facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Προς αναστολή οι στάσεις εργασίας της Πέμπτης στα μέσα σταθερής τροχιάς

«Έκλεισε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων για το 2019 (για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες) σε απόλυτη συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τα σωματεία εργαζομένων των εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται αναστολή των στάσεων εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι για την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας, οι οποίοι και διαμαρτύρονταν για τη μη εφαρμογή της υπογραφείσας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ).

Οριστικές αποφάσεις πάντως για την αναστολή ή μη των στάσεων θα πάρουν τα σωματεία των εργαζομένων σε συνεδριάσεις τους αύριο και μεθαύριο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς αναστολή οι στάσεις εργασίας της Πέμπτης στα μέσα σταθερής τροχιάς"

Σκληραίνει την στάση του ο Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν: Βαριές κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία

Σε ένα έκρυθμο σκηνικό, με τη μάχη να λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, και λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζει την τουρκική στρατιωτική επίχειρηση, ο Ντόναλτ Τραμπ αποφασίζει να αναλάβει πιο ενεργό δράση και να πατήσει το «κουμπί» των κυρώσεων ώστε να τιμωρήσει την Αγκυρα για την «Πηγή Ειρήνης».

Μανιφέστο έβγαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, το οποίο ανάρτησε στο Twitter, και όπου εξηγεί τις κυρώσεις που ετοιμάζεται να επιβάλλει στην Τουρκία για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης, όπως σημειώνει, στη βόρεια Συρία. Έθιξε το θέμα της αναζοπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν το 100% του αδίστακτου χαλιφάτου του ISIS, ενώ  έκανε λόγο και για απαράδεκτη στάση απέναντι στους Κούρδους.


Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία. Οι κυρώσεις θα είναι, συνάμα, οικονομικά τη στιγμή που θα αφορούν και στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι ως απάντηση στην τουρκική εισβολή στη Συρία, θα εκδώσει σύντομα εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτώντας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την αύξηση δασμών στον τουρκικό χάλυβα σε 50%.

Σε μια ανακοίνωση στην οποία δεσμεύτηκε να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία», ο Τραμπ επίσης τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

«Με αυτό το διάταγμα οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν επιπλέον κυρώσεις στην Τουκία,  ως απάντηση στις κινήσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτροπής της επιστροφής εκτοπισμένων στην πατρίδα τους και απειλής της ειρήνης. Οι κυρώσεις θα είναι οι οικονομικές, θα αφορούν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και βίζας στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.  

Απατώντας σε όσους τον κατηγορούν για ανοχή απέναντι στην τουρκική βία, ο Τραμπ διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμβάλλει στην επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους, ούτε να απειλεί θρησκευτικές μειονότητες και ευάλωτες ομάδες. 

«Είναι απαράδεκτη η μεροληψία σε βάρος εθνικών ομάδων» τονίζει με νόημα ύστερα από τις διεθνείς επικρίσεις που δέχθηκε περί εγκατάλειψης των επί χρονια συμμάχων των ΗΠΑ, των Κούρδων.

«Είμαι έτοιμος να καταστρέψω την οικονομία της Τουρκίας»

«Ήμουν απόλυτα ξεκάθαρος στον πρόεδρο Ερντογάν: Η κίνηση της Τουρκίας προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και θέτει τις συνθήκες για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και είναι τώρα, ή θα είναι στο μέλλον, υπεύθυνη για τη συνέχιση της κράτησης των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Δυστυχώς η Τουρκία δεν φαίνεται να μετριάζει τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο της εισβολής».

»Όπως έχω ανακοινώσει προηγουμένως, αποσύρω το υπολειπόμενο προσωπικό των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν νικήσει το χαλιφάτο του ISIS. Το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που θα αποσύρεται από τη Συρία θα αναδιαταχθεί και θα παραμείνει στην περιοχή για να παρακολουθεί την κατάσταση και να αποτρέψει την επανάληψη των γεγονότων του 2014, όταν η απειλή του ISIS που δεν λήφθηκε υπόψη κατέκλυσε τη Συρία και το Ιράκ. Ένα μικρό αποτύπωμα των δυνάμεων των ΗΠΑ θα παραμείνει στο φυλάκιο "At Tanf" στη νότια Συρία για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα απομεινάρια του ISIS». 

»Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά οικονομικές κυρώσεις για να στοχεύσουν αυτούς που επιτρέπουν, διευκολύνουν και χρηματοδοτούν αυτές τις απεχθείς πράξεις στη Συρία. Είμαι πανέτοιμος να καταστρέψω άμεσα την οικονομία της Τουρκίας εάν οι ηγέτες της χώρας συνεχίσουν να ακολουθούν αυτό το επικίνδυνο και καταστροφικό μονοπάτι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά την Τουρκία, «μπαίνει» και η Συρία στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ

Μαίνεται το πολεμικό μέτωπο στη βόρεια Συρία, με τα τουρκικά πυρά να προκαλούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, διαταρράσοντας τις ισορροπίες και πυροδοτώντας ζωηρές ανησυχίες περί αναζοπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επεκτείνει την επιχείρηση εισβολής ξεκινώντας τις στρατιωτικές ενέργειες στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ. 

Eίναι η πρώτη φορά από το 2012 που στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, εισχωρούν σε αυτά τα εδάφη της βορειας Συρίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη διεθνή καταδίκη για τις κινήσεις του και τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλλει οι ΗΠΑ, συνεχίζει ακάθεκτος και αποφασιμένος να προχωρήσει σε βάθος την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». 

«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους», το μήνυμα του Τούρκου προέδρου όπου συμπυκνώνονται οι προθέσεις ενός σουλτάνου ο οποίος επενδύει απόλυτα στην επεκτατική πολιτική. 

Στην καταδίκη της Τουρκίας για της ενέργειές της στη βόρεια Συρία προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 - 18 Οκτωβρίου.

Αψυχολόγητος Τραμπ: Ας προστατεύσει τους Κούρδους κι ο Ναπολέων - Εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά


Ο Τραμπ επιστράτευσε μέχρι και τον… Ναπολέοντα για να δικαιολογήσει το πράσινο φως που έδωσε στον Ερντογάν για επέμβαση στη Συρία.

«Είπα στους στρατηγούς μου, γιατί πρέπει εμείς να πολεμάμε για τη Συρία και τον Άσαντ για να προστατεύουμε τα εδάφη του εχθρού μας; Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία να προστατεύσει τους Κούρδους, κανένα πρόβλημα, είτε είναι η Ρωσία, είτε η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω να τα πάνε καλά, εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληραίνει την στάση του ο Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν: Βαριές κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία"

Επιστολή Πατούλη σε δημάρχους: «Καμία ανοχή» στην παράνομη αφισορύπανση

«Να μην επιτρέψουν την επανάληψη του φαινομένου της αφισορύπανσης» ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, από τους 66 δημάρχους της Περιφέρειάς του, με αφορμή την ολοκλήρωση της αποξήλωσης των 3.575 παράνομων διαφημιστικών λαβάρων και αφισών από κεντρικούς οδικούς άξονες συνολικού μήκους 275 χλμ...

Η επιχείρηση αποξήλωσης ξεκίνησε από συνεργεία της Περιφέρειας στις 25 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου, προς υλοποίηση της υπόσχεσης του κ. Πατούλη να απαλλαγεί η Αττική από φαινόμενα που υποβαθμίζουν την εικόνα της πόλης και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.

«Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής, απέναντι σε όσους αποπειραθούν να επαναλάβουν το φαινόμενο», τονίζει ο περιφερειάρχης στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον και ότι «είναι στο χέρι της εκάστοτε δημοτικής αρχής να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία». Τέλος, διαμηνύει πως η Περιφέρεια θα επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου και θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια των δήμων που δεν μπορούν να καλύψουν με δικά τους μέσα, την κοινή αυτή προσπάθεια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Πατούλη σε δημάρχους: «Καμία ανοχή» στην παράνομη αφισορύπανση"

Μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών και μεγάλη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου

Αναστάτωση επικρατεί στην πρωτεύουσα της Σάμου, καθώς πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 10 το βράδυ - μετά από επεισόδια - στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού όπου διαμένουν περίπου 5.700 άτομα.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν με τη συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και Σύριων το απογευμα στο κέντρο της πόλης της Σάμου. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων, ήταν ο τραυματισμός τριών Σύρων με αιχμηρά αντικείμενα, μάλλον μαχαίρια, και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται.
Ακολούθησαν η γενίκευση των επεισοδίων και η μεταφορά τους μέσα στον καταυλισμό με αποτέλεσμα τη φωτιά.

Αυτή τη στιγμή καίγεται μέρος του καταυλισμού, στο τμήμα του κοντά στην κάτω πύλη.

Εκατοντάδες μετανάστες απομακρύνονται από το Κέντρο Υποδοχής και κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης, ενώ στο σημείο υπάρχει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Η πυροσβεστική να προσπαθεί να ελέγξει τη φωτιά και την αστυνομία να επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη μεταξύ αντιμαχόμενων εθνικά ομάδων, αιτούντων άσυλο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 άτομα που μετεφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου με αναπνευστικά προβλήματα.

samiakonvima, ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών και μεγάλη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου"

Και η Τσεχία αναστέλλει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Η Τσεχία έγινε ακόμα μία ευρωπαϊκή χώρα που ανέστειλε τις πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών στην Τουρκία, αντιδρώντας στη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε στο Τwitter ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

«Η Τσεχική Δημοκρατία, με άμεση ισχύ, αναστέλλει τις άδειες εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία», δήλωσε ο Χάματσεκ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Την προσωρινή αναστολή στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ανακοίνωσε επίσης η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Και η Τσεχία αναστέλλει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία"

Λέσβος: Κάτοικοι επιτέθηκαν με πέτρες σε πλοίο ΜΚΟ (video)

Έκρυθμη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στη Λέσβο, καθώς κάτοικοι του νησιού παρεμποδίζουν το πλοίο OPEN ARMS της οργάνωσης «Proactiva», να προσεγγίσει το λιμάνι της Σκάλας Συκαμνιάς.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κάτοικους του νησιού, πέταξαν πέτρες προς το πλοίο, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο περί τα 200 μέτρα από το λιμάνι. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της αστυνομίας.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Κάτοικοι επιτέθηκαν με πέτρες σε πλοίο ΜΚΟ (video)"

Συγκλονίζει Τούρκος πρώην κομάντο: Διαπράξαμε εγκλήματα πολέμου κατά των Κούρδων - Κάναμε ό,τι και ο ISIS

Αποτροπιασμό προκαλεί η μαρτυρία - ντοκουμέντο Τούρκου πρώην στρατιωτικού στην οποία αποτυπώνεται η φρικαλεότητα και συνάμα η βαναυσότητα σε βάρος των Κούρδων, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη βόρεια Συρία και η διεθνής κοινότητα δεν έχει ακόμη προβεί σε έμπρακτη παροχή στήριξης των κουρδικών δυνάμεων.

«Κόβαμε τη μύτη και τα αυτιά των νεκρών ανταρτών και αμάχων. Τα κρεμούσαμε στο λαιμό μας. Κόβαμε το κεφάλι τους και βγάζαμε φωτογραφίες», τονίζει ο Ιμπραήμ Γιαλιλαλί που υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις και σήμερα ζει στην Ελλάδα καθώς έχει λάβει πολιτικό άσυλο.

Τα λόγια του συγκλονίζουν στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha: «Διαπράξαμε εγκλήματα πολέμου. Κόβαμε μέλη του σώματος των νεκρών του PKK. Στη δεκαετία του '90 κάναμε ακριβώς το ίδιο που κάνει ο ISIS».

«Έναν τραυματία αντάρτη ο οποίος μιλούσε τον βάλαμε σε ελικόπτερο. Το είδα με τα μάτια μου. Τον έριξαν στο κενό από το ελικόπτερο. Εισβάλαμε κρατώντας δοχεία καυσίμων για να κάψουμε τα χωριά. Χτυπούσαμε τους κατοίκους για να φύγουν και πυρπολήσαμε τα χωριά τους. Μάλιστα ένα παιδί σκοτώθηκε από τις φλόγες μέσα στο σπίτι«, αποκαλύπτει.

«Θέλουν να εξοντώσουν τους Κούρδους»

Στις μάχες κατά των Κούρδων αιχμαλωτίστηκε και έμεινε κρατούμενος των ανταρτών του ΡΚΚ για δυο χρόνια. Όπως λέει τότε συνειδητοποίησε τα εγκλήματα που είχε πράξει ως Τούρκος στρατιώτης.

«Ο στόχος τους δεν ήταν το ΡΚΚ, ο στόχος τους ήταν οι Κούρδοι, να εξοντώσουν το κουρδικό λαό. Στόχος είναι η ισλαμοποίηση της περιοχής μαζί με την Τουρκία».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονίζει Τούρκος πρώην κομάντο: Διαπράξαμε εγκλήματα πολέμου κατά των Κούρδων - Κάναμε ό,τι και ο ISIS"

Σγουρός: Να παραδώσουν τις έδρες οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ανεξαρτητοποιήθηκαν

Ο κ. Σγουρός επιτίθεται και στους “εμπνευστές του νόμου” για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα που δημιουργούν στους συνδυασμούς.

«Οι εμπνευστές του νόμου”, σημειώνει στην ανακοίνωση του ο κ. Σγουρός, «μπορούν να αισθάνονται πλέον ‘υπερήφανοι’ για τον απόλυτο εξευτελισμό του θεσμού, που έχει γίνει έρμαιο υπόγειων συναλλαγών, όπως φυσικά και η κυβέρνηση που δεν έπραξε τίποτε για να σταματήσει το ‘προμελετημένο έγκλημα’, θυσιάζοντας στο βωμό της ‘κυβερνησιμότητας’, βασικές αρχές της δημοκρατίας».

Η παράταξή μας, αναφέρει ο κ. Σγουρός «πάντοτε πορεύθηκε και λειτούργησε με βάση αξιακούς και ηθικούς κώδικες και κανόνες και έτσι θα συνεχίσει». Για το λόγο δε, αυτό , καλεί τους περιφερειακούς συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν, «να παραδώσουν τις έδρες τους ώστε να μην υπάρξει παραχάραξη της λαϊκής εντολής».

Αν δεν το πράξουν, τονίζει ο κ. Σγουρός, «η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, να μην δώσει στους ανεξαρτητοποιηθέντες περιφερειακούς συμβούλους έμμισθες θέσεις ευθύνης, συμβάλλοντας στον εκχυδαϊσμό και εκμαυλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σγουρός: Να παραδώσουν τις έδρες οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ανεξαρτητοποιήθηκαν"

Η Άγκυρα καταδίκασε τις αποφάσεις της ΕΕ για Κυπριακή ΑΟΖ και Συρία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε και καταδίκασε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν νωρίτερα σήμερα την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιριών, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Η Άγκυρα θα εξετάσει σοβαρά τη συνεργασία της με το μπλοκ σε συγκεκριμένους τομείς εξαιτίας της «παράνομης και μεροληπτικές» συμπεριφοράς της ΕΕ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Παράλληλα επέκρινε έντονα την κριτική της ΕΕ για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, κάνοντας λόγο για «μια προσέγγιση που προστατεύει τους τρομοκράτες».

