facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Κύπρος: Νόμιμο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά Μπόμπολα

Τόσο το κυπριακό όσο και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, εναντίον του Λεωνίδα Μπόμπολα, έχουν εκδοθεί νόμιμα από κυπριακό δικαστήριο, αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, απορρίπτοντας έφεση που καταχώρησε ο Μπόμπολας θεωρώντας παράνομη της έκδοση εντάλματος.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε στις 3 Μαίου του 2016 ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μπόμπολα σε σχέση με την ποινική υπόθεση στη Κύπρο, το οποίο, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, δεν εκτελέστηκε. Το Συμβούλιο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι η πλειονότητα των περιγραφόμενων πράξεων στο ένταλμα φέρεται να έχουν τελεστεί, εν όλω ή εν μέρει, στην Ελλάδα και διέταξε τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολούθησαν εκ μέρους των ελληνικών Εισαγγελικών Αρχών αιτήματα συνδρομής προς τις κυπριακές Αρχές για παράδοση του συνόλου της δικογραφίας. Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ξεκίνησε ποινική διαδικασία κατά τριών φυσικών προσώπων για το αδίκημα της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών, στο πλαίσιο της οποίας, ο Κ. Μπόμπολας κλήθηκε ως ύποπτος, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση, ώστε να κριθεί κατά πόσο συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του.

Ο Κ. Μπόμπολας καταχώρησε αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με την οποία επεδίωκε την έκδοση διατάγματος ακύρωσης και/ή αναστολής του εντάλματος εναντίον του, προβάλλοντας τη θέση ότι παραβίαζε την αρχή της αναλογικότητας. Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του, σημειώνοντας στην απόφαση του ότι, υπό το φως των περιστάσεων της υπόθεσης, «η διατήρηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εξακολουθούσε να είναι αναλογικού χαρακτήρα».

Ακολούθως ο Λ. Μπόμπολας καταχώρησε έφεση κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, με την οποία αμφισβητούσε την ορθότητα της απόφασης του Δικαστηρίου, προβάλλοντας έξι λόγους έφεσης.

Το κυπριακό τριμελές Εφετείο, με σημερινή ομόφωνη απόφασή του, έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι «[…] θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να διατηρεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προς το σκοπό εξέτασης των σοβαρών ποινικών αδικημάτων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και συγκεκριμένα της διαφθοράς στην Κύπρο».

«Το επιχείρημα ότι με την απόφαση του το πρωτόδικο Δικαστήριο έχει ανατρέψει το τεκμήριο της αθωότητας, καθότι η διατήρηση της ισχύος του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης μοναδικό αποτέλεσμα έχει την τιμωρία του εφεσείοντος, δεν υποστηρίζεται ούτε από το μηχανισμό του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ούτε και από τα ενώπιον του Δικαστηρίου τεθέντα γεγονότα. Αποδοχή της θέσης του εφεσείοντος (Μπόμπολα)», προστίθεται στην απόφαση, «θα εξουδετέρωνε το μηχανισμό του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για προσαγωγή αδικοπραγούντων ενώπιον της δικαιοσύνης».

Το Κυπριακό Εφετείο αναφέρει, επίσης, στην απόφαση του ότι «η διαδικασία, όπως ορθά παρατηρεί και το πρωτόδικο Δικαστήριο, δεν στοχεύει στη θεμελίωση τυχόν ποινικών ευθυνών του εκζητουμένου ούτε αποτελεί ή ισοδυναμεί με ποινική δίωξη. Μόνο οι δικαστικές αρχές της χώρας που εξέδωσαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είναι υπεύθυνες για την εξέταση και διαπίστωση ποινικών ευθυνών για τα κατ` ισχυρισμόν διαπραχθέντα αδικήματα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταρρίπτονται ως εκ τούτου τα όποια επιχειρήματα του εφεσείοντος, είτε περί κατάχρησης της διαδικασίας, είτε περί τιμωρητικού μέτρου».

Αναφέρει, ακόμη, ότι «οι αιτιάσεις του εφεσείοντος (Μπόμπολα) δεν είναι δυνατόν να κατισχύσουν του καλώς νοούμενου κοινωνικού συμφέροντος, στην ορθή εφαρμογή της ποινικής δικαιοσύνης και του κυριαρχικού δικαιώματος του κράτους να διατηρεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης».

Το Δικαστήριο, συνεχίζει το Εφετείο, «ορθά κατέληξε στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμποδίζεται στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για να διερευνήσει την υπόθεση εναντίον του εφεσείοντος, η οποία ενδέχεται να εκκρεμεί παραλλήλως με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, ώστε στο τέλος της ημέρας να διαφανεί ‘ποιο κράτος θα αποδειχθεί ταχύτερο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας’».

«Αποτελεί κοινό έδαφος», σύμφωνα με την απόφαση, «ότι στην υπό κρίση περίπτωση τόσο το εθνικό ένταλμα σύλληψης, όσο και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έχουν εκδοθεί νομίμως από Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυνάμει της Σύμβασης και του Νόμου και για τη διερεύνηση ποινικών παραβάσεων από πρόσωπα που κατείχαν δημόσιες θέσεις και που φέρονται, βάσει του μαρτυρικού υλικού, να χρηματίστηκαν».

Σημειώνεται ότι «ο σκοπός και το πνεύμα της Σύμβασης, του Νόμου και των συναφών Οδηγιών ως ανωτέρω, καταλείπουν εξουσία στο εκδώσαν το ένταλμα κράτος, Κυπριακή Δημοκρατία, ενόσω δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη συγκέντρωση των ποινικών διαδικασιών, να συνεχίσει τη διερεύνηση των αξιόποινων πράξεων που διαπράχθηκαν στο έδαφος της και εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, η οποία υπό τις ανωτέρω περιστάσεις της υπόθεσης δεν παραβιάζεται».

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου, «τα ατομικά δικαιώματα του εφεσείοντος δεν είναι απόλυτα αλλά δύνανται να τύχουν περιορισμού ως επιβάλλεται εκ του Νόμου. Εν πάση περιπτώσει», καταλήγουν οι τρεις δικαστές του Ανωτάτου, « ο εφεσείων δεν έχει καταδείξει ότι έχει πληγεί ο πυρήνας των δικαιωμάτων του σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραβιάζεται καθ` οιονδήποτε τρόπο το Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Νόμιμο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά Μπόμπολα"

Διεθνής Αμνηστία: «Σοβαρή επιδείνωση» των συνθηκών για τους πρόσφυγες στα νησιά

Για «σοβαρή επιδείνωση των ήδη απαράδεκτων συνθηκών» που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία και ζητά από τις ελληνικές αρχές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, «να βρουν αμέσως μια βιώσιμη λύση, ώστε οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, κάνει επίσης λόγο για 69 ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται υπό καθεστώς προστατευτικής επιμέλειας στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Αναφέρει παράλληλα, ότι «έχει ενημερωθεί για την αυξημένη χρήση αστυνομικής προσωρινής επιμέλειας και κράτησης ανηλίκων σε άλλες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα» και συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των παιδιών σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Σημειώνει επίσης, ότι οι επιχειρήσεις της κυβέρνησης για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε καταυλισμούς «που είναι συχνά υπερπλήρεις ή ακατάλληλοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τη συμβατότητά τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων σχετικά με την υποδοχή». Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία και για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, «σε μια στιγμή που προτεραιότητα οφείλει να είναι η διασφάλιση της ουσιαστικής πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε ασφαλείς διαδρομές».

