facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ανάβει φωτιές σε Αθήνα, Λευκωσία, Βρυξέλλες η «εισβολή» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ!

Εσπευσμένα μεταβαίνει τη Δευτέρα (7.10.2019) στην Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ κορυφώνονται.

Στην Λευκωσία ο κ. Δένδιας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις δύο πλευρές να επανακαθορίζουν τις κινήσεις τους για να ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Νίκος Δένδιας θα μεταφέρει στην κυπριακή πολιτική ηγεσία τις απόψεις και ενδεχομένως προτάσεις που εξέφρασε στον ίδιο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

«Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές» διαμήνυσε η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία, ενώ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναστασιάδης – Μακρόν για την κυπριακή ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 του μηνός, όπου θα εξεταστεί στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο η επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητώντας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Μακρόν, προσθέτει ο κ. Προδρόμου, συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.

Σημειώνει, τέλος, πως ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, θα εγγράψει το θέμα των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Ραντεβού Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Αλ Σίσι για Τουρκία

Νωρίτερα, όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπουν στο μικροσκόπιο την Τρίτη (8.10.2019) το πρωί στην 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάιρο, με την παρουσία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου, για το Κάιρο. Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα θα τονιστεί ότι ο τριμερής αυτός θεσμός, ο οποίος είναι ανοικτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής πολιτικής τους και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Μια λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μία λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Επίσης αναμένεται να τονιστεί ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών και συγκεκριμένα ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται -και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Τέλος θα υπογραμμιστεί ότι η θεσμοθετημένη αυτή τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.



«Εσβολή» του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που «εισέβαλε» την Πέμπτη (3.10.2019) στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, έφτασε στον στόχο «Μόρφου-1>.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο ετοιμάζεται να εγκατασταθεί.

Ο Ντονμέζ αναφέρει ότι το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει τη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό, αφού ολοκληρώσει τις προετοιμασίες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το γεωτρύπανο συνοδεύεται από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, υποβρύχιο και drones.

«Κόκκινη» κάρτα του Καΐρου στην Άγκυρα

Σε πολύ αυστηρό τόνο, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε όποιες μονομερείς ενέργειες απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στην ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάβει φωτιές σε Αθήνα, Λευκωσία, Βρυξέλλες η «εισβολή» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ!"

Κύκλωμα στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Ελεύθερος ο κεντρικός Λιμενάρχης και οι πλοηγοί

Ελεύθεροι υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στην Α’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός λιμενάρχης της πόλης και οι έξι πλοηγοί που κατηγορούνται ότι χρηματίζονταν προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη έναντι άλλης ανταγωνίστριας εταιρείας.

Το ποσό της εγγύησης ορίστηκε σε 20.000 ευρώ για τον λιμενάρχη και σε 15.000 ευρώ για τους πλοηγούς, με σύμφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από τον όρο καταβολής εγγύησης, και οι 4 πλοιοκτήτες ρυμουλκών που κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση αλλά και οι 7 υπάλληλοι τους.

Όπως η χθεσινή διαδικασία, έτσι και η σημερινή, ήταν μαραθώνια, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε ύστερα από σχεδόν 10 ώρες, στις 7 το απόγευμα. Απολογούμενος δια υπομνήματος, ο επί πέντε έτη κεντρικός λιμενάρχης της Θεσσαλονίκης αρνήθηκε το σύνολο των εις βάρος του αποδιδόμενων κατηγοριών, δηλώνοντας ότι είναι αθώος.

Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε, ο ίδιος προ διετίας είχε διατάξει ΕΔΕ, μετά από καταγγελία για χρηματισμό του πληρώματος της πλοηγίδος από ναυτικούς πράκτορες, αλλά το πόρισμα της έρευνας βγήκε απαλλακτικό. Παράλληλα διαβίβασε την καταγγελία στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ το ίδιο έπραξε με άλλη καταγγελία, που έκανε, η φερόμενη ως θιγόμενη εταιρεία, στην παρούσα υπόθεση. Κατά τους ισχυρισμούς του λιμενάρχη, η δεύτερη αυτή καταγγελία «κατέληξε στο αρχείο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος αποποιήθηκε τα περί συγκάλυψης των συγκατηγορούμενων πλοηγών, λέγοντας ότι είναι «αμέτοχος και αναρμόδιος» στις αποδιδόμενες σε εκείνους ενέργειες, ενώ σε ό,τι αφορά χρηματικό ποσό ύψους 5.000 ευρώ που κατηγορείται ότι εισέπραξε από υπάλληλο εταιρείας ρυμουλκών, φέρεται να απολογήθηκε ότι αφορούσε δωρεά για εγκατάσταση προκατασκευασμένου οικίσκου (kibo) στο χώρο όπου επρόκειτο να μεταφερθεί το λιμεναρχείο προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί η υπηρεσία πλωτών και χερσαίων μέσων.

«Δεν σκόπευα να αποκρύψω την συναλλαγή και γι’ αυτό επέλεξα να γίνει στο γραφείο μου» είπε, κατά πληροφορίες, προσθέτοντας ότι προσωπικοί λόγοι και φόρτος εργασίας δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της δωρεάς. Συμπλήρωσε δε, ότι ως λιμενάρχης εξασφάλισε αρκετές δωρεές από επιχειρήσεις και οργανισμούς για το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης (όπως επισκευές πλωτών σκαφών, δύο τζιπ, πιστώσεις για συντήρηση σκαφών κ.ά.).

Τη γραμμή της άρνησης των βαρύτατων κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν ακολούθησαν στις απολογίες τους και οι έξι πλοηγοί του λιμανιού. Όσον αφορά την κατηγορία της δωροληψίας, είπαν ότι επρόκειτο για «φιλοδωρήματα», μικρής κλίμακας, κάτι, που όπως σημείωσαν, συνηθίζεται σ’ όλα τα λιμάνια του κόσμου. Για το αδίκημα της εκβίασης υποστηρίχθηκε ότι από πουθενά δεν προκύπτει οικονομική ζημιά εις βάρος της εταιρείας που φέρεται να εθίγη από την αποδιδόμενη εγκληματική δράση των κατηγορουμένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι απολογίες και των τεσσάρων πλοιοκτητών που κατονόμασαν την καταγγέλλουσα εταιρεία ως υπαίτια για την εμπλοκή τους στην υπόθεση «λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά». Δια υπομνημάτων απολογήθηκαν ότι δεν τεκμηριώνεται οικονομική ζημιά, ενώ κατά πληροφορίες, μίλησαν με τη σειρά τους για «φιλοδωρήματα» που συνιστούν «έθιμο», αναφερόμενοι στα χρηματικά ποσά που κατηγορούνται ότι λάμβαναν, οι πλοηγοί. Για εντολές που εκτελούσαν, έκαναν λόγο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι υπάλληλοι των τεσσάρων εμπλεκόμενων εταιρειών.

Η υπόθεση ήρθε στο φως την περασμένη Δευτέρα όταν οι «αδιάφθοροι» των Ενόπλων Δυνάμεων συνέλαβαν τους παραπάνω κατηγορούμενους, στο σύνολό τους 18, ύστερα από πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν. Κατά την ογκωδέστατη δικογραφία, οι ιδιοκτήτες εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη κατηγορούνται ότι σε συνεργασία με τον κεντρικό λιμενάρχη και τους πλοηγούς (που ήδη τέθηκαν σε αργία ή διαθεσιμότητα), έστησαν ένα άτυπο «καρτέλ», θέτοντας εκτός αγοράς ανταγωνιστική εταιρεία, της οποίας το πελατολόγιο καρπώθηκαν.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, η ειδική ανακρίτρια θα συνεχίσει το έργο της κι όταν αυτό περατωθεί, η υπόθεση θα εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Ελεύθερος ο κεντρικός Λιμενάρχης και οι πλοηγοί"

Πειραιάς: Κατασχέθηκαν 3,5 τόνοι εμπορευμάτων σε επιχείρηση κατά του παρεμπορίου

Περίπου 3,5 τόνοι εμπορευμάτων κατασχέθηκαν κατά τη νέα επιχείρηση που πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία στο κέντρο του Πειραιά για την πάταξη του παραεμπορίου, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε στις περιοχές Αλιπέδου - Πλατείας Ιπποδαμείας, Ομηρίδου Σκυλίτση, Ναυαρίνου - Πλατείας Οδησσού, περιμετρικά του ΗΣΑΠ Πειραιά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης:

