facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Κύπρια Βουλευτής στα ΜΜΕ Συρίας: Η Τουρκία επαναλαμβάνει Γενοκτονίες χωρίς ποτέ να έχει πληρώσει

Η Άννα Θεολόγου, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να επαναλαμβάνει γενοκτονίες εναντίον πολλών εθνών και εθνικών ομάδων, όπως των Αρμενίων, των Κούρδων, των Κυπρίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ιρακινών και των Συρίων, γιατί ποτέ δεν έχει πληρώσει για τα εγκλήματά του.

Σχολιάζοντας σχετικά με την επίθεση του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία, η Θεολόγου στους ‘Τάιμς της Συρίας’ δήλωσε:

«Η Τουρκία και το καθεστώς της έχουν δεσμευθεί για πολύ καιρό για τις φρικαλεότητες και τις γενοκτονίες και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει αδρανής και απαθής προς το λαό της Συρίας που έχει κρεουργηθεί και σφαγιασθεί.

Ούτε μπορεί να εξαρτάται από τη «μεγάλη και αδιαμφισβήτητη σοφία του προέδρου Τραμπ», επειδή το αίμα που χύθηκε από τους Σύριους θα βρίσκεται στα χέρια και τη συνείδηση όλων των πολιτισμένων εθνών και θεσμών».

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση στη Συρία με την εκτόπιση ανθρώπων για να επιτύχει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό της στόχο.

«Μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από τη λεγόμενη συριακή εξέγερση, η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της σε εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας και με το πρόσχημα της επίλυσης του προβλήματος των προσφύγων προσπάθησε να επιβάλει μια ζώνη απομόνωσης βαθιά στο έδαφος της Συρίας που εκτείνεται κατά μήκος των 300 χιλιομέτρων των συνόρων Τουρκίας – Συρίας», ανέφερε η Κύπρια βουλευτής.

Επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει να εγκαταστήσει πρόσφυγες στη νεκρή ζώνη.

Η Θεολόγου ανέφερε ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε την ίδια τακτική στην Κύπρο το 1974.

«Στην Κύπρο το 1974, η Τουρκία υιοθέτησε την ίδια τακτική, αφού εισέβαλε στο νησί για να φέρει την υποτιθέμενη ειρήνη και την προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά μετά από 45 χρόνια ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κύπρο και έχει ξεκινήσει εθνοκάθαρση στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, εξαναγκάζοντας τους Ελληνοκύπριους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φέρουν εποίκους από τα βάθη της Τουρκίας για να αλλάξουν τη δημογραφική ισορροπία της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρια Βουλευτής στα ΜΜΕ Συρίας: Η Τουρκία επαναλαμβάνει Γενοκτονίες χωρίς ποτέ να έχει πληρώσει"

Γενικεύεται η σύρραξη στη Συρία: Ο Άσαντ στέλνει στρατό σε Kομπάνι και Mανμπίτζ

Νέα δεδομένα φαίνονται ότι δημιουργούνται στη Συρία από την τουρκική εισβολή καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ συμφώνησαν να εισέλθουν στις βορειοανατολικές συριακές πόλεις Kομπάνι και Mανμπίτζ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις φέρονται να έχουν έρθει σε συμφωνία με τις ως επί το πλείστον κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την καταπολέμηση των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Τα Συριακά ΜΜΕ

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Παράλληλα, κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση.

«Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο κούρδος αξιωματούχος.

Στο τέλος του 2018, όταν η Αγκυρα απειλούσε με πολεμική επιχείρηση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή.

Ο συριακός στρατός είχε τότε αναπτυχθεί σε μία περίμετρο γύρω από την πόλη , χωρίς να εισέλθει σε αυτήν .

Ο στρατηγός Ισμέτ Χασάν

Ο αξιωματούχος του Κομπάνι, στρατηγός Ισμέτ Χασάν, δήλωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά και στρατεύματα της Ρωσίας, θα μπορούσαν να εισέλθουν στο Kομπανί και το Mανμπίτζ μέχρι την Κυριακή το βράδυ για να βοηθήσουν «ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πόλεων από μια τουρκική εισβολή».

«Κάναμε ό, τι μπορούσαμε», είπε. «Κάλεσα τη Δύση [και] την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει, οπότε δεν έχουμε άλλον παρά τον εαυτό μας για να υπερασπιστούμε [το Κομπάνι]. Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - αυτή είναι η γη μας. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των Κούρδων, να περνάνε τα ίδια κάθε φορά» σημείωσε.

Πάντως, το SDF και η Ρωσία δεν επιβεβαιώνουν προσώρας ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε Μανμπίτζ και Κομπάνι εντός 48 ώρων.

Το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen μετέδωσε σήμερα την πληροφορία ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην ζώνη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία και οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο αμερικανός υπουργός άμυνας Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο έλαβε πληροφορίες ότι το SDF, συζητούσε τη σύναψη συμφωνίας με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ και τους Ρώσους.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γενικεύεται η σύρραξη στη Συρία: Ο Άσαντ στέλνει στρατό σε Kομπάνι και Mανμπίτζ"

Τσαβούσογλου στην DW: Πάρτε τους πρόσφυγες στις χώρες σας

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι "θα ανοίξουν οι πόρτες" και θα έρθουν στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες.


