facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα Φιλαδέλφεια: Επιτέθηκαν σε περιπολικό και σε ομάδα ΔΙΑΣ - Δύο τραυματίες

Σε περιπολικό του τμήματος της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και σε αξιωματικούς της ομάδας ΔΙΑΣ επιτέθηκε μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, στη γέφυρα Βρυουλών στην Ε.Α. Αθηνών – Λαμίας.

Οι δράστες προκάλεσαν φθορές στο περιπολικό και τις μηχανές. Ελαφρά τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Στο σημείο κατευθύνονται δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Το περιστατικό έγινε μετά τον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ που έληξε με ισοπαλία 2-2.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Φιλαδέλφεια: Επιτέθηκαν σε περιπολικό και σε ομάδα ΔΙΑΣ - Δύο τραυματίες"

Χαμός στη Μόρια – Έσπασαν παρμπρίζ πυροσβεστικού (Video)

Εκτεταμένες φθορές προκλήθηκαν σε όχημα της πυροσβεστικής που βρέθηκε το απόγευμα στη Μόρια της Λέσβου προκειμένου να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας και του μωρού της.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τους ίδιους τους πυροσβέστες της Λέσβου, το όχημα της πυροσβεστικής φαίνεται να έχει σπασμένο το παρμπρίζ καθώς εξέρχεται από τον καταυλισμό στη Μόρια εφόσον σβήστηκε η φωτιά. Νωρίτερα προκλήθηκαν εκτεταμένες αναταραχές με τους άνδρες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής να παρεμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους.
Στο βίντεο στο Facebook, πυροσβέστης εμφανίζεται να διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνει εκείνος και οι συνάδελφοί του τη δουλειά τους λέγοντας: «Έχουμε γυναίκα και παιδιά να γυρίσουμε στο σπίτι».


ereportaz
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός στη Μόρια – Έσπασαν παρμπρίζ πυροσβεστικού (Video)"

Έλεγχοι στα ρολόγια της ΔΕΗ από την Εφορία!

Στη διασταύρωση των δεδομένων των ακινήτων, με στόχο να εντοπιστούν εισοδήματα που διαφεύγουν της φορολογίας, προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα διαμερίσματα και γενικά οι κατοικίες που δηλώνονται ως «κλειστά» στην Εφορία και οι ελεγκτικές αρχές θα τσεκάρουν, εάν πράγματι είναι κλειστά ή οι ιδιοκτήτες τους τα εκμεταλλεύονται με διάφορες μεθόδους, αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.
Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της Airbnb προέκυψε ότι το 2018, μόνο από τη δική της πλατφόρμα εισέρρευσε στην Ελλάδα το 2018, ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Με τον προσθήκη και των εσόδων από τις άλλες πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού, Booking.com, HomeAway κτλ. εκτιμάται ότι ξεπερνούν το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Αυτό το ποσό, δεν εμφανίστηκε στο σύνολό του στις φορολογικές δηλώσεις και ξεκινούν οι σαρωτικοί έλεγχοι.
Η αποτελεσματικότερη μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η διασταύρωση των ενδείξεων των μετρητών της ΔΕΗ. Ήδη, η Εφορία για κάθε ακίνητο διαθέτει τον αριθμό του μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος, τις ενδείξεις του οποίου θα διασταυρώσει, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το σπίτι κατοικείται, ενώ δηλώνεται ως «κλειστό».
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αυξημένη κατανάλωση ρεύματος που προδίδει ότι κατοικείται το διαμέρισμα, θα καλείται για εξηγήσεις ο ιδιοκτήτης και για τα περαιτέρω, που προβλέπουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Στελέχη της ΑΑΔΕ τονίζουν ότι με το «μπουμ» που έχει προκαλέσει στην αγορά των ακινήτων ηφρενίτιδα του Airbnb και την αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων, είναι αδύνατο λογικά, να υπάρχουν ακίνητα, που δεν τα εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους.
Οι υποψίες που έχουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ εστιάζονται στο ότι αρκετοί κάτοχοι ακινήτων, τα ενοικιάζουν κρυφά από την εφορία με κανονικές μισθώσεις, αλλά χωρίς να έχουν δηλώσει το μισθωτήριο στην εφορία και φυσικά δεν δηλώνουν τα ενοίκια που εισπράττουν.
Άλλες περιπτώσεις είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό μητρώο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της ΑΑΔΕ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες των ιδιοκτητών, είναι εύκολο να εντοπιστούν μέσω των στοιχείων ηλεκτρονικών πλατφορμών και τη διασταύρωση των στοιχείων που υπάρχουν στα data των συγκεκριμένων εταιρειών.
Οι πρόσφατες διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ ήδη εντόπισαν περίπου 20.000 ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις στους οποίους επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα, αλλά εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις των «κρυφών» ενοικιάσεων.
Επίσης άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων μισθώνουν βραχυχρόνια τις κατοικίες τους, αλλά εκτός των επίσημων πλατφορμών. Αναζητούν πελάτες μέσω του facebook ή μέσω αγγελιών σε ελληνικά ή ξένα forum ή μέσα, ρισκάροντας ότι δεν θα εντοπιστούν από την εφορία, ενώ το ακίνητο το δηλώνουν ως «κλειστό».

