facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Σε αργία τέθηκαν οι αδελφοί Ψωμιάδη, που εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης

Σε αργία τέθηκαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του δήμου Θεσσαλονίκης «Δύναμη Πολιτών» Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, δημοτικός σύμβουλος, Διονύσης Ψωμιάδης.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση παρέδωσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσο Τσαβλή, τις αποφάσεις με τις οποίες τίθενται σε αργία τα αδέλφια Ψωμιάδη, που εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαϊου.

Ο κ. Τσαβλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως κάλεσε στο δημαρχείο τον Παναγιώτη Ψωμιάδη προκειμένου να υπογράψει και να παραλάβει την απόφαση, και πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αργία τέθηκαν οι αδελφοί Ψωμιάδη, που εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης"

Αντικαπνιστικός νόμος: Σε ρόλο ελεγκτή η ΕΛ.ΑΣ. - Θα επιβάλλει πρόστιμα

Με τρία άρθρα στο Σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο opengov με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» επικαιροποιεί το υπουργείο Υγείας το νέο πλαίσιο για την καθολική και πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα μας. 

Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας μπαίνει και πάλι στο κάδρο των ελεγκτικών αρχών που θα έχουν αρμοδιότητα να διαπιστώνουν παραβάσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις – πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Η άλλη είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, που μέχρι τώρα βρίσκονταν εκτός της απαγόρευσης.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά και προσωπική δέσμευση, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, για τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το κάπνισμα που συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, μια από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Υγείας, ήταν η απόδειξη της θέσης που είχε το πρόβλημα του καπνίσματος και μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κυβερνητική ατζέντα.

Με τις νέες διατάξεις οι οποίες θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

(α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,

(β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

(γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,

(δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,

(ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,

(στ) στα παντός είδους κυλικεία,

(ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

(η) Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Αυτή η παράβαση όπως και οι διοικητικές ποινές υπενθυμίζεται ότι φέρνει την υπογραφή του πρώην υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά είχε παραμείνει στα χαρτιά καθώς δεν προβλεπόταν ποιος θα διενεργούσε τον έλεγχο. Τώρα ορίζεται ότι η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα.

Το πρόστιμο για την παράβαση της νομοθεσίας είναι 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Ποιοι θα ελέγχουν εάν εφαρμόζεται ο νόμος

Ορίζεται ότι ο υπουργός Υγείας θα ασκεί την εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων περί της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας. Αρμόδιες αρχές για τη διαπίστωση των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Διευκρινίζεται ότι οι ειδικότεροι όροι σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου, διαπίστωσης των παραβάσεων, βεβαίωσης και είσπραξης των σχετικών προστίμων, το ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων, η διάθεση των εσόδων από τα επιβληθέντα πρόστιμα, και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.

Ρυθμίσεις για την πώληση και τη διαφήμιση προϊόντων καπνού

Οι νέες διατάξεις απαγορεύουν επίσης τα εξής:

α) πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους,

β) τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και επιχειρήσεων αναψυχής,

γ) κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4419/2016,

δ) διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των ιδρυμάτων και των υπηρεσιών αυτών,

ε) πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης και

στ) κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Για κάθε παράβαση της παρούσας διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους διακοσίων (200) ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες και πεντακοσίων (500) ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους όπου υπάρχουν ανήλικοι.

ζ) η κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι εσωτερικοί χώροι των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Ως εξωτερικός χώρος νοείται και η πρόσοψη και λοιπές πλευρές του κουβουκλίου, οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου. Στους εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι στρατιωτικές μονάδες, τα Δικαστήρια, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα.

η) Απαγορεύεται η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων προϊόντων καπνού στους κινηματογράφους».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντικαπνιστικός νόμος: Σε ρόλο ελεγκτή η ΕΛ.ΑΣ. - Θα επιβάλλει πρόστιμα"

ΔΕΗ: 66.000 πελάτες με υψηλές οφειλές χρωστούν όσα 1,5 εκατ. μικροοφειλέτες

Όσα χρωστούν στη ΔΕΗ 1,5 εκατομμύριο πελάτες με οφειλές έως 3.000 ευρώ ο καθένας (συνολικά 402 εκατομμύρια ευρώ), τόσα περίπου είναι και τα χρέη 66.000 πελατών με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση (συνολικά 364 εκατ.).

Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα αν συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς και οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες, (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές, κ.α.).

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν 2,2 εκατ. πελάτες που οφείλουν ως 3.000 ευρώ. και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση, χρωστούν συνολικά 1 δις. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά (αφορούν μόνο τους καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές - μεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες κ.α. που δεν έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους), παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Η. Γιώργος Στάσσης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της επιχείρησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Οι οφειλέτες με μεγάλα υπόλοιπα αποτελούν τον πρώτο στόχο της εκστρατείας μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν εξαγγείλει, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο κ. Στάσσης, με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες πελατών (χαμηλή, μέση και υψηλή τάση, περιλαμβάνονται δηλαδή εμπορικές αλυσίδες και μεγάλη βιομηχανία) διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019 κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 318 εκατ. ευρώ (ποσοστό 11 %) έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά αποτελέσματα της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο 2019 διαμορφώθηκαν σε 9,3 εκατ. ευρώ έναντι 366 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν ζημιογόνα (-274,8 εκατ. ευρώ έναντι -533,9 εκατ. πέρυσι). Επίσης, το χρέος σε σχέση με το τέλος του 2018 αυξήθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ στα 3,9 δισ. ευρώ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: 66.000 πελάτες με υψηλές οφειλές χρωστούν όσα 1,5 εκατ. μικροοφειλέτες"

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Έθεσα στον Ερντογάν το θέμα του προσφυγικού

Το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας περιέγραψε σε συνέντευξή του στο οικονομικο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων και στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εξηγώντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο. «Η Ελλάδα θα είναι το success story της ευρωζώνης για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βιωσιμότητα του χρέους και στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ.




Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: η μείωση των φόρων, η διευκόλυνση των επενδύσεων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις και η διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων. «Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020 -κάτι που θα περιγράφεται και στον προς κατάθεση προϋπολογισμό- αλλά τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθένβτων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
bloom-1
Εκτίμησε, δε, ότι το «μομέντουμ» είναι υπέρ της Ελλάδας, ώστε να πείσει τους εταίρους της για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», ενώ μίλησε και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο επίκεντρο έθεσε την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς και αυτοκινητοδρόμων, λιμανιών, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις στο πεδίο της ενέργειας, όπου, όπως είπε, αναμένεται να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις. 