Σε συνέντευξή του προς το τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και τον δημοσιογράφο Can Ertuna ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν η Άγκυρα επιμένει στην προειδοποίηση που είχε διατυπώσει προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν και λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εδώ και χρόνια φιλοξενούμε στην Τουρκία Σύρους πρόσφυγες. Είμαστε εγγυητές για τη σταθερότητα της Ευρώπης από κάθε άποψη. Γιατί τώρα αυτή η αντίδραση από την Ευρώπη; Λένε: ‘Αν δεν επιστρέψουν οι Σύροι, δεν θα βοηθήσουμε’. Μα ήδη έχουν επιστρέψει εθελοντικά πάνω από 370.000 Σύροι στις περιοχές των στρατιωτικών επιχειρήσεων 'Ασπίδα του Ευφράτη' και 'Πηγή Ειρήνης΄. (...) Η ΕΕ λέει στους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν σπίτι ότι ‘εγώ δεν πρόκειται να βοηθήσω’. Τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία λένε- και δικαίως- το εξής: ‘Τους έχω στη χώρα μου 8-9 χρόνια, το 90% θέλει να πάει σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν θέλετε να πάνε σε αυτές τις περιοχές, ορίστε, ας τους αναλάβετε εσείς. Έχουμε το δικαίωμα να το πούμε αυτό».
Σε νέα ερώτηση της Deutsche Welle, εάν η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί στο τραπέζι αυτή την επιλογή, ο Νταβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής για τους πρόσφυγες που σήμερα διαμένουν στην Τουρκία:  «Τώρα θέλουν να γυρίσουν. ‘Εμείς όμως δεν θέλουμε να βοηθήσουμε όταν γυρίσουν’, λένε οι Βρυξέλλες. Ορίστε λοιπόν, φιλοξενήστε τους στις χώρες σας. Είναι 3,6 εκατομμύρια Σύροι, συνολικά πάνω από 4 εκ. πρόσφυγες. Ως τώρα το τουρκικό κράτος έχει δαπανήσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και η ΕΕ δεν μας έδωσε ούτε καν την απαραίτητη στήριξη. Και τώρα δεν θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν. Έτσι κι αλλιώς οι Σύροι στην Ευρώπη θέλουν να πάνε. Οπότε έχουμε το δικαίωμα να λέμε: ‘Φροντίστε τους Σύρους στη δική σας χώρα’. Δεν είναι απειλή και δεν είναι μπλόφα. Είναι απλώς μία απάντηση στην ΕΕ».
 «Πιο δυνατοί» μετά από εμπάργκο
Ο Μεβλούτ Τσβαούσογλου δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στην πάταξη της τρομοκρατίας
Ο Μεβλούτ Τσβαούσογλου δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στην πάταξη της τρομοκρατίας
Μετά την επανέναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, αποφάσισαν να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο της Συρίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλώνει: «Για εμάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είναι ζήτημα επιβίωσης. Ό,τι κι αν κάνουν, είτε πρόκειται για εμπάργκο όπλων, είτε για κάτι άλλο, απλώς μας κάνει πιο δυνατούς. Πριν 15 χρόνια η παραγωγή μας κάλυπτε μόλις το 20% των (εξοπλιστικών) προϊόντων που χρειαζόμαστε, τώρα είμαστε στο 70%. Όλα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς».
Συνοψίζοντας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στρέφεται κατά της τρομοκρατίας και ξεκαθαρίζει: «Ακόμη κι αν οι αντίπαλοί μας υποστηρίξουν την τρομοκρατική οργάνωση, ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι μας, ακόμη κι αν επιβληθεί εμπάργκο, ό,τι κι αν κάνουν, ο αγώνας μας έχει στόχο την τρομοκρατική οργάνωση. Και στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατική οργάνωση δεν θα υποχωρήσουμε σε καμία περίπτωση».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου στην DW: Πάρτε τους πρόσφυγες στις χώρες σας"

Δεν επιβεβαιώνει η Δαμασκός ότι στέλνει δυνάμεις στην Κομπάνι ανατολικά του Ευφράτη προς βοήθεια των Κούρδων

Δεν επιβεβαιώνουν πηγές της Δαμασκού τα όσα μετέδωσε το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen περί ανάπτυξης συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη Κομπάνι ανατολικά του Ευφράτη στην βόρεια Συρία στην μεθόριο με τη Τουρκία.

Το Κομπάνι ανατολικά του Ευφράτη στα σύνορα με τη Τουρκία, ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)

Αντίθετα δυτικά του Ευφράτη η Μάνπιτζ που ελεγχόταν από Κούρδους και Αμερικανούς είναι διαφορετική περίπτωση.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν για την Μάνπιτζ θεωρητικά είναι εφικτό να αναπτυχθούν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, λόγω εγγύτητας με το Χαλέπι, στην Κομπάνι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταλούν συριακές στρατιωτικές κυβερνητικές δυνάμεις λόγω απόστασης (δείτε τον χάρτη κάτωθι).

Αλλωστε η Μάνπιτζ δεν έχει καμία σχέση με τη νυν τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη και ένα deal Μόσχας, Αγκυρας, Δαμασκού για την περιοχή είναι πολύ πιθανό.



Και οι τελευταίες διαθέσιμες δυνάμεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων προορίζονται για την μάχη της Ιντλίμπ της τελευταία περιφέρειας που εξακολουθεί και κατέχει το ISIS ή οι παραφυάδες της al Nusra.

Ετσι ή αλλιώς ο συριακός Στρατός δεν υπάρχει, όπως τον φαντάζονται οι περισσότερες.

Υπάρχουν κυβερνητικές μονάδες στην Δαμασκό, προσπαθούν να μην χάσουν πάλι το Χαλέπι, μάχονται ακόμα στην Χάμα και από εκεί και πέρα είναι ένα σύνολο μονάδων και υπομονάδων που μικρή έως ελάχιστη συνοχή έχουν, ελάχιστη οργάνωση όπως έχουμε στον μυαλό μας και βέβαια, υποφέρουν από βαριές απώλειες.


Μόνον οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν φράγμα για τους Τούρκους, ανατολικά του Ευφράτη όχι γιατί διαθέτουν αξιόλογες χερσαίες δυνάμεις, αλλά γιατί θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις και να βοηθήσουν τους Κούρδους.

Θα το κάνουν; Οχι!

Αποκλείεται να ρισκάρουν την ρωσοτουρκική προσέγγιση που έχουν επιτύχει.

Αν υπάρχει μία περίπτωση να υπάρξει ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων αυτή θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή δυτικά του Ευφράτη στην Μάνπιτζ που γειτνιάζει με την τουρκοκρατούμενη Αφρίν και στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και αυτό μόνο κατόπιν συμφωνίας της Ρωσίας με την Τουρκία.

Πρακτικά οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν την Μάμπιτζ, αν εισέλθουν σε αυτήν, αφού οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για την περιοχή (ελέγχουν την γειτονική Αφρίν) και αντικαθιστούν τους Αμερικανούς, αλλά δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη.

Και όλα αυτά υπό τον όρο οι Κούρδοι της Μάνπιτζ να δηλώσουν πίστη στην κυβέρνηση της Δαμασκού (οι Κούρδοι βασίστηκαν στις ΗΠΑ και αποσχίστηκαν το 2015) και να καταθέσουν τα όπλα. Γιατί, η Τουρκία θα εισβάλλει και στην Μάνπιτζ την οποία ήλεγχαν άλλωσταες από κοινού με τις ΗΠΑ, μέχρι την εισβολή και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Αλλωστε ήταν να το κάνει πριν δύο χρόνια, αλλά οι Κούρδοι δεν το ήθελαν και προτίμησαν τους Αμερικανούς.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν επιβεβαιώνει η Δαμασκός ότι στέλνει δυνάμεις στην Κομπάνι ανατολικά του Ευφράτη προς βοήθεια των Κούρδων"

Συρία: Αναπτύσσει στρατό ο Άσαντ κατά της Τουρκίας -Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη

Ανεβαίνει η ένταση στη Συρία καθώς ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπανί, το οποίο ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αλλά και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Την πληροφορία μετέδωσε το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην ζώνη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία και οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Αναπτύσσει στρατό ο Άσαντ κατά της Τουρκίας -Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη"

Κατεχόμενα: Παραίτηση Ακιντζί ζητούν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί

Επικρίσεις από την λεγόμενη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα στην ανάρτηση Ακιντζί για τη Συρία, αμέσως μετά τα μηνύματα του Τούρκου Αντιπροέδρου και του εκπροσώπου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, ενώ το τουρκοκυπριακό ΚΕΕ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) συνεδριάζει αύριο εκτάκτως.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Χαμπερ Τουρκ ανέφερε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι οι απόψεις του τουρκοκυπριακού «λαού» και στην ερώτηση εάν θα ζητήσει ως «κυβερνών» κόμμα την παραίτηση του κ. Ακιντζί είπε ότι θα το συζητήσουν αυτό στο ανώτατο κομματικό όργανο του ΚΕΕ, σε έκτακτη συνεδρία αύριο το απόγευμα και θα αποφασίσουν τί θα κάνουν.