Τέλος, σχετικά με τις εξαγγελθείσες αλλαγές στο σύστημα ασύλου, η Διεθνής Αμνηστία ζητά η όποια μεταρρύθμιση να μην παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Αμνηστία: «Σοβαρή επιδείνωση» των συνθηκών για τους πρόσφυγες στα νησιά"

Αναστασιάδης: Δεν θα δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων

Το μήνυμα πως δεν θα δεχθεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της ε/κ πλευράς να διαπραγματευτεί υπό πίεση έστειλε, από το βήμα της 74η Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επανατονίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη αφοσίωση και στήριξή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέρριψε τα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε σε σχέση με το Κυπριακό, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης. Ο Πρόεδρος ανέφερε, ωστόσο, πως ταυτίζεται πλήρως με τα συναισθηματικά καταληκτικά σχόλια του κ. Ερντογάν, καθώς εμπερικλείουν την ουσία αυτού που προσπαθούμε να επιτύχουμε στην Κύπρο: «Ελευθερία, ειρήνη, ευημερία, δικαιοσύνη και ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για όλους».

«Αυτό είναι το όραμά μου. Αυτό είναι το όραμα του λαού της Κύπρου. Ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο, με ένα κράτος το οποίο θα εξασφαλίσει ένα κοινό μέλλον ευημερίας για τις επόμενες γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα παρεκκλίνει από την επιδίωξη αυτού του οράματος.

Στην ομιλία του, την Πέμπτη, στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «τα τελευταία 45 χρόνια αναλαμβάνουμε τις ίδιες θετικές πρωτοβουλίες με σκοπό να τερματίσουμε το απαράδεκτο στάτους κβο και να επιτύχουμε μια διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην πατρίδα μου».

Πρόσθεσε πως «παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες και την εποικοδομητική εμπλοκή και εμού και των προκατόχων μου προς την εξεύρεση μιας δίκαιης λύση, η Κύπρος παραμένει η τελευταία ευρωπαϊκή διαιρεμένη χώρα" και επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσο μιας νέας προσπάθειας, που δίνει μια λάμψη ελπίδας».

«Επιθυμώ να τονίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αφοσίωση και στήριξή μου σε αυτή τη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως σε αυτό το πλαίσιο και σε συνέχεια έκκλησης από τον Γενικό Γραμματέα για μια συμφωνημένη βάση για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπάρχει μία συναντίληψη από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι οι σχετικοί «Όροι Αναφοράς» πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία: «Την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουάριου 2014, η οποία καθορίζει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης, καθώς και τη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, οι οποίες είχαν οδηγήσει στη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα, και το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, τα Στρατεύματα, την Αποτελεσματική Συμμετοχή, τις Εδαφικές Αναπροσαρμογές, την Ακίνητη Περιουσία και την Ισομερή Μεταχείριση, όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «μια τέτοια κατανόηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών με μοναδικό στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί ως ένας ιστορικός συμβιβασμός από την πλευρά μας: Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια».

«Μια διευθέτηση, η οποία θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο, λειτουργικό και μόνιμο ομοσπονδιακό Κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εξαρτήσεις, ξένα στρατεύματα και δικαιώματα επέμβασης από τρίτες χώρες. Μια διευθέτηση, η οποία δεν θα αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι "τα Ηνωμένα Έθνη και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα είναι για μας ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως δυστυχώς, ενώ οι προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά υπονομεύουν σοβαρά τον στόχο ύπαρξης ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

«Αν και δεν προτίθεμαι να ξεκινήσω ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν μου επιτρέπεται - και η αξιοπρέπεια του λαού μας υπαγορεύει να μην το κάνω - να δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της πλευράς μας να διαπραγματευτεί υπό πίεση», ανέφερε.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε:

«Είναι δυνατόν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να επιτύχουν, ενώ η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα;

Ή όταν η Τουρκία απειλεί την Κύπρο ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν προχωρήσουμε με το ενεργειακό μας πρόγραμμα;

Ή όταν η Τουρκία απειλεί τα γειτονικά κράτη και τις ενεργειακές εταιρείες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και έχουμε δημιουργήσει συμβατικές υποχρεώσεις;

Είναι δυνατόν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να επιτύχουν, όταν πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και πράξεις Τούρκων αξιωματούχων σηματοδοτούν σχέδια για τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, το ακατοίκητο τμήμα της Αμμοχώστου, που βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή;»

Όσον αφορά τα Βαρώσια, τόνισε ότι το ξεχωριστό τους καθεστώς αναγνωρίστηκε σε όλες τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα και τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Επεσήμανε πως το πλαίσιο για την επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων στην περιοχή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθορίστηκε ως προτεραιότητα τόσο στη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων όσο και στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από αυτή την άποψη, εκτιμούμε βαθύτατα την πρόσφατη επιβεβαίωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα εν λόγω ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως «είμαστε επίσης αντιμέτωποι με μια ολοένα και πιο επιθετική στάση του τουρκικού στρατού και μια κλιμάκωση παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη» και επεσήμανε πως «όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν τον ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την εκπλήρωση της εντολής της, πιο απαραίτητη από ποτέ».

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας κατά την ομιλία του στη Συνέλευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο κ. Ερντογάν κατέφυγε σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Όπως είπε, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μια αδιάλλακτη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι όσοι ισχυρίζονται ότι θα λύσουν το κυπριακό πρόβλημα με την προϋπόθεση «μηδενική ασφάλεια, μηδενικές εγγυήσεις» έχουν κακές προθέσεις εξ’ αρχής.

«Και αναρωτιέμαι: Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων η επιδίωξη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από την παρουσία στρατευμάτων κατοχής; Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων να οραματίζεσαι τον τερματισμό μιας αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένο στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις Συνθήκες της ΕΕ; Ποιο άλλο από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ υπόκεινται σε εγγυήσεις από τρίτη χώρα; Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων η επιδίωξη να εγκαθιδρυθεί ένα κανονικό κράτος, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους Κύπριους, χωρίς εξωτερικές εξαρτήσεις;», ανέφερε.