-ελέγχθηκαν 35 άτομα (15 ημεδαποί και 20 αλλοδαποί) και 4 οχήματα,

-προσήχθησαν 16 άτομα (1 ημεδαπός και 15 αλλοδαποί,

-συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για παράβαση του Νόμου περί άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων

-κατασχέθηκαν 600 είδη παραεμπορίου (αναπτήρες, φορτιστές κλπ),

- βεβαιώθηκαν 14 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

- επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 400 ευρώ για παραβάσεις, του Νόμου περί άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων,

- συντάχθηκαν 2 πράξεις κατάσχεσης και καταστροφής διαφόρων εμπορευμάτων, συνολικού βάρους περίπου 3,5 τόνων, τα οποία απομακρύνθηκαν με απορριμματοφόρα του Δήμου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Κατασχέθηκαν 3,5 τόνοι εμπορευμάτων σε επιχείρηση κατά του παρεμπορίου"

Ξεκινά το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται

Το πρώτο αποτεφρωτήριο της χώρας βρίσκεται στην Ριτσώνα, περίπου 70 χλμ μακριά από την Αθήνα. Με νόμο του 2014, η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρεπόταν μόνο από τους δήμους ή τα νομικά τους πρόσωπα. Τελικά, αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε αργότερα με σχετική ρύθμιση.
«Η ίδρυση και η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αποτελεί ιστορική αλλαγή για τα ταφικά έθιμα της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα χιλιάδες οικογένειες μετέφεραν στηΒουλγαρία και σε άλλες χώρες τούς οικείους τους, των οποίων η τελευταία επιθυμία ήταν η αποτέφρωση. Με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο ένα ποσό 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ «έφευγε» στο εξωτερικό», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.
Η εγκατάσταση δημιουργήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, και συνολικά υπάρχουν επτά ιδιοκτήτες. Η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης που προώθησε επί πολλά χρόνια τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα είναι ένας από αυτούς και κατέχει το 30% της επιχείρησης.

Όλα για το αποτεφρωτήριο
«Η αποτέφρωση σαν επιλογή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα προσφιλής γιατί απαλλάσσει τις οικογένειες από την απάνθρωπη εμπειρία της εκταφής, από την κατασκευή ενός τάφου που θα καταστραφεί σε τρία χρόνια, από την υποχρέωση για την παραμονή των οστών στα κοιμητήρια και της πληρωμής 40 έως 100 ευρώ ετησίως.
Γενικά η αποτέφρωση είναι πιο οικονομική και συναισθηματικά ανώδυνη.
Με την κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων, τις υποχρεωτικές εκταφές στα τρία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα επιλέγουν την αποτέφρωση. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσες αποτεφρώσεις γίνονται στο εξωτερικό, αλλά εκτιμούμε ότι φτάνουν τις χίλιες», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.
Το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών της Αθήνας, στέκεται θετικά απέναντι στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι ο αριθμός των αποτεφρώσεων είναι μικρός.
«Είναι κάτι θετικό, είναι κάτι που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια από την πρώτη ψήφιση του νομοσχεδίου. Όλη η Ευρώπη έχει κρεματόρια, σαφώς και η δημιουργία ενός στην Ελλάδα είναι κάτι καλό», υποστηρίζει, ο πρόεδρος του Σωματείου, Αθανάσιος Κωστόπουλος.

Η θέση της Εκκλησίας
Το 2014 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου εστάλη εγκύκλιος στις Μητροπόλεις, η οποία απαγόρευε την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας και του μνημόσυνου σε όσους επέλεγαν την καύση.
Το 2016 η Ιερά Σύνοδος πήρε εκ νέου θέση, τονίζοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι δεν είναι «αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο». Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές «της σύγχρονης «αποτέφρωσης νεκρών» και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων».

