facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Μητσοτάκης προς Ράμα: Να κατοχυρωθούν τα περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την εκπλήρωση των όρων που θέτει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράμα δήλωσε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαΐκή Ένωση.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ράμα, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία ευρύτερη συζήτηση των διμερών μας σχέσεων, από κοντά, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου 2019.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλβανό ομόλογό του πώς είναι η κατάσταση στη Αλβανία μετά τον σεισμό. Ο κ. Ράμα απάντησε ότι είναι δύσκολη, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να προσφύγει στην βοήθεια της χώρας μας.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η χώρα μας, φυσικά, θα βοηθήσει.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης προς Ράμα: Να κατοχυρωθούν τα περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας"

Όλοι όσοι απεργούν αύριο -Τι θα γίνει τελικά με τα ΜΜΜ

«Παραλύει» την Τρίτη η χώρα, καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.
Σύμφωνα με την Ένωση, με το επίμαχο νομοσχέδιο «συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ».
Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκέντρωση στις 10.30 στα Προπύλαια διοργανώνει το ΠΑΜΕ.
Μέσα μεταφοράς – πλοία
Τη συμμετοχή τους στην απεργία της Τρίτης αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό.
Συγκεκριμένα, δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.
Οι εργαζόμενοι σε μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ  συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.
Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.
Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ μετάσχει και  η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική, κρίθηκε πάντως από το Πρωτοδικείο Πειραιά η 24ωρη πανελλαδική απεργία. Θα γίνει κανονικά επιμένουν οι ναυτεργάτες.
Εκπαιδευτικοί
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, εκφράζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι οποίες καλούν νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 24 Σεπτεμβρίου.
Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε για την Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απόφαση για απεργία έχει πάρει ήδη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Τράπεζες
Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας προκήρυξε 24ωρη απεργία με τρία αιτήματα προς την κυβέρνηση:
-Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.
-Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.
-Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους.
ΜΜΕ 
Την Τρίτη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12μμ με 3) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλοι όσοι απεργούν αύριο -Τι θα γίνει τελικά με τα ΜΜΜ"

Καιρός: Καταιγίδες και χαλάζι, σε ποιες περιοχές θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα

Αλλάζει ραγδαία ο καιρός με το σκηνικό να γίνεται πιο χειμωνιάτικο αν και η θερμοκρασία δεν θα πέσει.

Ο καιρός αναμένεται να «χαλάσει» από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου και από τα βορειοδυτικά, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.

Τα φαινόμενα αρχικά θα εντοπίζονται στο Βόρειο Ιόνιο, αλλά βαθμιαία και μέχρι το ξημέρωμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και κατά τόπους τη Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεαστούν τα περισσότερες ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με τα φαινόμενα να έχουν κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Τις απογευματινές και κυρίως τις βραδινές ώρες της Τρίτης ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Χαλκιδικής και των Σποράδων.

Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα.

Στο χάρτη του Meteo μπορείτε να δείτε σε ποιες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα



Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και σε μεμονωμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, αλλά μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Καταιγίδες και χαλάζι, σε ποιες περιοχές θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα"

Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά η αυριανή 24ωρη απεργία της ΠΝΟ

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, με αφορμή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική.

Την προσφυγή για την απεργία που έχει κηρύξει η ΠΝΟ είχε καταθέσει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας-ΣΕΕΝ).

Το Πρωτοδικείο στην ίδια απόφασή του, απέρριψε παράλληλα το αίτημα των ακτοπλόων να απαγορευθεί στο μέλλον ανάλογη κινητοποίηση με το ίδιο αίτημα, να επιβληθεί στη διοίκηση της ΠΝΟ χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και να γίνει προσωπική κράτηση τριών μηνών των μελών της σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της δικαστικής απόφαση από το διοικητικό της συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν την απόφαση του Πρωτοδικείου, είχε δηλώσει ότι η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, που κατέθεσε ως μάρτυρας από την ΠΝΟ, είπε ότι ότι αν περάσει το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο οι συλλογικές συμβάσεις, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα καταρρακώνονται και συνθλίβονται και ότι μπροστά στο δίλημμα αυτό η απάντηση και απόφαση είναι ότι πηγαίνουμε αποφασιστικά στην απεργία, την οργανώνουμε τη σχεδιάζουμε και την περιφρουρούμε.

Επιπλέον, ο κ. Νταλακογιώργος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ακόμα αν η ΠΝΟ αποφασίσει να σταματήσει την κινητοποίηση, το ναυτεργατικό σωματείο των ναυτών θα απεργήσει.

Ο σύνδεσμος των ακτοπλόων ΣΕΕΝ σε ανακοίνωσή του είχε ζητήσει από την ΠΝΟ να επανεξετάσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στο πολυνομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την ΠΝΟ. Αναφέρει επίσης ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των τουριστών και ιδιαίτερα των αλλοδαπών.

Σημειώνεται ότι τα πλοία σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΝΟ θα παραμείνουν δεμένα από αύριο στις 6 το πρωί έως στις 6 το πρωί της Τετάρτης. Στην αυριανή κινητοποίηση της ΠΝΟ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά η αυριανή 24ωρη απεργία της ΠΝΟ"

Τι απαντά η τράπεζα Πειραιώς για το πρόστιμο 5,15 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ

«Δεν υφίσταται περαιτέρω επίπτωση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της Τράπεζας, από το πρόστιμο που της επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η τράπεζα Πειραιώς, «καθώς έχει ήδη αποτυπώσει αυτά τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που ισοδυναμεί στο πρόστιμο, σε οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενων χρήσεων».