Ανέφερε επίσης στο τουρκικό κανάλι ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων είναι αντίθετη προς αυτές τις δηλώσεις «και θα ήθελα να πω πως αυτές οι δηλώσεις δεν έπρεπε να γίνουν, ήταν πολύ λάθος». Ο κ. Τατάρ χρησιμοποίησε μάλιστα την φράση «ο Αλλάχ να προφυλάξει τα μεχμετζίκ (τουρκικά στρατεύματα). Οι προσευχές μας είναι μαζί με τον τουρκικό λαό».

Σε ανάρτησή του ο λεγόμενος «υπυργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε την δήλωση Ακιντζί ατυχή λέγοντας ότι ο κ. Ακιντζί, όπως και ο κάθε «πρόεδρος» που πέρασε από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η λέξη που πάντοτε είχε στο στόμα ήταν η λέξη ασφάλεια. Όχι μόνο από άποψης ασφάλειας, αλλά και από οικονομική, πολιτική και διπλωματική, ποια χώρα είναι πάντοτε δίπλα μας, διερωτήθηκε στην δική του ανάρτηση ο κ. Οζερσάι γράφοντας ότι και κατά την διάρκεια της τετρακομματικής «κυβέρνησης» ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί που δυσκόλευε τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ενώ υπάρχουν χώρες της ΕΕ που στηρίζουν την Τουρκία, αυτή η δήλωση από τον επικεφαλής του «κράτους» μας, εννοώντας το ψευδοκράτος, κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι «θεωρώ και ξέρω ότι δεν αντικατοπτρίζει καθόλου μα καθόλου τα αισθήματα της μεγαλύτερης μερίδας του τουρκοκυπριακού λαού».

Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λεγόμενοι «υπουργοί» της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους έχουν επίσης επικρίνει τις δηλώσεις Ακιντζί.

Στο μεταξύ ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με μηνύματά του στο Twitter ευχήθηκε όπως η στρατιωτική επιχείρησή της Τουρκίας, “η οποία έζησε πόνο, έχασε παιδιά της και είχε υλικές και ψυχικές απώλειες, ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία και ανοίξει ο δρόμος για να ζήσουν όλοι οι λαοί της περιοχής με ειρήνη και αδελφοσύνη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή μας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεχόμενα: Παραίτηση Ακιντζί ζητούν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί"

Σε νέα NAVTEX εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχωρά η Τουρκία

Νέα παράτυπη NAVTEX εντός της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις εξέδωσε η Τουρκία.

Η νέα τουρκική NAVTEX έχει ισχύει από τις 4:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/10) μέχρι και το Σάββατο (19/10) στις 17:00 το απόγευμα.

Οι ακριβείς συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX είναι οι εξής:

34 21.00 N - 031 22.00 E

34 21.00 N - 032 06.00 E

33 40.00 N - 032 06.00 E

33 40.00 N - 031 22.00 E

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να σημειώνει τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται τόσο για την διμερή συνεργασία με το Παρίσι, όσο και σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέα NAVTEX εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχωρά η Τουρκία"

Οργή Ερντογάν κατά Ακιντζί για ανάρτηση για την τουρκική εισβολή

Την οργή του Τούρκου προέδρου προκάλεσε ανάρτηση του Μουσταφά Ακιντζί στα social media σχετικά με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων έγραψε στο Facebook, μεταξύ άλλων, ότι στη Συρία η επιχείρηση που έχει τον προκλητικό τίτλο «Πηγή Ειρήνης», «δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα». Η ανάρτηση κατέβηκε λίγες ώρες μετά, αλλά είχε ήδη δημιουργήσει θέμα στις σχέσεις του με τον Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να εκφράσει την οργή του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η δήλωση του κ. Ακιντζί δείχνει ότι δεν γνωρίζει τα όριά του. Υπάρχει κάποιος άλλος στον κόσμο που μάχεται για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, για να γίνει κράτος εκτός από εμάς; Κανένας!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Και πρόσθεσε: «Ο Ακιντζί παρασύρεται προς ένα επικίνδυνο μέρος. Πρέπει να γνωρίζει τα όριά του. Ο ίδιος πρέπει να τα γνωρίζει. Το αξίωμά του δεν αποκτήθηκε με τη δική του δύναμη. Δημιουργήθηκε με βάση τον αγώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Ερντογάν τόνισε πως «πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δώσουν το απαραίτητο μάθημα (στον Ακιντζί).

Η ανάρτηση του Ακίντζι

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική γλώσσα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε «Ειρηνευτική Επιχείρηση», ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε «Πηγή Ειρήνης» δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα», έγραψε ο κ. Ακιντζί.

Σημείωσε ακόμη πως: «Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις «ναι» ή «όχι». Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή Ερντογάν κατά Ακιντζί για ανάρτηση για την τουρκική εισβολή"

Βουλιαράτες: Άγνωστοι κατέστρεψαν τα υλικά για την ανέγερση εκκλησίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Νέο κρούσμα τρομοκρατίας σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σημειώθηκε στους Βουλιαράτες της Αλβανίας με αφορμή την υπόθεση της ανέγερσης μικρής εκκλησίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη, όταν η αλβανική αστυνομία μετέβη στο σημείο όπου η οικογένεια του Κωνσταντίνου χτίζει μικρό εκκλησάκι στην μνήμη του.

Η αστυνομία με την πρόφαση πως η οικογένεια δεν είχε αιτηθεί σχετικής άδειας από το δημαρχείο της Δρόπολης, ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες που βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Η οικογένεια διέκοψε τις εργασίες και επισκέφθηκε το δημαρχείο και έκανε τα απαραίτητα έγγραφα για χορήγηση αδείας την Παρασκευή.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή, κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι έσπασαν όλα τα τούβλα και έσκισαν τα τσουβάλια με τσιμέντο που είχαν αγοραστεί για τις οικοδομικές εργασίες.

