facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

ΗΠΑ: Απέκλεισαν την Τουρκία από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Συρίας

Σκληραίνουν την στάση τους έναντι της Τουρκίας οι ΗΠΑ. Σε συνέχεια του «tweet» του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απείλησε να καταστρέψει την τουρκική οικονομία, σε περίπτωση που η Άγκυρα ξεπεράσει τα όρια (σ.σ. με την σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία), το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι απέκλεισε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Συρίας για την Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, την είδηση έκανε γνωστή στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κάρλα Γκλίσον, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί δεν μοιράζονται πλέον με την Τουρκία πληροφορίες και δεδομένα επιτήρησης και αναγνώρισης από το Κοινό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, αναμένεται να μεταβεί στο Κογκρέσο, προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι με την τουρκική εισβολή, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Απέκλεισαν την Τουρκία από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Συρίας"

Τουσκ: Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ΕΕ

Το μήνυμα ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως «οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας ΕΕ- Τουρκίας», έστειλε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με ανάρτησή του στο twitter.

Ο πρόεδρος Τουσκ υπενθύμισε ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ΕΕ"

Φυλακές Κορυδαλλού: Νέα έφοδος - Βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, σουβλιά και ναρκωτικά

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στις φυλακές Κορυδαλλού, από την Ομάδα Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών της Εξωτερικής Φρουράς στα κελιά της Γ' πτέρυγας, καθώς και στους θαλάμους του ψυχιατρείου, σε συνεργασία με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, σουβλιά, ναρκωτικά, κινητά, φορτιστές και ακουστικά.

Ειδικότερα, κατασχέθηκαν: δέκα κινητά τηλέφωνα και πέντε κάρτες SIM, 9 φορτιστές και 3 ζευγάρια ακουστικών, 8 αυτοσχέδια μαχαίρια, 2 σουβλιά και συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 186 γραμμαρίων.

Για τα αποτελέσματα των ερευνών ενημερώθηκαν άμεσα οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, καθώς και ο εισαγγελέας επόπτης, ενώ διενεργείται προανάκριση.

07102019korydallos004

07102019korydallos001
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κορυδαλλού: Νέα έφοδος - Βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, σουβλιά και ναρκωτικά"

Πομπέο: «Η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα πως θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αυτή την φορά μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε, «αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί. Το ζητάμε από όλους το ζητάμε από αυτούς που νιώθουμε φίλους μας το ζητάμε και από αυτούς που δεν θεωρούμε ότι είναι κοντά σε μας. Όλοι έχουν την απαίτηση από κάθε κράτος που θέλει να προστατεύσει τη δική της κυριαρχία ότι θα προσφέρει και σε άλλο κράτος την ευκαιρία να προασπίσει την δική του κυριαρχία».

«Αυτή την ώρα χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα. Μιλάμε μαζί τους, το κάνουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου», ανέφερε σχετικά με τις κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Παρατήρησε μάλιστα πως «από την Τουρκία έρχονται πρόσφυγες, από τη Συρία και την περιοχή. Οπότε μία πετυχημένη Τουρκία, μια χώρα που προοδεύει οικονομικά είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς. Οπότε δουλεύουμε επιμελώς για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του. «Κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί και δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Βόρεια και στη Νότια Κορέα. Δεν θα ήθελα να συμβεί σε κανένα μέρος. Οι διπλωμάτες μας κάθε μέρα προσπαθούν να δημιουργήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι χώρες θα μπορούν να συζητούν, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου και να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολίασε πως «η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας των δύο κρατών σίγουρα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια (…) θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούμε σταθερές καταστάσεις που μειώνουν τους κινδύνους για την Αμερική. Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, που αγαπούν αυτό το υπέροχο μέρος κι έρχονται εδώ για τις διακοπές τους. Οπότε η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής».

Προειδοποίηση για Κίνα

«Η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής (…) Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο.

«Αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά για την Κίνα» προειδοποιεί μάλιστα για την έντονη επενδυτική δραστηριότητα του Πεκίνου στην Ελλάδα, στη σκιά του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου», συνέχισε.

Για το λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ σήμερα τόνισε ότι «υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες που κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στη ναυτιλία και στις μεταφορές». Μάλιστα, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «έχει γυρίσει σελίδα έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη» και ότι προσελκύει διεθνείς επενδύσεις. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση τα έως στιγμής πεπραγμένα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Έχουμε επιστρέψει – είμαστε εδώ»

Ειδικότερα, ο Μάικ Πομπέο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ναι, έχουμε επιστρέψει (στην περιοχή)». «Κι όταν λέω έχουμε επιστρέψει, εννοώ ότι είμαστε εδώ, γιατί εξυπηρετεί το συμφέρον της Αμερικής να είμαστε εδώ. Είμαστε πάντα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος».

«Τα έθνη πάντα δρουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Η Ελλάδα κάνει το ίδιο για τους ανθρώπους της. Κι έχουμε πολλούς στρατηγικούς στόχους κι όπως αποδείχτηκε από το ταξίδι μου στην Ελλάδα, έχουμε μια νέα αμυντική συνεργασία που θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν θα έχει σημασία μόνο για αύριο ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τις βάσεις. Δεν αφορά μόνο τις στρατηγικές διευκολύνσεις, είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό. Κοιτάξτε, θέλουμε μια επιτυχημένη, ακμάζουσα Ελλάδα. Είναι καλό για τους Αμερικανούς επενδυτές, είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η Delloitte, η Tesla, η General Electric μόλις έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες εδώ στην Ελλάδα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις αμερικανικές δουλειές και βεβαίως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα επίσης» σημειώνει.

«Νοιαζόμαστε να δούμε ότι τα Βαλκάνια είναι σταθεροποιημένα, πρόκειται για μια περιοχή που όπως ξέρετε, είναι γεμάτη από προκλήσεις και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να ηγείται. Θέλουμε αυτό το νέο ξεκίνημα με το νέο Πρωθυπουργό και την ομάδα του για να οδηγήσει την περιοχή σε πρόοδο και να δημιουργήσει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υποστήριξε ότι «καταρχάς η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής. Κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι δυο χώρες προχώρησαν σε αυτή τη συμφωνία».

«Είναι αμοιβαία επωφελής από άποψη ασφαλείας. Και οι δυο επωφελούνται από τη στενή σχέση που δημιουργούν οι στρατιωτικοί μας, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας στους όρους λειτουργίας μεταξύ των δυο στρατών θα μας εξυπηρετήσει όλους, εάν ποτέ θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή να αποτρέψουμε τη δράση ενός αποφασισμένου αντιπάλου. Και δεύτερον, πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντικό εμπορικό όφελος από αυτή τη συμφωνία. Οποτεδήποτε υπάρχουν αλληλεπιδράσεις όπως αυτές, γύρω από περίπλοκες τεχνολογίες, η χώρα υποδοχής συχνά επωφελείται από αντισταθμιστικά οφέλη, πράγματα που προκύπτουν από αυτή τη σχέση. Και βέβαια οπουδήποτε φιλοξενείτε Αμερικανούς και το κάνετε σε πολλά μέρη, είστε εξαιρετικά ευγενικοί απέναντι στους στρατιώτες, τους ναύτες, τους αεροπόρους και τους πεζοναύτες μας, υπάρχουν αρκετά κέρδη και για αυτές τις περιοχές επίσης» τόνισε ο Μάικ Πομπέο.

«Προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας»

Όπως ανέφερε ο κ. Πομπέο η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι απαραίτητη. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει βαθιά κατανόηση των δυνητικών κινδύνων. Μην έχετε αμφιβολία, η Σοβιετική Ένωση έχει διαλυθεί, αλλά η κακόβουλη Ρωσική επιρροή παραμένει στη Μέση Ανατολή, όχι ιδιαίτερα μακριά από εδώ. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη διεθνή τρομοκρατία. Υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες που κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στη ναυτιλία και στις μεταφορές. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν κράτη όπως η Ελλάδα ή όπως οι ΗΠΑ που έχουν πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, οπότε το να διατηρείς ένα ικανό στρατό, το να έχεις αποτρεπτικές δυνάμεις που να υπενθυμίζουν σε όλους που θέλουν να εμπλακούν σε συμπεριφορές που δεν είναι συμβατές με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είναι νομίζω απολύτως επιτακτικό» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις έρευνες γύρω από την Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί αυτές τις περιοχές και τα οικόπεδα, διαμηνύει ότι «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της. Κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ».

Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη». «Βλέπετε πραγματικές ξένες επενδύσεις να έρχονται όχι μόνο ΗΠΑ αλλά κι από άλλα μέρη του κόσμου… Πολλά μέρη στην Ευρώπη έχουν στείλει ένα σήμα ότι πιθανώς δεν ενδιαφέρονται για αυτό. Ελπίζω αυτό να αλλάξει, ελπίζω να κάνουν αυτά που έχει κάνει εδώ ο νέος πρωθυπουργός» δηλώνει με νόημα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πομπέο: «Η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»"

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι: Σε 24 ώρες ξεκινά γεώτρηση το Γιαβούζ

Εντός 24 ωρών ξεκινά τη γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ενώ για το γεωτρύπανο Φατίχ, είπε ότι θα φτάσει στο στόχο του σε ένα μήνα.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το Γιαβούζ εντός 24 ωρών θα αρχίσει τις εργασίες του.

«Στόχος μας είναι τα 5.000 μέτρα βάθος. Εδώ και ένα χρόνο συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις μας στα πεδία της δικής μας υφαλοκρηπίδας ή τα πεδία που μας "αδειοδότησε"» όπως είπε, «η "τδβκ" (ψευδοκράτος)».

«Αυτά τα προγράμματα δεν περιορίζονται μόνο σε γεωτρήσεις, και τα ερευνητικά μας πλοία εργάζονται στην περιοχή» ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, και το Φατίχ θα ολοκληρώσει τον στόχο του μέσα σε ένα μήνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν οι Τούρκοι: Σε 24 ώρες ξεκινά γεώτρηση το Γιαβούζ"

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Υποχρέωση της Πολιτείας η χορήγηση ΑΜΚΑ

Την άμεση επίλυση του ζητήματος της έκδοσης ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο ζητάει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και σημειώνει ότι «η έκδοση ΑΜΚΑ και η πρόσβαση στην υγεία διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας».

Όπως σημειώνει, με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ αποκλείονται από την πρόσβαση στην υγεία παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς, πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων το καθεστώς διαμονής δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί. Την ίδια ώρα, με έγγραφο του αρμόδιου υπουργού έχει «παγώσει» η διαδικασία για τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Το ΕΣΠ περιγράφει την περίπτωση εξαμελούς οικογένειας προσφύγων από το Ιράκ, της οποίας δύο από τα ανήλικα παιδιά χρήζουν άμεσης φροντίδας. «Η οικογένεια είχε μεταφερθεί στην ενδοχώρα λόγω της υψηλής ευαλωτότητάς της, ωστόσο τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ», σημειώνει η οργάνωση.

Και προσθέτει ότι βάσει εθνικού και ενωσιακού δικαίου «η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την πρόσβαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην υγεία, ενώ ιδίως για τα παιδιά, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία και την κατάλληλη φροντίδα, ανεξαρτήτως καθεστώτος διαμονής, διασφαλίζεται τόσο από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού όσο και από τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Υποχρέωση της Πολιτείας η χορήγηση ΑΜΚΑ"

ΣτΕ: Άκυρες οι αντικειμενικές αξίες σε 12 περιοχές

Τις αντικειμενικές αξίες του περασμένου έτους σε 12 περιοχές της χώρας ακύρωσε με αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), και συγκεκριμένα σε Ζώνη των Αθηνών-στην περιοχή της Πλάκας, στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και ΣΤ΄ Ζώνες του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, στην Ε΄ Ζώνη Εκάλης, στην Α΄ Ζώνη Αγίας Βαρβάρας και στην Α΄ Ζώνη Αετοφωλιάς δήμου Τήνου, καθώς και στη Ζώνη της Λιλαίας του δήμου Δελφών.

Αναλυτικότερα, η μείζονα 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο, με τις υπ’ αριθμ. 1865-1870, 1872-1876 και 1879/2019 αποφάσεις του, έκρινε παράνομο τον καθορισμό τιμών ζώνης κατά το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών το περασμένο έτος, λόγω πλημμελούς διαδικασίας κατά τον καθορισμό τους και για τον λόγο αυτό έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως ιδιοκτητών ακινήτων των 12 αυτών περιοχών της χώρας.

Πάντως, οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή το αποτέλεσμα τους δεν ανατρέχει από την ημέρα ισχύος της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων.

Κι αυτό γιατί το ΣτΕ, όπως υπογραμμίζει, αφενός στάθμισε τα συμφέροντα των διαδίκων, αποδίδοντας μείζονα βαρύτητα στο επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, που καθίσταται ακόμα εντονότερο υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, αφετέρου προς αποτροπή του κινδύνου διαταραχής των φορολογικών εσόδων του κράτους και των δήμων.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1113/12.6.2018 απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών κατά το μέρος εκείνο με το οποίο ορίστηκαν οι τιμές εκκίνησης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 12 Ζώνες.

Ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών με την επίμαχη υπουργική απόφαση έγινε σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 46 του νόμου 4509/2017, βασικό στοιχείο του οποίου είναι η σύνταξη και η υποβολή σχετικών εισηγήσεων/εκτιμήσεων από ιδιώτες, δηλαδή από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.

Το ΣτΕ, μεταξύ άλλων, έκρινε, ότι ο προσδιορισμός των τιμών εκκίνησης πρέπει να διενεργείται με βάση ενιαία (για το σύνολο των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού), διαφανή, αρκούντως ορισμένη, πρόσφορη κι επιστημονικά άρτια μεθοδολογία, ώστε να παρέχονται στους βαρυνόμενους επαρκή εχέγγυα ορθού καθορισμού της φορολογούμενης αξίας των ακινήτων τους και να τηρείται από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης το ίσο μέτρο (γνωμοδοτικής και αποφασιστικής) κρίσης.

Ακόμη, το ΣτΕ διευκρινίζει ότι κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης δεν αποκλείεται η ανάθεση καθηκόντων συλλογής, επεξεργασίας και εκτίμησης στοιχείων της αγοράς (όπως είναι για αγοραπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων) σε ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου), που διαθέτουν αποδεδειγμένα τα αναγκαία προς τούτο προσόντα και την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η οριζόμενη από τον κανονιστικό νομοθέτη μεθοδολογία πρέπει να είναι διαφανής, δηλαδή αφενός να είναι ευχερώς προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους, αφετέρου «ο τρόπος λειτουργίας της να γίνεται κατανοητός στους εφαρμοστές της, και παράλληλα να ορίζει κατά τρόπο αρκούντως ειδικό και σαφή όλα τα ουσιώδη στοιχεία της επιτέλεσης του αντίστοιχου έργου, ιδίως, δε, τα δεδομένα που πρέπει (ή/και είναι σκόπιμο) να συλλεγούν και να ληφθούν υπόψη, τον τρόπο ανάλυσης, επεξεργασίας και αξιολόγησής τους, τις συναφώς εφαρμοστέες προσεγγίσεις, μεθόδους και τεχνικές, τα κριτήρια επιλογής της προσφορότερης ή των προσφορότερων εξ αυτών».