Η αποτέφρωση στην Ευρώπη
Η πρακτική της καύσης των νεκρών ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω από έναν αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τηςΟλλανδίας, όπου η πρώτη αποτέφρωση έγινε το 1914. Στα 100 χρόνια που ακολούθησαν το ποσοστό έναντι των ενταφιασμών έφτασε το 63%, σύμφωνα με ρεπορτάζ του εγχώριου Τύπου.
Στη Βρετανία το ποσοστό των αποτεφρώσεων ακολουθεί ανοδική πορεία εδώ και δεκαετίες. Από το 34,7% το 1960, έφτασε στο 77,05% το 2017, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εταιρείας Αποτέφρωσης της Μεγάλης Βρετανίας.
Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η πρακτική και στις Σκανδιναβικές Χώρες. Τα ποσοστά έναντι των ενταφιασμών είναι 36% στη Νορβηγία, 51% στην Φινλανδία, 70% στη Σουηδία και 76% στη Δανία. Η αποτέφρωση επιλέγεται περισσότερο στις μεγάλες πόλεις, που έχουν πρόβλημα χώρου στα νεκροταφεία και όχι τόσο στην περιφέρεια όπου δεν υφίσταται το πρόβλημα. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όλων των χωρών της Σκανδιναβίας, κυμαίνεται από 70% μέχρι 90%.
Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στη Γαλλία. Η αποτέφρωση είναι διαδικασία που επιλέγεται από την μειοψηφία στις αγροτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχει ζήτημα χώρου στα νεκροταφεία, αλλά αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στα αστικά κέντρα. Το 1979 μόνο το 1% των νεκρών αποτεφρώνονταν. Το 2012 το ποσοστό έφτασε το 32% στην επικράτεια και το 45% στο Παρίσι.
Στην Ιρλανδία το υψηλό κόστος των ενταφιασμών σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων επίσης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποτεφρώσεων την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν συνολικά πέντε κρεματόρια, τρία εκ των οποίων βρίσκονται στο Δουβλίνο.
Στην Ισπανία το ποσοστό αυξήθηκε από 16% (2006) στο 36% μέσα σε μια δεκαετία. Περισσότερες από τις μισές αποτεφρώσεις συνολικά της χώρας γίνονται στην Βαρκελώνη.
Τέλος, στην Ουγγαρία η αποτέφρωση έχει φτάσει να είναι συνηθέστερη του ενταφιασμού τα τελευταία χρόνια. Το 2016 αποτεφρώθηκε το 60% των νεκρών σε όλη τη χώρα συνολικά, ενώ το ποσοστό κυμαίνεται από 70-90% στην Βουδαπέστη.

Τα σχέδια των δήμων
Ενδιαφέρον για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων έχει εκδηλωθεί και από την πλευρά των δήμων.
Ο δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει χώρο στον Ελαιώνα, ανάμεσα στη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χρηματιστηρίου και το Ισλαμικό Τέμενος. Αν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες φαίνεται να προχωρούν, είναι πιθανό να προκληθεί εμπλοκή από τις προσφυγές που έχουν καταθέσει επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Περισσότερο αισιόδοξα για τους υποστηρικτές της αποτέφρωσης είναι τα πράγματα στην Πάτρα. Ο δήμος έχει προχωρήσει σε χωροθέτηση στον Γλαύκο και προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπου εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον με πάνω από 110 προτάσεις.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται"

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την στρατιωτική θητεία

Στα τέλη του τρέχοντος έτους θα προωθηθεί το σχέδιο για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε μιλώντας στο 12ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότ δεν θα υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Ο υπουργός είπε, πως στόχος είναι, οι νέοι οπλίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και πιστοποιητικά στο πλαίσιο της θητείας. Ανέφερε, πως θα αξιοποιηθούν τα καλύτερα μυαλά και οι οπλίτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια για την απόκτηση πιστοποιητικών για χρήση υπολογιστών, ξένων γλωσσών, χειρισμού ειδικών μηχανημάτων, μαγείρων και άλλων δεξιοτήτων.

Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αναβάθμισης της ΕΑΒ, για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, Όπως είπε, στόχος είναι να αναλάβει η ΕΑΒ την αναβάθμιση των F-16 και άλλα έργα, ώστε να σταθεί η αμυντική βιομηχανία στα πόδια της. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως είπε, θα υπάρξουν συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Τόνισε, πως επιδιώκεται στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας η απεμπλοκή με το θέμα των Μιράζ, που είναι σημαντικό όπλο, ενώ όπως ανέφερε την Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Παρίσι για διαπραγματεύσεις με την ομόλογό του σχετικά με την αγορά δυο πλοίων. Εξήγησε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της χθες, δίνει νέες προοπτικές και "δεν είναι εξοπλισμοί και άλλα", καθώς "όποιος θίγει το συμφέρον του ενός, θίγει και του άλλου". "Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, ούτε θέλουμε πολέμους" είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει σοβαρό δόγμα αποτροπής ώστε να γνωρίζουν οι αντίπαλοι ότι θα έχουν μεγάλο κόστος με ελάχιστο όφελος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε τη διαφωνία της κυβέρνησης με τη συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και του αμερικανού πρέσβη έθεσε το ζήτημα της τήρησης της από τα Σκόπια, καθώς όπως ανέφερε, όταν παραβιάζεται ένας από τους βασικούς όρους, που είναι το όνομα, μπορεί να προκύψει αμφισβήτησή της με επιχειρήματα και στέρεη βάση.

Εξήγησε, ότι η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, καθώς αυξάνεται η επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κέρδιζαν η Βουλγαρία ή και η Τουρκία, που ενδιαφέρονταν να αναλάβουν το έργο του αποκαλούμενου "air policing" των Σκοπίων. "Αν δεν το κάναμε, θα ήταν μεγάλη χαμένη ευκαιρία" είπε χαρακτηριστικά.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο της κυβέρνησης για την στρατιωτική θητεία"

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχεται κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι -Πού θα χτυπήσει

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Δευτέρα με βροχές, που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι έντονες και πιθανόν θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Την Δευτέρα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται, από το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες, από τις προμεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια και πιθανόν τη δυτική Μακεδονία. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες, πιθανόν την Κρήτη και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ανατολική Στερεά, την Αττική και τις Κυκλάδες.

Την Τρίτη τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα σε όλη τη χώρα θα εξασθενήσουν.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχεται κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι -Πού θα χτυπήσει"

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,05 ευρώ το λίτρο η τιμή του

Στο 1,05 ευρώ το λίτρο προβλέπεται - με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου - να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου στο πλαίσιο πανελλήνιας συγκέντρωσης του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, προσθέτοντας ότι η τιμή είναι υψηλότερη κατά 8 λεπτά περίπου το λίτρο σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Ασμάτογλου τόνισε ότι η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάστακτη και επεσήμανε την ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ώστε αφενος τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και αφετερου να αυξηθούν (λόγω υψηλότερης ζήτησης) τα έσοδα του Δημοσίου.

Η ΠΟΠΕΚ διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ, συγκέντρωση για τα προβλήματα του κλάδου, σημειώνοντας ιδιαίτερα την παράνομη διακίνηση καυσίμων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την πολυνομία.

Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, έξι υπουργεία και η ανεξάρτητη Αρχή ανταγωνισμού έχουν συναρμοδιότητα για τα πρατήρια, ενώ ταυτόχρονα οι πρατηριούχοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν και να ανανεώνουν 35 διαφορετικές άδειες για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ σημείωσε ότι τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης Αγοράς Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) υπολειτουργούν και εξαντλούν τη δραστηριότητά τους στα πρατήρια. "Η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα οφείλεται στις δομικές αδυναμίες της Διοίκησης, στην πολυνομία, την σύγχυση αρμοδιοτήτων αλλά και την απροθυμία της πολιτείας να βάλει τάξη στην αγορά καυσίμων¨, τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.

