύματα να περιπολούν την περιοχή που χωρίζει τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, από τον συριακό στρατό, γύρω από το κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία.

Εκλαμβάνεται πλέον ως de facto η ισχυρή παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, την οποία διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι στρατιώτες που υπολογίζεται να εγκαταλείψουν τη Συρία ανέρχονται στους χίλιους. 

Από τη Μόσχα, πάντως, εν μέσω κατηγοριών για την πολιτική Τραμπ σχετικά με την εγκατάλειψη των Κούρδων, διαμηνύεται ότι δεν θα επιτρέψουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις. 

Την ίδια στιγμή η εικόνα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει να ενισχύεται καθώς ο κατά τη Δύση στυγνός δικτάτορας εμφανίζεται ως προστάτης των Κούρδων. Οι Κούρδοι, από τη μεριά τους, αποδέχονται τη βοήθειά του αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: θάνατος ή συναίνεση. 

Κατά συνέπεια, Ρωσία και Συρία εμφανίζονται ως προστάτες των Κούρδων που αποτρέπουν την έναρξη νέας ανθρωπιστικής κρίσης. 

«Δεν θα επιτρέψουμε τον πόλεμο» υπογραμμίζει ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο οποίος άσκησε κριτική στην Άγκυρα χαρακτιρίζοντας απαράδεκτες τις στρατιωτικές της ένεργειες. 

Χάρτης με τις περιοχές που ελέγχει ο Ασαντ 

Το υπουργείο Αμυνας της Συρίας δημοσίευσε χάρτη, για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

syria-map-russia
Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

syria-map-russia-amynas
Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, όπου μαίνονται οι σφοδρές μάχες.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε, στην αρχή, κάνει λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη και οκτώ τραυματίες. Σε δελτίο Τύπου, εξήγησε ότι ο ένας εκ των τραυματιών «υπέκυψε (στα τραύματά του) παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν» για να σωθεί η ζωή του.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, όταν επλήγησαν από βλήματα όλμου. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Με τον απολογισμό αυτό, αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Έξι άμαχοι νεκροί από πυρά κουρδικών δυνάμεων

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού και από πυραύλους αυτοκατευθυνόμενους δι'υπερύθρων που εκτόξευσαν κουρδικές δυνάμεις ενάντια σε κατοικημένες περιοχές στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι «τρομοκράτες» έπληξαν την γειτονιά Γκαντούρα της περιοχής Τζαραμπλούς, που ελέγχεται από τη συριακή αντιπολίτευση, πρόσθεσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση.

Οι κουρδικές δυνάμεις επίσης επιτέθηκαν στην περιοχή Αζάζ, εκτοξεύοντας τέσσερα βλήματα πυροβολικού που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ακόμη αμάχων.

Χθες, κουρδικές δυνάμεις τραυμάτισαν τρία παιδιά σε μια ξεχωριστή επίθεση στην Τζαραμπλούς.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τη δράση τους στη βορειοανατολική Συρία

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την παροχή ιατρικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία και ότι απομακρύνει όλους τους ξένους εργαζόμενους της μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τη βία της τουρκικής εισβολής που άρχισε πριν από μια εβδομάδα.

«Η δύσκολη απόφαση να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της MSF λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί, η ανθρωπιστική κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες είναι πιθανόν να αυξηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα βήματα μιας άλλης οργάνωσης αρωγής, της Mercy Corps που ανέστειλε την αποστολή της χθες, Δευτέρα.

Η Τουρκία αψήφησε τις αμερικανικές κυρώσεις και συνέχισε την έφοδό της στη βόρεια Συρία την Τρίτη, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός προωθήθηκε και πήρε τον έλεγχο της συριακής πόλης Μάνμπιτζ σε μια ανάπτυξη που έχει στόχο να αντικρούσει την τουρκική επιχείρηση.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας, ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Η προηγούμενη συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη, επί του θέματος σηματοδοτήθηκε από διαιρέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου και την έκδοση μιας ανακοίνωσης μονάχα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης.

Κατόπιν, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν την Παρασκευή ένα ψήφισμα των ΗΠΑ, που αξίωνε από την Άγκυρα να βάλει τέλος στην εισβολή στη βόρεια Συρία.

Αντιστέκονται οι Κούρδοι στην τουρκική εισβολή - Σφοδρές συγκρούσεις στη Μανμπίτζ

Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις τόσο γύρω από την πόλη Μπανμπίτζ όσο και γύρω από το Ρας αλ-Αίν με τους Κούρδους να αντιστέκονται και σε ορισμένες περιπτώσεις -σύμφωνα με το Συριακο Παρατηρήτηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- να απωθούν τα τουρκικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις -ο ντε φάκτο στρατός των Κούρδων στη βόρεια Συρία- «εξαπέλυσαν μια μεγάλη αντεπίθεση στο Ρας αλ-Αίν χρησιμοποιώντας τούνελ και μια συνεχή παροχή ενισχύσεων».

Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε νωρίτερα ότι οι μάχες συνεχίζονταν και την Τρίτη παρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι έχει καταλάβει την πόλη αυτή.