Το Σάββατο η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στο σημείο όπου ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άφησε την τελευταία του πνοή.

Σε επικοινωνία που είχε το himara.gr με Έλληνες ομογενείς που κατοικούν μόνιμα στους Βουλιαράτες, χαρακτήρισαν την κατάσταση ως «Βουβή τρομοκρατία».

himara
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλιαράτες: Άγνωστοι κατέστρεψαν τα υλικά για την ανέγερση εκκλησίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα"

Δήμος πλήρωσε 40.000 ευρώ για να μαζέψει τα νεράντζια!

Εκατό ευρώ για το κάθε δέντρο εισπράττει ιδιωτική εταιρεία για να μαζεύει τα νεράντζια από τους δρόμους του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Όπως αναφέρει το Έθνος ο Δήμος δαπάνησε συνολικά 40.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Η εφημερίδα αναφέρει και το σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε η διοίκηση όταν εισηγήθηκε το μέτρο τον περασμένο Φεβρουάριο: «Ο δήμος μας διαθέτει χιλιάδες νεραντζιές στα πεζοδρόμιά του, οι οποίες, λόγω της πλούσιας καρποφορίας τους, ευθύνονται για τη δημιουργία ρύπανσης, εστίες μόλυνσης». Παρακάτω σύμφωνα με την εφημερίδα αναφέρεται ότι πρέπει να βρεθεί εργολάβος, καθώς διατίθενται μόνο 16 εργαζόμενοι για κηπουρικές εργασίες και δεν προλαβαίνουν να κόψουν τα νεράντζια από 4.450 δέντρα.

Έθνος της Κυριακής
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος πλήρωσε 40.000 ευρώ για να μαζέψει τα νεράντζια!"

Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού

«Στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε σήμερα, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, θάνατος κρατουμένου αλλοδαπής καταγωγής", αναφέρεται σε ανακοίνωση απο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται «υπάλληλος του καταστήματος αντιλήφθηκε σήμερα στις 11:40, ότι ο αποθανών δεν αισθανόταν καλά. Αμέσως διεκομίσθη στο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Όπως προκύπτει από το φάκελό του, ελάμβανε βαριά θεραπευτική αγωγή και εκρατείτο σε Ειδικό Χώρο από την 02/10/2019, ενώ από την 07/10/2019 είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ για χορήγηση υποκατάστατων.

Άμεσα ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Επόπτης και το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού"

Συρία: Οι Αμερικανοί αποσύρουν άμεσα 1.000 στρατιώτες

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός υπ. Άμυνας Μαρκ Έσπερ σε συνέντευξή του, οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τους στρατιώτες όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.

Αυτό επί της ουσίας είναι ακόμα ένα «δώρο» στον Ερντογάν ο οποίος επιχειρεί στην περιοχή εναντίον των Κούρδων από την Τετάρτη (09.10.2019). Αρχικά οι Αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναδιπλωθεί, ωστόσο τώρα… αποχωρούν εντελώς.

Κατά τ’ άλλα… κυρώσεις

Κατά τ΄άλλα ο Τραμπ ανακοίνωσε πως… εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, την ίδια ώρα που τον αφήνει να κάνει ότι θέλει απέναντι στους Κούρδους.

Όμως λίγο νωρίτερα έλεγε χαρακτηριστικά «Η Τουρκία θεωρεί το ΡΚΚ τους χειρότερους τρομοκράτες. Άλλοι μπορεί να θέλουν να έρθουν και να αγωνιστούν για τη μία ή την άλλη πλευρά. Αστους! Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση. Ατελείωτοι Πόλεμοι».

Πατάει «γκάζι» ο Ερντογάν

Οι ευρωπαϊκές πιέσεις πάντως όχι μόνο δεν πτοούν τον Ερντογάν, αλλά τον έκαναν να… πατήσει γκάζι, στην στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε σημερινή ομιλία του, έκανε τον -μέχρι τώρα- απολογισμό της επιχείρησης, ανακοινώνοντας με καμάρι ότι έχουν απελευθερώσει 109 τ.χλμ. και θα συνεχιστεί σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων, εντός της συριακής επικράτειας.

Επιπλέον, ανέφερε πως «440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν», καθώς και πως οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν το ΡΚΚ έριξε 652 όλμους και πυραύλους στις τουρκικές επαρχίες Σανλιούρφα, Σιρνάκ και Γκαζιαντέπ. «18 πολίτες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, μαρτύρησαν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δύο Τούρκοι στρατιώτες και 16 μέλη του συμμαχικού στην Άγκυρα Συριακού Εθνικού Στρατού έχουν χάσει τη ζωή τους.
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς από οβίδες του PKK είναι ένα βρέφος 9 μηνών, ο 11χρονος Μαζλούμ Γκιουνές, η 11χρονη Ελίφ Τερίμ, που έπαιζε στο δρόμο, και οι ετεροθαλείς αδερφές Εμινέ και Λεϊλά Γιλντίζ, 12 και 15 ετών, ενώ βρίσκονταν με τις μητέρες τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας» και επιτέθηκε στην Άγκελα Μέρκελ. Χαρακτήρισε τη γερμανική προσέγγιση απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία ως «περίεργη» και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση. «Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;». «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ερντογάν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Οι Αμερικανοί αποσύρουν άμεσα 1.000 στρατιώτες"

Να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία ζήτησε η Μέρκελ από τον Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

“Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης,” δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία ζήτησε η Μέρκελ από τον Ερντογάν"

Αττική: Ξηλώθηκαν 3.500 παράνομες διαφημιστικές αφίσες και λάβαρα

Περισσότερες από 3.500 παράνομες διαφημιστικές αφίσες και λάβαρα, αποξηλώθηκαν από κεντρικούς δρόμους σε όλο το λεκανοπέδιο, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Η Περιφέρεια Αττικής εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία και υπό την εποπτεία της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου τεχνικών έργων Ευρώπης Κοσμίδη, σε συνεργασία και με τους 66 Δήμους και την τροχαία Αττικής, με καλαθοφόρα και ειδικά οχήματα σήμανσης, αφαιρούσε καθημερινά παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, αφίσες και κάθε διαφημιστικό υλικό που υπάρχει σε κόμβους κεντρικών οδικών αρτηριών της Αττικής.

Συνολικά καθαρίστηκαν 3.575 ιστοί ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης από σχοινιά και ταινίες, αποξηλώθηκαν 3.551 λάβαρα και μικρές αφίσες και καλύφθηκε συνολικό μήκος οδικού δικτύου 275 χιλιόμετρα.


Ειδικότερα:

· Στον Κεντρικό τομέα σε μήκος οδικού δικτύου 27 χλμ, αφαιρέθηκαν από κεντρικούς οδικούς άξονες σε 7 Δήμους 425 λάβαρα και αφίσες και καθαρίστηκαν 376 ιστοί ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης.