Σε ερώτηση, δε, για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα του προσφυγικού και προσέθεσε: «Εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική».

bloom-2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης στο Bloomberg: Έθεσα στον Ερντογάν το θέμα του προσφυγικού"

Γιάφκα με χιλιάδες λαθραία τσιγάρα και καπνό εντοπίστηκε στην Κηφισιά

Μια υπόγεια αποθήκη με τεράστιο αριθμό από λαθραία τσιγάρα και καπνό εντοπίστηκε στην Κηφισιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής.

Μετά την έρευνα που διενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 83.680 πακέτα λαθραία τσιγάρα και 16.915 συσκευασίες λαθραίου καπνού, τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη από το νόμο ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού. Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό του διαχειριστή της αποθήκης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάφκα με χιλιάδες λαθραία τσιγάρα και καπνό εντοπίστηκε στην Κηφισιά"

Κατά πλειοψηφία πέρασαν οι 4 συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Κατά πλειοψηφία πέρασαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στη συνεδρίαση, υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά των συμβάσεων τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Με ισάριθμα σχέδια νόμου προωθούνται συμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε η κυβέρνηση, έχουν κατατεθεί αυτούσια στη Βουλή. Πρόκειται ειδικότερα για:

- την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα»

- την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Repsol Exploracion S.A’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ‘Ιόνιο’, Δυτική Ελλάδα».

- την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.’ ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή "Νοτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα

- την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή ‘Δυτικά Κρήτης’, Ελλάδα».

H γεωπολιτική αναβάθμιση και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα. «Τα οικονομικά οφέλη είναι συγκεκριμένα και θα υπάρξουν σε όλες τις φάσεις του έργου. Στην φάση της έρευνας, τα πρώτα 8 χρόνια, είναι 140 εκατομμύρια τα οικονομικά οφέλη και στη συνέχεια έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος, ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες», είπε ο κ. Θωμάς και επισήμανε ότι θα υπάρξουν και άλλα οφέλη αφού υπάρχει η δυνατότητα ανάσχεσης του brain drain με την αξιοποίηση Ελλήνων επιστημόνων και με την δημιουργία θέσεων εργασίας «εξειδίκευσης» και υψηλής τεχνογνωσίας, σε τομείς συνδεδεμένους με τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Όπως άλλωστε υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής, για τους υδρογονάνθρακες και γενικότερα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. «Έχει διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση – δεν το έχουμε κάνει εμείς – και αναγνωρίζουμε πως έχει γίνει ό,τι προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν επιβληθεί «περιβαλλοντικά σχέδια δράσης, θα εξελίσσονται με συνεχή παρακολούθηση, Επίσης έχει προβλεφθεί ότι κάθε πλοίο, στα διάφορα στάδια της έρευνας και της εξόρυξης, θα έχει επάνω παρατηρητές που θα έχουν τη δυνατότητα να σταματούν ή να παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και εποπτεία. «Υπάρχει τεχνική συμβουλευτική επιτροπή για κάθε ένα από αυτά τα έργα και η επιτροπή αυτή έχει το δικαίωμα επιθεώρησης, λογιστικών ελέγχων, έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όποτε κρίνει χρήσιμο. Αυτή η συνεχής επιτήρηση και ο δημόσιος έλεγχος, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Θωμάς.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επιφυλάξεις, συναρτώντας τη στάση του με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με τα ΕΛΠΕ, ο υφυπουργός απάντησε πως «αυτή τη στιγμή που συζητούνται οι συμβάσεις στη Βουλή, δεν έχει αλλάξει τίποτα και η μετοχική σύνθεσή είναι αυτή που ήταν, η δε διοίκηση έχει διοριστεί από το δημόσιο».

«Υπάρχουν δημοσιεύματα, θα έρθει και ο υπουργός – όχι ότι δεν τα ξέρω – αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη μετοχική σύνθεση. Αυτές τις ημέρες βλέπουμε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν καταφέρει να μειώσουν το χρέος (είχαν ένα μεγάλο βάρος από χρέος) εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες στις αγορές για χαμηλό επιτόκιο, για να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυχρόνιο χρέος τους, έχουν γίνει δηλαδή πράγματα τα οποία προς το παρόν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Αφού πληρώνουν λιγότερα τοκοχρεολύσια και έχουν καλό μέρισμα, νομίζω ότι η πολιτεία είναι ευχαριστημένη. Είχαμε συνάντηση με τους θεσμούς και σε όλες αυτές τις συναντήσεις, με τον υπουργό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το συμφέρον του δημοσίου και όχι να το μειώσουμε», είπε ο κ. Θωμάς. Πάντως, σημείωσε ότι «η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης του μισθωτή, προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες. Απαιτεί δε τη συναίνεση του υπουργείου».

«Όποτε γίνει αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, προβλέπονται διαδικασίες, πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο και επομένως υπάρχει ο έλεγχος του δημοσίου και όταν χρειαστεί θα υπάρξει ενημέρωση με τον κατάλληλο τρόπο και την κατάλληλη μορφή και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει στον τομέα αυτό», είπε ο υφυπουργός.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης, αναφέρθηκε στη σημασία των συμβάσεων. Είναι ευτύχημα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε τη σημασία που έχει η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, για τη συνολική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας με άξονα την ενέργεια, είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η ασφάλεια και η σταθερότητα, που επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και με την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο», αλλά με τις συμβάσεις επιτυγχάνεται άμεσο και έμμεσο όφελος για την εθνική και την τοπική οικονομία.

Τι αναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έρχονται στη Βουλή, ενώ πολλά έχουν αλλάξει από την παρούσα κυβέρνηση εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά βασίστηκε στην κεντρική επιλογή του να υπάρχει ένας σοβαρός δημόσιος βραχίονας, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή συμμετοχή του δημοσίου – και ήταν επίσης μια πολιτική προσαρμογής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος. «Είναι πασιφανής και στις τέσσερις συμβάσεις, η άποψή μας για τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ και δεν έχει να κάνει μόνο με μεγάλο οικονομικό όφελος του δημοσίου από την πιθανή εκμετάλλευση, αλλά και με την πολιτική μας για την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον», είπε και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα επιφύλαξη επειδή η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση της για την πλήρη απόσυρση του δημοσίου και την απόσυρση από όλα τα συμφέροντα του δημοσίου, που εκφράζονται μέσα από τα ΕΛΠΕ.

«Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόφαση για το ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων από τους υδρογονάνθρακες και παραίτηση από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα», είπε και τόνισε ότι «αυτό το ξεπούλημα γίνεται απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς διαγωνισμούς και τίμημα για το δημόσιο». Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι ενώ το 2014 τα ΕΛΠΕ οδηγούνταν προς τον όλεθρο, σήμερα παρουσιάζουν ρεκόρ κερδοφορίας και είναι ένας από τους κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει μέσω χρηματιστηρίου το ποσοστό του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, και έτσι να ξεπουλήσει και τα δικαιώματα στα εθνικά κοιτάσματα, στις εξορύξεις και άρα και τα δικαιώματα στην περιβαλλοντική διαχείριση. Όπως εξάλλου είπε, με το υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νομοσχέδιο, έχει αποσυρθεί η αναπτυξιακή στρατηγική (Συμφωνία των Παρισίων, στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης κλπ) και συνεπώς «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δωρεά στον όμιλο Λάτση των ΕΛΠΕ και όλων των δικαιωμάτων του». «Σε ποιους επιχειρηματίες, προτείνει η κυβέρνηση, να παραχωρηθούν οι συμβάσεις με την κύρωσή τους» αναρωτήθηκε.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Γκόκας και Δημήτρης Μπιάγκης, είπαν ότι οι τέσσερις συμβάσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα προχωρά και στέλνουν σήμερα το μήνυμα ότι δεν επιτρέπει γκρίζες ζώνες, ούτε στο Αιγαίο, ούτε πουθενά αλλού. Υπογράμμισαν πάντως, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει στόχο να βασίσει την οικονομία της στις εξορύξεις, ούτε και το αναπτυξιακό της μοντέλο να βασιστεί στα ορυκτά καύσιμα. «Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων πρέπει να γίνει με σεβασμό όλων των περιβαλλοντικών προδιαγραφών προς όφελος της κοινωνίας και των μελλοντικών γενεών», είπαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και τόνισαν ότι το κόμμα τους θέλει μακροχρόνια ανταποδοτικότητα για την κοινωνία και γι’ αυτό στο παρελθόν είχε προωθήσει αντίστοιχες διατάξεις, όπως ο Εθνικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κάλεσαν με τη σειρά τους την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τα ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι «αποτελούν αυτή τη στιγμή το μόνο υγιή μοχλό και εργαλείο ανάπτυξης αλλά και αναδιάρθρωσης συνολικά της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

«Είμαστε υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και του κοινωνικού ελέγχου στα ΕΛΠΕ με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Τα ΕΛΠΕ δεν είναι μια απλή εταιρία που απλά την πουλάμε για να κάνουμε ταμείο, εμείς και δυστυχώς και οι δανειστές. Είναι μια εταιρεία με σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία αλλά και τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα», είπαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Τόνισαν ότι επίσης «πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα η επιλογή που έχει η κυβέρνηση με την ΔΕΠΑ, διότι η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ είναι 35%».

Κατά των συμβάσεων δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος και τις χαρακτήρισε συμβάσεις κλοπής πολύτιμου ενεργειακού πόρου. «Η κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης είναι η πλήρης επιβεβαίωση της συνέχισης της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει το ίδιο έργο, γιατί πρόκειται για τέσσερις συμβάσεις που φέρνουν την υπογραφή του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κύριου Σταθάκη. Από αυτή την άποψη, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά ώρες ώρες με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε ‘άλλαξε το περιβάλλον’. Ποιο περιβάλλον άλλαξε; Λένε ότι ‘τα ΕΛΠΕ θα ιδιωτικοποιηθούν’, μα και επί ΣΥΡΙΖΑ τα ΕΛΠΕ ήταν σε πορεία ιδιωτικοποίησης», παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Οι συμβάσεις συνιστούν την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους, στις πολυεθνικές του κλάδου σε σύμπραξη με τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Η εκχώρηση αυτή γίνεται σε ένα περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου: «Η Ελλάδα, με επιλογή και της προηγούμενης κυβέρνησης, και την οποία την συνεχίζει και η σημερινή, μετατρέπεται σε σημαιοφόρο των συμφερόντων και των σχεδιασμών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, των Αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών στην περιοχή, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευρύτερης εμπλοκής και συμμετοχής σε στρατιωτικές συγκρούσεις», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπέρ των τεσσάρων συμβάσεων τάχθηκε η Ελληνική Λύση. «Εμείς θεωρούμε πως οι παρούσες Συμβάσεις είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία και για το μέλλον της χώρας μας. Επιτέλους, θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία πλούτου και όχι με την καταστροφή του όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα μέσω των Μνημονίων», είπε ο βουλευτής Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία, να μείνουν στην κυριότητα του ελληνικού κράτους τα ενεργειακά μας αποθέματα και όχι του υπέρ Ταμείου. Πιστεύουμε, δε, πως τα ‘Ελληνικά Πετρέλαια’, ως μισθωτής κάποιων από τις περιοχές, επειδή πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία των Βαλκανίων και λόγω του ότι αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δεν θα πρέπει να ξεπουληθούν ποτέ και για κανένα λόγο. Ούτε φυσικά η ΔΕΠΑ, στην οποία τα ‘Ελληνικά Πετρέλαια’ συμμετέχουν με 35%», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Το ΜέΡΑ 25 είναι το μόνο κόμμα, το οποίο είναι ξεκάθαρα κατά των εξορύξεων. Όχι επειδή η σύμβαση δεν είναι τέλεια. Όχι επειδή διότι καρπώνονται όλοι ισότιμα το αποτέλεσμα των εξορύξεων, αλλά επειδή αυτές οι εξορύξεις, για το συμφέρον της κοινωνίας και το περιβάλλον, πρέπει να σταματήσουν. Αυτοί υδρογονάνθρακες πρέπει να μείνουν για πάντα στο βυθό και να μην τους αγγίξει κανείς» δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης.

