facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

Την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη νέα, παράνομη επέμβαση της Τουρκίας, σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προς αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τη συνέχιση της στενής συνεργασίας και τον συντονισμό ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα, είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωσή του, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Ν. Αναστασιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις"

Kρήτη: Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι από επίθεση σκύλου

Επίθεση από σκύλο δέχτηκαν δύο παιδάκια στην Πλατεία Σινάνη αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, τα δύο παιδάκια ηλικίας περίπου 10 ετών, δέχτηκαν επίθεση από σκυλί, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση του ΕΚΑΒ.

Στο σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, με τους διασώστες να φτάνουν άμεσα για τις πρώτες βοήθειες και για τη μεταφορά των ανήλικων παιδιών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει.

Τα τραύματα ωστόσο που δέχτηκαν από το σκυλί τα παιδιά δεν εμπνέουν ανησυχία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Γιώργο Μοσχοβάκη.

«Στα παιδιά χορηγήθηκε η κατάλληλη αγωγή και είναι καλά στην υγεία τους, καθώς τα τραύματα δεν είναι σοβαρά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, o αναπληρωτής διοικητής.

neakriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Kρήτη: Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι από επίθεση σκύλου"

Θεσσαλονίκη: Ομάδα μεταναστών προσπάθησε να εισβάλλει σε αστυνομικό τμήμα

Σε μία πρωτοφανή ενέργεια για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης προχώρησε χθες το βράδυ μία ομάδα παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr, περίπου είκοσι Αλγερινοί και Μαροκινοί, που στερούνταν εγγράφων νόμιμης παραμονής στη χώρα, επιχείρησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 22:30. Τα άτομα ήταν συγκεντρωμένα από νωρίς μπροστά στο αστυνομικό τμήμα. Ξαφνικά, κινήθηκαν αιφνιδιαστικά όλοι μαζί προς την είσοδο του τμήματος με σκοπό να περάσουν στο εσωτερικό του. Η αντίδραση του σκοπού που φρουρούσε την είσοδο του τμήματος ήταν άμεση.

Με τη βοήθεια συναδέλφων του, ο σκοπός κατάφερε να εμποδίσει την είσοδο των αλλοδαπών στο κτίριο.

Η άφιξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ανάγκασε τους επίδοξους εισβολείς να τραπούν σε φυγή. Ένας από αυτούς συνελήφθη, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μαχαίρι και κλεμμένο κινητό τηλέφωνο.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ομάδα μεταναστών προσπάθησε να εισβάλλει σε αστυνομικό τμήμα"

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Τουσκ: Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι τουρκικές προκλήσεις

Για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ ενημέρωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ζήτησε όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει πως ο Πρόεδρος Τουσκ επαναβεβαίωσε για την καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και για την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ενημέρωσε ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ίδιος θα παρακολουθήσει τις επόμενες μέρες τις σχετικές διεργασίες σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, επίσης, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις απαράδεκτες εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι όλες αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες γίνονται τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναπτύσσει πρωτοβουλία και προσπαθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και ότι αυτή η δραστηριότητα της τουρκικής πλευράς αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα δημιουργώντας ένταση και καχυποψία.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα πρέπει να τύχουν σεβασμού τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να τερματισθούν οι ενέργειες και σχεδιασμοί που αντιβαίνουν σε αυτά και επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Αναστασιάδη - Τουσκ: Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι τουρκικές προκλήσεις"

Τουρκία: Φρεγάτες και υποβρύχια προστατεύουν τα γεωτρύπανα

Οι φρεγάτες Oruç Reis και Gaziantep καθώς και υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, drones και περιπολικά αεροσκάφη συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα Fatih και Yavouz στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στον λογαριασμό του στο Twitter το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει ότι «οι φρεγάτες μας, υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περιπολικά αεροσκάφη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στα πλωτά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται πως το Yavouz θα αρχίσει νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου, με Κύπρο και Ελλάδα να καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας.



naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Φρεγάτες και υποβρύχια προστατεύουν τα γεωτρύπανα"

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας: Πρόστιμο 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και τις νέες διατάξεις του αντικαπνιστικού πλαισίου.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του καπνίσματος σε δημόσιους και άλλους χώρους η συνοδευτική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής:

- Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ½ του συνολικού εμβαδού του καταστήματος, στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ καθώς και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την δημιουργία των χώρων αυτών

- Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Για κάθε παράβαση της τροποποιούμενης ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει και 500 ευρώ τους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων

- Μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης με μη νικοτινούχο υγρό, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά του καπνού μάσησης, του καπνού που λαμβάνεται από την μύτη και των υποκατάστατων καπνού».

Πέραν αυτών το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου από δημοσίου δικαίου που είναι, διατάξεις για τα φάρμακα και την επιτροπή τιμών κ.α.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας: Πρόστιμο 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες"

Ξυλοδαρμός άνδρα στο Πέραμα: Πήγα στην Αστυνομία και μου είπαν «έλα αύριο»

Ρατσιστική επίθεση καταγγέλλει ότι δέχθηκε ένας άνδρας στο Πέραμα. Μια ομάδα νεαρών του επιτέθηκε με ρόπαλα και σιδηρογροθιές, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με αποτέλεσμα να καταλήξει σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Ήρθαν από την πίσω μεριά, που ήταν και σκοτεινά, και άρχισαν να μου πετάνε αυτά με τα μπουκάλια, με τα σίδερα», είπε ο 33χρονος, πατέρας δύο παιδιών. Ο οποίος βρέθηκε στα Επείγοντα Περιστατικά από απρόκλητη -όπως τη χαρακτηρίζει- επίθεση, στο Λιμανάκι Αλιέων.