«Το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Άγκυρα καταδίκασε τις αποφάσεις της ΕΕ για Κυπριακή ΑΟΖ και Συρία"

Η Ε.Ε. συμφωνεί σε «περιοριστικά μέτρα» για την Τουρκία λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Philenews, λήφθηκε απόφαση για απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ε.Ε. και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για όσους εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνοι για τις παράνομες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τα συμπερασμάτα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της Ε.Ε. προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, το συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», αναφέρεται στα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΜΠΕ, philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ε.Ε. συμφωνεί σε «περιοριστικά μέτρα» για την Τουρκία λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ"

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο για το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου

Πολύμορφες κινητοποιήσεις αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στο Άρθρο 179 του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, η πραγματοποίηση Στάση Εργασίας από τις 9 – 11 με συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί και πορεία στο και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Προσυγκέντρωση των εργαζομένων στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στις 09:30.
Επίσης αποφασίστηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου 2019, αποχή από την εργασία και πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου και στη συνέχεια πανελλαδική σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων.
Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στους δήμους αφού δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, για υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ
Το περιβόητο «Αναπτυξιακό» Νομοσχέδιο επέλεξε η κυβέρνηση για να εντάξει την διάταξη για την εκχώρηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου σε εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα.
Και βέβαια δεν θα το χαρακτηρίζαμε ως «κεραυνό εν αιθρία» το γεγονός, καθώς η νέα κυβέρνηση είχε φροντίσει από νωρίς, να δηλώσει με κάθε τρόπο, την προτίμησή της στην ιδιωτική πρωτοβουλία απαξιώνοντας τις Δημόσιες υπηρεσίες δια στόματος αρκετών νυν Υπουργών, Βουλευτών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού από την προεκλογική ακόμα περίοδο.
Μαζί με το χτύπημα στη συνδικαλιστική οργάνωση και έκφραση, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) θέλει και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εργατοτεχνικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα με το άρθρο 179 του «Αναπτυξιακού Νόμου, καταργεί την παρ.1, άρθρο 24 του Ν.4479/2017 όπου σύμφωνα με την νομοθετική διάταξη «Μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της παρούσας παραγράφου, οι Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών παρέχουν τις κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα με ίδια μέσα».
Δίνει το δικαίωμα στους Δημάρχους εκτός της υπηρεσίας καθαριότητας να εκχωρούν σε εργολάβους και τις υπηρεσίες πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού και συγκεκριμένα τη «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού».
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρξε και δεν το αναίρεσε φυσικά ούτε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το προχωρά ακόμα παραπέρα, εντάσσοντας και άλλους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των ιδιωτών. Καταργεί την αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως βάση την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Για πολλοστή φορά, αν και λίγους μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, η Νέα Δημοκρατία μας απέδειξε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσο προάσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και των εργολάβων δημιουργώντας επιπλέον έναν εργασιακό μεσαίωνα, ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μέσα από το οποίο οι ιδιώτες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τους Δημότες και μάλιστα με υπέρογκο κόστος.
Με τη νέα Νομοθετική ρύθμιση οι Δήμαρχοι ουσιαστικά μετατρέπονται σε μάνατζερ όπου θα φροντίζουν να διασφαλίζουν τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών εκχωρώντας τους υπηρεσίες του Δήμου και μετακυλώντας βέβαια το κόστος στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά των Δημοτών αυξάνοντας τα Δημοτικά τέλη.
Προσχεδιασμένη άλλωστε από τους ίδιους τους Δημάρχους είναι και η απαξίωση ολόκληρων υπηρεσιών χωρίς επισκευή και αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού, χωρίς προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής και χωρίς προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να υπακούσουν τα αφεντικά τους και να γίνουν εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους ακόμα κι αν αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούν το Νομοσχέδιο ταφόπλακα του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών τους, της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης (ως πρώην Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γνωρίζει καλά πως συσπειρώνονται και τι αγώνα δίνουν οι εργαζόμενοι όταν οποιοσδήποτε καταπατά τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην συνεδρίασή της την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 αποφάσισε σειρά συνδικαλιστικών παρεμβάσεων με προοπτική κλιμάκωσης. Συγκεκριμένα:
1. ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πραγματοποιούν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις ενημερώνοντας όλους τους εργαζόμενους. Οι Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούνται και κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε Δήμου.
2. ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 προκηρύσσει ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του συνόλου του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως και τις 11.00 π.μ., ενώ θα πραγματοποιηθεί ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ίδια ημέρα και ώρα 9.30 π.μ. έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.(Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη). Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε Δήμου μπορούν να προσαρμόσουν με δικές τους αποφάσεις την Στάση Εργασίας.
3. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 και ώρα 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όπου θα αναλυθούν οι λόγοι της αντίδρασης των εργαζομένων και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας.
4. ΣΑΒΒΑΤΟ 19 και ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 προκηρύσσει ΑΠΟΧΗ από κάθε υπερωριακή απασχόληση και εργασία.
5. ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη) με αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας.
6. ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, μετά το πέρας του Συλλαλητηρίου και ώρα 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-3ος όροφος) όπου θα μεταφερθούν οι αποφάσεις των Συλλόγων και θα αποφασισθεί το πλαίσιο δράσης για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας να ζητήσει συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των Kομμάτων της Αντιπολίτευσης. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει ΑΜΕΣΑ τις επίμαχες αντεργατικές διατάξεις από το «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο».
Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουμε ότι το αντίθετο θα είναι για εμάς ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ Σ.Σ.Ε.
ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ,
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο για το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου"

Η ΕΕ καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία

Στην καταδίκη της Τουρκίας για της ενέργειές της στη βόρεια Συρία προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 - 18 Οκτωβρίου.

Επιγραμματικά το Συμβούλιο της ΕΕ αναφέρει: 

«H EE καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, με αποτέλεσμα παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προοπτικές για τον ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία γίνονται όλο και πιο δύσκολες και υπονομεύεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τη δι9εθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του Da'esh. [...]


Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012.

Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικός παράγοντας στην κρίση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας με τις δραματικές της συνέπειες συνεχίζεται, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως την εξαγωγή ολικών συστημάτων στην Τουρκία.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν θα παράσχει οικονομική βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής, όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών. Η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων αναγκών».



Περισσότερα για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κλικ ΕΔΩ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία"

Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ μη ασφαλές προϊόν δημητριακών

Τρόφιμο με την εμπορική ονομασία «sandiemi–Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)» ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στην επισήμανση του προϊόντος «sandiemi – Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)», δεν αναγράφεται ότι το προϊόν περιέχει γλουτένη και μπορεί να περιέχει σόγια, γάλα και ίχνη ξηρών καρπών. Σημειώνεται ότι η γλουτένη, η σόγια, το γάλα και οι ξηροί καρποί είναι συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία και να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτά.

Πρόκειται για τρόφιμο με την εμπορική ονομασία «sandiemi–Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)», το οποίο διακινείται στην Ελλάδα σε συσκευασίες των 250 γρ., από την επιχείρηση "Το Υγιεινό μας Σπίτι" (Οδός Κοιμήσεως Θεοτόκου 62, Άγιος Στέφανος Αττικής).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση-απόσυρση του εν λόγω προϊόντος με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31.08.2020 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, εφόσον έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, στη σόγια, στο γάλα και τους ξηρούς καρπούς να μην το καταναλώσουν.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ μη ασφαλές προϊόν δημητριακών"

Στ. Κούλογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να εκβιάσει τις πολιτικές εξελίξεις το 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν προετοιμασμένος να αναλάβει την εξουσία το 2015 δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, εκφράζοντας την άποψη πως δεν έπρεπε να υπάρξει «εκβιασμός των πολιτικών εξελίξεων» το 2014.

