facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Αντιεξουσιαστές: Απάντηση στην απομάκρυνση του «ΚΕΠ των αναρχικών»

«Απάντηση» στην αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια και στην απομάκρυνση του «ΚΕΠ των αναρχικών» το πρωί από την ΕΛΑΣ έδωσε ομάδα αντιεξουσιαστών.

Το βράδυ της Παρασκευής, ώρες μετά την απομάκρυνση του κοντέινερ μετά από αστυνομική επιχείρηση, ομάδα περίπου 50 ατόμων είχε «γενική συνέλευση» στην πλατεία Εξαρχείων.

Αμέσως μετά, οι μισοί από αυτούς κινήθηκαν προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην οδό Σπ. Τρικούπη εν είδη αντιπερισπασμού, ανάβοντας πυρσούς.

Οι υπόλοιποι ανέβηκαν στις ταράτσες γειτονικών κτιρίων κάνοντας… παρκούρ και κατέληξαν στην ταράτσα του κτιρίου στην οδό Σπ. Τρικούπη 17, αναρτώντας πανό «no passaran».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη κίνηση είχαν κάνει και τον Αύγουστο μετά την μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια, οπότε είχαν αδειάσει κτίρια υπό κατάληψη. Εκείνη τη φορά είχαν αναρτήσει πανό σε κτίριο στην οδό Σπ. Τρικούπη 15.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές: Απάντηση στην απομάκρυνση του «ΚΕΠ των αναρχικών»"

Μπακογιάννη: Ο ΒΟΑΚ θα έχει διόδια αλλιώς τα δισέγγονά μας δεν θα έχουν ασφαλή δρόμο

Κοινό αίτημα φορέων προς το Υπουργείο Υποδομών ώστε ο δρόμος Σούδα - Αεροδρόμιο να ενταχθεί στο ΒΟΑΚ θα αποσταλεί το προσεχές διάστημα όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με την παρουσία της βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας.

Η κ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά την ολοκληρωση της σύσκεψης τόνισε οτι ο δρόμος αυτός είναι απολύτως απαραίτητος όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και για το Ρέθυμνο με τα νέα δεδομένα που δημιουργουνται, καθώς το νέο Αεροδρόμιο Καστελίου τοποθετεί την πρόσβαση των Ρεθεμνιωτών σε αεροδρόμιο, σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση.

Με την ένταξη του δρόμου στον ΒΟΑΚ φιλοδοξείται οτι το έργο θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς ενώ ήδη έχουν γίνει απαλλοτριώσεις για ενα πολύ μεγάλο κομμάτι.

Η σημερινή σύσκεψη έγινε εν αναμονή της επίσκεψης του Υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή που θα γίνει όπως σημείωσε η κ. Μπακογιάννη στις αρχές Οκτωβρίοιυ και στο διάστημα αυτό οι συναρμόδιοι φορείς θα έχουν προετοιμαστεί ώστε να καταθέσουν στον Υπουργό τα αιτήματά τους.

Ο ΒΟΑΚ θα έχει διόδια γιατι αλλιώς τα δισέγγονά μας δεν θα έχουν ασφαλή δρόμο

Ερωτηθείσα η κ. Μπακογιάννη για το ενδεχόμενο επιβολής διοδίων στον ΒΟΑΚ όταν αυτός ολοκληρωθεί, η βουλευτής απάντησε οτι εξ'αρχής είχε δηλώσει πως ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την επιβολή διοδίων και μάλιστα χαρακτήρισε την θέση οτι στον ΒΟΑΚ δεν πρέπει να τοποθετηθούν διόδια ως "λαϊκίστικη" και ουτοπική. Αυτό που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης πάνω σε αυτό το θέμα είναι που και πώς θα μπουν τα διόδια, τι θα προβλέπεται για τους μόνιμους κάτοικους που θα χρησιμοποιούν καθημερινά τον δρόμο κτλ.

"Επί της αρχής ο ΒΟΑΚ θα έχει διόδια γιατί αν μπούμε σε άλλη λογική τα δισέγγονά μας δεν θα έχουν δρόμο για να μπορούν να πάνε με ασφάλεια από τα Χανιά στο Ηράκλειο ή τον Αγ. Νικόλαο", είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: Ο ΒΟΑΚ θα έχει διόδια αλλιώς τα δισέγγονά μας δεν θα έχουν ασφαλή δρόμο"

Αττικό Μετρό: Μετονομασία των Σταθμών «Ευαγγελισμός» και «Άγιος Δημήτριος»

Η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης, επιβάλλει το Μετρό της Αθήνας να αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ζωής της, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ήδη, η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην αρχιτεκτονική των σταθμών συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.

Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε .αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.

Ειδικότερα, ο σταθμός «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 3 μετονομάζεται σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» της Γραμμής 2 σε «Αλέκος Παναγούλης».

Η καταργούμενη ονομασία τους θα διατηρηθεί στη σήμανση των σταθμών μέσα σε παρένθεση, δηλαδή «Παύλος Μπακογιάννης (Ευαγγελισμός)» και «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», έως την 30η Απριλίου 2020.Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η αποκλειστική χρήση της νέας ονομασίας.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης στο σταθμό «Ευαγγελισμός» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία για το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποκαλύψει το νέο όνομα του σταθμού, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, της οικογένειας του τιμώμενου προσώπου και εκπροσώπων των αρχών της πόλης των Αθηνών.

Παρόμοια εκδήλωση θα οργανωθεί την Πρωτομαγιά του 2020 στο σταθμό «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», οπότε και θα αποκαλυφθεί η οριστική ονομασία του.

Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό τμήμα της Αττικό Μετρό Α.Ε. θα επιμεληθεί τον σχεδιασμό δύο μονίμων εγκαταστάσεων στους ανωτέρω σταθμούς με ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τα τιμώμενα πρόσωπα.

Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αττικό Μετρό: Μετονομασία των Σταθμών «Ευαγγελισμός» και «Άγιος Δημήτριος» "

Πρόστιμο 500 ευρώ σε φούρναρη που χάρισε κουλούρι στη μητέρα του

Πρόστιμο 500 ευρώ φέρεται να επέβαλλαν οικονομικές ελεγκτές σε φούρναρη που χάρισε ένα κουλούρι αξίας 80 λεπτών του ευρώ στη μητέρα του και δεν έκοψε απόδειξη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Open, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα στον Πύργο Ηλείας για την έκδοση αποδείξεων.

Κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου σε φούρνο, της πόλης, σύμφωνα πάντα το ίδιο ρεπορτάζ, οι ελεγκτές είδαν ότι μία κυρία κρατούσε ένα κουλούρι αλλά δεν είχε απόδειξη.

Ο ιδιοκτήτης του φούρνου υποστήριξε ότι η πελάτισσα ήταν η μητέρα του και ότι της χάρισε το κουλούρι και για αυτό δεν είχε εκδώσει απόδειξη.



Οι ελεγκτές ζήτησαν τότε από τον καταστηματάρχη τη μνήμη της ταμειακής μηχανής που έδειξε ότι εκείνη την ημέρα είχε εκδώσει αρκετές αποδείξεις με τη συνολική αξία τους να είναι περίπου 70 ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι ελεγκτές θεώρησαν ότι ο τζίρος για τον οποίο κόπηκαν αποδείξεις είναι λίγος και ότι ο ιδιοκτήτης του φούρνου δεν εκδίδει όλες τις αποδείξεις με αποτέλεσμα να του επιβάλλουν το πρόστιμο των 500 ευρώ με αφορμή τη μη έκδοση απόδειξης για το κουλούρι.

O διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να παρέμβει, όπως έκανε με την υπόθεση της ηλικιωμένης στη Θεσσαλονίκη που πουλούσε τερλίκια στη λαϊκή χωρίς να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 500 ευρώ σε φούρναρη που χάρισε κουλούρι στη μητέρα του"

«Σουρωτήρι» οι φυλακές Κορυδαλλού! Μαχαίρια, ναρκωτικά μέχρι και… λαπ τοπ βρέθηκαν σε κελιά

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησαν οι Αρχές. Έγινε ξαφνικό «ντου» σε κελιά της 5ης Πτέρυγας εκεί που βρίσκονται οι «σκληροί» των φυλακών. Bρέθηκαν δώδεκα κινητά, δύο μαχαίρια εμπορίου, πολλά αυτοσχέδια μαχαίρια αλλά και μικροποσότητες ναρκωτικών. Έκπληκτοι αντίκρισαν μέχρι και λαπ τοπ μέσα σε κελί οι αστυνομικοί.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί με όσα αντίκρισαν μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησαν σε κελιά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών που ανήκει στην Εξωτερική Φρουρά των Φυλακών έκανε αιφνιδιαστικό «ντου» σε κελιά της 5ης Πτέρυγας εκεί που βρίσκονται οι «σκληροί» των φυλακών.

Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει βρέθηκαν δώδεκα κινητά, δύο μαχαίρια εμπορίου, πολλά αυτοσχέδια μαχαίρια αλλά και μικροποσότητες ναρκωτικών. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βρέθηκε και ένας ηλεκτρικός υπολογιστής μέσα σε κελί προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που κατέληξε εκεί.

Ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει πριν από λίγες ημέρες και στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Στόχος των ξαφνικών ελέγχων είναι να αντιμετωπιστεί η μαφία που δρα στις φυλακές.







newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σουρωτήρι» οι φυλακές Κορυδαλλού! Μαχαίρια, ναρκωτικά μέχρι και… λαπ τοπ βρέθηκαν σε κελιά"

Μη Καταβολή Ενοικίων - Online Προστασία Μισθωμάτων

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα τόσο για να μην πληρώσουν φόρο στα μη εισπραχθέντα ενοίκια όσο και για να προστατέψουν – διεκδικήσουν τα εισοδήματά τους. Το ψηλότερο μερίδιο καθυστέρησης σε πληρωμές ενοικίου, εξαιρουμένων των λογαριασμών κοινής ωφέλειας ή των πληρωμών με δόσεις στην ΕΕ καταγράφηκε στην Ελλάδα, όπου το 15,3% (σχεδόν τριπλασιάστηκε, το 2008 το ποσοστό ήταν 5,5 % ) του συνολικού πληθυσμού είχε εκκρεμή χρέη. Αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε οποιοδήποτε από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια 200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους από ένα μήνα έως ένα χρόνο, κάποιοι φεύγουν νύχτα αφήνοντας φέσια και σε άλλους λογαριασμούς. Ενώ μόλις 1 στους 5 ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής πληρώνοντας κανονικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς.
Η ασυνέπεια οργιάζει, φέροντας σε δύσκολη θέση χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που φοβούνται πως δεν θα πάρουν ποτέ τα χρήματα που τους οφείλονται. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές, που όταν βλέπουν πως η θηλιά των χρεών σφίγγει γύρω από το λαιμό τους, επιλέγουν να φύγουν ‘’νύχτα’’ αφήνοντας απλήρωτους και άλλους λογαριασμούς όπως ΔΕΗ, κοινόχρηστα κ.α.

Φανταστείτε να έχετε κάποιο εμπορικό κατάστημα που να μισθώνεται 3.000 €– 5.000 € / μήνα , αντιλαμβάνεστε ότι η εφορία που θα πρέπει να καταβληθεί δεν είναι αμελητέα ( 40 % ) , ενώ τα έξοδα πλέον διατήρησης της ιδιοκτησίας δεν είναι καθόλου αμελητέα .

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη νομική οδό με στόχο να μην πληρώσει φόρο στα ανείσπρακτα ενοίκια καθώς και να διεκδικήσει τις οφειλές , θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό κόστος πολλές φορές ξεπερνά τα 1.500 €, ανάλογα πάντα με τις νομικές ενέργειες και το μίσθωμα του ακινήτου.
Τα στελέχη της E-Real Estates διαθέτοντας όλη την τεχνογνωσία για το ακίνητο και με σκοπό την προστασία των εισοδημάτων που προέρχονται από την μίσθωση των ιδιοκτησιών τόσο οικιστικών ακινήτων όσο και επαγγελματικών , σχεδίασαν σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ασφαλιστική εταιρεία Νομικής Προστασίας D.A.S Hellas αποκλειστικά προγράμματα προστασίας των εισοδημάτων από μισθώσεις που προσφέρονται online μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.rentalinsurance.gr. Προγράμματα που η φιλοσοφία τους βασίζεται στην εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης στη δικαιοσύνη από όλους, ακόμα και στους οικονομικά αδύναμους, έτσι ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να κατοχυρώνει τα έννομα δικαιώματά του.