Ο συντηρητής κότερων στο επάγγελμα υποστηρίζει ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν ρατσιστικά. «Δεν πρόλαβα να σηκωθώ. Με έριξαν κάτω…», είπε στην κάμερα του Alpha. Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ανέφερε ότι περίπου 15 άτομα με στειλιάρια και μαχαίρια κυνήγησαν, ακινητοποίησαν και ξυλοκόπησαν τον άτυχο άνδρα.

«Μου έχουν κάνει κάταγμα στη σπλήνα, μου βάρεσαν το κεφάλι, σε δύο πλευρές», δήλωσε ο 33χρονος, που είπε ότι το μαρτύριό του είχε διάρκεια περίπου πέντε λεπτά. Με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλει το περιστατικό. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει, του είπαν «ελάτε αύριο».

«Πήγα στην Αστυνομία βασικά, να δω τι γίνεται. Τους λέω στείλτε κάποιο περιπολικό επάνω. Η Αστυνομία δεν έστειλε κάποιον από εκεί. Μου είπε να πάω την άλλη ημέρα για κατάθεση. Και ήρθαν το βράδυ οι αστυνομικοί εδώ (στο νοσοκομείο) και μου πήραν κατάθεση», τόνισε στη συνέχεια.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε πέσει ξανά θύμα ξυλοδαρμού, της ίδιας ομάδας, το 2012. Τότε είχε φοβηθεί για αντίποινα και δεν είχε αναφέρει κάτι στις Αρχές. «Ρατσιστής και το ένα και το άλλο, τα έχουν μπλέξει όλα μαζί. Πωλούν μαύρο, κοκαΐνη και τέτοια ναρκωτικά», προσέθεσε καταληκτικά το θύμα ξυλοδαρμού.

Λιμενικοί προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τους δράστες από το τηλεοπτικό υλικό καμερών ασφαλείας που έχουν ήδη στα χέρια τους.

Δείτε το βίντεο:



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξυλοδαρμός άνδρα στο Πέραμα: Πήγα στην Αστυνομία και μου είπαν «έλα αύριο»"

Χρυσοχοΐδης: Η Μόρια θα στοιχειώνει την ΕΕ αν δεν υπάρξουν επαναπροωθήσεις

Την ανάγκη να εισαχθεί στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και χωρίς περιορισμό της εθνικότητας, «αλλιώς η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη» έθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που ακολούθησαν μετά τη σύσκεψη «η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας δοκιμάζεται πολύ ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα εκεί κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβαστούμε όλοι το γράμμα της Δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που ακυρώνουν στην πράξη τη Δήλωση αυτή. Με την έννοια αυτή δύο σημεία της χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Τουρκία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης. Εμείς και δημόσια θέσαμε αυτά τα ζητήματα και πιστεύω ότι το μεν ένα ζήτημα χρήζει απλώς μια διευκρίνηση διότι δεν υπάρχει στη Δήλωση κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, από την άλλη πλευρά χρειάζεται να διευκρινιστεί το ζήτημα των εθνικοτήτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απορρέουσες από τη Δήλωση και το ενωσιακό δίκαιο ευθύνες και υποχρεώσεις της, απο τη φύλαξη των συνόρων, την επιτυχάνση των διαδικασιών απόδοσης του ασύλου, τις πολιτικές ένταξης των μεταναστών και τις επιστροφές. Για να πετύχουμε όμως, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Μάλτας «από την οποία η Ελλάδα απουσίαζε», υπογραμμίζοντας ότι «άνοιξε μια σχισμή στην ακινησία της προηγούμενης περιόδου». «Φυσικά χρειαζόμαστε και αυτό τονίστηκε από όλους μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, φυσικά χρειάζεται αλληλεγγύη κα κατανομή αναλογική των προσφυγικών βαρών». Αιχμή της αλληλεγγύης, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αποτελούν τα ασυνόδευτα παιδιά. «Το ζητούμε από όλη την Ευρώπη. είναι πολλά αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να τα υποδεχθούμε αξιοπρεπώς χωρίς τη συνδρομή των εταίρων μας».

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, παρατήρησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρότεινε η Γερμανία να υποστηρίξει την Ελλάδα στους τομείς της πληροφορικής και της προστασίας των συνόρων, εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί και είναι κάτι που θα συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο.

Παραδέχτηκε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα κράτη που αποτελούν πύλες εισόδου στην Ευρώπη, κάτι που έως σήμερα δεν το κάναμε επαρκώς. Είναι δύο τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με πιο αποτελεσματικό τρόπο και ταυτόχρονα να κατανείμουμε τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη με πιο έλλογο και αποτελεσματικό τρόπο, από ό,τι έχει γίνει έως σήμερα». Τόνισε, εξάλλου, ότι «δεν μπορεί η πρόκληση να αντιμετωπιστεί από ένα κράτος, και αυτός είναι ο λόγος που πήγαμε στην Τουρκία ως εκπρόσωποι της Ευρώπης. Επίσης, είμαι εδώ όχι μόνο ως υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Εκπροσωπώ όλη την Ευρώπη».