Επεσήμανε εξάλλου πως ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να μοιραστεί την πολιτική δύναμη και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους.

Διερωτήθηκε αν «αρνούμαστε να μοιραστούμε την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους, όταν: Έχουμε αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα και επιβεβαιώθηκε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα των φυσικών πόρων, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και έχουμε επίσης διαβιβάσει την ετοιμότητά μας, πάντα στο πλαίσιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, να καταθέσουμε έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

«Έναν ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό, μέσω του οποίου προστατεύουμε το νόμιμο μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία πληθυσμού των μελλοντικών συνιστωσών πολιτειών», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει μια λογική προσέγγιση στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων και ότι θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε το ερώτημα αν είναι λογική προσέγγιση η μονομερής και παράνομη διεξαγωγή γεωτρήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη άλλης χώρας μέσω της απειλής χρήσης βίας και αναρωτήθηκε "ποιου τα δικαιώματα προστατεύει η Τουρκία όταν οι αξιώσεις της περιορίζουν, προς όφελός της, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44% εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων;».

«Όπως έχω δηλώσει, δεν ήταν και δεν είναι πρόθεσή μου να ξεκινήσω μια αντιπαράθεση. Αντίθετα, ταυτίζομαι πλήρως με τα συναισθηματικά καταληκτικά σχόλια του κ. Ερντογάν, καθώς εμπερικλείουν την ουσία αυτού που προσπαθούμε να επιτύχουμε στην Κύπρο: `Ελευθερία, ειρήνη, ευημερία, δικαιοσύνη και ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για όλους», είπε ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας.

«Αυτό είναι το όραμά μου. Αυτό είναι το όραμα του λαού της Κύπρου. Ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο με ένα κράτος το οποίο θα εξασφαλίσει ένα κοινό μέλλον ευημερίας για τις επόμενες γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ένα μέλλον το όποιο θα τους επιτρέψει να ζουν ελεύθερα μαζί και να συνεργάζονται από κοινού, υπό συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης», επεσήμανε.

Ανέφερε πως «μόνο τότε θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις ανεκπλήρωτες ακόμα προοπτικές και δυνατότητες της χώρας μας.

Δεν θα παρεκκλίνω από την επιδίωξη αυτού του οράματος και επικαλούμαι την αλληλεγγύη σας στην υποστήριξη των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Είπε πως «αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου, αλλά και προς το συμφέρον της Τουρκίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως ο ΟΗΕ αποτελεί το μόνο διεθνές φόρουμ, στο οποίο τα έθνη μπορούν να αλληλοεπιδρούν συλλογικά, να συζητούν και να επιδιώκουν κοινούς στόχους.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε πως «η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη ανησυχητικές προβλέψεις που αφορούν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην άμεση περιοχή μας – συγκεκριμένα την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – ανέλαβε πρόσφατα πρωτοβουλία για συντονισμό των δράσεων της περιοχής για την κλιματική αλλαγή».

Επεσήμανε πως η πρωτοβουλία έχει στόχο να φέρει κοντά τους κορυφαίους επιστήμονες και φορείς λήψης αποφάσεων της περιοχής μας, με σκοπό την ανάπτυξη πρακτικών και εφικτών λύσεων που θα έχουν διαρκή οφέλη για τους πολίτες μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως η Κύπρος βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή άλλων πρωτοβουλιών με στόχο την εδραίωση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, μέσω, μεταξύ άλλων, της εδραίωσης συνεργιών και της αναβάθμισης των σχέσεων μας με τις γειτονικές χώρες.

Αυτή η προηγμένη συνεργασία, βασίζεται στη φιλοσοφία των πολυμερών σχέσεων και των θετικών πολιτικών, χωρίς αποκλεισμούς. Αποτελεί ένα υποσχόμενο βήμα προς τη θεσμοθέτηση συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε.

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες προκλήσεις και ιδιαίτερα στη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη, επεσήμανε πως «η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, έγκειται στην αποφασιστικότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ να αφήσουν επιτέλους στην άκρη βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και σκοπιμότητες και να φθάσουν σε μια κοινή κατανόηση της ανάγκης πλήρους συμμόρφωσης με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της κοινής μας οικογένειας».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Δεν θα δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων"

«Σκοταδισμός» στην Τουρκία: Φυλακίζεται επιστήμονας επειδή μίλησε για τη σχέση καρκίνου - ρύπανσης

Φόβο και ανησυχία εξακολουθεί να πυροδοτεί η έλλειψη σεβασμού στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να φιμώνει επιστημονικές απόψεις. Σε φυλάκιση 15 μηνών καταδικάστηκε επιστήμονας, επειδή αποκάλυψε τους κινδύνους του καρκίνου που προκαλεί η τοξική ρύπανση στη δυτική Τουρκία.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Μπουλέντ Σικ για «αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών», μια ετυμηγορία που χαρακτηρίστηκε «δικαστική παρωδία» από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Σικ δημοσιοποίησε τον περασμένο χρόνο τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 2011 και 2015 μαζί με άλλους επιστήμονες για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας διαπιστώθηκε μια σχέση μεταξύ της τοξικότητας των εδαφών, του νερού και της τροφής με τα υψηλά επίπεδα καρκίνου σε επαρχίες της δυτικής Τουρκίας.

Ο ίδιος έγραψε σχετικά άρθρα στην εφημερίδα Cumhuriyet, αφού αντιλήφθηκε πως η κυβέρνηση δεν λάμβανε μέτρα.

Η έρευνα «αποκάλυπτε ξεκάθαρα σε ποιο βαθμό οι υδάτινοι πόροι έχουν μολυνθεί από τοξικές ουσίες» σημείωσε ο Σικ σε δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνει ελεύθερος όσο εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής του.

«Η απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει πως τα αποτελέσματα μιας έρευνας που αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία μπορούν να συγκαλυφθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο» υπογράμμισε ο ίδιος.

Κινητοποιούνται οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς παρά την άνθηση του βιομηχανικού τομέα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη βιομηχανική ζώνη του Ντιλόβασι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χλμ από την Κωνσταντινούπολη και στην οποία εδρεύουν πολλά εργοστάσια χημικών και μεταλλουργίας, καθώς εκεί καταγράφονται επίπεδα καρκίνου πολύ υψηλότερα από τον διεθνή μέσο όρο.