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι το αναφερθέν πρόστιμο σχετίζεται με ευρήματα εποπτικής επιθεώρησης για υπόθεση του 2015 σχετιζόμενη με μη τήρηση εποπτικών υποχρεώσεων περί ιδίων κεφαλαίων.
Από το 2017, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της διοικητικής της ομάδας τόσο σε ανώτατο όσο και σε μεσαίο επίπεδο, στην υιοθέτηση εκ μέρους των επιχειρηματικών μονάδων της Τράπεζας διαδικασιών και μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της απόδοσης κεφαλαίων προσαρμοσμένης για τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, καθώς και στην πλήρη αναθεώρηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης και ενίσχυσης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, των πολιτικών και των διαδικασιών της Τράπεζας. Επιπλέον, η συνολική ανανέωση των εταιρικών αρχών και αξιών συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό έργο σε εξέλιξη για την Τράπεζα.
H Τράπεζα έχει προχωρήσει σε καίρια βήματα για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για τον εντοπισμό και την πρόληψη κινδύνων. Θα συνεχίσει να προβαίνει σε βελτιώσεις των διαδικασιών και ελέγχων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανονισμούς σε συνεργασία με τους εποπτικούς φορείς, ενώ πλέον επικεντρώνεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου «Agenda 2023».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5,150 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς

Το πρόστιμο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 29% περίπου των καθαρών κερδών που εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. 19 εκατ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αφορά παραβίαση κανόνων απόκτησης «μέσων κεφαλαίων κατηγορίας 1 κατά την περίοδο 2015 – 2017 από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας».


Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η ποινή «επιβλήθηκε για παραβάσεις των διατάξεων περί ιδίων κεφαλαίων που προβλέπονται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (CRR) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παράγραφος 2 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο (ΕΕ) αριθ. 241/2014, οι οποίες συντελέστηκαν υπό την καθοδήγηση της πρώην διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., η οποία ταξινομούσε κεφαλαιακά μέσα, των οποίων η αγορά χρηματοδοτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από την εποπτευόμενη οντότητα (σ.σ. από την Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή) ως μέσα κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 κατά τη διάρκεια έξι διαδοχικών τριμήνων μεταξύ 2015 και 2017».

Μεταξύ των άλλων χρηματοδοτικών ενεργειών, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποδέσμευσε εγγυήσεις (collateral), τις οποίες κατείχε ως εξάσφαλιση για την αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν σε ορισμένους μη ενήμερους πελάτες-δανειολήπτες. Οι οφειλέτες αυτοί χρησιμοποίησαν τα ποσά που έλαβαν μετά την αποδεσμευμένη της εξασφάλισης (collateral) για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, αναφέρει ότι «τα κεφαλαιακά μέσα μπορούν να χαρακτηριστούν ως μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1, μόνον εφόσον τα μέσα είναι καταβεβλημένα και η αγορά τους δεν χρηματοδοτείται άμεσα ή έμμεσα από το ίδρυμα».

Σημειώνεται ότι η απόφαση επιβολής κυρώσεων μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές πάντως προσκείμενες στην προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας αναφέρουν σχετικά ότι, δεν έχουν γίνει αποδέκτες της σχετικής ενημέρωση.

Με βάση ωστόσο την πληροφόρηση που διαθέτουν, όπως σημειώνουν, «οι καταλογισμοί αφορούν το 0,05% έως 0,10% των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2015. Πιο συγκεκριμένα από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2017 κάποια ενέχυρα που συμπεριλαμβάνονταν στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, δεν έπρεπε να συνυπολογίζονται στο Core Tier I». Επομένως όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές «η όλη υπόθεση αφορά θέμα εποπτικών αναφορών και αναρωτιέται κανείς ευλόγως γιατί μετά από τόσο καιρό επιβλήθηκε πρόστιμο». Εάν η τράπεζα, καταλήγουν «κάτω από τις πολύ δυσμενείς συνθήκες αύξηση του 2015, δεν είχε τότε διασωθεί η επίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν καταλυτική και επομένως σήμερα θα μιλούσαμε για δεδομένα πολύ διαφορετικά για την χρηματοοικονομική πορεία της χώρας».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά η τράπεζα Πειραιώς για το πρόστιμο 5,15 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ"

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε εισαγγελέας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά «Τσαΐρια» που βρίσκεται στην Περαία, ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 551 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Οι συνυπογράφοντες την αναφορά κάνουν λόγο για «περιβαλλοντική υποβάθμιση», τονίζοντας ότι η περιοχή πέριξ του οικισμού έχει μετατραπεί σε «απέραντη χωματερή» από ογκώδη και αδρανή υλικά, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για «ατμοσφαιρική ρύπανση που τελείται με τις συνεχείς καύσεις διαφόρων αντικειμένων και υλικών που καταλήγουν σε μάντρες ανακύκλωσης και συχνά προκαλούν την κινητοποίηση της πυροσβεστικής». Καταγγέλλουν, επίσης, προηγούμενες δημοτικές αρχές για την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες η εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν, μεταξύ άλλων, αυτά της υποβάθμισης περιβάλλοντος, της παράβασης καθήκοντος, του εμπρησμού και της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας έκτασης.