«Έπρεπε ο Σαμαράς να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Δηλαδή να πάρει αυτός όλα τα μέτρα. Ή θα έπεφτε ή αν δεν έπεφτε, θα έχανε τις εκλογές στο τέλος του 2015. Ο Σαμαράς είχε πει ότι θα προκήρυσσε εκλογές νωρίτερα. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προετοιμαστεί καλύτερα, θα είχε αξιοποιήσει το χρόνο και δεν θα είχε χρειαστεί να κάνει συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, που αποδείχθηκε πολιτικά δαπανηρό» ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One Channel.

Αναγνώρισε παράλληλα πως «ασφαλώς έγιναν λάθη» εξηγώντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά ξεπήδησε τότε λόγω της χρεοκοπίας της χώρας και της πολιτικής κρίσης». «Όλοι οι νέοι κάνουν λάθη. Στη δημόσια διοίκηση κυριαρχούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επαρκείς προσβάσεις ούτε εμπειρία» είπε.

Ερωτηθείς για την ψήφο των απόδημων τόνισε πως πρέπει να ψηφίζουν ειδικά οι άνθρωποι της νέας γενιάς που έφυγαν εξαιτίας της κρίσης τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να αλλοιώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. «Έχουμε δεσμούς με τους Έλληνες που έφυγαν πριν πολλά χρόνια. Όμως ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς, που δεν έχει έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα ενδεχομένως ούτε γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα» παρατήρησε.

Ο κ. Κούλογλου τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου, ενώ σχολιάζοντας για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε έκπληκτος για τη «ριζική στροφή του ΚΙΝΑΛ». «Αυτή η στροφή της κ. Γεννηματά δεν είναι νέα. Το ΚΙΝΑΛ συμπεριφέρεται σαν συμπολίτευση. Αν συνεχίσει έτσι, θα μείνεις χωρίς ψήφους» πρόσθεσε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Κούλογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να εκβιάσει τις πολιτικές εξελίξεις το 2014"

Ρομά χτύπησε και λήστεψε γριούλα στη Νέα Κίο

«Χτενίζουν» την Αργολίδα οι αστυνομικοί για να εντοπίσουν έναν αδίστακτο Ρομά που εισέβαλε το απόγευμα της Κυριακής στην αυλή του σπιτιού μιας ηλικιωμένης στη Νέα Κίο και τη σακάτεψε στο ξύλο για να αρπάξει τα χρυσαφικά που φορούσε!

Ο άγνωστος μέχρι στιγμής κακοποιός είδε την άτυχη 85χρονη να κάθεται μόνη στην αυλή του σπιτιού της και δεν έχασε την ευκαιρία. Όρμησε κατά πάνω της, την γρονθοκόπησε και αφού την πέταξε στο έδαφος άρπαξε από το λαιμό της μια αλυσίδα με χρυσό σταυρό, τράβηξε με τη βία από τα δάχτυλά της ένα δακτυλίδι και τη βέρα της και τράπηκε σε φυγή!

Η ηλικιωμένη που τραυματίστηκε από τις γροθιές του εισβολέα βρέθηκε αιμόφυρτη από τους συγγενείς της οι οποίοι απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ενώ και οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν αποτελεσματικές ενέργειες από την ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομά χτύπησε και λήστεψε γριούλα στη Νέα Κίο"

Σάλος με απόφαση αντιδημάρχου που δεν επιτρέπει τον δημόσιο θηλασμό

Μία χωρίς προηγούμενο απάντηση, που επιστρέφει τη Μυτιλήνη σε αντιλήψεις συντηρητικού καθωσπρεπισμού των περασμένων αιώνων έδωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης στην Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου.
Όπως αναφέρει το site stonisi, απορρίπτοντας αίτημα χρήσης του εξωτερικού χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης καθώς και του φουαγιέ του κτηρίου σε περίπτωση βροχής για εκδήλωση ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού στα πλαίσια του 10ου Πανελλαδικού ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού.
Όπως γραπτώς απάντησε σε σχετικό αίτημα «θεωρούμε πως ο δημόσιος θηλασμός είναι ότι πιο προσωπικό και ιερό υπάρχει και δεν δύναται να εκτίθεται σε δημόσια θέα»! Και κατέληξε στην απάντηση του: «Ως εκ τούτου δε θεωρεί η Αντιδημαρχία πως μια τέτοια κίνηση προάγει πολιτισμό»!
Η απάντηση του κ. Τσακύρη σαφώς προσβάλλει το ιερό δικαίωμα του παιδιού στον θηλασμό και δημόσια ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτής αφού πανθομολογούμενα εκθέτει σύσσωμη τη δημοτική αρχή αλλά και αυτή την πόλη της Μυτιλήνης.
Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου
Λήμνου μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργανώνει για 7η φορά φέτος στη Μυτιλήνη, τον 10ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και ώρες 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι. ώρα ταυτόχρονης καταμέτρησης και των θηλαζουσών μητέρων πανελλαδικά.
Στο πλαίσιο διεξαγωγής της εκδήλωσης αυτής, η Ομάδα ζήτησε άδεια για το προφανές, το οποίο είχε καταστεί για τον πρώην Δήμο Λέσβου αίτημα… ρουτίνας, αφού γίνονταν επί έξι συνεχείς χρονιές. Να χρησιμοποιήσει, δηλαδή, τον εξωτερικό χώρο του δημοτικού θεάτρου Μυτιλήνης, καθώς και τον χώρο του φουαγιέ του θεάτρου σε περίπτωση βροχής, ώστε να πραγματοποιήσει την εκδήλωσή της.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού όμως στο προφανές απάντησε: «Θεωρούμε πως ο
δημόσιος θηλασμός είναι ότι πιο προσωπικό και ιερό υπάρχει και δεν δύναται να εκτίθεται σε δημόσια θέα»! Και κατέληξε όπως γράψαμε παραπάνω: «Ως εκ τούτου δε θεωρεί η Αντιδημαρχία πως μια τέτοια κίνηση προάγει πολιτισμό»
Τι κάνει πώς αγνοεί
Ο αντιδήμαρχος ο οποίος τυγχάνει και δικηγόρος φαίνεται ότι αγνοεί τον νόμο 4316/2014 για την προστασία της μητρότητας, στο άρθρο 3 παρ. 1 του οποίου αναφέρεται πλέον συγκεκριμένα στην προστασία του θηλασμού σε δημόσιο χώρο. Με το νόμο αυτό ενισχύεται γενικότερα η προαγωγή του μητρικού θηλασμού, προβλέπονται χώροι θηλασμού στην εργασία της μητέρας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Δηλαδή σε δημόσιους χώρους!
Μάλιστα το 2018 η βουλή της Κύπρου ψήφισε ομόφωνα την Πρόταση Νόμου με
την οποία προστατεύεται ο μητρικός θηλασμός σε δημόσιο χώρο, ποινικοποιώντας την παρεμπόδιση γυναίκας να θηλάσει βρέφος σε δημόσιο χώρο.
Ο μητρικός θηλασμός προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα και δεν είναι ακόλαστη πράξη. Το στήθος δεν είναι σεξουαλικό όργανο, σύμφωνα με το άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα, διαφορετικά όλα τα θηλαστικά θα παρενοχλούσαν σεξουαλικά τα παιδιά τους θηλάζοντάς τα.
Είναι θέμα πολιτισμού
Σε ό,τι αφορά την προαγωγή πολιτισμού στον οποίο αναφέρεται ο αντιδήμαρχος, είναι σε όλους γνωστό ότι το υποκατάστατο γάλα που υποκαθιστά το μητρικό θηλασμό διαφημίζεται και προβάλλεται σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να καθίσταται απαραίτητη η γνώση κάθε μητέρας η ωφελιμότητα του μητρικού γάλακτος, και αυτό είναι πολιτισμικό ζήτημα.
Θυμίζουμε, σε κάθε περίπτωση ότι μιλάμε για την παραχώρηση των εξωτερικών σκαλιών και του φουαγέ (!) σε μια εκδήλωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με απόφαση αντιδημάρχου που δεν επιτρέπει τον δημόσιο θηλασμό"