«Αντί να διώκουν όσους προειδοποιούν μέσω δικαστηρίων, οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να πραγματοποιούν έρευνα για αυτό το σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκοταδισμός» στην Τουρκία: Φυλακίζεται επιστήμονας επειδή μίλησε για τη σχέση καρκίνου - ρύπανσης"

Εξάρχεια: Κι άλλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην περιοχή για ναρκωτικά

Νέα επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια για ναρκωτικά. Συνελήφθησαν δύο αλλοδαπή για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Στο δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ για την ειδική δράση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών στα Εξάρχεια αναφέρεται, επίσης, ότι η επιχείρηση στην περιοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25.9.2019), από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω επιχείρησης, προσήχθησαν πέντε άτομα (2 Έλληνες, και 3 αλλοδαποί) και συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 8,3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Κι άλλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην περιοχή για ναρκωτικά"

Αναβλήθηκε η δίκη για τα λεγόμενα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη

Για τις 19 Μαΐου 2020 αναβλήθηκε η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη για τα λεγόμενα «45άρια» της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκαν για την υπόθεση ο άλλοτε νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδελφός του Διονύσης, ως αντινομάρχης, και έξι στελέχη της τότε διοίκησης τους, ανέβαλε την υπόθεση λόγω παρέλευσης του ωραρίου της γραμματείας.

Το δικαστήριο αποφάσισε να άρει τον περιοριστικό όρο της αυτοπρόσωπης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα που είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους, διατηρώντας τους άλλους δύο όρους, αυτόν της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα «45άρια» περιστρέφονται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο να προσδιορίζεται σε 4 εκατ. ευρώ. Ένα δεύτερο σκέλος του ίδιου κατηγορητηρίου αφορά συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν το διάστημα 2007-09, στην ίδια νομαρχία, με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ' αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν και τη ζημία να αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Ζαμπίτης, συνήγορος υπεράσπισης του Π. Ψωμιάδη, τόνισε ότι επιθυμία του εντολέα του ήταν να ξεκινήσει η δίκη και επανέλαβε την πάγια θέση του κατηγορούμενου πρώην νομάρχη ότι επί των ημερών του «δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ από την νομαρχία και μετέπειτα την περιφέρεια».

Μετά δε και την πρόσφατη εξέλιξη της κήρυξης των αδελφών Ψωμιάδη σε καθεστώς αργίας από δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης, λόγω της αμετάκλητης παραπομπής τους σε δίκη για την παραπάνω υπόθεση, με σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, τα νομικά τους επιτελεία εξετάζουν την προοπτική προσφυγής στα αρμόδια όργανα κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβλήθηκε η δίκη για τα λεγόμενα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη"

Χρήστος Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος ο υπουργός Οικονομικών

Με καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ συνολικά για τον ίδιο και τη σύζυγό του, και με οικογενειακό εισόδημα 70.000 ευρώ –εκ των οποίων τα μισά από την βουλευτική αποζημίωση- ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως … ο φτωχότερος υπουργός -μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του τουλάχιστον- υπουργός Οικονομικών των τελευταίων ετών.

Ωστόσο στη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2018 (για τη χρήση του 2017) φιγουράρει το ιλιγγιώδες ποσόν καταθέσεων του 1.083.815,00 ευρώ, το οποίο δεν είχε δηλωθεί ποτέ ξανά και δεν δικαιολογείται επ’ουδενί από τα δηλωθέντα εισοδήματα της οικογένειας Σταϊκούρα. Αν και η δήλωση του 2018 δεν έχει ελεγχθεί ακόμα από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες, ως πιθανότερη εξήγηση φαντάζει ότι ο κύριος Σταϊκούρας δήλωσε κατά λάθος 1 εκατομμύριο ευρώ περισσότερα από όσα έπρεπε, λόγω αθροιστικού σφάλματος κατά την ηλεκτρονική –και ιδιαίτερα προβληματική- συμπλήρωση της δήλωσης στην πλατφόρμα του pothen.gr.

Στην πράξη αυτό φαίνεται να συνέβη ως εξής: σε ένα λογαριασμό στην Πειραιώς μαζί με τα παιδιά του, ο κύριος Σταϊκούρας είχε δηλώσε το 2017 (για το 2016) υπόλοιπο καταθέσεων 10.525.98 ευρώ. Σαν εισοδήματα έτους την επόμενη χρονιά δηλώνει 312,17 ευρώ. Το άθροισμα αυτών που έπρεπε να δηλώσει θα ήταν κανονικά 10.838,15 ευρώ. Αντ’ αυτού όμως, φαίνεται ότι πληκτρολογήθηκε 1.083.815,00 ευρώ! Δηλαδή η υποδιαστολή μετακινήθηκε δύο θέσεις πιο μετά!!!

Αν τελικώς το κύριος Σταϊκούρας έγινε προς στιγμήν εκατομμυριούχος ή όχι και πώς, μένει να το εξηγήσει ο ίδιος. Στην πράξη πάντως, διάγει έναν μάλλον λιτό βίο, με βάση τα λοιπά στοιχεία της δηλώσεων Πόθεν Εσχες.

Από το 2014 απέκτησε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο 1.600 κυβικών έτους κυκλοφορίας 2009. Στο «πόθεν έσχες» του φιγουράρουν και 18 ακίνητα, αλλά στην πραγματικότητα είναι λιγότερα γιατί συμπεριλαμβάνουν αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ που αντιστοιχούν σε διαμερίσματα που απέκτησε η οικογένεια από το 1979 μέχρι το 2015. Κάποια ιδιοκτησιακά δικαιώματα εμφανίζονται δύο φορές μέσα στην οικογένεια (συγκυριότητα 50%-50%) ενώ περιλαμβάνουν επίσης χωράφια, οικόπεδα ή και δικαίωμα υψούν ξεχωριστά από το κύριο ακίνητο. Η τελευταία συναλλαγή σε ακίνητα έγινε το 2015, με ένα διαμέρισμα 102 τμ του 1965 στο Χαλάνδρι που αγοράστηκε προς 73.603 ευρώ.

Αντίστοιχα και το χαρτοφυλάκιο μετοχών του υπουργού, φαντάζει ιδιαίτερα πτωχό, καθώς παραμένει αμετάβλητο εδώ και χρόνια, περιλαμβάνοντας βασικά κάποιες «ξεχασμένες» μετοχές (Connection ΑΕΒΕΕΕ) με τελευταία προσθήκη κάποιες λίγες μετοχές που δώρισε στην κόρη του Χρήστου Σταϊκούρα η γιαγιά της, με αποτίμηση κάτω των 10 ευρώ. Αντίστοιχης αξίας είναι και οι μετοχές της συζύγου του.



Screenshot_20190926-175908_WPS_Office__BETA_



Δείτε εδώ το Πόθεν Έσχες του Χρήστου Σταϊκούρα


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήστος Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος ο υπουργός Οικονομικών"

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κάτω από μισό ευρώ εισόδημα δήλωσε στο Πόθεν Έσχες 2016

Κι όμως υπάρχει πολιτικός που δήλωσε στο Πόθεν Έσχες σχεδόν μηδενικό εισόδημα. Πρόκειται για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πρώην Πρόεδρο της Βουλής και δικηγόρο.