Με αφορμή την έκδοση των αποφάσεων αυτών, ο εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων των προσφευγόντων στο ΣτΕ, Νικόλαος Καραμέτος, δήλωσε: «Για πολλοστή φορά η φορολογική διοίκηση αποτυγχάνει να καθορίσει τις τιμές ζώνης των ακινήτων κατά τρόπο διαφανή, σαφή και μεθοδολογικά άρτιο κι επιβάλει φορολογικές υποχρεώσεις με βάση αυθαίρετα κριτήρια και διαδικασίες, χωρίς να τηρείται η βασική αρχή της επιβολής φορολογικών βαρών επί πραγματικών και όχι επί πλασματικών αξιών.

Σε εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, υποχρεούται το υπουργείο Οικονομικών να επανακαθορίσει τις τιμές ζώνης που ακυρώθηκαν, κατά τρόπο μεθοδολογικά άρτιο.

Ο λόγος της ακύρωσης όμως ανάγεται σε γενικότερο ζήτημα πλημμέλειας της επιλεγείσας διαδικασίας και παραβίασης των κριτηρίων που έχει κατά το παρελθόν καθορίσει το ΣτΕ για τον νόμιμο καθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθιστώντας ουσιαστικά παράνομο τον καθορισμό τιμών για το σύνολο των ζωνών ανά την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική αμφισβήτηση των αξιών των ακινήτων και της επιβολής φορολογικών βαρών και για τις υπόλοιπες περιοχές της Επικράτειας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Άκυρες οι αντικειμενικές αξίες σε 12 περιοχές"

«Καμπάνα» 400.000 ευρώ στον ΟΤΕ για διαφημιστικά μηνύματα

Δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον ΟΤΕ για παράβαση της νομοθεσίας περί προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών (διαφημιστικά μηνύματα και τηλεφωνήματα).

Ειδικότερα, με απόφαση της Αρχής επιβλήθηκε πρόστιμό 200.000 ευρώ στον ΟΤΕ μετά από καταγγελίες συνδρομητών του οι οποίοι, αν και είχαν εγγραφεί στο μητρώο αντιρρήσεων («opt-out») του παρόχου τους, είχαν λάβει τηλεφωνικές κλήσεις από τρίτες εταιρείες για σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην δεύτερη περίπτωση, υπήρξαν και πάλι στην Αρχή καταγγελίες από παραλήπτες μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου του ΟΤΕ σχετικά με τη μη δυνατότητα διαγραφής τους από τη λίστα αποδεκτών μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου.

Κατά την εξέταση των καταγγελιών προέκυψε ότι από το 2013 και μετά, λόγω τεχνικού σφάλματος, δεν λειτουργούσε η διαγραφή από τις λίστες αποδεκτών των μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου για όσους παραλήπτες το ζητούσαν μέσω του συνδέσμου “unsubscribe”.

Σύμφωνα με την Αρχή, ο ΟΤΕ δεν διέθετε την προβλεπόμενη διαδικασία. Μετά από παρέμβαση της Αρχής διορθώθηκε το σφάλμα στην συνέχεια και έτσι προέβη στη διαγραφή 8.000 περίπου προσώπων από τις λίστες αποδεκτών των μηνυμάτων, οι οποίοι είχαν ανεπιτυχώς προσπαθήσει να διαγραφούν από το 2013 και μετά.

Και στην δεύτερη αυτή περίπτωση η Αρχή επέβαλε στον ΟΤΕ δεύτερο πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ.

H επίσημη θέση του Ομίλου ΟΤΕ:

«Σχετικά με τις αποφάσεις της ΑΠΔΠΧ διευκρινίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για συστημικό πρόβλημα, που αφορούσε πολύ περιορισμένες κατηγορίες συνδρομητών κι έχει επιλυθεί. Στη μια περίπτωση επηρεάστηκαν συνδρομητές που έκαναν ακύρωση αιτήματος φορητότητας και το σύστημα δεν τους επανέντασσε αυτόματα στο Μητρώο του αρ. 11 και στη δεύτερη, συνδρομητές που δεν μπόρεσαν να εξαιρεθούν ηλεκτρονικά από την παραλαβή newsletter. Όπως σημειώνεται και στις σχετικές αποφάσεις: "η Αρχή δέχεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε δόλο του υπευθύνου επεξεργασίας και ότι μόλις ο υπεύθυνος επεξεργασίας το πληροφορήθηκε από την Αρχή ενήργησε για την επανόρθωση της παράβασης, συνεργαζόμενος μαζί της". Για τον Όμιλο ΟΤΕ, ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπάνα» 400.000 ευρώ στον ΟΤΕ για διαφημιστικά μηνύματα"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Κανονικά τα δρομολόγια των τραίνων την Τρίτη και την Τετάρτη

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι την Τρίτη 8 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, εκτελούνται κανονικά όλα τα δρομολόγια των τραίνων, συμπεριλαμβανομένων του Προαστιακού και των τουριστικών διαδρομών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Κανονικά τα δρομολόγια των τραίνων την Τρίτη και την Τετάρτη"

Τραμπ για Τουρκία: Θα καταστρέψω την οικονομία της αν ξεφύγει από τα όρια στη Συρία

Χωρίς όρια ο Ντόναλντ Τραμπ, έβαλε για μία ακόμη φορά "φωτιά", καθώς με αναρτήσεις του στο αγαπημένο του twitter, εξαπέλυσε επίθεση στην Τουρκία, δηλώνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν κρίνει αυτός με την "μεγάλη και απαράμιλλη σοφία" του ότι η Τουρκία κινείται "εκτός ορίων" στη Συρία, θα καταστρέψει ολοσχερώς την οικονομία της.

"Όπως έχω δηλώσει σθεναρά και απλώς επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με την μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει και στο παρελθόν!). Πρέπει, μαζί με την Ευρώπη και άλλους, να παρακολουθούν τους μαχητές του ISIS που έχουν συλληφθεί και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένου της κατάληψης του 100% του χαλιφάτου του ISIS. Είναι η ώρα τώρα άλλοι στην περιοχή, κάποιοι με μεγάλο πλούτο, να προστατέψουν τη δική τους περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι σπουδαίες!" έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν την επιχείρηση στη Συρία

Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο, έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο, που κράτησε αποστάσεις από μια επιχείρηση απειλητική για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

«Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.

"Πολύ κακή ιδέα" η τουρκική εισβολή στη Συρία

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία «υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι μια πολύ κακή ιδέα» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.

Απειλές γερουσιαστών για αναστολή συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, δήλωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε ο Γκρέιαμ σε ένα μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ένα γεράκι και στενός σύμμαχος του Τραμπ, εξήγησε ότι εργάζεται με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις βαν Χόλεν επί του νομοσχεδίου και ελπίζει για μια πλειοψηφία, επαρκή για να αντιμετωπίσει ένα προεδρικό βέτο.

«Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας την «απόφαση του Τραμπ να προδώσει» τους Κούρδους.