· Στον Βόρειο τομέα σε μήκος οδικού δικτύου 32 χλμ, αφαιρέθηκαν από κεντρικούς οδικούς άξονες σε 11 Δήμους 489 λάβαρα και αφίσες και καθαρίστηκαν 546 ιστοί ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης.

· Στον Δυτικό τομέα σε μήκος οδικού δικτύου 35 χλμ, αφαιρέθηκαν από κεντρικούς οδικούς άξονες σε 5 Δήμους 318 λάβαρα και αφίσες και καθαρίστηκαν 281 ιστοί ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης.

· Στον Νότιο τομέα σε μήκος οδικού δικτύου 42 χλμ, αφαιρέθηκαν από κεντρικούς οδικούς άξονες σε 8 Δήμους 605 λάβαρα και αφίσες και καθαρίστηκαν 577 ιστοί ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης.

· Στον τομέα Ανατολικής Αττικής σε μήκος οδικού δικτύου 102χλμ, αφαιρέθηκαν από κεντρικούς οδικούς άξονες σε 12 Δήμους 1251 λάβαρα και αφίσες και καθαρίστηκαν 1231 ιστοί ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης.

· Στον τομέα Δυτικής Αττικής σε μήκος οδικού δικτύου 19 χλμ, αφαιρέθηκαν από κεντρικούς οδικούς άξονες σε 4 Δήμους 150 λάβαρα και αφίσες και καθαρίστηκαν 157 ιστοί ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης.

· Στον τομέα Πειραιώς σε μήκος οδικού δικτύου 18 χλμ, αφαιρέθηκαν από κεντρικούς οδικούς άξονες σε 4 Δήμους 313 λάβαρα και αφίσες και καθαρίστηκαν 408 ιστοί ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:

«Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας απέναντι στους πολίτες, ότι θα καθαρίσουμε την Αττική από τις χιλιάδες παράνομες διαφημιστικές αφίσες, banners και πανό, που απειλούν την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, ρυπαίνουν το περιβάλλον, υποβαθμίζουν την εικόνα των πόλεων και επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Με βασικούς μας συνεργάτες του δημάρχους και την Τροχαία Αττικής, οι τεχνικές μας υπηρεσίες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, ολοκλήρωσαν ένα πολύ σημαντικό έργο.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον και απειλούν τις ζωές των πολιτών. Όσοι συνεχίσουν να παρανομούν θα πηγαίνουν στον εισαγγελέα και θα τους επιβάλλονται βαριά πρόστιμα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το πρόσωπο της Αττικής και αυτό θα το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις».

Καθαρισμός παράνομων διαφημιστικών αφισών και λαβάρων στην Αττική




Καθαρισμός παράνομων διαφημιστικών αφισών και λαβάρων στην Αττική Καθαρισμός παράνομων διαφημιστικών αφισών και λαβάρων στην Αττική

ΑΠΕ-ΜΠΕ/thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική: Ξηλώθηκαν 3.500 παράνομες διαφημιστικές αφίσες και λάβαρα"

Συνεργάτης Ερντογάν : Προχωράμε στη Συρία όπως το 1974 στην Κύπρο

Μπορεί οι Τούρκοι να σφυροκοπούν τους Κούρδους της Συρίας εδώ και πέντε μέρες, ωστόσο φροντίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που διατηρούν.

Ένα από αυτά είναι και η Κύπρος, με την Άγκυρα να επιχειρεί παράνομη γεώτρηση στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, τη στιγμή που τούρκοι αξιωματούχοι με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνουν λόγο για άνοιγμα της πείκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

ΟΝΝΕΔ : Παραιτήθηκε η πρόεδρος της τοπικής Πεντέλης μετά το παραλήρημα για τους πρόσφυγες
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το sigmalive.com της Κύπρου, ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμρουλά Ισλέρ, με ένα ιδιαίτερα προκλητικό μήνυμα φρόντισε να υπενθυμίσει στη Λευκωσία ότι δεν θα πρέπει να επαναπαύεται τώρα που η Άγκυρα έχει στραμμένη αλλού την προσοχή της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «προχωρούμε στην εισβολή στη Συρία παρά τις αντιρρήσεις των Αμερικανών και των Ρώσων, όπως κάναμε το 1974 στην Κύπρο». Με αυτόν τον τρόπο ο στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου, προειδοποιεί την Κύπρο να… κάτσει στα αυγά της, καθώς όπως δεν λογάριασαν τίποτα και κανέναν για την εισβολή θα μπορούσαν να το κάνουν ξανά, όπως το έχουν ήδη κάνει μια φορά στην Κύπρο.

«Αυτός ο τύπος είναι απολογητής του ISIS, και είπε πως, το ISIS σκοτώνει αλλά δεν βασανίζει. Υπήρξε ειδικός απεσταλμένος του Ερντογάν στη Λιβυή, όπου συντόνισε του τζιχαντιζτές και ισλαμικές ομάδες», έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.


tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργάτης Ερντογάν : Προχωράμε στη Συρία όπως το 1974 στην Κύπρο"

Η Αγκυρα εγείρει θέμα μειονότητας σε Ρόδο και Κω!

Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπήκαν εκ νέου η Ρόδος και η Κως, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως υπάρχει δήθεν… τουρκική μειονότητα.

Η τελευταία άψογα σχεδιασμένη τουρκική κίνηση δημιουργίας μειονοτικού θέματος στα Δωδεκάνησα υλοποιήθηκε στην Σμύρνη στις 10 Οκτωβρίου σε «συνέδριο», παρουσία πλήθους Τούρκων επιστημόνων ως ομιλητών.

Το Διεθνές Συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER) στις 10-11 Οκτωβρίου 2019 με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.

Ο κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της γνωστής ανθελληνικής οργάνωσης FUEN Gösta Toft, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αλλά και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω από την Ελλάδα και πολλοί άλλοι.
Μέσω του συνεδρίου που έχει ουσιαστικά την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης συζητήθηκαν:

– Τα προβλήματα της ιθαγένειας, (ζητούν τουρκική ιθαγένεια για τους μουσουλμάνους των νησιών αυτών μιας και δεν τους επηρεάζει η συνθήκη της Λωζάννης).
– Της εκπαίδευσης στην τουρκική γλώσσα, (ζητούν τουρκόγλωσσα σχολεία για τα παιδιά τους εφόσον αναγνωριστούν ως τουρκική μειονότητα)
– Το πρόβλημα της θρησκείας και της λατρείας (θέλουν Τζαμιά)
– Το πρόβλημα της οργάνωσης και το πρόβλημα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Οθωμανών Τούρκων, (οθωμανικά μνημεία)
– Το πρόβλημα του μίσους και της… καταπίεσης του ελληνικού κράτους
– Το πρόβλημα των τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων και των Βακουφίων

«Ο κύριος σκοπός του συμποσίου είναι η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία παρέμειναν στα νησιά της Δωδεκανήσου, τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω», γράφει ο τουρκικός τύπος, σε μια προσπάθεια να εγερθεί θέμα και να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση από την Άγκυρα.