Όπως έγινε γνωστό, δε, η ίδια εισαγγελέας αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συγκεντρώσει όλους τους φορείς γύρω από ένα τραπέζι προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περιοχή. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να πάρουν μέρος οι εμπλεκόμενες δημοτικές αρχές, η περιφέρεια, η αστυνομία, η πυροσβεστική κ.ά.

Στον καταυλισμό ζουν σήμερα περίπου δέκα οικογένειες και ο πληθυσμός προσεγγίζει τα εκατό άτομα. Το προηγούμενο διάστημα δεκάδες οικογένειες Ρομά εγκατέλειψαν τον οικισμό, κατακαίγοντας τα παραπήγματα στα οποία διαβιούσαν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά"

Θεσμοί και κυβέρνηση: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 – Είναι νωρίς για τον προϋπολογισμό του 2020

Μια πρώτη προσέγγιση στα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό και μια αρχική συμφωνία ότι «μέσες-άκρες δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019» υπήρξε σήμερα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, κατά τις επαφές για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μεθαύριο. Στόχος, όπως ανέφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου, είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, με τους ίδιους παράγοντες να επισημαίνουν πως «θα θέλαμε να ολοκληρωθεί όσο γίνεται νωρίτερα».

«Ήταν καλές οι συναντήσεις, προφανώς δεν θα ολοκληρωθεί κάτι έως την Τετάρτη», προσέθεταν οι ίδιοι αξιωματούχοι, διευκρινίζοντας ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι «να τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα και να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις».

Σύμφωνα με τις πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι θεσμοί και η κυβέρνηση τείνουν στην κοινή εκτίμηση πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019, αλλά είναι νωρίς για τον προϋπολογισμό του 2020. Έως σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί ασφαλείς εκτιμήσεις και για την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως «το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019», λόγω των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, αλλά και για την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει μια νέα πάγια ρύθμιση, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι αυτά συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι με τους επικεφαλής. Σε ερώτηση δε, αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα, αλλά και την επιδιωκόμενη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε πως «η κυβέρνηση θέτει τα θέματα αυτά στον κατάλληλο χρόνο και χώρο», για να συμπληρώσει πως «τα θέτουμε εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και με τη σειρά που πρέπει».

Σημειώνεται ότι σήμερα υπήρξαν επαφές και με τους αρμόδιους υπουργούς για ενεργειακά θέματα, καθώς και για αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τα δύο υπουργεία. Αύριο, οι επαφές θα αφορούν σε δομικά δημοσιονομικά (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές), υγεία, εργασιακά και χρηματοπιστωτικά θέματα. Την Τετάρτη, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενέργεια, τις αποκρατικοποιήσεις, την ψηφιακή πολιτική και τη δημόσια διοίκηση.

Επαφές διεξάγονται παράλληλα και με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα βρίσκεται στην Αθήνα έως την Παρασκευή, για να συντάξει την έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσμοί και κυβέρνηση: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 – Είναι νωρίς για τον προϋπολογισμό του 2020"

Stop από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων στη χρήση καμερών σε σχολεία όταν λειτουργούν

«Όχι» είπε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη λειτουργία καμερών στα σχολεία τις ώρες παράδοσης των μαθημάτων.

Ωστόσο, στην υπ´ αριθμόν 21/2019 απόφαση της τονίζει πως εκτός των ωρών λειτουργίας των δημόσιων σχολικών μονάδων, οι Δήμοι είναι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων στην περίπτωση εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ασχολήθηκε με το ζήτημα σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε σχολικές μονάδες. Κύριο σημείο των καταγγελιών ήταν ότι οι διευθυντές των σχολείων τοποθετούν κάμερες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των γκράφιτις στα σχολικά κτίρια.

Η Αρχή διερεύνησε αυτεπαγγέλτως τη νομιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης από διευθυντές σε σχολικές μονάδες εντός Δήμου.

Κατά την εξέταση των καταγγελιών η Αρχή απέστειλε έγγραφα στις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων με τα οποία ζήτησε διευκρινίσεις . Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι διευθύνσεις των μονάδων απάντησαν στην Αρχή αποστέλλοντας διάφορα στοιχεία, όπως στιγμιότυπα από τις λαμβανόμενες εικόνες και ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την εγκατάσταση των συστημάτων. Σε σχετική ερώτηση το αρμόδιο υπουργείο διευκρίνισε πως η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους κατά το χρόνο μη λειτουργίας των σχολείων.

Στο σκεπτικό της η Αρχή τονίζει πως η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.1894/1990) και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους (ν.3463/2006), καθώς και ότι η χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από δημόσιες αρχές για την προστασία προσώπων και αγαθών επιτρέπεται μόνον στους χώρους τους οποίους διαχειρίζονται.

Τελικά, η Αρχή έκρινε με την υπ’αρ. 21/2019 απόφαση ότι ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε Δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων.