Μέλη και των δύο κομμάτων κατακεραύνωσαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις, που υπήρξαν ο βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε ότι η απόφαση θα θεωρηθεί ως «προδοσία» των Κούρδων και η Ουάσινγκτον ως ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος».

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ για Τουρκία: Θα καταστρέψω την οικονομία της αν ξεφύγει από τα όρια στη Συρία"

Γαλλία: Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει πρωτοβουλίες που θα εξυπηρετούσαν το ISIS

Η Γαλλία, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση η οποία θα συνέβαλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

« (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), στον οποίο ανήκει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Το Ντάες… παραμένει σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλειά μας. Στη Συρία, η οργάνωση διαθέτει ακόμη πόρους και σημαντικές δυνατότητες δράσης», υπογράμμισε η Ανιές φον ντερ Μιλ, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Κάθε μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες και δεν θα επέτρεπε να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή και εθελούσια επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές προέλευσής τους» συνέχισε η εκπρόσωπος Τύπου.

«Θα έβλαπτε τη σταθερότητα στην περιοχή και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε απευθείας στο πεδίο, μέσω μιας στρατιωτικής, ανθρωπιστικής δράσης για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων προκειμένου να μαχόμαστε συνεχώς εναντίον της τρομοκρατίας και να συμβάλουμε στην επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή, με σεβασμό στα δικαιώματα των ντόπιων πληθυσμών», σημείωσε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει πρωτοβουλίες που θα εξυπηρετούσαν το ISIS"

Γερμανία για Συρία: Είμαστε αντίθετοι σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν τις επανειλημμένες ανακοινώσεις τούρκων πολιτικών για την έναρξη μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση (…) Αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει η σταθεροποίηση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο κατανοεί και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην παραμεθόριο περιοχή.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Στιβ Άλτερ, κληθείς να απαντήσει σχετικά με το εάν το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις του Χορστ Ζεεχόφερ με τούρκους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το ζήτημα τέθηκε από την τουρκική πλευρά και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι η γερμανική κυβέρνηση «έχει τα προβλήματά της» με το σχέδιο της 'Αγκυρας για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» για πρόσφυγες στην βόρεια Συρία. Ο κ. 'Αλτερ διευκρίνισε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ανεξάρτητο από την χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία για Συρία: Είμαστε αντίθετοι σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας"

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Στο 30% υποχρεωτικά για όλους

Να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας ώθηση στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το κείμενο του προϋπολογισμού προκύπτει για μισθωτούς και συνταξιούχους καθιερώνεται ενιαίο ποσοστό ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών. Κι αυτό γιατί, στόχος του υπουργείου, είναι να δοθεί σε αυτούς αφορολόγητο όριο. Πιο συγκεκριμένα, καθιερώνεται συντελεστής 30% του εισοδήματος ως ελάχιστες δαπάνες με ηλεκτρονικό τρόπο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται το εξής: «Για αυτό τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών».

Πάντως, με το σημερινό καθεστώς οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 και πάνω από 30.000 είναι 20%. Με την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 30% προκύπτει σημαντική αύξηση για όλους των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικές πληρωμές: Στο 30% υποχρεωτικά για όλους"

Λουξ & ΕΨΑ προς Coca Cola: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

Απάντηση στις προειδοποιήσεις της Coca Cola Hellas ότι θα κινηθεί νομικά κατά αυτών που «συκοφαντούν» την εταιρεία με αφορμή την περιβόητη υπόθεση της καμπάνιας με τον Παρθενώνα επιχειρούν ΛΟΥΞ και ΕΨΑ.

Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο όμως δεν συνυπογράφει η Βίκος, οι δύο εταιρείες λένε πως «η πολυεθνική βρίσκεται σε προφανή κατάσταση πανικού εξαιτίας της αποκάλυψης της αλήθειας»

Τονίζουν δε πως «θα κλιμακώσουν τις ενέργειές τους εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο που έχουν στα χέρια τους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα όσον αφορά την τήρηση των κείμενων διατάξεων και των σχετικών νόμων περί αδειοδότησης και πληρωμής σχετικών τελών».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο εταιρειών:

«Την αλήθεια “δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά”

Όλο το πανελλήνιο παρακολουθεί συγκλονισμένο τα όσα αποκαλυπτικά στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, μετά από σχετικό πρωτοσέλιδο και το πλήθος των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν. Οι εταιρείες ΛΟΥΞ και ΕΨΑ έχουν καταγγείλει όλα αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα και ευελπιστούν ότι θα ξεκινήσει άμεσα η έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για να ριχτεί άπλετο φως σε αυτήν την υπόθεση και να επικρατήσει το δίκαιο.

Οι Ελληνικές Εταιρείες ΕΨΑ και ΛΟΥΞ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Coca Cola Hellas την ίδια ημέρα δηλώνουν ότι η πολυεθνική βρίσκεται σε προφανή κατάσταση πανικού εξαιτίας της αποκάλυψης της αλήθειας και για το λόγο αυτό εξαπολύει λεονταρισμούς και επιθέσεις εναντίον όλων αυτών που συνέβαλαν στην ανάδειξη των πραγματικών περιστατικών που έλαβαν χώρα τους τελευταίους έντεκα μήνες. Όπως όμως λέγει και η σχετική Ελληνική παροιμία ‘’καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται’’.

Ίσως η Coca Cola Hellas να βρήκε έναν νέο τρόπο να στραφεί εναντίον όλων όσοι με θάρρος και ανιδιοτέλεια δεν λύγισαν από το βάρος των πιέσεων της πολυεθνικής και βοήθησαν στην ανάδειξη της αλήθειας, εκτοξεύοντας απειλές και φοβέρες προκειμένου να αποκομίσει περισσότερα κέρδη. Είναι τουλάχιστον περιπαικτικός ο λόγος της εν λόγω Εταιρείας όταν μιλάει για σεβασμό απέναντι στους νόμους, στο Σύνταγμα , στους θεσμούς και στους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) έχει εκδώσει δυο φορές πρόσφατα σε βάρος της απόφαση για την αυθαίρετη επικοινωνιακή χρήση των εθνικών μας συμβόλων σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, ενώ επιπλέον η COCA COLA στα πλαίσια της δραστηριοποίησης της στην Ελλάδα έχει καταδικαστεί παλαιότερα τουλάχιστον άλλες δυο φορές και από άλλη Ανεξάρτητη Αρχή του ελληνικού κράτους για αθέμιτες πρακτικές.

Οι ΛΟΥΞ και ΕΨΑ που εξ αρχής έχουν επιλέξει να κάνουν χρήση διαδικασιών ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών μόνο με τη νόμιμη οδό, θα κλιμακώσουν τις ενέργειές τους εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο που έχουν στα χέρια τους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα όσον αφορά την τήρηση των κείμενων διατάξεων και των σχετικών νόμων περί αδειοδότησης και πληρωμής σχετικών τελών.

Αξίζει να τονιστεί για μια ακόμα φορά, ότι οι ΕΨΑ και ΛΟΥΞ δεν επιδιώκουν ίδιον οικονομικό όφελος από την συγκεκριμένη υπόθεση, αντιθέτως οποιαδήποτε κίνησή τους γίνεται με μοναδική επιδίωξη τον περιορισμό των παράνομων πρακτικών εμπορευματοποίησης των εθνικών μας συμβόλων, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του διαφαινόμενου αθέμιτου ανταγωνισμού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουξ & ΕΨΑ προς Coca Cola: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω έργων – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Αττική λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης δικτύων ηλεκτροφωτισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν την προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα παρακάτω οδικά τμήματα, εναλλάξ ανά λωρίδα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (όπου υφίστανται).