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με τον κ. Ζεεχόφερ στην Τουρκία, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τις τουρκικές αρχές της πλήρους εφαρμογής της ευρωτουρκικής Δήλωσης «και ευχόμαστε γρήγορα να δούμε έμπρακτα αποτελέσματα». Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, παρατήρησε ο ίδιος, «εξακολουθεί να ισχύει και όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν την εφαρμογή της».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται αυτό τον καιρό υπό πίεση, οι αφίξεις έχουν αυξηθεί και οι συνθήκες στα νησιά είναι τραγικές, τραγικές για την ελληνική κοινωνία και για τους ίδιους τους ανθρώπους εκεί». Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ¨συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά».

Όσον αφορά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Επίτροπος επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε νέα πολιτική δέσμευση και συμφωνία για μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολτική που θα εξασφαλίσει στην Ευρώπη καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Αλλά και μια νέα πολιτική ασύλου. Η αναθεώρηση του Δουβλίνου είναι απαραίτητη».

Σχετικά με τη Σύνοδο της Μάλτας ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αφορούσε αποκλειστικά στις ροές της κεντρικής Μεσογείου. «Επιδιώξαμε και επιτύχαμε τουλάχιστον για τους προσεχείς έξι μήνες να υπάρξει ένας μηχανισμός προσωρινός, συγχρόνως όμως έγινε και έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αν επιμεριστούν ένα μέρος των αριθμών που έχουν προκύψει».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Η Μόρια θα στοιχειώνει την ΕΕ αν δεν υπάρξουν επαναπροωθήσεις"

Στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία σε τρένα και προαστιακό την ερχόμενη εβδομάδα

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα σε τραίνα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού, προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) με βασικό αίτημα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο.

Συγκεκριμένα, για την Τρίτη 8 Οκτωβρίου έχει ανακοινώσει τρεις τρίωρες στάσεις, μεταξύ 5:00 π.μ. και 8:00 π.μ., 13:00 και 16:00, 21:00 με 24:00 - και αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε όλα τα δρομολόγια που έχουν επίσημη ώρα αναχώρησης ή άφιξης κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας. Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία.

Να σημειωθεί πως τις ώρες των στάσεων εργασίας, καθώς και την ημέρα της 24ωρης απεργίας, το μετρό δεν θα κινείται στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

«Η ανεπίτρεπτη κωλυσιεργία που επιδεικνύει η διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως προς το ζήτημα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία έχει λήξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, και να τίθεται σε κίνδυνο το εργασιακό τους μέλλον, ενόψει μάλιστα και της συγχώνευσης της εταιρείας που πρόσφατα εξαγγέλθηκε.

Η συλλογική σύμβαση εργασίας του ΟΣΕ που έχει ήδη υπογραφεί από το Μάρτιο και βρίσκεται 'εγκλωβισμένη' στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να τύχει της έγκρισης της κυβέρνησης για ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί» δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, και καταλήγει: «Αντιδρούμε στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, μέσω του οποίου προωθούνται πρωτόγνωρες διαδικασίες, που όχι μόνο καταπατούν τα εργασιακά μας δικαιώματα - όσα μας έχουν απομείνει - αλλά προωθούνται και διαδικασίες ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικάτων.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία σε τρένα και προαστιακό την ερχόμενη εβδομάδα"

Σε νέες κινητοποιήσεις οι σιδηροδρομικοί - Αντιδρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε ομόφωνα το δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Συγκεκριμένα, εξήγγειλε τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, κατά τις ώρες 05:00-08:00, 13:00-16:00 και 21:00-24.00, καθώς και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου (από 00.00 έως 24.00), για το προσωπικό που απασχολείται στον Ο.Σ.Ε. Α.Ε., την Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε., την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. σε ολόκληρο το δίκτυο.

Ωστόσο, ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των κινητοποιήσεων αυτών.

Οι σιδηροδρομικοί κάνουν λόγο για «ανεπίτρεπτη κωλυσιεργία που επιδεικνύει η διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως προς το ζήτημα της υπογραφής Σ.Σ.Ε., η οποία έχει λήξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα», που «έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην καλύπτονται από Σ.Σ.Ε., θέτοντας σε κίνδυνο το εργασιακό τους μέλλον, ενόψει μάλιστα της συγχώνευσης της εταιρείας που πρόσφατα εξαγγέλθηκε».

Σύμφωνα με την ΠΟΣ, η Σ.Σ.Ε. του ΟΣΕ έχει ήδη υπογραφεί από τον Μάρτιο, αλλά βρίσκεται «εγκλωβισμένη» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να τύχει της έγκρισης της κυβέρνησης για ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί.

«Αντιδρούμε στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, μέσω του οποίου προωθούνται πρωτόγνωρες διαδικασίες, που, όχι μόνο καταπατούν τα εργασιακά μας δικαιώματα - όσα μας έχουν απομείνει -, αλλά προωθούνται και διαδικασίες ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικάτων» δηλώνουν οι σιδηροδρομικοί.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέες κινητοποιήσεις οι σιδηροδρομικοί - Αντιδρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Άγκυρα σε Αθήνα: «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα ανατολικά της Καρπάθου»! - Οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικό

Ξεπερνά πλέον κάθε όριο η τουρκική επιθετικότητα η οποία εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα σε δύο «μέτωπα» ταυτόχρονα: Σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα ανοικτά της Καρπάθου και ο μόνος αρμόδιος για τον έλεγχο της περιοχής είναι η… ίδια!

Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η σημερινή ανταλλαγή NAVTEX για τις 8 και 9 Οκτωβρίου, μέσω των οποίων και οι δύο χώρες έχουν εξαγγείλει ασκήσεις με την χρήση πραγματικών πυρών.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, με νεότερη αγγελία προς ναυτιλομένους που φέρει τον αριθμό 1117/19, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε NAVTEX με αριθμό ΗΑ13-543.2019 που εμπίπτει μέσα σε περιοχή τουρκικής NAVTEX. Ο σταθμός της Αττάλειας έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στην περιοχή.

Ο σταθμός του Ηρακλείου δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX», όπως χαρακτηρίζει την περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.

Το δεδομένο είναι ότι από τις 8 μέχρι και τις 9 του μήνα οι δύο χώρες έχουν δεσμεύσει την ίδια περιοχή -η Τουρκία παράνομα- για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, τις ίδιες ώρες.



Την ίδια ώρα το αντιτορπιλικό του 6ου Στόλου USS Gonzalez (DDG-66) κλάσης Arleigh Burke αναφέρουν πληροφορίες ότι στέλνει το αμερικανικό Ναυτικό στη «διακεκαυμένη» περιοχή ανατολικά της Καρπάθου, όπου στις 13 Οκτωβρίου το ρωσικό Ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή όπου πλήρως αρμόδια είναι η Ελλάδα.

Το αντιτορπιλικό βρίσκεται στην Λάρνακα όπου κατέπλευσε προχθές στο πλαίσιο της «υποστήριξης των αμερικανικών συμφερόντων» στον χώρο επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού Στόλου που έχει έδρα την Νάπολη της Ιταλίας.

Το γεγονός της παρουσίας του αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή δείχνει ότι οι ΗΠΑ συντάσσονται με την ελληνική θέση περί μοναδικού δικαιώματος της Ελλάδας να εκδίδει σχετικές άδεις από τον Σταθμό Ηρακλείου για την συγκεκριμένη περιοχή.

Η επιλογή εκ μέρους της Τουρκίας της περιοχής ανατολικά Καρπάθου-νότια Ρόδου για την άσκηση του ρωσικού Ναυτικού δεν είναι φυσικά τυχαία, καθώς η Άγκυρα έχει δηλώσει μονομερώς στον ΟΗΕ ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της φθάνει μέχρι εκεί, αλλά και ότι το απώτατο όριό της θα ορισθεί μετά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και μεταξύ των άλλων χωρών της περιοχής!

Με βάση αυτή τη δήλωση, αφήνει το «παράθυρο» ανοικτό για διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας μέχρι και νότια της Ιεράπετρας, με την Ελλάδα να είναι περίπου απούσα χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη!

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε όλη αυτή την περιοχή, φυσικά, η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων και της Έρευνας και Διάσωσης ανήκει μόνο στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη NAVTEX έχει στόχο να ακυρώσει ακριβώς την ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την παρουσία ρωσικών πολεμικών σκαφών πλησίον της Κρήτης, δηλαδή πλησίον της Σούδας όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτική διευκόλυνση, την επέκταση χρήσης της οποίας θα υπογράψει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μάικ Πομπέο, ο οποίος φθάνει σήμερα το απόγευμα στη χώρα μας.

Η υπογραφή της νέας συμφωνίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μάικ Πομπέο- είναι, ουσιαστικά, στενό «μαρκάρισμα» της Ουάσινγκτον ανατολικά και βόρεια των ελληνικών συνόρων.

Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΞ, θα υπογραφεί η αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, καθώς στην ουσία η Αμερική μέσα από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις -πλην της Σούδας όπου έτσι και αλλιώς υφίσταται- στρέφει τα «ραντάρ» της προς Ρωσία και Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη των Αμερικανών έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας και αίφνης της Ρωσίας.

Η συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει, εκτός της βάσης της Σούδας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου θα υπάρχει έντονη αμερικανική παρουσία αλλά και τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα -στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης- και στο Στεφανοβίκειο, όπου υπάρχει η σχολή ελικοπτέρων για κοινή εκπαίδευση.

Είναι σίγουρο ότι το θέμα της τουρκικής NAVTEX και η ρωσικά άσκηση θα συζητηθούν κατά τις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, με τις ΗΠΑ να διαβεβαιώνουν ότι τάσσονται με την πλευρά της Ελλάδας στο θέμα των αρμοδιοτήτων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγκυρα σε Αθήνα: «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα ανατολικά της Καρπάθου»! - Οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικό"

ΣτΕ: Τι σηματοδεί η απόφαση «βόμβα» για επικουρικές, αναδρομικά & εισφορές

Nέο νόμο πάνω σε αυτόν του Κατρούγκαλου, που «ξηλώθηκε» κατά μεγάλο μέρος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καλείται να εκπονήσει πλέον η κυβέρνηση.

Πολλές διατάξεις του Ασφαλιστικού που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπονται, βασικοί πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου, και μαζί τους ανατρέπονται τα δημοσιονομικά δεδομένα.


Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και ο υπολογισμός των 260.000 επικουρικών συντάξεων, παλιών και νέων.


Αντισυνταγματική κρίθηκε και η περικοπή επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους που έπαιρναν άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά), ενώ αντισυνταγματικό κρίνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.


Περαιτέρω, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των μισθωτών.