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς, για τις ακόλουθες παραβάσεις προβλέπονται συγκεκριμένα:
α. Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
β. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
γ. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους «Διαχειριστές».
Από τη διαπίστωση της παράβασης ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός (15) δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το δεκαπενθήμερο εντός του οποίου θα έπρεπε να συμμορφωθεί, το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο ήτοι10.000 ευρώ (5.000Χ2=10.000 ευρώ).
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000 Χ 4 = 20.000).
Επίσης, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλεγχοι στα ρολόγια της ΔΕΗ από την Εφορία!"

Αυστρία: Το κόμμα του Κουρτς νικητής στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Τη μεγάλη νίκη που πέτυχε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του κατά τις σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία εκθείασε, απευθυνόμενος το βράδυ σε εκατοντάδες οπαδούς του στα γραφεία του κόμματος, ο Αυστριακός πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος και πιθανόν εκ νέου επικεφαλής της προσεχούς κυβέρνησης στη χώρα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Εκφράζοντας επανειλημμένα ευχαριστίες στους ψηφοφόρους του, επανέλαβε πολλές φορές ότι μένει άφωνος από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 37,1% (κατά 5,6 μονάδες αυξημένο σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017), «που δεν το περιμέναμε», έπειτα από τέσσερις «δύσκολους» μήνες που μεσολάβησαν από τη διάλυση της προηγούμενης κυβέρνησης έως σήμερα, που ο κόσμος επανεξέλεξε το Λαϊκό Κόμμα με ένα τόσο καλό αποτέλεσμα.

Στη σύντομη ομιλία του, που συνοδεύονταν από τις έντονες επευφημίες των οπαδών και στελεχών του κόμματός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε λόγο για τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» από την πλευρά των ψηφοφόρων και τη «μεγάλη ευθύνη» που αναλαμβάνει το κόμμα του.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Το κόμμα του Κουρτς νικητής στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές"

Ερντογάν: Όταν ξυπνάνε το γίγαντα, θα υποστούν τις συνέπειες

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρέδωσε σήμερα στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό το νέο «καμάρι» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την κορβέτα «Κιναλίαντά», σε μία ειδική τελετή που έγινε στα ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης, στο Πέντικ της ασιατικής πόλης.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Τουρκίας στη θάλασσα, στη συνέχεια δήλωσε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, ότι πλησιάζει και η ώρα για το τουρκικό μαχητικό. Όπως είπε, αυτό που γίνεται με τα αμερικανικά F-35, που οι Αμερικανοί αρνούνται να τους τα δώσουν, έχει κάνει την Τουρκία πιο αποφασιστική. «Όπως φτιάξαμε drones και ελικόπτερα, έτσι θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Η ώρα ζυγώνει. Όταν ξυπνούν το γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του για την κορβέτα, Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στην ναυμαχία της Πρέβεζας, η οποία αποτέλεσε μία μεγάλη νίκη κατά των εχθρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατέδειξε την ισχύ του πολεμικού ναυτικού σε όλον τον κόσμο.

«Μας κάνει υπερήφανους ο στόλος, η πειθαρχία και οι ικανότητες του πολεμικού μας ναυτικού. Αυτά που συμβαίνουν τελευταία στον κόσμο και στην Μεσόγειο είναι σημάδια ότι πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ισχυροί σε κάθε επίπεδο, όπως στην θάλασσα.

Η Τουρκία σήμερα είναι ανάμεσα στις 10 χώρες στον κόσμο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει με δικές της δυνάμεις πολεμικό πλοίο», διατράνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το πρώτο από τα εθνικά μας πλοία που θα χρησιμοποιήσει πυραύλους Atmaca (γεράκι) θα είναι η κορβέτα Κιναλίαντά.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι ο στόχος είναι το 2023 η χώρα να είναι πλήρως ανεξάρτητη στον αμυντικό τομέα.

Λίγο πριν πάρει το λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε στην Γαλάζια Πατρίδα και πώς το πλοίο αυτό μαζί με το ισχυρό πολεμικό ναυτικό συμβάλλουν στην αμυντική ενίσχυση της χώρας.

Η εγχώριας κατασκευής κορβέτα «Κιναλίαντά» (ελλην. Πρώτη, το όνομα του πρώτου νησιού από τα 4 των Πριγκηπόννησων) έχει μήκος 99,5 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα, ενώ όλα τα ηλεκτρονικά της συστήματα έχουν σχεδιαστεί από Τούρκους μηχανικούς. Και οι 4 κορβέτες που έχει κατασκευάσει η Τουρκία φέρουν αντίστοιχα τα ονόματα των τεσσάρων νησιών στα Πριγκηπονήσια.

Στο λογότυπο της κορβέτας αναγράφεται το σύνθημα «Αφιερωμένη στη Γαλάζια Πατρίδα», μαζί με ένα πορτρέτο του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, την τουρκική σημαία, έναν πύραυλο να εκτοξεύεται από την κορβέτα καθώς κι ένα ελικόπτερο που προσγειώνεται στην κορβέτα.

Το νέο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας θα είναι εξοπλισμένο με επίσης εγχώριας κατασκευής πυραύλους «Atmaca».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Όταν ξυπνάνε το γίγαντα, θα υποστούν τις συνέπειες"

Ναύπακτος: Οι αστυνομικοί δεν έβαλαν τον συλληφθέντα στο περιπολικό λόγω... δυσοσμίας!