Μάλιστα το εισόδημα της αυτό δεν έχει καμία σχέση με του προηγούμενου έτους 2015, όπου δήλωσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 89.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες της δήλωσε για το 2016 μόλις 0,19 ευρώ εισόδημα από κάθε πηγή, ενώ την επόμενη χρονιά 0,10 ευρώ από μερίσματα και τόκους και 2.815 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κάτω από μισό ευρώ εισόδημα δήλωσε στο Πόθεν Έσχες 2016"

Καταβάλλονται αύριο οι αυξημένες συντάξεις χηρείας

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) και απεστάλησαν σήμερα τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% σε 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αύριο Παρασκευή 27/9/19.
Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε, αφενός, εξαιτίας της άμεσης ενεργοποίησης της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019 και αφετέρου της υπερπροσπάθειας του προσωπικού του ΕΦΚΑ και της ΓΓΠΣ που εργάστηκαν αδιάκοπτα από την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου εφαρμογής μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Συνολικά έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.
Για τις συντάξεις που προέκυψε αύξηση ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και το 290 ευρώ για το Δημόσιο.
Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ ποσό για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα, νωρίτερα απ’ ότι είχαμε δεσμευτεί αρχικά. 
Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία που υπέστη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας.
Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά για τον συντονισμό και την συνεργασία την Διοίκηση του ΕΦΚΑ και ειδικά τον Διοικητή κ. Χρήστο Χάλαρη καθώς και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο όπως επίσης και τους συνεργάτες μου, Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη και την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτη.
Πάνω απ’ όλους, όμως, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΕΦΚΑ που κατέβαλε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταβάλλονται αύριο οι αυξημένες συντάξεις χηρείας"

Σκευωρία Novartis: Πολιτική στοχοποίηση «βλέπει» ο Παπαγγελόπουλος μετά την πρόταση παραπομπής

Για πολιτική στοχοποίησή του και προσπάθεια εξόντωσης του, κάνει εκ νέου λόγο, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να τον παραπέμψει ενώπιον προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τέσσερα αδικήματα, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

«Σήμερα κορυφώθηκε η πολιτική στοχοποίηση και η προσπάθεια εξουδετέρωσης μου. Οι φαύλοι δεν θα μου συγχωρέσουν ποτέ ότι ήμουν, είμαι και θα παραμείνω σφοδρός πολέμιος τους» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Παπαγγελόπουλος και συνεχίζει: «Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του αρχηγού της ότι τους πολιτικούς αντιπάλους τους κρίνει ο λαός, επιχειρεί απροκάλυπτα και εκδικητικά την πολιτική μου δίωξη».

Εκ νέου ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αμφισβητεί τα όσα του καταλογίζουν δυο εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και η εισαγγελέας Εφετών και πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Μάλιστα, επιφυλάσσεται, όπως επισημαίνει, να αποκαλύψει στη Βουλή, τη Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό τους αληθινούς σκευωρούς.

Ο κ. Παπαγγγελόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Με ένα σαθρό νομικό κείμενο υιοθετεί τους φαιδρούς και ψευδείς ισχυρισμούς δύο εισαγγελέων που αυτοαναιρούνται από τις ίδιες τις καταθέσεις τους. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, εγώ τους ευχαριστώ. Επιτέλους μου δίνεται η ευκαιρία να αποκαλύψω στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη και κυρίως στον ελληνικό λαό, τους αληθινούς σκευωρούς, τα κίνητρα τους, τις παράνομες πράξεις τους και τους συνεργούς τους στο χώρο της πολιτικής, της Δικαιοσύνης και σε μικρή μερίδα του Τύπου, που σε διατεταγμένη υπηρεσία με αισχρά δημοσιεύματα, αναμασούν αισχρές συκοφαντίες σε βάρος μου. Η μοναδική σκευωρία που υπάρχει είναι η προσπάθεια πολιτικής μου δίωξης και συγκάλυψης των ευθυνών τους. Αλήθεια, πώς τολμούν να μου αποδίδουν ηθική αυτουργία όταν η Δικαιοσύνη ερευνά αν υπάρχει αυτουργός; Όταν δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη και ήδη έχουν τεθεί στο αρχείο 7 περιπτώσεις πολιτικών; Γιατί άραγε ζητούν, εντελώς αόριστα, να διερευνηθούν κι άλλες υποθέσεις; Ετοιμάζουν κι άλλη σκευωρία; Ντροπή!

Είναι φανερό ότι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εισαγγελείς, να προκαταλάβουν και να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη.

Στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη που θα προσφύγω, οι αληθινοί σκευωροί και οι συνεργοί τους θα αντιμετωπίσουν την αλήθεια και τις συνέπειες όλων των παρανόμων πράξεων τους».

Η πρόταση παραπομπής

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στην προανακριτική επιτροπή σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στην Βουλή η Νέα Δημοκρατία για τέσσερα αδικήματα.

Το κείμενο που υπογράφεται από 30 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης στηρίζεται κυρίως στις καταθέσεις του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου που περιγράφουν τον παραθεσμικό μηχανισμό του Ρασπούτιν και καταλήγει στο ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να ελεγχθεί για την τέλεση των εξής αδικημάτων:

1)Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (αρ. 46 παρ 1 σε συνδυασμό με άρθρο 239 ΠΚ): («υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε εγγραφή ή προφορική κατάθεση κατηγορούμενου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά το άρθρο 137Α Β) αν εν γνώσει του, εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή αν πρόκειται για κακούργημα και με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή, αν πρόκειται για πλημμέλημα»)

2) Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος (άρθρο 186 παρ 1 και 2 ΠΚ : «1.όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο κακούργημα καθώς και όποιος αποδέχεται αυτή την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεση του. Τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. 2) όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, καθώς και όποιος αποδέχεται αυτή την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεσή του τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

3) Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

4)Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκευωρία Novartis: Πολιτική στοχοποίηση «βλέπει» ο Παπαγγελόπουλος μετά την πρόταση παραπομπής"

Υπέρ της πρότασης για προανακριτική για Παπαγγελόπουλο το ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αυτό έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης και ο νέος υπεύθυνος Επικοινωνίας του κόμματος, Κυριάκος Κυριάκος, στην πρώτη συμμετοχή του τελευταίου στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Θέλουμε να πέσει άπλετο φως για να αναδειχθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και να υπάρχουν για όλους», υπογράμμισαν και πρόσθεσαν ότι «οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι προφανείς, όμως, ποινικές ευθύνες που διερευνά η Προανακριτική Επιτροπή δεν έχουν προκύψει».

Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ επισήμαναν πως η Φώφη Γεννηματά με τη χθεσινή της δήλωση, εξέφρασε την αγωνία των πολιτών και την ανασφάλειά τους για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη δυνατότητα ψήφου των αποδήμων οι δυο άνδρες δήλωσαν πως το ΚΙΝΑΛ είναι ανοικτό στον διάλογο για τις απαιτούμενες συγκλίσεις και συναινέσεις με τα άλλα κόμματα, δεδομένου ότι χρειάζονται 200 ψήφοι για να ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις.

Ακόμη αναφέρθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, την οποία εκτίμησαν ως τυπική και θετική, γνωρίζοντας, όπως ειπώθηκε, «την επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της πρότασης για προανακριτική για Παπαγγελόπουλο το ΚΙΝΑΛ"

Πόθεν έσχες Ζουράρι: Εισπράττει από ενοίκια, χρωστάει τον ΕΝΦΙΑ

Συνολικά 24.607,24 ευρώ σε εφορία και ΕΝΦΙΑ χρωστά το πρώην κυβερνητικό στέλεχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις. Σύμφωνα με τη δήλωση πόθεν έσχες του κ. Ζουράρι, το ποσό αυτό αφορά σε οφειλή για τον φόρο εισοδήματος 2016 και τον ΕΝΦΙΑ 2017 και προέκυψε μετά την καταβολή της δόσης Δεκεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της σχετικής ρύθμισης οφειλών. 

Αντίστοιχα, για το οικονομικό έτος 2017 οι οφειλές του κ. Ζουράρι προς το Δημόσιο αφορούσαν σε 4.757,16ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ 2016 και σε 14.132,21ευρώ για τον φόρο εισοδήματος φορολογικού έτους 2015.

Τα εισοδήματα του κατά το οικονομικό έτος 2018 ανήλθαν σε 108,468,03ευρώ εκ των οποίων, τα 55.314,30ευρώ από ακίνητα. Αντίστοιχα το οικονομικό έτος 2017 τα εισοδήματα του κ. Ζουράρι έφτασαν τα 127.916,47ευρώ, από τα οποία τα 52.985,47ευρώ προέρχονταν από ακίνητα. Οσο για τις τραπεζικές καταθέσεις του, είναι της τάξης των 30.583,08ευρώ. Επιπλέον, ο πρώην βουλευτής διαθέτει ένα διαμέρισμα 101τ.μ στην Αθήνα, ποσοστό 33,33% 4οροφου ακινήτου στο Ηράκλειο και 2 αυτοκίνητα.

Δείτε εδώ το πόθεν έσχες του 2017

Δείτε εδώ το πόθεν έσχες του 2018


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόθεν έσχες Ζουράρι: Εισπράττει από ενοίκια, χρωστάει τον ΕΝΦΙΑ"

Προειδοποίηση ΕΟΦ για προϊόν θεραπείας της τριχόπτωσης

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοινώνει ότι το προϊόν «Rogain, 5% minoxidil topical aerosol "hair regrowth, treatment reactivates hair follicles to stimulate regrowth", συσκευασία τριών φιαλών σε σπρέι με περιεχόμενο 60 g/φιάλη, το οποίο διαφημίζεται διαδικτυακά με σκοπό την θεραπεία της τριχόπτωσης για άνδρες και γυναίκες, δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από τον Οργανισμό.

Επιπλέον, τονίζεται πως στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό και επισημαίνει ότι η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας του από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση ΕΟΦ για προϊόν θεραπείας της τριχόπτωσης"

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις νεκροί και 18 νέα κρούσματα λοίμωξης σε μία εβδομάδα

Άλλα 18 κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και τρία νέα θύματα άφησε στο πέρασμά του την προηγούμενη εβδομάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου – που υπενθυμίζεται ότι κυκλοφορεί μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν 18 νέα περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων από τον πέρασμενο Ιούνιο μέχρι σήμερα στα 213. Την ίδια περίοδο έχουν καταγραφεί 28 θάνατοι ατόμων που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της λοίμωξης.

Συνολικά, από τον περασμένο Ιούνιο έχουν διαγνωστεί 213 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 131 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση και τα 81 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σήμερα παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης 15 άνθρωποι, με τους οκτώ να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο χάρτης με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνει δεκάδες οικισμούς 17 Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για τις ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές και επισημαίνουν πως τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα κουνούπια είναι το βασικό «όπλο» που μπορούν να ενεργοποιούν οι πολίτες. Με δεδομένο ότι για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο αλλα ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, η πρόληψη της μόλυνσης είναι κομβικής σημασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις νεκροί και 18 νέα κρούσματα λοίμωξης σε μία εβδομάδα"

ΣΟΚ στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας από εξαπατημένους αγοραστές…

Σοκ έχουν πάθει οι πρώτοι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι πήγαν για έλεγχο τα οχήματά τους στα ΚΤΕΟ και έμαθαν ότι είχαν γυρισμένα χιλιόμετρα. Ηδη έχουν κοπεί εκατοντάδες αυτοκίνητα…

Τραγικά είναι τα πρώτα δείγματα των ελέγχων από τα ΚΤΕΟ για τα γυρισμένα χιλιόμετρα σε εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα καθώς πάρα πολλοί ιδιοκτήτες έμαθαν ότι τα οχήματά τους δεν αναγράφουν τα πραγματικά χιλιόμετρα ενώ παράλληλα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν πάρα πολλές ενέργειες ώστε να διορθώσουν τα λάθη που έχουν πραγματοποιήσει κάποιοι επιτήδειοι έμποροι μεταχειρισμένων ή ιδιώτες καταναλωτές.
Παράλληλα ακόμη και οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΟ απόρησαν καθώς ο έλεγχος γίνεται σε ολόκληρο το ιστορικό των ελέγχων και δεν περιορίζεται σε εκείνο της τελευταίας πενταετίας!
Δηλαδή στο σύστημα έχουν αναρτηθεί όλοι οι προηγούμενοι έλεγχοι των οχημάτων που έχει διαθέσιμα το υπουργείο Μεταφορών, και όχι της τελευταίας 5ετίας, καθώς και τα χιλιόμετρα που είχαν στον κάθε έλεγχο. Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsauto.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ κ. Κωνσταντίνος Βήκας: «Τελικά η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταφορών παρανοήθηκε σχεδόν από όλους μόλις άνοιξε το σύστημα και πέρασε το πρώτο όχημα αντιληφθήκαμε πως εμφανίζεται ολόκληρο το ιστορικό των ελέγχων οπότε σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων αυτομάτως το όχημα κόβεται με Σοβαρή Έλλειψη και κατόπιν ο κάτοχός του ενημερώνεται για το γύρισμα των χιλιομέτρων.
Ωστόσο το σύστημα παρουσιάζει κάποιες τεχνικές δυσκολίες ενώ επίσης όταν διαπιστωθεί η ανακολουθία χιλιομέτρων τότε ο κάτοχος του οχήματος θα πρέπει να μας καταθέσει μια υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία θα συμφωνεί για να ενεργοποιηθούν περαιτέρω ποινικές κυρώσεις ή πως δεν θέλει κάτι τέτοιο. Δηλαδή τα ΚΤΕΟ θα πρέπει είτε θέλει να ενεργοποιήσει τις ποινικές κυρώσεις ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τα γυρισμένα χιλιόμετρα είτε όχι να μας προσκομίσει την υπεύθυνη δήλωση με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη γραφειοκρατία για τους υπαλλήλους των ΚΤΕΟ.
Επίσης από την τσιμπίδα των ελέγχων ξεφεύγουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και οι ιδιοκτήτες τους πραγματικά βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Οπότε καλό θα ήταν το αμέσως επόμενο διάστημα να περιληφθούν στο σύστημα και τα χιλιόμετρα που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Ταξινόμησης των αυτοκινήτων ώστε να διαπιστωθεί σε ποια έχουν γυριστεί τα χιλιόμετρα.
Παράλληλα το σύστημα θα θωρακίζονταν περισσότερο αν στη βάση δεδομένων αναρτώνται και τα χιλιόμετρα που αναγράφουν τα αυτοκίνητα όταν επισκέπτονται τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές θα προστατευθούν με τον καλύτερο τρόπο!
Βέβαια η πενταετία στην οποία τελικά αναφέρονταν η εγκύκλιος αφορά στο ποινικό κομμάτι των ευθυνών καθώς μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες…»
Μέχρι στιγμής πάντως έχουν κοπεί αρκετά αυτοκίνητα για γυρισμένα χιλιόμετρα και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών δεν είναι ακραίες αλλά ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εναντίον των επιτήδειων εμπόρων αλλά και ιδιωτών καταναλωτών που τα έχουν προμηθευτεί…