Συγκεκριμένα:


  • Στην οδό Αχιλλέως, στις 08-10-2019, στο ύψος της Λ. Κων/πόλεως (κάτωθεν της γέφυρας), κατά τις ώρες 09.30΄ έως 13.30΄.
  • Στον παράδρομο της Λ. Κηφισού, στις 09-10-2019, στο ύψος της συμβολής του με τη Λ. Αθηνών, κατά τις ώρες 09.30΄ έως 13.30΄.
  • Στη Λ. Κηφισού, στις 09-10-2019, στο ύψος της συμβολής της με τη Λ. Αθηνών, κατά τις ώρες 09.30΄ έως 13.30΄ και 18.00΄ έως 20.00΄.
  • Στη Λ. Κηφισίας, στις 15-10-2019, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Χωματιανού και Αμ. Αρτέμιδος, κατά τις ώρες 09.30΄ έως 13.30΄.
  • Στην Π. Ράλλη, στις 16-10-2019, στο ύψος της συμβολής της με τη Λ. Θηβών, κατά τις ώρες 09.30΄ έως 13.30΄.
  • Στη Λ. Κύμης, στις 17-10-2019, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Σπ. Λούη, κατά τις ώρες 09.30΄ έως 13.30΄.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Επιπλέον, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης οδοστρωμάτων, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (όπου υφίστανται) των παρακάτω οδικών τμημάτων, περιοχής Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού και Περάματος, για το χρονικό διάστημα από 8-10-2019 έως 1-12-2019, κατά τις ώρες 09.00΄ έως 19.00΄, ως εξής:


-Λ. Π. Ράλλη, από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Θηβών έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Ακροπόλεως.

-Οδός Ανακρέοντος, από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Π. Ράλλη έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Λαοδικείας.

-Οδός Λαοδικείας, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανακρέοντος έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Ήρας.

-Οδός Ήρας, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λαοδικείας έως το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Π. Ράλλη.

-Λ. Σαλαμίνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ακροπόλεως έως το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Γ. Λαμπράκη.

-Λ. Δημοκρατίας, από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Γ. Λαμπράκη έως την Λ. Ειρήνης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πέραμα.

-Λ. Δημοκρατίας, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Καραολή Δημητρίου έως το πορθμείο Περάματος, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πέραμα.

-Λ. Δημοκρατίας, από το πορθμείο Περάματος έως το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Γ. Λαμπράκη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

-Λ. Ειρήνης, από την Λ. Δημοκρατίας έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Καραολή Δημητρίου.

-Λ. Καραολή Δημητρίου, από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Ειρήνης έως το ύψος της συμβολής της με Λ. Δημοκρατίας.

Κατά το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω έργων – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν"

ΕΚΑ: Προσφυγή στο ΣτΕ για τις τριετίες

Παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) άσκησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) κατά της αίτησης ακύρωσης των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΣΒΑΠ κλπ), με την οποία ζητούν την εξαφάνιση των τριετιών στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

«Κι αυτό, γιατί η αποδοχή της αίτησης αυτής θα δημιουργήσει εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, αφού η κατάργηση των τριετιών θα σημάνει άμεση μείωση του μισθού. Δυστυχώς, η συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης, παρά την υποτιθέμενη "έξοδο" της χώρας από τα μνημόνια, συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις θέλουν να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν, σε βάρος, όμως, μόνο των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Δεν θα τους περάσει. Θα είμαστε όλοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη νομική μάχη, καλούμε δε το υπουργείο Εργασίας που συμμετέχει στη δίκη, να προστατεύσει τις δικές του εγκυκλίους και τον θεσμό των τριετιών» αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΑ: Προσφυγή στο ΣτΕ για τις τριετίες"

Τραγωδία στο Αίγιο: Καταπέλτης το κατηγορητήριο για τον 28χρονο που παρέσυρε και σκότωσε γιαγιά και εγγονό

Βαρύτατο είναι το κατηγορητήριο για τον 28χρονο δολοφόνο που σκότωσε γιαγιά και εγγονό στο Αίγιο, μετά από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 25 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ο 28χρονος οδηγός αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για, ανθρωποκτονία, από αμέλεια, κατά συρροή, επικίνδυνη οδήγηση, υπό την επήρεια αλκοόλ και αδικαιολόγητη και ανεύθυνη εγκατάλειψη των βαριά τραυματισμένων θυμάτων.

«Με επικίνδυνους ελιγμούς, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, εισερχόμενος σε αριστερή στροφή με μεγάλη ταχύτητα, εξετράπη της πορείας, προς το αντίθετο ρεύμα, οδηγώντας ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος, προσκρούοντας σε αυτό και βρέθηκε πάνω σε πεζούς» αναφέρει το κατηγορητήριο, σε ό,τι αφορά στις συνθήκες του συμβάντος.

«Από απερισκεψία, δεν είχε όπως όφειλε, διαρκώς στραμμένη την προσοχή του, ως προς την πορεία του, ούτε είχε τον πλήρη έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε. Ο κατηγορούμενος δεν προέβλεψε, εξαιτίας της αμελούς (σ.σ. οδηγικής) του συμπεριφοράς, αν και ήταν σε θέση, σύμφωνα με τις προσωπικές του ικανότητες, γνώσεις και ιδιότητες, ν’ αποφύγει» αναφέρει η αντιεισαγγελέας στο κλητήριο θέσπισμά της.

Το βαρύ κατηγορητήριο για τον 28χρονο, καταλήγει: «Ενώ είχε την υποχρέωση να σταματήσει, να προσφέρει βοήθεια στους παθόντες, να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή, εγκατέλειψε, αναπτύσσοντας ταχύτητα…».

Οι πληροφορίες που πολλά ΜΜΕ δημοσίευσαν, για πιθανή βλάβη στο σύστημα οδήγησης του οχήματος (όπως άλλωστε ισχυριζόταν και συνήγορος υπεράσπισης του 28χρονου Αλέξης Κούγιας), δεν φαίνεται να ισχύουν, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το κατηγορητήριο, βάσει του οποίου θα προσέλθει ο κατηγορούμενος, εντός των ημερών, στην ανακρίτρια του Ναυτοδικείου.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμα: «Ενώ ήταν στρατιωτικός, παρέβη τη διάταξη που απαγορεύει την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος» τονίζεται, καθώς η τοξικολογική εξέταση του αίματός του, από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αναφέρεται σε υπέρβαση του ορίου αλκοόλ σε ποσοστό πάνω από 50% (1,71 με όριο 1,10 γρ./λίτρο).

Υπενθυμίζεται, ότι το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου, ερχόμενος από το Λαμπίρι με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του στην προσπάθειά του να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα. Το αποτέλεσμα ήταν να καβαλήσει το πεζοδρόμιο και να «σαρώσει» γιαγιά και εγγονό, που είχαν βγει βόλτα.