Τα προγράμματα προστασίας εισοδημάτων από μισθώσεις – Online προστασία μισθωμάτων κοστίζουν έως 80 € / έτος.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να πραγματοποιήσει την ασφάλεια προστασίας μισθωμάτων online από το διαδικτυακό τόπο www.rentalinsurance.gr και κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, δεν απαιτείται το μισθωτήριο συμβόλαιο να είναι καινούργιο .

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μη Καταβολή Ενοικίων - Online Προστασία Μισθωμάτων"

Ανάκληση φύλλου κρούστας από τον ΕΦΕΤ

Τη διακίνηση φύλλου κρούστας στο οποίο διαπιστώθηκε ανάπτυξη εστιών μούχλας (ευρωτίαση) στην επιφάνεια του προϊόντος διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας.

Πρόκειται για το προϊόν "ΦΥΛΛΟ ΑΧΑΪΚΗ - Φύλλο Κρούστας για Γλυκά και Πίτες", σε συσκευασία των 250 γρ. και 500γρ. με ημερομηνία λήξης 30/9/19. Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία ΦΥΛΛΟ ΑΧΑΪΚΗ ΟΕ με έδρα στην Πάτρα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση της εν λόγω παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση φύλλου κρούστας από τον ΕΦΕΤ"

Λέσβος: Άλλες 439 αφίξεις στη Μόρια μόνο σήμερα

Άλλες 439 αφίξεις κατέγραψαν σήμερα οι αρχές στη Λέσβο, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση ασφυξίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αγγίζει τους 12.000.

Σύμφωνα με τα nealesvou.gr, σε ένα περιστατικό οι πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στην ακτή με... κότερο. Παράλληλα, άλλα 8 περιστατικά σε διάφορα σημεία του νησιού μαζί με 31 πρόσφυγες και μετανάστες, που μεταφέρθηκαν από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη, δημιουργούν συνθήκες απόλυτης ασφυξίας.

Ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ κ. Βασίλης Ντάβας ενημέρωσε σήμερα τον Εισαγγελέα για την κατάσταση που είναι ανεξέλεγκτη. Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα ούτε από το stage 2 της Σκάλας Συκαμιάς να δεχθεί άτομα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Άλλες 439 αφίξεις στη Μόρια μόνο σήμερα"

Έξαλλοι Ακριβοπούλου – Καψώχας με τον Τσακαλώτο για την αντικειμενικότητα στην ΕΡΤ (vid)

Ο κακός χαμός έχει ξεσπάσει από την δήλωση Τσακλώτου για την αντικειμενικότητα της ΕΡΤ  σε εκδήλωση του TVXS.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «το όραμά μου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό Άρη Προτοσάλτε. Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ξεχωρίζει η είδηση από την άποψη και «να ξέρουν όλοι, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ότι στη δική τους τηλεόραση, στη δημόσια τηλεόραση, θα μάθεις την είδηση, ασχέτως αν θα μάθεις μετά το σχόλιο».



Οι αναφορές αυτές, και η αποκήρυξη της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Τσακαλώτο προκάλεσαν την αντίδραση της κ. Ακριβοπούλου και του κ. Καψώχα.
Η μεν πρώτη, παρουσιάστρια της επίμαχης εκπομπής «Δεύτερη Ματιά» είπε: «Ε όχι και αυτοκριτική παιδιά! Αυτοκριτική θα ήταν να εξηγήσει γιατί ήταν από τους ελάχιστους υπουργούς που έχαιρε μιας… ανεξήγητης ασυλίας από το σύνολο των ΜΜΕ, την ‘ιδια ώρα που λυσσομανούσαν συντεταγμένα εναντίον συγκεκριμένων υπουργών.
Πρόκειται λοιπόν για απροκάλυπτη και χολερική κριτική στο γεγονός ότι η «συριζαϊκή» ΕΡΤ είχε το… θράσος να έχει μία και μοναδική εκπομπή με αριστερούς δημοσιογράφους, που εκφράζουμε τις ίδιες προσωπικές- και όχι εντεταλμένες- απόψεις καμιά τριανταριά χρόνια τώρα, σε όποια ΜΜΕ και αν βρεθήκαμε. Αν του χαλάσαμε το όραμα πρόβλημα του. Αυτά προς το παρόν…»
Ξεκάθαρη επίθεση κατά του κ. Τσακαλώτου από την Κ. Ακριβοπούλου.
Από την άλλη, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας έγραψε στο fb: «Λυπάμαι που θα δυσαρεστήσω πολλούς φίλους, αλλά μερικά πράγματα πρέπει να ακούγονται γιατί υπερτιμώνται άνθρωποι και εκλαμβάνεται ως αδυναμία ή ενοχή η ευγένεια και το ευπρεπές της κριτικής.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -δίκην αυτοκριτικής για τους άλλους όχι για τον εαυτό του- κατάλαβε επιτέλους ότι οι εκλογές χάθηκαν λόγω της Συριζαϊκής ΕΡΤ και των αριστερών δημοσιογράφων που έκαναν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά παρεμπιπτόντως και στον ίδιο για τον τρόπο με τον οποίο έκανε την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Αφού δεν άρεσε στον ευφυή Ευκλείδη η Συριζαϊκή ΕΡΤ, ας πάει στην ΕΡΤ του υπερκομματικού Ζούλα και όλων αυτών που χρόνια έστηναν τρόπαια στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ας επιλέξει ο Ευκλείδης την υποκριτική και βολική αστική ευγένεια από τη δημοσιογραφία των ρήξεων και της κριτικής.

Και επιτέλους, ας μας ενημερώσει όλους εμάς -μπας και το μάθουμε – πως αντιλαμβάνεται ο Ευκλείδης τη δική του Αριστερά που θα είναι αρεστή και στους δεξιούς και πόσο ισχυρή αριστεροσύνη είχε μέσα της η δική του διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλοι Ακριβοπούλου – Καψώχας με τον Τσακαλώτο για την αντικειμενικότητα στην ΕΡΤ (vid)"

Γαβρόγλου για το ΣτΕ και τα Θρησκευτικά: «Πίσω ολοταχώς –πολύ, όμως, πίσω»

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά πηγαίνουμε «πίσω ολοταχώς - πολύ, όμως, πίσω» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Στην απάντησή του ο κύριος Γαβρόγλου κάνει λόγο, ειρωνικά, για μια «ιστορική απόφαση» που ακυρώνει τις προσπάθειες πολιτείας και εκκλησίας και όπως λέει χαρακτηριστικά κάνει τα Θρησκευτικά όχι πλέον μάθημα, αλλά κατήχηση.


«Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους. Ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό», επισημαίνει ο κύριος Γαβρόγλου μεταξύ άλλων.


Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Γαβρόγλου:

Πίσω ολοταχώς –πολύ, όμως, πίσω

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση. Καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974. Καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων Θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος. Ακυρώνει τις προσπάθειες συνεννόησης με την Εκκλησία, όπου τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν και την αποδοχή της Ιεραρχίας. Υπονομεύει, τέλος, την καθιέρωση μιας κουλτούρας διαλόγου ανάμεσα σε επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς, με γνώμονα πάντοτε ότι την τελική ευθύνη των μαθημάτων την έχει η Πολιτεία. Το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση. Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους. Ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό.


Φίλης: Γυρίζουν την εκπαίδευση στη δεκαετία του '50

Η απόφαση του ΣτΕ δηλώνει πως τα Θρησκευτικά πρέπει να έχουν κατηχητικό χαρακτήρα, κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνει σε δήλωσή του και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ γυρίζουν την εκπαίδευση στη σκοτεινή δεκαετία του `50 και στο «ελληνοχριστιανικό» Σύνταγμα του 1952 . Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, όλα τα προγράμματα σπουδών που ίσχυαν μετά το 2000 δεν έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί, γιατί σε όλα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό η επιταγή του Συντάγματος του 1975 για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, δεν ερμηνευόταν περιοριστικά ως κατήχηση στην Ορθοδοξία», αναφέρει ακόμα ο Νίκος Φίλης.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

Με την απόφασή του το ΣτΕ επαναλαμβάνει την προηγούμενη σύμφωνα με την οποία το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα. Πρόκειται για απόφαση που αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Είναι περίεργο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, να νομολογεί επί θεολογικών και παιδαγωγικών ζητημάτων, ως να ήταν Οικουμενική Σύνοδος ή Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Με τα νέα Προγράμματα Σπουδών (τα επονομαζόμενα Φίλη και στη συνέχεια Γαβρόγλου), επιχειρήσαμε το μάθημα των θρησκευτικών να είναι μάθημα γνώσης και όχι πίστης, προβληματισμού και ουσιαστικής μάθησης και όχι κατήχησης και προσηλυτισμού. Αυτή η κατεύθυνση αντανακλά τη νέα κοινωνική πραγματικότητα και ανταποκρίνεται σε ένα σχολείο κοσμικό και δημοκρατικό. Γι` αυτό, άλλωστε, τα νέα προγράμματα παρά τον πόλεμο ορισμένων κέντρων, αγκαλιάστηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ γυρίζουν την εκπαίδευση στη σκοτεινή δεκαετία του `50 και στο «ελληνοχριστιανικό» Σύνταγμα του 1952 . Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, όλα τα προγράμματα σπουδών που ίσχυαν μετά το 2000 δεν έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί, γιατί σε όλα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό η επιταγή του Συντάγματος του 1975 για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, δεν ερμηνευόταν περιοριστικά ως κατήχηση στην Ορθοδοξία.

Η νομολογία του ΣτΕ θα δημιουργήσει αδιέξοδο στην εκπαίδευση, προκαλεί θέματα συνείδησης και τελικώς οδηγεί τα πράγματα, ώστε, το μάθημα των θρησκευτικών, με τη μορφή της κατήχησης να γίνει προαιρετικό.

Η ίδια αυτή νομολογία, που μεθοδεύτηκε από εκκλησιαστικούς και παρεκκλησιαστικούς παράγοντες στο χώρο της Δικαιοσύνης, έρχεται σε αντίθεση με το ώριμο κοινωνικά αίτημα, του χωρισμού και της δημοκρατικής ρύθμισης των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας, ιδιαίτερα στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στην Εκκλησία και την εκπαίδευση. Αυτό το δημοκρατικό αίτημα υπηρετείται μόνο με καθαρές αρχές και όχι με αυταπάτες και τακτικισμούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαβρόγλου για το ΣτΕ και τα Θρησκευτικά: «Πίσω ολοταχώς –πολύ, όμως, πίσω»"

Ελληνικό Δημόσιο: Αποζημίωση στη SAIC ύψους 52 εκατ. ευρώ για το σύστημα C4I

«Πρόστιμο» ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο στην αμερικανική εταιρεία SAIC για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I. Τα 40 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε υπόλοιπο οφειλής του Δημοσίου προς τη SAIC και τα 12 εκατ. ευρώ στους τόκους που καταλογίστηκαν. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», τα χρήματα καταβλήθηκαν την περασμένη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Η πολυετής δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Τον Ιούνιο του 2009 η αμερικανική εταιρεία είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (ICC) αξιώνοντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς της, το Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4I δίχως όμως να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα, επικαλούμενο αποκλίσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Τον Ιούλιο του 2013 το ICC καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στη SAIC αποζημίωση ύψους 40 εκατ. ευρώ. Απέρριψε τη θέση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σύμφωνα με την οποία το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε οριστικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω τεχνολογικού χαρακτήρα αποκλίσεων των υποσυστημάτων που παραδόθηκαν από τη SAIC στις 28 Οκτωβρίου 2008.

Αρκετοί υποστήριζαν ότι η επίκληση τεχνολογικών αποκλίσεων από την επιτροπή είχε μάλλον προσχηματικό χαρακτήρα και ότι η υπόθεση δεν είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens. Εξάλλου, η Siemens ήταν υπεργολάβος της SAIC στην υπόθεση του C4I, ενώ η αίτηση επιδιαιτησίας είχε συμπέσει χρονικά με την κλήση σε απολογία του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Διονύση Δενδρινού.