Το τι σηματοδοτεί πρακτικά η απόφαση του ΣτΕ αναλύουν στο One Channel ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Ντίνος Σιωμόπουλος, και ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.



aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Τι σηματοδεί η απόφαση «βόμβα» για επικουρικές, αναδρομικά & εισφορές"

Με μηνύσεις απειλεί η Coca-Cola Hellas: «Θα ασκηθούν όλα τα νόμιμα δικαιώματα για τις συκοφαντίες»

Στην αντεπίθεση περνά η Coca Cola για τη διαμάχη με τις εταιρείες Βίκος, Λουξ και Έψα και με ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθαρίζει ότι θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της για κάθε συκοφαντική δράση σε βάρος της εταιρείας προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια. 

Όπως σημειώνει η εταιρεία, ο σεβασμός των νόμων, του Συντάγματος, των θεσμών και των πολιτών αυτής της χώρας δεν επιδέχεται εξαιρέσεις και ότι οι κατηγορίες ως προς την μη καταβολή τελών για τη χρήση εθνικών συμβόλων, δεν ευσταθούν καθώς όπως αναφέρει «ούτε η νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2002, ούτε η υπουργική απόφαση της 4/7/2019 προβλέπουν καταβολή τελών για ελεύθερα σχέδια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη συκοφαντική ενέργεια των εταιριών ΒΙΚΟΣ, ΛΟΥΞ και ΕΨΑ που στρέφεται κατά της συλλεκτικής συσκευασίας Coca-Cola με θέμα την Αθήνα, η Εταιρία ξεκαθαρίζει ότι έλαβε, το Νοέμβριο του 2018, έγγραφη διαβεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ότι δεν απαιτείται άδεια για την απεικόνιση της συλλεκτικής φιάλης που υποβλήθηκε προς έλεγχο.

Οι εντυπώσεις που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα σε βάρος μας, περί μη τήρησης του νόμου, είναι απολύτως λανθασμένες καθώς διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα, μειώνουν την αξία των ενεργειών μας και τον ουσιαστικό σκοπό των συλλεκτικών συσκευασιών, που είναι η προβολή της Ελλάδας και η στήριξη του ελληνικού Τουρισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2002 ουδέποτε υπέβαλε σε αδειοδότηση ελεύθερα σχέδια μνημείων καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιπρόσθετα, στην υπουργική απόφαση της 4/7/2019 δεν υπάρχει αναφορά για αναδρομική συμμόρφωση ούτε ορίζεται τρόπος προσαρμογής της αγοράς στις νέες συνθήκες ή υποχρέωση αδειοδότησης για υλικά που βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά την Coca-Cola μόνο, αλλά πλήθος προϊόντων που φέρουν ελεύθερα σχέδια εμπνευσμένα από μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Επιπλέον, αναφορικά με τις κατηγορίες ως προς την μη καταβολή τελών για τη χρήση εθνικών συμβόλων, σημειώνουμε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς ούτε η νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2002, ούτε η υπουργική απόφαση της 4/7/2019 προβλέπουν καταβολή τελών για ελεύθερα σχέδια.

Είναι για μας αυτονόητο ότι ο σεβασμός των νόμων, του Συντάγματος, των θεσμών και των πολιτών αυτής της χώρας δεν επιδέχεται εξαιρέσεις. 

Με σεβασμό για την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργεί, η Coca-Cola Hellas θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της για κάθε συκοφαντική δράση κατά της εταιρείας, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με μηνύσεις απειλεί η Coca-Cola Hellas: «Θα ασκηθούν όλα τα νόμιμα δικαιώματα για τις συκοφαντίες»"

ΕΟΦ: Προσοχή σε διαδικτυακή διαφήμιση προϊόντος

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στη διαδικτυακή διαφήμιση του προϊόντος Black Latte. Το προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής, διαφημίζεται στο διαδίκτυο ότι προάγει την απώλεια βάρους σε μεγάλο βαθμό και με μεγάλη ταχύτητα. Επισημαίνεται ότι ισχυρισμοί που αναφέρονται στο ρυθμό ή το μέγεθος της απώλειας βάρους δεν επιτρέπονται στα τρόφιμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διαδικτυακή διαφήμιση του προϊόντος, το Black Latte περιέχει ενεργό άνθρακα, συστατικό μη αποδεκτό σε συμπληρώματα διατροφής.

Το προϊόν διακινείται διαδικτυακά μέσω της ομώνυμης ιστοσελίδας, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του έχει έδρα τη Μάλτα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Προσοχή σε διαδικτυακή διαφήμιση προϊόντος"

Δημιουργήθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες διάβασεις πεζών στην Αθήνα

Οι πρώτες 3D διαβάσεις πεζών δημιουργήθηκαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα έξω από ένα σχολείο στο Χαλάνδρι.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η κάθε διάβαση μοιάζει να… αιωρείται πάνω από τον δρόμο, δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη που είναι ορατή από τους οδηγούς αυτοκινήτων, με στόχο να μειώνουν ταχύτητα πλησιάζοντας στα σχολεία. 

Την ιδέα αυτή έχουν υλοποιήσει αρκετοί φορείς οδικής ασφάλειας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκαν.

Η ενέργεια αποτελεί πρωτοβουλία της OK! Anytime Markets σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών της Urban Act

4914261
4914276
4914285
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημιουργήθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες διάβασεις πεζών στην Αθήνα"

Αχτσιόγλου: Ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων η κρίση του ΣτΕ

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», υποστηρίζει η Εφη Αχτσιόγλου με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ.

«Το ΣτE περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος.

»Είναι κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης από την παρούσα κυβέρνηση.