Γιατί καθυστερεί η αναγνώριση ξένων τίτλων σπουδών

Την ανάγκη αναπροσαρμογής του πλαισίου αναγνώρισης τίτλου σπουδών, προερχόμενου από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού επισημαίνει η νέα ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρεται ξεχωριστά και στην επιτακτική αναγκαιότητα εξορθολογισμού της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, οι οποίοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με χρονοβόρες διαδικασίες.
Στην έκθεση, με τίτλο «Αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών & επαγγελματικά δικαιώματα: Το θεσμικό πλαίσιο και οι δυσχέρειες πρόσβασης στην αγορά εργασίας», αναλύονται τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).
Προλογίζοντας την παρουσίαση της έκθεσης, ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης,σημείωσε: «Η παρούσα έκθεση βασίζεται στην εμπειρία, τα πορίσματα και ευρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής. Η καταγραφή της παρούσας κατάστασης αναδεικνύει τις εστίες των προβλημάτων, αποκαλύπτει το μέγεθος της γραφειοκρατίας και αποτυπώνει τα όρια δυνατοτήτων της διοίκησης», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαμεσολαβήσει για πολλές υποθέσεις ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης και πρόσβασης στην αγορά εργασίας, με γνώμονα τη θωράκιση του δικαιώματος στην εργασία, στην ίση μεταχείριση, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των εμποδίων στην ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή, μεταξύ άλλων, όπως σημείωσε ο κ. Ποττάκης.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, της αναγνώρισης των ξένων τίτλων σπουδών καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό υπερβαίνει τον αντίστοιχο άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο αριθμός των φοιτητών μας που σπουδάζουν σε ιδρύματα του εξωτερικού υπερβαίνει τον αντίστοιχο της Ισπανίας, αν και ο πληθυσμός της τελευταίας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος της Ελλάδας», επεσήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη.
Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Eurostat που επικαλέστηκε, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη με διαφορά μεταξύ των χωρών της Ένωσης, σε ό,τι αφορά στην αναλογία φοιτητών επί του συνόλου του πληθυσμού.
Παράλληλα, ο κ. Ποττάκης έκανε λόγο για «παραγωγική δύναμη, με προστιθέμενη αξία», η οποία, «προκειμένου να συμβάλλει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας, ως πρώτη και αυτονόητη, αν και σίγουρα όχι μοναδική προϋπόθεση, είναι να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Επιδίωξη, η έκθεση να αποτελέσει ερέθισμα για έναν ευρύ, ανοικτό διάλογο για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοδιοίκησης και τη διαμόρφωση ελκυστικών και αποτελεσματικών διαδικασιών για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των νέων επιστημόνων», κατέληξε ο κ. Ποττάκης.
Τι αναφέρει η έκθεση
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε ο Συνήγορος του Πολίτη, οι καθυστερήσεις στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, είτε για επαγγελματικά είτε για ακαδημαϊκά προσόντα, κυριαρχούν στις περιπτώσεις αποφοίτων που απευθύνονται στον ΔΟΑΤΑΠ και το ΣΑΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον ΔΟΑΤΑΠ, όπου οι πτυχιούχοι καταθέτουν αίτηση για ακαδημαϊκή αναγνώριση του πτυχίου, τα βασικά προβλήματα που έχει διαπιστώσει ο Συνήγορος του Πολίτη είναι:
– οι καθυστερήσεις στην αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών, οι οποίες κατά μέσο όρο διαρκούν οκτώ μήνες (αν και, όπως επισημαίνεται, ο εν λόγω μέσος όρος δεν αποτελεί τον κανόνα)
– η αδυναμία επικοινωνίας με τον Οργανισμό και η ελλιπής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών, σε σχέση με την πορεία της υπόθεσής τους, την έγκαιρη ειδοποίησή τους αναφορικά με έγγραφα που λείπουν από τον φάκελο της αίτησής τους.
– η αδυναμία αυτοτελούς αναγνώρισης βασικών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής τριετούς διάρκειας σπουδών.
Όπως επισημαίνει η Έκθεση, τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται κυρίως στην πολυπλοκότητα του μηχανισμού λήψης αποφάσεων, καθώς επίσης και στην αύξηση του όγκου εργασίας του Οργανισμού σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή του.
Για τη βελτίωση του μοντέλου της ακαδημαϊκής αναγνώρισης, η Έκθεση προτείνει, μεταξύ άλλων, τον συνολικό εξορθολογισμό του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών, την απλούστευση των προβλεπόμενων διαδικασιών, την ενίσχυση του προσωπικού του φορέα και την επανεξέταση των διατάξεων που συνεπάγονται την αδυναμία αυτοτελούς αναγνώρισης αλλοδαπών, βασικών τίτλων, 3ετούς διάρκειας σπουδών.
Αναφορικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και το ΣΑΕΠ, η Έκθεση διαπιστώνει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων. Οι καθυστερήσεις αποδίδονται στις επανειλημμένες ανασυγκροτήσεις του Συμβουλίου, τον περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων και την απουσία από τις συνεδριάσεις των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων.
Σε θεσμικό επίπεδο, η Έκθεση προτείνει:
– Περιορισμό της ακαδημαϊκής αναγνώρισης στις περιπτώσεις κατόχων αλλοδαπών τίτλων που επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών τους σε ελληνικά πανεπιστήμια, με απλούστευση της διαδικασίας ελέγχου.
– Επαναφορά του καθεστώτος αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας με δυνατότητα παραπομπής σε εξετάσεις πρόσθετων μαθημάτων.
– Θέσπιση εθνικής νομοθεσίας για επαγγελματική αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια τρίτων χωρών.
– Εξέταση του ενδεχόμενου δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών, με επαρκή διοικητική υποδομή και επιστημονική στελέχωση.
Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, οι καθυστερήσεις σε ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΠ συνεπάγονται «ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τους ενδιαφερόμενους», αφού δυσχεραίνεται η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, χωρίς την πράξη αναγνώρισης του πτυχίου τους, από τη μία δεν έχουν δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα και, από την άλλη, παρακωλύεται το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος, όταν απαιτείται σχετική άδεια.
Σημειώνεται, πάντως, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή ρύθμιση, προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες χορήγησης επαγγελματικής ισοδυναμίας. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι πλέον αρμόδιος φορέας είναι το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο αντικατέστησε το ΣΑΕΠ μετά την κατάργηση του τελευταίου.
Η Ειδική Έκθεση είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στη διεύθυνση εδώ.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί καθυστερεί η αναγνώριση ξένων τίτλων σπουδών"

Νέα δημοσκόπηση: 12,86% μπροστά η ΝΔ - Απαισιόδοξο το 81,65% των Ελλήνων

Σε μια ακόμη δημοσκόπηση φαίνεται να παγιώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε ξεκάθαρα διψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα σε έρευνα της κοινής γνώμης σε δείγμα 1.010 νοικοκυριών που διενεργήθηκε από 28 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκέμβρη από την εταιρεία Opinion Poll, η ΝΔ παρουσιάζεται να λαμβάνει 29,02% έναντι 16,16% που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η ενισχυμένη κεντροαριστερά με το Κίνημα Αλλαγής να παίρνει 8,88%, ενώ το ΚΚΕ για πρώτη φορά μετά από χρόνια περνά τη Χρυσή Αυγή με 6,04% έναντι 4,38%. Η Ένωση Κεντρώων μένει εκτός Βουλής με 2,28%, οι ΑΝΕΛ είναι στο 1,01% και ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 1,02% και η ΛΑΕ με 0,68%.