Με την ίδια απόφαση η Αρχή επισημαίνει ιδιαίτερα ότι τα υποκείμενα των δεδομένων (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί) πρέπει να ασκούν τα σχετικά προς τα συστήματα αυτά δικαιώματά τους προς τον Δήμο, ο οποίος οφείλει να ικανοποιεί τα δικαιώματα των υποκειμένων που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Stop από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων στη χρήση καμερών σε σχολεία όταν λειτουργούν"

Στα 300 εκατ. ευρώ τα ελληνικά «φέσια» από την Thomas Cook

Στα 300 εκατ. ευρώ εκτιμά αυτή την στιγμή τις απώλειες των ελληνικών ξενοδοχείων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων από το «λουκέτο» της βρετανικής Thomas Cook.

Κι ενώ επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τις δραστηριότητες του ομίλου σε άλλες αγορές- Βέλγιο, Ολλανδία, σκανδιναβικές αγορές, Γερμανία- ο Γρηγόρης Τάσιος, εκτιμά ότι οι εν λόγω απώλειες αφορούν μόνο τη ζημία που υφίσταται ο εγχώριος τουρισμός από τη βρετανική αγορά. Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι αυτή την στιγμή ιδιαίτερης σημασίας η καλή φιλοξενία όσων έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα και η επιστροφή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, και Κέρκυρα.

Ενδεικτικά, με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα κονδύλι μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι κεφάλαια από αυτά θα καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες ταξιδίων. Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που η οικονομική χρήση για τον όμιλο της Thomas Cook «κλείνει» στο τέλος Σεπτεμβρίου είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι οι όποιες αποζημιώσεις -αν κι εφόσον υπάρξουν- θα αργήσουν, την ίδια στιγμή που οι υποχρεώσεις από πλευράς των τουριστικών επιχειρήσεων «τρέχουν».

Μία ακόμη αρνητική παράμετρος που θα πρέπει να προσμετρηθεί έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός πραγματοποιούσε τις πληρωμές του μετά από διάστημα δύο έως τριών μηνών, επομένως είναι κρίσιμη για τους Ελληνες ξενοδόχους η χρονική συγκυρία, που περιλαμβάνει το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά- την πλέον κρίσιμη, αντίστοιχα, περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι συσκέψεις πάντως τόσο στην Αθήνα, στο υπουργείο Τουρισμού, όσο και στους επιμέρους προορισμούς είναι συνεχείς από το πρωί, δεδομένου ότι έχει σημάνει συναγερμός. Στις περιοχές που επηρεάζονται σημαντικά είναι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο, το δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσιώρη, o χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Ταρασλιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα βρίσκονται στη Ρόδο 2.500 επισκέπτες και περίπου 1600 στην Κω που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook. Ειδικότερα για σήμερα, δεν υπήρχε καμία προγραμματισμένη πτήση αεροσκαφών της εταιρείας από τη Ρόδο. Όσον αφορά την Κω, για σήμερα είχαν προγραμματιστεί 3 πτήσεις , οι επιβάτες των οποίων εξυπηρετούνται με πτήσεις άλλων εταιρειών και η επιχείρηση επιστροφής τους στην Αγγλία εξελίσσεται ομαλά.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο: «Θα στείλουμε το μήνυμα μιας οργανωμένης ευρωπαϊκής χώρας, οι επισκέπτες της οποίας μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εμείς θα ανταποδώσουμε αυτήν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη δείχνοντας έμπρακτα όλο τον σεβασμό τον οποίο αξίζουν. Βεβαίως θα αναδείξουμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι είμαστε μια ώριμη τουριστική αγορά η οποία με πολύ μεγάλο σεβασμό στους επισκέπτες της, έχει σχέδιο και ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις με τον καλύτερο τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, «Είναι μια δύσκολη μέρα και μια δύσκολη εβδομάδα για το ροδιακό τουρισμό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία διαχείρισης της κατάστασης. Προτεραιότητα έχουν οι πελάτες και η επιστροφή του. Τα μέτρα που θα ληφθούν για τις επιχειρήσεις που σήμερα πλήττονται είναι αναγκαία, αλλά αυτό είναι η συζήτηση της επόμενης μέρας. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο πελάτης που σήμερα βρίσκεται στα ξενοδοχεία μας μέσω του Thomas Cook ,αύριο θα είναι μέσω ενός άλλου οργανισμού, άρα αυτό πρέπει να κυριαρχεί στις ενέργειες μας.».

Στην Κώ, στην έκτακτη σύσκεψη στο δήμο υπό τον Θεοδόση Νικηταρά, παρέστη και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ντίνα Σβύνου, η οποία σε δηλώσεις της επίσης ανέφερε ότι το 25% των ξενοδόχων του νησιού συνεργάζεται με την Thomas Cook. Ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς σε δήλωσή του απηύθυνε έκκληση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κω, αλλά και στο σύνολο των εμπλεκομένων, να συνεχίσουν τη φιλοξενία των επισκεπτών του νησιού με τον καλύτερο τρόπο, να παράσχουν κάθε βοήθεια καi να διευκολύνουν την αναχώρησή τους από την Κω, ώστε να προστατευτεί η εικόνα του νησιού στην τουριστική αγορά και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα από το κυβερνητικό επιτελείο, οι συνεργαζόμενες με την Thomas Cook επιχειρήσεις, να μη φορολογηθούν για ποσά που δεν εισέπραξαν λόγω πτώχευσης της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς που πέρυσι είχε ανοίξει γραμμή χρηματοδότησης προς δυο θυγατρικές της Thomas Cook, την Helios και την Sunwick ενημερώνει ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση από την κατάρρευση της εταιρίας, καθώς έναντι των δανείων που τελικά δόθηκαν η Τράπεζα είναι πλήρως καλυμμένη ενώ δεν διαπιστώνεται domino effect στις χρηματοδοτήσεις που έχει δώσει η Τράπεζα ή που σκοπεύει να δώσει σε άλλους επιχειρηματίες πελάτες της από την κλάδο των ξενοδοχείων.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 300 εκατ. ευρώ τα ελληνικά «φέσια» από την Thomas Cook"