Το κύριο σχέδιο μετά την προσπάθεια αναγνώρισης «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και αφορά στην επιστροφή «περιουσιών» στα νησιά αυτά.

Δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά για έναν τρομερό μηχανισμό διεκδίκησης «περιουσιών» Τούρκων που ζούσαν σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, τα οποία έως το 1948 ανήκαν στην Ιταλία.

Πρόκειται για νέο κεφάλαιο στο σκοτεινό σχέδιο Ερντογάν για τα 18 νησιά που διεκδικεί η Τουρκία.

Στην ουσία οι μουσουλμάνοι που ζουν σε αυτά τα νησιά, είναι Έλληνες πολίτες, αλλά με την συνδρομή της τουρκικής κυβέρνησης, απαιτούν να εφαρμόζεται ο τουρκικός νόμος επί ελληνικού εδάφους, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ θέλουν να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή των φορολογικών νόμων που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Κύρια προσπάθεια της Άγκυρας είναι να εγείρει θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα για να το ανταλλάξει πιθανόν με κάτι άλλο στην συνέχεια έχοντας πάντα κατά νου το Καστελόριζο.

Ενδεικτικό της προπαγάνδας της Αγκυρας είναι το ακόλουθο άρθρο που δημοσιεύθηκε προχθές μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του… «συμποσίου» με τίτλο: «Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται», του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Μιλώντας σε συμπόσιο για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού (YTB), δήλωσε ότι ο αριθμός των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών έχει μειωθεί δραματικά.

Ενενήντα τοις εκατό των ιδιοτήτων των βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 ιδιότητες Βακουφ και τώρα υπάρχουν μόνο 40», τόνισε.

Ο Eren δήλωσε ότι «οι ιδιοκτησίες των Τούρκων έχουν πωληθεί εδώ και καιρό, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία».

Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου φιλοξενείται μια τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 6.000 ανθρώπων.

Υποστηρίζεται ότι λίγοι Δωδεκανήσιοι Τούρκοι φοιτητές εγγράφηκαν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας μέσω του προγράμματος υποτροφιών της Τουρκίας. Ο Eren δήλωσε ότι διοργανώνονται πολιτιστικά ταξίδια για τους νέους Τούρκους των Δωδεκανήσων και πάνω από 100 συμμετείχαν σ’ αυτά για να επισκεφθούν ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Τουρκίας.

Επίσης, μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου μουσουλμάνων, δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η περιοχή της Δυτικής Θράκης ήταν η μόνη περιοχή της χώρας όπου ζουν Τούρκοι. Ισχυρίστηκε ότι σήμερα, στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.

«Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς τα νησιά βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Ο Kaymakci δήλωσε ότι οι «Τούρκοι των Δωδεκανήσων» αντιμετωπίζουν πολυάριθμα προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελευθερία της λατρείας και άλλα δικαιώματα.

Ο Kaymakci είπε ότι κατά τη δεκαετία του 1970 τα Τουρκόφωνα σχολεία στα Δωδεκάνησα έκλεισαν και η Ελλάδα σταμάτησε να τους αποκαλεί Τούρκους, αποκαλώντας τους αντ’ αυτού Έλληνες μουσουλμάνους.
«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», τόνισε.

«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα», δήλωσε.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αγκυρα εγείρει θέμα μειονότητας σε Ρόδο και Κω! "

Συρία: Δραπέτευσαν από στρατόπεδο εκατοντάδες άνθρωποι που συνδέονται με τον ISIS

Η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας δήλωσε ότι 785 ξένοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο και κρατούνταν, μετά τους βομβαρδισμούς που δέχθηκε το στρατόπεδο από τους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Κάνοντας ουσιαστική αναφορά στους αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, η κουρδική διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι “μισθοφόροι” επιτέθηκαν κατά της φρουράς του στρατοπέδου όπου κρατούνταν “στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους” και άνοιξαν τις πύλες.

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι περίπου 100 άνθρωποι -γυναίκες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και τα παιδιά τους- δραπέτευσαν από ένα στρατόπεδο το οποίο φρουρούνταν από συριακές δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία στα βόρεια της Συρίας.

Επικαλούμενο πηγές στην πόλη Άιν Ίσα, ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι υπήρχε ένα “καθεστώς αναρχίας” στο εσωτερικό του στρατοπέδου.

Η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας είχε προηγούμενα δηλώσει ότι μερικά μέλη οικογενειών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, κατάφεραν να διαφύγουν από το στρατόπεδο, μετά από βομβαρδισμό τουρκικών και των συριακών ανταρτικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Ένας αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που τελούν υπό κουρδική διοίκηση δήλωσε ότι υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στο αναφερόμενο στρατόπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Δραπέτευσαν από στρατόπεδο εκατοντάδες άνθρωποι που συνδέονται με τον ISIS"

Κούρδοι σε ΗΠΑ: Μας πουλήσατε και τους αφήσατε να μας σφάξουν

Προδομένοι από την στάση των ΗΠΑ στη Συρία φαίνεται πως είναι οι Κούρδοι που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο των ΗΠΑ, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων δήλωσε σε ανώτερο διπλωμάτη ότι «οι Κούρδοι νιώθουν πουλημένοι αφού οι Αμερικανοί τους άφησαν να τους σφάξουν».

«Έχετε παραιτηθεί από εμάς. Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους, αλλά δεν θέλετε να έρθει και άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει, μας έχετε πουλήσει, αυτό είναι ανήθικο», φέρεται να είπε ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί στον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού για την νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, Γουίλιαμ Ρέμπουκ.


Ερντογάν: Θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.