Η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης. Η ετυμηγορία αυτή ωστόσο αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Aρειο Πάγο, με αποτέλεσμα τα χρήματα της αποζημίωσης να καταστούν άμεσα απαιτητά από την εταιρεία. Την άνοιξη του 2017, μάλιστα, τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη καθώς επίσης και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο κατάσχεσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της απόφασης αποζημίωσης της SAIC. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε (απόφαση 716/2019). Ετσι, έχοντας εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα, το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στη SAIC ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, προσαυξημένη δηλαδή κατά 12 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό Δημόσιο: Αποζημίωση στη SAIC ύψους 52 εκατ. ευρώ για το σύστημα C4I"

«Βρέχει» επιδόματα την ερχόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται

Επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Προνοιακά αναπηρικά

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν εκτός απροόπτου τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα σε πάνω από 153.000 δικαιούχους.

Επίδομα ενοικίου

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι και την 31 Αυγούστου και έχει εγκριθεί.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Επίδομα παιδιού A21

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί η τέταρτη δόση για το επίδομα παιδιού Α21 ωστόσο σε κάποιους που ήταν δικαιούχοι δεν θα καταβληθεί, λόγω της αλλαγής των εισοδημάτων τους.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 208 εκατ. ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού Δ΄ διμήνου 2019, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών.

Για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους (2019).

Επειδή όμως η καταβολή του επιδόματος παιδιού ξεκίνησε νωρίτερα έλαβαν υπόψη το εκκαθαριστικό του 2018 και όχι του 2019. Γι αυτό μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων σε πολλούς δικαιούχους διαπιστώθηκε αλλαγή στα εισοδήματα με αποτέλεσμα να μην τους έχει καταβληθεί η τρίτη δόση και ανάλογα με το ποσό να μην τους καταβληθεί ούτε η τέταρτη δόση.

Επίσης, από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ανά Ταμείο

-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2019 την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2019 την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019
-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2019 την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019
-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2019 των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019-
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
-Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
-Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις Οκτωβρίου 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Οκτωβρίου 2019 θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
-Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Οκτωβρίου 2019 την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βρέχει» επιδόματα την ερχόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται"

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες τα κονδύλια για Στερεά Ελλάδας και Βόρειο Αιγαίο

Σε χρόνο - ρεκόρ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» και για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

Οι πόροι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξαντλήθηκαν σε διάστημα μιας ώρας περίπου. Υποβλήθηκαν 1053 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 13,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 2102 αιτήσεις.

Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι πόροι εξαντλήθηκαν σε διάστημα δύο ωρών περίπου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Υποβλήθηκαν 741 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 5,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 450 αιτήσεις.

Για την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων μέχρι τις 12.00 το πρωί είχαν υποβληθεί 289 αιτήσεις και είχαν δεσμευθεί περίπου 3,3 εκατ. ευρώ, σε σύνολο προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ περίπου. Η πλατφόρμα για την εν λόγω Περιφέρεια θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι εξαντλήσεως του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες, οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνονται ως εξής:


  • Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική
  • Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο
  • Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

Η υποβολή των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες τα κονδύλια για Στερεά Ελλάδας και Βόρειο Αιγαίο"

Απεργία στα ΜΜΜ: Χειρόφρενο σε ηλεκτρικό, τρόλεϊ και λεωφορεία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ). Εντός της ημέρας αναμένονται αποφάσεις για το μετρό και το τραμ.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου, αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

Σε κινητοποιήσεις προχωρά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προκειμένου να εκφράσει τη διαφωνία της με το υπό κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η ΠΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία στα ΜΜΜ: Χειρόφρενο σε ηλεκτρικό, τρόλεϊ και λεωφορεία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου"

Μέχρι 100 ευρώ οι λιανικές αποδείξεις του συστήματος εισροών-εκροών & για επαγγελματική χρήση

Μετά από συνεχείς και εντατικές επαφές της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, του προέδρου κ. Μ. Κιούση και του Γ. Χριστόπουλου ως φοροτεχνικού της Ομοσπονδίας με την ΑΑΔΕ, λύθηκε το κρίσιμο ζήτημα που είχαμε θέσει με την επιστολή 7157/11.4.2019, με την οποία ζητήσαμε οι λιανικές αποδείξεις καυσίμων που εκδίδονται από το σύστημα εισροών – εκροών, με αξία μέχρι 100 ευρώ, να εξακολουθούν να ισχύουν όπως συνέβαινε για το όριο των 300 ευρώ. Η πρόταση αυτή έγινε τελικά δεκτή από την ΑΑΔΕ, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4308/2014.

Από 101 ευρώ και άνω θα ισχύουν αυτά που αναφέρονται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ Ε.2056/2019.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι 100 ευρώ οι λιανικές αποδείξεις του συστήματος εισροών-εκροών & για επαγγελματική χρήση"

Λευκωσία: Εμείς συνεχίζουμε το γεωτρητικό πρόγραμμα, παρά τα όσα λέει η Τουρκία για το τεμάχιο 7

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές από πλευράς Τουρκικής Κυβέρνησης για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, με συμφωνίες που έχουν γίνει με όλα τα γειτονικά κράτη για τον καθορισμό της ΑΟΖ και σε συνεργασία με πολύ μεγάλες εταιρείες που διεθνώς δραστηριοποιούνται, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Εκείνο που λείπει είναι η Τουρκία, αν θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω από όλα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Και βεβαίως αυτά όλα που εκφέρονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μας διαφωτίζουν για την απάντηση της Τουρκίας στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ μέσα από διαπραγματεύσεις και στη βάση της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό είναι μέρος της ΑΟΖ. Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπου υπήρξε συμφωνία για το ότι θα ισχύει η διεθνής Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί».

Ερωτηθείς για την αναχώρηση του Γιαβούζ από τα ανοικτά της Καρπασίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θέλουμε προς το παρόν να κάνουμε εκτιμήσεις Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι εφόσον φτάσουμε στον επιζητούμενο στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων – και αυτό το υπενθύμισε με πολύ εμφαντικό τρόπο ο ΓΓ του ΟΗΕ με την τελευταία του δήλωση – δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και ούτε βεβαίως οι προκλήσεις που προαναγγέλλει για την Αμμόχωστο».