Εξάρχεια: Συνολικά 143 αλλοδαποί ήταν στο υπό κατάληψη κτίριο – 56 είναι ανήλικοι

Χωρίς προβλήματα εξελίχθηκε η νέα αστυνομική επιχείρηση σε κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, στην περιοχή των Εξαρχείων. Οταν έκανε γνωστό η αστυνομία, μέσα στο κτίριο, που τελούσε υπό κατάληψη από το 2014, βρέθηκαν 143 αλλοδαποί και ειδικότερα 61 άνδρες, 26 γυναίκες και 56 ανήλικοι, καθώς και 1 Έλληνας.

Σε έλεγχο που έγινε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής οι αλλοδαποί προέκυψε ότι προέρχονται από Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Μάλι, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σουδάν, Συρία, Ιράν και Μαρόκο. Από αυτούς που βρέθηκαν στο κτίριο οι 10 κρατούνται για διοικητική απέλαση, καθώς δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι μεταφέρονται στη δομή φιλοξενίας της Κορίνθου και αργότερα θα οδηγηθούν σε άλλες δομές.

Σχετικά με τον Έλληνα προσήχθη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης». Σχετικά με το κτίριο που εκκενώθηκε σημειώνεται ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1897, τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1898, ενώ τη διετία 1928-1929 δίπλα στο αρχικό ανεγέρθηκε νέο κτίριο. Στο κτίριο αρχικά στεγαζόταν η «Γερμανική Σχολή» και το 1947 εγκαταστάθηκε το «Ινστιτούτον Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος», το οποίο λειτούργησε εκεί μέχρι το 1969. Από το 1970 μέχρι το 1983 στους χώρους εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το «Βαρβάκειο» και στη συνέχεια σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο και Λύκειο), μέχρι το 2013.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Συνολικά 143 αλλοδαποί ήταν στο υπό κατάληψη κτίριο – 56 είναι ανήλικοι"

Bαρβιτσιώτης: Καθημερινά η γειτονική χώρα παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την καθημερινή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια κατήγγειλε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη Βουλή ενημερώνοντας παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο διαβήματα διαμαρτυρίας προς την γειτονική χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου είπε πως «τώρα φαίνονται τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Τώρα που προσπαθούμε να εφαρμοστεί η συμφωνία και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η γειτονική χώρα παραβιάζει την Συμφωνία» ενώ παρέθεσε και συγκεκριμένο παράδειγμα: «σας ενημερώνω για σημερινό περιστατικό όπου ο επιτετραμμένος των Σκοπίων στο Τόκιο σε αρθρογραφία του περιγράφει το κράτος ως «Μακεδονία»».

«Όλα αυτά σε καθημερινή βάση προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε και να τα αντιμετωπίζουμε» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Βαρβιτσιώτης για να συμπληρώσει :«Μόνο την τελευταία εβδομάδα δυο φορές έγιναν διαβήματα με παραδείγματα παραβίασης της Συμφωνίας και στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας και στον υπουργό Εξωτερικών. Αν ήταν άλλη κυβέρνηση σήμερα και συνέχιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνονταν για την εξάλειψη αλυρτωτικών συμπεριφορών και στοιχείων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Όταν λέμε να εφαρμοστεί η Συμφωνία δεν γίναμε υπέρμαχοι αλλά θέλουμε να προχωρήσει ταχύτατα η εξάλειψη των συμβόλων που προσβάλουν την κληρονομία μας».

Παράλληλα κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως απεμπόλησε τα βασικά διπλωματικά όπλα της Ελλάδας όπως είναι το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα στο πλαίσιο της αργής πορείας της γείτονας προς ΕΕ εμείς θα βάζουμε συνεχώς στοιχεία βελτίωσης της μεταξύ μας συμφωνίας. Σήμερα θα δώσουμε μάχη εφαρμογής της για να σταματήσουν να λένε τα μουσεία τους Μακεδονικά και να εχουν ταυτότητα Βορειομακεδόνες»» είπε.

Επίσης υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει πως «αν κυρωθεί η Συμφωνία δεν θα μπορεί να ακυρωθεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bαρβιτσιώτης: Καθημερινά η γειτονική χώρα παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών"

«Έρχονται» φορολογικά κίνητρα για αγορά αυτοκινήτου – Πως θα ισχύσουν και τι προϋποθέσεις υπάρχουν

Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την αγορά κυρίως, ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2020, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Θα δοθούν κίνητρα στον κόσμο να αγοράσει καθαρά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θέλουμε να αποσύρουμε από τους ελληνικούς δρόμους τα αυτοκίνητα που μολύνουν το περιβάλλον», τόνισε μεταξύ άλλων.