Στο δείγμα χωρίς αναγωγή η ΝΔ λαμβάνει 24,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει πολύ χαμηλά στο 13,64%, το Κίνημα Αλλαγής 7,5%, το ΚΚΕ 5,10% και η Χρυσή Αυγή 3,70%.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll κ. Ζαχαρίας Ζούπης «τα αποτελέσματα της τριετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντιμετωπίζονται αρνητικά με τρόπο συντριπτικό αφού το 74.63% θεωρεί ότι σ’ αυτήν την περίοδο τα πράγματα πήγαν χειρότερα για την χώρα και μόνο το 19.88% ότι πήγαν καλύτερα.

Είναι  σημαντικό εύρημα, ότι και το 45.5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτϋμβριο του 2015 έχουν την ίδια άποψη!

Η απαισιοδοξία για το μέλλον κυριαρχεί καθώς το 81.65% δηλώνουν λίγο ή  καθόλου αισιόδοξοι για τη πορεία της χώρας στο μέλλον απέναντι σε ένα 15.53% που δηλώνουν πολύ και αρκετά αισιόδοξοι. Το εύρημα αποκτά ξεχωριστή σημασία αφού εμφανίζεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να οικοδομήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για έξοδο από το Μνημόνιο».  

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: 12,86% μπροστά η ΝΔ - Απαισιόδοξο το 81,65% των Ελλήνων"

Δραγασάκης: Μέγα λάθος που κάναμε υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη

Ως σημαντικό λάθος χαρακτηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης, το γεγονός ότι ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο κρίσιμη φάση του, στον Γιάνη Βαρουφάκη – «έναν άνθρωπο ο οποίος υποβίβαζε διαρκώς τη πολιτική σε κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, άνοιγε μέτωπα».
Ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως δεν υπήρξε «ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχιών» και θεωρεί ότι αναλώθηκε δυσανάλογο πολιτικό κεφάλαιο στην ανάδειξη των -«πολύ σημαντικών και υπαρκτών»- σκανδάλων. «Αυτά και άλλα», σημειώνει, «συνέβαλλαν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν ή έστω με το παρόν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μέλλον».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στο Tvxs.gr:
  • Μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κόμμα, επανίδρυση, διεύρυνση ή μετεξέλιξη; Και με ποιους όρους και σε ποια κατεύθυνση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα, μόλις τον Ιούλιο του 2013. Σε ενάμιση χρόνο έγινε κυβέρνηση. Δεν είχε ούτε το χρόνο ούτε τις δυνάμεις, να χτίσει όσο ισχυρούς χρειάζεται τους δεσμούς του με τη κοινωνία, να οργανώσει τη παρουσία του παντού. Και η όποια οργανωτική του ανάπτυξη ανακόπηκε λόγω των κυβερνητικών ευθυνών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λοιπόν ζωτική ανάγκη να ενισχυθεί με νέα μέλη. Ιδίως μέλη που δρουν μέσα στη κοινωνία σε φορείς και συλλογικότητες, και δίνουν καθημερινά αγώνες αξιοπρέπειας, σε χώρους εργασίας, πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ιδεών κλπ. Και είναι ευτύχημα που μετά από μια εκλογική ήττα αναπτύσσεται μια σημαντική  κινητικότητα από τα κάτω, που εκτός των άλλων εκφράζεται και με μια αυτόβουλη προσέλευση  νέων και άλλων κοινωνικά δραστήριων πολιτών  που θέλουν να ενταχθούν και να βοηθήσουν τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, έναν αγώνα για τη κοινωνία.
Από την άλλη πλευρά όμως χρειάζεται και η ποιοτική αναβάθμιση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του ώστε η συμμετοχή να είναι δημιουργική και ο ρόλος των μελών του ουσιαστικός. Άρα αυτό που επιδιώκεται, σήμερα, συνιστά βεβαίως μια τομή, ένα μετασχηματισμό, αλλά αποτελεί και μια συνέχεια, μια νέα φάση της ιδρυτικής του διαδικασίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «εξ ορισμού» κόμμα εν κινήσει, μια ναυπήγηση που γίνεται εν πλω, με βάση τις κάθε φορά ανάγκες και δυνατότητες.
  • Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Αριστερά ή κεντροαριστερά; Άνοιγμα ή ιδεολογική καθαρότητα; Ριζοσπαστισμός ή realpolitik;
Σε ό, τι αφορά τη σχέση αριστεράς με τον κεντρώο χώρο το θέμα δεν είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κεντρώο ή κεντροαριστερό κόμμα. Για να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα καθήκοντα του ως ένας από τους δυο πόλους  της πολιτικής μας ζωής, στις ανάγκες και στις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων που τον ψήφισαν, πρέπει ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, να οικοδομεί αξιόπιστες συμμαχίες και να κάνει ότι χρειάζεται ως ο κορμός μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης. Μιας παράταξης  που έλκει δυνάμεις από το κέντρο ως την κομμουνιστική παράδοση, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία, την κινηματική αριστερά, ριζοσπαστικοποιώντας ταυτόχρονα την έννοια και το περιεχόμενο του προοδευτικού προτάγματος με βάση τις προκλήσεις της εποχής μας.
Το θέμα δεν είναι να επιλέξουμε το άνοιγμα ή την ιδεολογική  καθαρότητα, ότι και αν σημαίνει αυτό σήμερα. Και τούτο γιατί πρόκειται για ένα πλαστό δίλημμα  καθώς το άνοιγμα προϋποθέτει σαφή αριστερή ταυτότητα και όχι ιδεολογική πλαδαρότητα.
Το θέμα δεν είναι, τέλος, να επιλέξουμε ανάμεσα στο ρεαλισμό ή τη ριζοσπαστική πολιτική αλλά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα καθιστούν εφαρμόσιμες τις ριζοσπαστικές πολιτικές. Και η κυβερνητική εμπειρία μας έδειξε αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή αριστερή πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού ούτε η χωρίς προϋποθέσεις προσδοκία του ανέφικτου αλλά η ικανότητα να διευρύνουμε τα κάθε φορά όρια του εφικτού και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες αποτελεσματικά υπέρ της κοινωνίας και των λαϊκών τάξεων.
  • O Eυκλείδης Τσακαλώτος έχει πει ότι «θα ήταν αφελής» εάν δεν φοβόταν την «μόλυνση από την πασοκοποίηση». Πόσο βάσιμος και πόσο ισχυρός είναι τελικά αυτός ο φόβος για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν έχω υπόψη μου το πλήρες πλαίσιο  της συζήτησης αυτής. Αν με τον όρο «πασοκοποίηση» εννοείτε το κίνδυνο αποκοπής του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινωνικές του αναφορές, ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μία «μόλυνση» που έρχεται μόνον από τα έξω. Υπάρχει και εντός των τειχών, αν εφησυχάζουμε, αδρανούμε ή κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Είναι επίσης υπαρκτός βεβαίως ο κίνδυνος αυτός, αν μείνουμε μόνο σε μια ποσοτική διεύρυνση χωρίς κοινωνικούς στόχους, ιδεολογικές αναφορές και ένα πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο. Συνεπώς σωστά επισημαίνονται κίνδυνοι και αρνητικά ενδεχόμενα αυτά όμως μπορούμε τα αντιμετωπίσουμε «εν κινήσει» καλύπτοντας τα ιδρυτικά ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων τόσο στην εσωκομματική λειτουργία όσο και στην προς τα έξω έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Θα βλέπατε την εκλογή προέδρου από την βάση;
Δεν βλέπω τι είδους πρόβλημα θα έλυνε κάτι τέτοιο σήμερα όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αμφισβητείται από πουθενά αλλά αντίθετα έχει τη πλήρη στήριξη όλου του κόμματος. Εκτός αυτού η εν λόγω καινοτομία όπως τουλάχιστον εφαρμόστηκε ως τώρα στη χώρα μας δεν νομίζω ότι συνέβαλε στην αναβάθμιση της δημοκρατίας, της συλλογικότητας ή της ελκτικότητας των κομμάτων που την εφάρμοσαν. Από τη στιγμή άλλωστε που ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος το έχει απορρίψει δεν έχει νόημα η ανακύκλωση του θέματος.
  • Υπάρχει έντονη εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το εάν πρέπει να γίνει αυτοκριτική ή όχι. Δεν εντάσσεται στο πολιτικά αυτονόητο η αυτοκριτική μετά από μια εκλογική ήττα;
Αυτοκριτική θα χρειαζόταν ακόμη και αν είχαμε νικήσει. Διότι η κριτική ανάλυση της πορείας μας, η επισήμανση λαθών ειδικότερα, και η κατανόηση των αιτιών τους, αποτελεί, ειδικά για την αριστερά, βασικό και αναντικατάστατο τρόπο  μάθησης και βελτίωσης  για το μέλλον.
Αλλά ο όρος αυτοκριτική δεν εκφράζει πλήρως αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Διότι εξίσου σημαντικό είναι να δούμε τι πετύχαμε και πως το πετύχαμε διότι ούτε αυτό είναι πάντα γνωστό ή συνειδητοποιημένο. Και βέβαια τι δεν πετύχαμε, τι δεν κάναμε ενώ θα μπορούσαμε να το είχαμε επιχειρήσει, που σκοντάψαμε, με ποια διλήμματα βρεθήκαμε αντιμέτωποι και πως τα υπερβήκαμε, ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, και βέβαια τι μαθήματα βγάζουμε και πως πρέπει να προετοιμαστούμε από εδώ και πέρα. Γ΄ αυτό προσωπικά θεωρώ αναγκαία τη μελέτη και την αξιολόγηση όλης αυτής της πυκνής όσο και κρίσιμης περιόδου 2009-2019, μακριά από εσωκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.
  • Εσείς έχετε κάνει και δημόσια αυτοκριτική, έχετε πει ότι «κερδίσαμε όταν μας υποτίμησαν, χάσαμε όταν τους υποτιμήσαμε». Τι, και γιατί, υποτιμήθηκε τελικά; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης; το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»; η αλαζονεία της εξουσίας ίσως;
Η υποτίμηση ή υπερτίμηση του αντιπάλου δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Είναι από τα πιο δύσκολα θέματα και για αυτό είναι η πιο συχνή πηγή λαθών.
Στη περίπτωση μας, ίσως υποτιμήθηκαν οι ίδιες οι απαιτήσεις του εγχειρήματος μας, οι προϋποθέσεις άσκησης αριστερής πολιτικής. Και το τονίζω αυτό διότι αφορά και στο μέλλον. Στη περίπτωση μας φάνηκε πολύ καθαρά ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι φυσικά αναγκαία αλλά δεν αρκεί για να κυβερνάς και μάλιστα έχοντας απέναντι σου όλα τα κατεστημένα συμφέροντα. Κρίσιμος παράγοντας είναι οι δεσμοί με τη κοινωνία καθώς και μια διαρκής προσπάθεια οικοδόμησης κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών.
Αντί να αναδείξουμε το έργο μας, την αναπτυξιακή στρατηγική και τη προοπτική που θεμελίωνε η πολιτική μας δόθηκε μεγάλος πολιτικός χώρος σε πολύ σημαντικά και υπαρκτά σκάνδαλα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους δεσμούς με τη κοινωνία που παρέμεναν ατροφικοί αλλά και το ίδιο το έργο της κυβέρνησης που έμενε εν πολλοίς άγνωστο. Αυτά και άλλα, συνέβαλλαν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν ή έστω με το παρόν ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μέλλον.
Από την άλλη πλευρά οι αντίπαλοι μας συνειδητοποίησαν ότι αυτό που άνοιξε με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ  δεν ήταν μια παρένθεση αλλά μια νέα εποχή. Αξιοποιώντας και την απουσία μιας δικής μας ολοκληρωμένης στρατηγικής συμμαχιών δημιούργησαν ένα αντιφατικό και εύθραυστο ευρύτερο αστερισμό, ένα «αντισύριζα» μέτωπο που αν και υποκρύπτει τις αντιθέσεις του μέλλοντος, επέτρεψε στη ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές.