Εξειδικεύοντας τη θέση του κόμματός του, ο κ. Αρσένης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από ένα ατύχημα αλλά και στο περιβάλλον: «Το περιβάλλον δεν θα χτυπηθεί μόνο γιατί θα συμβάλουμε ουσιαστικά στην κλιματική αλλαγή. Διότι, αλήθεια, ποιος θα καίει αυτό το πετρέλαιο; Ποιος θα καίει το φυσικό αέριο; Και αν δεν το καίμε εμείς, θα το πουλάμε σε άλλους να το καίνε; Δεν συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην κλιματική αλλαγή; Το περιβάλλον όμως, θα χτυπηθεί και στο κομμάτι των σεισμικών ερευνών και στο κομμάτι της εξόρυξης, κατευθείαν και στην Ελλάδα. Έχουμε σπάνια θαλάσσια θηλαστικά, ενδημικά είδη της Μεσογείου και της θαλάσσιας περιοχής της Κρήτης, όπως είναι οι φυσητήρες, όπως είναι πολλά είδη δελφινιών, για τα οποία έχουμε πάρα πολλή ελλιπή καταγραφή. Τελευταία έχουμε ανακαλύψει την ύπαρξή τους. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν σε μεγάλους πληθυσμούς. Σε αυτά θα έχουμε άγνωστες επιπτώσεις. Σίγουρα αρνητικές, αλλά άγνωστες σε ποιο σημείο θα φτάσουν» ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά πλειοψηφία πέρασαν οι 4 συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων"

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από τη Βασιλική Θάνου

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη η πράξη διορισμού της νέας διοίκησης της ανεξάρτητης αρχής.

Στην ίδια κίνηση με την Βασιλική Θάνου προχώρησε και η πρώην αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, Αννα Νάκου. Συγκεκριμένα, οι προσφεύγουσες οι οποίες εκπροσωπούνται δια του συνηγόρου, καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, στρέφονται κατά των υπ΄ αριθμ. 86330/29-8-2019 και 86332/29-8-2019 αποφάσεων του Υπουργού Ανάπτυξης με θέμα «Διορισμός Προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού», με την οποία διορίσθηκε ως Πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και «Διορισμός Αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού», με την οποία διορίσθηκε ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Καλλιόπη Μπενετάτου.

Στην προσφυγή της Βασιλικής Θάνου και Άννας Νάκου τονίζεται πως «οι προσβαλλόμενες πράξεις διορισμού νέου Προέδρου και Αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία».

Υπενθυμίζεται πως ήδη εκκρεμεί η αίτηση ακύρωσης της πρώην προέδρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά των διαπιστωτικών πράξεων που Υπουργού Ανάπτυξης που θα συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2019 , ενώ αρνητική ήταν η απάντηση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τόσο στην αίτηση προσωρινής διαταγής όσο και στην αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλλει τόσο η κυρία Θάνου όσο και τα άλλα πρώην μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από τη Βασιλική Θάνου"

Τριτοκοσμικές συνθήκες - Με... γεννήτριες λειτουργεί το ΚΑΤ (βίντεο)

Τριτοκοσμικές συνθήκες επικρατούν από σήμερα (25/9) τα ξημερώματα στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς υπολειτουργεί με γεννήτριες λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότησή του, ενώ προέκυψε και πρόβλημα στην αποχέτευση. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, να ταλαιπωρούνται και πολλές από τις εξετάσεις να μην πραγματοποιούνται.

Αρκετά είναι τα προβλήματα για τους ασθενείς, αφού δεν μπορούν να γίνουν αξονικές αλλά και μαγνητικές τομογραφίες, ενώ λειτουργεί μόνο ένα μηχάνημα για ακτινογραφίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ουρές και ασθενείς με τους συγγενείς τους να περιμένουν στο σκοτάδι για να εξυπηρετηθούν.

Τα χειρουργεία διεξάγονται κανονικά μέχρι στιγμής, ωστόσο δεν λειτουργούν οι κλίβανοι αποστείρωσης, με κίνδυνο σε επόμενα χειρουργεία ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα, αφού δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία.

Μάλιστα δεν λειτουργούν και όλοι οι ανελκυστήρες, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξε και πρόβλημα με την αποχέτευση, γιατί είχαν σπάσει κάποιοι σωλήνες, αλλά είναι ένα θέμα που έχει ήδη λυθεί.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριτοκοσμικές συνθήκες - Με... γεννήτριες λειτουργεί το ΚΑΤ (βίντεο)"

Αττική: 135 παραβάσεις από τα σχολικά λεωφορεία

Σε 1.259 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε σχολικά λεωφορεία το πρώτο δεκαήμερο της νέας σχολικής χρονιάς (11-21 Σεπτεμβρίου 2019), στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν συνολικά, σύμφωνα με την Τροχαία, 135 παραβάσεις.

Ειδικότερα, οι 73 ήταν για παραβίαση της νομοθεσίας περί τοποθέτησης και λειτουργίας ταχογράφου, 9 για μη χρήση ζωνών ασφαλείας, 1 για έλλειψη πυροσβεστήρα, 3 για έλλειψη φαρμακείου, 7 για μη αναγραφή ορίου ταχύτητας, 3 για έλλειψη της προβλεπόμενης άδειας οδήγησης, 3 για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, 4 για φθαρμένα ελαστικά, 2 για έλλειψη συνοδού και 30 για λοιπές διατάξεις της τροχαίας νομοθεσίας.

Παράλληλα, συνελήφθησαν 2 οδηγοί και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για υποκλοπή μεταφορικού έργου.

Σύμφωνα με την Τροχαία, οι έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική: 135 παραβάσεις από τα σχολικά λεωφορεία"

Επιβεβαίωση Newsauto για τα γυρισμένα χιλιόμετρα – Εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ θα κοπούν!

Εκατοντάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα πρόκειται να «κοπούν» από αύριο στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας όπως αποκάλυψε το Newsauto.gr, καθώς ενεργοποιείται το μέτρο ελέγχου των χιλιομέτρων και σε όποιο διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων θα κόβεται με την ένδειξη «Σοβαρή Έλλειψη».
Το μέτρο θα ελέγχει την ιστορικότητα των ελέγχων και τα διανυθέντα χιλιόμετρα της τελευταίας 5ετίας θέλοντας με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Μεταφορών να περιορίσει το φαινόμενο καθώς αν το μέτρο επεκτείνονταν σε όλο το ιστορικό των ελέγχων τότε θα κάναμε λόγο για εκατομμύρια «κομμένα» οχήματα!
Αν τώρα ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τα διαπιστωμένα γυρισμένα χιλιόμετρα επιθυμεί την ενεργοποίηση των ποινικών κυρώσεων τότε θα προσκομίζει στο ΚΤΕΟ μια Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει πως το επιθυμεί και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μεταφορών ώστε να ενεργοποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις.
Ειδικότερα η εγκύκλιος του ΥΜΕ αναφέρει ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι υπεγράφη από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και έχει αποσταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η με αριθμ. πρωτ. οικ. 70959/767/24-09-2019 Υ.Α. με θέμα:
«Τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκουσίου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ)» (Β΄ 1003)».
Με την εν λόγω τροποποιητική υπουργική απόφαση αναπροσαρμόζεται το άρθρο 12 της Υ.Α. του θέματος που αφορά τη διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, ως εξής:
1) Αφαιρείται η υποπαράγραφος της παρ. 1 η οποία μεταφέρεται στην παρ. 10 και αφορά τις ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στην παρ.6 του άρθρου 9 και στην παρ.2 του άρθρου 17 της αριθμ. πρωτ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία όταν διαπιστώνεται στο ΚΤΕΟ παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του ΔΤΕ.
2) Προστίθεται η παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Όταν κατά τον τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ διαπιστώνεται εμφανής παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή με εξουσιοδότησή του ο προσκομίζων το όχημα, υποβάλει στο ΚΤΕΟ Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 επικυρωμένη με το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Υπηρεσία, στην οποία δηλώνει αν επιθυμεί ή όχι τις ποινικές κυρώσεις που αφορούν την παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων.
Η Υπεύθυνη Δήλωση και η εξουσιοδότηση διατηρούνται στο αρχείο του ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα που
προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Στην περίπτωση που από την ανωτέρω διαδικασία προκύπτει η επιθυμία για επιβολή ποινικών κυρώσεων, το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών αντίγραφο της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης και ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του ΔΤΕ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα οριζόμενα στην παρ.6 του άρθρου 9 και στην παρ.2 του άρθρου 17 της αριθμ. πρωτ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) ΚΥΑ που αφορούν τις ποινικές κυρώσεις.
Οποιαδήποτε ενέργεια προκύπτει από την ανωτέρω Υπηρεσία κοινοποιείται στη Δ/νση Εποπτείας και Ελέγχου (Δ36) του ΥΠ.Υ.ΜΕ.
Τα ανωτέρω οριζόμενα της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή για τις περιπτώσεις που στα ΚΤΕΟ κατά τον τεχνικό έλεγχο οχήματος διαπιστώνεται εμφανής παραποίηση μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, η οποία σύμφωνα με την διερεύνηση του ιστορικού διανυθέντων χιλιομέτρων ανά τεχνικό έλεγχο, έχει συντελεστεί την προηγούμενη 5ετία από την ισχύ της παρούσας απόφασης.»
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει στις 26 Σεπτεμβρίου 2019.
Μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης θα ακολουθήσει σχετική ενημερωτική εγκύκλιος.
O Προϊστάμενος της Δ/νσης
Α. Σκυλλάκος.»
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα
Σε περίπτωση που το ΚΤΕΟ διαπιστώσει ανακολουθία χιλιομέτρων σε κάποιο όχημα αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται µε διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων µε την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:
α) 500 χιλιόμετρα για τις μοτοσικλέτες,
β) 1.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Ι.Χ. οχήματα,
γ) 3.000 χιλιόμετρα για φορτηγά και  λεωφορεία οχήματα και
δ) 5.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά  Δ.Χ. οχήματα.
Ο τεκμαρτός αριθμός χιλιομέτρων καλύπτει όλο τον μήνα, εντός του οποίου πραγματοποιείται ή είχε πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος.
Η διορθωμένη ένδειξη που πρέπει να φαίνεται στον  μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει όταν, στην ένδειξη του μετρητή που αναγράφεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που εκδόθηκε από το ΚΤΕΟ κατά τον αμέσως προηγούμενο  έλεγχο (πριν την παραποίηση) προστεθούν:
α) τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ελέγχων (πριν και μετά την παραποίηση) και
β) το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής από τον έλεγχο μετά την παραποίηση μέχρι τον τελευταίο χρονικά έλεγχο που αυτή διαπιστώθηκε.
Αν τώρα ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τα διαπιστωμένα γυρισμένα χιλιόμετρα επιθυμεί την ενεργοποίηση των ποινικών κυρώσεων τότε θα προσκομίζει στο ΚΤΕΟ μια Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει πως το επιθυμεί και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μεταφορών ώστε να ενεργοποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις.
Παράλληλα οι τελευταίοι ιδιοκτήτες των κομμένων από τα ΚΤΕΟ οχημάτων με γυρισμένα χιλιόμετρα θα πρέπει να κινηθούν νομικά εναντίον των εμπόρων ή ιδιωτών καταναλωτών που έχουν αγοράσει τα οχήματα.
Αν τώρα η ανακολουθία χιλιομέτρων διαπιστωθεί ότι έχει γίνει από πολύ παλαιότερους ιδιοκτήτες, δηλαδή το όχημα πριν τον τελευταίο κάτοχο έχει μεταβιβαστεί πάνω από 3-4 φορές τότε τα πράγματα περιπλέκονται και θα είναι δύσκολο να βρεθεί η άκρη του νήματος.
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαίωση Newsauto για τα γυρισμένα χιλιόμετρα – Εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ θα κοπούν!"

Προσαγωγές και συλλήψεις γύρω από την ΑΣΟΕ για ναρκωτικά

Σε 16 προσαγωγές και 2 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πεδίον του Άρεως για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα καθώς βρέθηκαν στη κατοχή τους μικροποσότητα ηρωίνης και φαρμακευτικά χάπια .

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσαγωγές και συλλήψεις γύρω από την ΑΣΟΕ για ναρκωτικά"

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου 2019 αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Αναλυτικότερα, το Εργατικό Κέντρο Χανίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επανακαθορίσει την ημέρα της απεργίας για τις 2 Οκτωβρίου, «μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τραβήξει πιο πίσω την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση, συντασσόμενο με το κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνα όλων των δευτεροβάθμιων οργανώσεων εκπροσώπησης εργαζομένων της χώρας, αποφάσισε να κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.

«Μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να το εισαγάγει στη Βουλή των Ελλήνων στο τέλος του μήνα, ώστε να συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας ανακοίνωσε ότι επανακοθορίζει τη στάση του και μεταφέρει την προκήρυξη της απεργίας για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, «συντασσόμενο με τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειονότητας των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών της χώρας».

Επίσης, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου του νομού Κοζάνης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κηρύξει εικοσιτετράωρη γενική απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ενάντια στο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) γνωστοποίησε ότι, «μελετώντας τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από επίσημη πληροφόρηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου για μετάθεση της κατάθεσης του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου, αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη εικοσιτετράωρης παμφθιωτικής απεργίας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου».

Παράλληλα, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πύργου σε συνεδρίασή του, στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στις προγραμματισμένες απεργίες στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, που πραγματοποιήθηκε και στις 2 Οκτωβρίου 2019.

Το Εργατικό Κέντρο του νομού Σερρών επισημαίνει ότι αποφάσισε να κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία σε ένα κοινό πλαίσιο και ημερομηνία μαζί με όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις της χώρας, «ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή και καίρια αντίδραση όλων των εργαζομένων στην μη ψήφιση του νομοσχεδίου».

Μεταξύ άλλων, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό αποφάσισε την προκήρυξη εικοσιτετράωρης κλαδικής πανελλαδικής απεργίας στις 2 Οκτωβρίου, όπως, επίσης και το Εργατοϋπαλληλικό Τμήμα Χαλκιδικής, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πύργου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία και άλλα Εργατικά Κέντρα και άλλες Ομοσπονδίες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου"

Εγκαινιάστηκε στην Κίνα το γιγαντιαίο αεροδρόμιο με το πιο περίεργο... σχήμα (φώτο)

Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Κίνα, το νέο γιγαντιαίο αεροδρόμιο Bejing Daxing, που βρίσκεται νότια του Πεκίνου. Αποτελεί, μια εντυπωσιακή κατασκευή που άνοιξε τις πύλες της μερικές ημέρες πριν τους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εγκαινίασε τον αερολιμένα που έχει τη μορφή ενός αστερία με μεταλλική οροφή. Η πρώτη εμπορική πτήση, ένα Airbus A380 της εταιρίας China Southern Airlines, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα με προορισμό την Γκουανγκτζού.

Πριν την εθνική εορτή της 1ης Οκτωβρίου, που θα συνοδευθεί από μια τεράστια παρέλαση στην καρδιά του Πεκίνου, τα εγκαίνια ενός φουτουριστικού αεροδρομίου συμβαδίζουν με το «κινεζικό όνειρο» για το οποίο ο Σι Τζινπίνγκ μιλά στους συμπατριώτες του.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντασίνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων νότια του κέντρου της κινεζικής πρωτεύουσας, αναμένεται να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα το 2025 με 72 εκατ. επιβάτες τον χρόνο, κάτι που θα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για ένα μεμονωμένο τερματικό σταθμό, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του.


Με ορίζοντα το 2040, το αεροδρόμιο θα έχει οκτώ διαδρόμους απογείωσης-προσγείωσης, εκ των οποίων ο ένας θα είναι για στρατιωτική χρήση. Θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 100 εκατ. επιβάτες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου σε ό,τι αφορά την επιβατική δυναμικότητα. Ο νέος αερολιμένας αναμένεται να αποσυμφορήσει το σημερινό Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου, το Beijing Capital International Airport, του οποίου οι τρεις τερματικοί σταθμοί βρίσκονται στα βορειοανατολικά της μητρόπολης των 21 εκατ. κατοίκων. Το αεροδρόμιο αυτό, δεύτερο στον κόσμο σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση μετά το αεροδρόμιο της Ατλάντα στις ΗΠΑ, έχει ήδη κορεστεί, με λίγο περισσότερους από 100 εκατ. επιβάτες ετησίως. Για λόγους σύγκρισης, όλοι οι τερματικοί σταθμοί στο Paris-Charles-de-Gaulle, το 10ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, δέχθηκε λιγότερους από 70 εκατ. επιβάτες το 2017.

Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και το ενδιαφέρον των Κινέζων για ταξίδια, οι αερομεταφορές γνωρίζουν άνθηση στην ασιατική χώρα: σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (Iata), στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά αερομεταφορών στον κόσμο.

Το 2037, η χώρα θα προσφέρει 1,6 δισεκ. αεροπορικά ταξίδια κατ’ έτος, κατά ένα δισεκ. περισσότερα σε σχέση με το 2017. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρωτεύουσα αναμένεται να υποδεχθεί 170 εκατ. επιβάτες το 2025, που θα είναι μοιρασμένοι μεταξύ των δύο αεροδρομίων της.

Με έκταση 700.000 τ.μ., το νέο κτίριο διεκδικεί τον τίτλο του πιο μεγάλου αεροπορικού τερματικού σταθμού στον κόσμο. Σχεδιάστηκε από την Αγγλοϊρακινή αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ, που πέθανε το 2016, και τον τεχνικό βραχίονα της Aéroports de Paris (ADP).

Καλύπτεται από μία ενιαία στέγη που αντιστοιχεί σε έκταση 25 γηπέδων ποδοσφαίρου. Σε αντίθεση με τα κλασσικά αεροδρόμιο, το νέο κτίριο είναι αρκετά ψηλό με δύο επίπεδα για τις αναχωρήσεις και άλλα τόσα για τις αφίξεις. Ακριβώς κάτω από τον τερματικό σταθμό βρίσκεται ένας σταθμός μετρό και υπερταχείας. Μια γραμμή εξπρές αναμένεται να επιτρέψει τη σύνδεση με το κέντρο της πόλης σε περίπου 20 λεπτά, αλλά η σύνδεση με το σημερινό αεροδρόμιο, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων, κινδυνεύει να είναι πιο περίπλοκη.

Το έργο κόστισε 120 δισεκ. γιουάν (15 δισεκ. ευρώ), 400 δισεκ. γιουάν εάν υπολογιστούν οι σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις.