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα

Σε περίπτωση που το ΚΤΕΟ διαπιστώσει ανακολουθία χιλιομέτρων σε κάποιο όχημα αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται µε διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων µε την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:
α) 500 χιλιόμετρα για τις μοτοσικλέτες,
β) 1.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Ι.Χ. οχήματα,
γ) 3.000 χιλιόμετρα για φορτηγά και  λεωφορεία οχήματα και
δ) 5.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά  Δ.Χ. οχήματα.
Ο τεκμαρτός αριθμός χιλιομέτρων καλύπτει όλο τον μήνα, εντός του οποίου πραγματοποιείται ή είχε πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος.
Η διορθωμένη ένδειξη που πρέπει να φαίνεται στον  μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει όταν, στην ένδειξη του μετρητή που αναγράφεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που εκδόθηκε από το ΚΤΕΟ κατά τον αμέσως προηγούμενο  έλεγχο (πριν την παραποίηση) προστεθούν:
α) τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ελέγχων (πριν και μετά την παραποίηση) και
β) το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής από τον έλεγχο μετά την παραποίηση μέχρι τον τελευταίο χρονικά έλεγχο που αυτή διαπιστώθηκε.
Αν τώρα ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τα διαπιστωμένα γυρισμένα χιλιόμετρα επιθυμεί την ενεργοποίηση των ποινικών κυρώσεων τότε θα προσκομίζει στο ΚΤΕΟ μια Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει πως το επιθυμεί και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μεταφορών ώστε να ενεργοποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις.
Παράλληλα οι τελευταίοι ιδιοκτήτες των κομμένων από τα ΚΤΕΟ οχημάτων με γυρισμένα χιλιόμετρα θα πρέπει να κινηθούν νομικά εναντίον των εμπόρων ή ιδιωτών καταναλωτών που έχουν αγοράσει τα οχήματα.
Αν τώρα η ανακολουθία χιλιομέτρων διαπιστωθεί ότι έχει γίνει από πολύ παλαιότερους ιδιοκτήτες, δηλαδή το όχημα πριν τον τελευταίο κάτοχο έχει μεταβιβαστεί πάνω από 3-4 φορές τότε τα πράγματα περιπλέκονται και θα είναι δύσκολο να βρεθεί η άκρη του νήματος.
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΟΚ στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας από εξαπατημένους αγοραστές…"

Υπερθερμία: ‘Εχει πάρει ΦΕΚ από το ’12 και ακόμη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ

Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την καταπολέμηση του καρκίνου θεραπεία της υπερθερμίας, η οποία λειτουργεί ως συμπληρωματική θεραπεία αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, αν και υπάρχει Υπουργική Απόφαση από το 2012.
Η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ελλάδα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από το 1986, με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όμως, δυστυχώς μόνο εκεί.Παρά το γεγονός ότι σχετική Υπουργική Απόφαση, που προβλέπει την κάλυψη της θεραπείας της υπερθερμίας από τον ΕΟΠΥΥ, έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) από το 2012, ο Οργανισμός δεν εφάρμοσε ποτέ την απόφαση.
Σήμερα το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εφαρμόζεται δωρεάν μόνο η επιφανειακή υπερθερμία είναι το Αρεταίειο (επωφελούνται και ασθενείς του Αττικού), ενώ παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το 2012 και μετά, να αποκτήσει αντίστοιχο μηχάνημα και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, έχασε την ευκαιρία. Ετσι, οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε εν τω βάθει ή ολοσωματική υπερθερμία μπορούν να απευθύνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και μόνο με δική τους δαπάνη.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο 37ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Υπερθερμίας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι η μέθοδος της υπερθερμίας

Η μέθοδος της υπερθερμίας δρα μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας και εφαρμόζεται, είτε τοπικά - για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που είναι εντοπισμένα σε κάποιο σημείο του σώματος - είτε ολοσωματικά - για να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα που είναι διάσπαρτα σε όλο το σώμα.
Η τοπικά εφαρμοζόμενη υπερθερμία γίνεται κάθε 72 ώρες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι στους 42 έως 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ολοσωματική υπερθερμία, γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρεςγια τρεις συνεχόμενους μήνες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας στους 39 βαθμούς Κελσίου, για τρεις-τέσσερις ώρες ή στους 41 βαθμούς Κελσίου και άνω, για περισσότερα από 60 λεπτά.
"Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα εκδώσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, προκειμένου να αποζημιώνονται οι ασθενείς που κάνουν υπερθερμία από τον ΕΟΠΥΥ" ανέφερε ο διδάκτορας χειρουργικής του ΔΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Λάζαρος Δανιηλίδης, αναφερόμενος στην αργοπορία της ελληνικής πολιτείας για την αποζημίωση της υπερθερμίας από τον ΕΟΠΥΥ σε αντίθεση με την πρακτική άλλων χωρών.
Στις ΗΠΑ, όπως ανάφερε ο κ Δανιηλίδης, η υπερθερμία έχει συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες γραμμές με ένδειξη εφαρμογής της στις υποτροπές καρκίνου του μαστού, ενώ είναι πολύ κοντά η ένδειξη εφαρμογής της στον καρκίνο του προστάτη και τα γλοιοβλαστώματα. Στην Ευρώπη αποζημιώνεται από το Δημόσιο σε πολλές χώρες (Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία). Έχει ευρεία εφαρμογή στα σαρκώματα, σε όγκους τραχήλου, καθώς και σε τοπικές υποτροπές καρκίνου. Στη Γερμανία και την Ολλανδία συνδυάζουν την υπερθερμία με την ανοσοθεραπεία, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για θετικά αποτελέσματα.