»Εξαιρετικά προβληματική επίσης είναι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο.

»Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί είναι με αφορμή τις επιμέρους κρίσεις η σημερινή κυβέρνηση να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και περικοπών στις συντάξεις».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχτσιόγλου: Ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων η κρίση του ΣτΕ"

Νέος κίνδυνος στο WhatsApp: Αν δείτε αυτό το μήνυμα σβήστε το άμεσα

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι χρήστες της εφαρμογής WhatsApp αφού σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική Sun, χάκερ έχουν βρει τρόπο να «εισβάλουν» στην εφαρμογή και κατ’ επέκταση στα κινητά τηλέφωνα κλέβοντας προσωπικά δεδομένα.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο η Facebook που αποτελεί την ιδιοκτήτρια εταιρεία της συγκεκριμένης εφαρμογής εξέδωσε – σύμφωνα πάντα με την Sun – ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους χρήστες να προχωρήσουν σε ενημέρωση λογισμικού του WhatsApp ώστε η εφαρμογή τους να είναι θωρακισμένη από ανεπιθύμητους «εισβολείς»

Το πρόβλημα στο λογισμικό του WhatsApp εντοπίστηκε από έναν ανώνυμο ερευνητή του κυβερνοχώρου με το ψευδώνυμο «Awakened».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος κίνδυνος στο WhatsApp: Αν δείτε αυτό το μήνυμα σβήστε το άμεσα"

Πτυχία Κολεγίων: Νέο πλαίσιο για την επαγγελματική ισοδυναμία από το υπουργείο Παιδείας

Διάταξη για την αυτοματοποιημένη διαδικασία επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων, κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Με τη διάταξη καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και εγχωρούνται οι αρμοδιότητες της επαγγελματικής ισοδυναμίας στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ). Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά επαγγελματικής ισοδυναμίας των συγκεκριμένων πτυχίων και θεσμοθέτηση αυτοματοποίησης επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που θα εισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Περαιτέρω, διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει. Επίσης, διευκολύνεται διαδικαστικά η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων.

Οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται από τη σημερινή λειτουργία του ΣΑΕΠ, θέτουν ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη - μέλη από το ενωσιακό δίκαιο.

Υπολογίζεται οτι οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τα τρία χρόνια, ενώ το θέμα αφορά σε χιλιάδες αποφοίτους. Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι οτι οι πτυχιούχοι που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια απάντηση για το πτυχίο τους έχουν συστήσει την «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ». «Είμαστε απόφοιτοι Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων οι οποίοι έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια στο υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στο τμήμα του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), αίτηση για αναγνώριση των Επαγγελματικών μας προσόντων. Παρόλο που ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε απάντηση μέσα σε 4 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης, δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή αφορούν αιτούντες του Μαρτίου και του Απριλίου του 2017. Σε 3 μήνες μπαίνουμε στο 2020 και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε δέσμιοι του Υπουργείου Παιδείας και να περιμένουμε έως και 3 χρόνια για να λάβουμε την αναγνώριση των Επαγγελματικών μας δικαιωμάτων», επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας.

Μία ακόμα ομάδα νέων που έχουν χρόνια ταλαιπωρία με την αργοπορία του ΣΑΕΠ είναι τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι, όπως λέει ο αντιπρόεδρος τους Α. Δήμας περνούν μεγάλη ταλαιπωρία από τις χρονοβόρες διαδικασίες. Επίσης, τονίζει οτι ακόμα και αυτοί που πέρασαν από το ΣΑΕΠ, ύστερα από τρία ή τέσσερα χρόνια και απευθύνθηκαν για εγγραφή στον Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών δεν τους έγραψαν επικαλούμενοι το άρθρο 16 του Συντάγματος. Και τονίζει οτι δεν μπορεί ο κάθε επαγγελματικός σύλλογος να αποφασίζει για το πτυχίο από ένα Πανεπιστήμιο, γιατί δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις, επισημαίνοντας οτι η διάταξη κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτυχία Κολεγίων: Νέο πλαίσιο για την επαγγελματική ισοδυναμία από το υπουργείο Παιδείας"

ΕΟΦ: Ανακαλείται σύριγγα

Την ανάκληση της παρτίδας 18069 με ημερομηνία λήξης 10/2023, του ιατροτεχνολογικού προϊόντος Αποστειρωμένη Σύριγγα 20 ml λόγω του ότι το αποτελέσματα του μακροσκοπικού ελέγχου είναι μη κανονικό, αποφάσισε ο ΕΟΦ.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός «η απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Η εταιρεία M-TEST ΣΠ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ , ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του και να αποσύρει τους συγκεκριμένους κωδικούς από την αγορά. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλείται σύριγγα"

Επικίνδυνα για τους πεζούς τα αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος; (+video)

Τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος με ανίχνευση πεζών είναι πλέον όλο και πιο κοινά στα σύγχρονα αυτοκίνητα, όμως σε νέες δοκιμές που έγιναν αποδείχθηκε ότι δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικά όσο υπόσχονται οι κατασκευαστές.

Σύμφωνα λοιπόν με δοκιμές που πραγματοποίησε η Αμερικάνικη Ένωση Αυτοκινητιστών (AAA) σε 4 μεσαία σεντάν (Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 και Toyota Camry) εφοδιασμένα με σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος με ανίχνευση πεζού, μόνο σε πολύ χαμηλές ταχύτητες τα αυτοκίνητα κατάφεραν να αποφύγουν τη σύγκρουση με τον πεζό και σε αυτές, δεν είχαν 100% αποτελεσματικότητα.