Δεν έχει προηγούμενο το περιστατικό που συνέβη στη Ναύπακτο, όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν μετά από περιπετειώδη καταδίωξη έναν Ρομά που είχε αναστατώσει την πόλη οδηγώντας κλεμμένο αυτοκίνητο, αλλά τον πήγαν… περπατώντας στο τμήμα λόγω της… δυσοσμίας που ανέδυαν τα ρούχα του!

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο δράστης έκλεψε από το Μεσολόγγι ένα αυτοκίνητο αλλά οδηγούσε επικίνδυνα με ελιγμούς που έθεταν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των επιβατών άλλων οχημάτων, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Όταν εντοπίστηκε στο λιμάνι της Ναυπάκτου, προσπάθησε να διαφύγει μπαίνοντας ανάποδα σε μονόδρομο, αλλά τελικά ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Ωστόσο, μύριζε τόσο πολύ που οι αστυνομικοί δεν τον έβαλαν στο περιπολικό, αλλά τον οδήγησαν συνοδεία στο τμήμα! Εκεί σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για κλοπή τροχοφόρου και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου που… κρατούσε τη μύτη του!

*** Συγκρούστηκαν με άλλο Ι.Χ. αυτοκίνητο προκαλώντας του ζημιές σε μια κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, αλλά άφησαν σύξυλο τον οδηγό που τους είδε να εγκαταλείπουν το δικό τους και να τρέπονται σε φυγή! Όπως αποδείχθηκε μόλις έφτασαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο 28χρονος αλλοδαπός και ο 27χρονος Έλληνας είχαν κλέψει από την Καλαμάτα το όχημα που κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του!

Λίγες ώρες αργότερα, οι δράστες εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, που τους άσκησε δίωξη για κλοπή τροχοφόρου, πρόκληση τροχαίου και εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύπακτος: Οι αστυνομικοί δεν έβαλαν τον συλληφθέντα στο περιπολικό λόγω... δυσοσμίας!"

Νέο αίτημα στη Frontex για φύλαξη των συνόρων - Ζητάμε θερμικές κάμερες και ραντάρ

Νέο κατεπείγον αίτημα προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Frontex κατέθεσε η Ελλάδα για αποστολή υπερσύγχρονων τεχνικών μέσων, όπως θερμικές κάμερες και ραντάρ, μετά τις νέες αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων.

Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 50 σκάφη και 1.300 στελέχη του Λιμενικού συμμετέχουν στο σχέδιο επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων στο ανατολικό Αιγαίο, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Ναυτιλίας. Επίσης, τα τελευταία 24ωρα περιπολούν σκάφη του Στρατού. Πρόκειται για φουσκωτά ταχύπλοα μήκους 10 μέτρων (στα οποία επιβαίνουν δύο στελέχη του Λιμενικού και ένα των Ενόπλων Δυνάμεων) που περιπολούν σε ζεύγη κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας κοντά σε Λέσβο, Σάμο κλπ.

Το αίτημα - δεύτερο σε διάστημα τριών εβδομάδων- κατατέθηκε την Παρασκευή το πρωί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, το έγγραφο αναφέρεται στην πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για ενίσχυση των μέσων που επιχειρούν στο ανατολικό Αιγαίο, υπενθυμίζει ότι το πρώτο αίτημά του προς τον οργανισμό παραμένει αναπάντητο και ζητεί την κατά το δυνατόν ταχύτερη συνδρομή του με σύγχρονα τεχνικά μέσα επιτήρησης, κυρίως ραντάρ και θερμικές κάμερες.
Το Αρχηγείο του Λιμενικού είχε ζητήσει αρχικά τη συνδρομή της Frontex, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου. Ανάμεσα στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν η αύξηση της επιτήρησης των συνόρων σε συνεργασία τόσο με τον Frontex όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται στέλεχος του Αρχηγείου, στο ανατολικό Αιγαίο επιχειρούν σήμερα συνολικά 21 πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα από κράτη μέλη της Ε.Ε.. Σε αυτά συγκαταλέγεται ένα ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αίτημα στη Frontex για φύλαξη των συνόρων - Ζητάμε θερμικές κάμερες και ραντάρ"

Φωτιά στη Μόρια: Δύο νεκροί σύμφωνα με την Αστυνομία – Επεισόδια σε εξέλιξη

Επεισόδια ξέσπασαν στη Μόρια, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στις περίπου 16.45 προκαλώντας πανικό στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Για δύο νεκρούς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια κάνουν λόγο τα μέχρι στιγμής στοιχεία και πληροφορίες που έχει η Αστυνομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από το ΚΥΤ της Μόριας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης απανθρακωμένη σορός και διενεργείται εξέταση από ιατροδικαστή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν φτάσει ακόμα στο χώρο όπου βρίσκονται τα κοντέινερ, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει και δεύτερη σορός.

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το απανθρακωμένο πτώμα που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ανήκει σε γυναίκα, ενώ για το δεύτερο θύμα που δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι ίδιες πληροφορείς αναφέρουν ότι είναι πιθανότητα παιδί.

Άνδρες των ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα στους πρόσφυγες, που εξαγριώθηκαν μετά τις πληροφορίες για νεκρούς.