Όπως εξήγησε θα δοθούν κίνητρα «με τη μείωση των τελών κυκλοφορίας, τους φόρους χρήσης και τα τέλη ταξινόμησης» για να αντικατασταθούν τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστούν οι φοροαπαλλαγές είναι το νέο αυτοκίνητο να εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έρχονται» φορολογικά κίνητρα για αγορά αυτοκινήτου – Πως θα ισχύσουν και τι προϋποθέσεις υπάρχουν"

Η Κομισιόν προτίθεται να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο προσφυγικό στην Ελλάδα

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με κάθε τρόπο απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

«Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ' ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο», σημείωσε η Ν. Μπερτό, τονίζοντας, ωστόσο ότι οι προσελεύσεις δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα της κρίσης, αφού παραμένουν κατά 91% μειωμένες. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex, ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.

Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο προσφυγικό, η ίδια επανέλαβε ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά. Παράλληλα, όπως είπε, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της και ότι η Επιτροπή παραμένει σε τακτική επαφή με την Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κληθείσα, δε, να σχολιάσει δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις συνθήκες χρηματοδότησής της από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες της ΕΕ προκειμένου να λάβουν κρατικές υπηρεσίες και όχι ΜΚΟ τα κεφάλαια, η Ν. Μπερτό διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμβόλαια χρηματοδότησης, επιβλέπονται από την Επιτροπή και πηγαίνουν σε διεθνείς ΜΚΟ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αναπτυξιακές υπηρεσίες των κρατών μελών. Ανέφερε, τέλος, ότι μόλις σε επτά από 125 περιπτώσεις η Επιτροπή έχει συνεργαστεί απευθείας με τουρκικά υπουργεία προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων συστημάτων», όπως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν προτίθεται να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο προσφυγικό στην Ελλάδα"

Λάρισα: Συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κόμβο του Πλατυκάμπου

Συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κόμβο του Πλατυκάμπου έκαναν αγρότες της Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές στο βαμβάκι.

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν δίπλα στο δρόμο, με τους αγρότες να αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχουν προγραμματίσει οι συνάδελφοι τους στην Αθήνα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε δήλωσή του το μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ντάντης Αχιλλέας, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τιμές του βαμβακιού, σημειώνοντας πως «για την κατάσταση ευθύνονται οι εκκοκιστές και η κυβέρνηση».
Συλλαλητήριο και στην Καρδίτσα

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με τρακτέρ, έκαναν το μεσημέρι οι αγρότες της Καρδίτσας στην κεντρική πλατεία του Παλαμά. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν κυρίως στις χαμηλές τιμές του βαμβακιού, μια εξέλιξη, όπως πρόσθεσαν, που περιορίζει δραματικά τα έσοδά τους. Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα στους αγρότες «να αντιδράσουν άμεσα και να συσπειρωθούν στον αγώνα για την διαφύλαξη των κόπων τους που χάνονται».
Ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σωτήρης Γιαννακός, αναφερόμενος στο διεκδικητικό πλαίσιο για το βαμβάκι, έκανε λόγο για κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος, άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των καλλιεργητών.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κόμβο του Πλατυκάμπου"

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Ράικου για την υπόθεση της Novartis

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη που διενεργεί ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Η κ. Ράικου απάντησε σε ερωτήσεις του κ. Σοφουλάκη και προσκόμισε έγγραφα τα οποία είχε καταθέσει και κοινοποιήσει κατά την περίοδο που υπηρετούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η Ελ. Ράικου προσήλθε και αποχώρησε από το δικαστικό Μέγαρο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς κινήθηκε μέσα από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Αρείου Πάγου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Ράικου για την υπόθεση της Novartis"

Χρεοκοπία Thomas Cook: Απλήρωτοι από 15 Ιουνίου οι ξενοδόχοι-Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ

«Ο κλάδος των ξενοδόχων είναι εκείνος που πλήττεται κατά κύριο λόγο από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook και σε ένα μικρότερο ποσοστό, περίπου 20%, (πλήττονται και) οι τουριστικοί πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες» επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

«Βιώνουμε σίγουρα μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και μάλλον δύσκολες θα είναι και οι μέρες που θα ακολουθήσουν, μιας και μιλάμε για τον δεύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό και στην Ελλάδα, όσον αφορά τις αφίξεις και τους πελάτες. Υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των ξενοδόχων, τόσο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όσο και από την ΠΟΞ, με κυρίαρχο αρχικά, τη σωστή διαχείριση για τον επαναπατρισμό των πελατών. Αυτό για εμάς είναι ύψιστης σημασίας αυτήν την στιγμή, γιατί μπορεί να είμαστε ζημιωμένοι εμείς και οι πελάτες, αλλά μπορεί να γίνουμε οι κερδισμένοι της επόμενης μέρας: και μιλάω για την εικόνα της χώρας και τη φιλοξενία που παρέχει σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος το ζήτημα όλων αυτών των χρεών και ό,τι σχετίζεται με την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή με τον ΦΠΑ με το φόρο διαμονής και άλλα ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία, σχετικά με ασφαλιστικές εισφορές κτλ», σημείωσε ο κ. Τάσιος. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, αν η χρεοκοπία αφορά, εκτός από την Μ. Βρετανία και τους άλλους βραχίονες της Thomas Cook στις γερμανόφωνες χώρες, στις Κάτω Χώρες και στη Σκανδιναβία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ελλάδα το δέχτηκαν η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη και η Κέρκυρα.