Δύο από τις τρεις μεγάλες κινεζικές εταιρίες, η China Eastern Airlines και η China Southern Airlines, σχεδιάζουν να μετακινηθούν στο Ντασίνγκ, ενώ η Air China αναμένεται να διατηρήσει τις περισσότερες από τις πτήσεις της στο σημερινό αεροδρόμιο της κινεζικής πρωτεύουσας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκαινιάστηκε στην Κίνα το γιγαντιαίο αεροδρόμιο με το πιο περίεργο... σχήμα (φώτο)"

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ελεύθερη είσοδος στην Ακρόπολη στις 27/9

Ο κόσμος γιορτάζει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.

Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019 είναι «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Ο ρόλος του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι σημαντικός. Δημιουργεί το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η συνολική συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού.

Με αφορμή αυτή την ημέρα γιορτής το υπουργείο Τουρισμού έχει φροντίσει να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Επίσης, από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, διοργανώνουν εκδήλωση από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ στην Πλατεία Συντάγματος με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό.

Θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, μπλουζάκια, καπελάκια και τσάντες ενώ όσοι περάσουν από το Σύνταγμα θα μπορούν να συμμετέχουν σε κλήρωση για δύο δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια εντός της Επικράτειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ελεύθερη είσοδος στην Ακρόπολη στις 27/9"

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε ο συμψηφισμός των οφειλών

Ολοκληρώθηκαν σήμερα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εδόδων 318.924 συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές των φορολογούμενων.

Το συνολικό ποσό των συμψηφισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανήλθε σε 23,75 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται οτι σήμερα ξεκίνησε η πάγια ετήσια διαδικασία της ΑΑΔΕ με βάση την οποία οι επιστροφές φόρων συμψηφίζονται με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι προς την εφορία.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε ο συμψηφισμός των οφειλών"

Αυστραλία: Κάμερες θα «συλλαμβάνουν» όσους οδηγούς μιλάνε στο κινητό

Το φαινόμενο της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση δεν είναι ελληνικό. Παγκοσμίως οι οδηγοί έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση εξάρτησης με τα κινητά τους τηλέφωνα, των οποίων η χρήση κατά την οδήγηση είναι άκρως επικίνδυνη, με τους ειδικούς να την παρομοιάζουν με την οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Έτσι η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάσισε να εγκαταστήσει ειδικές κάμερες που θα φωτογραφίζουν τους οδηγούς που κάνουν χρήση του κινητού τους.

Μάλιστα, σε μια δοκιμαστική περίοδο που κράτησε έξι μήνες, οι κάμερες «σκάναραν» πάνω από 8,5 εκατ. οχήματα και εντόπισαν περισσότερους από 100.000 οδηγούς που έκαναν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Μάλιστα οι κάμερες «συνέλαβαν» και έναν ο οποίος χρησιμοποιούσε ταυτόχρονα ένα τηλέφωνο και το iPad.

Το σύστημα ανίχνευσης των παραβατών οδηγών αποτελείται από δύο κάμερες που η μια φωτογραφίζει «κάθετα» το αυτοκίνητο στο ύψος του παρμπρίζ έτσι ώστε να φαίνεται αν ο οδηγός κρατά κινητό τηλέφωνο και η άλλη φωτογραφίζει τον αριθμό του αυτοκινήτου για να «πιστοποιεί» τον παραβάτη.

Το πρόστιμο ορίζεται σε 344 δολάρια Αυστραλίας (περίπου € 212).

Να πούμε πως στην Αυστραλία οι οδηγοί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνον μέσω Bluetooth. Ωστόσο, είναι παράνομο να αγγίζετε ένα τηλέφωνο ενώ οδηγείτε εκτός από το να το δώσετε σε έναν επιβάτη για να απαντήσει την κλήση. Η απαγόρευση ισχύει ακόμη και για τους οδηγούς που είναι ακινητοποιημένοι σε κόκκινα φώτα ή έχουν κολλήσει σε μποτιλιάρισμα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστραλία: Κάμερες θα «συλλαμβάνουν» όσους οδηγούς μιλάνε στο κινητό"