«Η νύχτα θα είναι δύσκολη» εκτίμησε ο δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κυτέλης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αποσυμφόρφηση του ΚΥΤ, όπου βρίσκονται 12.000 άτομα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στον χώρο αυξάνονται συνεχώς για την αντιμετώπιση των επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει. Από το υπουργείο δόθηκε εντολή σε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που θα περιφρουρούσαν το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ να μεταβούν με C-130 στη Μυτιλήνη, όπου πρόκειται να μεταβούν και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο γγ μεταναστευτικής πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιοχή ξέσπασαν δύο φωτιές, η «πρώτη στις 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κοντέινερ

Τον χώρο καλύπτουν μαύροι καπνοί, ενώ σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Facebook μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, διακρίνεται ένα κοντέινερ να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και γύρω από αυτό πλήθος κόσμου.

Η φωτιά προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστών, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν τον χώρο, τόσο λόγω των αντιδράσεων από τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και λόγω του πλήθους κόσμου που βρίσκεται στο hotspot.
Φωτογραφίες,: Facebook/Ihab Abassi
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Μόρια: Δύο νεκροί σύμφωνα με την Αστυνομία – Επεισόδια σε εξέλιξη"

Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 2χρονο κοριτσάκι στην Πέλλα

Ένα ακόμα περιστατικό επίθεσης σκύλου σε παιδάκι σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά στην περιοχή της Πέλλας.

Το συμβάν έγινε χθες το απόγευμα με θύμα ένα δίχρονο κοριτσάκι.

Το παιδί βρισκόταν σε σπίτι συγγενικού του προσώπου όταν ο σκύλος του επιτέθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο σκύλος ήταν ράτσας Ροτβάιλερ και πως τραυμάτισε το παιδί στο πρόσωπο.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο ούτε και θα του μείνει κάποιο σημάδι από την επίθεση.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 2χρονο κοριτσάκι στην Πέλλα"

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε κλοπές σε φωτοβολταϊκά πάρκα

Σπείρα που διέπραττε κλοπές σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Κορινθία, Καρδίτσα και Πιερία εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου στον Ελαιώνα Ηλείας, πέντε αλλοδαποί, ηλικίας 25 έως 35 ετών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας είχαν διαπράξει τους τελευταίους έξι μήνες, οκτώ κλοπές και μια απόπειρα κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα των παραπάνω περιοχών. Τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπου με την χρήση εργαλείων, αφαιρούσαν καλώδια χαλκού και προξενούσαν μεγάλες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει, σύμφωνα με την Αστυνομία, καλώδια χαλκού, διαφόρων διατομών, συνολικού μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 240.000 ευρώ, ενώ οι φθορές που προκάλεσαν στα φωτοβολταϊκά πάρκα ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή των συλληφθέντων γάντια και εργαλεία, όπως κόφτες, πένσες, κατσαβίδια, συρματόσχοινο με γάντζους κά, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεση και την έλξη των καλωδίων χαλκού.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε κλοπές σε φωτοβολταϊκά πάρκα"

«Κατεβάστε τον Ήλιο της Βεργίνας»! Τα αυστηρά διαβήματα της Αθήνας προς τα Σκόπια