«Στην Κεντρική Μακεδονία ο Thomas Cook Αγγλίας είχε το μικρότερο πρόγραμμα πανελλαδικά, κυρίως απευθυνόμενος σε κάποια ξενοδοχεία της Πιερίας, τη Θεσσαλονίκη, λιγότερο στη Χαλκιδική και τη Θάσο. Επίσης, στην κεντρική Μακεδονία δεν είχαμε πτήσεις charter από τον Thomas Cook. Έχουμε όλους τους πελάτες μέσω τακτικών πτήσεων, άρα μπορούν να επιστρέψουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις. Εξίσου σημαντικό να διευκρινιστεί είναι ότι το 90% των τουριστών δεν προέρχεται από την αγορά της Αγγλίας, αλλά από τις χώρες που προανέφερα», επεσήμανε ο κ. Τάσιος, που εκτός από πρόεδρος της ΠΟΞ είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελίας Ξυπτερά, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ότι όλα είναι διαχειρίσιμα.

Ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι απαιτείται ψυχραιμία και τόνισε: «Σύμφωνα με όσα μας είπε ο υπουργός έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον επαναπατρισμό και για τη διαμονή των τουριστών. Το ζήτημα όμως, είναι ότι οι ξενοδόχοι της χώρας έχουν να πληρωθούν περίπου 60 με 90 μέρες (κάτι που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ), ενώ την ίδια ώρα χάνεται και ο Οκτώβριος για τις επόμενες κρατήσεις, αλλά και η επόμενη σεζόν σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον Thomas Cook».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρεοκοπία Thomas Cook: Απλήρωτοι από 15 Ιουνίου οι ξενοδόχοι-Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ"

Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ: Σε 90 λεπτά εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος στην Αττική!

Χαμός για το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ και στην Αττική! Μέσα σε 1,5 ώρα από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος!

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ άνοιξε σήμερα (23.09.2019) στις 10:00 το πρωί και οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν στις 11:35.

Υποβλήθηκαν 5.345 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 55,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την περιφέρεια Αττικής καταχωρήθηκαν 10.168 αιτήσεις για το Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον Β’ Κύκλο του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα συνεχιστεί μεθαύριο Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου για τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθυμίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι και στο πλαίσιο αυτό θα εξαντλήσει -σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης- τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ: Σε 90 λεπτά εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος στην Αττική!"

Κατέθεσε για τη Novartis ο Γ. Στουρνάρας

Στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Ζαχαρή, που διενεργεί μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή ποινική προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της Novartis, κατέθεσε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας αφού απάντησε στις ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού, κατέθεσε κύριο υπόμνημα, συμπληρωματικό υπόμνημα (δικαιοπολιτικό όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) και μια περίληψη της όλης ιστορίας. Κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Όπως θυμίζει το ΑΠΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας τον Μάρτιο του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των δύο προστατευόμενων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Στη συνέχεια, κατέθεσε για την υπόθεση και η πρώην εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Η κ. Ράικου απάντησε σε ερωτήσεις για την υπόθεση και προσκόμισε έγγραφα τα οποία είχε καταθέσει κατά την περίοδο που υπηρετούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέθεσε για τη Novartis ο Γ. Στουρνάρας"

Χρεοκοπία Thomas Cook: Πώς θα γίνει ο επαναπατρισμός των 50.000 «εγκλωβισμένων» στην Ελλάδα

Άμεσα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που «ξέμειναν» στην Ελλάδα, μετά την χρεοκοπία του κολοσσού Thomas Cook.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Τουρισμού, ήδη προς Ζάκυνθο (όπου βρίσκονται 4.000 τουρίστες), Κέρκυρα, (όπου βρίσκονται 3.000) και Κω φτάνουν 15 αεροσκάφη με σκοπό να παραλάβουν τους ταξιδιώτες και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, περίπου 22.000 τουρίστες θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. 

Στην Κέρκυρα σήμερα το πρωί εξαιτίας της ακύρωσης των πτήσεων της Thomas Cook, επιβάτες που περίμεναν να ταξιδέψουν σχημάτισαν ουρές, ακόμα και έξω από το κτήριο του αεροδρομίου: 
Επισημαίνεται πάντως πως η ευθύνη επαναπατρισμού αλλά και το κόστος διαμονής των ανθρώπων αυτών στην χώρα μας μέχρι να γίνει ο επαναπατρισμός αυτός, βαραίνει τις χώρες καταγωγής τους.

Εν τούτοις, στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη και ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων.

Ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει ότι το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα – Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός δράσεων για τους εγκλωβισμένους τουρίστες και τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα 

Διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κατάρρευσης της Thomas Cook θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19.00 στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. 

Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι υπουργοί Εργασίας, Γ. Βρούτσης, Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Α. Σκέρτσος, Α. Βεσυζόπουλος, Θ. Σκυλακάκης και Γ. Κεφαλογιάννης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. 