Ο ίδιος είπε ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούρδοι σε ΗΠΑ: Μας πουλήσατε και τους αφήσατε να μας σφάξουν"

Προκαλεί ο «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Η Τουρκία θέλει δίκαιη και ίση μοιρασιά του Αιγαίου

Η Τουρκία προελαύνει στη βόρεια Συρία, την ίδια ώρα που το «Γιαβούζ «αλώνει» το οικόπεδο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι κινήσεις αυτές, δεν είναι άσχετες με το νέο-οθωμανικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί πλέον επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, βάζοντας στο στόχαστρο θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο 61χρονος σήμερα απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ήταν αυτός που πρώτος το 2006, μίλησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», παρουσιάζοντας και αναλύοντας στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσά, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη. Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», πολλοί στην Τουρκία τον αποκαλούν εξ’ απορρήτων σύμβουλο του Ερντογάν, μιλάει στο ΘΕΜΑ για τις τουρκικές διεκδικήσεις στη θάλασσά και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και πως η Ελλάδα, μπορεί ν’ αποφύγει ένα «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία αν δείξει ρεαλισμό και καταλήξει με την Τουρκία σε μια «δίκαιη και ίση μοιρασιά»


Τι εστί “Γαλάζια Πατρίδα” και ποιος είναι ο στόχος της

Ό όρος “Γαλάζια Πατρίδα” αφορά περιοχές υπό τουρκική ναυτική δικαιοδοσία και εθνική κυριαρχία, όπως χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που συνιστούν ουσιαστικά μια δεύτερη “πατρίδα” στη θάλασσα και θα είναι ζωτικής σημασίας στο εγγύς μέλλον για την Τουρκία. Ουσιαστικά ήταν ένας όρος που αποσκοπούσε στο να προσελκύσει την προσοχή του κοινού και του κράτους στα θαλάσσια συμφέροντα της Τουρκίας στον αιώνα που διανύουμε. Από το 2013 προειδοποιώ με βιβλία και αρθρογραφία πως η ανατολική Μεσόγειος θα αποτελούσε πιθανή περιοχή σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και άλλων κρατών, ειδικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Χαίρομαι που η “Γαλάζια Πατρίδα” έγινε “σημαία” του κράτους.

“Γαλάζια Πατρίδα” σ' ελληνικές θάλασσες μ' ελληνικά νησιά

Ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας, που πρόσφατα εμφανίστηκε μπροστά της ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει τις μόνιμες τουρκικές θέσεις οι οποίες βεβαία είναι συμβατές με παλαιότερες αποφάσεις και με το εθιμικό δίκαιο των ερμηνειών της θάλασσας. Ως εκ τούτου, η επονομαζόμενη αποκαλούμενη ΑΟΖ οριοθέτηση των Ελληνοκυπρίων του 2003, η οποία βασίζεται στον ανεπαρκή χάρτη της Σεβίλλης που υποστηρίζεται από την Ε.Ε αμφισβητείται νομικά από την πλευρά μας. Αυτός ο παράνομος χάρτης δίνει επίσης πρωτοφανές και απαράδεκτο κομμάτι της τουρκικής ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, που είναι ένα μικρό νησί μόλις 2χλμ. από την τουρκική ακτή, με περιφέρεια 18 χιλιομέτρων, και λαμβάνει περισσότερη 1577 χιλιόμετρα της τουρκικής ΑΟΖ. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, που είναι ανατολικά του 25ου γεωγραφικού παράλληλου.

Στο “στόχαστρο” 153 ελληνικά νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο

Η “Γαλάζια Πατρίδα” αναφέρεται μόνο σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε χερσαίες εκτάσεις. Η κατάσταση των νησιών του Αιγαίου Πελάγους ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, που προηγήθηκαν. Ωστόσο υπάρχει μία πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση του 1996 στα Ίμια, αναδεικνύοντας το πρόβλημά που στην Τουρκία αποκαλούμε με το αρκτικόλεξο “EGAYDAAΚ”, δηλαδή νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο που δεν είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Νομικοί και γεωλόγοι θεωρούν πως 153 τέτοιες νησίδες και βραχονησίδες δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα και η κυριαρχία τους νομικά ανήκει στην Τουρκία ως απόγονος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η κοινή γνώμη θεωρεί πως τα νησιά αυτά είναι υπό παράνομη ελληνική κατοχή και αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα. Επίσης υπάρχει θέμα και με νησιά του Αιγαίου που αν και βάση των Συνθηκών θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, παρόλα αυτά η Ελλάδα τα έχει εξοπλίσει.

Παραπέμπει στον Σημίτη για το “γκριζάρισμα” του Αιγαίου Πελάγους

Δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά η οποία αμφισβητεί την κατοχή των συγκεκριμένων νησιών. Σε βιβλίο του “Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996 – 2004”. ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφέρεται σε αυτά τα νησιά νησίδες και βραχονησίδες ως “γκρίζες ζώνες”. Τι είναι το “γκρι” όταν υπάρχει “άσπρο” και “μαύρο” ; Ως πρώην πρωθυπουργός ακόμα και αυτός δεν είναι σίγουρος για την ιδιοκτησία των συγκεκριμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και αποκαλεί την περιοχή  “γκρίζα”, που δηλώνει ασάφεια. Όμως για την τουρκική πλευρά δεν υπάρχει ασάφεια. Η ιδιοκτησία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα, με διεθνείς συνθήκες. Το γεγονός πως η Ελλάδα κατασκευάζει παράνομα πάνω σ' αυτά φάρους, λιμάνια, εκκλησίες και στρατιωτικά φυλάκια δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα των τουρκικών διεκδικήσεων και μελλοντικών δικαστικών διαδικασιών όταν και αν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε διεθνή επιδιαιτησία.

Να προσφύγει η Τουρκία στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποίηση των νησιών

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός των νησιών και των νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος από την Ελλάδα, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμά της να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση τΩΝ Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων από την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα οφείλει να θυμάται, πως η παραχώρησή των νησιών αυτών, που βρίσκονται στη λάθος πλευρά, είχε όρο τον αφοπλισμό τους, ικανοποιώντας τις ανάγκες της Τουρκίας για ασφάλεια.

Θα διεξάγει έρευνες για αέριο η Τουρκία στο Καστελόριζο

Η Τουρκία έχει διεξαγάγει στο παρελθόν έρευνες σεισμικής φύσεως στην περιοχή. Είναι νομικά αδιανόητο το Καστελόριζο, να έχει ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα λόγω του μικρού μεγέθους του και επειδή βρίσκεται στη λάθος πλευρά. Η χώρα μου έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει σεισμικές έρευνες εκτός στεριάς έξω άπω το Καστελόριζο Είναι λογικό η νόμιμο ένα μικροσκοπικό νησί με 18 χιλιόμετρα περίμετρο και 2 χλμ μακριά από τις ακτές μας να παίρνει 58.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την τουρκική μεσογειακή ακτή η οποία ειναι 1577 χλμ ; Aν η Ελλάδα θεωρεί ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος της τότε αυτός είναι ένας πολύ ανώριμος τρόπος σκέψης. Θέλω να πιστεύω πως θα φερθεί νηφάλια και δεν θα προκαλέσει, αναγνωρίζοντας πως οι αιτιάσεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο, είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Πόσο πιθανή είναι μια ένοπλη σύγκρουση, ανάμεσα στις δύο χώρες;

Συχνά παρομοιάζω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως έναν κακό γάμο με πάρα πολύ συχνούς καυγάδες και χωρίς διαζύγιο. Προσωπικά δεν προβλέπω την πιθανότητα μιας ένοπλης διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών εκτός αν προκληθεί και τροφοδοτηθεί από εξωτερικές παρεμβολές συμπεριλαμβανομένου ψευδών επιχειρήσεων με σκοπό την διχόνοια. Είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δρουν νηφάλια, προκειμένου να μην προκαλέσουν πόλεμο, υπό τις οδηγίες κάποιων άλλων δυνάμεων προφανώς. Ακόμα και αν μία ένοπλη διαμάχη ήταν να συμβεί, καμία πλευρά δεν θα είχε κάποιο κέρδος από το αποτέλεσμα καθώς οι πόλεμοι δημιουργούν τεράστια οικονομικά προβλήματα, οικονομική πτώση. Στο τέλος οι άνθρωποι είναι αυτοί που υποφέρουν καθώς ο ιμπεριαλισμός ρουφάει όλα τα πλεονεκτήματα από μία τέτοια κόντρα. Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει τις γεωπολιτικές ανάγκες της Τουρκίας, που ασφυκτιά από τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο.