Η αναβλητική διάθεση των γειτόνων και οι σημαντικές καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει βαθύτατη ενόχληση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία – όπως αποκαλύπτει σήμερα η Real News εκφράστηκε με δύο επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τα Σκόπια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Στο ελληνικό ΥΠΕΞ η άποψη ότι τα Σκόπια παίζουν με τον χρόνο είναι διάχυτη. Υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος επεσήμανε με νόημα στην Real ότι «αφ’ ης στιγμής η συμφωνία έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, το πρόβλημα έγκειται όχι στην εφαρμογή της αλλά ακριβώς στο ότι δεν εφαρμόζεται. Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι Αρχές των Σκοπίων όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει σε ταχεία εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Real, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρέσβης Δημήτριος Γιαννακάκης, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, γνωστοποιώντας του την έντονη ανησυχία της Αθήνας για τις καθυστερήσεις.
Στις 13/9/2019 ακολούθησε δεύτερη συνάντηση του κ. Γιαννακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Η ελληνική πλευρά εξέθεσε σειρά προβληματισμών, επισημαίνοντας με νόημα ότι είναι αδήριτη ανάγκη για τη γειτονική χώρα να έχει σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης.
Στις συναντήσεις αυτές η Αθήνα προειδοποίησε με εμφατικό τρόπο τα Σκόπια ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση δράση βάσει των άρθρων 8.2 (ανάδειξη ελληνικότητας αρχαίων Μακεδόνων) και 8.3 (αφαίρεση Ήλιου της Βεργίνας) της συμφωνίας και όχι απλώς για συμβολικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην αφαίρεση αλυτρωτικού/αναθεωρητικού περιεχομένου από τα προγράμματα Ιστορίας, αλλά και ότι αναμένει εντός Σεπτεμβρίου ενέργειες εφαρμογής της συμφωνίας σε τομείς υψηλού συμβολισμού.
Παρά το γεγονός ότι οι Αρχές της γειτονικής χώρας παρουσίασαν οδηγίες οι οποίες έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για εφαρμογή της συμφωνίας προσθέτοντας μάλιστα, ότι αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, η θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για κομβικής σημασίας ζητήματα εξακολουθεί να καταγράφεται μηδενική πρόοδος.
Δικαιολογίες
Οι δικαιολογίες που προέβαλε η γειτονική χώρα δεν προκάλεσαν στο ελληνικό στρατόπεδο αισιοδοξία για επιτάχυνση. Οι αξιωματούχοι των Σκοπίων δεν αμφισβήτησαν τις καθυστερήσεις. Αντιθέτως, τις απέδωσαν στην αναβλητικότητα των Βαλκανίων και στην αδικαιολόγητη -όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν- πεποίθηση ορισμένων ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να αρχίσει μετά την παρέλευση του εξαμήνου.
Για την ελληνική πλευρά, ωστόσο, ως ιδιαιτέρως σημαντική αξιολογείται η έλλειψη βούλησης τμήματος τής ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος το οποίο διερωτάται γιατί να αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί το ότι η Ε.Ε. θα δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι, όσα προσκόμματα και αν εμφανίζονται, η άλλη πλευρά δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση εφαρμογής της συμφωνίας.
Εμμένουν
Για την Αθήνα είναι σαφές ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για την ανάδειξη της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων στα μνημεία, αλλά και για τηναφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας.
Η εξάμηνη προθεσμία από την ημερομηνία ισχύος των συνταγματικών αλλαγών, όπως αυτή προβλεπόταν στη συμφωνία, για την κατάργηση των συμβόλων που παραπέμπουν στην ιστορία και στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Μακεδονίας στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας παρήλθε. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, μόλις στις 14 Αυγούστου, δύο ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας, έγιναν ορισμένες θετικές ενέργειες, ανεπαρκείς όμως ως προς την έκταση του προβλήματος. Ο μεγαλύτερος φόβος της Αθήνας εντοπίζεται στο ζήτημα της αφαίρεσης του Ήλιου της Βεργίνας.
Κι αυτά γιατί, ενώ η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει δώσει οδηγίες για αφαίρεση του συμβόλου από τους δημόσιους χώρους, στις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας επικρατεί η απόλυτη σύγχυση για το πώς ορίζεται ο δημόσιος χώρος. Εξ ου και η αφαίρεση του συμβόλου περιορίστηκε μόνο στα καλύμματα φρεατίων μόνο στο κέντρο των Σκοπίων και στο Μοναστήρι.
Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε σε απαίτηση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει άμεσα η αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας και από πεζοδρόμια, ιστούς σημαιών, πλατείες ακόμα και από υπαίθρια καταστήματα με σουβενίρ.Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί ακόμα πολύ χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές Αρχές στα Σκόπια φέρεται να έχουν δώσει εντολή για αφαίρεση του συμβόλου από τους δημόσιους χώρους μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, είναι πολύ πιθανό να εγερθούν αμφισβητήσεις ως προς το τι αποτελεί δημόσιο χώρο (π.χ. πεζοδρόμια ανήκοντα σε πολυκατοικίες και όχι στον δήμο, σημαίες σε ιδιωτικά οικόπεδα, υπαίθρια καταστήματα με σουβενίρ κλπ).
Τα εσωτερικά ζητήματα στα Σκόπια είναι πολλά και η κυβέρνηση Ζάεφ φοβάται αντιδράσεις όσων θίγονται, μηνύσεις για καταστροφή ξένης περιουσίας, αλλά και πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος από την αντιπολίτευση.
Μείζον ζήτημα, ωστόσο, προκύπτει και με τις πινακίδες οι οποίες-με βάση τη συμφωνία- θα έπρεπε να τοποθετηθούν στα μνημεία προκειμένου να αναδειχθεί η ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων.
Η εικόνα που έχει το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι οι πινακίδες ήταν πολύ μικρές, κατασκευασμένες από πλαστικό και τοποθετήθηκαν στα περισσότερα μνημεία με κόλλα, με αποτέλεσμα είτε να αφαιρεθούν είτε να βανδαλιστούνσχεδόν αμέσως και ως εκ τούτου να μην είναι ορατές.
Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε εντολή για την άμεση αντικατάστασή τους χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά για το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη επισημάνει συγκεκριμένα μνημεία στα Σκόπια , αλλά και παραδείγματα τα οποία χρήζουν παρεμβάσεων.
Μεταξύ άλλων:
Τα αγάλματα των οκτώ αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων στη Γέφυρα των Πολιτισμών, στο κέντρο των Σκοπίων.
Το Μέγαρο της Λυδίας της Φιλιππησίας.
-Το μνημείο για τα παιδιά – πρόσφυγες σε πλατεία απέναντι από τη Βουλή. Η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι το 2016 τοποθετήθηκε εκεί πινακίδα με τονΉλιο της Βεργίνας και με την απαράδεκτη αναφορά σε «γενοκτονία των Μακεδόνων» στην Ελλάδα.
-Ο Ήλιος της Βεργίνας σε κεντρικό δρόμο στα Σκόπια, με τους Σκοπιανούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο.
-Η τεράστια πινακίδα σε κτίριο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας».
-Το λογότυπο δήμου Κριβογκάστανι στο οποίο απεικονίζεται ο Ήλιος της Βεργίνας.
Παράλληλα, στο διάβημα της η ελληνική πλευρά σύμφωνα με το ρεπορτάζ τηςReal, επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κατά καιρούς προκληθεί προβλήματα σε Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες η γειτονική χώρα αναγραφότανσε πινακίδες ή κείμενα ως «Μακεδονία», αλλά και το γεγονός ότι σε αθλητικές διοργανώσεις οι αποστολές της γειτονικής χώρας χρησιμοποιούν στολές με τα διακριτικά «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
Realnews/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κατεβάστε τον Ήλιο της Βεργίνας»! Τα αυστηρά διαβήματα της Αθήνας προς τα Σκόπια"

Επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες στα ούρα των παιδιών

Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν τοξικά επίπεδα πλαστικών ουσιών στα ούρα και τα κόπρανά τους, υποστηρίζει μελέτη που αναδημοσιεύεται στην online έκδοση του Spiegel.

Ερευνητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας και του Ινστιτούτου Robert Koch του Βερολίνου μελέτησαν 15 υποπροϊόντα πλαστικών ουσιών στα ούρα και τα κόπρανα 2.500 παιδιά, 3-17 ετών. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 11 από τις 15 αυτές ουσίες, εκ των οποίων μια θεωρείται ότι προκαλεί καρκίνο, εντοπίζονταν στο 97-100% των δειγμάτων.

Τα επίπεδα του υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA) υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας στο 20% των δειγμάτων, ειδικά στα μικρότερα παιδιά. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται στην παρασκευή ενδυμάτων και έχει ήδη σχετιστεί με καρκίνο σε ζωικά μοντέλα. Μάλιστα, τόσο το Διεθνές Γραφείο για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει ως «πιθανόν καρκινογόνο για τους ανθρώπους» το PFOA και έχουν ανακοινώσει μέτρα αυστηρότερης ρύθμισης της χρήσης του.

«Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι έναν αυξανόμενος αριθμός πλαστικών συστατικών βρίσκεται επίσης στο ανθρώπινο σώμα», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marike Kolossa-Gehring, εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου. Και προσθέτει ότι «το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα μικρότερα και πιο ευάλωτα παιδιά είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύριο σώμα της μελέτης δεν έχει δημοσιευθεί και τα παραπάνω στοιχεία χαρακτηρίζονται προκαταρκτικά. Η δημοσιοποίηση τους έγινε κατόπιν έγκρισης της κυβέρνησης και εις απάντηση σχετικού αιτήματος του κόμματος των Πρασίνων.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι μελετήσουν πως αυτά τα υποπροϊόντα εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα μικροχημικά που εμπεριέχουν πολλά είδη ρουχισμού διασπώνονται και τελικά μπαίνουν στην αιματική κυκλοφορία.

Η Bettina Hoffmann, ειδική σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας στο κόμμα των Πρασίνων, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση «να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τα επιβλαβή χημικά». Διατυπώνει δε ανησυχίες ότι τα κάθε λογής επικίνδυνα χημικά απαγορεύονται για να αντικατασταθούν από ουσίες εξίσου επιβλαβείς.

ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες στα ούρα των παιδιών"

Κ. Χατζηδάκης: Θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τον εισαγγελέα για τη ΔΕΗ

Αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του έναντι της κυβερνητικής πολιτικής για τη ΔΕΗ ασκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Αντί να απολογούνται για την τραγική κατάσταση, στην οποία παρέδωσαν τη ΔΕΗ, παριστάνουν και τους εισαγγελείς» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης στην εφημερίδα Real News, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο και θρασύτατο ψέμα» τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν αχρείαστα, διότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης έβαινε βελτιούμενη.

«Δεν θα ανεχθώ το παιχνίδι τους, να κρύβονται πίσω από λογιστικές αλχημείες με ζημιές που είχαν σχέση με συγκεκριμένες λιγνiτικές μονάδες και κάποιες έκτακτες αποζημιώσεις προσωπικού» απαντά ο ίδιος.

Όσον αφορά στις κατηγορίες για προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ με στόχο την πώληση, ο αρμόδιος υπουργός τονίζει ότι «πρέπει να έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα κάποιος που, ενώ έχει γκρεμοτσακίσει μια επιχείρηση, κατηγορεί αυτόν που έχει οδηγήσει τη μετοχή της τρεις φορές πάνω σε αξία ότι την απαξιώνει».

Για την υπόθεση Novartis και την προκαταρκτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι η ΝΔ προσπαθεί να αποφύγει δύο λάθη: «Το ένα λάθος θα ήταν το κουκούλωμα της υπόθεσης και το άλλο μια πολιτική αντεκδίκησης».

Τέλος, αναφέρει ότι θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ – Υποδομές και της ΔΕΠΑ – Εμπορίας, επισημαίνοντας ότι με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Χατζηδάκης: Θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τον εισαγγελέα για τη ΔΕΗ"

Συνταξιούχοι: Αυξήσεις 3% έως 7% στις κύριες συντάξεις

Αυξήσεις συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 3% ως 7% φέρνει ο νέος νόμος που θα διορθώσει τις αδικίες και τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από την αλλαγή των συντελεστών, και ανάλογα με τα τελικό σχέδιο που θα προκριθεί στο νέο νόμο, θα προκύψουν αυξήσεις συντάξεων από 20 ευρώ για όσους αποχωρούν με μισθό 1.000 ευρώ, ως και 95 ευρώ για όσους αποχωρούν με μισθό 2.000 ευρώ. Στους υψηλότερους μισθούς δε, πάνω από 2.500 ευρώ, οι αυξήσεις φτάνουν και στα 120 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας βάζει ξανά στο μικροσκόπιο τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και το σχέδιο των αλλαγών που εξετάζεται περιλαμβάνει δυο βασικά σενάρια για παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016.