Ειδικότερα, τα τεστ είχαν δημιουργηθεί έτσι ώστε να προσομοιώσουν διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα έναν ενήλικα να περπατά μπροστά από το κινούμενο αυτοκίνητο, ένα παιδί να «πετάγεται» στην κίνηση ανάμεσα σε δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ένα όχημα να στρίβει σε ένα δρόμο όπου περνούν πεζοί κ.α.

Στην περίπτωση του ενήλικα που περπατά μπροστά από κινούμενα αυτοκίνητα, το καλύτερο αποτέλεσμα καταγράφηκε όταν η ταχύτητα των αυτοκινήτων ήταν 32 km/h και σε αυτή την περίπτωση, μόνο το 40% των συγκρούσεων αποφεύχθηκε. Σε ταχύτητες 48 km/h τα περισσότερα συστήματα δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Πολύ χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα στις περιπτώσεις όπου ένα παιδί «πετάγεται» εμπρός στο κινούμενο όχημα, αφού στο 89% (!) των περιπτώσεων το σύστημα απέτυχε να βοηθήσει το αυτοκίνητο να αποφύγει τη σύγκρουση. Αντίστοιχη, πολύ κακή επίδοση είχαν τα συστήματα και στο σενάριο με το όχημα που στρίβει σε δρόμο όπου περνούν πεζοί.

Μάλιστα, η ΑΑΑ επισημαίνει ότι στα τεστ που έγιναν τη νύχτα, τα συστήματα ήταν απολύτως αναποτελεσματικά, αφού στο 75% των περιπτώσεων υπήρξε μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού του πεζού….

Δείτε το σχετικό video:



newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνα για τους πεζούς τα αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος; (+video)"

Βρούτσης: «Οι αποφάσεις του ΣτΕ δείχνουν την προχειρότητα και την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ»

"Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν τη δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας" λέει ο Γιάννης Βρούτσης αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

«Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναμένοντας τη δημοσίευση των τελικών κειμένων. Από τα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου), είναι κατηγορηματικός.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν τη δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση, καθώς, επίσης και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών».

«Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα» τονίζει ο αρμόδιος υπουργός.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: «Οι αποφάσεις του ΣτΕ δείχνουν την προχειρότητα και την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ»"

Υπ. Εξωτερικών προς Τουρκία για τη νέα γεώτρηση: Αντίθετη σε κάθε έννοια νομιμότητας

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για την πρόθεσή της «να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)», η οποία «έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τη γειτονική χώρα «για μία ακόμη φορά, να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει (την Τουρκία) από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019». Όπως επίσης, και το ότι «η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας».

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, «η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ, αφού επισημαίνεται η «απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας» που έχει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας για το θέμα», ενώ εκφράζει «την απόλυτη αλληλεγγύη» της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εξωτερικών προς Τουρκία για τη νέα γεώτρηση: Αντίθετη σε κάθε έννοια νομιμότητας"

Εκτός δασμών των ΗΠΑ το λάδι και οι ελιές

Δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς από τις ΗΠΑ το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές.

Αυτό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων στη μεγάλη αμερικανική αγορά αλλά και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων.

Το υπουργείο αναφέρεται εκτενώς στις «επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Αμερικανική κυβέρνηση.

Ειδικότερα σημειώνεται:

«Η προσπάθεια για την περιφρούρηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όπου επίσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα. Οι θεσμικές επαφές, τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, απέδωσαν καρπούς και έτσι τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα (τα οποία αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία του 2018) θα συνεχίζουν να εξάγονται χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός δασμών των ΗΠΑ το λάδι και οι ελιές"

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμο 46.000 ευρώ σε εισπρακτικές εταιρείες

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επέβαλε διοικητικές κυρώσεις συνολικού ύψους 46.000 ευρώ σε τέσσερις ανώνυμες εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις («εισπρακτικές εταιρείες») για παραβάσεις του Νόμου 3758/2009.

Οι παραβάσεις αφορούσαν:


  • όχληση οφειλετών πριν την πάροδο των δέκα ημερών από την ημέρα που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους,
  • όχληση οφειλετών με κλήσεις σε τηλέφωνο εργασίας,
  • παρέκκλιση από τις εντολές του δανειστή,
  • παραπλανητική πληροφόρηση,
  • επίδειξη προσβλητικής συμπεριφοράς κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.


aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμο 46.000 ευρώ σε εισπρακτικές εταιρείες"

Απεργούν οι τελωνειακοί από 7-18 Οκτωβρίου

Η Ομοσπονδία των τελωνειακών υπαλλήλων προχωρά σε απεργία από τις 7-18 Οκτωβρίου, με τους υπαλλήλους να απέχουν από κάθε διαδικασία τελωνισμού επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων.