Οι Σύροι υποστηρίζουν ότι από την τουρκική εισβολή έχουν χάσει τη ζωή τους 70 άμαχοι και 135 μαχητές του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού με την τουρκική πλευρά να ανακοινώνει την «εξουδετέρωση 595 τρομοκρατών».

Εξίσου σφοδρές είναι οι μάχες και γύρω από την πόλη Μανμπίτζ με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ανακοινώνει ότι οι Κούρδοι αντιστέκονται σθεναρά στις τουρκικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση των Αμερικανών να γυρίσουν την πλάτη στους Κούρδους ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα στρατεύματα έχουν παγιδευτεί σε ορισμένους δρόμους λόγω της προέλασης των Τούρκων μισθοφόρων. Για την αποχώρησή τους από ορισμένα σημεία πιθανότατα να χρειαστεί αεροδιακομιδή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Πάνω από 275.000 οι εκτοπισμένοι

Την ίδια στιγμή σοκάρει ο νέος απολογισμός της κουρδικής πλευράς σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν υποχρεωθεί να μετακινηθούν από τις εστίες τους προκειμένου να γλιτώσουν από την τουρκική επίθεση.

Σύμφωνα με τους Κούρδους ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε 275.000 ανάμεσα στους οποίους περισσότερα από 70.000 παιδιώ.

«Καμπάνα» για τρεις Τούρκους υπουργούς

Ο Ντόναλτ Τραμπ αποφασίζει να αναλάβει πιο ενεργό δράση και να πατήσει το «κουμπί» των κυρώσεων ώστε να τιμωρήσει την Αγκυρα για την «Πηγή Ειρήνης».

Τρεις Τούρκοι υπουργοί -της Ενέργειας, της Άμυνας και των Εσωτερικών- είναι τα πρώτα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά το διάταγμα Τραμπ με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ποια τιμωρητικά μέτρα σχεδιάζει για την Τουρκία μετά τη συνεχιζόμενη εισβολή στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία. Οι κυρώσεις θα είναι, συνάμα, οικονομικές τη στιγμή που θα αφορούν και στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στη Συρία: Ρώσοι και Σύροι «στο πλευρό» των Κούρδων - Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί"

ΑΑΔΕ: Δέσμευση πετρελαίου ναυτιλίας από τρία ρυμουλκά πλοία

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα διάθεσης καυσίμων, το τμήμα της Θαλάσσιας Ομάδας Ελέγχου της ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής διενέργησε στις 9 Οκτωβρίου ελέγχους σε πλοία στην παράκτια ζώνη της Χαλκίδας και δεσμεύτηκαν 51.249 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα:
1. Σε ένα ρυμουλκό πλοίο που κατέπλεε από λιμάνι του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε έλεγχος των ναυτιλιακών εγγράφων (ημερολόγιο μηχανής), των τελωνειακών παραστατικών και της ποσότητας που ήταν στις δεξαμενές του πλοίου. Κατά την ελεγκτική επαλήθευση με την μέθοδο της κλειστής αποθήκης, διαπιστώθηκε το πλοίο να έχει στις δεξαμενές του πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου ναυτιλίας 19.349,0 λίτρα. Άμεσα δεσμεύτηκε η ποσότητα πετρελαίου ναυτιλίας και ξεκίνησε η διαδικασία προσδιορισμού των φορολογικών επιβαρύνσεων.
2. Στα δύο ρυμουλκούμενα πλοία που κατέπλευσαν από λιμάνια του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκε συσχετισμός των ποσοτήτων που είχαν δηλωθεί στο αρμόδιο Τελωνείο μέσω των Δηλωτικών Συνοπτικής Διασάφησης Εναπόθεσης (εμπορευμάτων) και της ποσότητας πετρελαίου ναυτιλίας που ήταν στις δεξαμενές των πλοίων.
Από την διασταύρωση διαπιστώθηκε στο πρώτο πλοίο πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου ναυτιλίας 16.100 λίτρα και στο δεύτερο 15.800 λίτρα (συνολική πλεονάζουσα ποσότητα 31.900 λίτρα). Άμεσα δεσμεύτηκε η ποσότητα του πετρελαίου ναυτιλίας και ξεκίνησε η διαδικασία προσδιορισμού των φορολογικών επιβαρύνσεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Δέσμευση πετρελαίου ναυτιλίας από τρία ρυμουλκά πλοία"

Συντάξεις Χηρείας: Αναδρομικά έως 1.160 ευρώ στους δικαιούχους

Με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, στα τέλη Οκτωβρίου, θα λάβουν τα αναδρομικά των αυξήσεων περίπου 60.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έλαβαν τα νέα αυξημένα ποσά χωρίς τα αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα. Τα αναδρομικά που θα λάβουν ανέρχονται σε έως και πάνω από 1.160 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι για αυτή κατηγορία δικαιούχων που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (μετά τις 13 Μαίου 2016) δικαιούνται από τον περασμένο Ιούνιο σύνταξη σε ποσοστό 70% βάσει των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί τον Μάιο (από 50%). Ωστόσο η τεχνική διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων λόγω θανάτου ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αναδρομικά 4 μηνών για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019,

Συνολικά επανυπολογίστηκαν με το νέο ποσοστό (70%) 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Υπήρξαν και περίπου 3.000 συντάξεις παιδιών για τις οποίες προέκυψε μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Οι πάνω από 60.000 χήρες / χήροι που είδαν αύξηση στην σύνταξη Οκτωβρίου θα λάβουν τώρα με τις συντάξεις Νοεμβρίου αναδρομικά κατά το οποίο ελάμβαναν την αρχική παλαιά τους σύνταξη.