Το ένα σενάριο είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8% ή 10% μετά τα 28 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από το νόμο 4387/2016.

Το δεύτερο σενάριο είναι να αυξηθούν ίσως και πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη μεν, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.
Για παράδειγμα:

• Μισθωτός με 35 έτη και μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ από το 2002 ως το 2019, θα πάρει σύνταξη 722 ευρώ. Με αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης κατά 8% παίρνει 749 ευρώ, ενώ με αύξηση των ποσοστών κατά 10% παίρνει 756 ευρώ. Οι αυξήσεις που μπορεί να προκύψουν είναι από 27 ως 34 ευρώ το μήνα, ήτοι 3,7% ως 4,7%, ανάλογα με το αν το ποσοστό αναπλήρωσης της 35ετίας αυξηθεί από 33,81% που είναι σήμερα στο 36,51% (+8%), ή στο 37,19% (+10%).

• Μισθωτός με 42 έτη και μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ παίρνει σύνταξη 1.320 ευρώ με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Με αύξηση των ποσοστών 10% η σύνταξή του αυξάνεται στα 1.414 ευρώ, γιατί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα 42 έτη ασφάλισης, από 46,8% που είναι σήμερα, ανεβαίνει στο 51,48% και του δίνει μεγαλύτερη σύνταξη κατά 95 ευρώ, ή κατά 7,1%.

Σήμερα ο μέσος χρόνος εργασίας για τη σύνταξη είναι στα 28 με 30 έτη και πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν την έξοδο ακόμη και αν πάρουν μειωμένη σύνταξη, γιατί διαπιστώνουν ότι η παραμονή στην εργασία και οι εισφορές περισσοτέρων ετών δεν έχουν αντίκρισμα στη σύνταξη.

Το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη που θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν στο υπουργείο είναι πως η αύξηση των συντάξεων που προκύπτει είναι λελογισμένη και αντέχει να την\ σηκώσει ο ΕΦΚΑ.

Οι αλλαγές θα τρέξουν εντός του 2020 και το έναυσμα θα δοθεί σύντομα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το νόμο Κατρούγκαλου στο σύνολό του. Η απόφαση, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, κρίνει ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 στις συντάξεις δεν είναι ανταποδοτικά. Ηδη, το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 930/2019 του δεύτερου Τμήματος που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την περασμένη Κυριακή, κάνει λόγο για πρώτη φορά στα ποσοστά της ανταποδοτικής σύνταξης του νόμου 4387, τα οποία χαρακτηρίζει «πολύ χαμηλά». Σημειώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση έρχονται αναδρομικά 3ετίας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς οι δικαστές κρίνουν αντισυνταγματική την ΕΑΣ και με τον ΕΦΚΑ και ζητούν εκ νέου από την Ολομέλεια να αποφασίσει για ποιο διάστημα θα δοθούν οι παράνομες κρατήσεις της ΕΑΣ. Στους κερδισμένους είναι 4 κατηγορίες:

1. Οι εν συνταξιούχοι που έχουν προσωρινή σύνταξη και θα πάρουν την τελική τους σύνταξη με αυξημένο ποσό, από τη στιγμή που ισχύσουν οι βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης.

2. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι για «έξοδο» από το 2020 που θα λάβουν απευθείας τα νέα αυξημένα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης.

3. Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νόμο Κατρούγκαλου από 13/5/2016 ως 2019 στους οποίους θα εφαρμοστούν τα νέα αυξημένα ποσοστά με το νέο νόμο, όχι όμως αναδρομικά αλλά μετά την ισχύ του νέου νόμου.

4. Οι παλαιοί συνταξιούχοι, πριν το νόμο Κατρούγκαλου, στους οποίους θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός και θα έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη και μικρότερη προσωπική διαφορά.

Εκτιμάται ότι από 13/5/2016 ως και τα μέσα του 2019 έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 230.000 ασφαλισμένοι με μειώσεις συντάξεων μεταξύ 11% και 40% για τους περισσότερους. Μέρος των απωλειών τους θα αποκατασταθεί από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης και τον επανυπολογισμό της ανταποδοτικής τους σύνταξης σε μεγαλύτερο ποσό με το νέο νόμο.

5 παραδείγματα για τις αυξήσεις που «δίνουν» τα νέα ποσοστά
Τις αυξήσεις που θα έρθουν στις «συντάξεις Κατρούγκαλου» παραθέτει σε πίνακες ο «Ε.Τ.»  στη βάση των δυο βασικών σεναρίων, για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

1. Ασφαλισμένος με 28 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ από το 2002 ως το 2019 παίρνει 624 ευρώ σύνταξη. Με αύξηση συντελεστών κατά 10% θα πάρει 647 ευρώ.

2. Ασφαλισμένος με 33 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.200 ευρώ παίρνει 751 ευρώ σύνταξη με τους σημερινούς συντελεστές. Με αύξηση συντελεστών κατά 8% θα πάρει 781 ευρώ και με αύξηση συντελεστών 10% θα πάρει 788 ευρώ. Η αύξηση στη σύνταξη είναι μεταξύ 30 και 40 ευρώ ή 4% με 5%.