Υπογράμμισε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης καυσίμων και η καθετοποίηση της αγοράς έχουν οδηγήσει - μαζί με την οικονομική κρίση - εκατοντάδες πρατήρια σε "λουκέτο". Ανέφερε τέλος ότι είναι αδύνατο ένας πρατηριούχος να λειτουργήσει 100 % νόμιμα, γιατί είναι τέτοιο το πλήθος των φορολογικών, τελωνειακών, αγορανομικών, υγειονομικών, πολεοδομικών, αστυνομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών, πυροσβεστικών και άλλων διατάξεων ασφαλείας που είναι πραγματικά αδύνατο να τις γνωρίζει κάποιος και να τις εφαρμόζει.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,05 ευρώ το λίτρο η τιμή του"

Μόρια: 570 αιτούντες άσυλο μεταφέρονται στην Βόλβη

Άλλοι 570 αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Οι αλλοδαποί θα μεταφερθούν στη συνέχεια σε δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ασυνόδευτα ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόρια: 570 αιτούντες άσυλο μεταφέρονται στην Βόλβη"

Κικίλιας: Οι αθλητές μπάσκετ θα μπορούν να αποχωρούν αν καπνίζουν οι οπαδοί

Τη βούληση και την αποφασιστικότητα του και της κυβέρνησης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση που έκανε στους συνέδρους της ΟΝΝΕΔ στο περιθώριο του 12ου Συνεδρίου της Οργάνωσης. Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι το ζήτημα δεν είναι θέμα προστίμων αλλά υγείας και ελεύθερης επιλογής. «Και οι καπνιστές έχουν δικαίωμα να καπνίζουν αλλά όχι αναγκάζοντας τους μη καπνιστές να γίνονται παθητικοί καπνιστές» τόνισε ο υπουργός.

Είπε πως στα κλειστά γήπεδα μπάσκετ, μετά και από επιστολή των αθλητών μελών της εθνικής ομάδας μπάσκετ , θα δοθεί εφόσον καπνίζουν οι φίλαθλοι το δικαίωμα στους αθλητές να αποχωρούν από το γήπεδο και να μην τιμωρείται η γηπεδούχος για τους καπνιστές φιλάθλους.

Προανήγγειλε καμπάνια με αθλητές, influencers, ράπερς, τραγουδιστές που θα «τρέξει» μαζί με την ΟΝΝΕΔ στα τέλη του μήνα για να εξηγηθεί η ανάγκη να μην επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, κέντρα διασκέδασης, παιδικές χαρές, σχολεία, και πανεπιστήμια. Παγκοσμίως πεθαίνουν 300.000 το χρόνο από το κάπνισμα εκ των οποίων οι 120.000 είναι παθητικοί καπνιστές υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εξήγησε πως οι καπνιστές θα μπορούν να καπνίζουν εκτός των κλειστών χώρων και όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν για παράδειγμα μια καφετέρια έχει στον εξωτερικό χώρο πτυσσόμενες τζαμαρίες εφόσον είναι ανοικτές οι δυο πλευρές και η οροφή τότε οι θαμώνες θα μπορούν να καπνίζουν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Οι αθλητές μπάσκετ θα μπορούν να αποχωρούν αν καπνίζουν οι οπαδοί"

Υδρογονάνθρακες: Δείτε στον χάρτη τις 30 περιοχές - στόχους για έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη

Περισσότερες από 30 περιοχές – στόχους για έρευνες υδρογονανθράκων έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης από τις μέχρι στιγμής έρευνες σε «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί ή είναι υπό παραχώρηση.

Ο χάρτης με τα «οικόπεδα» και τις περιοχές – στόχους παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννη Μπασιά σε ημερίδα για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο την Τρίτη, ημέρα που συζητείτο στη Βουλή η κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο. Συζήτηση κατά την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η χώρα μπήκε με καθυστέρηση και σε αυτόν τον τομέα» και πρόσθεσε «δεν είναι η προοπτική της χώρας να κάνει για πάντα εξορύξεις όταν η πολιτική της Ευρώπης πάει προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν είναι και η πολιτική της χώρας να βλέπουμε την Τουρκία να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Κύπρο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Αίγυπτο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Ιταλία να κάνει εξορύξεις και εμείς να μην το κάνουμε».

ydrogo-erevnes-dyo
ydrogo-erevnes-ena
Οι θαλάσσιες περιοχές που παραχωρούνται με τις τέσσερις συμβάσεις που κυρώθηκαν από τη Βουλή είναι «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» που παραχωρούνται στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol - Ελληνικά Πετρέλαια και τη θαλάσσια περιοχή «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (Κόλπος Κυπαρισσίας) που παραχωρείται στα ΕΛΠΕ.