Σε ερώτηση αν θα τεθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά τις επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος θα θέσει βεβαίως όλα τα θέματα με την ευκαιρία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση και με επίκεντρο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Προφανώς θα φανεί και ο ρόλος, και οι κωλυσιεργίες και οι παρελκυστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκωσία: Εμείς συνεχίζουμε το γεωτρητικό πρόγραμμα, παρά τα όσα λέει η Τουρκία για το τεμάχιο 7"

Στη Βουλή η μήνυση του Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε σήμερα, Παρασκευή στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει την περασμένη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρει εμπλοκή-συμμετοχή στην υπόθεση της Novartis του «Ρασπούτιν». Στη μήνυσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να αναφέρει ότι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν« είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, μέσω του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα και του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαβίβασε στη Βουλή τη μήνυση του Ανδρέα Λοβέρδου μαζί με όλα τα πρόσθετα στοιχεία που έχει καταθέσει ο βουλευτής.

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται και οι επτά μηνύσεις που έχει καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την υπόθεση της Novartis και έχουν παραμείνει «παγωμένες».

Η μήνυση του Ανδρέα Λοβέρδου θα συσχετιστεί με τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή (13.9.19) για την ίδια υπόθεση προκειμένου διερευνήσει τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η μήνυση του Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis"

Δεύτερο «πράσινο φως» από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε για δεύτερη φορά το «πράσινο φως» στην επένδυση στο Ελληνικό Αττικής και ειδικότερα για τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρόσφατα με δύο αποφάσεις της (1305 και 1306/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν συζητηθεί την 7η Δεκεμβρίου 2018.
Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, με την υπ' αριθμ. 1761/2019 απόφασή της (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης), έκρινε και πάλι τη νομιμότητα του από 28.2.2018 προεδρικού διατάγματος «Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής» (Α.Α.Π. 35), συνολικής εκτάσεως 6.008.076,24 τ.μ., με τον καθορισμό περιοχών και ζωνών, καθώς και χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης.
Ειδικότερα, το ΣτΕ αρχικώς, επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο των προγενέστερων αποφάσεών του σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περαιτέρω, έκρινε ότι πολλές από τις πλημμέλειες της μελέτης που είχαν προβληθεί, αφορούσαν την εφαρμογή συστήματος ελέγχου των περιβαλλοντικών συνεπειών του σχεδίου, ζήτημα το οποίο, κατά την έννοια της οδηγίας 2001/42/ΕΚ, ανακύπτει μετά την έγκριση του σχεδίου, και, πάντως, εν προκειμένω, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είχε προνοήσει για την καθιέρωση συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης.
Κρίθηκε, ειδικότερα, ότι «νομίμως προβλέπεται η κατάρτιση επιμέρους συμπληρωματικών μελετών, βάσει των οποίων θα λάβει χώρα η περαιτέρω πρόοδος και εφαρμογή του ΣΟΑ, το γεγονός δε ότι αυτές δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί δεν συνιστά πλημμέλεια ή έλλειψη της ΣΜΠΕ ή, πολύ περισσότερο, του σχεδίου, αφού αυτά προβλέπονται ως μέρος "συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησής" του».
Κρίθηκε, ακόμη, σύμφωνα κατά την ανακοίνωση πάντα, ότι, «κατά την έννοια της διαδικαστικού χαρακτήρα οδηγίας 2001/42/ΕΚ, οι απόψεις που διατυπώνονται κατά τη διαβούλευση επί σχεδίου ή προγράμματος και της καταρτιζόμενης ΣΜΠΕ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο, η αξιολόγηση, όμως, των πληροφοριών αυτών, αλλά και των επ' αυτών ισχυρισμών των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, δεν είναι υποχρεωτικό να προσλαμβάνει τη μορφή ρητής αντίκρουσης όσων από αυτούς δεν είναι ουσιώδεις, κατά μείζονα δε λόγο δεν είναι υποχρεωτικό να οδηγεί στην τροποποίηση του σχεδίου, η οποία, μάλιστα, θα έθετε, ενδεχομένως, ζήτημα νέας διαβούλευσης».
Έτσι, κρίθηκαν «απορριπτέοι οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως, που σχετίζονταν με την πλημμελή εξέταση ισχυρισμών των αιτούντων, που προτάθηκαν κατά την προηγηθείσα της εγκρίσεως του προσβαλλόμενου διατάγματος διαβούλευση, με τις εξής ειδικότερες διακρίσεις:
α) Λόγοι που αφορούσαν σε ζητήματα που τεθήκαν πράγματι, κατά τη διαβούλευση από το ενδιαφερόμενο κοινό σχετικά με διάφορες ρυθμίσεις του σχεδίου, απορρίφθηκαν διότι οι σχετικοί ισχυρισμοί αξιολογήθηκαν σε εκτεταμένο υπόμνημα της αρχής σχεδιασμού (ΤΑΙΠΕΔ) και, επομένως "λήφθηκαν υπόψη", κατά τη διαδικαστική έννοια της οδηγίας (περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συνοδών σχεδίων και έργων, φερόμενη πλημμέλεια της μελέτης των επιπτώσεων του σχεδίου στα λιβάδια Ποσειδωνίας που, κατά τους ισχυρισμούς των αιτούντων, υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή αναφοράς του σχεδίου, πλημμελής εξέταση των οχλήσεων κατά τη φάση κατασκευής των έργων, ιδίως από τη μακρόχρονη λειτουργία εργοταξίων κ.λπ.) περαιτέρω δε, η κατ' ουσίαν αντιμετώπισή τους υπήρξε επίσης νόμιμη,
β) Λόγοι που αναφέρονται σε ισχυρισμούς που προτάθηκαν κατά τη διαβούλευση, όμως δεν αφορούσαν, κατ' ακριβολογία, τη νομιμότητα του σχεδίου, αλλά είτε την επιστημονική αρτιότητα της ΣΜΠΕ είτε το ουσιαστικό περιεχόμενό της, απορρίφθηκαν είτε διότι οι σχετικοί ισχυρισμοί "ελήφθησαν υπόψη" και απορρίφθηκαν κατά τη διαβούλευση με νόμιμες ουσιαστικές κρίσεις (συντελεστής δόμησης, επιμερισμός δόμησης στις ζώνες πολεοδόμησης κ.λπ.) είτε διότι οι σχετικοί ισχυρισμοί στηρίχθηκαν σε αμφισβητούμενες παραδοχες που δεν επιβεβαιώνονται από το προσβαλλόμενο διάταγμα (μη συνυπολογισμός συντελεστή κοινωφελών χρήσεων, ανακριβής υπολογισμός έκτασης χώρων πρασίνου εντός του μητροπολιτικού πάρκου, εσφαλμένος υπολογισμός πληθυσμού κατοίκων κ.λπ.).
γ) Λόγοι αναφερόμενοι σε πλημμέλειες της διαβούλευσης σε σχέση με ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν αποτελούν, κατά το νόμο, αντικείμενο ούτε της ΣΜΠΕ ούτε, κατά συνεκδοχή, της ίδιας της διαβούλευσης απορρίφθηκαν είτε διότι οι σχετικοί ισχυρισμοί αναφέρονταν στην ίδια την ιδιωτικοποίηση των ακινήτων που συγκροτήθηκαν στον Μητροπολιτικό Πόλο, ως προς την οποία έγινε αναφορά σε προηγούμενες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ που είχαν κρίνει το ζήτημα αυτό, είτε αναφέρονταν στη διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης επενδυτή, τη διαφάνειά της και τον καθορισμό τιμήματος, χωρίς, όμως, να συνδέονται με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου, είτε, ακόμη, είχαν υποθετικό και θεωρητικό χαρακτήρα, είτε, τέλος, διότι έτσι όπως προβλήθηκαν, δεν αφορούσαν στο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά θα μπορούσαν να προβληθούν κατά κάθε σχεδίου, ιδίως δε κατά αυτών που προστατεύουν και αναβαθμίζουν το περιβάλλον (π.χ. αύξηση της αξίας της γης γειτονικών περιοχών συνεπεία του σχεδίου), ορισμένοι δε από αυτούς "ελήφθησαν", παρά ταύτα, "υπόψη", κατά την έννοια της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ».
ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερο «πράσινο φως» από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνταυτιζόμενη με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ακύρωσε τις αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου του περασμένου έτους για την αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο, τα αποδεικτικά σπουδών και τα πιστοποιητικά σπουδών του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου (Δημοσίων και ιδιωτικών) κατά το μέρος που με αυτές προβλέφθηκε η αναγραφή του θρησκεύματος των μαθητών στο απολυτήριο, τα αποδεικτικά σπουδών και τα πιστοποιητικά σπουδών του Γυμνασίου αφ' ενός και του Γενικού Λυκείου αφ' ετέρου.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, καθώς και διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (του ν. 2472/1997 και του Γενικού Κανονισμού 2016/679).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) με τις υπ΄ αριθμ. 1759-1760/2019 αποφάσεις της ακύρωσε τις 92091/Δ2/5.6.2018 και 92094/Δ2/5.6.2018 αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωσή της, έκρινε τα εξής:

«α) Με το άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνεται το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, το οποίο υπόκειται μόνο στους προβλεπόμενους από το ίδιο το Σύνταγμα περιορισμούς και περιλαμβάνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης αφ' ενός και την ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων αφ' ετέρου, καθιερώνεται δε και η θρησκευτική ισότητα.

Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το δικαίωμα του ατόμου να μην αποκαλύπτει, είτε αμέσως είτε εμμέσως, το θρήσκευμα ή τις θρησκευτικές εν γένει πεποιθήσεις του, ενώ καμία κρατική αρχή ή κρατικό όργανο δεν επιτρέπεται να αναζητούν το θρησκευτικό φρόνημα του ατόμου, πολύ δε περισσότερο να επιβάλλουν την εξωτερίκευση των εν λόγω πεποιθήσεων.

Συνεπώς, η αναγραφή του θρησκεύματος σε δημόσια έγγραφα, όπως εν προκειμένω το απολυτήριο, τα αποδεικτικά σπουδών και τα πιστοποιητικά σπουδών του γυμνασίου και του γενικού λυκείου (ή οι αστυνομικές ταυτότητες, όπως είχε, αντίστοιχα, κριθεί με τις αποφάσεις 2280-2286/2001 της Ολομέλειας του ΣτΕ), η οποία επιβάλλεται κατ' αρχήν ως υποχρεωτική με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις, συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος.

β) Περαιτέρω, η αναγραφή του θρησκεύματος στα ως άνω έγγραφα συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, ακόμη και αν γίνεται με τη συγκατάθεση ή την πρωτοβουλία του μαθητή ή των γονέων του ή με την πρόβλεψη του σχετικού πεδίου στον τύπο του τίτλου, το οποίο μπορεί να παραμείνει κενό.

Και τούτο, διότι η θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνει μεν το δικαίωμα του καθενός να εκδηλώνει ανεμπόδιστα το θρήσκευμα ή τις θρησκευτικές εν γένει πεποιθήσεις του, αλλά δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα των ατόμων να εκδηλώνουν τις πεποιθήσεις αυτές με την αναγραφή τους, όταν το επιθυμούν, και σε δημόσια έγγραφα, όπως οι προαναφερόμενοι τίτλοι σπουδών, οι οποίοι συνιστούν αποδεικτικά της φοίτησης, της επίδοσης και της ολοκλήρωσης ενός σταδίου εκπαίδευσης των μαθητών (και μάλιστα επιδεικνύονται σε κάθε αρχή και υπηρεσία και σε οποιονδήποτε ιδιώτη για την πιστοποίηση των σπουδών και των γνώσεων του κατόχου τους σε όλη τη διάρκεια του μετέπειτα βίου του) και όχι αποδεικτικά μη συναφών πληροφοριών, όπως είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η αντίθετη ερμηνεία θα είχε ως συνέπεια την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας εκείνων των Ελλήνων που δεν θα επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα αναγκάζονταν να τις αποκαλύψουν εμμέσως και οιονεί δημόσια, ενώ επιπλέον θα διαφοροποιούνταν παρά τη θέλησή τους από όσους ομολογούν τις εν λόγω πεποιθήσεις, αναιρώντας παράλληλα και τη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους, όσον αφορά την άσκηση του παραπάνω δικαιώματος.