Σημειώνεται πως ο οδηγός είχε αναπτύξει ταχύτητα από 80 έως και 130 χιλιόμετρα, ενώ στη στροφή όπου έλαβε χώρα η τραγωδία η ταχύτητα του οχήματος ήταν μεγαλύτερη από 102χλμ/ώρα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Αίγιο: Καταπέλτης το κατηγορητήριο για τον 28χρονο που παρέσυρε και σκότωσε γιαγιά και εγγονό"

Αντιρρησίες συνείδησης: Στους 15 μήνες επανέρχεται η πλήρης εναλλακτική θητεία

Στους 15 μήνες επανέρχεται η διάρκεια της πλήρους εναλλακτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνείδησης μετά την κατάργηση του προεκλογικού ρουσφετιού του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη κατηγορία. Με απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών Αλκιβιάδη Στεφανή και Θεόδωρου Σκυλακάκη, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ, ορίζεται ότι όσοι αντιρρησίες συνείδησης θα ήταν υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης αν υπηρετούσαν ενόπλως, απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση 15 μηνών εναλλακτικής υπηρεσίας σε φορείς του δημοσίου τομέα.

Με τη απόφαση αυτή καταργείται η αντίστοιχη απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα της 24ης Ιουνίου 2019, δηλαδή 15 μέρες πριν τις εκλογές, βάσει της οποίας αναθεωρήθηκε ο χρόνος εναλλακτικής θητείας, που ίσχυε από το 2011, και οι 15 μήνες της πλήρους εναλλακτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνείδησης είχαν μειωθεί σε 12 μήνες. Με την ίδια απόφαση, ο κ. Ρήγας είχε μειώσει κατά 3 μήνες και την εναλλακτική υπηρεσία στους αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι ήταν υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής θητείας(9 και 6 μηνών) και κατά 2 μήνες όσων υποχρεούνταν να υπηρετήσουν στρατιωτική υπηρεσία 3 μηνών.

Πλέον, αναφορικά με τη διάρκεια εναλλακτικής υπηρεσίας ισχύουν τα εξής:

«Οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία, απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση του παρακάτω χρόνου υπηρεσίας:
α. Δεκαπέντε (15) μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, αν υπηρετούσαν ενόπλως.
β. Δώδεκα (12) μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννέα (9) μηνών, αν υπηρετούσαν ενόπλως.

γ. Εννέα (9) μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης έξι (6) μηνών, αν υπηρετούσαν ενόπλως.
δ. Πέντε (5) μηνών, όσοι θα απολύονταν οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αν εκπλήρωναν ενόπλως τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας τριών (3) μηνών».

Οσοι όμως αντιρρησίες συνείδησης παρουσιάστηκαν ή επαναπαρουσιάστηκαν σε φορείς του δημοσίου τομέα για εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας προεκλογικά και πριν από τη σημερινή δημοσίευση της παραπάνω απόφασης απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής εναλλακτικής υπηρεσίας, όπως αυτός καθοριζόταν με την προηγούμενη διάταξη του κ. Ρήγα

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιρρησίες συνείδησης: Στους 15 μήνες επανέρχεται η πλήρης εναλλακτική θητεία"

Σέρρες: Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου για την απροειδοποίητη έλευση νέων προσφύγων

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, αναφορικά με την απροειδοποίητη έλευση νέων προσφύγων στο Δήμο Σερρών.

Με την επιστολή του αυτή, που εστάλη την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, και την οποία κοινοποιεί και στον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο κ. Χρυσάφης εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για την έλλειψη ενημέρωσης πάνω σ’ αυτό το μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία για την απροειδοποίητη έλευση νέων προσφύγων στο Δήμο Σερρών

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως νέα δημοτική Αρχή των Σερρών πιστεύουμε στις Αρχές της χρηστής διοίκησης και της συνεργασίας των φορέων εξουσίας του Κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης επ’ ωφελεία των πολιτών – δημοτών μας.

Η πεποίθησή μας αυτή απορρέει εξάλλου από τον κοινό όρκο που δώσαμε και τον οποίο εμείς τουλάχιστον θέλουμε να τιμούμε και να τηρούμε.

Είχαμε την αφελή, όπως αποδεικνύεται, προσδοκία, ότι τουλάχιστον η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα εγκατέλειπε τις ατελέσφορές και σε μεγάλο βαθμό ιδεοληπτικές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος σε σχέση με το μείζον εθνικό θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών και θα προχωρούσε σε ειλικρινή συζήτηση με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών για την εξεύρεση λύσεων που δεν θα διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του Δήμου Σερρών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

Με οργή και δικαιολογημένη αγανάκτηση διαπιστώνουμε όμως ότι και η παρούσα κυβέρνηση εξακολουθεί τις αποδοκιμασμένες και καταδικασμένες πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, του αιφνιδιασμού δηλαδή των τοπικών κοινωνιών, της δημιουργίας τετελεσμένων και της επιβολής “λύσεων” χωρίς καμιά διαβούλευση, ούτε καν ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών Αρχών, σε σχέση με το θέμα της εγκατάστασης των παράνομων μεταναστών και προσφύγων που κατακλύζουν την Πατρίδα μας σε “δομές φιλοξενίας” ανά την επικράτεια.

Η πραξικοπηματική απόφαση για την επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας στις Σέρρες με τον διπλασιασμό της χωρητικότητάς της και αιφνιδιαστική μεταφορά σ’ αυτήν μεταναστών έλαβαν χώρα χωρίς την παραμικρή διαβούλευση ούτε καν ενημέρωση της δημοτικής Αρχής. Κανείς εκπρόσωπος του Υπουργείου ούτε καν χαμηλόβαθμος δεν μπήκε στον κόπο να μας τηλεφωνήσει έστω και να μας ενημερώσει για την μεταφορά αυτή.

Δεν έδειξε το Ελληνικό Κράτος τον παραμικρό σεβασμό στην τοπική μας Κοινωνία και την Δημοτική της Αρχή η οποία καλείται να βρει λύσεις, που δεν υπάρχουν, σε μείζονα θέματα ποιότητας ζωής και υγιεινής των φιλοξενούμενων μεταναστών, διαθέτοντας πόρους και μέσα, που δεν υπάρχουν και στερώντας τα από τους πολίτες της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Καταγγέλλουμε όλα τα ανωτέρω και δηλώνουμε ότι οι πρακτικές αυτές όχι μόνο μας βρίσκουν αντίθετους αλλά και θα τις αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Καλούμε, τέλος, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη, έστω και τώρα σε ειλικρινή διάλογο για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας εθνικού θέματος με σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.
Ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου για την απροειδοποίητη έλευση νέων προσφύγων"

Προϋπολογισμός: Κατατέθηκε το προσχέδιο - Διαβάστε τι προβλέπει

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 κατέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών.

Το προσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% και ανάπτυξη 2,8% για το 2020. Παράλληλα γίνεται πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας από το από το 17,4% στο 15,6% και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%)

Διαβάστε το προσχέδιο όπως κατατέθηκε στη Βουλή

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο αυτό «σηματοδοτεί μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών». 

«Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8%. Η πρόβλεψη αυτή είναι συντηρητική και θα αναθεωρηθεί μόλις υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019, στη διάρκεια του οποίου έχει ήδη υπάρξει πολύ σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως μετράται από τους αντίστοιχους δείκτες» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

Η επιστολή των κυρίων Σταϊκούρα και Σκυλακάκη έχει ως εξής: 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020, έτος που σηματοδοτεί μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών. 

Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8%. Η πρόβλεψη αυτή είναι συντηρητική και θα αναθεωρηθεί μόλις υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019, στη διάρκεια του οποίου έχει ήδη υπάρξει πολύ σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως μετράται από τους αντίστοιχους δείκτες. 

Προβλέπει επίσης περαιτέρω μείωση της ανεργίας και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που αντανακλά στην αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας. Επιτυγχάνει τέλος το συμφωνηθέν κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, αλλά και συνολικό πλεόνασμα ύψους 1% κατά ESA 2010. 

Ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει επίσης τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα και επιπλέον των πάσης φύσεως έκτακτων επιδομάτων που δόθηκαν την συγκεκριμένη περίοδο. Με δεδομένο ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκαν ταυτόχρονα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο κατά επιπλέον 18,1 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό το υπέρμετρο -και δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αδικαιολόγητο- φορολογικό βάρος το οποίο εκλήθησαν να φέρουν οι φορολογούμενοι και η ελληνική οικονομία και του οποίου την άρση εγκαινιάζει η νέα κυβέρνηση. 

Ο προϋπολογισμός του 2020 λαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και την αποκάλυψη της πραγματικής του έκτασης, με τον τερματισμό της πλασματικής εικόνας που χαρακτήριζε την παρουσίαση της εκτέλεσής του τα τελευταία χρόνια. 

Με τις δράσεις αυτές ο Προϋπολογισμός του 2020 όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τον δημοσιονομικό χώρο για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Ενός κύκλου που θα χαρακτηρίζεται από επιταχυνόμενη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, με ταυτόχρονη τήρηση των εκάστοτε τιθέμενων δημοσιονομικών στόχων. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με τη φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός: Κατατέθηκε το προσχέδιο - Διαβάστε τι προβλέπει"

H Δανία καλεί την ΕΕ να σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Η Δανία, υποστηριζόμενη από δέκα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το 2030 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Δανία υπέβαλε την πρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.

Η νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula van der Leyen, έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρο μέχρι το 2050.

Η αντιπροσωπία της Δανίας υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί αυτό, ο τομέας των μεταφορών πρέπει να μειώσει δραματικά τις εκπομπές ρύπων, καθώς είναι ο μόνος τομέας που σήμερα τις αυξάνει αντί να τις μειώνει.

Η ΕΕ σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2030 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδιάζει να τις μειώσει στο μηδέν μέχρι το 2050 για να βοηθήσει στην παύση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και πρέπει να βιαστούμε» δήλωσε ο Dan Jorgensen, υπουργός Ενέργειας της Δανίας.

Η Δανία πρωτοτύπησε τον Οκτώβριο του 2018 όταν η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι θα απαγόρευε την πώληση όλων των νέων οχημάτων με ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή αυτή, διότι αυτό θα παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ.

Ο Jorgensen δήλωσε ότι προτείνει να επιτραπεί σε μεμονωμένα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τις πωλήσεις σε νέα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα, ελπίζοντας ότι έτσι θα ασκηθεί πίεση στην Επιτροπή να προτείνει πλήρες μπλοκάρισμα των οχημάτων με ορυκτά καύσιμα στις επόμενες δεκαετίες.

Ο Jorgensen είπε επίσης ότι εάν η ΕΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση, θα ήταν καλό να επιτραπεί τουλάχιστον σε μεμονωμένες χώρες να εφαρμόσουν ένα τέτοιο μέτρο.
Η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και πολλές άλλες χώρες πρότειναν ωστόσο να ληφθούν καταρχήν μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει η «μεταφορά ρύπανσης» μέσω της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική.

drive
Διαβάστε Περισσότερα » "H Δανία καλεί την ΕΕ να σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης"

Τρελές αποζημιώσεις για τα «Golden Boys» του ΣΥΡΙΖΑ – Τι πήρε για να φύγει ο Παναγιωτάκης

Μια φάμπρικα αποζημιώσεων με πολλά μηδενικά στήνεται το τελευταίο διάστημα στον κρατικό μηχανισμό από κομματικά στελέχη που είτε παραιτήθηκαν είτε τους ζητήθηκε να παραιτηθούν για να αντικατασταθούν από πρόσωπα της επιλογής των νέων υπουργών.

Οι αλλαγές στην διοίκηση κορυφαίων κρατικών εταιρειών συνοδεύτηκαν ως επί το πλείστον με αξιοζήλευτα πακέτα αποζημιώσεων, ισότιμα του ιδιωτικού τομέα, φορτώνοντας με πρόσθετα βάρη ακόμη και οικονομικά ασθενείς εταιρείες όπως είναι για παράδειγμα η ΔΕΗ.

Είναι μάλιστα αξιοπερίεργο πώς τα συμβόλαια των κρατικών μάνατζερ προβλέπουν αντίστοιχες ρήτρες παρά τα γεγονός ότι οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης και διοίκησης είναι αυστηρά κομματικές και επομένως η θητεία είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της αγοράς μέχρι σήμερα ήταν νομοτέλεια όταν αλλάζει η κυβέρνηση οι διοικήσεις των κρατικών εταιρειών να θέτουν στον εκάστοτε υπουργό την παραίτησή τους. Σήμερα, όχι μόνο δεν παραιτούνται (βλ. ΔΕΔΔΗΕ) αλλά και αποχωρούν με φουσκωμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Η υπόθεση Παναγιωτάκη

Στις 10 Ιουλίου, δύο μέρες μετά τις εθνικές εκλογές ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης υπέβαλλε την παραίτησή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ωστόσο από την ΔΕΗ έφυγε σχεδόν 1,5 μήνα αργότερα με γενναία αποζημίωση (πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ευρώ), η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε και με χορήγηση προσωπικού ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παναγιωτάκης θεωρώντας ότι η ΔΕΗ και ο ίδιος προσωπικά έχουν στοχοποιηθεί από την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας, ζήτησε με την αποχώρησή του από την διοίκηση προσωπικό ασφαλείας για ένα χρόνο.

Το αίτημα μάλιστα υπέγραψε και ο σύμβουλος ασφαλείας του κ. Παναγιωτάκη (πρώην απόστρατος της Αστυνομίας) με σχετικό εσωτερικό έγγραφο, στο οποίο πιστοποιούσε ότι ο πρώην διοικητής αποτελεί εν δυνάμει στόχο.

Τελικά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να ικανοποιήσει μονομερώς το αίτημα του κ. Παναγιωτάκη καλύπτοντας την απαίτησή του για ένα τρίμηνο.

Αντίστοιχα, μεγάλο μπόνους για να αποχωρήσει από την ΔΕΗ έλαβε και στενός συνεργάτης της τέως διοίκησης επίσης διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παναγιωτάκης είχε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στις απολαβές του λέγοντας ότι αν και ο νόμος έχει απελευθερώσει τους μισθούς των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο ίδιος αμειβόταν με το πλαφόν του μισθού που έχουν οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ (4.630 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του κ. Παναγιωτάκη ανανεώθηκε από το Υπερταμείο το καλοκαίρι του 2018 με διάρκεια έως το 2021.

Στο νέο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προσφερθεί ένα πολύ μεγάλο πακέτο αποδοχών (πληροφορίες κάνουν λόγο για ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ συν 100.000 μπόνους), θέμα το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει η γενική συνέλευση των μετόχων.

Μάλιστα το ζήτημα των μισθολογικών περιορισμών της Επιχείρησης αναμένεται να αναθεωρηθεί και στο νέο νόμο για την ΔΕΗ, με τον οποίο το ΥΠΕΝ, σκοπεύει να βγάλει από τα δεσμά του δημοσίου την λειτουργία της εταιρείας. Το βασικό επιχείρημα της ΔΕΗ είναι ότι η πολιτική των μνημονίων και το πλαφόν έχουν ισοπεδώσει τις αμοιβές των εργαζομένων. Επικαλούνται μάλιστα μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μέσο προσωπικό αμείβεται με μισθούς πάνω από την αγορά ενώ τα διευθυντικά και ανώτατα στελέχη υποαμείβονται.