Έρευνα με θερμοευαίσθητα λιπωσώματα που στοχεύουν τον καρκινικό όγκο

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σήμερα στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, γίνεται έρευνα με θερμοευαίσθητα λιποσώματα, ώστε να επιτευχθεί στοχευμένη στον όγκο χημειοθεραπεία.
"Η δυνατότητα περιορισμού της υπερθερμίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος μπορεί να επιτρέψει και τη στόχευση της χημειοθεραπείας. Αν επαληθευτεί η έρευνα, μπορεί αντί της χορήγησης του χημειοφαρμάκου ενδοφλεβίως, με αποτέλεσμα τις γνωστές παρενέργειες, να γίνει χορήγηση με τη χρήση θερμοευαίσθητων λιποσωμάτων. Αν, λοιπόν, καταστήσουμε ένα θερμοευαίσθητο λιπόσωμα φορέα του χημειοφαρμάκου, τότε αυτό μπορεί να κυκλοφορεί στο αίμα, χωρίς καμιά επίπτωση στους υγιείς ιστούς. Αντίθετα, με τη βοήθεια της τοπικής υπερθερμίας, μπορούμε να διαλύσουμε το περίβλημα του λιποσώματος και να πετύχουμε τοπικά την έκλυση του χημειοφαρμάκου. Αυτό έχει διπλά θετικό αποτέλεσμα: Από τη μια πλευρά, επιτρέπει την χημειοθεραπεία, με μειωμένες παρενέργειες, άρα και την αύξηση της χορηγούμενης δόσης, αφού αυτή καταλήγει κυρίως στον καρκινικό όγκο (στοχευμένη θεραπεία), από την άλλη, η ταυτόχρονη υπερθερμία στην περιοχή του όγκου ενισχύει τη δράση της χορηγούμενης δόσης"εξήγησε ο κύριος Δανιηλίδης.

Από το 1986 η εφαρμογή της υπερθερμίας στην Ελλάδα

Η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας ξεκίνησε στην Ελλάδα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 1986 με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βασίλειος Κουλουλίας.
"Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα σύστημα επιφανειακής υπερθερμίας 433MHz για θέρμανση όγκων μέχρι 3,5 εκατοστά από την επιφάνεια του δέρματος. Έκτοτε, με τη συνεργασία του ΕΜΠ, τα συστήματα υπερθερμίας στο Αρεταίειο εξελίχθηκαν και σήμερα βρισκόμαστε στην 4η γενιά, με έλεγχο της προσφερόμενης ενέργειας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και καταχώρησης θερμομέτρησης. Η υπερθερμία εκτελείται και σήμερα αμέσως μετά την ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με συνεδρία μίας ώρας, δύο φορές την εβδομάδα. Η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας συνεχίστηκε ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε υπερθερμία περισσότεροι από 1000 ασθενείς, διαφόρων τύπων καρκίνου, με αποτελεσματικότητα που έφτασε και την πλήρη ανταπόκριση στη συνδυασμένη θεραπεία είτε με ακτινοθεραπεία είτε με χημειοθεραπεία. Σημειωτέον ότι κανένας ασθενής στο 1ο τρίμηνο παρακολούθησης μετά την συνδυασμένη θεραπεία δεν εμφάνισε υποτροπή ή πρόοδο νόσου, ενώ η αποτελεσματικότητα αναφορικά με την πλήρη ανταπόκριση κυμάνθηκε από30-65% και την μερική από 70-35%. Σήμερα η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας προσφέρεται δωρεάν από το Νοσοκομείο Αρεταίειο, λόγω της μη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ" πρόσθεσε ο κ. Κουλουλίας.
Παράλληλα ανέφερε ότι σε ανασκόπηση 38 συνολικά μελετών σε 3.478 ασθενείς (Cancer Treat Reviews 2015), φάνηκε πως η προσθήκη υπερθερμίας στην ακτινοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο του όγκου του μαστού, κεφαλής-τραχήλου, ορθού, τραχήλου μήτρας και παιδιατρικού καρκίνου.
Επίσης σε πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας (ESHO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC), αναφέρθηκε μια απόλυτη αύξηση 12% στη συνολική επιβίωση, όταν προστέθηκε υπερθερμία στη χημειοθεραπεία, σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για σάρκωμα μαλακών ιστών.
iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερθερμία: ‘Εχει πάρει ΦΕΚ από το ’12 και ακόμη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ"

ΑΑΔΕ Φορολοταρία Αυγούστου: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ σήμερα

Στις δημόσιες κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών. Για να διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε από τις δημόσιες κληρώσεις του προγράμματος, πρέπει απλώς να έχετε πραγματοποιήσει (και να έχει εκκαθαριστεί) έστω και μία συναλλαγή με τη χρήση κάρτας ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο, κατά τον προηγούμενο μήνα ή άλλη χρονική περίοδο στην οποία αφορά η κλήρωση. 
Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του κάθε φορολογούμενου έως εξής:
– Για συνολικό άθροισμα συναλλαγών μέχρι 200 ευρώ αντιστοιχεί ένας λαχνός για κάθε 1 ευρώ.
– Για τα επόμενα 300 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 201 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, αντιστοιχεί ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.
– Για τα επόμενα 500 ευρώ, δηλαδή για συνολικό άθροισμα συναλλαγών από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, αντιστοιχεί ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
– Για συνολικό άθροισμα συναλλαγών πάνω από 1001 ευρώ, αντιστοιχεί 1 λαχνός για κάθε 6 ευρώ, με ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του προγράμματος των δημοσίων κληρώσεων, το ποσό των πενήντα χιλιάδων 50.000 ευρώ.
Κάθε συμμετέχων μπορεί να αναδειχθεί τυχερός μέχρι 2 φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε περίπτωση που συμμετέχων αναδειχθεί τυχερός περισσότερες από δύο φορές, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της εκάστοτε κλήρωσης.
Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών, δίνεται προθεσμία 3 μηνών από την επομένη της ημερομηνίας διεξαγωγής της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον λογαριασμό πληρωμών στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του λογαριασμού πληρωμών.
Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί λογαριασμός πληρωμών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης, ο οποίος ενημερώνεται επίσης μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό του στο TAXISnet.
dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ Φορολοταρία Αυγούστου: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ σήμερα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news