Πέραν τούτων, η αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο και τους τίτλους σπουδών παρέχει και έδαφος ενδεχόμενων διακρίσεων, δυσμενών ή ευμενών, και ενέχει, συνεπώς, τον κίνδυνο προσβολής της θρησκευτικής ισότητας.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι είναι ισότιμοι και έχουν ίδιο περιεχόμενο με τους αντίστοιχους τίτλους των δημόσιων σχολείων.

γ) Η αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο και στους λοιπούς τίτλους και πιστοποιητικά, υποχρεωτική ή προαιρετική, παραβιάζει και τις διατάξεις του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, διότι δεν προκύπτει η ύπαρξη οποιουδήποτε λόγου που να καθιστά αναγκαία την αναγραφή του θρησκεύματος στα ως άνω έγγραφα, τα οποία, ενόψει και των ποικίλλων χρήσεών τους, δεν προορίζονται για την άσκηση του δικαιώματος εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων καθενός. Εξάλλου, η τυχόν αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά ενέχει τον κίνδυνο διακριτικής μεταχείρισης των κατόχων τους στις σχέσεις τους με τη διοίκηση ή και στις επαγγελματικές τους σχέσεις, ενώ ακόμη και η προαιρετική αναγραφή ενέχει τον κίνδυνο θετικών ή αρνητικών διακρίσεων μεταξύ των προσώπων που θα επιλέξουν να εκδηλώσουν το θρήσκευμά τους και εκείνων που θα αφήσουν κενό ή θα θέσουν μία παύλα στο σχετικό πεδίο.

δ) Τέλος, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ν. 2472/1997 και ήδη του Κανονισμού 2016/679, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτελούν δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα, και μάλιστα ευαίσθητο. Τα δεδομένα αυτά, όπως εν προκειμένω οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας, πρέπει να συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία εν όψει των σκοπών αυτών, καθώς και να είναι συναφή, πρόσφορα και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται ενόψει των σκοπών της επεξεργασίας. Η καταχώριση του θρησκεύματος των μαθητών στο απολυτήριο, τα αποδεικτικά σπουδών και τα πιστοποιητικά σπουδών του γυμνασίου και του γενικού λυκείου, ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωτική ή προαιρετική, συνιστά μορφή επεξεργασίας δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα που πρέπει να πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις.

Όμως, εφόσον η αναγραφή αυτή παραβιάζει, κατά τα ανωτέρω, το άρθρο 13 παρ. 1 του Συντάγματος και τα άρθρα 9 και 14 της ΕΣΔΑ, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, με τις οποίες προβλέπεται επεξεργασία ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου χωρίς να υπάρχει νόμιμος σκοπός, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 2 περ. β, 4 παρ. 1 περ.α και β του ν. 2472/1997 και 5 παρ. 1 περ. α και β και 9 παρ. 1 του Κανονισμού 2016/679».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια"

Τούρκος αντιπρόεδρος: Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για να κατοικηθεί

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου πρόκειται να ανοίξει για να κατοικηθεί.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων».

Παράλληλα, ο Οκτάι τόνισε πως η Τουρκία δεν αποδέχεται κατάσταση μειοψηφίας, ενώ επεσήμανε πως δεν θα επιτρέψει τους Ελληνοκύπριους να παραβιάσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Σημείωσε δε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προστατεύσει τα δικαιώματά της.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος αντιπρόεδρος: Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για να κατοικηθεί"

Θρησκευτικά: Αντισυνταγματικά έκρινε το ΣτΕ τα προγράμματα σπουδών Γαβρόγλου

Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι οι αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών αφενός του Δημοτικού και του Γυμνασίου και αφετέρου του Λυκείου, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπ΄ αριθμ. 1749 - 1752/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (προεδρεύεων Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) ακυρώθηκαν οι 101470/Δ2/16.6.2017 και 99058/Δ2/13.6.2017 αποφάσεις του υπουργού Παιδείας.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε, κατά πλειοψηφία, -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, ακόμη, ότι οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας».

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα επίδικα προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με το ΣτΕ, «όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του Λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή».

Αντιθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (Λύκειο). Κατόπιν τούτων, κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι τα επίδικα προγράμματα σπουδών έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16 παρ.2 και 13 παρ.1 του Συντάγματος, με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρησκευτικά: Αντισυνταγματικά έκρινε το ΣτΕ τα προγράμματα σπουδών Γαβρόγλου"

Εξάρχεια: Έτσι είναι η πλατεία μετά την απομάκρυνση του κοντέινερ [pics]

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (20.09.2019), συνεργεία του δήμου Αθηναίων με την… προστασία αστυνομικών δυνάμεων, βρέθηκαν στα Εξάρχεια. Η αποστολή τους ήταν μια: να απομακρύνουν από την πλατεία το κοντέινερ των αντιεξουσιαστών.
Το γνωστό και ως «ΚΕΠ του Ρουβίκωνα» απομακρύνθηκε από την πλατεία λίγο μετά τις 07:00, όταν οι υπάλληλοι του δήμου το φόρτωσαν σε φορτηγό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, στα Εξάρχεια ήταν παρόντες αστυνομικοί, για προληπτικούς λόγους. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την απομάκρυνση του κοντέινερ.


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το κοντέινερ είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Εξαρχείων τον Απρίλιο του 2017.


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφού το μεταλλικό κουτί απομακρύνθηκε, τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων άρχισαν τον καθαρισμό της πλατείας και τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών.
Δείτε τη στιγμή της απομάκρυνσης του κοντέινερ



Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων «οι δράσεις του στην πλατεία Εξαρχείων περιλαμβάνονται στο συνολικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τη νέα δημοτική Αρχή για τις 129 γειτονιές της Αθήνας και η εφαρμογή του ξεκίνησε ήδη».


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης σε δήλωσή του υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση της «καθημερινότητας των Αθηναίων» και για την επίτευξη αυτού του σκοπού δεν θα αφήσει «ούτε μια μέρα να πάει χαμένη. Με δράσεις που ενισχύουν την καθαριότητα, βελτιώνουν τον φωτισμό, εμπλουτίζουν το πράσινο και αξιοποιούν τον δημόσιο χώρο προς όφελος των δημοτών».
Δείτε εικόνες από την επιχείρηση


Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων
Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων
Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων
Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων
Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων
Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων 
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Έτσι είναι η πλατεία μετά την απομάκρυνση του κοντέινερ [pics]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news