Οι διεκδικήσεις στο ΔΕΔΔΗΕ

Σκληρή μάχη για το ύψος της αποζημίωσης δίνει τον τελευταίο 1,5 μήνα και ο κ. Στέφανος Οκταποδάς, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ. Βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει το στέλεχος της θυγατρικής της ΔΕΗ, προβλεπόταν αμοιβή 120.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 180.000 ευρώ το δεύτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Οκταποδάς διεκδικούσε αποζημίωση στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, η οποία τελικά θα προσγειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Την παραίτηση της διοίκησης του διαχειριστή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είχε ζητήσει από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση, με αφορμή το περιστατικό με την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο. Έκτοτε η εταιρεία παραμένει ακέφαλη καθώς το διοικητικό συμβούλιο παραιτήθηκε όχι όμως και ο διευθύνων σύμβουλος (ανάλογη στάση τήρησε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μισδανίτης).

Ενδεικτικό στοιχείο των αξιώσεων αλλά και των όρων των χρυσών συμβολαίων που συνάπτουν πλέον τα κομματικά στελέχη, αποτελεί και η περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσου Μανουσάκη. Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης χωρίς υπαιτιότητά του, η εταιρεία οφείλει να του καταβάλει ως εύλογη αποζημίωση όλες τις μεικτές αμοιβές συν τα μπόνους απόδοσης που αντιστοιχούν στον χρόνο μέχρι τη συμβατική λήξη της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι εάν αντικατασταθεί ο κ. Μανουσάκης θα εισπράξει περίπου τους μισθούς τριών ετών – δηλαδή περί τα 450.000 ευρώ.

Με ένα διόλου ευκαταφρόνητο πακέτο αποζημίωσης αποχώρησε κατά πληροφορίες πρόσφατα από το ΔΣ της ΔΕΗ και ο τέως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τζαννίνης.

Την δική του μάχη έδωσε μέχρι τέλους και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης για να παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας, αρνούμενος επί εβδομάδες να ικανοποιήσει την βούληση του πολιτικού του προϊσταμένου να παραιτηθεί. Η σύμβασή του, όπως άλλωστε και του Προέδρου προέβλεπε πενιχρή αποζημίωση (15.000 ευρώ).

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρελές αποζημιώσεις για τα «Golden Boys» του ΣΥΡΙΖΑ – Τι πήρε για να φύγει ο Παναγιωτάκης"

Ερντογάν: Θα χτυπήσουμε νύχτα στην Συρία – Αποχωρούν οι Αμερικανοί

Μετά το «πράσινο φως» από την Ουάσινγκτον στα τουρκικά σχέδια για εισβολή στην βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν ήδη να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας.

Ερντογάν και Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ ο Ερντογάν είπε πως οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα θα συνεχισθούν.

Χθες, Κυριακή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα την από καιρό σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία και πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αναμιχθούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, πριν αναχωρήσει για προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σερβία, ο Ερντογάν δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Είπε πως θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» και προσέθεσε πως στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή.

«Είναι μια φράση, την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξη.

Τσαβούσογλου: Είμαστε αποφασισμένοι να «καθαρίσουμε» τα σύνορα

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής» δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Θα χτυπήσουμε νύχτα στην Συρία – Αποχωρούν οι Αμερικανοί"

Σήμερα ή αύριο ξεκινά γεώτρηση από το Γιαβούζ, λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Δεν πτοούνται οι Τούρκοι από την ηχηρή προειδοποίηση του Μάικ Πομπέο, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις τους για γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ούτε από τις αποδοκιμασίες των κυβερνήσεων Ιταλίας, Γαλλίας και Αιγύπτου.

Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε, για άλλη μια φορά, πως το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται ήδη στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο και προετοιμάζεται για δράση. «Το Γιαβούζ έχει φτάσει στην περιοχή, και σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση», τόνισε ο Ντονμέζ.

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να μας εμποδίσει να σταματήσουμε την ερευνητική μας δουλειά. Θα ψάξουμε και θα δούμε τι υπάρχει στην περιοχή» πρόσθεσε ο Ντονμέζ όταν ερωτήθηκε για τη δράση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα ή αύριο ξεκινά γεώτρηση από το Γιαβούζ, λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας"

Πρόβλημα ξανά με το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στο Ζεφύρι. Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Τοπικού Συμβουλίου

Με τη λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κρεμά για μια ακόμα φορά τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Ζεφυρίου, αποφασίζοντας τη μείωση της λειτουργίας του υποκαταστήματος σε δυο μόνο ημέρες την εβδομάδα. Έχουν υπάρξει άλλες 3 φορές στο παρελθόν που επιχειρήθηκε το κλείσιμο του υποκαταστήματος και αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.

Αναστάτωση προκαλεί και πάλι στην κοινωνία του Ζεφυρίου η απόφαση να υπολειτουργήσει το υποκατάστημα της Εθνικής, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους και οδηγώντας σε σταδιακό μαρασμό την περιοχή. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα αποτελεί διαρκή «στόχο» κάθε φορά που η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί αναδιαρθρώσεις, γεγονός που δημιουργεί πλέον προβληματισμό.

Οι αποφάσεις για «λουκέτο»
Η πρώτη φορά ήταν το 2011, όταν η διοίκηση της Εθνικής είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη συγχώνευση του υποκαταστήματος των Άνω Λιοσίων και την κατάργηση εκείνου στο Ζεφύρι. Οι πιέσεις του τότε δημάρχου Δημήτρη Μπουραΐμη ήταν ασφυκτικές και τελικά τα στελέχη πείστηκαν να διατηρήσουν και τα δυο υποκαταστήματα.
Η δεύτερη φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2016 όταν, δίχως να ενημερώσουν το Δήμο Φυλής, επιχείρησαν και πάλι να προχωρήσουν στο κλείσιμο του. Η αντίδραση του Χρήστου Παππού έφερε τότε αποτέλεσμα, καθώς υπήρχε το σημαντικό επιχείρημα ότι καταθέσεις, μισθοδοσία και όλες οι συναλλαγές βρίσκονταν στην Εθνική τράπεζα.
Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2018, η διοίκηση της Εθνικής προχώρησε στο λουκέτο του υποκαταστήματος και στη μετακόμιση φακέλων, εγγράφων και γραφείων από το χώρο. Ωστόσο, η έντονη και πάλι αντίδραση της διοίκησης Παππού απέτρεψε το ολοκληρωτικό κλείσιμο και η τράπεζα λειτούργησε και πάλι χωρίς διευθυντή και με ένα ταμείο αλλά τουλάχιστον εξυπηρετούσε καθημερινά τους κατοίκους.
Το Ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Ζεφυρίου
Το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωση θυροκολλημένη στην πόρτα ανέφερε ότι το υποκατάστημα θα λειτουργεί δυο μόλις ημέρες.  Μπροστά σε έναν ακόμα κίνδυνο υποβάθμισης της περιοχής, το Τοπικό Συμβούλιο Ζεφυρίου συνεδρίασε την Κυριακή και εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Σε αυτό επισημαίνεται η ανάγκη πλήρους λειτουργίας του υποκαταστήματος καθώς πολλοί από τους δημότες είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες και αδυνατούν είτε να μεταβούν στα Άνω Λιόσια, είτε να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους.
doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβλημα ξανά με το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στο Ζεφύρι. Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Τοπικού Συμβουλίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news