  • Υπήρξαν μόνον αυταπάτες ή υπήρξε και λάθος διαχείριση προσδοκιών;
Το θέμα των «αυταπατών» έχει κάπως παρεξηγηθεί. Βεβαίως υπήρξαν και εκτιμήσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν και προσδοκίες που δεν επαληθεύτηκαν. Αλλά δεν συνιστά αυταπάτη αν ένας όρος η μια προϋπόθεση του πολιτικού σου σχεδίου δεν επιτευχθεί ή δεν επιβεβαιωθεί, ή αν ηττηθείς στο πεδίο της μάχης από υπέρτερους συσχετισμούς.
Για να γίνω συγκεκριμένος, το σχέδιο μας να μπει τέλος στη λιτότητα στη χώρα μας γνωρίζαμε ότι απαιτούσε αλλαγές ή νέες ερμηνείες των κανόνων, στη κλίμακα της Ευρώπης. Δεν ήταν δυνατό να αντιστραφεί η πολιτική της λιτότητας αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Ούτε μπορούσε να διαγραφεί μόνο το ελληνικό χρέος χωρίς να γίνει το ίδιο π. χ και με το ιταλικό. Το σχέδιο μας λοιπόν δεν ήταν μια αυταπάτη. Είχε λογική και ερείσματα. Υπήρχαν και άλλες φωνές και δυνάμεις στη Ευρώπη που υποστήριζαν την ίδια με μας γραμμή. Στηριζόταν στην όχι αυθαίρετη εκτίμηση ότι οι φωνές αυτές θα δυνάμωναν ώσπου να γίνουμε κυβέρνηση ή ότι η δίκη μας νίκη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερες αλλαγές.
Αυτό το σχέδιο ακριβώς πολέμησε το στρατόπεδο Σόιμπλε. Διότι είχε διαμετρικά αντίθετους στόχους. Ήθελε πάση θυσία να αποτρέψει την επέκταση του ελληνικού πειράματος στην Ισπανία και αλλού. Και το πέτυχε. Κυρίως γιατί οι άλλες φωνές δεν μπόρεσαν να συγκροτηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά και διότι κάναμε λάθη και παραλείψεις και στο στάδιο της προετοιμασίας και σε εκείνο της υλοποίησης. Ακόμη γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες φοβήθηκαν πως μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα ενίσχυε τις ριζοσπαστικές τάσεις στις γραμμές τους. Αλλά τελικά πλήρωσαν και αυτοί βαρύ τίμημα με την επί της ουσίας σύμπλευση τους, πλην εξαιρέσεων, με τον Σόιμπλε.
Πράγματι, λοιπόν, υπήρξαν λάθη. Και ένα τέτοιο ήταν ότι δεν είχαν κατανοηθεί ούτε είχαν επαρκώς συζητηθεί και εξηγηθεί οι προϋποθέσεις για την ευόδωση των προσδοκιών του λαού και την επιτυχία του δικού μας σχεδίου. Για παράδειγμα το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν καθιστούσε τόσο σαφές όσο χρειαζόταν ότι η δυνατότητα υλοποίησης του εξαρτιόνταν σε καθοριστικό βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Επίσης σημαντικό λάθος αποδείχτηκε ότι αναθέσαμε την υλοποίηση του σχεδίου μας, στη αρχική πιο κρίσιμη φάση, σε ένα άνθρωπο που όπως αποδείχτηκε είτε δεν το πίστευε είτε δεν το καταλάβαινε. Σε έναν άνθρωπο ο οποίος υποβίβαζε διαρκώς τη πολιτική σε τεχνικές και κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, όπως απαιτούσε η πολιτική μας άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα, ακόμη και στις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες στιγμές χωρίς κανένα σχέδιο ούτε Α, ούτε Β, ούτε Χ.
  • O Νίκος Βούτσης είπε ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει («ήμασταν μακράν κάθε δυνατότητας να διακυβερνήσουμε»). Συμφωνείτε; Θεωρείτε ότι ίσως δεν θα έπρεπε να έχει προκληθεί τότε η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά;
Ο Νίκος Βούτσης διευκρίνισε πλήρως τι είπε και τι εννοούσε. Το ερώτημα σας, θέτει ένα μεγάλο θεωρητικό καταρχήν θέμα, αν ο πολιτικός χρόνος και κατ επέκταση η εξέλιξη της ιστορίας μπορεί να ρυθμιστεί όπως πχ ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας ή να το πω αλλιώς αν το ραντεβού με την ιστορία μπορούμε να το κλείνουμε εμείς και όχι η ίδια η ιστορία.
Δεν θεωρώ ότι αυτό ισχύει. Παρεμβάσεις βεβαίως στη δυναμική των εξελίξεων, μπορείς να επιχειρήσεις, αλλά και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις συνέπειες. Η παράταση π. χ της κυβέρνησης Σαμαρά με τη δική μας ψήφο θα καθιστούσε το ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο για ότι έμελε να συμβεί. Και αυτό ήταν εντελώς άδηλο αφού η χώρα ήταν στο κενό: το δεύτερο μνημόνιο ήταν στον αέρα, η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί, η δανειακή σύμβαση είχε λήξει, προληπτική πιστωτική γραμμή δεν χορηγούνταν και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε απαξιωθεί στο εξωτερικό και απονομιμοποιηθεί στο εσωτερικό. Η εκ των υστέρων εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια κατά την άποψη μου είναι εξαιρετικά αυθαίρετη.
  • Υπήρξε στιγμή εκείνο το καλοκαίρι του 2015 που φοβηθήκατε ότι φθάσαμε πράγματι στην «ώρα μηδέν», ότι πηγαίναμε σε επιλογές που δεν θα είχαν επιστροφή; Και ποια ήταν εκείνη η στιγμή;
Φυσικά. Οι πιο κρίσιμες στιγμές ήταν το τέλος της δίμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης στο τέλος Φεβρουαρίου, που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση,  όποτε η χώρα θα έμενε χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη αν δεν είχαμε συμφωνία και φυσικά η λήξη της νέας παράτασης στις 30 Ιουνίου. Όμως  η περίοδος εκείνη ήταν στο σύνολο της ναρκοθετημένη από τη πρώτη ώρα που αναλάβαμε, από δυνάμεις εγχώριες και ξένες που επεδίωκαν την πρόωρη απονομιμοποίηση και πτώση της κυβέρνησης ανεξάρτητα από τις καταστροφικές συνέπειες που μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει για τη χώρα και την κοινωνία.
Ως προς το φόβο τώρα, ο φόβος είναι η φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση σε κινδύνους και απειλές. Όταν ωστόσο έχεις μια ευθύνη για τη χώρα ή για ένα κόσμο πέρα από σένα, και έχεις συνείδηση της ευθύνης αυτής, τότε συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον. Οι κίνδυνοι, ταυτόχρονα με το φόβο, γεννούν και μια ηθική ευθύνη για ψύχραιμη αναζήτηση των πιο πρόσφορων διεξόδων. Και ακόμη πιο παράδοξο σε εξοπλίζουν και με δύναμη για να ανταπεξέλθεις στην ευθύνη αυτή. Ίσως είναι αυτό που ο Μαξ Βέμπερ και άλλοι έχουν αποκαλέσει  «ηθική της ευθύνης» που μετατρέπει  τον φόβο του κινδύνου σε δύναμη ευθύνης. Θα έλεγα λοιπόν πως, ο πολιτικός που νοιώθει υπεύθυνος απέναντι στο ρόλο του και τη κοινωνία δεν έχει το «δικαίωμα στο φόβο». Είναι υποχρεωμένος να δρα για το κοινό καλό και την κατά το δυνατό καλύτερη έκβαση των πραγμάτων, υπό τις οποιεσδήποτε συνθήκες.
  • Η «πρώτη φορά αριστερά» είχε «αυταπάτες». Η «δεύτερη φορά αριστερά» τι δεν πρέπει να έχει; Και ποια προγραμματική πρόταση καταθέτει;
Το θέμα περί τις αυταπάτες πιστεύω το εξαντλήσαμε. Το ερώτημα σας τώρα για τη «δεύτερη φορά αριστερά» απαιτεί ξεχωριστή συζήτηση.
Περιορίζομαι λοιπόν σε τρεις συνοπτικές διαπιστώσεις.
Η πρώτη είναι ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς, υπό συνθήκες καπιταλισμού, κυβερνά πάντα υπό σκληρούς περιορισμούς και καταναγκασμούς. Το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει το τέλος των εν λόγω περιορισμών. Μπορεί να μην έχουν τη μορφή των περιορισμών που ζήσαμε με τα μνημόνια αλλά η δομή του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού, με τις μεγάλες ζώνες μαύρου χρήματος και γκρίζου καπιταλισμού από τη μια και τις πειθαρχίες που επιβάλλουν οι παγκόσμιες αγορές αλλά και το εύφλεκτο γεωπολιτικό περιβάλλον από την άλλη, δημιουργούν μια ειδική συνθήκη που πρέπει να αναλυθεί συγκεκριμένα και να ληφθεί ρητά υπόψη στο νέο σχεδιασμό.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι παρά τους περιορισμούς μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως έδειξε και η δίκη μας εμπειρία μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες να αξιοποιήσει ή να δημιουργήσει ρωγμές, να κινητοποιήσει ανενεργές  δυνάμεις της κοινωνίας, να επιλύσει εκκρεμότητες του παρελθόντος, να περιορίσει τη σπατάλη, να κατανείμει πιο δίκαια τους υπάρχοντες πόρους, να διευρύνει όπως λέγαμε πριν τα όρια του εφικτού και να αποδείξει ότι η πολιτική δεν είναι ένα βρώμικο παιγνίδι αλλά μπορεί να γίνει το μέσο για επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, για μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια δίκαιη κοινωνία.
Η νέα προγραμματική πρόταση πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσει εξαντλητικά θα έλεγα τις παραπάνω εμπειρίες. Λαμβάνοντας υπόψη τη κλιματική αλλαγή αλλά και τη τέταρτη τεχνολογική επανάσταση,  μια νέα κυβέρνηση της αριστεράς θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής και οικολογικής  δικαιοσύνης αλλά και κοινωνικής καινοτομίας. Τόσο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσο και εκείνες τη τεχνολογικής επανάστασης επιβάλουν μεγάλες οικονομικές αναδιαρθρώσεις αλλά και βαθιές αλλαγές στις παραγωγικές και κοινωνικές σχέσεις και τους θεσμούς, ανάγκες στις οποίες η αριστερά πρέπει να δώσει τη δική της απάντηση.
Ίσως δεν αρκεί πλέον να μιλάμε για νέο μοντέλο ανάπτυξης αλλά για ένα νέο μοντέλο ζωής, με την έννοια ενός νέου τρόπου οργάνωσης της ζωής, της παραγωγής, της κατανάλωσης και της κοινωνίας. Και αυτό χωρίς να παραβλέψουμε τις άμεσες συνέπειες που μπορεί να έχει η επερχόμενη ύφεση αλλά και τα νέα κοινωνικά ρήγματα που θα δημιουργήσει ο «καπιταλισμός της αρπαχτής», τον οποίο «απελευθερώνει» η, όπως αποδεικνύεται, ανεπίδεκτη μαθήσεως κυβέρνηση της δεξιάς.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Μέγα λάθος που κάναμε υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news