Από τον χάρτη της ΕΔΕΥ προκύπτει ότι οι στόχοι δεν περιορίζονται στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί αλλά εκτείνονται και στα «οικόπεδα» που είναι διαθέσιμα για παραχώρηση. Τα γεωλογικά στοιχεία των οικοπέδων αυτών, στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης παρουσιάζονται τους τελευταίους μήνες από την ΕΔΕΥ στη διεθνή αγορά και κατά τις πληροφορίες από την Αρχή έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών εταιριών.

Σε σχέση με την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, από την ΕΔΕΥ τονίζεται ότι οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα. Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι γύρω στα 3.500 μέτρα. Η τεχνολογία για γεωτρήσεις σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη προβλέπεται να είναι διαθέσιμη σε χρονικό ορίζοντα τριετίας οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις από τις εταιρείες για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικών γεωτρήσεων.

«Είναι εμφανές ότι οι πετρελαϊκές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα πρωτοστατούν σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ΕΔΕΥ.

Διευκρινίζεται ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα «κρύβουν» και ποσότητες υδρογονανθράκων, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με την πραγματοποίηση γεωτρήσεων. Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι σε γειτονικές χώρες που εμφανίζονται στον χάρτη της ΕΔΕΥ έχουν γίνει ανακαλύψεις και υπάρχει παραγωγή υδρογονανθράκων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υδρογονάνθρακες: Δείτε στον χάρτη τις 30 περιοχές - στόχους για έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη"

Πέτσας: Έκπτωση φόρου έως 40% σε δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών

Έκπτωση φόρου που θα αγγίζει το 40 τοις εκατό θα έχουν οι πολίτες που θα προβούν σε δαπάνες λειτουργικής αναβάθμισης κατοικιών προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα, διευκρίνισε η έκπτωση αυτή δύναται να εφαρμοστεί και αναλογικά, δηλαδή να συμψηφιστεί μαζί με κάποια άλλη οικονομική υποχρέωση του εκάστοτε πολίτη προς το κράτος, όπως για παράδειγμα μέσα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας.

Σύμφωνα με τον κο Πέτσα βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αν για παράδειγμα κάποιος προβεί σε δαπάνες ύψος 10.000 ευρώ, λειτουργικής αναβάθμισης ή ενεργειακής θωράκισης ενός ακινήτου του η έκπτωση φόρου να αγγίζει τις 4000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τόνισε πως αν χρειαστεί θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό βάρος.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση του τομέα της οικοδομής ο οποίος δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα στα χρόνια της κρίσης.

« Η οικοδομή αντιστοιχούσε στο 12 τοις εκατό του ΑΕΠ και με την κρίση κατακρημνίστηκε. Αυτή την στιγμή έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και θέλουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα αντιστοιχεί στο 3 έως 4 τοις εκατό αυτού.» είπε.

« Υπάρχει ένα μεγάλο στοκ κατοικιών απούλητο και δίνουμε ένα κίνητρο για να αποκτήσουν τα χωριά κι οι πόλεις καλή όψη», τόνισε η υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τέλος στην υποβάθμιση και την γκετοποίηση περιοχών που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάλειψη και κακή αισθητή τους.

Για Πομπέο και Τουρκία

Ξεκάθαρη τοποθέτηση χαρακτήρισε σήμερα μέσω του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την χθεσινή τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η χώρα μας, σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί.

Η ερώτηση ήταν αν γίνει κάτι αν γίνει κάτι ανάλογο όχι ότι θα γίνουν νέα Ιμια ξεκαθάρισε ο κος Πέτσας για να διευκρινίσει εν συνεχεία ότι η τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρη και έρχεται να συμπληρωθεί στο Παζλ που έχουμε πει, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλητικές ενέργειες.

Αν κάποιος έχει στο μυαλό του να επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι σαν να μου λέτε ότι δεν υπάρχει σχέδιο, πρόσθεσε.

Ο κ. Πομπέ5ο δήλωσε «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους.

Σε ότι αφορά την δήλωση του Μαικ Πομπέο για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι είναι συνεχεία των προσπαθειών της κυβέρνησης  που γίνονται το τελευταίο διάστημα με διεθνοποίηση του ζητήματος.