Η Ομοσπονδία ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να γίνουν δεκτές οι δύο προτάσεις της:

Να γίνει άμεση αποσύνδεση του φορολογικού συντελεστή (τέλος ταξινόμησης) από τη φορολογητέα αξία του οχήματος (χονδρική ή λιανική), αφού το στοιχείο αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό (συνδέεται και εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε εμπορική πολιτική του πωλητή), εύκολα μεταβαλλόμενο και δεν εμπεριέχει δεδομένα μη αμφισβητούμενα.
Να καταργηθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με την καθιέρωση μεθόδου διαμόρφωσης του τέλους ταξινόμησης βασισμένη σε αντικειμενικά και εύκολα ελέγξιμα στοιχεία. Η μέθοδος αυτή θα βασίζεται στο συνδυασμό των κατωτέρω στοιχείων:
-Κυβικά εκατοστά (CC) κινητήρα.
-Ιπποδύναμη κινητήρα.
-Οδηγία εκπομπής ρύπων.
-Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας (προκειμένου για τον προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων).
Σύμφωνα με τους τελωνειακούς υπαλλήλους, δεν υλοποιήθηκαν οι επαναλαμβανόμενες έως σήμερα δεσμεύσεις για επίλυση του εν λόγω θέματος και η χώρα είναι αποδέκτης ενός μεγάλου αριθμού μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη μη παροχή ασφάλειας στους πολίτες.

powered by Rubicon Project
Παράλληλα, επισημαίνεται πως δεν είναι δυνατόν για διαφορά αξίας αυτοκινήτου ύψους 1 ευρώ, να καταβάλλεται ο διπλάσιος φόρος (τέλος ταξινόμησης).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι τελωνειακοί από 7-18 Οκτωβρίου"

Ολομέλεια ΣτΕ: Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις νόμου Κατρούγκαλου

Μετά από χρονοκαθυστέρηση... μόλις 32 μηνών (δηλαδή δυο χρόνια και 6 μήνες) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικούς βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016).

Σήμερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ δημοσίευσε 5 αποφάσεις που αφορούν τον νόμο Κατρούγκαλου και ειδικότερα τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, κ.λπ.

Το περιεχόμενο των αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού έχει γίνει εν μέρει γνωστό ήδη και έχουν ληφθεί τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα, ενώ εκ των πραγμάτων είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσες νομοθετικές νέες παρεμβάσεις στον ασφαλιστικό τομέα, καθώς πλέον των άλλων αφορά 2.750.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποστεί μετά συνεχείς περικοπές των συντάξεών τους.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι η ισχύς των αποφάσεων του ΣτΕ δεν έχουν αναδρομική εφαρμογή, καθώς η ισχύς τους αρχίζει από σήμερα.

Κατ΄ αρχάς, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αναλυτικότερα, έκρινε ότι είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, η δημιουργία ενός φορέα για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Έτσι, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.
 

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.
 
Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μπλοκάκια κ.λπ.
 
Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους.

Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο  νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Διευκρινίζεται ότι το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα το ΣτΕ η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την συνταγματική αρχή της ισότητας.
 

Επανυπολογισμός συντάξεων
 
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Επίσης, έκρινε το ΣτΕ στο θέμα αυτό ότι στον νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί απασχολούμενοι. Ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων.

Αυτό κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών και λοιπά.
 
H μειοψηφία στο θέμα αυτό που ήταν οριακή εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
 

Αναλογιστικές μελέτες 
 
Και πάλι κατά πλειοψηφία το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του   νόμου Κατρούγκαλου σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις διότι είχαν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
 
Στις επικουρικές συντάξεις δεν υπάρχει μελέτη
 
Αντίθετα, για τις επικουρικές συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις, η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.
Κατά συνέπεια κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για τις παλιές και μελλοντικές.
 
Υπολογισμός επικουρικών συντάξεων
 
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, καθώς αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.
Συγκεκριμένα, τα 1.300 ευρώ υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.
 
Αναπλήρωση συντάξεων
 
Ακόμη το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης.
 
Επίσης, κρίθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.
Εισηγητές των αποφάσεων αυτών ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Σπυρίδων  Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Τι ζητούσαν
 
Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντίθετοι στο Σύνταγμα -στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 όσο και σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας. 
            
Υποστήριζαν οι προσφεύγοντες ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος, όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες, κ.λπ. Επισημάνθηκε ακόμη η ανυπαρξία των προβλεπομένων αναλογιστικών κ.λπ. μελετών.

Αναλυτικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει μεταξύ άλλων: 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, όπως και οι πρόεδροί τους ατομικά, Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων, Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων, ατομικά αλλά και ομαδικά εκατοντάδες δικηγόροι από όλη τη χώρα, Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Αθηνών-Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Ναυπλίου και Κέρκυρας, ομαδικά  και ατομικά εκατοντάδες συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών  Βιοτεχνών Ελλάδας, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ξενοδόχοι, Ένωση Συνταξιούχων Ταμείων Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών, πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, τεχνικές εταιρείες, εργολήπτες Δημοσίων έργων, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης  και Πατρών, Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιατρών και Οδοντιάτρων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, Σύνδεσμος Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπερικών-Λογοθεραπευτών, Πανελλήνιος Σύλλογος Ειδικών Παιδαγωγών-Λογοθεραπευτών Πτυχιούχων Πανεπιστημίου, λογοθεραπευτές, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, καθώς και κτηνοτρόφοι και Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, όπως και βενζινοπώλες.

Η περίληψη της απόφασης για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ και τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ

Η περίληψη της απόφασης για την κρατική χρηματοδότηση στις επικουρικές συντάξεις - αναλογιστική μελέτη στις επικουρικές συντάξεις σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ
Η περίληψη της απόφασης για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ

Η περίληψη της απόφασης για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ

Η περίληψη της απόφασης για την ένταξη στον ΕΦΚΑ των υφιστάμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολομέλεια ΣτΕ: Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις νόμου Κατρούγκαλου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news