Η σύσκεψη γίνεται προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των δράσεων και των άμεσων μέτρων που έχουν δρομολογήσει ήδη τα Υπουργεία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, ο πίνακας αναχωρήσεων με τις πτήσεις που ακυρώθηκαν, ενώ τα αεροπλάνα παραμένουν ακινητοποιημένα στην πίστα: 


Η χρεοκοπία που κήρυξε τα ξημερώματα η Thomas Cook, το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, στον κόσμο έχει επιπτώσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Στην χώρα μας, η εταιρεία διακινούσε ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και συνεργαζόταν με 48 ξενοδοχεία.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων τονίζει ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). «Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι Ελληνες ξενοδόχοι, μέσω τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: «Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις : Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook. Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα».

Επισημαίνεται εδώ ότι σε αυτή τη φάση, πέραν του θέματος του επαναπατρισμού, είναι ανοικτό το ζήτημα των οφειλών του ταξιδιωτικού οργανισμού: Είναι προφανές ότι υφίστανται απλήρωτες υποχρεώσεις σε Ελληνες ξενοδόχους και μένει να φανεί το ύψος των ζημιών, το οποίο επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί και θα είναι υπό διεκδίκηση μέσω της δικαστικής ή άλλης οδού, ανάλογα με τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν και στη Μεγάλη Βρετανία. Στους τουριστικούς φορείς έχει σημάνει αυτή την στιγμή συναγερμός, δεδομένου ότι ο ταξιδιωτικός κολοσσός είχε ισχυρή παρουσία στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Κώς κ.α.). 

Ηδη από την περασμένη χρονιά, η Thomas Cook είχε περιορίσει την παρουσία της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ φέτος στη χώρα μας τα προβλήματα είχαν γίνει εντονότερα όταν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και σε «σπάσιμο» συμβολαίων με Ελληνες ξενοδόχους. Συνολικά μέχρι πρίν από μία διετία (σ.σ. από την τουριστική σεζόν του 2018 είχαν φανεί πιο έντονοι οι «κλυδωνισμοί) ο ταξιδιωτικός κολοσσός που συνεργάζεται με 48 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα -εκ των οποίων τα 4 ιδιόκτητα- υπολογιζόταν ότι διακινούσε περί τα 2,5 εκατ. επισκέπτες στη χώρα μας. 

Η αντίδραση των τουριστικών γραφείων 

Aπό την πλευρά της, η Oμοσπονδία Τουριστικών Γραφείων στη χώρα μας (FEDHATTA) επισημαίνει ότι «υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την τύχη των ταξιδιωτών της εταιρείας που βρίσκονται σε προορισμούς παγκοσμίως, και στη χώρα μας, την οποία σπεύδουμε να καθησυχάσουμε.
Η THOMAS COOK, όπως και κάθε tour operator και τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπόκειται στην Οδηγία (ΕΕ) 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται από αυτήν. Έτσι, οι πελάτες της είναι απόλυτα προστατευμένοι».

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη Οδηγία, οι εγγυήσεις που παρέχουν οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών (με τη μορφή είτε ασφαλιστηρίων συμβολαίων είτε εγγυητικών ταμείων είτε άλλων εγγυήσεων) εξασφαλίζουν:
-την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών˙
-τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού˙ και
ενδεχομένως και την δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού, εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας την παρέχουν.
 
Οι ταξιδιώτες ωφελούνται από την προστασία κατά της αφερεγγυότητας του διοργανωτή ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης του πακέτου, καθώς και ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η οντότητα που παρέχει την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.
 
Όταν η εκτέλεση του οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) επηρεάζεται από την αφερεγγυότητα του διοργανωτή, η εγγύηση ενεργοποιείται χωρίς επιβάρυνση για να διασφαλιστούν οι επαναπατρισμοί και, εφόσον είναι αναγκαίο, για τη χρηματοδότηση της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό.

Η χρεοκοπία της Thomas Cook 

Η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάριση της εταιρείας.

Την ιδιαίτερη λύπη του και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ για την κατάρρευση της εταιρείας.

Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, πελάτες της εταιρείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επιχείρηση Μάττερχορν στη Βρετανία

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ναυλώσει δεκάδες πτήσεις τσάρτερ για να μεταφέρει πίσω στη Βρετανία χωρίς χρέωση τους εγκλωβισμένους τουρίστες.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει ναύλωση αεροσκαφών ακόμα και από τη Μαλαισία αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους σε τηλεφωνικά κέντρα και αεροδρόμια για την παροχή βοήθειας. Αλλά πρόκειται για τεράστιο έργο, την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού στη βρετανική ιστορία. Οπότε θα υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση στους υπαλλήλους που προσπαθούν να βοηθήσουν και οι οποίοι, πιθανότατα, περνάνε το ίδιο δύσκολες στιγμές με εσάς» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρεοκοπία Thomas Cook: Πώς θα γίνει ο επαναπατρισμός των 50.000 «εγκλωβισμένων» στην Ελλάδα"

Νέα αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια

Ομαλά εξελίσσεται μια ακόμη αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη, στη συμβολή των οδών Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά, στην περιοχή των Εξαρχείων κοντά στο Κολωνάκι.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στο κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη για τέσσερα χρόνια μένουν περισσότεροι από 100 αλλοδαποί.

Σημειώνεται ότι στο κτίριο στεγαζόταν παλιά σχολείο. Στην επιχείρηση συμμετέχουν δεκάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα γίνεται έλεγχος και για ναρκωτικά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news