Όπως τόνισε φαίνεται πως υπάρχουν ανοικτά αυτιά στην Ευρώπη και παγκοσμίως και έρχονται να στηρίξουν την ελληνική θέση.

Μάλιστα εκτίμησε ότι η καλλιέργεια των σχέσεων με τις ΗΠΑ, τελευταίως, έφερε μια πολύ σημαντική στήριξη όσον αφορά την αναβάθμιση της χώρας μας η οποία έρχεται να παίξει τον ρόλο που της αξίζει.

Μάλιστα διευκρίνισε πως ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ αυτό που λέει και δημόσια, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Κάλεσε δηλαδή για τοποθέτηση που θα βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα, γεγονός που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και των ΗΠΑ.

Αναμένουμε από την Τουρκία μετά και στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσουν τις προκλήσεις στην Κύπρο και παράλληλα να μειωθούν οι μεταναστευτικές προσφυγικές ροές.

Ασφαλιστικό

Στην δέσμευση πως θα διορθωθούν όλες οι αδικίες στο ασφαλιστικό εφόσον η κυβέρνηση μελετήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ δήλωσε προέβη παράλληλα ο κος Πέτσας.

Πρέπει να πάμε σε σταδιακή αύξηση συντάξεων σε όσους δούλεψαν 30 και 40 χρόνια και η ανταποδοτικότητα είναι χαμηλή εξήγησε ο κ. Πέτσας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Έκπτωση φόρου έως 40% σε δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών"

Σταϊκούρας: Κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2020

Στην διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2020, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η καταθέση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 στη Βουλή .

Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», επισημαίνει ότι στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αυτά είναι απολύτως διασφαλισμένα.

Αναφορικά με το ύψος του αφορολόγητου, ο κ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνει πως όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο που θα έχει η οικογένεια.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2020 τονίζοντας ότι «την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται και η καλή «βάση» που θα δημιουργήσει το 2019 η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και των εισπράξεων ΦΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και ένα «οπλοστάσιο» ενισχυτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019 λόγω της καλής δημοσιονομικής πορείας, ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πρόσθετος σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αξιοποίηση των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων (τα ANFA’s), υποστηρίζει ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει την άμεση νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής» για την μείωση των κόκκινων δανείων ενώ καθησυχάζει τους συνταξιούχους λέγοντας πως η «13η σύνταξη» δεν θα περικοπεί το 2020 αλλά θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2020"

Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ – Video

Μέλη του Ρουβίκωνα πήδηξαν πάνω από την καγκελόπορτα της περίφραξης της εταιρείας, έτρεξαν μέχρι το κτίριο και άρχισαν να χτυπάνε με μανία με βαριοπούλες, σπάζοντας την τζαμαρία. Αμέσως μετά, τράπηκαν σε φυγή.

Στο μακροσκελές κείμενο που ανάρτησε ο Ρουβίκωνας στην ιστοσελίδα Indymedia, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση, κάνει αναφορά σε θανάτους εργαζομένους το 2003, το 2006, το 2013, το 2014, με τελευταίο περιστατικό αυτό της 11ης Ιουλίου 2019, όταν εργαζόμενος έχασε την ζωή του εν ώρα εργασίας.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ – Video"

Ελεύθεροι οι 11 από τους 18 κατηγορούμενους για το καρτέλ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην Α’ Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης οι 11 από τους 18 κατηγορούμενους της υπόθεσης διαφθοράς στο λιμάνι της πόλης.

Οι συλληφθέντες, πλοιοκτήτες και υπάλληλοι μετά τη μια μαραθώνια διαδικασία η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 10.00, με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ωστόσο, ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκαν οι τέσσερις πλοιοκτήτες, ενώ για τους επτά υπαλλήλους των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση ορίστηκαν εγγυήσεις μέχρι 10.000 ευρώ.

Σήμερα Κυριακή αναμένεται οδηγηθούν στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι, ο κεντρικός λιμενάρχης και οι έξι πλοηγοί του λιμανιού της πόλης.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι 11 από τους 18 κατηγορούμενους για το καρτέλ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news