Thomas Cook: Κλείνουν ξενοδοχεία στην Κρήτη εξαιτίας της πτώχευσης

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί στον τουριστικό κλάδο της Κρήτης εξαιτίας της πτώχευσης της εταιρίας Thomas Cook.
Πολλά είναι τα ξενοδοχεία στο νησί που δούλευαν αποκλειστικά με τον tour operator της Αγγλίας που βάρεσε… κανόνι με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσουν νωρίτερα για αυτή τη σεζόν.
«Μέχρι τώρα έχουμε αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook. Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι με ανθρώπους της Thomas Cook. Άρα αν η εταιρία φαλιρίσει ολοκληρωτικά, και το Σκανδιναβικό κομμάτι και το Γερμανικό κομμάτι μαζί με την Αγγλία δεν θα περιμένουμε άλλους πελάτες. Θα έχουμε μόνο αφίξεις μέχρι να φύγουν οι τελευταίοι και θα το κλείσουμε μετά το ξενοδοχείο», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Βασίλης Τσαμάνδουρας.
Παράλληλα, ο κ. Τσαμάνδουρας τονίζει πως η Thomas Cook δεν τους οφείλει πολλά χρήματα ωστόσο δεν έχει υπολογιστεί ακόμα η «χασούρα» από τώρα μέχρι το κλείσιμο της σεζόν.
«Το υπόλοιπο που μας χρωστά το Thomas Cook είναι μικρό αλλά δεν έχουμε συνυπολογήσει την χασούρα από εδώ και μετά.
Ως προς το άμεσο μέλλον, τώρα να κάνεις ενέργειες για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο μέσα στον Οκτώβριο είναι αργά. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης των αεροπορικών θέσεων – επειδή τα αεροπλάνα της Thomas Cook έχουν καθηλωθεί – έχουν ακριβύνει οι τιμές σε αυτές τις λίγες θέσεις», τόνισε ο κ. Τσαμάνδουρας.
«Μαύρη» Δευτέρα η 23η Σεπτεμβρίου
«Μαύρη» Δευτέρα χαρακτηρίζει την 23η Σεπτεμβρίου ο εργαζόμενος ξενοδοχείου, Στέφανος Παραγιουδάκης ο οποίος αναφέρει πως η Κρήτη έχει πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος καθώς είχε το μεγαλύτερο μερίδιο από τον Thomas Cook.
Παράλληλα σε δηλώσεις του στο cretapost ο κ. Παραγιουδάκης τονίζει πως υπάρχει μία ακόμα μικρή ελπίδα για τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης καθώς περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει το Γερμανικό κομμάτι του τουρ οπερέιτορ.
«Το νέο δεδομένο που έχουμε είναι πως έχει γίνει η πρόταση της εταιρίας της Thomas Cook της Γερμανίας προς τους ξενοδόχους της Κρήτης κι όχι μόνο, να γίνει ένα κούρεμα των οφιελών κατά 20% έτσι ώστε να μπορέσει να επιβιώσει το Γερμανικό κομμάτι. Οι ξενοδόχοι απ’ ότι γνωρίζω της Κρήτης την έχουν δεχτεί την πρόταση και προσπαθούν να βοηθήσουν την εταιρία για να μην φτάσει στα όρια της πτώχευσης όπως έγινε στο κομμάτι της Αγγλίας», επεσήμανε σχετικά ο κ. Παραγιουδάκης.
Στον… αέρα και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία
Στον… αέρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων που αναμένεται να κλείσουν νωρίτερα φέτος εξαιτίας της πτώχευσης του Thomas Cook.
«Τα προβλήματα είναι μεγάλα και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Θα μειωθούν οι αποδοχές μας καθώς θα κλείσουν τα ξενοδοχεία ένα μήνα νωρίτερα. Παράλληλα κάποιοι από μας δεν θα μπορέσουμε να μπούμε ταμείο γιατί αργήσαμε να εργαστούμε και να μην συμπληρωθούν τα ένσημα.
Κάποιοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά τον χειμώνα οπότε στηρίζονται στο ταμείο. Είναι που είναι μικρός ο χρόνος ταμείου, αν δεν πάρουν καθόλου θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε σχετικά ο γραμματέας τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, Δημήτρης Διλβόης.
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων Κρήτη, Γιώργος Κοκκινάκης επισημαίνει πως δεν θέλουν «οι εργαζόμενοι να πληρώσουν κι αυτήν την ταφόπλακα».
Ξεκίνησαν οι πτήσεις επαναπατρισμού
Τα νέα δρομολόγια επιστροφής των τουριστών πραγματοποιούνται με τη συμβολή της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 6 Οκτωβρίου.
Χθες πραγματοποιήθηκαν πέντε πτήσεις από το αεροδρόμιο Ηρακλείου προς Αγγλία και συγκεκριμένα προς τα αεροδρόμια Newcastle, London Gatwick, Glasgow, Manchester και Birmingham.
Σήμερα έχουν προγραμματιστεί τρεις πτήσεις προς τα αεροδρόμια: Bristol, Manchester και London Gatwick.
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Thomas Cook: Κλείνουν ξενοδοχεία στην Κρήτη εξαιτίας της πτώχευσης"

Κόλλιας: «Αναγκαία η παράταση μέχρι 31/12 για υπαγωγή στις 120 δόσεις»

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου, ζητά, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Το αίτημα αυτό προκύπτει μετά από την αγωνία, που εκφράζουν λογιστές – φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι προς το ΟΕΕ τις τελευταίες ημέρες ότι ο υπολειπόμενος χρόνος δεν επαρκεί για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση και ειδικά των νομικών προσώπων, που πρόσφατα έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφού μεσολαβούν μόλις δύο εβδομάδες από τη θέση σε πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας για όλους τους οφειλέτες (16 Σεπτεμβρίου) και της ισχύουσας προθεσμίας (30 Σεπτεμβρίου).

Δεδομένων, λοιπόν, των σημαντικών ευεργετημάτων της νέας ρύθμισης (χαμηλά μηνιαία ποσά, μειωμένο ετήσιο επιτόκιο, κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων, διακοπή κατασχέσεων, ξεμπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών), είναι αναγκαία η παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μη χαθούν αυτά τα οφέλη, επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόλλιας: «Αναγκαία η παράταση μέχρι 31/12 για υπαγωγή στις 120 δόσεις»"

Αυθαίρετα: Τελειώνει ο χρόνος - Ποια τα περιθώρια για παράταση

Μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου 2019 έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίησή τους.

Ο χρόνος, όπως όλα δείχνουν, κυλά αντίστροφα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δώσει (και αυτή με τη σειρά της) άλλη μια παράταση για την τακτοποίησή τους. Όσο ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει παράταση της σχετικής προθεσμίας, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», με τα έως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται να δοθεί νέα παράταση.

Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκάνησου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης τους ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση στον νόμο περί τακτοποιήσεως αυθαιρέτων».

Χαραμάδα για παράταση

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη. Μάλιστα, όπως λένε, δεν αποκλείεται να δοθεί μια μικρή παράταση - maximum έως το τέλος του χρόνου.

Κατά τις ίδιες πηγές, αν τελικά δοθεί η οποιαδήποτε πίστωση χρόνου στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτό θα γίνει προκειμένου να βελτιωθούν μια σειρά από πράγματα, όπως είναι για παράδειγμα, ο τρόπος που γίνονται σήμερα οι συναλλαγές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυθαίρετα: Τελειώνει ο χρόνος - Ποια τα περιθώρια για παράταση"

«Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ»: Εξαντλήθηκαν και στην Περιφέρεια Κρήτης τα κονδύλια -Μέσα σε μια ώρα

Εξαντλήθηκαν και στην Περιφέρεια Κρήτης, σε διάστημα μιας ώρας, τα κονδύλια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», ενώ συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ:

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος άνοιξε σήμερα στις 10:00 το πρωί για τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Οι πόροι για την Περιφέρεια Κρήτης εξαντλήθηκαν σε διάστημα μιας ώρας περίπου.

Σημειώνεται ότι μέσα σε 90' λεπτά οι πόροι το προγράμματος εξαντλήθηκαν μέσα σε 90 λεπτά. Υποβλήθηκαν 1.126 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 14 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 2.127 αιτήσεις.

Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέχρι τις 11.00 το πρωί είχαν υποβληθεί 207 αιτήσεις και είχαν δεσμευθεί περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και η διαδικασία συνεχίζεται. Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, όπου μέχρι τις 11.00 το πρωί είχαν υποβληθεί 379 αιτήσεις και είχαν δεσμευθεί περίπου 4,7 εκατ. ευρώ.
Ανοίγει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» για την Δυτική Μακεδονία

Η υποβολή αιτήσεων για τον Β' κύκλο του προγράμματος ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 10.00 το πρωί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ»: Εξαντλήθηκαν και στην Περιφέρεια Κρήτης τα κονδύλια -Μέσα σε μια ώρα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news