Σημειώνεται πως ο μέσος όρος μηνιαίας αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και τα 290 ευρώ για το Δημόσιο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Χηρείας: Αναδρομικά έως 1.160 ευρώ στους δικαιούχους"

Πολάκης για τον αντικαπνιστικό: Μας έβαλαν στη Βουλή να καπνίζουμε 40 νοματαίοι σε μια στρούγκα!

Υποκριτικό χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες που τον έδειχναν να καπνίζει στο υπουργείο Υγείας, διέρρευσαν από ιδιωτικά συμφέροντα που πλήττονταν από τα δικά του μέτρα.

«Είχαμε σύσκεψη με προμηθευτές αιμοδυναμικών, όπου τους αναγκάσαμε να μειώσουν σημαντικά τις τιμές τους. Μετά την σύσκεψη ένας από αυτούς που μετείχαν και ήταν δυσαρεστημένος με έβγαλε φωτογραφία να καπνίζω» είπε ο κ. Πολάκης, απαντώντας για την περίφημη φωτογραφία.

«Η επιλογή του καπνίσματος είναι προσωπική. Εδώ μέσα όπως και στο σπίτι μου δεν έχω καπνίσει» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει: «Μιλάτε για το κάπνισμα. Οσες φορές το αναφέρετε, τόσους ψήφους πήρα. Αν θέλετε να είστε ριζοσπαστικοί για το κάπνισμα γιατί δεν βάζετε μάθημα στα σχολεία για την απαγόρευση του καπνίσματος; Ότι έκανε ο Αβραμόπουλος θα κάνετε και εσείς. Αμέτε να πείτε στους αστυνομικούς που είναι σε λαγκάδια και χωρία να πάνε στα καφενεία να βάλουν πρόστιμα».

Ο ίδιος εξέφρασε και τα παράπονα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού στο κοινοβούλιο από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. «Εδώ στην Βουλή μέσα, οι μισοί συνάδελφοι βουλευτές της ΝΔ είναι πιο φανατικοί καπνιστές. Μας έχει υποχρεώσει ο Τασούλας να καπνίζουμε 40 νοματαίοι σε ένα χώρο που είναι στρούγκα, ενώ πριν ήταν δυο καφενεία ένα καπνιζόντων και ένα μη καπνιζόντων. Αυτή είναι η υποκρισία και η κακομοιριά που σας διακρίνει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης για τον αντικαπνιστικό: Μας έβαλαν στη Βουλή να καπνίζουμε 40 νοματαίοι σε μια στρούγκα!"

Βρούτσης: Διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας

Διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, το τρίμηνο Ιούλιος 2019-Σεπτέμβριος 2019, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 12.987 επιτόπιοι έλεγχοι έναντι 11.628 ελέγχων την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2019. Κατά τη διάρκεια των 12.987 ελέγχων, εντοπίστηκαν 1.357 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους 15.600.527 ευρώ.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο και όπου συμμετείχε ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, ο γενικός διευθυντής Ελέγχων, ο διευθυντής Σχεδιασμού Ελέγχων, η προϊσταμένη του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Αττικής και όλοι οι προϊστάμενοι τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Αττικής.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς οι έλεγχοι και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και να αυξηθούν περαιτέρω από το 2020, μέσω της ενίσχυσης του αριθμού των επιθεωρητών και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινή πρακτική των ελέγχων.

Ενδεικτικά, όπως ειπώθηκε αυτό θα επιτευχθεί:

Με τον προγραμματισμό για ενισχυμένο αριθμό ελέγχων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.

Τη δημιουργία για πρώτη φορά ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας.

Την αναβάθμιση του καινοτόμου συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Την προσαύξηση κατά 12% στο ωρομίσθιο της μερικής απασχόλησης.

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση κατά 5 μονάδες.

Την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αδήλωτη εργασία.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με το διπλασιασμό των ελέγχων που πετύχαμε. Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δεν υπάρχει για κανέναν άλλοθι. Στόχος μας είναι η εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, όπως έχουμε δεσμευτεί.

Ευχαριστώ τους επιθεωρητές του ΕΦΚΑ για το ζήλο και την αποτελεσματικότητά τους. Σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα υπερκαλύψουμε το στόχο που είχαμε θέσει στο τέλος του καλοκαιριού για τους ελέγχους, μέχρι τέλος Οκτωβρίου και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, μέχρι τέλους του έτους. Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε σε επιπλέον ενίσχυση των δομών των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης και σε ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο έργο τους, ώστε να αυξηθεί περισσότερο το πλήθος και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων».

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news