3. Ασφαλισμένος με 37 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ θα πάρει σύνταξη 942 ευρώ μικτά. Με αύξηση συντελεστών κατά 8% θα πάρει 987 ευρώ και με αύξηση συντελεστών 10% θα φτάσει σχεδόν στα 1.000 ευρώ. Η αύξηση στη σύνταξη είναι μεταξύ 45 και 56 ευρώ ή 4,8% με 5,9%.

4. Ασφαλισμένος με 40 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.800 ευρώ θα πάρει σύνταξη 1.154 ευρώ μικτά, με τα ισχύοντα ποσοστά Κατρούγκαλου, ενώ με αύξηση συντελεστών κατά 10% η σύνταξη φτάνει στα 1.231 ευρώ και έχει αύξηση κατά 77 ευρώ (+6,7%).

5. Ασφαλισμένος με 41 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, αν φύγει με τα ισχύοντα ποσοστά Κατρούγκαλου, θα πάρει σύνταξη 1.280 ευρώ μικτά, ενώ με αύξηση συντελεστών κατά 10%, η σύνταξη βγαίνει στα 1.370 ευρώ και έχει αύξηση κατά 90 ευρώ (+7%).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταξιούχοι: Αυξήσεις 3% έως 7% στις κύριες συντάξεις"

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στην Αλβανία

Βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης στέλνει η Ελλάδα στην Αλβανία, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αλβανικών αρχών. Η γειτονική χώρα, μετά τον μεγάλο σεισμό, που άφησε πολλούς άστεγους, βρέθηκε αντιμέτωπη και με πλημμύρες από την κακοκαιρία.

Στις 09:00 το πρωί της Κυριακής (29.09.2019) αναχώρησε στο C-130 με την ανθρωπιστική βοήθεια, για την Αλβανία.

Γεννήτριες, σκηνές, κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, φάρμακα και σημαντικές ποσότητες τροφίμων αποτελούν την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται στη γειτονική χώρα.

Η Αλβανία προχθές ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας αρχικά και διασωστικά συνεργεία για την έρευνα εγκλωβισμένων από τον σεισμό. Στην συνέχεια όμως ανέφερε ότι δεν χρειαζόταν διασώστες, αλλά είχε ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης για τους άστεγους.

Την αποστολή συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να την παραδώσει στις αλβανικές αρχές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στην Αλβανία"

Αδέσποτος σκύλος δάγκωσε νεαρή φοιτήτρια στη Λαμία

Το πρωί του Σαββάτου, η νεαρή φοιτήτρια και αθλήτρια από τη Λαμία ξεκίνησε να πάει για προπόνηση με την ομάδα της και βρέθηκε στο νοσοκομείο.

Η κοπέλα επέλεξε την ανηφόρα της οδού Κάλβου και από κει μια από τις παρόδους της Τυμφρηστού για να βρεθεί στην αρχή από το Ισιαδάκι, όπου θα συναντούσε τους υπόλοιπους συναθλητές της και τον προπονητή του συλλόγου Σάββα Κουμπούρα για προπόνηση.

Στην τελευταία ανηφόρα όμως ένα σκυλί σηκώθηκε και την άρπαξε από τη γάμπα αφήνοντας της ένα μεγάλο δάγκωμα.

«Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πολλές φορές απρόκλητα τα σκυλιά αυτά μας έχουν γαυγίσει και κάποια εξ αυτών μας έχουν επιτεθεί», είπε στο LamiaReport.gr ο Σάββας Κουμπούρας ο οποίος προσπαθεί τις περισσότερες φορές να συνοδεύει τους αθλητές του και ειδικά τους μικρότερους. Η αθλήτρια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο από όπου πήρε μόνο ένα χαρτί για να κάνει τον αντιτετανικό στο Φαρμακείο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδέσποτος σκύλος δάγκωσε νεαρή φοιτήτρια στη Λαμία"

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο τροχαίο τώρα,βίντεο

ΙΧ (μαύρο Passat) με κατεύθυνση από Καβάλα για Θεσσαλονίκη, στο ύψος της διασταύρωσης Αγίου Βασιλείου με Χορτιάτη, παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και συγκρούστηκε με άλλο ΙΧ (ασημί Υaris) που έβγαινε από το χωριό.
Το ασημί yaris προσέκρουσε και στο λευκό Hyundai,έπειτα στο κράσπεδο και απο ότι βλέπετε στις εικόνες κόπηκε κυριολεκτικά στα δυο. Αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του οχήματος (ασημί Yaris) και να τραυματιστούν σοβαρά άγνωστο μέχρι στιγμής ποσά άτομα διότι το μαύρο Passat που παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη μετέφερε παράνομους μετανάστες κατά πάσα περίπτωση 12, απο οτι λένε η πληροφορίες μας. Πιθανότατα πριν απο την σύγκρουση να υπήρχε καταδίωξη απο την αστυνομία για αυτό να παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη.
Αυτήν τη στιγμή η κυκλοφορία διεξάγεται από παράδρομους και η περιοχή μοιάζει βομβαρδισμένη.
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ .

Oraiokastro24
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο τροχαίο τώρα,βίντεο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news