Μοιρασιά win win σε Αιγαίο Πέλαγος και Μεσόγειο Θάλασσα

Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία θέλει δίκαιη και ίση μοιρασιά του Aιγαίου Πελάγους,  καθώς και της ανατολικής Mεσογείου. Στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί έναν Τούρκο με την καρδιά και το μυαλό του απομακρυσμένα από τις θάλασσες. Αυτές οι μέρες τελείωσαν. Η γεωπολιτική της Τουρκίας του 21ου αιώνα διατάζει στενότερα δεσμά στη λεκάνη των πέντε θαλασσών, η οποία συμπεριλαμβάνει τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο Θάλασσα, την Κασπία και τον Περσικό κόλπο. Αυτοί οι κολοσσοί αλλαγή στη γεωπολιτική μορφολογία παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες για την Τουρκία, προκειμένου να μετατραπεί σε ναυτικό κράτος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Η Τουρκία θέλει δίκαιη και ίση μοιρασιά του Αιγαίου"

Έλεγχοι στο Κτηματολόγιο από την εφορία για αδήλωτα ακίνητα

Με «τσουχτερά» πρόστιμα θα βρεθούν αντιμέτωποι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας, καθώς με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, με αυτό τον τρόπο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του κτηματολογίου, προκειμένου να εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και τα εμπράγματα δικαιώματα, σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως. Θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις των στοιχείων του κτηματολογίου, με τα όσα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ενδείξεις ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, είτε αποκρύπτοντας ακίνητα, είτε δηλώνοντας άλλα στοιχεία, π.χ. λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Με αυτό τον τρόπο, είναι μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο φόρος μεταβίβασης.

Με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τόσο οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική αξία των ακινήτων, όσο και εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αλλά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οσοι πιαστούν στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ, θα βρεθούν αντιμέτωποι, σύμφωνα με την εφημερίδα, με:

– Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

– Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.

– Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλεγχοι στο Κτηματολόγιο από την εφορία για αδήλωτα ακίνητα"

Δικαστική απόφαση: Έχει ευθύνη ο ιδιοκτήτης εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου

Μια απόφαση που αναγνωρίζει για πρώτη φορά αστική ευθύνη για τον ιδιοκτήτη εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου εξέδωσε πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Η απόφαση ορίζει πως ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει αποζημίωση όταν τα αυτοκίνητα αυτά γίνονται στόχος εμπρηστών και απειλούν τις περιουσίες άλλων πολιτών

Η απόφαση για πρώτη φορά βάζει στο κάδρο των αστικών ευθυνών όσους ιδιοκτήτες παρατάνε στο δρόμο τα αυτοκίνητά τους και δεν φροντίζουν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος να τα αποσύρουν καθώς συχνά γίνονται στόχος βανδαλισμών με αποτέλεσμα όμως να απειλούνται άλλα αυτοκίνητα ή περιουσίες άλλων ανθρώπων.

Με τη δικαστική απόφαση (που παρουσίασε το «L&O») υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένου οχήματος που πυρπολήθηκε από αγνώστους στη Νέα Σμύρνη να αποζημιώσουν πολίτη ο οποίος είδε και το δικό του αυτοκίνητο να τυλίγεται στις φλόγες, λόγω ακριβώς της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στο …παρατημένο επί ημέρες ΙΧ. Με απλά λόγια δηλαδή, το δικαστήριο με την απόφασή του (5571/2019) αναγνώρισε ευθύνη για αποζημίωση των ιδιοκτητών του ακινητοποιημένου αλλά και ανασφάλιστου ΙΧ, λόγω μετάδοσης πυρκαγιάς σε παρακείμενο όχημα.

Όπως κρίθηκε από το δικαστήριο στην πρόκληση των ζημιών στο όχημα του πολίτη, συνέβαλε η αμελής συμπεριφορά των ιδιοκτητών του παρατημένου ΙΧ, οι οποίοι «από έλλειψη της προσοχής που κάθε μέσος συνετός άνθρωπος μπορούσε να καταβάλει δεν μερίμνησαν για την ασφαλή μεταφορά του οχήματός τους σε συνεργείο, αν και είχε μηχανική βλάβη, αλλά το παράτησαν σταθμευμένο, με σπασμένο το παρμπρίζ, με αποτέλεσμα να δίνει την εικόνα του εγκαταλελειμμένου οχήματος και να είναι στόχος εμπρησμού».

Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε πως το γεγονός ότι το όχημα ήταν εγκαταλελειμμένο προκύπτει από το ότι δεν ήταν ασφαλισμένο σε καμία ασφαλιστική εταιρία.

Με το σκεπτικό αυτό το Πρωτοδικείο υποχρέωσε του δυο κατόχους του εγκαταλελειμμένου ΙΧ, να καταβάλλουν στον ιδιοκτήτη του παρακείμενου οχήματος που τυλίχθηκε στις φλόγες ως αποζημίωση το ποσό των 3.402,19 ευρώ, λόγω των ζημιών που υπέστη το αυτοκίνητό του εξαιτίας των οποίων μειώθηκε και η εμπορική του αξία.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική απόφαση: Έχει ευθύνη ο ιδιοκτήτης εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου"

Ο Ακιντζί «αδειάζει» τον Ερντογάν για τη Συρία: Ονόμασαν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» όμως δεν χύνεται νερό, αλλά αίμα

Σαφή διαφωνία με τη τουρκική εισβολή στη Συρία, διατύπωσε με ανάρτηση του στο Facebook ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Όπως έγραψε, «μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις "ναι" ή "όχι". Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Επεσήμανε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου (να βελτιώνονται). Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πεθαναν στο πλευρό μου στις μαχες της Λευκωσίας. Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ακιντζί «αδειάζει» τον Ερντογάν για τη Συρία: Ονόμασαν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» όμως δεν χύνεται νερό, αλλά αίμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news